גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גילתה את סין: הספר "האדמה הטובה" של פרל בק יוצא בתרגום חדש

הספר "האדמה הטובה" משקף את הדרך המטאורית שעברה המעצמה הסינית מתחילת המאה ה-20 ועד היום ■ פרופ' פטר קון - אחד הביוגרפים הבולטים של בק, אומר בראיון ל"גלובס": בק הייתה יריבה קולנית למאו טסה טונג ולקומוניזם"

במובן מסוים, עלילת "האדמה הטובה" המהדהדת, הדרמטית והטרגית, רחוקה מאיתנו יותר מ-100 השנים שחלפו מאותה תקופה שהיא מתארת בסין. רעב המוני בקרב אוכלוסיית איכרים אומללה? לא אלו פניה של המדינה הזו בהווה - המעצמה ההולכת ומתעצמת, שכה בטוחה בעצמה ובעתידה.

אבל במובן אחר, תרגומו המחודש של הספר לעברית (בהוצאת "פן" ו"ידיעות ספרים") בימים אלו, דווקא מתאים במיוחד. הרי בסין, הארץ שבה גדלה, חיה וכתבה מחברת הספר - פרל בק, הספר והסופרת זוכים בשנים האחרונות ליחס אוהד מחודש, אחרי עשורים ארוכים של טינה או התעלמות.

"האדמה הטובה" יצא לאור ב-1931 וזכה מיד להצלחה אדירה. הוא היה לספר הנמכר ביותר בארה"ב ב-1931, וב-1932 הוא גם זיכה את בק בפרס פוליצר ומיקם אותה כאשה הראשונה לזכות בפרס זה. באותה שנה תורגם "האדמה הטובה" לעברית (במהלך השנים עוד 11 מספריה תורגמו לעברית).

ב-1937, הגיע גם תור הגרסה הקולנועית של "האדמה הטובה", הזכורה לרבים. ב-1938, שנה לאחר צאת הסרט, בק זכתה גם בפרס נובל לספרות, על "התיאור העשיר והמדויק של חיי האיכרים בסין ועל יצירות המופת הביוגרפיות שלה" (הכוונה לביוגרפיות של הוריה "הגלות" ו"המלאך הלוחם").

אוצר חבוי

במספר מובנים, בק מעניינת לא פחות מספריה. היא הייתה פורצת דרך, שהקדימה את זמנה, מהרבה בחינות, בעיקר כשמדברים על ההיכרות עם האנשים שעליהם כתבה. בק בילתה שנים רבות בסין, כ-34 מתוך 42 שנות חייה הראשונות. היא גדלה שם כבת למיסיונרים וחזרה לארץ זו כאדם בוגר. היה לה גם שם סיני והיא שלטה בסינית, בדיבור ובכתיבה.

"הרבה חוקרים בני-זמננו מאמינים שהדרך שבה בק תיארה את חיי האיכרים הסינים, היא בבחינת 'אוצר חבוי'", אומר אחד הביוגרפים הבולטים של בק - פרופ' פטר קון מאוניברסיטת פנסילבניה, בראיון ל"גלובס". "כזו שמספקת מידע היסטורי חשוב על החיים, על העבודה ועל ההרגלים של הסינים בתחילת המאה ה-20. זה מידע שמעטים מהסופרים הסינים באותה עת סיפקו ועסקו בו, בחיים של הכפריים, אף ששם חיה 90% מהאוכלוסייה הסינית באותה עת".

כדי להבין עד כמה התיאור האותנטי של בק את חיי הסינים הוא יוצא דופן, אפשר להשוות אותה לקארל מאי, שממקום מושבו בגרמניה כתב סיפורי הרפתקאות על האינדיאנים בצפון אמריקה, הרבה לפני שביקר באמריקה, וגם אז לא ממש הרחיק למערב הפרוע שעליו כתב, אלא נותר בניו-יורק.

קון מסכים לגבי השוני הגדול בין מאי לבק. לדבריו: "בעוד שמאי התבסס בכתיבתו על מה שקרא וכן על דמיון פורה, בק הסתמכה על עשורים של ניסיון וחוויות אישיות בסין".

- מהי הסיבה העיקרית שבגללה הספר ראוי לפוליצר?

"בק הייתה הסופרת המערבית הראשונה שלא כללה ביצירותיה סטריאוטיפים וקלישאות על האוכלוסייה האסיאתית. 'הפרא הסיני' ו'ג'ון האיש הסיני' הוחלפו במשפחות הרגילות שמתמודדות עם חיי היומיום. הסופר הרולד אייזקס, שכתב בשנות ה-50, ערך סקר על השקפות של האמריקנים ביחס לאסיה והסיק שבק 'המציאה את סין' עבור הקורא המערבי, באותו אופן שדיקנס 'המציא את לונדון' במאה ה-19".

- מה בק חשבה אז על סין ומה לדעתך היא הייתה חושבת על סין של היום - המתעצמת?

"בק תמיד הביעה את הערצתה לאנשים בסין. היא הייתה יריבה קולנית למאו טסה טונג ולקומוניזם, וכנראה שהיא הייתה נעשית יריבה כזו גם של המשטר כיום, מסיבות של שחיתות ודיכוי".

סימפטיה לאנדרדוג

ב"אדמה הטובה" אנו עדים לתוצאות האיומות של הרעב, שהיה חלק מחיי הסינים לאורך כל ההיסטוריה, עד לשלושת העשורים האחרונים.

בהשוואה לכך, מצב הסינים תחת המשטר הנוכחי, הינו בבחינת מחמאה גדולה לעומדים בראשו - בפעם הראשונה בהיסטוריה של המדינה הזו, מוות המוני מרעב אינו חלק מהמציאות.

קון: "'האקונומיסט', כמו גם מקורות אחרים, ציין שחייהם של יותר מ-400 מיליון בני אדם בסין ניצלו מאז שדנג שיאופינג יזם ב-1978 את המדיניות הכלכלית של ההיפתחות למערב. זהו הישג חסר תקדים, שהמשטר בסין ראוי בשלו לכל המחמאות. עם זאת, תוצאה זו לוותה בשחיתות, נזק סביבתי עצום, אי-שיוויון קיצוני והפרות חסרות רחמים של זכויות אדם".

לצד הכתיבה, בק עסקה באופן אינטנסיבי בפעילויות חברתיות-פוליטיות. היא פעלה לקדם זכויות נשים וקבוצות מיעוטים, אימצה שבעה ילדים והקימה סוכנות לאימוץ ילדים דו-גזעיים.

קון: "האקטיביזם הבלתי-מתפשר של בק, נבע בחלקו מהניסיון יוצא הדופן שלה להיות מיעוט בעצמה. בזמן שהיא זכתה להגנה מפני אפליה בתקופת שהותה בסין, היא תמיד הייתה מודעת לכך שהיא מהלבנים המעטים בחברה אסיאתית. בנוסף, נראה שהייתה לה סימפטיה אינסטינקטיבית לאנדרדוג".

ב-1934, בק עזבה את סין כדי לטפל בילדה שלה שסבלה ממוגבלות פיזית וכן כתוצאה מהסיום הקרב של נישואיה הראשונים ולקראת הנישואים השניים שבדרך. היא לא חלמה שלמדינה שכה אהבה, ולמעשה הייתה ביתה האמיתי, היא לא תשוב עוד לעולם.

קון: "בק תמיד קיוותה לשוב לסין לאחר שעזבה. היא הייתה מנועה מלעשות זאת בתחילה בגלל המלחמה (הכיבוש היפני ובהמשך מלחמת העולם השנייה ומלחמת האזרחים בסין בין הלאומנים לקומוניסטים - י.מ), ואחר-כך בשל עמדתה ביחס לשלטון הקומוניסטי. היא מעולם לא האמינה ש'האדם הסיני' חשב עליה כעל אויב, רק שהשליטים ראו אותה ככזו".

ב-1972, אחרי 25 שנות מתיחות בין ארה"ב וסין, הנשיא האמריקני, ריצ'רד ניקסון, יצא לביקור היסטורי במדינה, ביקור שבישר על תחילת היחסים הפוליטיים והכלכליים בין שתי המעצמות. בק קיוותה "לתפוס טרמפ" עם הנשיא ולחזור עוד פעם אחת לסין.

קון: "היא כבר הייתה אז בת 80 ובמצב בריאותי קשה. בק ביקשה לבקר בסין כעיתונאית, כחלק מהמשלחת שיצאה לשם עם ניקסון. אבל בקשתה לוויזה נדחתה והיא כאבה על כך שהאיבה הישנה כלפיה עדיין שולטת במדיניות הממשל הסיני. שנה לאחר מכן היא נפטרה".

בארבעת העשורים שחלפו מאז, בק זכתה לסוג של טיהור מבחינת השלטונות בסין. אחד הרגעים החשובים במסגרת זו אירע ב-1991, אז קבוצת חוקרים סינים ביקשה, לרגל מלאות 100 שנה להולדת בק, להכיר בחשיבות עבודתה בייצוג של סין. וכך, בהדרגה, גם בסין חוזרים אל וונג לונג הנשכח מ"האדמה הטובה".

פרל בק

נולדה: 1892

נפטרה: 1973

מצב משפחתי: נישאה פעמיים. הייתה לה בת אחת, קארול, והיא אימצה עוד 7 ילדים

ספרים בולטים: "האדמה הטובה", "הגלות", "המלאך הלוחם"

פרסים: פוליצר (1932) ונובל לספרות (1938)

עוד משהו: אחד מספריה, פיאוני, שתורגם מחדש בשנה שעברה לעברית, עוסק בקורותיה של משפחה יהודית בסין

עוד כתבות

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

תקיפה באיראן: ישראל הרשמית שותקת - אין שינוי בהנחיות לעורף

מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות