גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשימה של המפכ"ל לשעבר: למכור הקרקע בעכו

דודי כהן מנסה למכור את הקרקע שרכשה קב' דלק להקמת מתקן לקליטת גז ■ הקרקע המזוהמת זקוקה להליך יקר של טיהור, ומשרד הביטחון מתנגד לבנייה למגורים במקום בשל הקרבה למפעל של רפאל

חודש נובמבר האחרון הותירה המועצה הארצית לתכנון ובנייה את קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה עם קרקע בעכו - שעד כה השקיעה בה החברה למעלה מ-100 מיליון שקל - מבלי שתוכל לממש אותה לייעודה: מתקן לקליטת גז טבעי ממאגרי "תמר" ו"לוויתן".

זה קרה לאחר שהמועצה החליטה לאשר הקמה של שני אתרים לקליטת גז מהים דווקא בעמק חפר וברמות מנשה, ולא בעכו כפי שקיווה תשובה - שהוא כידוע מבעלי תגליות הגז הימיות - כשרכש את הקרקע בסוף 2010. הסיבה העיקרית להתנפצות התקוות של קבוצת דלק לגבי הקרקע הייתה התנגדות משרד הביטחון לחלופה בעכו, בשל סמיכות הקרקע לאחד ממפעלי יצור אמצעי הלחימה המרכזיים של רפאל, מכון דוד, הממוקם דרומית לה.

קבוצת דלק העמידה לאחרונה את הקרקע למכירה, כך נודע ל"גלובס", והיא מעניינת בה כעת חברות שעוסקות בנדל"ן יזמי. במקביל, מבצעת הקבוצה פעולות לטיהור הקרקע, בתיאום עם המשרד להגנת הסביבה, במטרה להשביחה. את המגעים למכירת הקרקע מנהל מטעם הקבוצה מפכ"ל המשטרה לשעבר, רב ניצב בדימוס דודי כהן, המשמש כיו"ר דירקטוריון חברת כהן פיתוח המשתייכת לקבוצה. על פי גורמים בענף הנדל"ן, המחיר אותו דורשת דלק עבור הקרקע עומד על כ-180 מיליון שקל.

כהן, אגב, הוא אינו בכיר המשטרה היחיד שמועסק בקבוצה. בנוסף לו מועסקים אצל תשובה גם קודמו בתפקיד המפכ"ל, רב ניצב בדימוס משה קראדי (מנכ"ל חברת פי גלילות), ומפקד מחוז ת"א וסגן המפכ"ל לשעבר, ניצב בדימוס גבי לסט (יו"ר קבוצת דלק).

הקרקע עליה מדובר, בשטח של יותר מ-400 דונם, זקוקה לטיהור משום שבעבר פעל בה מפעל תעשיות אלקטרוכימיות. המפעל שפעל במקום במשך 50 שנה נקלע לקשיים כלכליים, ובשנת 2003 נכנס להליך הקפאת הליכים. ב-2004 הוא נסגר בצו מיוחד של המשרד להגנת הסביבה, בשל התנהלות רשלנית וזיהום חמור בשטחו. זאת, לאחר שבעבר נעשה שם שימוש בחומרים רעילים ובחומרים מסרטנים, ובסקר סביבתי שבוצע בקרקע זוהו אזורים נרחבים החשודים בזיהום הקרקע ומי התהום, עקב טיפול לקוי בחומרים מסוכנים.

קבוצת דלק רכשה את הקרקע הזאת דרך מתווכת בשם נחמה סנה, יו"ר נתג"ז לשעבר, תמורת 43 מיליון שקל, כשבנוסף היא התחייבה לקחת על עצמה תשלום חובות עבר - שבמסגרת פשרה נקבע שהוא יעמוד על 18 מיליון שקל (במקום 58 מיליון שקל) - וכן לשיקום וניקוי הקרקע, בהיקף של עשרות מיליוני שקלים נוספים. הרכישה לוותה בניסיון להסוות את זהות הרוכשת, ובוצעה באמצעות חברת "קונטק מדיקל ויז'ן" שבראשה עמדה כאמור נחמה סנה. לימים הודיע המשרד להגנת הסביבה כי מי שעומד מאחורי הרכישה היא קבוצת דלק של תשובה.

בשל כמות החומרים המזהמים הגדולה בקרקע, כל בנייה עליה שאינה בנייה לתעשייה מחייבת טיהור שעלויותיו גבוהות. בקבוצת דלק הבינו כי הסיכוי למכור את הקרקע לפני טיהורה הוא נמוך, למרות מיקומה בסמוך לחוף הים של עכו, ועל כן במקביל לניסיונות למכור את הקרקע כפי שהיא, בחברה פועלים גם להשביח אותה באמצעות טיהור וקידום תוכנית לשינוי יעוד.

המכשול העיקרי: משרד הביטחון

בעיריית עכו הסבירו היום בתשובה לפניית "גלובס", כי במסגרת תוכנית מתאר לעיר שמקדמת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, על הקרקע שרכשה קבוצת דלק מקודמת תוכנית לשינוי יעוד מתעשייה למגורים, תיירות ותעסוקה, כאשר מספר יחידות הדיור שצפויות להיכלל בתוכנית עומד על למעלה מ-1,200.

תכנית המתאר תועבר לבחינתה של הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה שתחליט אם להפקיד את התוכנית להתנגדויות הציבור. בשל מגבלות בנייה למגורים בסמוך לים (תמ"א 13), אם תאושר התוכנית היא צפויה לכלול יעוד תיירותי בסמוך לקו הים, ובנייה למגורים מאחוריה. יש לציין כי אם כמות יחידות הדיור אכן תאושר, או אף תעלה, ערכה של הקרקע צפוי לגדול, בכפוף להשלמת טיהורה. לעומת זאת, אם הוועדה המחוזית לא תאשר את שינוי יעוד הקרקע, צפוי תשובה להישאר עם קרקע שלא ניתן לבנות עליה ועם בור של 100 מיליון שקל.

על פי הערכות, המכשול העיקרי שעומד כרגע בפני אישור התוכנית והשבחת הקרקע הוא משרד הביטחון, שלדברי גורמים בענף הנדל"ן מתנגד לבניית שכונת מגורים על הקרקע, בשל העובדה שהיא סמוכה כאמור למתקן מרכזי של רפאל. בחברות שהתעניינו בקרקע טוענים כי ההתנגדות מתייחסת הן לבנייה למגורים והן ליעודים אחרים שאינם תעשייה. על פי הערכות, כאשר תאושר תוכנית המתאר לעיר על ידי הוועדה המקומית, ולאחר שתופקד על ידי הוועדה המחוזית להתנגדויות הציבור, צפוי משרד הביטחון להיות אחד המתנגדים העיקריים לתוכנית. ממשרד הביטחון נמסר היום בתגובה ל"גלובס" כי "התוכנית אינה מוכרת למשרד, ולכשהיא תוצג לפנינו נעביר את עמדתנו כמקובל".

לדברי ישי רוט, מנהל חטיבת היזמות בחברת הבנייה "שובל הנדסה" הפעילה בין היתר בעכו, ההיסטוריה הוכיחה כי למרות התנגדויות של משרד הביטחון לבנייה ליד מפעל רפאל בעכו, לבסוף הוקמו שכונות בסמוך לו. "מדובר בקרקע במיקום מעולה בגלל סמיכותה לים, והכל תלוי בהבנה של רשויות התכנון המקומית והמחוזית, כי פיתוח הקרקע ישמש מנוע לצמיחה של עכו", אומר רוט.

"משרד הביטחון התנגד גם בעבר לבנייה בסמוך למפעל, אבל בסוף קמה שכונת מגורים במתחם כורדני בקרית מוצקין, וגם שכונת סביוני ים של אפריקה ישראל, וזאת למרות שהמרחק בין שכונות אלה למפעל הוא קטן יותר ממרחק הקרקע של תשובה מהמפעל", הוא מוסיף. "עם כל הכבוד למשרד הביטחון, בסוף הצורך בפתרון למצוקת הקרקעות גובר על המגבלות שמטיל המשרד".

עוד כתבות

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים