גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רשות ני"ע מתנגדת לזכויות היתר של משקיעי הנוסטרו הפרטיים

משקיעים פרטיים רבים כדוגמת אילן שילוח או רם בלניקוב, יכולים להשתתף בשלב המוסדי המקדים של הנפקות שונות שמי שנוטלים בו חלק זוכים להנחות משמעותיות ■ ברשות מתחילים לחשוב מחדש על שינוי החוק המאפשר זאת

בתחילת החודש, כשחברת התרופות רק"ח יצאה לגיוס אג"ח, בין המשתתפים בשלב המוסדי של ההנפקה ניתן היה למצוא את הפרסומאי אילן שילוח, שקנה איגרות חוב ב-800 אלף שקל. שילוח לא לבד. גם את שמותיהם של אישים כמו מפתחת תרופת הקופקסון רות אלון, התעשיין גד פרופר, יו"ר סאני אילן בן דב, ויו"ר חברת כפרית רם בלינקוב, ניתן למצוא כמשתתפים בשלב המוסדי המקדים של הנפקות שונות שמתקיימות בשוק, שמי שנוטלים בו חלק זוכים להנחות משמעותיות .

המשקיעים הללו יכולים לעשות זאת תודות לתיקון בחוק שבוצע ביולי 2011 שבמסגרתו זכו משקיעים "מתוחכמים" (כך הם הוגדרו בחוק) למעמד שווה לזה של גופים מוסדיים. מאז תוקן החוק, גברה בהדרגה נוכחותם של משקיעי הנוסטרו הפרטיים על חשבון משקיעי הערך, הפועלים לטווחי זמן ארוכים.

את השמות הידועים והמוכרים של גופים כגון פסגות גמל, כלל ביטוח ודומיהם החליפו לא אחת שמות של משקיעים אנונימיים כמו דליה גזית, אלון חדד, רו"ח שוחט רבינוביץ', דרור קופמן, אמיר אוחנה, שי שרון והרשימה - שמהווה עדות למספר הרב של משקיעים פרטיים העונים על הקריטריונים שהציב החוק - עוד ארוכה.

כעת, כך נראה, גם ברשות מתחילים לחשוב מחדש על שינוי החוק הזה, ועל ההשלכות שהוא הביא עמו. ב-19 בינואר השנה פרסמה הרשות להערות הציבור קובץ הצעות חקיקה שממנו עולה כי היא אינה רואה עוד בעין יפה את השתתפותם של משקיעי נוסטרו פרטיים בשלב המוסדי המקדים. המשתתפים בשלב זה, זכאים, כאמור, להנחה משמעותית של כ-0.5% על רכישת אג"ח וכ-2.5% על רכישת מניות.

לטענת הרשות, ההשתתפות ההולכת וגדלה של משקיעים פרטיים מתוחכמים - המכונים בעגת השוק "פליפרים" - מפריעה לציבור הרחב לקבל אינדיקציה לגבי התמחור הראוי בהנפקה, ועשויה להרתיע את המשקיעים המוסדיים, להם מיועד שלב זה במקור, מליטול בו חלק עקב חוסר וודאות ביחס לכמות שתוקצה להם.

למעשה, החשש שמעלה הרשות הוא כי עליית חלקם של הפליפרים בהנפקות עלולה "לגרום לפגיעה אקוטית בשוק ההון בכלל וביכולת וכדאיות גיוס ההון והחוב על ידי חברות במסגרת הבורסה בפרט". בשורה התחתונה, הרשות מציעה כעת לא לאפשר למשקיעי הנוסטרו הפרטיים להגיש הצעות בשלב המוסדי (את ההיתר שהוענק בזמנו לתאגידים בעלי הון עצמי של 50 מיליון שקל להשתתף במכרז המוסדי, היא מבקשת להשאיר על כנו).

דוחקים את המוסדיים החוצה

כיום, מאז התיקון שבוצע בחוק ב-2011, המשקיעים הפרטיים יכולים ליהנות מעמלת ההתחייבות המוקדמת הניתנת בשלב המוסדי, בתנאי שהם עונים על לפחות שניים מתוך שלשה תנאים ההופכים אותם למשקיעים "מתוחכמים"; כאלה שבעיני המחוקק יודעים כיצד לקבל החלטת השקעה מושכלת גם ללא מעטפת ההגנה שמספק תשקיף ההנפקה למשקיע הקטן מקרב הציבור.

התנאים הנדרשים כדי להיות משקיע שכזה הם: א. בעל נכסים פיננסיים בסך 12 מיליון שקל לפחות. ב. מומחה בשוק ההון או שהועסק לפחות שנה בתפקיד מקצועי בשוק ההון ג. ביצע במהלך שנה אחת לפחות 30 עסקאות בני"ע בממוצע מדי רבעון.

מתוך עיון ברשימת המשקיעים המסווגים המופיעה בתשקיפי ההנפקות לציבור שפורסמו לאחרונה, אכן מתקבל הרושם כי חלק מהגופים המוסדיים (קופות גמל, קרנות פנסיה וחברות ביטוח) מדירים את רגליהם מחגיגת הגיוסים הגדולה בשוק האג"ח הקונצרניות. מי שתופס את מקומם ברשימת המזמינים בשלב המוסדי, הם לא רק קרנות הנאמנות, הזוכות כיום לגל גיוסים חסר תקדים, אלא גם שלל משקיעים פרטיים מתוחכמים ותאגידים בעלי הון עצמי של 50 מיליון שקל.

המשקיעים הללו שונים כמובן בהתנהלותם ובאסטרטגיית ההשקעה שלהם מהגופים המוסדיים. בעוד שטווח ההשקעה של משקיע מוסדי טיפוסי הוא שנים רבות קדימה, אצל משקיעי הנוסטרו הפרטיים המטרה היא בדרך כלל גריפת רווח מהיר, לא אחת באמצעות נטילת הלוואה בנקאית, גבייה של עמלת ההתחייבות המוקדמת מהחתמים במכרז, ומכירת נייר הערך שרכשו כבר במהלך ימי המסחר הראשונים. אסטרטגיה זאת של היפוך הפוזיציה המהיר מקונה למוכר, העניקה להם, כאמור, את הכינוי "פליפרים".

בינתיים נראה שהשיטה הזאת עובדת. הריבית במשק נמצאת בשפל, ההנחה מעמלת ההתחייבות המוקדמת מובטחת מראש, והנהירה העיוורת של הציבור אל קרנות האג"ח מאפשרת לפליפרים לממש את הסחורה שרכשו בשלב המוסדי ברווח נוסף.

מנגד, המוסדיים מתמודדים עם שחקני הנוסטרו בידיים קשורות, שכן הם מנועים על פי חוק מלעשות שימוש באשראי בנקאי, הם אינם משקיעים כדי "למכור אחרי יומיים" ולרוב גם אין הגיון מבחינתם להשקיע לטווח ארוך בתשואות כה נמוכות.

חלק מהם אכן מתרעמים על כך ששחקני הנוסטרו הפרטיים דוחקים אותם אל מחוץ לשוק ההנפקות באמצעות תמחור אגרסיבי ועתה נראה שכעסם נופל על אוזניים קשובות. אם הצעת החקיקה תביא לתיקון חוק ני"ע, ייאלצו שחקני הנוסטרו הפרטיים והמתוחכמים לחזור למעמד זהה לזה של גברת כהן מחדרה, והיתרון היחסי שהשיגו לעצמם בשוק ההנפקות כנראה שיימחק.

בלינקוב, הנמנה כאמור על המשקיעים המתוחכמים, אמר היום ל"גלובס" כי על אף שהשקיע סכום כולל של כ-1.8 מיליון שקל בהנפקות האג"ח של כלכלית ירושלים וכלל תעשיות בעבר בשלב המוסדי, יוזמת הרשות היא הגיונית לדעתו, שכן אין זה ראוי שגורם שיקבל לידיו הנחה בשלב המוסדי מזדרז למכור את הסחורה שרכש לאחר ימי מסחר ספורים.

כאמור, הרשות נמנעה מלהציע כי גם זכאותם של תאגידים בעלי הון עצמי של 50 מיליון שקל לפחות מלהשתתף בשלב המוסדי תבוטל. כך שתאגידים שכבר גילו בעבר נוכחות ערה בשלב ההנפקות המוסדי (איירפורט סיטי, עילדב השקעות, מדינול, מפעל הפיס, רשות שדות התעופה, קו צינור אילת אשקלון, המועצה להסדר הימורים בספורט וחברת קדישא תל אביב) יוכלו להמשיך ולזכות בעמלת ההתחייבות המוקדמת שברמת הריבית הנוכחית היא אף גבוהה מהריבית המתקבלת על הפקדת הכסף בבנק. ברשות ני"ע צריכים, אם כן, להמשיך לקוות שחברה קדישא לא תבצע "פליפ" על האג"ח החדשות שמנופקות בשוק, כבר בשבוע המסחר הראשון בהן.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"