גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בהשקעה בתוכן יש סיכון - אבל פחות מללכת לבורסה"

עינת שמיר וטל שקד, מייסדות חברת הפצת הפורמטים "אקפלה", מעט חריגות בענף: בלי גוף שידור ועם משקיעים פרטיים, הן חושבות על כיבוש השוק הבינלאומי

שנתיים חלפו מאז שעינת שמיר וטל שקד נסעו יחד לראשונה ליריד "מיפ" שבצרפת. שתי נשות הטלוויזיה הוותיקות - שקד, לשעבר מנהלת הרכש של ערוץ 10, כשעוד היה בו רכש, ושמיר, שהייתה המפיקה הראשית בערוץ - היו אז בשלב שבו חיפשו את הדבר הבא בחייהן.

"אחרי שנים בתעשייה יש רגע שאתה רוצה לעשות לעצמך", אומרת שקד, "טסנו למיפ, שהחל להתעורר מחדש לאחר כמה שנים שחונות, הסתכלנו אחת על השנייה והבנו שאנחנו הולכות לעשות את זה. החלטנו להקים חברה מכלום. הבנו שאנחנו נהיה חברת בוטיק, שתנהל עבודה מאוד קרובה עם היוצרים. חברה מבודלת, ללא גוף שידור מאחורינו".

במיפ הקרוב, שייערך בפתח החודש הבא, חברת "אקפלה" ששמיר ושקד יסדו אז בקאן, תציג את המיזם השאפתני הגדול הראשון שלה - "התמונה הגדולה", "The big picture". זהו פורמט פריים-טיים פרי רעיון של אמן החושים נמרוד הראל, שהשתיים הפיקו לו פיילוט באנגלית בהשקעה של מיליון דולר. ללא חברת הפקה מאחור, ללא זכיינית, וללא תכנון לעצור בדרך בישראל - הן מכוונות ישירות לשוק הבינלאומי.

"כאסטרטגיה, זה הפורמט המשמעותי שלנו", אומרת שמיר, "בעקבותיו אנחנו מאמינות שיגיעו אלינו אחרים. אם תרצה, זו האבן שתיצור את האדווה". שקד מסכימה, "יש לנו ציפיות גדולות. אנחנו מקוות שזה יימכר לגופי שידור מרכזיים בטריטוריות מרכזיות. היום היעד העיקרי, אפילו יותר מהשוק האמריקאי, בכל מה שקשור לתחום השעשועונים הלא מתוסרט, הוא אירופה - אנגליה, צרפת והולנד".

ניסיון בערוץ 10

שקד, יצרה את קשריה בשוק הטלוויזיה הבינלאומי לאחר ששימשה, כאמור, כמנהלת הרכש של ערוץ 10. היא שהביאה בזמנו לערוץ את סדרת המתח "24", שחשפה את הציבור לערוץ הצעיר. בהמשך עברה לעסוק ברכש ומכירת פורמטים. לאחר מכן, שימשה במשך שנתיים כמנהלת תיאום תוכן בזכיינית רשת. את הקריירה הטלוויזיונית שלה החלה כחברת מערכת בכירה ב"וסלי תקשורת והפקות" ובתוכנית האירוח של יאיר לפיד.

שמיר משמשת היום כמנכ"לית אקפלה. בעברה הייתה מפיקה ראשית ומנהלת מחלקת הדרמה של ערוץ 10, ומי שהביאה לעולם סדרות כמו "החברים של נאור" ו"חמישה גברים וחתונה". בעבר הפיקה את "הראשון בבידור" של דודו טופז ואת "רק בישראל" עם ארז טל ואורנה בנאי.

מאז שהקימו את אקפלה, הספיקו השתיים למכור לשורה של גופי שידור מובילים את הפורמט הישראלי "לתפוס את השמיים" באמצעות חברת התוכן eOne. במקביל הן מכרו את הפורמט "מגדלים באוויר" לאנדמול, ופורמט מתוסרט של נמרוד הראל, שאותו הן מייצגות, "המאמין" (The Believer), נמכר ל-Fox International Channels.

שתיהן מדברות על הגשמת חלום, בבואן לפרוץ לשוק הפורמטים המבעבע. "הגעתי לנקודה בחיים ובעשייה המקצועית, שאני יכולה רק לצאת ולהגשים את החלומות שלי, ואם זה יצליח זה יהיה שלי", אומרת שמיר, "כמפיקה יכולתי למצוא עבודה בסכומים הגבוהים ביותר גם ברשתות השידור. הבנו יותר מכל שאנחנו רוצות לעשות את זה לבד, כי זה סוג של פרפקציוניזם, ראייה רחבה".

- התחרות הולכת וגדלה. שתיכן לבד מתמודדות מול גופים מאוד משמעותיים, עם אופרציות משומנות כמו קשת.

"אנחנו לא רואות את עצמנו בתחרות. ההתייחסות שלנו היא אחרת, אנחנו לא אנשים של קטלוג, אנחנו אנשים של אנשים. בשבילנו היוצר הוא הפרונט, והוא הדבר האמיתי. החיבור בינינו לבינו הוא הדבר האמיתי", אומרת שקד.

- למה לא לחבור לגוף גדול ומשומן?

"אנחנו רוצות לעשות את זה לגמרי לבד. הפורמט 'התמונה הגדולה' הוא סימן רשום בארה"ב ובאירופה. מיהרנו לרשום אותו. זו תוכנית פריים-טיים. זו מידת הרצינות שלנו - אנחנו מבינות לאן זה רוצה להגיע ורואות את כל השלבים בדרך, וחשוב שכל הדרך זה יישאר שלנו".

גייסו כסף ממשקיע פרטי

השתיים מכנות את אקפלה חברת "ניהול תוכן". משלבי פיתוח היצירה ועד להפצתה בעולם. "פונים אלינו יוצרים", מסבירה שקד, "נמרוד הראל, למשל, או אסף אמיר שנתן לנו את 'לתפוס את השמיים', ואנחנו עוזרות להם לפתח את הרעיון ולארוז אותה. נכנסים לשלבי פיתוח ואז מנסות לגייס כסף ולהחליט למי אנחנו מייעדים את הפורמט. בתחום המתוסרט הפוקוס שלנו הוא על הרשתות האמריקאיות".

- איך אתן בוחרות לאן להפנות את המאמצים?

"כל פרויקט לגופו. בביקורים שלנו בלוס אנג'לס אנחנו מחוזרות מאוד, יש הרבה עניין בנו, במיוחד בגלל שאנחנו בישראל. אנחנו בוחרות לא להיות בלעדיות. ברגע שאתה שם את האנשים שעובדים איתך בחזית, זה אחרת. אנחנו חושבות שיש לנו את הקשרים, להמשיך ולגלגל את הרעיונות ולכן אין סיבה להינעל".

- מהיכן הכסף להרים הפקת פיילוט פריים-טיים, שבמסגרתו הטסתן לארץ את אנדרו גינסבורג האוסטרלי שיגיש אותו?

שמיר: "משקיע פרטי. כשיצאנו לדרך והבנו את הפוטנציאל, הבנו שצריך משקיעים מאוד ספציפיים. חיפשנו אנשים שאינם דווקא מעולם הטלוויזיה, שיידעו לזהות את הפוטנציאל גם כן. 'מי רוצה להיות מיליונר' עמד לנגד עינינו, שעשועון שנמכר לאינספור מדינות. עם יכולות ההפקה ויכולות ניתוח והבנת השוק שיש לנו, הבהרנו למשקיע שהפורמט הזה יכול להגיע לשם".

- אבל זה הימור מאוד גדול, האם אפשר באמת להבטיח תשואה למשקיע מהשקעה בתוכן?

"יש בזה סיכון, אבל פחות מללכת לבורסה. משקיע שהולך עם האמת שלנו יכול לעשות בזמן קצר אחוזים יותר גדולים - אנחנו מאמינות שמשקיע יכול לעשות 200% ויותר בשנתיים".

שקד: "דייקנו בהפקת הפורמט הזה, ויצרנו 'בייבל' ("תנ"ך" הוראות הפורמט - ל"א) מפורט, בגלל שאנחנו מזהות את הפוטנציאל הבינלאומי שלו. כשישבנו עם נמרוד, לקח לנו 20 שניות עד שידענו שזה זה. הבנו שזה הדבר שחיכינו לו".

- כדי למכור בהצלחה בחו"ל, לא צריך שהפורמט יעבור מסך?

שמיר: "זה עניין של ביטחון. השקיעו בנו כסף, אנחנו מאוד פרקטיות, ויש הרבה קבלות מאחורי העשייה של טל ושלי. יכול להיות שעוד לא נפגשו עם פורמט שלא ראה מסך במיפ, אבל הרמה שאתה אנחנו מגיעות אליה, היא מדוקדקת מא' ועד ת', ומחר אפשר לשדר את הפורמט".

שקד: "באנו בלי אופרציה מאחורינו, והנועזות הזו עושה משהו לגופי שידור. יש בשנתיים האחרונות משהו יוצא דופן בכל הקשור לישראל, וזה כאן כי להישאר, זה לא הולך להיגמר. זה לא שיתעלמו מאיתנו, אנחנו שם - ישראל שם - בדיוק כמו הבריטים או הסקנדינבים".

התעניינות מראש בפורמט

ברוח הימים האלה, הפורמט "The big picture" נעשה בהשראת המדיה האינטרנטית ומשחק על אלמנט הוויזואליות והמסך השני. שאלות הטריוויה, יתבססו על תמונות בלבד. הצופים בבית יוכלו לענות על התשובות באמצעות הסמארטפון או הטאבלט, ולהפוך להיות מתמודדים נוספים לצד המתמודד באולפן, להשתתף איתו בזכייה ואפילו לקחת בעצמם את סכום הזכייה שיעמוד על מיליון שקל. "אנחנו כבר במגעים לפני מיפ, ויש שתי מדינות שמתעניינות מראש בפורמט", אומרת שמיר.

- העובדה שאתן הולכות ועושות את זה לבד, האם זה חלק מהטרנד ההולך וצובר תאוצה של גופי הפצה והפקה בישראל שמבקשים לדלג על הברודקאסטים, שלוקחים לטעמם חלק גדול מדי מהעוגה?

"הם לא נקודת התייחסות עבורנו", אומרת שמיר, ושקד מוסיפה, "אנחנו לא עושות את זה כאן, אנחנו יוצאות לעולם. אם 'The big picture' יגיע לישראל - זה יקרה באופן הפוך. אנחנו ודאי רוצות שזה יהיה כאן, אנחנו רוצות להביא את הבשורה של ישראל לעולם".

- הכסף הגדול הוא בז'אנר לא מתוסרט, בזה אתן בוחרות להשקיע?

"גם וגם. יש לנו תשוקה למתוסרט. הרף רק הולך ועולה בטלוויזיה ואנחנו מאוד משתדלות ועובדות עכשיו על 4 פרויקטים. במתוסרט, בוודאי בארצות-הברית, זה למצוא נושאים שלא טופלו עדיין, דמויות מרתקות ועמוקות וסיפור טוב".

- מה הטרנד הצפוי במיפ, מה הולך היום?

"בסופו של דבר אם הסיפור הוא טוב", אומרת שמיר, "זה לא משנה מה הטרנד. הטון של היוצרים זה מה שאנחנו מחפשות. פה הקסם".

עוד כתבות

כוח צה''ל בעוטף עזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בג"ץ אישר למבקר המדינה לבקר את אירועי ה-7 באוקטובר

השופטת כנפי-שטייניץ קבעה שצה"ל ומבקר המדינה יגישו את טיעוניהם עד ה-8 ליוני, אך לא קבעה צו ביניים ● במשרד מבקר המדינה אומרים כי "מצופה מהרמטכ"ל ומכלל הגורמים המבוקרים לשתף פעולה באופן מלא עם נציגי משרד מבקר המדינה, בדומה לגופי הביטחון האחרים"

ספינת מכולות יוצאת מטורקיה / צילום: Shutterstock

הפרצה שמאפשרת להוביל סחורות מטורקיה לישראל

למכס הטורקי הותר לאפשר יציאת סחורות לעבר ישראל, בתנאי שמקבל הסחורה רשום בשטחי הרשות הפלסטינית ● המשמעות היא שדי בשיתוף פעולה עם איש עסקים פלסטיני או חברת קש פלסטינית כדי לשחרר סחורות מטורקיה לישראל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

סם אלטמן, מנכ''ל OPEN AI / צילום: ap, Patrick Semansky

אירוע החשיפה של Open AI: דגם חדש של ChatGPT

OPEN AI חשפה הערב מספר יכולות חדשות במוצריה ● סם אלטמן כתב בחשבון ה-X שלו: "לא GPT-5, לא מנוע חיפוש, אבל אנחנו חושבים שאנשים יאהבו"

ג'ים סימונס / צילום: Reuters, Reuters

"המשקיע הטוב בעולם" הלך לעולמו. מה למדנו ממנו?

ג'ים סימונס, המשקיע האגדי ומייסד חברת מחקר השווקים רנסנס, הלך לעולמו בסוף השבוע האחרון כשהוא בן 86 ● גלובס צולל לסיפורו של משקיע העל היהודי, שניצח את התשואות של וורן באפט, המציא שיטה חדשה לניהול השקעות, ובכלל חלם בילדותו להיות רב. "מזל שזה בא והלך", סיפר באחד מראיונותיו

ערן אור, מנכ''ל ומייסד חברת XRHealth / צילום: יח''צ

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

מוליק מרצה על AI בכנס TriNet PeopleForce 2023 / צילום: ap, Jason DeCrow

הפרופסור שהפך לאחד היועצים המובילים בתחום הלוהט בעולם, בחינם

איתן מוליק מאוניברסיטת פנסילבניה אימץ את טכנולוגיית ה–AI הרבה לפני שהייתה פופולרית, וכעת נחשב לאוטוריטה המובילה בתחום ● עם אשתו לילך לצדו ("כותבת הפרומפטים הטובה בעולם"), הם מייעצים לתאגידים הגדולים ביותר ולקובעי המדיניות בארה"ב - ובחינם

גבול לבנון / צילום: ap, Hussein Malla

מטוסי צה"ל תקפו משגרי חיזבאללה מוכנים לשיגור בדרום לבנון

4 חיילים נפצעו בינוני וקל מפגיעת טיל נ"ט סמוך לקיבוץ יפתח שבגליל העליון ● שני כטב"מים פגעו באזור בית הלל שבאצבע הגליל מבלי שהופעלה אזעקה • בטקס הקראת השמות בהיכל הזיכרון בהר הרצל, אמר שר הביטחון כי "המלחמה תימשך עד שנשיב את חטופינו ונפרק את שלטון חמאס" • התרעות בעוטף עזה ובגליל • עדכונים בולטים 

אמיר דהן בהריסות של בית שנפגע מירי נ''ט, מטולה / צילום: אלה לוי וינריב

מנהל קרן הפיצויים: "בתל אביב לא מפנימים שיש מלחמה בצפון. הנזקים יתגלו ביום אחד"

מאז פרצה המלחמה קרן הפיצויים של רשות המסים שילמה כ־13.9 מיליארד שקל על הנזקים, אך כשהעומד בראשה אמיר דהן מסתכל על הזירה הצפונית הוא מבין שהכיס רחוק מלהיסגר ● בראיון לגלובס הוא מספר על העבודה תחת אש, מסביר למה לא כל מי שנפגע יזכה לשיפוי מהמדינה, ונערך ליום שאחרי: "אי אפשר לתאר את הלחץ שיהיה לנו כשהמפונים ירצו לחזור לבתים שלהם"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

גיל שויד ימכור מניות צ'ק פוינט ב-200 מיליון דולר. כמה מזה יילך לכיסו?

מדובר באופציות שקיבל לפני 7 שנים ופקעו ● שויד, מנכ"ל צ'ק פוינט, צפוי לפרוש מתפקידו ולעבור לתפקיד יו"ר פעיל בחברה וגם לאחר המכירה הוא יישאר בעל המניות הגדול בצ'ק פוינט

עזריאלי ספירלה / הדמיה: KPF

80 קומות לפחות: המגדלים החדשים שישנו את קו הרקיע של תל אביב

שורת גורדי שחקים בני עשרות קומות צפויה לשנות את פניה של תל אביב וסביבתה בתוך עשור, והמבנים הגבוהים של היום יסתכלו מלמטה על הענקים של העתיד ● המגדלים החדשים לא ישמשו את הדיירים רק למגורים או לעבודה, אלא יכללו בתי קפה, חנויות ואפילו שטחים ציבוריים ● וגם: האם בבנייה החדשה נצטרך לוותר על הרכב? ● בונים את ישראל, פרויקט מיוחד

טוקיו, יפן / צילום: טלי בוגדנובסקי

הפד במלכוד: הריבית בארה"ב עלולה להחריב את הין היפני

מדיניות הריבית של הפד מייצאת את בעיותיה של ארה"ב ליפן, והין יורד למחיר שלא היה כמוהו זה 34 שנה ● יפן החלה לתמוך במטבע ובהיותה המחזיקה הזרה הגדולה ביותר של אג"ח אמריקאיות, היא עלולה לפנות למכירה מסיבית וללחוץ על הריבית בארה"ב עוד יותר כלפי מעלה ● הסחרור היפני מאיים על הכלכלות והשווקים הבינלאומיים

אמפי שוני הערב. משתתפי העצרת מניפים שלטים ''אין חטופים. אין עצמאות.'' / צילום: עודד אנגל Oded Engel

132 חטופים בעזה: טקס יום העצמאות האלטרנטיבי של משפחות החטופים

מטה משפחות החטופים קיים הערב (ב') עצרת בכיכר החטופים בת"א ● במקביל התקיים טקס "כיבוי משואות והדלקת התקווה" באמפי שוני ששודר בשידור ישיר במספר מוקדים ברחבי הארץ ● מחר (ג') יציינו את יום העצמאות במטס של תשעה מטוסים במבנה חסר שיניפו תמונות של 132 החטופים

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המם זינקו בעשרות אחוזים

הדאו ג'ונס ננעל בירידה אחרי רצף עליות של 9 ימים ● אירופה ננעלה באדום ● מדד המחירים לצרכן של סין טיפס ב-0.3% בהשוואה לשנה שעברה - גבוה מהערכות לעלייה של 0.2% ● הונג קונג ננעל בעלייה של 0.76%

עדן גולן הדהימה את העולם, ואוניברסיטת פרינסטון הסתבכה עם איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך סיקרו בעולם את ההופעה של עדן גולן באירוויזיון, אוניברסיטת פרינסטון מסתבכת עם איראן ובלבנון טוענים שנתניהו מנסה להאריך את המלחמה ● כותרות העיתונים בעולם 

הריסת הבניין הישן / צילום: קטה גרופ

3 שנים בלבד להריסה: כך קידמתי פרויקט תמ"א במהירות שיא

גיא ליברמן עמד למכור את הדירה שלו בפתח תקווה אך שיחה מיזם שינתה את דעתו והוא החליט לקדם פרויקט התחדשות עירונית בבניין ● מה הוא למד ומה חשוב שאתם תדעו לפני שאתם חותמים ליזם ● האזינו

נקודת טעינה חשמלית ברמת גן. הטבת האגרה השנתית לכלי רכב חשמליים כבר בוטלה / צילום: Shutterstock

בגלל ה"בור" בתקציב, באוצר בוחנים את ביטול הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי

במסגרת הצעדים לצמצום החריגה מיעד הגירעון, נבחנת באוצר האפשרות לבטל את הטבת מס הקנייה על רכב חשמלי מ־2025 ● איך השתנתה האג'נדה הממשלתית ומה המודל של גרמניה מלמד על מה שיקרה לביקוש לרכב חשמלי בישראל עם מס קנייה של 83%

חבר הקונגרס ריצ'י טורס / צילום: Reuters

חבר הקונגרס שיוצא נגד ממשל ביידן: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

חבר הקונגרס ריצ'י טורס, שנמנה עד לאחרונה עם הקבוצה הפרוגרסיבית של המפלגה הדמוקרטית, לא חושש לבקר את מפלגתו והעומד בראשה, הנשיא, גם בשאלת רפיח ● בריאיון הוא מספר על המחיר שהוא משלם בשל עמדותיו: "אם אתה שחור ובעד ישראל אתה טרף קל"

השקעה של 100 דולר, תשואה של 50 שנה / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

המחקר שמגלה: למה רוב האנשים לא נהנים מ"תשואה משוגעת״

בדיקה חדשה של ביצועי אפיקי השקעה מרכזיים, שבוצעה באוניברסיטת ניו־יורק, מגלה: 100 דולר שהושקעו במדד S&P 500 בשנת 1970 הפכו ל־22.4 אלף דולר - והניבו רווח של פי כמה וכמה מהשקעות בזהב, אג"ח או נדל"ן ● אז למה רוב האנשים לא נהנים מהתשואה המשוגעת של שוק המניות, ומה הסיכונים בדרך להיות "עשירים משחשבתם"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הסקר ממנו עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● אחרי שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים ● המשקיע המיליארדר שסבור כי מפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב ● וגם: מה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל?