גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא תם עידן: נתח הפרסום של העיתונות יצמח שוב ב-2015

מדוח של חברת PwC עולה שקצב הצמיחה של שוק המדיה בישראל נמוך יחסית למדינות מפותחות אחרות, אבל עוגת הפרסום צפויה להמשיך ולגדול בשנים הקרובות

שוק המדיה הישראלי ניצב בימים אלו בפני אחד הצמתים המרכזיים בתולדותיו. הזעזועים ניכרים היטב בעיתונות המודפסת והם באים לידי ביטוי בגל קיצוצים ובנפילתו של העיתון "מעריב", הם מורגשים גם בשוק הטלוויזיה שעדיין לא מצא מרגוע ערב המעבר לרישיונות והתהיות באשר לעתידו של ערוץ 10.

בינתיים, גם האינטרנט בישראל עדיין לא מצא לחלוטין את דרכו, ולמרות השגשוג שלו בקרב הגולשים - החיפוש אחר ההכנסות בעולם הדיגיטלי נמשך.

"באופן כללי, מבחינת שוק הבידור והמדיה, ישראל נמצאת במקום לא אידיאלי ביחס למדינות מפותחות אחרות", אומר רו"ח עמיר גלייט, ראש מגזר הבידור, המדיה והתקשורת בחברת האסטרטגיה והייעוץ PwC ישראל. לדבריו, "קצב הצמיחה של השוק בה נמוך יחסית והשוק עצמו קטן".

גלייט מסתמך על נתוני מחקר התחזית של פירמת הייעוץ הבינלאומית המתייחסים לישראל ואשר מתפרסמים כעת לראשונה ב"גלובס". פירמת PwC חילקה את 50 השווקים שבחנה בעולם לארבעה רבעים, על-פי קצב והיקף הצמיחה. הרבע הבכיר מורכב ממדינות כמו ארה"ב, יפן וגרמניה, מדינות מבוססות בשוק המדיה בעלות אחיזה בטוחה.

ברבע השני ניתן למצוא את מה שמכונה מדינות "הגל הבא" שמתעדות לתפוס 22% משוק המדיה העולמי ב-2017, ובהן ארגנטינה, ברזיל, אינדונזיה, סין ורבות ממדינות ערב ובהן גם ירדן ומצרים. שיעור הצמיחה של מדינות אלה עד 2017 יעמוד בממוצע על 11.7% שנתיים מרשימים.

ברבעון השלישי - המקדים את זה שישראל מצויה בו - אפשר למצוא מדינות כמו טורקיה, קניה והפיליפינים. אלה מדינות צומחות במהירות, אך בעלות שווקים מוגבלים.

ישראל היא אחת מהמדינות ש-PwC מכנה "האיטיות בצמיחתן" עם ממוצע צמיחה של 3.1% עד לשנת 2017.

יחד עם מדינות כמו ניו זילנד, דנמרק ויוון, נראה שגודל השוק ומידת האטרקטיביות שלו לא מבטיחים מהפכות גדולות, לפחות לא בארבע השנים הבאות - האופק אליו מביט המחקר.

המהפכה הדיגיטלית קרובה

אך בירידה ממבט המקרו הלא מעודד אל פרטי השוק הישראלי, כפי שהם משתקפים מהתחזית, אפשר לראות כמה מגמות שיכולות להוות בשורה. הראשונה שבהן, היא כי המהפכה הדיגיטלית בשוק העיתונות הישראלית, נמצאת בפתח.

ב-4 השנים הקרובות תתהפך מגמת הירידה העקבית בנתח העיתונות הישראלית בעוגת הפרסום, ואחרי עוד ירידה מתונה יחסית בשנתיים הקרובות, החל משנת 2015 נראה צמיחה. ההסבר לכך הוא בעובדה שיותר ויותר גופים עיתונאיים יפנימו ויאיצו את המעבר מהדפוס לדיגיטל וידעו גם לייצר ממנו כסף - שיגיע גם לפרינט. בעוד ההכנסות לפרינט ירדו בכל הקשור להפצה, השיקום בהכנסות מפרסום נמצא באופק.

"בדומה למגמה הכללית בעולם, העיתונות הכתובה בארץ עדיין לא עברה למודל דיגיטלי בתשלום באופן משמעותי, והפרינט תופס מקום נכבד", אומר גלייט. "אנחנו עדיין מחוברים בעיקר לעיתונות המודפסת, ורגילים לצרוך תכנים בחינם. עם זאת, קיימת כבר סנונית ראשונה של הנהגת חומות תשלום בעיתונות הדיגיטלית, כמו באתר האינטרנט של עיתון 'הארץ'".

לדבריו, "הניסיון להעביר את העיתונות הדיגיטלית ממודל חינמי למודל בתשלום הוא קשה מאוד, וזה אתגר לא פשוט להוביל מגמה של תשלום עבור מידע. ייקח זמן להטמיע את המודל, ולמרות זאת כבר כעת ניתן לראות תנועה לכיוון זה".

פרסום בדיגיטל מותאם לקורא

ההכנסות מפרסום בעיתונות דיגיטלית יצמחו משמעותית בישראל ב-4 השנים הקרובות בקצב צמיחה של 12.2%, אך ההכנסות מהפצת העיתונות הדיגיטלית יזנקו בקצב מדהים של 51.4%. זאת, על-פי PwC, בשל הפנמה הדרגתית של הצרכנים כי גם על תוכן דיגיטלי יהיה צריך לשם, בין אם באמצעות חומות תשלום כאלו או אחרות ובין אם בהורדה מוסדרת של תכנים ואפליקציות.

לדברי גלייט, "לשוק הפרסום בעיתונות הדיגיטלית, קיים פוטנציאל גדול, לעומת הירידה הצפויה - אך הקטנה - בפרסום בעיתונות המודפסת. ככל פרסום דיגיטלי, פרסום בעיתונות דיגיטלית יכול להיות תפור לצרכי הקורא, ולפיכך גם אפקטיבי יותר מפרסום בעיתונות המודפסת".

עדיין יש לזכור, כי ב-2017 יתפסו ההכנסות מפרסום בשוק העיתונות המודפסת 250 מיליון דולר, לעומת 28 מיליון דולר בלבד בעיתונות הדיגיטלית.

הטלוויזיה תמשיך לשלוט

על-פי התחזית, במהלך 4 השנים הקרובות, תלך ותגדל עוגת הפרסום הישראלית. למרות שחלק משמעותי יותר מהעוגה ילך כמצופה לדיגיטל, גם הפרסום המסורתי יתפח עד לשנת 2017, ועדיין יהווה את החלק הארי של ההכנסות. בעוד שבשנת 2012 עמד הפרסום המסורתי על 800 מיליון דולר, הוא יצמח באיטיות ל-824 מיליון דולר בשנת 2017. לעומת זאת הפרסום הדיגיטלי יזנק מ-197 מיליון דולר ב-2012 ל-301 מיליון דולר ב-2017.

בישראל, הטלוויזיה היא עדיין המוקד המרכזי של שוק הפרסום והמדיה. עם שיעור צמיחה ממוצע של 3.7% עד 2017, הנתח שלה בעוגה לא צפוי להינזק מרוחות השינויים הרגולטוריים, ההיפך. "הטלוויזיה משפיעה", אומר גלייט, "והשחקנים ימשיכו להישאר שם למרות כניסת המובייל ושיטות פרסום אחרות, הטלוויזיה הייתה ונשארה 'מדורת השבט' המאפשרת לכל מפרסם להגיע בפריים טיים לחלק גדול מהאוכלוסייה ואין תחליף לכך".

גם ההמשך נראה מבטיח והאיום על הטלוויזיה, אומר גלייט, הוא שולי, אך הוא נמצא בבהירות בעתידו של השוק.

לדבריו, "שירותים מתקדמים דומגת ה-IPTV/OTT בישראל צפויים להתפתח ברגע שחברות הסלולר ייכנסו לתחום ביתר שאת וירכשו או יפתחו תוכן איכותי ובלעדי.

"עם זאת, נראה שחבילת הטלוויזיה של חברות הסלולר תהיה צרה ביחס לזו של חברות הכבלים והלוויין, בעיקר בשל עלות התוכן, שברמתה בחברות הכבלים והלוויין לא יוכלו חברות הסלולר להתחרות.

"גם התקנים כמו 'גוגל כרומקאסט', שמציעים ללקוח גישה לכל עולמות התוכן של גוגל, משנים את זירת המשחק ומהווים תחרות פוטנציאלית עבור חברות הסלולר בישראל, זאת לצד העובדה שהמודלים העסקיים של תשלום על תוכן אינטרנטי לפי צריכה עדיין לא נכנסו לתמונה.

"מעבר לכך, מגבלת רשת התקשורת, שעדיין אינה דור רביעי משפיעה אף היא על איכות השידור ומהירותו. ועדיין, אנחנו רואים היערכות ופיילוטים שמתחילים במספר חברות".

איך יצמח השוק הישראלי? בעזרת השקעות מחו"ל

איך משנים את גזירת הצמיחה האיטית בשוק קטן כמו ישראל? מדבריו של רו"ח עמיר גלייט, ראש מגזר הבידור, המדיה והתקשורת ב-PwC ישראל, עולה כי השוק המקומי לא יכול עוד להסתמך אך ורק על עצמו. "יש להגדיל את השוק באמצעות השקעות מגורמים מחו"ל ושיתופי פעולה עמם", הוא אומר.

כמו כן מוסיף גלייט כי אם לא די בכך שהשוק הישראלי קטן, הוא גם מגביל את עצמו. "יש להגביר את התחרות ולהפוך את השוק הישראלי לאטרקטיבי להשקעות, דרך הקלות רגולטוריות ורגולציה מתאימה".

ההוצאות לפרסום

עוד כתבות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות