גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכירו את האיש שיכריע את גורלו של אהוד אולמרט

יעיל, קפדן, אך לעתים רחום: קווים לדמותו של השופט דוד רוזן

את נורמות היעילות ואת גישתו הפרקטית ספג, ככל הנראה, השופט דוד רוזן בשנים שאותן בילה בצה"ל. במשך יותר משני עשורים שירת בשירות קבע, רובן כמשפטן - בתפקידים בכירים בפרקליטות הצבאית, ובהמשך כראש מחלקה בנציבות קבילות חיילים. לפני קרוב ל-20 שנה פרש מהשירות הצבאי, ונקלט בבית משפט השלום בתל אביב, ולפני 10 שנים קיבל את הקידום המתבקש, לשורות בית המשפט המחוזי.

איש לא הרים גבה כשנשיאת המחוזי החליטה להפקיד בידיו, כשופט יחיד, את תיק הולילנד - ככל הנראה תיק חייו של רוזן, שניהל את הדיונים בשנתיים האחרונות במשמעת צבאית, שכללה ימי דיונים ארוכים, מעורבות שיפוטית עמוקה בחקירת העדים, וסינון בזמן אמת של נושאים שאינם מהותיים, לדעתו, להכרעה בתיק.

רוזן עורר עליו תרעומת מצד סנגוריהם של הנאשמים בתיק הולילנד, שחשו כי עמדתו נוטה לטובת הפרקליטות, ושאלותיו לעדים מסייעות לתביעה, במקום לשמור על נייטרליות מתבקשת. אבל מי שמבקש לראות בכך אינדיקציה לאופן שבו בכוונתו לפסוק, עלול להסיק מסקנות נמהרות. זאת, משתי סיבות עיקריות. האחת, שמסקנות רציונליות, העולות בקנה אחד עם מה שהתרחש באולם במהלך המשפט, אינן תמיד מנת חלקן של הכרעות דין בתיקים שבהם מעורבים נבחרי ציבור.

תיק ראשונטורס-טלנסקי של רה"מ לשעבר, אהוד אולמרט, במחוזי ירושלים ב-2012 ותיק השגריר בבלארוס של שר החוץ, אביגדור ליברמן, בשלום ירושלים ב-2013 הן דוגמה טובה לכך. בשני המקרים תפסו נציגי הפרקליטות את ראשם בתדהמה בעת מתן הכרעת הדין; שום דבר ממה שהתרחש במהלך הדיונים בתיק לא הכין אותם להכרעת הדין המזכה.

כבר הפתיע את הפרקליטות

הסיבה השנייה היא, שגם רוזן כבר הפתיע בעבר את אנשי הפרקליטות, בפסק דין, שבו לא זו בלבד שביטל את האישומים מחמת הגנה מן הצדק, אלא עשה זאת תוך ביקורת שלוחת רסן ממש על אנשי התביעה. מדובר בתיק "הדסק הרוסי" בבנק הפועלים, שהכרעת הדין בו ניתנה באוגוסט 2010. היו אלה אנשי פרקליטות מיסוי וכלכלה - מי שמייצגים את התביעה גם בפרשת הולילנד - שספגו ממנו את הביטויים הבאים, בעקבות אי-העברת אלפי מסמכים מחומר החקירה לידי הסנגורים: "התנהגות המדינה הינה התנהגות נפסדת, התנהגות הפוגעת באופן ממשי בתחושת הצדק וההגינות. הצהרה בלתי נכונה של המדינה יש בה כדי לפגוע באושיות מסגרת המשפט. הצהרה שכזו יש בה כדי לערער משמעותית אמון הציבור בתביעה ובנציגיה. מצב זה אין הדעת סובלתו. התנהלות המדינה גובלת בהתנהגות שערורייתית".

עיקר קצפו של רוזן כלפי התביעה, יצא באותה פרשה נוכח מה שנדמה היה כהטעיה של בית המשפט על-ידי אנשי הפרקליטות, ששבו והצהירו באולמו הצהרות, שהתבררו בהמשך כלא נכונות. דומה שמבחינה זו, לפחות, הלקח בפרקליטות נלמד היטב: לא זו בלבד שנציגי התביעה פעלו לאורך משפט הולילנד בדייקנות וביעילות מרבית, נוכח רצונו של רוזן לייעל במידת האפשר את ההליכים; אלא שגם בשלב האחרון, החליטו מטעמי זהירות לדווח לו על חתימת הסכם עדת המדינה עם שולה זקן, ולאפשר לו לבחור אם לפתוח מחדש את העדויות הנוגעות להרשעתו של אולמרט בעבירת לקיחת שוחד, אף שעדותה החדשה של זקן אינה נוגעת במישרין בעבירה זו. כשמדובר ברוזן, הוחלט בפרקליטות, מה שבטוח, בטוח.

משקל לנסיבות אישיות

ככל שרוזן נחשב קפדן בניהול הליכי המשפט, כך הוא מגלה גם פן חנון ורחום בבואו לגזור את דינם של המורשעים. כך, החליט לאמץ את הסדר הטיעון שנחתם עם אלי ארוך, שהורשע בביצוע תרגיל עוקץ עסקי, שכלל זיוף מסמכים, נתן משקל רב לנסיבותיו האישיות וגזר עליו 12 חודשי מאסר על-תנאי בלבד, בתוספת קנס של 50 אלף שקלים.

בעניינו של ניר ויגדרוביץ, לשעבר מנכ"ל "דור אלון" שהורשע ברישום כוזב במסמכי תאגיד, עבירות מס שונות ובהוצאת עשרות מיליוני שקלים מהמדינה, הדגיש רוזן את העובדה ש"הנאשם היום אינו דומה למי שהיה טרם גילוי הפרשה, ממנהל מוצלח ומצליח הפך לשבר כלי שכל חבריו ומכריו ניתקו קשריהם עמו". העונש שנגזר עליו היה צנוע ביחס לעבירות - 40 חודשי מאסר בפועל וקנס של 250 אלף שקל.

לא מעט עבירות צווארון לבן נדונו באולמו של רוזן בשנים האחרונות, ובמקרים לא מעטים ידע רוזן להפגין קשיחות רבה. בעניינו של עו"ד אהוד גנות, שהורשע בזיוף עסקאות, מעילה באמון לקוחותיו וגזילה של 8 מיליון שקלים, גזר עליו רוזן את העונש שנקבע בהסדר הטיעון - 4 שנות מאסר בפועל, קנס בסך 400 אלף שקל ופיצוי למתלונן בסך 100 אלף שקל נוספים.

גם בעניינו של דוד ואנונו, בכיר ברשות המסים, בפרשה שזכתה לכינוי "פרשת רשות המסים 2", הפגין רוזן גישה קשוחה. ואנונו הורשע בארבע עבירות של לקיחת שוחד, שיבוש מהלכי משפט וקשירת קשר לביצוע פשע. "מעשיו של הנאשם קשים ובזויים", כתב רוזן, "בעל תפקיד בכיר ברשות המסים מנצל את תפקידו על מנת לגרוף מאות אלפי שקלים לכיסו". לא פחות מ-6 שנות מאסר בפועל וקנס כספי של 750 אלף שקל נגזרו על ואנונו, עונש שרוזן התעקש עליו, גם כשהתיק חזר אליו לסיבוב שני בהוראת בית המשפט העליון.

בפרשת "מדבקת הפלא", שבה הורשעו אהרן קליין ועמוס בוחניק בקבלת דבר במרמה, זיוף ועוד, לא חס רוזן על קליין, והטיל עליו עונשים מצטברים שהגיעו ליותר משבע שנות מאסר בפועל, בעוד שבוחניק, שהחומרה במעשיו הייתה לדעת רוזן פחותה במידה משמעותית, הופנה לביצוע עבודות שירות בלבד; ובפרשת אלי רייפמן, שהורשע בקבלת 6.3 מיליוני דולר במרמה וכן זיוף מסמכים, הטיל עליו רוזן עונש כבד של 4 שנות מאסר בפועל, וכן פיצוי למתלוננים בסך 6.3 מיליון דולר, נוכח העובדה ש"המרמה הובילה לקופתו את מיליוני הדולרים, ששקעו ונעלמו במצולות בליווי גיבוב מיני הסברים של הנאשם".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד