גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרנות האקטיביות - אסטרטגיית הגידור הטובה ב-2013

קרנות המתמחות ב-Event Driven מחפשות עיוותי מחיר שנוצרים כתוצאה משינויים אסטרטגיים

התנהלותו הנועזת של ביל אקמן, הבעלים של קרן הגידור הניו יורקית Pershing Square, הותירה רבים פעורי פה. אשתקד פתחה הקרן שבניהולו פוזיציית חסר (שורט) בהיקף של כמיליארד דולר, על מניית חברת תוספי התזונה הרבלייף (סימול: HLF). בהמשך לכך העסיקה הקרן לוביסטים, בעלות של כרבע מיליון דולר, כדי שיפעלו באופן יזום כנגד החברה ויטענו כי פעילותה גובלת בפלילים.

אקמן טוען שהמודל העסקי של הרבלייף הוא פירמידת רמייה, וכי היא מנצלת את בני המיעוטים בארה"ב לרעה כדי להעשיר בעיקר את עצמה. באחרונה נראה כי היוזמה בה נקט נושאת פרי - רשות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC) הכריזה על פתיחת חקירה כנגד הרבלייף, ומתחילת השנה מנייתה נחתכה בכ-30%, במהלך שממנו Pershing Square עשתה קופה יפה.

אקמן אמנם נחשב לחריג ונועז, אך הוא אינו היחיד בקרב קבוצת קרנות הגידור, המיישם באופן אקטיבי ויזום אסטרטגיה מונעת אירועים (Event Driven), וזו זוכה באחרונה לפופולריות הולכת וגדלה.

קרנות המתמחות ב-Event Driven מחפשות מצבים, שבהם נוצרים עיוותי מחיר כתוצאה משינויים אסטרטגיים כגון מכירת נכסים, מיזוגים ורכישות, מאבקי שליטה, פיצול פעילויות, שינוי במבנה המאזן ועוד. קרנות אלו קיימות כבר זמן רב, אך השינוי הבולט שחל בהן בשנה החולפת, הוא שבמקום לחכות לשינוי שיקרה, החלו רבות מהן לחתור באופן יזום ואקטיבי ליצירת שינוי אסטרטגי בחברות שבהן הן משקיעות - קרנות אלו נכנסות לקטגוריה המכונה "Event Driven Active".

חברת דירוג האשראי Moody's (המיוצגת בישראל על ידי מידרוג), טוענת במחקר שפרסמה החודש, כי בשנים 2011-2013 נספרו בקרב החברות שאותן היא מדרגת כ-608 מקרים של אקטיביזם מצד משקיעי מיעוט, אשר ניסו ליצור שינוי אסטרטגי יזום בפעילות החברה.

1.5 טריליון דולר מזומן

ברור הוא שלא כל האקטיביסטים מנסים כמו אקמן להרוויח כסף מניסיון לחסל חברה. רובם ככולם מסתפק במינוי של דירקטורים מטעמם, כדי לפעול מתוך דירקטוריון החברה לקידום אג'נדה שתמקסם עבורם את התשואה על ההשקעה. או אז הם ידרשו לרוב לייעל את מבנה ההון באמצעות חלוקת דיבידנדים ורכישה חוזרת של מניות (Buy Back), או לפצל פעילויות ונכסים כדי להגדיל את חלוקת הדיבידנד. מה שבעיקר מניע אותם הוא ערימת מזומנים ענקית, בהיקף של כ-1.5 טריליון דולר, הנמצאת בחשבונות הבנק של חברות אמריקאיות מהמגזר החוץ-בנקאי ובעיקר בטכנולוגיה.

כך למשל, אשתקד רכש האקטיביסט קרל אייקן כ-10% ממניות חברת המחשבים דל, מתוך כוונה לקדם חלוקת דיבידנד גדול קודם מכירת החזקות הציבור בחברה למייסדה, מייקל דל. בנוסף רכש אייקן מניות אפל, בניסיון מתוקשר היטב לקדם מהלך של רכישת מניות חוזרת אצל החברה, שבקופתה שוכבים כ-147 מיליארד דולר במזומן.

תשואה של 18%

למרות שמהלכי קרנות הגידור המתמחות ב-Event Driven אינם זוכים לחשיפה התקשורתית אשר לה זוכה אייקן, היקף הנכסים המנוהל בהן עמד בסוף 2013 על כ-541 מיליארד דולר. על פי חברת המחקר Evestment, זוהי קבוצת קרנות הגידור השנייה בגודלה (לאחר קבוצת הקרנות המתמחה באסטרטגיית Long Short Equity).

קרנות Event Driven הניבו ב-2013 תשואה שנתית ממוצעת של 12.65%, והקטגוריה של קרנות Event Driven Active הניבה תשואה של 18.13% - מה שלמעשה מכתיר את האחרונה כאסטרטגיית הגידור הטובה ביותר לשנת 2013. ביניהן אגב מצויות שתי האסטרטגיות שסקרנו כאן בכתבות הקודמות בסדרה, Long Short Equity עם תשואה שנתית של 15.75% וקרנות להשקעה בחברות במצוקה (Distressed) עם 13.8% ב-2013.

כעת נראה, כי הביצועים הטובים של האקטיביסטים ב-2013 יכולים לייצר עבורם לקוחות נוספים ב-2014. מתוך סקר שערך בתחילת השנה בנק ההשקעות השוויצרי סוויס בנק, עולה כי הלקוחות המוסדיים של הבנק עשויים להפנות ב-2014 סכום של כ-300 מיליארד דולר לטובת השקעה בקרנות גידור בכלל, ובקרנות Event Driven Active בפרט; וזאת על חשבון הקטנת החשיפה שיש להם לשווקים מתעוררים.

היעדים העיקריים

ההצלחה של האקטיביסטים אף לא נעלמה מחברת דירוג האשראי מודי'ס שבמחקר שפרסמה לפני מספר ימים, נטען כי האקטיביזם של בעלי מניות מהציבור צובר תאוצה, וכי ברוב המקרים הם מצליחים ליצור שינוי הפועל לרעת בעלי איגרות החוב. בחברת הדירוג מסמנים את החברות מתחומי הטכנולוגיה, הפרמצבטיקה, האנרגיה והקמעונאות כמטרות עיקריות עבור פעילות אקטיביסטית ב-2014.

מגזר הטכנולוגיה מושך את האקטיביסטים, כאמור בשל ערימת המזומנים הגדולה שלו והקמצנות שגילה עד כה בחלוקת דיבידנד. במודי'ס מעריכים, כי מיקרוסופט (MSFT) ו-HP (HP) הן יעד ברור לפעילות אקטיביסטית בשנה הקרובה.

עד כה, אומרים במודי'ס, שימשו חברות תרופות כמטרות ראשיות לפעילות אקטיביסטית, וזאת בשל קופות מזומנים דשנות לצד שווי שוק שהידרדר בשל פקיעה צפויה של פטנטים על תרופות בלוקבסטר (רבות מכר). במודי'ס צופים, כי פעילות האקטיביסטים בקרב חברות התרופות תימשך אל תוך 2014, ומסמנים את Forest Labs (FRX), Alere (ALR) ו-Hologic (HOLX) כמטרות עיקריות לפעילות אקטיביסטית.

בתחום האנרגיה והגז מזהים במודי'ס פוטנציאל השבחה לבעלי המניות, הנובע מפיצול או מכירה של נכסים ריאליים, ואומרים כי הפעילות האקטיביסטית במגזר חברות זה נובעת גם מכך שחלק מהחברות מתאפיינות במשטר תאגידי חלש. Chesapeake Energy (CHK), Hess Corp (HES) ו-Transocean (RIG) מסומנות כמועמדות ראשיות לפעילות אקטיביסטית.

לפי מודי'ס, בתחום הקמעונאות קיים מספר רב של חברות קטנות ובינוניות בעלות מספר תחומי פעילויות, אשר אותן ניתן לפצל, ונכסי נדל"ן לא משועבדים, שאותם ניתן למכור; ומציינים את Sotheby's (BID), Office Depot (ODP) ו-Safeway (SWY) כמטרות פוטנציאליות לפעילות אקטיבית של קרנות גידור במהלך 2014.

הדוגמאות של מודיס למטרות לפעילות אקטיבית

עוד כתבות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס