גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרנות האקטיביות - אסטרטגיית הגידור הטובה ב-2013

קרנות המתמחות ב-Event Driven מחפשות עיוותי מחיר שנוצרים כתוצאה משינויים אסטרטגיים

התנהלותו הנועזת של ביל אקמן, הבעלים של קרן הגידור הניו יורקית Pershing Square, הותירה רבים פעורי פה. אשתקד פתחה הקרן שבניהולו פוזיציית חסר (שורט) בהיקף של כמיליארד דולר, על מניית חברת תוספי התזונה הרבלייף (סימול: HLF). בהמשך לכך העסיקה הקרן לוביסטים, בעלות של כרבע מיליון דולר, כדי שיפעלו באופן יזום כנגד החברה ויטענו כי פעילותה גובלת בפלילים.

אקמן טוען שהמודל העסקי של הרבלייף הוא פירמידת רמייה, וכי היא מנצלת את בני המיעוטים בארה"ב לרעה כדי להעשיר בעיקר את עצמה. באחרונה נראה כי היוזמה בה נקט נושאת פרי - רשות הסחר הפדרלית בארה"ב (FTC) הכריזה על פתיחת חקירה כנגד הרבלייף, ומתחילת השנה מנייתה נחתכה בכ-30%, במהלך שממנו Pershing Square עשתה קופה יפה.

אקמן אמנם נחשב לחריג ונועז, אך הוא אינו היחיד בקרב קבוצת קרנות הגידור, המיישם באופן אקטיבי ויזום אסטרטגיה מונעת אירועים (Event Driven), וזו זוכה באחרונה לפופולריות הולכת וגדלה.

קרנות המתמחות ב-Event Driven מחפשות מצבים, שבהם נוצרים עיוותי מחיר כתוצאה משינויים אסטרטגיים כגון מכירת נכסים, מיזוגים ורכישות, מאבקי שליטה, פיצול פעילויות, שינוי במבנה המאזן ועוד. קרנות אלו קיימות כבר זמן רב, אך השינוי הבולט שחל בהן בשנה החולפת, הוא שבמקום לחכות לשינוי שיקרה, החלו רבות מהן לחתור באופן יזום ואקטיבי ליצירת שינוי אסטרטגי בחברות שבהן הן משקיעות - קרנות אלו נכנסות לקטגוריה המכונה "Event Driven Active".

חברת דירוג האשראי Moody's (המיוצגת בישראל על ידי מידרוג), טוענת במחקר שפרסמה החודש, כי בשנים 2011-2013 נספרו בקרב החברות שאותן היא מדרגת כ-608 מקרים של אקטיביזם מצד משקיעי מיעוט, אשר ניסו ליצור שינוי אסטרטגי יזום בפעילות החברה.

1.5 טריליון דולר מזומן

ברור הוא שלא כל האקטיביסטים מנסים כמו אקמן להרוויח כסף מניסיון לחסל חברה. רובם ככולם מסתפק במינוי של דירקטורים מטעמם, כדי לפעול מתוך דירקטוריון החברה לקידום אג'נדה שתמקסם עבורם את התשואה על ההשקעה. או אז הם ידרשו לרוב לייעל את מבנה ההון באמצעות חלוקת דיבידנדים ורכישה חוזרת של מניות (Buy Back), או לפצל פעילויות ונכסים כדי להגדיל את חלוקת הדיבידנד. מה שבעיקר מניע אותם הוא ערימת מזומנים ענקית, בהיקף של כ-1.5 טריליון דולר, הנמצאת בחשבונות הבנק של חברות אמריקאיות מהמגזר החוץ-בנקאי ובעיקר בטכנולוגיה.

כך למשל, אשתקד רכש האקטיביסט קרל אייקן כ-10% ממניות חברת המחשבים דל, מתוך כוונה לקדם חלוקת דיבידנד גדול קודם מכירת החזקות הציבור בחברה למייסדה, מייקל דל. בנוסף רכש אייקן מניות אפל, בניסיון מתוקשר היטב לקדם מהלך של רכישת מניות חוזרת אצל החברה, שבקופתה שוכבים כ-147 מיליארד דולר במזומן.

תשואה של 18%

למרות שמהלכי קרנות הגידור המתמחות ב-Event Driven אינם זוכים לחשיפה התקשורתית אשר לה זוכה אייקן, היקף הנכסים המנוהל בהן עמד בסוף 2013 על כ-541 מיליארד דולר. על פי חברת המחקר Evestment, זוהי קבוצת קרנות הגידור השנייה בגודלה (לאחר קבוצת הקרנות המתמחה באסטרטגיית Long Short Equity).

קרנות Event Driven הניבו ב-2013 תשואה שנתית ממוצעת של 12.65%, והקטגוריה של קרנות Event Driven Active הניבה תשואה של 18.13% - מה שלמעשה מכתיר את האחרונה כאסטרטגיית הגידור הטובה ביותר לשנת 2013. ביניהן אגב מצויות שתי האסטרטגיות שסקרנו כאן בכתבות הקודמות בסדרה, Long Short Equity עם תשואה שנתית של 15.75% וקרנות להשקעה בחברות במצוקה (Distressed) עם 13.8% ב-2013.

כעת נראה, כי הביצועים הטובים של האקטיביסטים ב-2013 יכולים לייצר עבורם לקוחות נוספים ב-2014. מתוך סקר שערך בתחילת השנה בנק ההשקעות השוויצרי סוויס בנק, עולה כי הלקוחות המוסדיים של הבנק עשויים להפנות ב-2014 סכום של כ-300 מיליארד דולר לטובת השקעה בקרנות גידור בכלל, ובקרנות Event Driven Active בפרט; וזאת על חשבון הקטנת החשיפה שיש להם לשווקים מתעוררים.

היעדים העיקריים

ההצלחה של האקטיביסטים אף לא נעלמה מחברת דירוג האשראי מודי'ס שבמחקר שפרסמה לפני מספר ימים, נטען כי האקטיביזם של בעלי מניות מהציבור צובר תאוצה, וכי ברוב המקרים הם מצליחים ליצור שינוי הפועל לרעת בעלי איגרות החוב. בחברת הדירוג מסמנים את החברות מתחומי הטכנולוגיה, הפרמצבטיקה, האנרגיה והקמעונאות כמטרות עיקריות עבור פעילות אקטיביסטית ב-2014.

מגזר הטכנולוגיה מושך את האקטיביסטים, כאמור בשל ערימת המזומנים הגדולה שלו והקמצנות שגילה עד כה בחלוקת דיבידנד. במודי'ס מעריכים, כי מיקרוסופט (MSFT) ו-HP (HP) הן יעד ברור לפעילות אקטיביסטית בשנה הקרובה.

עד כה, אומרים במודי'ס, שימשו חברות תרופות כמטרות ראשיות לפעילות אקטיביסטית, וזאת בשל קופות מזומנים דשנות לצד שווי שוק שהידרדר בשל פקיעה צפויה של פטנטים על תרופות בלוקבסטר (רבות מכר). במודי'ס צופים, כי פעילות האקטיביסטים בקרב חברות התרופות תימשך אל תוך 2014, ומסמנים את Forest Labs (FRX), Alere (ALR) ו-Hologic (HOLX) כמטרות עיקריות לפעילות אקטיביסטית.

בתחום האנרגיה והגז מזהים במודי'ס פוטנציאל השבחה לבעלי המניות, הנובע מפיצול או מכירה של נכסים ריאליים, ואומרים כי הפעילות האקטיביסטית במגזר חברות זה נובעת גם מכך שחלק מהחברות מתאפיינות במשטר תאגידי חלש. Chesapeake Energy (CHK), Hess Corp (HES) ו-Transocean (RIG) מסומנות כמועמדות ראשיות לפעילות אקטיביסטית.

לפי מודי'ס, בתחום הקמעונאות קיים מספר רב של חברות קטנות ובינוניות בעלות מספר תחומי פעילויות, אשר אותן ניתן לפצל, ונכסי נדל"ן לא משועבדים, שאותם ניתן למכור; ומציינים את Sotheby's (BID), Office Depot (ODP) ו-Safeway (SWY) כמטרות פוטנציאליות לפעילות אקטיבית של קרנות גידור במהלך 2014.

הדוגמאות של מודיס למטרות לפעילות אקטיבית

עוד כתבות

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים סובל מהתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל בשיא מול הדולר. האם כדאי לגדר את ההשקעות שלכם?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות שערים באירופה; מגמה דומה בחוזים העתידיים בארה"ב

הדאקס עולה ב-0.4% ● הניקיי ירד ב-0.2% ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי־צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

סמל יניב מיכלוביץ ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל יניב מיכלוביץ, בן 19 מרחובות, לוחם שריון בחטיבה 7 נפל בקרב בצפון רצועת עזה

שורת תקריות ברצועה: 2 לוחמים נפצעו קשה באירועים שונים ● ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כריסטין לגארד, נשיאת ה־ECB / צילום: Associated Press, Michael Probst

התחזיות התבדו: האירו זינק מול הדולר, אך לאירופה יש כמה סיבות לדאוג

לפני חצי שנה ההערכות ניבאו דעיכה - אבל מאז האירו זינק ב־14% מול הדולר ושבר שיא של 4 שנים ● לצד שביעות הרצון בבנק המרכזי האירופי, גוברים הקולות המזהירים מפני פגיעה ביצוא וביציבות הכלכלית ● האם האירו בדרך להפוך למטבע רזרבה או שמדובר בשיא חולף?

ח''כ משה גפני, יו''ר ועדת הכספים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

עשרות אלפים נותרו מחוץ למתווה החל"ת - המאבק מגיע לכנסת

עובדי החנויות והקניונים ששבו לעבוד בעת הקלת הנחיות פיקוד העורף נאלצים כעת לראות כיצד מתווה החל"ת שגובש מדלג עליהם ● באיגוד לשכות המסחר יוצאים בחריפות נגד המתווה, ויוצאים בקמפיין שאמור למשוך את תשומת ליבם של חברי ועדת הכספים, במטרה למנוע את אישור הנוסח הנוכחי