גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קבלנים: המכירות נעצרו; בנקים: "עלולים להיקלע לבעיות"

סערה בעקבות אישור ההמלצות הדרמטיות בקבינט הדיור ■ קבלן: "אנשים אפילו לא מתעניינים בדירות" ■ בנקאי בכיר מזהיר מ"מערבולת" בנדל"ן וחושש לעתידם של "קבלנים שלא יצרו מספיק עודפים ובנו על קצב המכירות הנוכחי"

התוכנית עליה הצהיר שר האוצר יאיר לפיד בשבוע שעבר להטיל מע"מ בשיעור אפס על רוכשי דירה ראשונה, אושרה אמנם היום (ב') בדיון בקבינט הדיור, אך בימים הספורים מאז ההכרזה עליה ועד היום היא הספיקה לעורר הדים ולהשפיע על שוק הנדל"ן.

הראשונים שהגיבו לתוכנית הם כמובן הצרכנים העונים על הקריטריונים שמנה לפיד - רוכשי דירה ראשונה עד סכום של 1.6 מיליון שקל, שהחליטו ובמידה רבה של צדק, להקפיא את הליך רכישת הדירה שבו החלו על מנת לחסוך כמעט חמישית ממחיר הדירה במידה שהתוכנית תאושר על ידי שרי הקבינט. מי שנפגעים בינתיים מתקופת הביניים שבין ההכרזה על התוכנית ועד יישומה בפועל, הם הקבלנים, שגם אם תומכים במהלך של הטלת מע"מ בשיעור אפס מדווחים על הקפאת הליכי רכישת דירות שהחלו ואף מודאגים מכך.

"כל מי שרואה עצמו זכאי לתוכניות שפורסמו לא קונה עכשיו דירה", אומר רוני כהן, מנכ"ל אלדר המשווקת דירות חדשות למגורים. "הוא אולי מגיע למשרד המכירות ומתעניין ובודק מה יודעים על התוכניות, אבל כל עוד החוק לא מיושם הרוכשים משהים רכישה ולא קונים. מדובר בכ-15% מהלקוחות שנכנסים למשרדי המכירות שעכשיו יושבים על הגדר. הבעיה היא שעדיין לא בטוח מי זכאי או לא וגם הרוכשים מבולבלים. אין ספק שנכנסים עכשיו לתקופת המתנה בשוק, וגם הקבלנים כבר מבינים שלא יימכרו דירות חדשות למי שזכאי או חושב שהוא זכאי להטבה שתגיע בהמשך. מדובר בהצעה טובה, אבל התזמון שבו היא פורסמה, כאשר היא איננה אפויה לגמרי, ישפיע עכשיו על השוק".

גם מנכ"ל חברת הנדל"ן ב. יאיר, ניר יחזקאלי, מצביע על עצירה במכירת דירות: "מבחינת היוזמה עצמה חשוב לאפשר לחלשים לקנות דירה, אך מבחינת תקופת הביניים מדובר במצב מאוד בעייתי ולכן חייבים שהיא תהיה קצרה ככל שניתן.

"אנחנו בפירוש מרגישים עצירה במכירת דירות. המכירות נפגעו בטווח הקצר, ואני כרגע שוקל להפסיק פרסום של פרויקטים בחלק מהמקומות. אנחנו רואים עצירה אפילו ברמת ההתעניינות. לכן, חשוב מאוד שכל החלטה שיקבלו שרי הקבינט תקצר את זמן ההמתנה, או שתחיל את ההטבה רטרואקטיבית החל מיום החלטת הממשלה.

"אין טעם לחכות כי כרגע כולם מבולבלים - גם הקבלנים וגם רוכשי הדירות. גם כשהממשלה הכריזה על מתן מענקי פריפריה המכירות נעצרו, ואז התוכנית בוטלה".

לדברי יחזקאלי, ההשלכות של המצב לא מסתיימות במכירות הנוכחיות. "ישנם מספר מכרזים לרכישת קרקעות שמשווק מינהל מקרקעי ישראל שאמורים להיסגר השבוע, ואנחנו מתלבטים אם לגשת או לא בגלל אי-הוודאות ששוררת בשוק".

עו"ד ישי איצקוביץ, מנהל מחלקת עסקאות נדל"ן במשרד אגמון רוזנברג הכהן ושות' המייצג חברות נדל"ן, מסביר כי רכישת דירות מצדם של רוכשים שחתמו על בקשות רכישה נעצרה, והדבר יוצר לחץ על השוק. "אפשר להשפיע על השוק באמצעות המע"מ, אבל לא באמצעות יצירת צוואר בקבוק", הוא אומר ומוסיף כי "לכן חשוב להחיל את ההטבה רטרואקטיבית".

בנוסף מסביר איצקוביץ, כי הקיפאון ברכישת דירות עלול להביא לכך שקבלנים ייקלעו לקשיים. "קבלנים נטלו הלוואות, נושאים בעלויות מימון והתחייבויות שלקחו מראש, כאשר הם מסתמכים על מכירת דירות שוטפת. אם תקופת ביניים תגרור אותם לקשיים כספיים, מי שייפגע מכך הם רוכשי דירות שכבר רכשו דירה בפרויקטים שעלולים להתעכב".

"פשוט לא הגיוני"

נושא נוסף שגורר לאי-ודאות בשוק הנדל"ן הוא היוזמה לקבוע מחיר מטרה במכרזי קרקע שתשווק רשות מקרקעי ישראל במתחמים מסוימים בהם עתודות קרקע ללמעלה מ-500 יחידות דיור במחירים מוזלים, כאשר הדירות יימכרו במחירים קבועים מראש בהנחה של 20% ממחיר השוק. גם יוזמה זו אושרה היום בקבינט.

"כרגע ישנם מכרזים באוויר, שגם כך אינם מרובים, ויזמים לא יכולים לגשת למכרזים האלה ולקחת את הסיכון שבעוד מספר חודשים המדינה תציע במגרש לידם קרקע במחיר נמוך משמעותית", אומר מנכ"ל ובעלי חברת הנדל"ן אאורה ישראל, יעקב אטרקצ'י.

"או שיקפיאו לכמה חודשים את המכרזים הנוכחיים ויוציאו אותם לשיווק לאחר שינוי החקיקה וקביעת מחיר המטרה באזורים מסוימים, ואז כל המכרזים באותו אזור יישרו קו למחיר המטרה, או לחילופין - לקבוע שהמכרזים ממשיכים כרגיל, אבל ככל שמחיר מטרה יהיה במגרשים סמוכים הם יחולו רטרואקטיבית גם לגבי המכרזים האלה. אם לא יעשו את זה, המכרזים הקרובים ייכשלו והדבר יביא שוב להקטנת ההיצע של המגרשים שממילא קיימת ויוביל לעליית מחירי הקרקעות.

"יש כרגע מכרז למאות יחידות בקריית גת, ולעניות דעתי אם תאושר תוכנית מחיר המטרה אין ספק שהיא תחול שם. איך יכול להיות שיזם ישלם היום מחיר מלא על הקרקע ועוד חודשיים-שלושה יימכרו את הקרקעות בשכנות אליו בחצי מחיר? זה פשוט לא הגיוני".

בבנקים מעריכים: "אם יישום התוכנית לא יהיה מהיר - השוק ייכנס למערבולת"

כוונתו של שר האוצר לבטל את המע"מ ברכישת דירה ראשונה הביאה לבלימה מסוימת בשוק הדיור. גורמים בתחום המשכנתאות בבנקים אומרים היום ל"גלובס" כי הם מתחילים לראות ניצנים של האטה, אך תמונה מלאה יותר ניתן יהיה לקבל בחודש הקרוב.

"אנחנו עלולים להיכנס לתקופה של מערבולת מעניינת", אומר גורם בכיר. "פרסומים על כוונה לבצע צעדים להפחתת המחירים מביאים בעיקרון לעצירה בשוק. השאלה היא כמה זמן ייקח ליישם את הצעדים. אם לא יוחלט בקרוב על צעדים או שהיישום שלהם יתמהמה, הדבר יביא לקיפאון בענף הדיור ויפגע בקבלנים ובחברות אחרות כגון בתחום חומרי הבינוי והמתווכים. על כן צריך כמה שיותר מהר להסיר את אי-הוודאות".

עוד מציינים בקרב הבנקים, כי קבלנים כבר מדווחים על ביטול עסקאות או על הודעה של לקוחות כי הם משהים את החתימה על הרכישה, וכן אנשים שמנסים למכור את דירתם ליד שנייה מספרים כי חלה ירידה בכמות הפונים מאז הפרסום.

"עצירה של השוק עלולה להכניס קבלנים לבעיה תזרימית ולגרור אחריה גם ספקים מתחומים נלווים כגון קרמיקה ובטון. קבלנים חלשים שלא יצרו מספיק עודפים ובנו על קצב המכירות הנוכחי עלולים להיקלע לבעיה אמיתית, וזה יכול להשפיע ולהגיע עד אחרון הפועלים בענף", אמר גורם בנקאי בכיר.

עם זאת, במערכת הבנקאית מציינים כי אם אכן יוחלט על החלת 0% מע"מ (תחת תנאים כאלו ואחרים) והיישום יהיה מהיר - בטווח הבינוני דווקא עשוי להירשם גידול בביקושים כי ייווצרו עוד אוכלוסיות שיצטרפו לשוק ותהיה יותר התמודדות על כמות דירות קבועה שאולי אף תתמוך בעליית מחירים. באשר לשוק המשכנתאות, הרי שחודש מארס התחיל בצורה חזקה בדומה לחודשים קודמים, והוא אמור להסתיים עם משכנתאות חדשות בהיקף של כ-4 מיליארד שקל. עם זאת, לאור ההאטה המסוימת שנרשמה בשבוע האחרון ייתכן שהחודש יסתיים בסופו של דבר עם נתונים חלשים יותר.

0 מעמ

עוד כתבות

איי פוקלנד / צילום: Shutterstock

הפרויקט הישראלי שיהפוך 3,500 תושבים באיי פוקלנד למיליונרים

נאוויטס מקבלת החלטת השקעה סופית בפרויקט "סי ליון" באיי פוקלנד - מהלך שצפוי להניב כ־4 מיליארד ליש"ט לממשלת הטריטוריה ולהפוך את 3,500 תושביה למיליונרים ● חלקה של החברה עומד על כ-1.2 מיליארד דולר, ותחילת ההפקה בפרויקט צפויה במהלך הרבעון הראשון של שנת 2028

חדשות ההייטק / צילום: AP

המהלך החדש שמוביל הצעיר הגאון במטא

SpaceX מתקרבת להנפקה הגדולה בהיסטוריה, מטא במהלך אסטרטגי חדש בהובלת אלכסנדר וונג, ומאבק חדש נפתח על המותג הנזנח של "טוויטר" ● במקביל, שלושה סטארטאפים ישראליים מגייסים יחד יותר מ־100 מיליון דולר וחברת הקריפטו הישראלית Lava Network מתחילה להיסחר בבורסות הגדולות בעולם ● חדשות ההייטק

שלמה קרעי, הליכוד הוועדה לדיון בהצעת חוק התקשורת, 08.12.25 / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

הרפורמה בתקשורת של קרעי: מה העובדות שמאחורי השינויים?

בשבועות האחרונים שמענו שלל טענות בעד ונגד הרפורמה בתקשורת שמוביל השר קרעי ● האם לגוף החדש שיקום באמת יש זיקה פוליטית, מה תהיה מעורבות הממשלה ברייטינג, ואיך תושפע מזה עצמאות גופי החדשות? ● המשרוקית של גלובס עושה סדר

שר הביטחון ישראל כ''ץ / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

החלטת ממשלה או חקיקה? כ"ץ יביא לאישור את סגירת גלי צה"ל ב-21.12

שר הביטחון הודיע כי יביא בעוד כשבוע וחצי לאישור הממשלה את ההחלטה על סגירת תחנת הרדיו הצבאית ● ההחלטה תגיע לישיבת הממשלה לאחר שהייעוץ המשפטי לממשלה יוכל להשלים את חוות-דעתו ביחס להחלטה

חתימה על צוואה / אילוסטרציה: Shutterstock

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר שהוא התאבד. כך זה נגמר

ידועה בציבור תבעה את ילדי בן זוגה לאחר אירוע טרגי, בטענה כי הובטח לה מימון עד לסיום חייה ● השאלה המרכזית שעמדה בפני בית המשפט היא האם הצוואה נועדה להחליף את הסכם החיים המשותפים ● מילה אחת שונה בין ההסכמים הכריעה את הכף

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

מחיר החשמל ייקבע בלונדון: חברת החשמל יוצאת להליך בוררות נגד מאגר תמר

חברת החשמל הגישה את המסמכים הרשמיים לפתיחת הליך בוררות בלונדון ● תהליך הבוררות, שנקבע מראש בהסכם בין הצדדים, יעלה מיליוני שקלים, והבורר יוכל להכריע אם להעלות או להוריד את מחיר הגז בעד 10%

ג'נסן האונג, מנכ''ל ומייסד אנבידיה, ועמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח בישראל, במפגש עם אבינתן אור ונועה ארגמני

שורד השבי אבינתן אור נפגש עם מנכ"ל אנבידיה במטה החברה בארה"ב

המפגש התקיים במהלך ביקור של צמרת ההנהלה הישראלית במטה החברה בקליפורניה, כאשר אבינתן הגיע למקום בליווי בת זוגו, נועה ארגמני, שנחטפה עמו מהנובה ● ערב חטיפתו לפני יותר משנתיים, עבד אבינתן בצוות פיתוח הספקטרום של כרטיס התקשורת של אנבידיה

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

כדי להתחמק ממס הרווחים הכלואים: חברות רבות מחפשות תכנון מס יצירתי

רפורמת הרווחים הכלואים מאלצת בעלי חברות רבים לחלק עד סוף השנה 5% דיבידנד על רווח שנצבר או לשלם קנס בגובה 2% ● בשוק יודעים לספר כי בעלי חברות רבים לא נערכו לכך ומחפשים תכנוני מס יצירתיים ● "החוק תפס רבים לא מוכנים, וכולם בלחץ"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

לאחר הורדת הריבית בארה"ב: וול סטריט ננעלה בירוק

הדאו ג'ונס קפץ בכ-1% ● הפד הוריד את הריבית ברבע אחוז, אך אותת כי צפויה הפסקה בהורדות הריבית בעתיד הקרוב • ענקיות הטכנולוגיה מגבירות את המרוץ שלהן בשוק בהודו - אל מיקרוסופט ואלפאבית, הצטרפה הבוקר אמזון ● אורקל תפרסם הלילה את תוצאות הרבעון, למרות הנפילה במניה, אנליסטים אופטימיים לגביה • ג'יי. פי. מורגן: הראלי בשוק צפוי להעצר לאחר הורדת הריבית

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

המגדלים של לוזון וחג'ג' בשדה דב צפויים לקבל היתר בנייה מאדריכל

שני המגדלים, בני 45 קומות, צפויים לקבל היתר במסלול הרישוי העצמי החדש, בו האדריכל עושה זאת במקום הוועדה המקומית ● "זה מהלך שמסייע לכולם - לעירייה, ליזמים, וגם לרוכשי הדירות", אומרים בענף ● אז למה זה בכל זאת עדיין מורכב?

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר

משבר השמאים הוכיח שוב שדחיינות היא שם המשחק

דחיינות היא עדיין שיטת עבודה ● רוכבי האופניים ניצחו את החזית האנטי-ישראלית ● ומתברר שאנחנו כן יכולים לנצל דאטה לטובתנו ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי ונשיא ונצואלה ניקולס מדורו במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה בין המדינות, 2022 / צילום: ap, Vahid Salemi

ישראל מרוצה: תקיפות ארה"ב בוונצואלה עשויות לפגוע בפעילות איראן וחיזבאללה

התקיפות האמריקאיות נגד קרטלים בוונצואלה מכוונות לנטרול אימפריית הסמים של איראן וחיזבאללה במדינה ● משטר מדורו נשען על סיוע ביטחוני וכלכלי מאיראן והסחר בסמים מממן את חיזבאללה ● עבור ישראל, הגברת לחץ על המדינה היא דרך להפחתת האיומים של ציר הרשע

אילוסטרציה: shutterstock

אלי לילי פרסמה את תוצאות הניסוי הטובות ביותר של תרופת הרזיה עד היום

למרות שהשקה עדיין לא באופק, הנתונים מהניסוי הקליני המוצלח מציבים את אלי לילי בעמדת זינוק מול המתחרות בתחום ההרזיה ● בממוצע, המטופלים איבדו כשליש ממשקל גופם, וחלקם אף הפסיקו את הטיפול עקב ירידה מוגזמת במשקל

זום גלובלי / צילום: Shutterstock

המכסים החדשים על סין, והבלונים שגרמו למצב חירום

ברקע האיומים של טראמפ להטיל מכסים על מקסיקו, האחרונה נוקטת צעדים נגד סין ● בליטא הכריזו על מצב חירום. הסיבה: בלונים ● ואיך פרסומת אחת עוררה זעם בהולנד - עד שנאלצה לרדת מהמסך? ● זום גלובלי, מדור חדש 

יו''ר דירקטוריון צים יאיר סרוסי והמנכ''ל אלי גליקמן / צילום: איל יצהר, don-monteaux

5 שנים מההנפקה, צים במרכז סערה - והשבועות הבאים יקבעו מי ינווט את ענקית הספנות

ברקע הצעות לרכישת צים, מתחמם המאבק בין בעלי מניות המבקשים למנות דירקטורים מטעמם, לבין דירקטוריון החברה ● בתווך נמצאים המנכ"ל אלי גליקמן, שהוביל את מסע ההתאוששות של ענקית הספנות וכעת מבקש לרכוש אותה; ועובדי החברה, שחוששים ממשתלט זר ואף פנו לשרת התחבורה כדי לפעול לסיכול המהלך

"צורה חדשה של אנטישמיות": למה השתנה היחס של סין כלפי יהודים?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: איראן מנסה לגייס סוכנים נגד ישראל במדינות אפריקה, הביקור הסודי של סגן שר החוץ מטייוואן בישראל, האם ישראל ולבנון יכולות להשיג נורמליזציה, ולמה האנטישמיות מרימה ראש בסין ● כותרות העיתונים בעולם

פאנלים סולאריים על גג בית מגורים / צילום: Shutterstock

בונים בית פרטי? מהיום אתם חייבים לבנות מערכת סולארית על הגג

השבוע נכנסה לתוקף חובת התקנה של גגות סולאריים על בתים פרטיים ועל חלק מהמגדלים ● כמה זה יעלה, מה תרוויח המדינה ומה ירוויחו בעלי הגגות? ● גלובס עושה סדר

המאמצים לא הניבו את התוצאות המקוות. מנהיגי אירופה באחת משיחותיהם עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

השבוע שבו ארה"ב לא רק נטשה את אירופה, אלא פנתה נגדה

מסמך מדיניות חדש שפרסמה ארה"ב מכריז כי אירופה "בדרך להכחדה תרבותית" בשל הגירה מוסלמית וכי על וושינגטון לעודד מפלגות ימין ● אחרי שנה של חנופה, אירופה הופתעה לגלות השבוע כי טראמפ רק מגביר את ההתקפות עליה. הקרמלין, מצידו, מברך על המסמך האמריקאי

לארי אליסון, מייסד אורקל / צילום: Reuters, Noah Berger

אורקל צוללת: "במקום להרגיע את החששות, ההנהלה מגמגמת"

ענקית שירותי הענן והתוכנה אורקל פספסה את תחזית ההכנסות של האנליסטים ודיווחה על הכנסות של 16.06 מיליארד דולר ברבעון השלישי, ובעקבות זאת צנחה במסחר ● מה בדיוק הרתיע את המשקיעים?

מרכז יזמות לחרדים בירושלים (ארכיון) / צילום: יוסי זמיר

עידוד תעסוקת חרדים? ההחלטה ה"שקטה" שרחוקה מלהספיק

ברקע העיסוק הער בסוגיית השתלבות החרדים בחברה הישראלית, עברה החלטת ממשלה ששאפה לקדם את תעסוקת הגברים החרדים ● עד כמה ההחלטה הזאת מורגשת בשטח? ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מיצוי פוטנציאל תעסוקת גברים חרדים