גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמרם מצנע: "להכתיב לחילונים בעיר הרגלי בילוי זו כפייה"

הח"כ עמרם מצנע, שמשמש כיו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט, מכניס את ידיו עמוק לתוך אי הסדר ששולט בעולם התרבות ■ בראיון ל"גלובס", הוא מדבר על הצעות החוק שיזם ומתייחס לנושאים בוערים כמו פתיחתו של מתחם סינמה סיטי בשבת

ימים אחרונים טרם יציאת הכנסת לפגרה, וחבר הכנסת עמרם מצנע("התנועה") כבר טרוד עד צוואר בהכנות למושב הבא. על הפרק: יוזמות חקיקה שיקבעו כיצד ייראו פניה העתידיות של התרבות והאמנות הישראלית - משימה שבה החל במושב האחרון, ה-19 במספר, עת נבחר לשמש כיו"ר ועדת החינוך, התרבות והספורט (במהלכו הוענק לו אות הפרלמנטר המצטיין מטעם המכון הישראלי לדמוקרטיה). הפגרה, שיש שיאמרו כי אין בה צורך, עוצרת את העבודה הפרלמנטרית השוטפת, לעתים אף תוקעת בה טריז. "הרבה פעמים חוקים יוצאים שונים מאיך שהם נכנסו. אין חוק שעובר בצ'יק צ'ק. בדרך-כלל חוקים משמעותיים, כבדים, לוקחים את הזמן שלהם", אומר מצנע ל"גלובס" בפתח הראיון עמו, שאותו ביקש לקיים דווקא בבית קפה הצמוד לסניף מפלגת העבודה ברמת אביב (המפלגה בה החל את דרכו בפוליטיקה הארצית, ובה שימש כיו"ר בשנים 2003-2005). האם יש בכך איזשהו רמז לבאות, או שמא מסר לציפי לבני? על כך בהמשך.

בין הצעות החוק שיזם מצנע - חוק התיאטרון - שזו לו חשיפה תקשורתית ראשונה, שיקבע תקציב ממשלתי לענף התיאטרון הישראלי וכן יסדיר קריטריונים לתמיכה.

מצנע: "מיסוד בחוק של היקף הסכומים וגם אופן החלוקה שלהם, כדי לעודד את התיאטרון הישראלי, הוא בעל חשיבות, והדוגמה הטובה ביותר היא חוק הקולנוע. בראייה לאחור, החוק יצר מציאות חדשה בארץ. עשרות סרטים שמופקים פה בארץ ומגיעים לפסטיבלים שונים ואף למועמדות לאוסקר. יש פה תעשייה בפני עצמה. אנחנו מדינה שיחסית לגודל היישוב צורכת תיאטרון במספרים מדהימים".

- בעקבות החוק, תוקם מועצה ציבורית לתיאטרון, כמו מועצת הקולנוע?

"זה הרעיון".

- תוך כמה זמן אתה מעריך שיחוקק החוק הזה?

"בכינוס הבא של הכנסת ניכנס לזה יותר לעומק, היעד שלי הוא תוך שנה להעביר חוק כזה".

- מה המצב כיום?

"כיום המשרד התרבות - ואין לי טענות כלפי המשרד, מקים ועדה ציבורית שמכינה את הנהלים והקריטריונים ואז מפיצים את זה לכולם, מעירים הערות, וזה הופך למה שזה הופך. כשאתה עושה חוק וקובע בחוק מי זו המועצה הציבורית ומה יהיו סמכויותיה, זה הרבה יותר שקוף ודמוקרטי. וגם לא נותן הזדמנות לשר כזה או אחר בממשלה כזו או אחרת, לשנות את זה".

- לחצים פוליטיים מהצד הימני של המפה הפוליטית, כמו במשרד החינוך?

"כל פעם יש לחצים - עכשיו היה הסרט 'חמש מצלמות שבורות', ועדת סל התרבות של משרד החינוך אישרה את זה להקרנה בתי ספר. ומיד קיבלנו מכתבים מכל מיני ימניים כאלה. אמרנו - 'חבר'ה, אנחנו לא מתערבים. יש את ועדת סל התרבות, שהיא ועדה מקצועית', אני לא מתכוון להתערב".

ללא מגע פוליטי בתכנים

בשלב הזה בראיון, מצנע נקטע. השחקן ששון גבאי, שעבר במקום במקרה, הבחין בו וניגש אל השולחן. גבאי, שבין שלל תפקידיו גילם את דמותו של פוליטיקאי גמלוני ונאיבי בסדרת הטלוויזיה הקומית "פולישוק" (ערוץ 2), לוחץ יד לאנטיתזה של אותה דמות. גבאי: "אני מספר תמיד את הסיפור הזה, שבצילומים על הסט של 'ביקור התזמורת', שהתחילו מוקדם בבוקר, כל יום לפני שנסעת לעבודה בירוחם היית עוצר ליד הסט, בודק שהכול בסדר".

"ביקור התזמורת", שהיה מועמד לאוסקר לסרט הזר הטוב ביותר, צולם בירוחם, בתקופה שבה שימש מצנע כיו"ר הוועדה הממונה בעיר, תפקיד שאותו ביצע מ-2005 ועד 2010, ולאחריו חזר לליבת הזירה הפוליטית הישראלית. בזירה הזו, מצנע לא מתכוון לנוח ולו לרגע. ראייה לכך היא טבלת הלו"ז השבועי הצפוף שלו המופיעה באתר האינטרנט שלו (שם מופיע מועד קיום הראיון הזה), ויותר מכך, בשינויים שהוא מבקש לחולל בנוף התרבותי והחברתי. כמו למשל חוק זכויות האמנים, שימנע חוזים כובלים בין אמנים לבין חברות תקליטים וחברות אמרגנות; חוק לניהול משותף של זכויות יוצרים - שאם יעבור, יסדיר, אחת ולתמיד, את זכאותם של תסריטאים ובימאי קולנוע וטלוויזיה לתמלוגים מגופי השידור השונים.

מצנע: "ישנו צורך לתת מעמד חוקי לגוף שישמור את זכויותיהם של היוצרים בתחום הטלוויזיה והקולנוע. הממונה על ההגבלים טוען שיש הסכם כובל, כלומר שיש גוף אחד שמרכז בתוכו את כל הסמכויות של היוצרים מול הרשתות המשדרות, ושהגוף הזה פועל כמונופול. החוק שהובלתי עבר קריאה טרומית, כלומר הוא עבר ועדת שרים, והוא כרגע בהכנה מקצועית ע"י היועצים המשפטיים של המשרדים השונים.

"ברגע שהכנסת תחזור להתכנס, יתקיימו דיונים לקראת קריאה ראשונה, שנייה ושלישית. החוק בעצם נותן את הבסיס החוקי לגוף כזה לפעול וקובע כללים במקרה של מחלוקת, כדי למנוע סנקציות על שיבוש שידורים. העמדנו פה כלים שיפיגו את חששם של אלה שאומרים שיש יותר מדי כוח לגוף הזה".

הגוף המדובר הוא תל"י - חברת התמלוגים של יוצרי הקולנוע והטלוויזיה בישראל.

"אנחנו לא יכולים להגיד בחוק - 'תל"י'. יכול לקום גוף נוסף. אגב, ניתנת כאן הזדמנות לכל אחד ואחד, לכל מי שבא ורוצה להשמיע את דעתו.

במקביל, ישנו החוק המתהווה לרשות השידור, שניסוחו אמור להתוות יסודות בריאים ודפוסי עבודה נאותים לניהול ערוצי הטלוויזיה הציבוריים (בין אם במתכונת רשות השידור הקיימת ואם בזו שתקום במקומה): ללא מגע פוליטי בתכנים, וללא בזבוז מושחת של כספי ציבור.

לשאלה, מה ליו"ר ועדת החינוך והתרבות ולשידור הציבורי, שהנו תחת סמכותם של ראש הממשלה ושר התקשורת, מסביר מצנע כי כל תחומי השידור נידונים בוועדת החינוך והתרבות.

מצנע: "החוק לא מוכן כרגע, הכול זה רק מחשבות. הזמנו את שר התקשורת להציג את הרפורמה המומלצת בפני הוועדה. זה יקרה רק במושב הבא".

- רשות השידור ללא פוליטיקאים שמתערבים בתכנים ומשפיעים עליהם - זה משהו שיכול לקרות בדור החיים שלנו?

"לפי הכוונה של החוק - כן".

ההמלצות של ועדת לנדס (ועדה שמונתה על מנת לנתח את מצבה של הרשות ולגבש פתרונות), הן בגדר המלצות. לרה"מ נתניהו אין אינטרס לסגור את משרד הפרסום שלו.

"מתכוונים לסגור את התאגיד הקיים, לפרק אותו לחלוטין, ולהקים חדש. אנחנו, בכנסת, נדאג לכך שתצומצם למינימום, אם לא לחלוטין, המעורבות של הפוליטיקה בשידור הציבורי. צריך לקבוע בחוק החדש איך נבחרים המנהלים, והדרך היא על-ידי מועצה ציבורית".

- איך תתמודדו עם מזכ"ל ההסתדרות עופר עיני, המגבה את הוועדים השונים ברשות, שמפעילים לא מעט לחצים פוליטיים?

"זה בוודאי חייב להיות מתואם עם ההסתדרות. הקצו כספים לפיטורים. אבל מי שיצטרך לאשר את החוק זה הכנסת".

- אגב לחצים פוליטיים, מה אתה חושב על ההחלטה של ראש עיריית ירושלים ניר ברקת שלא לאפשר את פתיחתו של מתחם הקולנוע החדש של "סינמה סיטי" בשבתות, בשל לחצים של גורמים דתיים?

"אני מודע לצורך ולרצון בשימור אופייה היהודי של ירושלים. אולם יחד עם זאת, אינני מוצא סיבה מדוע מתחם הסינמה סיטי, שאינו נמצא בלב שכונה חרדית, צריך להיות סגור בשבת. מדובר במקום בילוי אשר חלק ניכר מהאוכלוסייה העובדת יכול להגיע אליו רק ביום החופש היחיד שניתן לו - בשבת. למנוע זאת, או להכתיב לציבור החילוני המתגורר בעיר את הרגלי הבילוי שלו, שגם כך מוגבלים, זו כפייה נוספת, מיותרת וחסרת התחשבות".

לא שואף להיות שר התרבות

- יש לך שאיפה להיות שר התרבות?

"אין לי שאיפות כאלה, מאוד מעניין לי בתפקיד שלי כיום. אבל אם היית שואל איזה שר הייתי רוצה להיות אם וכאשר, זה שר החינוך. בממשלה של 18 שרים לא יהיה מקום לשר תרבות, אבל צריך לזכור שמשרד התרבות היה חלק ממשרד החינוך פעם".

- איך לדעתך ישפיע התהליך המדיני המקרטע על שיתופי הפעולה הבינלאומיים בתחומי התרבות?

"תראה, אין ספק שיש השפעה. תדמיתה של מדינת ישראל בעולם, והקשר בינה לבין המציאות שבה אנחנו מחזיקים תחת שלטון צבאי שלנו מיליוני פלסטינים, אין ספק שזה משפיע וישפיע. אבל הבעיה היא לא החרמות ממשלתיות. הבעיה היא החרמות של הארגונים הלא ממשלתיים: אוניברסיטאות, פרופסורים, גופי תיאטרון, אולמות קונצרטים.

"התרבות והאקדמיה בישראל הן הראשונות שנפגעות מהתהליך המדיני. כי ארגונים של תרבות, אמנות ואקדמיה שהם לכאורה יותר ליבראליים, נוטים לזכויות הפרט והאזרח, מחזיקים מעצמם כגופים בעלי תפיסת עולם ערכית. כך שבהחלט יש איום כזה, כי מי שבסוף דוחפים לחרם זה הארגונים האלה, והציבור, שמצביע ברגליים, על ידי אי-קניית מוצרים".

- אנחנו יושבים בקפה מחוץ לסניף מפלגת העבודה. מתבקש לשאול - אתה מתגעגע? עדיין רואה את מקומך שם?

"עברת עכשיו לתרבות פוליטית? שום דבר לא פסול. אני מניח שלקראת הבחירות הבאות, בהנחה שיקרה משהו פה באזור מבחינת ההליך המדיני, יהיו התחברויות שונות".

- מה למשל?

"יש עתיד, התנועה, העבודה, מרצ - אלו מפלגות שנמצאות באיזשהו מרחב תמרון אחד. מה בדיוק יקרה? איך יקרה? עוד מוקדם לדעת. איחודים או מעברים בין רשימות מחייבים פוליטיקאים לפשרות, אבל פוליטיקה זה קודם כל עניינים אישיים. פוליטיקה היא הדרייב והשאיפה לשלוט, אבל האגו מעביר אנשים על דעתם".

עוד כתבות

לקראת עימות אזורי? רוסיה שולחת מסוקי תקיפה לאיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי דיווחים איראן קיבלה מרוסיה מטוסי קרב חדשים, הטיים הקדיש את השער שלו למפגינים באיראן, ובוושינגטון פוסט מפרגנים לתעשיות הביטחוניות הישראליות • כותרות העיתונים בעולם

ועדת הכנסת בראשות ח''כ אופיר כץ. הנושא: חלוקה ופיצול חוק ההסדרים / צילום: נעם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בגלל מרפאה אחת בנתיבות: החוק הכלכלי החשוב ביותר בתחום הבריאות פוצל מחוק ההסדרים

חוק ה־CAP, ההסדר הכלכלי המרכזי במערכת הבריאות, פוצל לראשונה מזה 29 שנה לאחר לחץ פוליטי סביב מרכז רפואי שהקים בית חולים הדסה בנתיבות ●  מאז שעות הבוקר פיצלה ועדת הכנסת חוקים רבים, ונראה שחוק ההסדרים כולו מתפורר

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות

מייקל סיילור,  מנכ''ל סטרטג'י / צילום: ap, Rebecca Blackwell

האסטרטגיה שתגמלה חברות על צבירת מטבעות קריפטו - מענישה אותן כעת

האסטרטגיה שעמדה מאחורי הייפ חברות האוצר קורסת ● מחיר הביטקוין ירד לאחרונה אל מתחת ל־76 אלף דולר, ומובילת הטרנד סטרטג'י סופגת הפסדים על רכישת המטבע ● משקיעים מפקפקים ביכולת הפירעון ארוכת־הטווח של חברות אוצר, מה שמאיים על מחירי המטבעות

מזמינים פחות חופשות / צילום: Shutterstock

מזמינים פחות חופשות, אבל משלמים יותר: מאחורי המספרים בענף התיירות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על ירידה במספר העסקאות בענף התיירות - אך על עלייה בגובה עסקה ממוצעת

אילוסטרציה: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע בחודש דצמבר: 14,677 שקל. וכמה בהייטק?

מדובר בעלייה של 3.1% לעומת דצמבר 2024 ● עלייה זו גבוהה אפילו יותר מהאינפלציה השנתית שנרשמה באותו חודש, 2.5%, כך שמדובר למעשה בעלייה ריאלית שמתגברת על ההתייקרויות

סניף ארקפה / צילום: איל יצהר

"הרווחיות הכי טובה בתפריט": מה עומד מאחורי מחיר כוס הקפה

בשבוע החולף העלו הרשתות ארומה וארקפה מחירים, ובענף לא שוללים שרשתות נוספות יצטרפו אליהן ● "פעם גילמנו רווח של 22% בבתי קפה, היום אנחנו ב–8%–9%", מסביר רונן נמני, בעלי קפה קפה, בעוד אחרים מפנים את האצבע גם לעלויות כוח האדם

בנין משרד האוצר בירושלים / צילום: רפי קוץ

התפוררות חוק ההסדרים היא לפני הכול התפוררות אגף התקציבים

במשך עשורים חוק ההסדרים שימש כדרך כמעט יחידה להעביר רפורמות משמעותית במשק, כשאגף התקציבים חזק נתן לו רוח גבית ● השנה המצב השתנה - ומי שמחפש את הסיבה להתפוררות החוק השבוע, צריך להסתכל על החולשה הבלתי נתפסת של מי שבעבר נתפסו כ"נערי אוצר כל-יכולים"

שוק ההון והשקעות / צילום: Shutterstock

וול סטריט מסכמת את ינואר: אלו הסקטורים שהשאירו אבק למניות הטכנולוגיה

וול סטריט סגרה את חודש ינואר בירוק, אך סקטור ה-IT של ה-S&P 500 דווקא ירד, ומגמת המעבר ממניות הטכנולוגיה לאזורים אחרים של השוק נמשכה ● גם מדד המניות הקטנות ראסל 2000 עקף את מדד הדגל האמריקאי בפער, ואנליסטים מציינים כי הרוטציה הפכה ל"מסחר המומנטום" החדש

מה היה בדוחות אמדוקס, ורוניס ואודיוקודס

הישראלית שמחליפה מנכ"ל, ושתי החברות שנפלו לשפל אחרי הדוחות

אחרי כ-8 שנים בתפקיד נשיא ומנכ"ל אמדוקס, שוקי שפר צפוי לפרוש בסוף מרץ, ובמקומו מונה שמעי הורטיג ● בעקבות הדוח הרבעוני, ורוניס ממשיכה לצנוח בשיעור דו-ספרתי ולשפל של מעל שלוש שנים ● ואודיוקודס צנחה לשפל של למעלה משנתיים

שמואל פרביאש, מנכ''ל DSIT / צילום: פרטי

נחשפת הסיבה לעיכוב בהנפקת החברה הביטחונית של רפאל

אף שהגישה תשקיף לפני למעלה מחודש, הנפקת DSIT בת"א טרם הושלמה ● לגלובס נודע שמאחורי העיכוב עומדת דרישת רשות ני"ע לחשיפת שני לקוחות מרכזיים של החברה, באפריקה ובאסיה

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

רפורמת החלב לא פוצלה מחוק ההסדרים

התאחדות יצרני החלב הודיעה אתמול כי העיצומים באספקת החלב יוקפאו באופן זמני "על מנת לאפשר מיצוי הליכים" ● במקביל, בוועדת הכנסת החליטו לא לפצל את הרפורמה, והיא עברה לוועדה למיזמים ציבוריים ● מוקדם יותר הצהיר שר האוצר סמוטריץ' כי יחתום בקרוב על צו לביטול מכסים בשוק החלב לפרק זמן ממושך

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

המפולת בחברות התוכנה הגיעה לת"א: המניות שנופלות בחדות

ת"א 35 ללא שינוי, ת"א 90 יורד ב-1% ● הבוקר, ירידות מתונות באסיה, יציבות בחוזים בניו יורק ● בעקבות מודי'ס, בהראל צופים שעלתה ההסתברות שבקרוב פיץ' תשפר את אופק הדירוג של ישראל ● מייקל ברי: קריסת הביטקוין עלולה להתפתח ל“ספירלת מוות” שמזינה את עצמה ●  הזהב מעל 5,000 דולר לאונקייה, למרות רכבת ההרים - הבנקים הגדולים בטוחים שמחירו יזנק מעל ל-6,000 דולר

סניף הבנק הבינלאומי / צילום: אייל טואג

צדיק בינו מתקרב לבינלאומי: ממזג את פיבי עם הבנק

כדי לסגור דיסקאונט של 24%, צדיק בינו, בעל השליטה בבנק הבינלאומי, מנהל מו״מ למיזוג פיבי עם הבנק בהחלפת מניות ● העסקה תלויה, בין השאר, באישור בנק ישראל

אופיר שריד, מנכ''ל מליסרון / צילום: רמי זרנגר

משתלם לעבוד אצל ליאורה עופר: כמה יקבל המנכ"ל ב-2026?

חברת הקניונים מליסרון של ליאורה עופר מבקשת להקפיץ את שכרו של המנכ"ל אופיר שריד, לצד מענק בדמות שני סוגי אופציות בהיקף של 17.6 מיליון שקל ● רשת המסעדות נונו מימי ממנה מנכ"ל חדש, וגם לבנק ישראל יש מנכ"ל חדש - שמגיע מעיריית נתניה ● אירועים ומינויים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: שלומי יוסף

מודי'ס נותנת להפניקס דירוג מעל מדינת ישראל, ומשדרגת גם את תחזית הדירוג לבנקים

אחרי שהעלתה בסוף השבוע את תחזית הדירוג של ישראל מגיע השלב המשלים ● הפניקס זוכה לעלייה בדירוג לרמה בינלאומית שהיא מעל הדרגה של המדינה עצמה, מהלך שנחשב מפתיע ● במקביל היא העלתה גם את תחזית הדירוג לבנקים ●  בבורסה מניות הפיננסים מזנקות היום

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם ליקולן / צילום: ap, Brian M. Wilbur

איראן מסלימה את המתיחות: עוד כטב"ם שוגר, ארה"ב לא הגיבה

מקור ערבי: שיחות המו"מ בין ארה"ב לאיראן יתקיימו ביום שישי בעומאן ● גורם בכיר בארמון המלוכה הסעודי: "המו"מ עם איראן - רק משיכת זמן" ● באיראן טוענים: הכטב"ם שהופל ע"י צבא ארה"ב "השלים משימת מעקב במים בינלאומיים" ● קצין מילואים נפצע קשה מירי מחבלים בצפון הרצועה ● עדכונים שוטפים

ליקויים בדירה / צילום: Shutterstock

מי אחראי לתקן בלאי? תקנות חדשות מסדירות את שוק השכירות של דירות

יוזמה חדשה תנסה לצמצם מחלוקות באמצעות הגדרת כללים למצבים שאינם מפורטים בחוזה השכירות ● בין היתר, נקבעו מנגנון הצמדה למדד במימוש אופציה ולוחות זמנים לתיקון ליקויים

חברת טומורו (Tomorrow.io)

החברה הישראלית שגייסה 175 מיליון דולר להקמת מערך לוויינים מתקדם

חברת Tomorrow.io, המפתחת תחזיות מזג אוויר מבוססות בינה מלאכותית, תשקיע את הגיוס בפיתוח והפעלת מערך לוויינים חדש לאיסוף נתוני מזג אוויר ומותאם לשימוש ב-AI

דונלד טראמפ וולדימיר פוטין / צילום: ap, Julia Demaree Nikhinson

לא רק איראן: מרוץ החימוש הגרעיני המתחדש שיעלה לארה"ב כטריליון דולר

אמנת סטארט, שגובשה לאחר המלחמה הקרה במטרה להגביל את ארסנל הגרעין של ארה"ב ורוסיה, תפקע השבוע ● מוסקבה מחזיקה אומנם ביתרון כמותי, אבל טראמפ מהמר על "סדר עולמי חדש" שכולל את סין - שגם היא, מצידה, דוהרת קדימה עם מאות ראשי קרב גרעיניים