גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלנים: המכירות נעצרו; בנקים: "עלולים להיקלע לבעיות"

סערה בעקבות אישור ההמלצות הדרמטיות בקבינט הדיור ■ קבלן: "אנשים אפילו לא מתעניינים בדירות" ■ בנקאי בכיר מזהיר מ"מערבולת" בנדל"ן וחושש לעתידם של "קבלנים שלא יצרו מספיק עודפים ובנו על קצב המכירות הנוכחי"

התוכנית עליה הצהיר שר האוצר יאיר לפיד בשבוע שעבר להטיל מע"מ בשיעור אפס על רוכשי דירה ראשונה, אושרה אמנם היום (ב') בדיון בקבינט הדיור, אך בימים הספורים מאז ההכרזה עליה ועד היום היא הספיקה לעורר הדים ולהשפיע על שוק הנדל"ן.

הראשונים שהגיבו לתוכנית הם כמובן הצרכנים העונים על הקריטריונים שמנה לפיד - רוכשי דירה ראשונה עד סכום של 1.6 מיליון שקל, שהחליטו ובמידה רבה של צדק, להקפיא את הליך רכישת הדירה שבו החלו על מנת לחסוך כמעט חמישית ממחיר הדירה במידה שהתוכנית תאושר על ידי שרי הקבינט. מי שנפגעים בינתיים מתקופת הביניים שבין ההכרזה על התוכנית ועד יישומה בפועל, הם הקבלנים, שגם אם תומכים במהלך של הטלת מע"מ בשיעור אפס מדווחים על הקפאת הליכי רכישת דירות שהחלו ואף מודאגים מכך.

"כל מי שרואה עצמו זכאי לתוכניות שפורסמו לא קונה עכשיו דירה", אומר רוני כהן, מנכ"ל אלדר המשווקת דירות חדשות למגורים. "הוא אולי מגיע למשרד המכירות ומתעניין ובודק מה יודעים על התוכניות, אבל כל עוד החוק לא מיושם הרוכשים משהים רכישה ולא קונים. מדובר בכ-15% מהלקוחות שנכנסים למשרדי המכירות שעכשיו יושבים על הגדר. הבעיה היא שעדיין לא בטוח מי זכאי או לא וגם הרוכשים מבולבלים. אין ספק שנכנסים עכשיו לתקופת המתנה בשוק, וגם הקבלנים כבר מבינים שלא יימכרו דירות חדשות למי שזכאי או חושב שהוא זכאי להטבה שתגיע בהמשך. מדובר בהצעה טובה, אבל התזמון שבו היא פורסמה, כאשר היא איננה אפויה לגמרי, ישפיע עכשיו על השוק".

גם מנכ"ל חברת הנדל"ן ב. יאיר, ניר יחזקאלי, מצביע על עצירה במכירת דירות: "מבחינת היוזמה עצמה חשוב לאפשר לחלשים לקנות דירה, אך מבחינת תקופת הביניים מדובר במצב מאוד בעייתי ולכן חייבים שהיא תהיה קצרה ככל שניתן.

"אנחנו בפירוש מרגישים עצירה במכירת דירות. המכירות נפגעו בטווח הקצר, ואני כרגע שוקל להפסיק פרסום של פרויקטים בחלק מהמקומות. אנחנו רואים עצירה אפילו ברמת ההתעניינות. לכן, חשוב מאוד שכל החלטה שיקבלו שרי הקבינט תקצר את זמן ההמתנה, או שתחיל את ההטבה רטרואקטיבית החל מיום החלטת הממשלה.

"אין טעם לחכות כי כרגע כולם מבולבלים - גם הקבלנים וגם רוכשי הדירות. גם כשהממשלה הכריזה על מתן מענקי פריפריה המכירות נעצרו, ואז התוכנית בוטלה".

לדברי יחזקאלי, ההשלכות של המצב לא מסתיימות במכירות הנוכחיות. "ישנם מספר מכרזים לרכישת קרקעות שמשווק מינהל מקרקעי ישראל שאמורים להיסגר השבוע, ואנחנו מתלבטים אם לגשת או לא בגלל אי-הוודאות ששוררת בשוק".

עו"ד ישי איצקוביץ, מנהל מחלקת עסקאות נדל"ן במשרד אגמון רוזנברג הכהן ושות' המייצג חברות נדל"ן, מסביר כי רכישת דירות מצדם של רוכשים שחתמו על בקשות רכישה נעצרה, והדבר יוצר לחץ על השוק. "אפשר להשפיע על השוק באמצעות המע"מ, אבל לא באמצעות יצירת צוואר בקבוק", הוא אומר ומוסיף כי "לכן חשוב להחיל את ההטבה רטרואקטיבית".

בנוסף מסביר איצקוביץ, כי הקיפאון ברכישת דירות עלול להביא לכך שקבלנים ייקלעו לקשיים. "קבלנים נטלו הלוואות, נושאים בעלויות מימון והתחייבויות שלקחו מראש, כאשר הם מסתמכים על מכירת דירות שוטפת. אם תקופת ביניים תגרור אותם לקשיים כספיים, מי שייפגע מכך הם רוכשי דירות שכבר רכשו דירה בפרויקטים שעלולים להתעכב".

"פשוט לא הגיוני"

נושא נוסף שגורר לאי-ודאות בשוק הנדל"ן הוא היוזמה לקבוע מחיר מטרה במכרזי קרקע שתשווק רשות מקרקעי ישראל במתחמים מסוימים בהם עתודות קרקע ללמעלה מ-500 יחידות דיור במחירים מוזלים, כאשר הדירות יימכרו במחירים קבועים מראש בהנחה של 20% ממחיר השוק. גם יוזמה זו אושרה היום בקבינט.

"כרגע ישנם מכרזים באוויר, שגם כך אינם מרובים, ויזמים לא יכולים לגשת למכרזים האלה ולקחת את הסיכון שבעוד מספר חודשים המדינה תציע במגרש לידם קרקע במחיר נמוך משמעותית", אומר מנכ"ל ובעלי חברת הנדל"ן אאורה ישראל, יעקב אטרקצ'י.

"או שיקפיאו לכמה חודשים את המכרזים הנוכחיים ויוציאו אותם לשיווק לאחר שינוי החקיקה וקביעת מחיר המטרה באזורים מסוימים, ואז כל המכרזים באותו אזור יישרו קו למחיר המטרה, או לחילופין - לקבוע שהמכרזים ממשיכים כרגיל, אבל ככל שמחיר מטרה יהיה במגרשים סמוכים הם יחולו רטרואקטיבית גם לגבי המכרזים האלה. אם לא יעשו את זה, המכרזים הקרובים ייכשלו והדבר יביא שוב להקטנת ההיצע של המגרשים שממילא קיימת ויוביל לעליית מחירי הקרקעות.

"יש כרגע מכרז למאות יחידות בקריית גת, ולעניות דעתי אם תאושר תוכנית מחיר המטרה אין ספק שהיא תחול שם. איך יכול להיות שיזם ישלם היום מחיר מלא על הקרקע ועוד חודשיים-שלושה יימכרו את הקרקעות בשכנות אליו בחצי מחיר? זה פשוט לא הגיוני".

בבנקים מעריכים: "אם יישום התוכנית לא יהיה מהיר - השוק ייכנס למערבולת"

כוונתו של שר האוצר לבטל את המע"מ ברכישת דירה ראשונה הביאה לבלימה מסוימת בשוק הדיור. גורמים בתחום המשכנתאות בבנקים אומרים היום ל"גלובס" כי הם מתחילים לראות ניצנים של האטה, אך תמונה מלאה יותר ניתן יהיה לקבל בחודש הקרוב.

"אנחנו עלולים להיכנס לתקופה של מערבולת מעניינת", אומר גורם בכיר. "פרסומים על כוונה לבצע צעדים להפחתת המחירים מביאים בעיקרון לעצירה בשוק. השאלה היא כמה זמן ייקח ליישם את הצעדים. אם לא יוחלט בקרוב על צעדים או שהיישום שלהם יתמהמה, הדבר יביא לקיפאון בענף הדיור ויפגע בקבלנים ובחברות אחרות כגון בתחום חומרי הבינוי והמתווכים. על כן צריך כמה שיותר מהר להסיר את אי-הוודאות".

עוד מציינים בקרב הבנקים, כי קבלנים כבר מדווחים על ביטול עסקאות או על הודעה של לקוחות כי הם משהים את החתימה על הרכישה, וכן אנשים שמנסים למכור את דירתם ליד שנייה מספרים כי חלה ירידה בכמות הפונים מאז הפרסום.

"עצירה של השוק עלולה להכניס קבלנים לבעיה תזרימית ולגרור אחריה גם ספקים מתחומים נלווים כגון קרמיקה ובטון. קבלנים חלשים שלא יצרו מספיק עודפים ובנו על קצב המכירות הנוכחי עלולים להיקלע לבעיה אמיתית, וזה יכול להשפיע ולהגיע עד אחרון הפועלים בענף", אמר גורם בנקאי בכיר.

עם זאת, במערכת הבנקאית מציינים כי אם אכן יוחלט על החלת 0% מע"מ (תחת תנאים כאלו ואחרים) והיישום יהיה מהיר - בטווח הבינוני דווקא עשוי להירשם גידול בביקושים כי ייווצרו עוד אוכלוסיות שיצטרפו לשוק ותהיה יותר התמודדות על כמות דירות קבועה שאולי אף תתמוך בעליית מחירים. באשר לשוק המשכנתאות, הרי שחודש מארס התחיל בצורה חזקה בדומה לחודשים קודמים, והוא אמור להסתיים עם משכנתאות חדשות בהיקף של כ-4 מיליארד שקל. עם זאת, לאור ההאטה המסוימת שנרשמה בשבוע האחרון ייתכן שהחודש יסתיים בסופו של דבר עם נתונים חלשים יותר.

0 מעמ

עוד כתבות

מייסדי Moonshot - מימין: פרד סימון, הילה חדד חמלניק, שחר בהירי. / צילום: Moonshot

הסטארט-אפ של מנכ"לית משרד המדע לשעבר: "מעליות" לחלל

משגר חלליות אלקטרו-מגנטי הבנוי בתצורה של מסילת רכבת המזדקרת לשמיים: זהו המוצר אותו מפתחת חברת הסטארט-אפ הישראלית Moonshot שהקימה הילה חדד-חמלניק, בעברה מנכ"לית משרד המדע, יחד עם פרד סימון, ממייסדי ג'ייפרוג, ושחר בהירי

אמבולנס של הצלב האדום ברצועת עזה (ארכיון)

למרות אינדיקציה ראשונית: פסימיות בישראל לגבי קבלת חלל חטוף

דובר צה"ל: חוסלו שני מחבלים שניסו לעבור את הקו הצהוב, בשני אירועים שונים בצפון רצועת עזה ● התושבים בעוטף עזה על ההחלטה של צה"ל לבטל את ההגנה היישובית: "מישהו חייב להתעורר" ● בוועדת החוץ והביטחון נערך היום דיון על חוק הפטור מגיוס ● משבר כוח-האדם בצה"ל: חוסר של מאות קצינים, עומס כבד על מערך המילואים ● מפקד פיקוד בהערכת מצב ברמת הגולן: "אסור לנו לחכות, רק ליזום" ● עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

פתיחה אדומה בוול סטריט; איירבוס יורדת בכ-5%

נאסד"ק יורד בכ-0.7%, S&P 500 ודאו ג'ונס נחלשים בכ-0.5% ● הדאקס יורד בכ-1.4% ● המניות הביטחוניות באירופה יורדות על רקע המגעים לסיום מלחמת רוסיה־אוקראינה ● פעילות המפעלים בסין התכווצה בחודש השמיני ברציפות ● החוזים העתידיים על וול סטריט יורדים ● מחירי הנפט רושמים עליות ● הביטקוין צונח ונסחר סביב 86 אלף דולר

רצועת עזה מוצפת באייפון הכי חדש, והתושבים חושדים בישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: רוסיה רוצה להחזיר את ההשפעה שלה על סוריה, חיזבאללה וישראל עלולות להילחם שוב, ורצועת עזה מוצפת במכשירי אייפון חדשים ● כותרות העיתונים בעולם

ח''כ דוד ביטן ושר התקשורת ד''ר שלמה קרעי / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

למרות התנגדות הייעוץ המשפטי: חוק השידורים בדרך לוועדה מיוחדת

ועדת הכנסת תדון ביצירת מסלול עוקף לקידום הצעת החוק של שר התקשורת שלמה קרעי, ובכך תדלג על ההתנגדות שהוביל יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ דוד ביטן ● בענף מביעים חשש מפוליטיזציה

עופר ינאי / צילום: ליאב פישל

עופר ינאי לאחר ביצור השליטה בנופר: "לוקח צעד אחורה בהפועל ת"א"

בעל השליטה ומנכ"ל חברת האנרגיה הסולארית נופר השלים מהלך להגדלת החזקותיו באמצעות לאומי פרטנרס: "עסקה שמפגישה אותי עם נזילות" ● ינאי, שגם מחזיק בהפועל ת"א בכדורסל, מציין כעת כי ייקח צעד אחורה בניהול הקבוצה

ראש הממשלה בנימין נתניהו ועו''ד עמית חדד / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

הימנעות מהודאה ותקדים שנוי במחלוקת: מה צפוי כעת עם בקשת החנינה של רה"מ

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיש בקשה רשמית לנשיא המדינה, שבה קרא לחון אותו בשם "האינטרס הציבורי", מבלי להודות באישומים ● השלב הבא הוא קבלת עמדת מחלקת החנינות במשרד המשפטים, שאחריה הכדור יעבור להרצוג ● וגם: הקשר לתקדים קו 300 ומה יעשה בג"ץ

בנימין נתניהו, הליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

בקשת החנינה של נתניהו: איך זה עובד והאם יש צורך בהודאה באשמה

רה"מ בנימין נתניהו יצר רעידת אדמה כשהחליט להגיש באופן רשמי בקשת חנינה לנשיא המדינה ● מה המשמעויות, וכיצד תתקבל ההכרעה? ● גלובס עושה סדר

ראש מפא״ת במשרד הביטחון, תא''ל (מיל') ד״ר דני גולד, בכנס דיפסנטק / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

מפתח כיפת ברזל חשף: זה מועד מסירת מערכת הלייזר לצה"ל

תא"ל (מיל') דני גולד הודיע בכנס דיפנסטק כי מערכת "אור איתן" תימסר לצה"ל ב־30 בדצמבר ● בכנס אף התייחס מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אמיר ברעם למערכה נוספת שצפויה עם איראן: "כל החזיתות עדיין פתוחות"

עמוד חשמל / צילום: Shutterstock

הרפורמה הצרכנית בחשמל: מי ייהנה מהחשמל הזול?

רשות החשמל פרסמה שימוע למכרז למכירת הספק של חשמל זול לשוק הפרטי, אך ללא מגבלות ברורות, חלק ניכר מההקצאה עלול לזרום לעסקים ולספקולנטים - ולצמצם את ההנחות המוצעות לצרכנים ● במקביל, גם חשבון החשמל עליו מוצעת ההנחה צפוי לעלות

"טיהור אתני בדלת האחורית": מי עוצר את הארגון שמפנה עזתים מהרצועה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: הכוח הבינלאומי של טראמפ מתקשה למצוא מדינות שיסכימו לקחת חלק בשיקום עזה, רומניה תשלם 400 מיליון דולר לאלביט עבור "מל"טים שיזהו תנועות של הרוסים סמוך לגבולה", וזה הארגון המסתורי שמסייע לעזתים לברוח דרך ישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

4 מחבלים מתבצרים חוסלו כשיצאו ממנהרה ברפיח

דיווחים בעזה: צה"ל תוקף בח'אן יונס ● מתקיימים חיפושים אחר חלל חטוף בבית לאהיא ● קטאר רומזת שיש להתקדם לשלב ב' בהסכם בין ישראל לחמאס: "זה שנותרו שני חטופים חללים - הישג אמיתי" ● גילויים חדשים על כישלון חיל האוויר ב-7 באוקטובר: "לא תקפו" ● הרמטכ"ל מקים צוות חקירה ייעודי למחדל "חומת יריחו" ● עדכונים שוטפים

יפית גריאני / צילום: כדיה לוי

דירקטוריון כאל בחר: יפית גריאני מונתה למנכ"לית

לגריאני צפויים לא מעט אתגרים בניהול חברת כרטיסי האשראי, ובראשם הליך המכירה של מניות החברה שצפוי להימשך עוד חודשים ארוכים ● גריאני שימשה בעבר הלא רחוק  כמשנה למנכ"לית ישראכרט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בתל אביב; מניות הבנייה והבנקים קפצו

מדד ת"א 35 עלה בכ-1% ● מדדי הבנייה והבנקים התקדמו בכ-1.5% ● טבע חצתה במהלך יום המסחר שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● וול סטריט מסכמת שבוע חיובי של עליות, והציפיות להורדת ריבית בדצמבר הולכות וגוברות ● וגם: ההחלטה שתקבע אם יתרחש ראלי של סוף־שנה בשווקים שמעבר לים

הקרקע באזור התעשייה קריית אריה / צילום: יח''צ

בית המשפט: לא יוטלו היטלי השבחה בגין תוכנית קריית אריה

בית המשפט לעניינים מינהליים דחה את ערר עיריית פתח תקווה והיועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי תוכנית המתאר של אזור התעשייה קריית אריה אינה מקנה זכויות בנייה קונקרטיות ולכן אינה יוצרת אירוע מס

שלט לא לעשן / צילום: Shutterstock

מעשנים רק שתי סיגריות ביום? זו ההשפעה על הבריאות שלכם

מחקר חדש מראה כי עישון 2־5 סיגריות ביום מעלה את הסיכון לתמותה מהתקף לב ב־57% ● נראה כי ההשפעה היא לא לינארית, וגם עישון חברתי כבר מכניס את המעשנים לטריטוריה מסוכנת ● ומה קורה כשמפסיקים? לפי הנתונים חלה ירידה ניכרת בסיכון, אך רק אחרי 30 שנה נעלמות ההשפעות לחלוטין

יוסי תורג'מן, והדמיית פרויקט YBOX art / צילום: משה צור אדריכלים, יובל חן

"האטה? אנחנו מוכרים דירות ב-90 אלף שקל למ"ר בדרום ת"א": מנכ"ל YBOX לא מתרגש ממצב ענף המגורים

יוסי תורג'מן, מנכ"ל YBOX, מספר אחרי אישור הפרויקט המדובר בדרום תל אביב־יפו: "ברובעים 3 ו־4 בעיר יש האטה מאוד רצינית - אבל באזור הפרויקט אנחנו מוכרים סביב 90 אלף שקל למ"ר" ● ואיזו ביקורת יש לו על הורדת הריבית? "הייתה צריכה להיות דרסטית יותר"

רובי ריבלין / איור: גיל ג'יבלי

פונה לביטקוין: הסיבוב הכואב של רובי ריבלין באלקטריאון נגמר

כארבע שנים אחרי שמונה לנשיא אלקטריאון, דרכיהן של חברת הטכנולוגיה ונשיא המדינה לשעבר נפרדות ● לאחרונה דווח על מינויו של ריבלין לנשיא חברת המטבעות הדיגיטליים ביטקור, המקדמת מהלך לרישום מניותיה בבורסה המקומית

מכשיר בדיקה של קווליטאו / צילום: אתר החברה

מניית השבבים שזינקה בת"א ב־3,000% וחברת הגמל שהרוויחה ממנה בגדול

חברת בידוק השבבים קווליטאו הציגה דוח חזק בו שילשה את הרווח הרבעוני והפחיתה את התלות בסין ● המרוויח הגדול: ילין לפידות

מטוס ישראייר / צילום: מוני שפיר

ישראייר רשמה שיא במספר המטוסים שהפעילה ברבעון; הרווח הנקי זינק ב-75%

הכנסות ישראייר ברבעון השלישי זינקו ב-55% והסתכמו ב-258 מיליון דולר ● מניית החברה נסחרת בעלייה של 1.3% בבורסה, אך מתחילת השנה עדיין ירדה בכ-4% ● שווי השוק המגולם לחברה עומד על 488 מיליון שקל