גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקלאסיקו של ספרי החשבונות

ריאל וברצלונה מנהלות בעשור האחרון דו-קרב כלכלי אדיר: כך הקבוצות המכניסות בעולם משתמשות בכל כלי אפשרי כדי להגדיל את כמות המזומנים

על היריבות הספורטיבית בין ריאל מדריד לברצלונה כבר אין צורך להרחיב. השנאה, המתיחות, הקרב על ההגמוניה מי יהיה מועדון הכדורגל הגדול בספרד ובעולם כולו - זה עניין ותיק שנמתח על-פני עשורים רבים אחורה, והערב (22:00) ייכתב בסך הכל עוד פרק קטנטן באנציקלופדיה המרתקת של משחקי הקלאסיקו לדורותיהם. אבל עם כניסתו של הכסף הגדול לכדורגל מתישהו בתחילת-אמצע שנות ה-90, הסתעפה התחרות לכיוון נוסף ומרתק לא פחות: ההתמודדות הכלכלית. נשיאי שתי הקבוצות, שמקבלים מנדט מה"סוסיוס" (חברי המועדון) לנהל בחופשיות יחסית כמעט כל אספקט של ספרי החשבונות - שוברים את הראש איך להגדיל את ההכנסות. בכל זאת, משהו צריך לפרנס שני מועדונים שהוציאו מעל 1.5 מיליארד אירו על רכש בעשור האחרון.

ריאל ובארסה הם שני המועדונים בעלי המחזור הגבוה ביותר בכדורגל העולמי, במה שמאפשר להם גם לשלם את השכר הגבוה ביותר לכוכבים שהם מחזיקים על הדשא (מנצ'סטר סיטי האנגלית מקום שלישי בפרמטר הזה). על-פי דוח "ליגת הכסף" השנתי של דלויט, ה"בלאנקוס" סיימו את העונה הקודמת (2012/13) עם 519 מיליון אירו הכנסות, יתרון לא קטן של קרוב ל-40 מיליון אירו על הנמסיס מקטאלוניה (483 מיליון). מאז החלה להתפרסם "ליגת הכסף" בעונת 1996/97 - ברצלונה מעולם לא דורגה מעל יריבתה. הלבנים, בתור הקבוצה הכל-ספרדית שנהנתה באופן היסטורי גם מתמיכה שלטונית (גנרליסימו פרנקו וכו') ומסיוע מוניציפלי נרחב של עיר הבירה העשירה - ידעה תמיד לתרגם את התמיכה הרחבה בה לייצור של הכנסות גבוהות יותר ממפרסמים, אוהדים וזכויות שידור.

אבל האם לעולם חוסן? לא בהכרח: ב-15 העונות האחרונות הגדילה ריאל את הכנסותיה ב-618%, בעוד בארסה מקפידה לצמצם את הפער באיטיות - אך בעקביות: 894% עלייה בהכנסות באותה תקופה. במקביל לכך, ברצלונה חזרה בשנים האחרונות להיות רווחית: בשתי העונות הקודמות (2011/12-2012/13) הרווח שלה לפני מס הסתכם ב-81 מיליון אירו, אחרי שנתיים של מינוס שהתקרב ל-86 מיליון אירו.

***

הזינוק המטאורי של ברצלונה מאז 2008, אז פפ גווארדיולה נטל את שרביט האימון ובנה את אחת השושלות המצליחות בהיסטוריה של המשחק - הפכה את בארסה למותג כלל-עולמי נחשק, ואת הקבוצה לאטרקציה תיירותית. דוגמה קטנה למינוף של המותג ליצירת מזומנים היא "חוויית הקאמפ נואו של ברצלונה" - סיור באצטדיון ובמוזיאון של הקבוצה, שמוכר לישראלים רבים, וכרטיס אליו עולה 23 אירו (למבוגר): המוזיאון הפך לאטרקציה יותר גדולה מכל המוזיאונים במחוז קטאלוניה, יותר ממוזיאון סלבדור דאלי, מוזיאון פיקאסו ומוזיאון בית גאודי - עם 1.5 מיליון מבקרים בשנת 2013. ההכנסות שברצלונה דיווחה בשבוע שעבר כי רשמה מהסיורים המודרכים הללו: 24.2 מיליון אירו. מדובר על עלייה של 142% בהכנסות המוזיאון מאז 2008, ועלייה של 22% בכמות המבקרים. ותודה לטיקי-טאקה של פפ. מצד שני - ריאל מדריד, שלא מדווחת כמה היא מכניסה מסיורים באצטדיון הסנטאיגו ברנבאו שלה ובמוזיאון - רשמה רק 850 אלף מבקרים בשנת 2012, לפי פרסום בעיתון "האס".

***

עם כל החשיבות של המוזיאונים, החזית הגדולה ביותר שבה ברצלונה וריאל יתמודדו על הגדלת ההכנסות בשנים הקרובות תהיה באמצעות שיפוצים מאסיביים של האצטדיונים שלהן. בברצלונה ישקיעו 420 מיליון אירו בפרויקט שיהפוך את קאמפ נואו למקורה לחלוטין ויגדיל את תכולתו ל-105 אלף מקומות (כ-99 אלף כיום). ב-2021 המיזם אמור להיות מושלם. בריאל מדריד ישקיעו בין 350 ל-400 מיליון אירו בברנבאו, במה שיגדיל את תכולתו בכ-9,000 מקומות (לאיזור ה-90 אלף), בנוסף לאלמנטים נוספים של שדרוג, כשמועד סיום העבודות המוערך הוא 2018.

קשה לכמת בכמה בדיוק יגדלו הכנסות המועדונים בעקבות הפרויקטים הללו, אך בשניהם מדברים על התייקרות מחירי הכרטיסים והמנויים. בכל מקרה, ברצלונה עדיין תופסת את עצמה, למרות הגלובליזציה, המסחור והתיירים שמציפים את משחקיה - כקבוצה עם מחויבות לערכים סוציאליים. ככזאת, היא ממשיכה לפרסם בחינם את ארגון יוניצ"ף ואף לתרום לו כספית. במקביל, היא גם תמשיך לגבות מחירי מנויים וכרטיסים הרבה יותר זולים מאלו של המתחרה הגדולה: כיום, המנוי הכי יקר למשחקי ברצלונה עומד על כ-635 אירו (ניתן כמובן לשים עליו את היד רק אם אתה "סוסיו", ויש רשימות המתנה של כ-8,000 איש). אצל ריאל הסכום יותר מכפול: 1,461 אירו למנוי הכי יקר.

המיסחור והרצון לייצר עוד ועוד כסף הביא את המועדונים להחלטה על מכירת החסות השמית של האצטדיונים (בספרד דיווחו בחודשים האחרונים על מו"מ של ריאל מול חברות כמו מיקרוסופט, קוקה-קולה ואאודי על לקיחת הספונסרשיפ הזה, באותו מודל שעובד בהצלחה לבאיירן מינכן עם אליאנץ ארנה או לארסנל עם אמירייטס) - אם כי צריך לציין שבפועל בונים על ההכנסות מהפרמטר הזה בעיקר לצורך מימון העלויות הנרחבות של השיפוצים.

***

בכל אופן, חשוב להדגיש שמתחת לפני השטח, ולפעמים גם מעליו - הכלכלה של שני מועדוני הכדורגל העשירים בעולם שנויה במחלוקת ונתונה לאינסוף ביקורות, למרות הגידול המתמיד בהכנסות והיותם ארגונים שבדרך כלל מרוויחים כסף.

בברצלונה בלט לאחרונה הסיפור סביב העברתו המנופחת של ניימאר, שנולד עקב תלונה שהגיש אחד מה"סוסיוס" לבית המשפט בספרד על חוסר שקיפות ברכישתו של הברזילאי. בסופו של התהליך, התפטר מהקבוצה הנשיא סנדרו רוסל, ורק לאחרונה ברצלונה שילמה למס הכנסה כופר של כ-13.5 מיליון אירו על מנת להקל על תוצאות הליך משפטי בנושא. ובצד השני? כנגד פלורנטינו פרז התרעם בתחילת העונה אחד מה"סוסיוס" של ריאל, וטען כי הוא מפברק באופן יצירתי במיוחד את דוחות המועדון, ומציג חובות נמוכים ביחס למציאות, של 91 מיליון אירו בלבד, למרות שבפועל, על-פי פרשנותו - הם גבוהים מחצי מיליארד אירו.

במועדונים שנשלטים על-ידי בעלי הון פרטיים, "הפרעות" כאלו לא היו מתרחשות. מצד שני, זה בדיוק היופי במודל הכלכלי של ריאל וברצלונה: שתיהן ישויות עצמאיות כה גדולות ובומבסטיות - שהן לא צריכות להתחנן לאיזה רומן אברמוביץ' או דומיו שיממנו אותן.

הקלאסיקו: 5 קטנות

■ מאזן כל הזמנים במשחקים בין ברצלונה לריאל מדריד בכל המפעלים עומד על 87-90 לריאל בניצחונות (48 משחקים הסתיימו בתיקו). במשחקי הליגה הספרדית, המאזן עומד על 65-70 בניצחונות לריאל (32 תיקו)

■ ליונל מסי צריך להבקיע רק עוד שער אחד כדי להרשית בפעם ה-19 במשחקי הקלאסיקו - יותר מכל שחקן אחר בהיסטוריה (אלפרדו די-סטפנו ראשון כרגע עם 18 כיבושים; ראול, אגדה מדרידאית אחרת, שלישי עם 15)

■ עם הצמד השבוע מול שאלקה בליגת האלופות, השתווה כריסטיאנו רונאלדו לפרנץ פושקאש בטבלת הכובשים הבכירים של ריאל בכל הזמנים - עם 242 כיבושים. ההבדל: הפורטוגלי עשה זאת ב-236 משחקים בלבד, ההונגרי ב-262

■ למרות היריבות הגדולה, לא פחות מ-33 שחקנים הרשו לעצמם ללבוש את המדים של שתי הקבוצות. המפורסמים ביותר ביניהם: סמואל אטו, רונאלדו (הברזילאי), לואיס פיגו, לואיס אנריקה, מיכאל לאודרופ, גיורגי חאג'י, ברנד שוסטר

■ קרלו אנצ'לוטי, מאמן ריאל, הפך השבוע למנג'ר הראשון שמופיע ברבע גמר ליגת האלופות עם חמש קבוצות שונות (עשה זאת גם בפ.ס.ז', צ'לסי, מילאן ויובנטוס), ובכך עקף את ז'וזה מוריניו (פורטו, צ'לסי, אינטר, ריאל)

עוד כתבות

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

ליאת הר לב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

ארדואן בביקור במצרים החודש, לצד א־סיסי / צילום: Reuters, Anadolu

טורקיה ומצרים משלבות כוחות נגד ההכרה בסומלילנד

החשש המצרי מהשלכות סכר הרנסנס והשאיפה האתיופית למוצא לים הובילו למפנה ביחסי קהיר ואנקרה ● מצרים וטורקיה מהדקות את שיתוף הפעולה הצבאי בסומליה, באמצעות הצבת אלפי חיילים, נגמ"שים ומטוסי קרב, במטרה לבלום את התחזקות אדיס אבבה ואת ההכרה בסומלילנד

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

וולט מרקט, תל אביב / צילום: Shutterstock

מכה לוולט: רשות התחרות לא העניקה פטור, תצטרך למכור את וולט מרקט

הממונה על התחרות, עו"ד מיכל כהן, הודיעה היום כי לא תחדש את הפטור מהסדר כובל לוולט מרקט, המופעלת ע"י חברת המשלוחים ● המשמעות היא שחברת וולט תיאלץ למכור את זרוע הקמעונאות שלה ● וולט בתגובה: "צעד רגולטורי קיצוני שמעניש פתיחת תחרות במקום לעודד אותה"

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

הדגם שחוגג חמש שנים על הכביש וממשיך להיות רלוונטי

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך