גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלחמת הפנסיה - בינתיים רק במילים, אבל החום עולה

המפקחת על הביטוח דורית סלינגר תוקפת את הגופים המוסדיים על שאינם יודעים לנהל סיכונים ■ מנהלים בשוק המוסדי לא מסכימים ותוקפים בחזרה ■ ונשיא לשכת סוכני ביטוח תוקף גם את זו וגם את אלה

בשנה שעברה חווה ענף הביטוח כמה רעידות אדמה ממשיות, כגון שינוי דמי הניהול בפוליסות החיים ובקופות הגמל, לצד הפסקת הבטחת מקדמי תוחלת החיים. השנה עדיין לא היו רעידות אדמה באותו סדר גודל, אם כי חלה מיני-רפורמה בפוליסות הבריאות (הפרדת הפיצוי מהשיפוי).

כך, לקראת רפורמות גדולות שעשויות להגיע בהמשך הדרך, ישנם כמה גורמים מרכזיים בענף שמצחצחים חרבות, ולפחות בדיבוריהם מסמנים כמה מטרות שפוגעות בבטן הרכה של אחרים, מבלי לנקוט ניסוחים מנומסים.

על מה מדובר? ראשית על סוגיית ההוצאות הישירות הנוספות, המוכרות עתה כ"דמי הניהול הכפולים". סוגיה זו אמורה להגיע ביום ראשון הקרוב לרגע ההכרעה.

לפני יומיים הפיקוח על הביטוח ומשרד הכלכלה סיכמו ביניהם על הפיכת הוראת השעה מזמנית לקבועה, ועל כינונה על רמה של עד 0.25% מהצבירה מדי שנה (להוציא הוצאות למימון פרויקטים של תשתיות). זאת תוך מתן אפשרות למוסדיים לשווק למי ששיסכים מסלול ללא מגבלה על ההוצאות הישירות הנוספות.

היום הודיע ח"כ ניסן סלומינסקי, יו"ר ועדת הכספים, כי הנוסח הסופי של התקנות יקבע שהרף המקסימלי של 0.25% לשנה יהיה בתוקף למשך חמש שנים (עד סוף 2018), כולל ההחרגה כאמור, וההוראה לא תהפוך עדיין לקבועה.

האם הכול ילך כמתוכנן עבור הפיקוח ומשרד הכלכלה? באוצר מקווים שכן, ומשדרים שאין הרבה אפשרויות אחרות: אם אין אישור בוועדת הכספים, תפוג הוראת השעה הנוכחית, והמוסדיים לא יורשו לגבות אפילו שיעור סמלי של 0.01% למימון השקעות חיצוניות מחשבונות החוסכים.

ואולם, לצד האפשרות - שכבר התממשה השנה - של הארכה זמנית קצרצרה, נראה כי קיימת התנגדות ניכרת למתווה שמציגים הממונה על שוק ההון, דורית סלינגר, ושר הכלכלה נפתלי בנט, שחבר מפלגתו, ח"כ ניסן סלומינסקי, מוביל את ועדת הכספים.

זה לא הולך להיות קל מבחינת הממונה. נגד המהלך כבר יצאו בין היתר הגופים המוסדיים ומנהלי השקעות זרים ומקומיים. המגבלה האמורה החלה מתקרה של 0.15% - ללא יוצאים מן הכלל. זה עבר ל-0.25% - בהתאם לממוצע הנוכחי אצל הגופים הגדולים שיצאו לחו"ל יותר מאחרים, ומעל לממוצע ההוצאות הישירות הנגבות בכל השוק הפנסיוני - עם יוצא מן הכלל כאמור לעיל, אבל לתקופת ביניים. איך זה ייגמר? אין לדעת. בוועדת הכספים כבר לקחו בעבר רפורמה של אגף שוק ההון אל מעבר למה שהאגף התכוון מלכתחילה. זה קרה עם דמי הניהול.

המפקחת תוקפת, ומותקפת

בדרכה לאישור המהלך, הסבירו בסביבת האוצר שמבחינתה של סלינגר מדובר במהלך הכרחי, שבעיקר בא לסגור פרצה לעתיד, כשהכספים המנוהלים על-ידי המוסדיים יהיו כבר בטריליוני שקלים, וההוצאות הישירות הנוספות יהיו במיליארדי שקלים.

ואולם, זו הייתה ההקדמה, כך מתברר. השבוע, בכנס סוכני ביטוח באילת, יצאה הממונה סלינגר בהתקפה חריגה נגד חברות הביטוח ובתי ההשקעות, בהתייחס לאופן ניהול הסיכונים על-ידיהם. בין היתר היא אמרה, כי "תרבות ניהול הסיכונים בעולם המוסדי לא חייבת רק שיפור, אלא ממש הקמה". בכך היא התכוונה לא רק לחברות הביטוח אלא גם לבתי ההשקעות.

עוד היא אמרה, כי שוק ההון המקומי קטן על המוסדיים, ולכן עליהם לגוון את תיק ההשקעות באפיקי ההשקעה, וגם לחו"ל, "וזה תורם לתיק". לכן יש לפזר סיכונים בהשקעות בין השוק המקומי לחו"ל, ולהרחיב את מוצרי ההשקעה.

אגב, אלה הנימוקים שהובילו את אותו האגף שבראשותה לאפשר את ההוצאות הישירות בעבר - לתמרץ, בהתאם לרצון הממונה, את המוסדיים להשקיע יותר בחו"ל. מאז הם יצאו לחו"ל במידה רבה, והגלגל אולי לא התהפך לגמרי מצדו של אגף שוק ההון, אבל הוא ביצע סיבוב ניכר.

בכל אופן, הכוונה של הפיקוח להגביל לראשונה את ההוצאות הישירות (כוונה המושתתת על בסיס איתן של דאגה לחוסך) הביאה למתיחות נוספת בין הממונה החדשה עדיין, לבין המפוקחים על-ידיה. האמירה שלה על (חוסר) יכולתם לנהל כראוי את הסיכונים הרבים שהם מנהלים הובילה למתיחות נוספת.

"היא טועה", אמר לנו מנהל בכיר בשוק המוסדי, שהוסיף כי דווקא "חברת מעלות, בימיה של סלינגר כמנכ"לית, טעתה בניהול סיכונים, כשנתנה דירוגים גבוהים לחברות שאחר כך לא עמדו בחובותיהן".

גורם בכיר אחר בשוק המוסדי אף אמר, כי "אי אפשר לבנות את עצמך בזה שאתה משמיץ ומקטין את המפוקח שלך. אתה גורם נזק לענף שקיים שנים רבות מאוד. היא לא צריכה להשמיץ אותנו. מה גם שהיא טועה. הענף יודע לנהל סיכונים. אולי היא לא מבינה מספיק בניהול סיכונים בביטוח ופיננסים".

בכל אופן, נראה שסלינגר לא נרתעת משימוש באמירות חריפות, שפוגעות בבטן הרכה של הענף. זאת במיוחד בהתחשב בכך שניהול וגידור סיכונים הם הבסיס לפעילות של ענף הביטוח וניהול ההשקעות.

בדומה לה פועל בינתיים גם נשיא לשכת סוכני ביטוח החדש, אריה אברמוביץ, שכצפוי החל את כהונתו בהתקפות חריפות נגד איי.די.איי ביטוח (המוכרת כביטוח ישיר). באופן פחות צפוי הוא סימן השבוע בכנס הלשכה באילת עוד כמה מטרות: הרגולציה, וחברות הביטוח המסורתיות (במיוחד הראל והפניקס), שמוכרות לא מעט באמצעות מערכי הפצה ישירים.

הלשכה נגד החברות

"אנו עומדים בפני כמה איומים מצד הרגולציה", אמר אברמוביץ בכנס. בין היתר הוסיף, כי "חברות הביטוח פועלות באופן ישיר, והתוצאה היא רווחים על חשבון מתן שירות מיטבי ללקוחות".

עוד ציינו שם, כי "שירות החברות בתחום הביטוח הפנסיוני בינוני עד נמוך, ואינו עומד ברף שקבעה הלשכה... רמת השירות של החברות מצביעה יותר מכל על הצורך של החברות להפסיק את השיווק הישיר, ולהבין שבלי סוכני הביטוח הן לא יוכלו להעניק את השירות המצופה ללקוחות".

נוסף על כך, הלשכה שאלה לראשונה בסקרים שהיא מבצעת עבור הכנסים השנתיים שלה, על "הערכת הסוכנים על אודות חברת הביטוח (לא כולל חברות ביטוח בשיווק ישיר) שהיא המובילה לדעתם במכירות ישירות, עוקפות סוכן". מהסקר עלה, כפי שהציגה הלשכה, כי "כשני שלישים (68%) מסוכני הביטוח העובדים בתחום השיבו על השאלה, וכמחצית מהם (32% מכלל הסוכנים) ציינו את הראל כחברה המובילה לדעתם במכירות ישירות. הפניקס (13%) גם כן זכתה לשיעורים דו-ספרתיים".

האם אנו עומדים לפני מלחמה בין הסוכנים לחברות, בין הסוכנים למפקח ובין המפקחת לחברות? לפחות צפוי לנו עניין רב.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות