גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלנים: המכירות נעצרו; בנקים: "עלולים להיקלע לבעיות"

סערה בעקבות אישור ההמלצות הדרמטיות בקבינט הדיור ■ קבלן: "אנשים אפילו לא מתעניינים בדירות" ■ בנקאי בכיר מזהיר מ"מערבולת" בנדל"ן וחושש לעתידם של "קבלנים שלא יצרו מספיק עודפים ובנו על קצב המכירות הנוכחי"

התוכנית עליה הצהיר שר האוצר יאיר לפיד בשבוע שעבר להטיל מע"מ בשיעור אפס על רוכשי דירה ראשונה, אושרה אמנם היום (ב') בדיון בקבינט הדיור, אך בימים הספורים מאז ההכרזה עליה ועד היום היא הספיקה לעורר הדים ולהשפיע על שוק הנדל"ן.

הראשונים שהגיבו לתוכנית הם כמובן הצרכנים העונים על הקריטריונים שמנה לפיד - רוכשי דירה ראשונה עד סכום של 1.6 מיליון שקל, שהחליטו ובמידה רבה של צדק, להקפיא את הליך רכישת הדירה שבו החלו על מנת לחסוך כמעט חמישית ממחיר הדירה במידה שהתוכנית תאושר על ידי שרי הקבינט. מי שנפגעים בינתיים מתקופת הביניים שבין ההכרזה על התוכנית ועד יישומה בפועל, הם הקבלנים, שגם אם תומכים במהלך של הטלת מע"מ בשיעור אפס מדווחים על הקפאת הליכי רכישת דירות שהחלו ואף מודאגים מכך.

"כל מי שרואה עצמו זכאי לתוכניות שפורסמו לא קונה עכשיו דירה", אומר רוני כהן, מנכ"ל אלדר המשווקת דירות חדשות למגורים. "הוא אולי מגיע למשרד המכירות ומתעניין ובודק מה יודעים על התוכניות, אבל כל עוד החוק לא מיושם הרוכשים משהים רכישה ולא קונים. מדובר בכ-15% מהלקוחות שנכנסים למשרדי המכירות שעכשיו יושבים על הגדר. הבעיה היא שעדיין לא בטוח מי זכאי או לא וגם הרוכשים מבולבלים. אין ספק שנכנסים עכשיו לתקופת המתנה בשוק, וגם הקבלנים כבר מבינים שלא יימכרו דירות חדשות למי שזכאי או חושב שהוא זכאי להטבה שתגיע בהמשך. מדובר בהצעה טובה, אבל התזמון שבו היא פורסמה, כאשר היא איננה אפויה לגמרי, ישפיע עכשיו על השוק".

גם מנכ"ל חברת הנדל"ן ב. יאיר, ניר יחזקאלי, מצביע על עצירה במכירת דירות: "מבחינת היוזמה עצמה חשוב לאפשר לחלשים לקנות דירה, אך מבחינת תקופת הביניים מדובר במצב מאוד בעייתי ולכן חייבים שהיא תהיה קצרה ככל שניתן.

"אנחנו בפירוש מרגישים עצירה במכירת דירות. המכירות נפגעו בטווח הקצר, ואני כרגע שוקל להפסיק פרסום של פרויקטים בחלק מהמקומות. אנחנו רואים עצירה אפילו ברמת ההתעניינות. לכן, חשוב מאוד שכל החלטה שיקבלו שרי הקבינט תקצר את זמן ההמתנה, או שתחיל את ההטבה רטרואקטיבית החל מיום החלטת הממשלה.

"אין טעם לחכות כי כרגע כולם מבולבלים - גם הקבלנים וגם רוכשי הדירות. גם כשהממשלה הכריזה על מתן מענקי פריפריה המכירות נעצרו, ואז התוכנית בוטלה".

לדברי יחזקאלי, ההשלכות של המצב לא מסתיימות במכירות הנוכחיות. "ישנם מספר מכרזים לרכישת קרקעות שמשווק מינהל מקרקעי ישראל שאמורים להיסגר השבוע, ואנחנו מתלבטים אם לגשת או לא בגלל אי-הוודאות ששוררת בשוק".

עו"ד ישי איצקוביץ, מנהל מחלקת עסקאות נדל"ן במשרד אגמון רוזנברג הכהן ושות' המייצג חברות נדל"ן, מסביר כי רכישת דירות מצדם של רוכשים שחתמו על בקשות רכישה נעצרה, והדבר יוצר לחץ על השוק. "אפשר להשפיע על השוק באמצעות המע"מ, אבל לא באמצעות יצירת צוואר בקבוק", הוא אומר ומוסיף כי "לכן חשוב להחיל את ההטבה רטרואקטיבית".

בנוסף מסביר איצקוביץ, כי הקיפאון ברכישת דירות עלול להביא לכך שקבלנים ייקלעו לקשיים. "קבלנים נטלו הלוואות, נושאים בעלויות מימון והתחייבויות שלקחו מראש, כאשר הם מסתמכים על מכירת דירות שוטפת. אם תקופת ביניים תגרור אותם לקשיים כספיים, מי שייפגע מכך הם רוכשי דירות שכבר רכשו דירה בפרויקטים שעלולים להתעכב".

"פשוט לא הגיוני"

נושא נוסף שגורר לאי-ודאות בשוק הנדל"ן הוא היוזמה לקבוע מחיר מטרה במכרזי קרקע שתשווק רשות מקרקעי ישראל במתחמים מסוימים בהם עתודות קרקע ללמעלה מ-500 יחידות דיור במחירים מוזלים, כאשר הדירות יימכרו במחירים קבועים מראש בהנחה של 20% ממחיר השוק. גם יוזמה זו אושרה היום בקבינט.

"כרגע ישנם מכרזים באוויר, שגם כך אינם מרובים, ויזמים לא יכולים לגשת למכרזים האלה ולקחת את הסיכון שבעוד מספר חודשים המדינה תציע במגרש לידם קרקע במחיר נמוך משמעותית", אומר מנכ"ל ובעלי חברת הנדל"ן אאורה ישראל, יעקב אטרקצ'י.

"או שיקפיאו לכמה חודשים את המכרזים הנוכחיים ויוציאו אותם לשיווק לאחר שינוי החקיקה וקביעת מחיר המטרה באזורים מסוימים, ואז כל המכרזים באותו אזור יישרו קו למחיר המטרה, או לחילופין - לקבוע שהמכרזים ממשיכים כרגיל, אבל ככל שמחיר מטרה יהיה במגרשים סמוכים הם יחולו רטרואקטיבית גם לגבי המכרזים האלה. אם לא יעשו את זה, המכרזים הקרובים ייכשלו והדבר יביא שוב להקטנת ההיצע של המגרשים שממילא קיימת ויוביל לעליית מחירי הקרקעות.

"יש כרגע מכרז למאות יחידות בקריית גת, ולעניות דעתי אם תאושר תוכנית מחיר המטרה אין ספק שהיא תחול שם. איך יכול להיות שיזם ישלם היום מחיר מלא על הקרקע ועוד חודשיים-שלושה יימכרו את הקרקעות בשכנות אליו בחצי מחיר? זה פשוט לא הגיוני".

בבנקים מעריכים: "אם יישום התוכנית לא יהיה מהיר - השוק ייכנס למערבולת"

כוונתו של שר האוצר לבטל את המע"מ ברכישת דירה ראשונה הביאה לבלימה מסוימת בשוק הדיור. גורמים בתחום המשכנתאות בבנקים אומרים היום ל"גלובס" כי הם מתחילים לראות ניצנים של האטה, אך תמונה מלאה יותר ניתן יהיה לקבל בחודש הקרוב.

"אנחנו עלולים להיכנס לתקופה של מערבולת מעניינת", אומר גורם בכיר. "פרסומים על כוונה לבצע צעדים להפחתת המחירים מביאים בעיקרון לעצירה בשוק. השאלה היא כמה זמן ייקח ליישם את הצעדים. אם לא יוחלט בקרוב על צעדים או שהיישום שלהם יתמהמה, הדבר יביא לקיפאון בענף הדיור ויפגע בקבלנים ובחברות אחרות כגון בתחום חומרי הבינוי והמתווכים. על כן צריך כמה שיותר מהר להסיר את אי-הוודאות".

עוד מציינים בקרב הבנקים, כי קבלנים כבר מדווחים על ביטול עסקאות או על הודעה של לקוחות כי הם משהים את החתימה על הרכישה, וכן אנשים שמנסים למכור את דירתם ליד שנייה מספרים כי חלה ירידה בכמות הפונים מאז הפרסום.

"עצירה של השוק עלולה להכניס קבלנים לבעיה תזרימית ולגרור אחריה גם ספקים מתחומים נלווים כגון קרמיקה ובטון. קבלנים חלשים שלא יצרו מספיק עודפים ובנו על קצב המכירות הנוכחי עלולים להיקלע לבעיה אמיתית, וזה יכול להשפיע ולהגיע עד אחרון הפועלים בענף", אמר גורם בנקאי בכיר.

עם זאת, במערכת הבנקאית מציינים כי אם אכן יוחלט על החלת 0% מע"מ (תחת תנאים כאלו ואחרים) והיישום יהיה מהיר - בטווח הבינוני דווקא עשוי להירשם גידול בביקושים כי ייווצרו עוד אוכלוסיות שיצטרפו לשוק ותהיה יותר התמודדות על כמות דירות קבועה שאולי אף תתמוך בעליית מחירים. באשר לשוק המשכנתאות, הרי שחודש מארס התחיל בצורה חזקה בדומה לחודשים קודמים, והוא אמור להסתיים עם משכנתאות חדשות בהיקף של כ-4 מיליארד שקל. עם זאת, לאור ההאטה המסוימת שנרשמה בשבוע האחרון ייתכן שהחודש יסתיים בסופו של דבר עם נתונים חלשים יותר.

0 מעמ

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר