גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בהשקעה בתוכן יש סיכון - אבל פחות מללכת לבורסה"

עינת שמיר וטל שקד, מייסדות חברת הפצת הפורמטים "אקפלה", מעט חריגות בענף: בלי גוף שידור ועם משקיעים פרטיים, הן חושבות על כיבוש השוק הבינלאומי

שנתיים חלפו מאז שעינת שמיר וטל שקד נסעו יחד לראשונה ליריד "מיפ" שבצרפת. שתי נשות הטלוויזיה הוותיקות - שקד, לשעבר מנהלת הרכש של ערוץ 10, כשעוד היה בו רכש, ושמיר, שהייתה המפיקה הראשית בערוץ - היו אז בשלב שבו חיפשו את הדבר הבא בחייהן.

"אחרי שנים בתעשייה יש רגע שאתה רוצה לעשות לעצמך", אומרת שקד, "טסנו למיפ, שהחל להתעורר מחדש לאחר כמה שנים שחונות, הסתכלנו אחת על השנייה והבנו שאנחנו הולכות לעשות את זה. החלטנו להקים חברה מכלום. הבנו שאנחנו נהיה חברת בוטיק, שתנהל עבודה מאוד קרובה עם היוצרים. חברה מבודלת, ללא גוף שידור מאחורינו".

במיפ הקרוב, שייערך בפתח החודש הבא, חברת "אקפלה" ששמיר ושקד יסדו אז בקאן, תציג את המיזם השאפתני הגדול הראשון שלה - "התמונה הגדולה", "The big picture". זהו פורמט פריים-טיים פרי רעיון של אמן החושים נמרוד הראל, שהשתיים הפיקו לו פיילוט באנגלית בהשקעה של מיליון דולר. ללא חברת הפקה מאחור, ללא זכיינית, וללא תכנון לעצור בדרך בישראל - הן מכוונות ישירות לשוק הבינלאומי.

"כאסטרטגיה, זה הפורמט המשמעותי שלנו", אומרת שמיר, "בעקבותיו אנחנו מאמינות שיגיעו אלינו אחרים. אם תרצה, זו האבן שתיצור את האדווה". שקד מסכימה, "יש לנו ציפיות גדולות. אנחנו מקוות שזה יימכר לגופי שידור מרכזיים בטריטוריות מרכזיות. היום היעד העיקרי, אפילו יותר מהשוק האמריקאי, בכל מה שקשור לתחום השעשועונים הלא מתוסרט, הוא אירופה - אנגליה, צרפת והולנד".

ניסיון בערוץ 10

שקד, יצרה את קשריה בשוק הטלוויזיה הבינלאומי לאחר ששימשה, כאמור, כמנהלת הרכש של ערוץ 10. היא שהביאה בזמנו לערוץ את סדרת המתח "24", שחשפה את הציבור לערוץ הצעיר. בהמשך עברה לעסוק ברכש ומכירת פורמטים. לאחר מכן, שימשה במשך שנתיים כמנהלת תיאום תוכן בזכיינית רשת. את הקריירה הטלוויזיונית שלה החלה כחברת מערכת בכירה ב"וסלי תקשורת והפקות" ובתוכנית האירוח של יאיר לפיד.

שמיר משמשת היום כמנכ"לית אקפלה. בעברה הייתה מפיקה ראשית ומנהלת מחלקת הדרמה של ערוץ 10, ומי שהביאה לעולם סדרות כמו "החברים של נאור" ו"חמישה גברים וחתונה". בעבר הפיקה את "הראשון בבידור" של דודו טופז ואת "רק בישראל" עם ארז טל ואורנה בנאי.

מאז שהקימו את אקפלה, הספיקו השתיים למכור לשורה של גופי שידור מובילים את הפורמט הישראלי "לתפוס את השמיים" באמצעות חברת התוכן eOne. במקביל הן מכרו את הפורמט "מגדלים באוויר" לאנדמול, ופורמט מתוסרט של נמרוד הראל, שאותו הן מייצגות, "המאמין" (The Believer), נמכר ל-Fox International Channels.

שתיהן מדברות על הגשמת חלום, בבואן לפרוץ לשוק הפורמטים המבעבע. "הגעתי לנקודה בחיים ובעשייה המקצועית, שאני יכולה רק לצאת ולהגשים את החלומות שלי, ואם זה יצליח זה יהיה שלי", אומרת שמיר, "כמפיקה יכולתי למצוא עבודה בסכומים הגבוהים ביותר גם ברשתות השידור. הבנו יותר מכל שאנחנו רוצות לעשות את זה לבד, כי זה סוג של פרפקציוניזם, ראייה רחבה".

- התחרות הולכת וגדלה. שתיכן לבד מתמודדות מול גופים מאוד משמעותיים, עם אופרציות משומנות כמו קשת.

"אנחנו לא רואות את עצמנו בתחרות. ההתייחסות שלנו היא אחרת, אנחנו לא אנשים של קטלוג, אנחנו אנשים של אנשים. בשבילנו היוצר הוא הפרונט, והוא הדבר האמיתי. החיבור בינינו לבינו הוא הדבר האמיתי", אומרת שקד.

- למה לא לחבור לגוף גדול ומשומן?

"אנחנו רוצות לעשות את זה לגמרי לבד. הפורמט 'התמונה הגדולה' הוא סימן רשום בארה"ב ובאירופה. מיהרנו לרשום אותו. זו תוכנית פריים-טיים. זו מידת הרצינות שלנו - אנחנו מבינות לאן זה רוצה להגיע ורואות את כל השלבים בדרך, וחשוב שכל הדרך זה יישאר שלנו".

גייסו כסף ממשקיע פרטי

השתיים מכנות את אקפלה חברת "ניהול תוכן". משלבי פיתוח היצירה ועד להפצתה בעולם. "פונים אלינו יוצרים", מסבירה שקד, "נמרוד הראל, למשל, או אסף אמיר שנתן לנו את 'לתפוס את השמיים', ואנחנו עוזרות להם לפתח את הרעיון ולארוז אותה. נכנסים לשלבי פיתוח ואז מנסות לגייס כסף ולהחליט למי אנחנו מייעדים את הפורמט. בתחום המתוסרט הפוקוס שלנו הוא על הרשתות האמריקאיות".

- איך אתן בוחרות לאן להפנות את המאמצים?

"כל פרויקט לגופו. בביקורים שלנו בלוס אנג'לס אנחנו מחוזרות מאוד, יש הרבה עניין בנו, במיוחד בגלל שאנחנו בישראל. אנחנו בוחרות לא להיות בלעדיות. ברגע שאתה שם את האנשים שעובדים איתך בחזית, זה אחרת. אנחנו חושבות שיש לנו את הקשרים, להמשיך ולגלגל את הרעיונות ולכן אין סיבה להינעל".

- מהיכן הכסף להרים הפקת פיילוט פריים-טיים, שבמסגרתו הטסתן לארץ את אנדרו גינסבורג האוסטרלי שיגיש אותו?

שמיר: "משקיע פרטי. כשיצאנו לדרך והבנו את הפוטנציאל, הבנו שצריך משקיעים מאוד ספציפיים. חיפשנו אנשים שאינם דווקא מעולם הטלוויזיה, שיידעו לזהות את הפוטנציאל גם כן. 'מי רוצה להיות מיליונר' עמד לנגד עינינו, שעשועון שנמכר לאינספור מדינות. עם יכולות ההפקה ויכולות ניתוח והבנת השוק שיש לנו, הבהרנו למשקיע שהפורמט הזה יכול להגיע לשם".

- אבל זה הימור מאוד גדול, האם אפשר באמת להבטיח תשואה למשקיע מהשקעה בתוכן?

"יש בזה סיכון, אבל פחות מללכת לבורסה. משקיע שהולך עם האמת שלנו יכול לעשות בזמן קצר אחוזים יותר גדולים - אנחנו מאמינות שמשקיע יכול לעשות 200% ויותר בשנתיים".

שקד: "דייקנו בהפקת הפורמט הזה, ויצרנו 'בייבל' ("תנ"ך" הוראות הפורמט - ל"א) מפורט, בגלל שאנחנו מזהות את הפוטנציאל הבינלאומי שלו. כשישבנו עם נמרוד, לקח לנו 20 שניות עד שידענו שזה זה. הבנו שזה הדבר שחיכינו לו".

- כדי למכור בהצלחה בחו"ל, לא צריך שהפורמט יעבור מסך?

שמיר: "זה עניין של ביטחון. השקיעו בנו כסף, אנחנו מאוד פרקטיות, ויש הרבה קבלות מאחורי העשייה של טל ושלי. יכול להיות שעוד לא נפגשו עם פורמט שלא ראה מסך במיפ, אבל הרמה שאתה אנחנו מגיעות אליה, היא מדוקדקת מא' ועד ת', ומחר אפשר לשדר את הפורמט".

שקד: "באנו בלי אופרציה מאחורינו, והנועזות הזו עושה משהו לגופי שידור. יש בשנתיים האחרונות משהו יוצא דופן בכל הקשור לישראל, וזה כאן כי להישאר, זה לא הולך להיגמר. זה לא שיתעלמו מאיתנו, אנחנו שם - ישראל שם - בדיוק כמו הבריטים או הסקנדינבים".

התעניינות מראש בפורמט

ברוח הימים האלה, הפורמט "The big picture" נעשה בהשראת המדיה האינטרנטית ומשחק על אלמנט הוויזואליות והמסך השני. שאלות הטריוויה, יתבססו על תמונות בלבד. הצופים בבית יוכלו לענות על התשובות באמצעות הסמארטפון או הטאבלט, ולהפוך להיות מתמודדים נוספים לצד המתמודד באולפן, להשתתף איתו בזכייה ואפילו לקחת בעצמם את סכום הזכייה שיעמוד על מיליון שקל. "אנחנו כבר במגעים לפני מיפ, ויש שתי מדינות שמתעניינות מראש בפורמט", אומרת שמיר.

- העובדה שאתן הולכות ועושות את זה לבד, האם זה חלק מהטרנד ההולך וצובר תאוצה של גופי הפצה והפקה בישראל שמבקשים לדלג על הברודקאסטים, שלוקחים לטעמם חלק גדול מדי מהעוגה?

"הם לא נקודת התייחסות עבורנו", אומרת שמיר, ושקד מוסיפה, "אנחנו לא עושות את זה כאן, אנחנו יוצאות לעולם. אם 'The big picture' יגיע לישראל - זה יקרה באופן הפוך. אנחנו ודאי רוצות שזה יהיה כאן, אנחנו רוצות להביא את הבשורה של ישראל לעולם".

- הכסף הגדול הוא בז'אנר לא מתוסרט, בזה אתן בוחרות להשקיע?

"גם וגם. יש לנו תשוקה למתוסרט. הרף רק הולך ועולה בטלוויזיה ואנחנו מאוד משתדלות ועובדות עכשיו על 4 פרויקטים. במתוסרט, בוודאי בארצות-הברית, זה למצוא נושאים שלא טופלו עדיין, דמויות מרתקות ועמוקות וסיפור טוב".

- מה הטרנד הצפוי במיפ, מה הולך היום?

"בסופו של דבר אם הסיפור הוא טוב", אומרת שמיר, "זה לא משנה מה הטרנד. הטון של היוצרים זה מה שאנחנו מחפשות. פה הקסם".

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

שמואל דונרשטיין / צילום: אייל טואג

אחרי תשע שנים, פועלים אקוויטי נפרד מהחזקותיו ברב בריח: מיהם המוסדיים שרכשו?

בית ההשקעות מור ולצידו סדרה של קרנות גידור רכשו מניות רב בריח בסכום של 55 מיליון שקלים ● המכירה התבצעה בדיסקאונט של כ-10% ממחיר השוק, אך עדיין גבוה ב-57% ביחס לשער מניית רב בריח מלפני כשנה

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת-ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח סעודי: "חמאס החל ליידע גורמים שבכוונתו להשיב הלילה באופן חיובי לעסקה"

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שיאים חדשים בוול סטריט בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עולה ב-0.5% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● מגמה חיובית באירופה

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

טלי גוטליב, מהרן פרוזנפר / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות, תמר מצפי

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים. איך יגיבו העובדים?

סמוטריץ' רוצה מישהו מבחוץ לאגף התקציבים ● הדיון בבג"ץ שלא היה אמור להתקיים ● ומחיר ההתחייבויות שמשרד החינוך שכח ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

מפת הטיסות מישראל השתנתה: היעדים שייכנסו במקום מדינות מערב אירופה

משברים דיפלומטיים וביטולים של חברות תעופה זרות צמצמו את מפת היעדים עבור הישראלים ● דרום אפריקה וטורקיה נסגרו, וכדי להגיע למערב אירופה בזמן הקרוב צריך לעבור דרך החברות הישראליות ● באילו קווים המצוקה הכי גדולה, ואילו יעדים דווקא התווספו?

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

קיבוץ ניר עם, 2021 / צילום: אייל פישר

עם טכנולוגיה גרמנית: מפעל מחזור סוללות הרכב הגדול בישראל ייפתח בקיבוץ ניר עם

בהשקעה של 50 מיליון שקל: חברת BRI, יחד עם קבוצת סמלת, קבוצת דן תחבורה, קבוצת מאיר, קרן מוביליטק קפיטל ומשפחת נוסבאום החלו להקים בקיבוץ ניר עם מפעל למחזור סוללות של רכבים ואוטובוסים חשמליים ● המפעל נבנה בטכנולוגיה גרמנית, ועובדים מגרמניה הוזמנו כדי להשתתף בבניה