גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"תשואות לא מעניינות": מדוע ענף הדלק בישראל מדשדש?

מרווחי השיווק הצטמקו, דמי השכירות של התחנות קטנו, ההנחות הגדולות בוטלו, והמשקיעים כבר לא מתעניינים ■ סונול כבר על המדף והמחיר רק יורד, כעת מצטרפת גם פז בחסות חוק הריכוזיות ■ ניתוח G

חלפו הימים שבהם חברת דלק, הפרוסה בתחנות ברחבי הארץ, נחשבה לתרנגולת מטילת ביצי זהב. כיום העוף מרוט, מרווחיו מעטים, ובעליו כבר לא מאושרים כל-כך להיות בעליו. לאחרונה נודע כי צדיק בינו, בעליה של הגדולה והרווחית מבין חברות הדלק, פז, עושה צעדים כדי למצוא לה קונים; חברת סונול נמצאת כבר כשנתיים על המדף, מחירה הולך ויורד וטרם נמצא קונה; ובענף מספרים כי גם בקבוצת דלק ישמחו להצעה על דלק ישראל, אף שאבי בן-אסאייג, מנכ"ל דלק ישראל, אומר באופן חד-משמעי ש"דלק לא נמצאת על המדף", אבל מלין גם הוא על הרווחיות הנמוכה; ובסביבות החברה אומרים כי שיקוליו של יצחק תשובה להמשיך ולהחזיק בה נובעים בין היתר מסיבות סנטימנטליות, שכן זו הייתה תחילת האימפריה שלו.

"חברות הדלק נמצאות בזמן פציעות", קובע בכיר לשעבר באחת מהן, "ועד שהן לא יצליחו להגיע לרווחיות טובה יותר, המצב ימשיך להיות קשה". "למעשה, מוטטו את ענף הדלק", אומר גורם בשוק. "ההבדל בין המחיר בו הם קונים את הדלק למחיר שבו הם מוכרים לצרכן ירד בחצי, התחרות נהייתה פרועה, והיום זה לא ביזנס".

"חברות הדלק היום צפות, ואני מצדיע להן שהן מחזיקות עדיין מעמד", אומר גורם בכיר אחר המעורב בענף. ואילו מנכ"ל אחת מחברות הדלק מאזן במעט את האווירה המלנכולית ואומר כי הענף תמיד התאפיין במחזורים גדולים ובאחוזי רווח נמוכים, בין השאר מפני ש"חצי מהכסף זה כספי מסים שמאוד מנפחים את המחזור".

החיפוש אחר מודל רווח, שבו חלק התדלוק שולי יחסית, זרע את התחנות ב"מתחמי נוחות", בסניפי דואר, בבתי קפה, בחנויות המוכרות מאוהלים ועד גזיות לחולפים בדרכים, אבל גם כל זה לא הביא אותן אל הארץ המובטחת. "זה גורם לנו להיות עם הראש מעל המים", אומר בכיר באחת מחברות הדלק, "מפצה, אבל חלקית מאוד, כי גם אחרי כל זה, הרווחיות מאוד נמוכה יחסית".

ב-2011 הרווחיות קטנה אף יותר. זה קרה בעקבות המחאה החברתית על יוקר המחיה, כאשר במשרד האנרגיה והתשתית ובמשרד האוצר החליטו לצמצם את מרווחי חברות הדלק - כלומר, לצמצם את ההפרש בין המחיר שבו הן קונות את הבנזין, הסולר וכדומה לבין המחיר שבו הן מוכרות אותו לצרכן, כמובן תוך ניכוי הוצאותיהן הכוללות את עלות שכירות התחנה ואת שכר המתדלקים. חברות הדלק רצו לבג"ץ, אולם לא עלה בידיהן להסיר את רוע הגזירה מבחינתן, וכך ירד המרווח שלהן בכ-20%, וכיום הוא עומד על כ-62 אגורות לליטר בשירות מלא וכ-50 אגורות לליטר בשירות עצמי.

אמנם החברות נקטו צעדים מסוימים של התאוששות, בעיקר על-ידי שינוי בהוצאות על שכירת תחנות (נושא שנדון בו בהמשך), ועל-ידי צמצום הנחות ללקוחות - בעיקר ציי רכב שהיו מקבלים בעבר 40-50 אגורות הנחה לליטר. "זו הייתה אחת הריאקציות המיידיות של השוק", אומר בכיר בענף. "ההנחות צומצמו דרסטית, וזה אפשר לחיות עם המכה הדי קשה של צמצום המרווחים. יש גם תקופות של תחרות יותר פרועה ותקופות יותר שקטות. לפני שנתיים-שלוש גברה התחרות על נתחי השוק. בשלב מסוים, כשהאבק שקע ראו כמה חזק זה פגע ברווחיות, והייתה התייצבות".

אבל גם ההתייצבות לא הפיחה אודם בלחיי הענף. "גם בהיבט הפסיכולוגי", אומר בכיר לשעבר באחת החברות, "המעורבות המאוד עמוקה של הרגולטור בשוק הזה הוציאה את הרוח מהמפרשים של הרבה אנשים שעוסקים בשוק הדלק".

"מרווחי השיווק היום", מוסיף בכיר בענף הדלק, "יוצרים רווחיות מאוד שחוקה, גם באופן מוחלט וגם בהשוואה לענפי משק אחרים, ותשואות חד-ספרתיות על ההון. מצד שני, צד העלויות גם הוא מוכתב לנו, בדמות שכר מינימום מפוקח, עלויות אנרגיה (להפעלת התחנות), ארנונות, עמלות סליקה לכרטיסי האשראי. כאילו הרגולטור קבע מראש כמה החברות הללו ירוויחו".

- וזה מה שהוא עשה?

"כן. מסמכים רשמיים של משרד האנרגיה והתשתית ומשרד האוצר מכוונים לתשואה של 7% על ההון העצמי בתעריפי תשתית (כלומר במכלים, בניפוק דלק ובצינורות) ו-8.2% ברוטו במרווח השיווק - כלומר בפער בין מחיר הדלק שהחברה רוכשת למחיר שהיא מוכרת לצרכן. כלומר, נטו נשארים פחות מ-6%, אחרי מס. התשואות האלה, עם כל הכבוד, לא מעניינות והן בעייתיות. זה, להערכתי, אחד הגורמים המרכזיים לכך שפירמות רבות בתחום הזה על המדף".

לצד החברות הגדולות פועלות כמה חברות דלק קטנות יותר, כמו סד"ש ו-Ten (השייכת לקבוצת פישמן. אליעזר פישמן הוא גם בעל השליטה בגלובס). כיצד הן מסתדרות עם דמי השכירות? קודם כול, אין להן צורך בפריסה ארצית, כך שהן יכולות לבחור מיקום שפוי מבחינת מחירו. "הן צעירות יותר", אומר בכיר לשעבר באחת החברות, "ולמדו להתאים את עצמן טוב יותר לעולם החדש. הן מראש חברות של הבי דיסקאונט, שמתכננות מדיניות של עלויות נמוכות ושכירות זולה יותר".

בינו כבר מפיץ מניות

נחזור לפז, לא רק הגדולה מכל השאר, אלא גם בעלת השליטה בבית הזיקוק באשדוד, מה שהופך אותה לחברה אנכית שאינה תלויה בבית זיקוק לצורך רכישת הדלקים. ההון העצמי שלה עומד על 3.5 מיליארד שקלים, והיא נהנית מיציבות ניהולית ומבעלים שמתעניין בעסק ומשקיע בו. "עד לפני שנתיים", אומר גורם בשוק, "בינו כל הזמן הגדיל את האחזקות שלו בפז". בינו, אגב, מעולם לא התבטא בפומבי שהוא מעוניין למכור את פז; רשמית נמסר מטעמו כי טרם התקבלה החלטה איזה מבין עסקיו יוצע למכירה בעקבות חוק הריכוזיות, אבל "ברור שבמציאות הזאת", כפי שמעריך גורם בכיר בענף, "התיאבון של המשקיעים לתחום הזה יפחת, ועל הרקע הזה אין להתפלא שעדיף לבינו, למשל, להמשיך להחזיק בבנק".

בשנה שעברה ירד בינו באחזקותיו בפז, כאשר הפיץ בשלושה סיבובים מניות בשווי של כ-680 מיליון שקלים. גורם בשוק מעריך כי אחת האופציות שבינו ישקול היא פשוט מכירת החברה לציבור דרך הבורסה, אולם בסביבתו אין אישור גם לתרחיש כזה.

היה ויבחר למכור את פז, ההערכות הן שבינו מצפה לקבל על חלקו שלו ועל זה של משפחת ליברמן בפז (43.8%) כ-2.4 מיליארד שקלים, סכום שמשקף לחברה שווי של 5.44 מיליארד שקלים - שווי השוק של החברה. כלומר, אין לבינו שום ציפייה לקבל פרמיית שליטה, וזאת בין השאר משום שבתי זיקוק הם כבר לא עסק טוב כל-כך.

"בשלב הזה, מבחינת פז", אומר גורם בשוק האנרגיה, "בית הזיקוק נוסך רק עצבות כי מצב הזיקוק לא טוב. פז קנתה ב-800 מיליון דולר נכס חשוב, השקיעה 1.3 מיליארד שקל בשיפוץ, בעסק שכרגע מניב אפס".

"אפילו שמדובר בחברה טובה", אומר אדם שמכיר את הקבוצה היטב, "הקונה לא ייתן גם את מחיר השוק. השוק מאמין מאוד בבינו ובמה שעשה בפז, וגומל לו במחיר מניה גבוה, במכפיל הרבה יותר גבוה - כ-20 - מאשר חברות דומות בארצות הברית. אין דרך בעולם שמישהו ישלם לו את המחיר הזה".

ואם לא היה די בכל זה, מתעוררת גם השאלה מי בכלל יכול לקנות. בתי זיקוק באופן כללי הם כבר לא סחורה חמה כל-כך מאז התגבר השימוש בגז טבעי בעולם, ולמעשה מדובר בענף שנתון במשבר עולמי, וכאן יש בעיה מיוחדת, שכן קשה לחשוב על חברה או על איש עסקים ישראלי שמסוגל לסדר גודל כזה של הוצאה, ושעסקיו האחרים מאפשרים לו להיות בעלי פז בלי להסתבך עם חוק הריכוזיות. "חוק הריכוזיות יצר מצב שמי שקונה אותה לא יכול לקנות בתחומים אחרים", אומר מקורב לקבוצה. "אנשים לא אוהבים להיות מוגבלים. למה שמישהו ישים על השולחן חצי מיליארד דולר ויקנה, אם אחר כך לא יוכל למשל לקנות בית השקעות?".

ובכל מקרה - כל מי שירצה לרכוש את פז, יצטרך לקבל את אישור המדינה, שכן בעלות על בתי זיקוק מחייבת זאת. גורם בענף מעריך כי "יהיו אלה משקיעים זרים: חברות שנמצאות בענף מכירת הנפט הגולמי והפקתו או בעלות בתי זיקוק בעולם".

הכתבה המלאה - במגזין G

דלק

עוד כתבות

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP(Kin Cheung), Shutterstock

רדיקלים מוסלמיים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה ופוטין מתקרב אל פטר הגדול

מוסלמים מנצחים בבחירות מקומיות באנגליה עם דגלים פלסטיניים ועם כרזות לטובת עזה ● אדאני (מנמל חיפה) הופך לכדור משחק בבחירות בהודו ● פוטין, תקופת כהונה חמישית, משתווה לסטאלין ● חדשות משפטיות טובות לטראמפ ● אורנגאוטן חובש את הפצע

משלוח יצוא בנמל אשדוד / צילום: תמר מצפי

"תהיו עם היד על הדופק": האזהרה לישראלים שמייצאים לדרום אפריקה

ברקע עצירת היבוא מטורקיה, חברת הביטוח "אשרא" פירסמה אזהרה ליצואנים לדרא"פ ● הבחירות במדינה בסוף החודש עלול לפגוע "בקשרי המסחר בין המדינות, באופן דומה למקרה של טורקיה"

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

הדאו ננעל בעליות בשבוע הטוב ביותר מתחילת השנה

נעילה חיובית באירופה ● מדד הניקיי ננעל בעליות של 0.5%, בורסת שנחאי ננעלה ללא שינוי ממשי, ומדד שנזן ננעל בירידה של 0.6% ● מניית שירות אחסון הענן דרופבוקס עולה לאחר שאמש פרסמה דוחות שעלו על התחזיות ● אחרי שני רבעונים של צמיחה שלילית, התמ"ג הבריטי עלה

עידן עופר, בעלי או.פי.סי אנרגיה / צילומים: סיון פרג', shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוב מפסיד ברכב החשמלי: עידן עופר מחק עשרות מיליוני שקלים במיזם עמדות טעינה

כעשור לאחר קריסת מיזם הרכב החשמלי בטר פלייס שהוביל עופר, הפחיתה או.פי.סי אנרגיה שבשליטתו כ־44 מיליון שקל מהשקעה שביצעה במניות חברת טעינת הרכב ג'ינרג'י ● זאת לאחר שניסיון להפריד כוחות עם יזם החברה נכשל

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א סוגרת שבוע ירוק: המדדים המובילים זינקו ביותר מ-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.9% ● הבורסה פרסמה את סיכום המסחר השבוע: מדדי הטכנולוגיה הובילו את העליות ● עליות שערים אפיינו גם את מדדי איגרות החוב המקומיות, בדומה לאגרות בארה"ב ● מניות קמטק, טאואר ונובה זינקו היום בעקבות הדוחות

רינת אפרימה, מנכ''לית קימברלי קלארק ישראל / צילום: נירי גתמון

אחרי 7 חודשים עם מ"מ: זו המנכ"לית החדשה של קימברלי קלארק ישראל

אפרימה תחליף את דורון רוזנפלד, סמנכ''ל הכספים, שכיהן כמ"מ מנכ"ל קימברלי קלארק ישראל מאז סוף ספטמבר 2023, לאחר שטל רבן הודיע על פרישה

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

רשות החברות דורשת להקפיא את הליך מינוי מנכ"ל נת"ע

דרישה מאחד מחברי ועדת האיתור לפרוש, גרמה למ"מ רשות החברות ינקי קוינט להקפיא את הליך בחית המנכ"ל "מחשש לתקינות ההליך" ● אך לגלובס נודע כי והבה לא השתתף בניקוד המועמדים ● ומי המועמדים המובילים לתפקיד?

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

עמית גוטליב / צילום: ענבל מרמרי

"לא צריך להתנצל על זה שאני מרוויח": היו"ר החדש של ארגון הקבלנים בתל אביב בראיון

לתפקיד יו"ר איגוד הקבלנים בתל אביב נכנס עמית גוטליב בתקופה של משבר חמור בענף הבנייה, עם מחסור בכוח אדם וחרם על יבוא מטורקיה ● "אחי ואני באנו לאתר לעשות שפכטל בעצמנו כדי לסיים את הפרויקטים בזמן"

סמוסות ב''טאלי'' / צילום: קאלו באבא

"תוך כמה שעות לא נשאר כלום": השף ההודי שמביא את פושקר לתל אביב

מבנה נטוש שהפך למתחם טיפולים מואר ומרגיע, גלריה שמציגה רישומים בטכניקת תפירה מיוחדת וחוויה קולינרית אותנטית שעכשיו גם תושבי תל אביב יכולים ליהנות ממנה ● פינוי יישובי הצפון גדע את מפעל חייהם של רבים ● עבור חלקם הוא יצר הזדמנות

בנימין נתניהו. להחריש את האבדות / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הדרך לניצחון המוחלט עוברת בעצימת עיניים

ראש הממשלה שוכח את האבידות בדרך לניצחון הגדול ● עורכי הדין חונקים את המערכת עם עתירות חסרות תכלית ● ומה מלמדים הרגלי הצריכה של אנשי המילואים ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק 

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

נתניהו על עצירת משלוחי הנשק מארה"ב: "אם נצטרך - נעמוד לבד"

דובר צה"ל עדכן כי שלושה חיילים נפצעו בפיצוץ פיר ממולכד • כמה כלי טיס של חיזבאללה יורטו אחרי שורה של אזעקות בגליל העליון והמערבי: נזק נגרם לבית בשלומי • הבית הלבן מבהיר אחרי ביטול משלוח הנשק: עדיין תומכים במיטוט חמאס - אבל מתנגדים למבצע נרחב ברפיח, ישראל תצטרך לקבל את ההחלטה • כל העדכונים

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים

בניין חברת טבע / צילום: Shutterstock, Cineberg

האנליסטים מרוצים מטבע: "השוק עוד לא עיכל את שינוי ה-DNA בחברה"

טבע פרסמה אתמול דוחות ואשררה את התחזית השנתית, כשבמקביל דיווחה על תוצאות חיוביות בניסוי קליני בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה ● האנליסטים מעריכים כי התרופה תוכל להימכר במאות מיליוני דולרים ואף למעלה ממיליארד דולר

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"