גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מי יצילנו מהקונצרניות?

לנהירת משקיעים פרטיים לשוק הקונצרני יש תרומה חיובית למשק

בנק ישראל פרסם לאחרונה את נתוני התפתחות תיק נכסי הציבור לאורך השנים. הסקירה הזו בוחנת את השינויים והתנועות בהקצאת הנכסים של הציבור, כלומר האופן שבו מנותבות ההשקעות האלה לאפיקי ההשקעה השונים.

על פי הסקירה, בשנת 2013 גדלו נכסי קרנות הנאמנות ביותר מ-60 מיליארד שקל - עלייה של יותר מ-30% ביחס לשנה הקודמת. חלקו המשמעותי של גידול הנכסים, יותר מ-52 מיליארד שקל, הגיע מהפקדות של הציבור ולא מעליית שווי. לאן זורם הכסף? על פי הגדרות בנק ישראל, רוב הגידול היה בקרנות מסוג "אג"ח אחר", כלומר קרנות שמשקיעות באג"ח חברות וממשלתיות צמודות מדד, ובחלק מהמקרים גם מתובלות במניות.

הנתונים הללו מחזקים את התחושה שהציבור מגדיל את ההקצאה הקונצרנית בתיק ההשקעות שלו. לעומת זאת, המשקיעים המוסדיים מקטינים את החשיפה הזו. על פי ניתוח מחלקת המחקר של מנורה מבטחים, בהתבסס על נתוני בנק ישראל לגבי שיעור החשיפה לאג"ח הקונצרניות מתוך כל השוק הקונצרני הסחיר, התמונה ברורה: החשיפה של הציבור לאפיק הזה בתיק הסחיר שלו - הן באופן ישיר והן דרך קרנות הנאמנות - עלתה מ-50% בשנת 2009, ל-55% בסוף שנת 2013. לעומת זאת, שיעור החשיפה המוסדית לאפיק ירד בתקופה זאת מ-34% מהתיק הסחיר בשנת 2009, ל-27% בסוף 2013.

האם הציבור מחליף את המוסדיים בשוק הקונצרני? התשובה לכך אינה שקופה. היעדר אלטרנטיבות השקעה בשוק, לפחות בחציון הראשון של 2013, הביא למשל את המוסדיים להגדלת רכיב ההלוואות התפורות שהם מעניקים על חשבון רכיב האג"ח הקונצרניות. גוף מוסדי מוגבל לרמת חשיפת אשראי ללווה בודד או לקבוצת לווים, כך שאם מוסדי מסוים נתן הלוואה משמעותית מתוך נכסיו המנוהלים לקבוצת לווים, ייתכן שבהתאם הוא יקטין בשל כך את החשיפה הסחירה שלו לאותה הקבוצה, ומכאן הסבר חלקי לירידה ברכיב הקונצרני הסחיר בתיק המוסדי.

הסבר נוסף הוא היעדרותם של הגופים הבנקאיים משוק ההנפקות. החודש ייפדו יותר מ-2 מיליארד שקל של סדרות האג"ח פועלים 22 ופועלים 23. נראה שהמשקיע הממוצע היה שמח להחליף אותן בהנפקה בנקאית אחרת, אך אין כזו. משכך ניתן להעריך שחלק מהסכום יוקצה להשקעות ריאליות כדוגמת נדל"ן יזמי או מניב, או להשקעה בתשתיות - תחום שפורח אצל המוסדיים לאחרונה.

תרומה חיובית למשק

אך האם הירידה בהקצאת הנכסים הקונצרנית הסחירה המוסדית צריכה להדאיג? לא בטוח. ברמת המאקרו, הנהירה של המשקיעים הפרטיים לשוק הקונצרני היא דווקא בעלת תרומה חיובית למשק. כיום ממשיך הציבור להזרים ביקושים גדולים לקרנות האמנות האג"חיות והמעורבות, ובדרך זו, מצליח להעיר מתרדמתו את שוק ההנפקות, דבר שיש לו תרומה חיובית לכלל המשק.

נושא שני שעלול להדאיג נוגע לטענה כי השקעות הציבור - הנתפס לעיתים כ"ידיים חלשות" - מאופיינות בתנודתיות רבה. כך, כפי שהציבור מסתער כעת על אפיק מסוים, תוך זמן קצר המגמה עלולה להתהפך ואותו הציבור ימלט ממנו בבהלה כעדר ללא רועה. אבל פה דווקא טמונה רשת הצלה לשוק.

אם בשל אירוע קיצוני כלשהו יחליט הציבור לצאת מהשוק הקונצרני, דווקא אז החשיפה הקונצרנית הנמוכה יחסית שמאפיינת כיום את המוסדיים תהווה רשת הצלה לשוק, ותוכל לתמוך בו. כך, במקרה כזה, צפויים המוסדיים לנצל את ההזדמנות, ולהגדיל את רכיב האג"ח הקונצרניות בתיק הסחיר שלהם.

הכותב הוא הכלכלן הראשי בבית ההשקעות מנורה מבטחים

עוד כתבות

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

חוות השרתים סארברפארם במושב בני ציון / צילום: ט. ג. הפקות

מהגדולות בישראל: חוות השרתים שתוקם באשדוד בהשקעה של 1.5 מיליארד דולר

יחד עם קרן תשתיות ישראל, סרברפארם תיבנה חוות שרתים באשדוד בהיקף של 130 מגה-וואט ● בשלב הראשון יושקעו כ-1.5 מיליארד דולר לבנייה, ובהמשך עוד כ-4.5 מיליארד דולר יושקעו להצטיידות החווה ● מדובר באחת מחוות השרתים הגדולות ביותר בישראל המתוכננות בימים אלה

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

האם הקריפטו צפוי לנפילה חדה דווקא כעת? / צילום: Shutterstock

הדקו חגורות: מדוע הירידות בביטקוין עלולות להפוך לצניחה חופשית?

המטבע הדיגיטלי המוביל כבר נכנס למיינסטרים, אך המנועים שדחפו אותו לשיא הפכו כיוון ודוחפים כעת מטה ● האכזבה מממשל טראמפ, בריחת הכסף המוסדי והלחץ שיוצרות חברות האוצר, מקשים על מציאת תחתית ● אז לאן עוד עלול הביטקוין ליפול בקרוב, ואת מי יגרור איתו

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

בכירי מאנדיי בפתיחת המסחר בוול סטריט / צילום: נאסד''ק

לאחר נפילת המניה: בנק ההשקעות שחותך את מחיר היעד של מאנדיי ב-70%

בנק ההשקעות ג'פריס הוריד את ההמלצה על מאנדיי וביצע חיתוך חד של מחיר היעד של החברה ● "במאנדיי יש תחזית מעורפלת הן בסגמנט החברות הקטנות והבינוניות והן בארגוני", אמר אחד האנליסטים מג'פריס ● גם חברות תוכנה נוספות סופגות שינוי גישה מצד בנק ההשקעות

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

עשרת הימים שיכריעו: האם רוזן וטוכמאייר הימרו נכון

העסקה לרכישתה של חברת הנדל"ן אקרו בידי ישראל קנדה תייצר חברת ענק בשווי של 10 מיליארד שקל ● אם החברה הממוזגת הייתה מתחילה להיסחר היום, היא לא הייתה מצליחה להיכנס למדד הדגל של הבורסה ● הכניסה של פאלו אלטו לבורסה אף הופכת את הסיכויים לקשים יותר ● בכמה תצטרך המניה לזנק?

אייפון 17 פרו מקס / צילום: יחצ

כך תאריכו את חיי הסוללה באייפון שלכם

עדכוני גרסה באייפונים מובילים לעתים לכך שהסוללה דווקא מתרוקנת מהר יותר, ובעוד באפל מבהירים שמדובר במצב זמני - יש כמה שיטות להתגבר על כך ● מבהירות המסך דרך שימוש ב–wifi ועד הטענה של פחות מ–80%

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה: איך המשקיעים מקבלים את פאלו אלטו?

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ● ירידות בחוזים בניו יורק, הביטקוין קורס, הדולר יורד ● בתזמון מאתגר: פאלו אלטו החלה להיסחר הבוקר בת"א ● האם בנק ישראל יוריד היום את הריבית? הכלכלנים חלוקים ● האיום החדש של אנבידיה על אינטל ● מהן מניות HALO ולמה הן הפכו לטרנד בוול סטריט ● פה ושם - במיטב ובבנק אוף אמריקה אומרים: המניות בבורסת ת"א ובוול סטריט יקרות מידי

נתנאל גבעתי / צילום: סימן טוב סרוסי

המגורים אצל ההורים, השיפוץ שהסתבך וההשקעה ב-13 דירות

נתנאל גבעתי רק בן 37 ומאחוריו כבר שורה ארוכה של עסקאות, בהן 13 בארצות הברית ● בראיון לגלובס הוא מספר על טעויות שעשה בדרך ואיך קנה שלוש דירות באינדיאנה בלי לבקר שם

יו''ר עוצמה יהודית והשר לביטחון לאומי איתמר בן גביר במליאת הכנסת / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

לטובת בן גביר: הקואליציה תקדם מחדש איסור על בג"ץ להתערב בכהונת שרים

ועדת הכנסת צפויה להקים הבוקר (ב') מחדש את הוועדה המיוחדת להכנת "חוק דרעי 2", שיאפשר למנות שרים הנאשמים בפלילים ויימנע התערבות בג"ץ במינויים ● היועמ"שית התנגדה בעבר להצעת החוק

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

פרטיות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

ייצוגית נגד מימון ישיר בגין הפרת פרטיות: "הכול מהכול חשוף לטיקטוק"

לפי הבקשה לתביעה הייצוגית, קוד פיקסל שחברת מימון ישיר הטמיעה באתר שלה אוסף מידע של גולשים ומעבירו לטיקטוק - וזאת ללא ידיעתם וללא הסכמתם להעברת המידע ● ההערכה היא שזו הסנונית הראשונה בגל התביעות שצפוי לאחר כניסתו לתוקף של תיקון 13 לחוק הגנת הפרטיות

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מהפך: ההסתברות להורדת ריבית צנחה באחת. זו הסיבה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית מחר ● בתחילת השבוע שעבר ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מכסי טראמפ מכים בשווקים: צפי לירידות בוול סטריט, הביטקוין נופל

ירידות גם באירופה ● ברקע הירידות - חוסר הוודאות כתוצאה מתוכנית המכסים של טראמפ שהודיע על מכס גלובלי בגובה 15% ● הביטקוין מתחת ל-65 אלף דולר לאחר ירידה של 47% מהשיא שנרשם באוקטובר ● עליות באסיה

יקי דוניץ / צילום: ויקיפדיה

"פגיעה במפעל חיים ובמוניטין": יקי דוניץ תובע 100 מיליון שקל מקרן JTLV

חודש וחצי אחרי שחיסלה את החזקתה ביזמית הנדל"ן דוניץ, קרן ההשקעות נתבעת בידי היו"ר לשעבר, שטוען כי עמדה לו זכות סירוב ראשונה, וכי המכירה הסבה לו נזק כבד ● JTLV :"הקרן תדרוש לפצותה בגין הנזקים שייגרמו לה כתוצאה מתביעת סרק זו"