גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ספרו של צ'ארלס דיקנס "בית קדרות" תורגם לעברית

סוד הקסם של צ'רלס דיקנס פורץ שוב לקדמת הבמה עם תרגומו לעברית של הרומן 'בית קדרות' ■ בשיחה עם "גלובס" שני מומחים לדיקנס שופכים אור על דמותו, עמדותיו המתקדמות ואפילו השינוי שעבר ביחסו לדמות היהודי בספריו

מפתיע לגלות ספר של צ'ארלס דיקנס שהיה צריך להמתין שנים רבות כל-כך עד שיתורגם לעברית, אבל הנה מגיע 'בית קדרות' לראשונה למדפינו. מפתיע, כי יצירותיו של ענק הספרות הבריטי הזה יצאו לאור בארץ ישראל כבר ברבע הראשון של המאה ה-20. 'בין שתי ערים' הפופולרי תורגם כבר ב-1906. אז למה 'בית קדרות' (Bleak House) נדרש להמתין יותר ממאה שנים נוספות?

בעיקר בגלל אורכו - שני כרכים, באורך כולל של כאלף עמודים. האורך והמורכבות של התרגום הפכו אותו להימור עסקי. את ההימור הזה לוקחת עכשיו הוצאת כרמל הירושלמית ומפקידה את התרגום בידי אמציה פורת. למה דווקא עכשיו? למה לא. ספריו של דיקנס, מסתבר, ניחנו באיכות על זמנית, למרות הערפל הוויקטוריאני השורה עליהם, ותורם לא מעט לקסם התקופתי של הפקות הטלוויזיה והקולנוע המבוססות עליהם.

לרגל הוצאת הספר בעברית, "גלובס" מראיין שני מומחים לדיקנס, פרופ' ג'ונתן גרוסמן מאוניברסיטת קליפורניה בלוס אנג'לס (UCLA) וד"ר גרייס מור מאוניברסיטת מלבורן, אוסטרליה.

צ'ארלס ג'ון הפם דיקנס נולד בפורטסמות' ב-1812 ועבר עם משפחתו לקמדן טאון שבלונדון. בילדותו נהנתה המשפחה מתקופת רווחה קצרה במהלכה למד בבית ספר פרטי, אולם בהמשך אביו נקלע לחובות ונכלא, לאחר שבזבז את כספו על אירוח ראוותני ושימור המעמד החברתי. דיקנס בן ה-12 נשלח לעבוד במפעל לייצור משחת נעליים. גם כשהמשפחה נחלצה מהחובות, אמו לא מיהרה להוציאו מהעבודה, וכאב העלבון נחרט בלב הנער הצעיר.

"התקופה במפעל הייתה קשה עבורו", קובע גרוסמן, "אבל כמה חשובה הייתה ההתנסות הזו, בעבודה לצד פועלים מהמעמד הנמוך, בתרומתה לכתיבתו, שיש בה הרבה כבוד ויחס מוסרי כלפי החברים, בכל מעמד".

מור מוסיפה: "חלק ממה שהקשה עליו, זה שאחותו יכלה להמשיך בלימודי המוזיקה שלה, בזמן שהוא נשלח לעבוד, בלי הבנה שיש בו פוטנציאל. כתוצאה מכך, דיקנס מאוד מתעניין ברעיון של ילד שהוא לבד בעולם. זו בבירור הסיבה לכך שכל-כך הרבה מגיבוריו הם יתומים או ילדים אבודים".

בגיל 24, רגע לפני שפצח בקריירה הספרותית המרשימה שלו, נישא דיקנס לקת'רין הוגארת'. לזוג נולדו לא פחות מעשרה ילדים, ובמקביל הוא התגלה ככותב פורה - ראשית כעיתונאי ומאוחר יותר כמחזאי וסופר. בשנים אלה כתב את 'אוליבר טוויסט', 'חייו והרפתקאותיו של ניקולס ניקלבי', 'בית ממכר עתיקות', 'דייוויד קופרפילד' ו'זמנים קשים'.

מור: "דיקנס היה מאוד מחוייב לעבודתו העצמאית וכתב מהר. בנוסף, הוא אהב לחיות באופן ראוותני ובהתאם לקח על עצמו פרויקטים שיספקו לו כסף נוסף, כשלעתים נתן העדפה לכאלה שיספקו הכנסה גבוהה יותר.

"מהרבה בחינות, 'דיוויד קופרפילד' ציין שינוי עבור דיקנס - שהפך באותה עת מכותב קומי לסופר רציני וריאליסטי. הנובלות שבאו לאחר מכן, מדגימות כיצד כתיבתו הבשילה והחלה לעסוק ברפורמות חברתיות. הן בתכני סיפוריו והן בחייו, דיקנס תמיד דאג לעניין הכסף, אך למרות זאת לא התפשר על פתרונות קלים. היצירות שכתב בשנות ה-50 של המאה ה-19 היו תמיד עבודות גדולות ותובעניות, במונחים של תכנון וביצוע".

עוד יותר משהשפיעו האירועים בחיי דיקנס על יצירתו, השפעתן של יצירותיו על החברה של תקופתו הרחיקה לכת. ב"בית קדרות", למשל, הוא מבטא ביקורת על מערכת המשפט ועל הסחבת המענה. לא במקרה, אומר גרוסמן שימש הספר כתמריץ לשינויים שהתרחשו בשיטת המשפט האנגלית. לדבריו, דיקנס היה מודע למעמדו וכתב כדי להשפיע. "הוא היה אביר צלבני ישיר וגלוי לב בעבודתו העיתונאית. בהמשך גם רוב הנובלות שלו כוונו למערכות הבירוקרטיה, שהתחילו להיות כאלו שמשרתות רק את עצמן".

- אילו עוד יצירות שלו יצרו שינוי חברתי?

גרוסמן: "אמנות יוצרת שינויים בפרספקטיבה של החברה על העולם. דיקנס התמחה בסיפור מרובה-עלילות, שמראה כיצד חייהם של אנשים שזורים זה בזה. זו הייתה דרך חדשה להבין את העולם, וכמובן יותר רלוונטית היום, בעולמנו הגלובלי".

מור: "'ניקולס ניקלבי' חושף את בתי הספר הידועים לשמצה של יורקשייר, אליהם נשלחים ילדים לא רצויים למות. 'אוליבר טוויסט' ו'מזמור לחג המולד' שניהם מפנים את תשומת הלב לעוני הקיצוני בערים והיחס הקשה לעניים בתקופה הוויקטוריאנית. 'דוריט הקטנה' עוסק במפורש בנפוטיזם שאפיין את בריטניה של אמצע המאה ה-19 והניהול הגרוע של מלחמת קרים. 'זמנים קשים' מציע ביקורת על מערכת החינוך התועלתנית.

"בכתיבה הייתה לדיקנס אג'נדה להנעת רפורמות חברתיות. הוא חשף שחיתות ותרם לשינוי".

לצד הישגיו הספרותיים הגדולים, עלתה טענה כי דיקנס נוטה לאנטישמיות. לא מעט בעקבות דמותו של פייגין, היהודי הנוכל מנצל הילדים ב"אוליבר טוויסט". הביקורת על כך עלתה כבר בימי חייו ובפניו, מספרת מור: "אליזה דיוויס, אשת בנקאי יהודי עשיר, לו מכר דיקנס את ביתו, אמרה לו שהוא עשה 'טעות גדולה' כלפי היהודים בדרך תיאורו את פייגין, ולמרות שדיקנס הביע התנגדות לטענותיה, הוא יצר בשלב מאוחר יותר את דמותו החיובית של היהודי ריאה, ביצירתו 'ידידנו המשותף'".

גרוסמן: "בתקופה מאוחרת בחייו, דיקנס חזר לאוליבר טוויסט, וביצע עריכה מעניינת. לאורך כמחצית מהספר, מחק את הכינוי 'היהודי' שבו אוליבר מכנה את פייגין בגרסה שלפני העריכה. דיקנס למד אז לחשוב על ייצוג היהודים משיילוק של שייקספיר - המלווה בריבית מ'הסוחר מוונציה', המייצג סטריאוטיפ אנטישמי של היהודי הקמצן והחמדן. הוא הבין את הבעייתיות של הסטריאוטיפ שהפך את המילה יהודי לכינוי גנאי".

רב המכר הגדול בעולם

הספר "בין שתי ערים" שפורסם ב-1859, נחשב לרב המכר הגדול ביותר של כל הזמנים בספרות. לפי הערכות, נמכרו ממנו כ-200 מיליון עותקים, והוא מדורג חמישי ברשימת כל הספרים, אחרי התנ"ך, הקוראן, הספר האדום של מאו ומילון עממי סיני.

גרוסמן: "אלו בוודאי לא הדמויות. ביצירות אחרות של דיקנס הדמויות הרבה יותר משכנעות ומשעשעות. ככל הנראה היה זה הנושא והטיפול המבריק שלו במהפכה הצרפתית, שסימנה את תחילתו של העידן המודרני. דיקנס קולט את הבינלאומיות של הנושא. הוא מציג לנו את החיבור בין ערי העולם".

מור: "קוראים שוקעים לתוך הספר הזה, ובייחוד אל קשר האהבה המקולל של סידני קרטון ולוסי מנט. רבים נמשכים גם לסיפור המהפכה הצרפתית. בגלל שהנובלה היא קצרה באופן סביר, מלמדים אותה לעתים קרובות בבתי ספר וקולג'ים, עובדה שכמובן תרמה למכירות".

- עד כמה דיקנס נהנה כלכלית מהצלחת ספריו בחייו?

גרוסמן: "דיקנס יכול להיחשב כסופר המסחרי המסיבי הראשון. הוא זכה לחיים מאוד נוחים מבחינה פיננסית".

פני התקופה

דיקנס הוא מהסופרים שיצירותיהם זכו לעיבודים הרבים ביותר לקולנוע, לטלוויזיה ולבמה - לפחות 200 כאלה קיימים ורובם זכו להצלחה ולפופולריות מרשימה. "הם פונים לנוסטלגיה של הצופים לתקופה הוויקטוריאנית ולשחזורים האמנותיים של הסט והתלבושות, אבל בו בזמן רבים מהנושאים שם מאוד רלוונטיים גם בעולם כיום", אומרת מור.

"'דורית הקטנה', למשל, יוצר תהודה לאנשים שסבלו בתקופות המשבר הכלכלי העולמי האחרון וגם זה של שנות ה-30 בארה"ב, בזמן ש'בית קדרות' עוסק בדאגות מתמשכות לחסרי בית וחוסר אחריות חברתית".

וגרוסמן מוסיף: "העיסוק של דיקנס בפער המעמדות, הוא שהפך אותו לפופולרי באופן חוצה תקופות. דיקנס גם לא היסס לעשות שימוש בכריזמה יוצאת הדופן שלו, והשתמש בה לשיווק כתביו - בנסיעות לאמריקה, למשל, שהעלו את הפרופיל של עבודתו".

- כיצד עבודתו השפיעה על סופרים בימינו?

מור: "סופרים רבים שאבו השראה מיצירותיו. חשוב לזכור שהוא אחד הסופרים שיצירותיהם נותרו על המדף והן נקראות גם היום. כותבים כמו פיטר קרי עם 'אוסקר ולוסינה', או לויד ג'ונס עם 'מיסטר פיפ', עיבוד מחדש של עלילת 'תקוות גדולות'. הרבה כותבים מהתקופה הפוסט-קולוניאלית נשאבו לדמויות המשנה בעבודתו של דיקנס, וניסו לתת להם קול שאולי לא זוהה בטקסט המקורי".

עוד כתבות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"