גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ברגע שנציב את טורבינות הרוח, הן יישארו שם לתמיד"

אחרי שנים של קיפאון, נראה שענף אנרגיית הרוח בישראל מקבל דחיפה מחודשת עם מיזם בעמק הבכא, בהשקעה של 600 מיליון שקל, ואישור צפוי של תוכנית המתאר הארצית לחוות רוח

עמק הבכא, צפון-מזרח רמת הגולן. מלחמת האזרחים בסוריה מתנהלת ממש מעבר לפינה והדיה נשמעים היטב בעמק, שעדיין פזורים בו שלדי טנקים שרופים ממלחמת יום הכיפורים. דווקא כאן, על רקע התפאורה המורבידית ורוחות המלחמה המנשבות בעוצמה מחודשת ממזרח, מתוכנן לקום מיזם אנרגיה מתחדשת מהגדולים והמרשימים שנבנו עד היום בישראל, בהשקעה המוערכת ביותר מ-600 מיליון שקל. 34 טורבינות ענקיות, גובה כל אחת מהן עולה על זה של מגדלי עזריאלי בתל אביב, יסתובבו כאן בעוד שנתיים וירתמו את עוצמת הרוח הבאה ממערב להפקת חשמל. חלק מהטורבינות, למרבה הסמליות, ימוקמו ממש על הרמפות ששימשו את הטנקים של חטיבה 7 בקרב הבלימה המפורסם.

אתם לא חוששים להשקיע כל כך הרבה כסף באזור כל כך בלתי יציב, אנחנו שואלים את צפריר יואלי מחברת אנלייט, יזמית הפרויקט. "אנחנו משוכנעים שברגע שנציב את הטורבינות - הן יישארו שם לתמיד", הוא משיב. החשמל מתוצרת עמק הבכא, מגלה יואלי, יסופק לאלפי בתים בגליל באמצעות כבל מתח עליון שאמור להתחבר לחווה.

יוצאים מהקיפאון

טורבינות רוח מייצרות חשמל בעלות הנמוכה ביותר מבין כל סוגי האנרגיה המתחדשת (שמש, רוח וביוגז) ומשום כך נחשב ענף ייצור החשמל מרוח למוביל כיום בסקטור האנרגיה המתחדשת בעולם. ישראל, מהמדינות היותר שטופות שמש, איננה מעצמת רוחות, אך למתקני הרוח יש יתרון חשוב אחר מבחינתה: בעוד שהשדות הסולריים מתפרסים על מאות ואלפי דונמים, תופסים מתקני הרוח רק 2% עד 5% מהשטח של חוות הרוח, וביתר השטח ניתן להמשיך להשתמש בהתאם לייעודו המקורי. החסרונות של טורבינות הרוח, מעבר לתלות ברוח עצמה, הם הסיכון שגורמות כנפיים הטורבינות לציפורים, הפגיעה הנופית וחומרים בטורבינות שעלולים לשבש פעילות של מטוסים מנמיכי-טוס.

בישראל תלו תקוות רבות ברוח שלא התממשו עדיין. באוקטובר 2011 אישרה רשות החשמל מכסת ייצור למתקני רוח בהיקף גדול ממה שאושר לחשמל הסולרי - כ-800 מגוואט. ליזמים הובטח שיוכלו למכור לחברת החשמל את החשמל שיפיקו בהתחייבות מראש ל-20 שנה ובתעריף העומד כיום על 47 אגורות לקוט"ש (במקור 54). ובכל זאת רק חוות רוח אחת, שהוקמה בשנות ה-90, פועלת כיום בישראל - ברכס ע'סניה שברמת הגולן.

היום צפויה המועצה הארצית לתכנון ובנייה לאשר את תוכנית המתאר הארצית החדשה למתקני רוח שיזם מנהל התכנון של המשרד. האישור הצפוי מצטרף לעוד כמה סימנים המעידים שלאחר שנים של קיפאון, הרוח קמה לתחייה.

תוכנית המתאר הארצית החדשה מתווה ארבעה מסלולים שונים בהתאם לגובה טורבינת הרוח: זעירה (עד 4 מטרים), קטנה (עד 18 מטר), בינונית (עד 40 מטר) וגדולה (מעל 40 מטר). יזמי טורבינות זעירות, קטנות ובינוניות לא יזדקקו לתוכנית מיוחדת ויוכלו להסתפק בהיתרים (למעט טורבינות בינוניות בשטח שאינו מיועד לבינוי). המשמעות: קיצור משמעותי של ההליך הסטטוטורי. "אישור התוכנית יאפשר לקצר את המסלול התכנוני של מיזם רוח למשהו כמו שנה", אומרת נועה נאור ממנהל התכנון במשרד הפנים. כמובן, ככל שהפרויקט גדול יותר כך גוברות הדרישות, ומתקן טורבינות גדולות יזדקק לאשר תוכנית בהליך ארצי ולצרף סקר נופי וסקר פגיעה בבעלי כנף.

פוטנציאל של 2,000 מגוואט

לצד מסלולי התכנון החדשים מציגה תוכנית המתאר החדשה חידוש מעניין: רשימת אתרים המתאימים להקמת חוות רוח (ראו מפה). את הרשימה גיבש במשך שנתיים צוות בהשתתפות נציגי משרדי הממשלה, הרשויות הרלוונטיות, הארגונים הסביבתיים הגדולים וחברת החשמל. לאחר שהתברר לצוות כי לשירות המטאורולוגי אין נתונים על עוצמת הרוחות בישראל הוחלט לפנות למגזר הפרטי ולבקש מהיזמים להמליץ על האתרים המתאימים לדעתם. 15 חברות שונות הגישו לצוות יותר מ-160 אתרים אפשריים לחוות רוח.

את בנק האתרים שהציעו היזמים העביר הצוות הבין-משרדי דרך 6 מסננות שניפו אתרים המפריעים לפעילות ביטחונית, אתרים רגישים לבעלי כנף, אתרים בעלי רגישות נופית-סביבתית, אתרים שהקרקע שלהם אינה מיועדת לפעילות שמתנגשת עם פעולת הטורבינות, מגורים למשל, וכן אתרים שסובלים ממגבלות של גודל וקשיי גישה.

31 אתרים הצליחו לעבור את הסינון הקפדני של הצוות. לגבי 7 מהם אין מחכים לאישור סופי של מערכת הביטחון. היתרון הגדול של הרשימה הוא בנקודת הפתיחה המצוינת שהיא נותנת ליזם שיגיש תוכנית להקמת מתקן באחד האתרים המומלצים: הסיכויים שוועדות התכנון יטרפדו תוכנית שכבר אושרה על ידי כל הגורמים הרלוונטיים נראים קלושים למדי.

רוב המתחמים מרוכזים בגליל, שניים ברמות מנשה ושניים באזור אילת, שלגביהם יש הסתייגות בגלל רגישות לבעלי כנף. השטח הכולל של המתחמים מגיע ל-100 אלף דונם. פוטנציאל מתקני הרוח בשטחים האלה נאמד להערכת הצוות ב-500 עד 700 מגוואט. עם זאת, גורמי תכנון מודים שניתן יהיה בקלות להגדיל את פוטנציאל הרוח פי כמה, אם מערכת הביטחון תקבל הנחיה להתגמש ביחסה למתקני הרוח. היזמים מסכימים. בדיקות שערכה חברת אנלייט, שמעורבת בין היתר בפרויקט עמק הבכא, הראו שהפוטנציאל לרוח בישראל מגיע בקלות ל-2,000 מגוואט.

האזור המעניין ביותר לרוח - והבעייתי ביותר מבחינת מערכת הביטחון - הוא רמת הגולן. "הרמה עולה בשיפוע ככל שמתקדמים לכיוון צפון-מזרח", מסביר גלעד יעבץ, מנכ"ל אנלייט "נוצר אפקט של דחיסה של הרוח שבאה ממערב. בעמק הבכא, למשל, מהירות הרוח הממוצעת עולה על 7 מטרים לשנייה, וסף הכדאיות הכלכלית הוא 6 מטרים. אלה נתונים ברמה עולמית. כל אזור מזרח הרמה אטרקטיבי לרוח, לא רק בגלל המהירות אלא גם כי הוא מרוחק מנתיבי נדידת הציפורים העיקריים". רמת הגולן אינה נמצאת על נתיב נדידת הציפורים העולמי, המשמש כחצי מיליארד ציפורים נודדות החוצות את ישראל פעמיים בשנה.

אנלייט מבקשת להקים בשיתוף עם יישובי הרמה שתי חוות רוח ענקיות בעמק קוניטרה (170 מגוואט) ובתל פארס (130 מגוואט), אלא שבמשרד הביטחון מתנגדים למעשה לכל האתרים מלבד הטורבינות שכבר קיימות בתל ע'סניה ובהר בני צפת. המיזם של עמק הבכא הצליח לקבל אישר חריג רק לאחר שהגיע להסדרים עם מערכת הביטחון, שבמסגרתם שילמו היזמים עשרות מיליוני שקלים לצורך רכישת מערכות הדרושות למנוע פגיעה בטיסות.

- ומה לגבי הציפורים?

"דווקא בעניין הזה הייתה לנו תגלית מרעישה. בסקר עטלפים גילינו עטלף מקנן על אחת הטורבינות בע'סניה. בגדול, ברור שאנחנו לא רוצים לפגוע בציפורים, אנחנו אנשים ירוקים, אבל אנחנו אוהבים גם אנשים ורוצים שהילדים שלנו יחיו בפחות זיהום".

"בתחום הרוח אי אפשר לשחק בקטן"

ללא מאסה קריטית של פרויקטים לא יתפתח בישראל שוק תחרותי שיאפשר להוזיל את עלויות הייצור של חשמל באמצעות רוח, כך אומר איילון וניש, מנכ"ל חברת EDF-EN בישראל. לדבריו, הרוח היא מקור אנרגיה הרבה יותר מורכב והפכפך מהשמש - מה שיוצר חסמי כניסה גבוהים לענף ומקשה מאוד על יזמים שאינם בעלי הון, ידע וניסיון בתחום.

"בתחום הרוח אי אפשר לשחק בקטן", מסביר וניש. "אם בסולרי ראינו הרבה מיזמים שנפלו בדרך, אז ברוח נראה הרבה יותר, ולכן אם המדינה באמת רוצה כאן 600 או 700 מגוואט היא צריכה לאפשר לכמות גדולה פי שלושה של פרויקטים לצאת לדרך, כי רק שליש יסיימו את המסלול".

- תוכל להסביר?

"הרבה יותר קשה להעריך מראש כמה חשמל הרוח תפיק, כי ההבדלים בין שתי נקודות קרובות יכולים להיות דרמטיים. בתוך שדה סולרי למשל יכולים להיות הבדלים של 10% בכמות החשמל שמייצר שדה של כמה מגוואט. ברוח, ההבדלים בתפוקת החשמל בין טורבינה אחת לאחרת בתוך אותו שדה יכולים להגיע ל-30%, כך שבהרבה מקרים פרויקט יכול להיכשל רק בשלב מאוחר למרות שהתכנון והמדידות היו ללא דופי. הבעיה היא שבשלבים הראשונים יזם רוח צריך להשקיע לפחות מיליון שקל, ואף לא יכול לדעת אם הוא לא יפסיד את מלוא ההשקעה. בדיוק משום כך אני מעריך שרק לשליש עד חצי מ-30 הפוליגונים ברשימת האתרים המומלצים שהכינה המדינה תהיה גם כדאיות כלכלית".

בדומה לאנלייט, הצטרפה EDF-EN לשוק הסולרי בישראל בשלב מאוחר יחסית אך הפכה לשחקנית דומיננטית בענף.

על רקע מיצוי המכסות בענף הסולרי נערכת החברה, שבבעלות חברת החשמל הלאומית של צרפת, למעבר לחוות רוח. "בכל העולם הרוח היא הטכנולוגיה שמתקרבת הכי הרבה לשווי כלכלי", אומר וניש, "אבל ההתקדמות הזאת מותנית בקיום מאסה קריטית של פרויקטים".

- זה פוגע בכם?

"התחלנו בהליכי מכרז לרכישת טורבינות הרוח שנרצה להביא לישראל. כבר עכשיו היו ספקים של EDF העולמית שהודיעו לנו שהם לא רוצים להיכנס לישראל כי אין כאן שוק מספיק גדול. אספקת טורבינה מחייבת את היצרן גם להחזיק כאן מערך שירותים ותחזוקה ל-20 שנה, הרי אי אפשר להטיס לפה חלקים בכל פעם שתהיה תקלה. הבעיה היא שככל שמספר הספקים שיתמודדו על השוק הישראלי יהיה קטן יותר כל העלויות יהיו בסופו של דבר גבוהות יותר. מה שמסבך עוד יותר את המצב הוא שהרגולטור דורש מאיתנו לדווח לו כבר היום בדיוק איזו טורבינה נציב בסוף התהליך בעוד שנה וחצי שנתיים".

- איזה קושי זה יוצר?

"להביא טורבינת רוח זה פרויקט לא קטן. זה מחייב עמוד של 100 מטר, המנוע עצמו ו-3 להבים באורך 70 מטר כל אחד. לא כל משאית יכולה להוביל דבר כזה בכביש. בצרפת היו מקומות שהיו חייבים להרחיב כבישים רק כדי שאפשר יהיה להעביר דרכם את הטורבינות".

מפת האתרים המתאימים לחוות רוח בצפון

עוד כתבות

דרבי הכדורסל בין מכבי ת''א להפועל ת''א / צילום: עודד קרני

האם ליגות הכדורסל ייפרדו מערוץ הספורט אחרי 30 שנה?

בערוץ הספורט ובמינהלת הליגות מקיימים מגעים להארכת החוזה ביניהם בשנתיים נוספות - אך במקביל עמלים במינהלת על מכרז חדש ● התנאים החדשים: 25 מיליון שקל לשנה למשך 5 שנים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

פרויקט נימבוס יחסוך מיליארדים למדינה, אך עלול להישאר ללא תקציב

החלקים שמקבלים עדיפות בהצעת התקציב הם ביטחון, תשלומי הריבית על החוב והתחייבויות נוספות ● ההשקעות שמטרתן לבנות את הכושר העתידי של המדינה עדיין נמצאות באזור האפור

פעילות כוחות צה''ל ברפיח (ארכיון) / צילום: דובר צה''ל

בתגובה לתקרית ברפיח: חיל האוויר תקף בדרום רצועת עזה

ארבעה לוחמים נפצעו בהיתקלות ברפיח, אחד מהם במצב קשה; צה"ל תקף מפקד שטח בחטיבת רפיח בתגובה ● החל הליך הזיהוי של החטוף החלל במכון לרפואה משפטית ● מעבר רפיח ייפתח בימים הקרובים ליציאת תושבים בלבד מרצועת עזה למצרים ● העצרת הכללית של האו"ם אישרה החלטה הקוראת לישראל לסגת מרמת הגולן ● עדכונים שוטפים

סנטה קלאוס מבקר ברצפת המסחר של הבורסה בניו יורק / צילום: ap, Richard Drew

ראלי סנטה יגיע השנה? אנליסטים מאמינים שזה תלוי בנתון אחד

בשבוע החולף, שבו חל חג ההודיה, מדדי המניות האמריקאיים המובילים הציגו התאוששות שבין 3%־5%, אבל אולי היה זה רק "הנגאובר" ● לאחר פתיחה שלילית לדצמבר אנליסטים מנסים להעריך אם בשנה ששום דבר בה לא התנהג כרגיל, "ראלי סנטה קלאוס" ייחגג כהלכתו

ד''ר יפעת בן חי שגב / צילום: איל יצהר

ד"ר יפעת בן חי שגב עוזבת את חדשות 13, אך הפלונטר עדיין לא הותר

דירקטוריון חדשות 13 מתנהל זה זמן רב ללא יכולת הכרעה, בשל דד לוק שיצרו שניים מחבריה ● ההתפטרות העכשווית עשויה לפתור זאת, ולהוביל למינוי מנכ"לית קבועה

לוחמי חיזבאללה בהלוויית רמטכ''ל חיזבאללה עלי טבטבאי / צילום: ap, Hussein Malla

ההתחמשות המחודשת של חיזבאללה והמסר לשליחה האמריקאית ללבנון

משרד הבריאות: הממצאים שהועברו מחמאס הגיעו למכון לרפואה משפטית לצורך זיהוי ● למרות ההסכם: ממשלת לבנון מאפשרת - וחיזבאללה ממשיך להתעצם ● שני חיילים נפצעו קל הבוקר בפיגוע דקירה ביישוב עטרת בבנימין; המחבל חוסל ● הלילה חוסל המחבל שדרס אמש לוחמת בפיגוע בחברון, אחרי שניסה לדרוס שוב את הלוחמים ● קטאר: נמשכים מאמצי התיווך כדי להגיע לשלב ב' בהסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

שלט אזהרת מצלמה לנהגים בנתיבי איילון / צילום: שלומי יוסף

מירי רגב מקדמת קנס של 10 אלף שקל על שימוש בטלפון בנהיגה. מה הסיכוי שזה יתממש?

בזמן שבעולם נהוג קנס של 100-300 דולר, שרת התחבורה בוחרת בקנס גבוה של 10 אלף שקל, "במקום להציג תוכנית רב־שנתית", כפי שאומרים בעמותת אור ירוק ● רשת פאפא ג'ונס פותחת עוד ארבעה סניפים ומשיקה תת־רשת חדשה, והמיזוג החדש של משרד עורכי הדין עמית פולק מטלון ● אירועים ומינויים

צורי דבוש, יו''ר קליל / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

יו"ר החברה הציבורית שיתמודד על נשיאות התאחדות התעשיינים

צורי דבוש, יו"ר ובעל השליטה בקליל, החליט להתמודד על תפקיד נשיא התאחדות התעשיינים ● זהו צעד מפתיע, משום שהציפייה הייתה שאברהם נובוגרוצקי, יו"ר איגוד המתכת החשמל והתשתיות, יהיה המועמד היחיד ● כעת יש לדבוש שבועיים לנסות להשיג 50 חתימות של תעשיינים תומכים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; הביטקוין עלה ביותר מ-5%

לאחר הירידות אתמול: הממדים המרכזיים בוול סטריט ננעלו בעליות ● אירופה ננעלה במגמה מעורבת ● חברת התרופות הגרמנית באייר זינקה לאחר שממשלת ארה"ב קראה להגביל את התביעות נגדה ● חברת התוכנה האמריקאית מונגו די.בי זינקה ב-22%

תל אביב. כבר לא עיר ללא תחליף / צילום: Shutterstock

תל אביב עדיין הכי יקרה בישראל, אבל מה קורה למחירי הדירות אצל השכנות?

ברבעון השלישי של 2025, הפער בין המחיר הממוצע של דירות בתל אביב לעיר השנייה בדירוג, גבעתיים, עמד על 5% בלבד ● בתקופה המקבילה ב־2022 הפער בינה לבין העיר השנייה בדירוג אז, רמת השרון, עמד על שליש ● גלובס בודק מה קרה למחירי הדירות ב־25 ערים מרכזיות בארץ

טקס קבלת מערכת חץ 3 בגרמניה / צילום: Reuters, Jan Woitas/dpa

"הכפר הישראלי" שהוקם ליד ברלין והבקשה של הקנצלר: חץ 3 הושק היום בגרמניה

מהנדסים, חיילים ודיפלומטים פעלו בשנתיים האחרונות כדי להעביר את מערכת החץ 3 לאדמת גרמניה - והיום היא הוכרזה כמבצעית בטקס חגיגי ובנוכחות הצמרת הביטחונית משתי המדינות ● מאחורי הקלעים עומד שיתוף פעולה חסר תקדים, שהועמק דווקא בתקופה מתוחה ביחסים ● וגם: כיצד סייעה העסקה ההיסטורית בעת המבצע באיראן ביוני?

נשיא אוקראינה זלנסקי (מימין) וראש ממשלת יוון מיצוטאקיס / צילום: ap, Yorgos Karahalis

דרך יוון: כך עוקפת אירופה את הצורך בגז רוסי

אוקראינה ויוון משיקות ציר אנרגיה דרומי־צפוני שמוביל לראשונה גז טבעי מונזל אמריקאי היישר לקייב, ומעניק למזרח היבשת חלופה ממשית לתלות בגז הרוסי ● המהלך מחזק את מעמד יוון כצומת מרכזי אזורי בתחום ומעמיק את המעורבות האמריקאית במפת האנרגיה האירופית

הארנונה תתייקר שוב? / אילוסטרציה: Shutterstock, Andrey_Popov

הארנונה תתייקר שוב? הממשלה משנה כיוון - ומאשרת לעיריות להגיש בקשות להעלאת תעריפים

שר הפנים הקודם, משה ארבל, הצהיר באמצע השנה כי לא יאשר בקשות לחריגה מתעריף הארנונה הקיים ● אך מאז ארבל עזב – וכעת הממשלה מאפשרת הגשת בקשות חריגות ● איגוד לשכות המסחר: עד כה הוגשו כ-95 בקשות להעלאות חריגות, המסתכמות בכ־250 מיליון שקל

עו''ד אלדד כורש / צילום: איל יצהר

אלדד כורש בדרך להקים משרד חדש עם 50 עורכי דין

לגלובס נודע כי עו"ד אלדד כורש ניהל מגעים עם מספר משרדים גדולים, אך בסופו של דבר הוא צפוי לפנות לדרך עצמאית ● חברת הנדל"ן תדהר, הלקוחה המרכזית של כורש, תעבור איתו למשרד החדש, שצפוי להתמקם במגדל ביונד בגבעתיים ● כורש אישר את הפרטים

פלורנטין פינת מטלון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

עיריית ת"א שלחה צווים, והעליון יכריע: האם מותר לדרוש מבעלי דירות לשפץ את חזיתות הבתים

תושבים עתרו לבית המשפט העליון כדי לעצור את דרישתה של עיריית ת"א לאחידות בחזיתות הבניינים ● לטענתם, העלות גבוהה, ומדובר בהרחבה שגויה של חוק העזר העירוני: "מה עם הקשישים והחד־הוריות?" ● העירייה: עומדים על הזכות לשמור על מראה אחיד, נספק סיוע כלכלי

שר הכלכלה ניר ברקת פגוש את העיתונות, קשת 12, 22.11.25 / צילום: איל יצהר

ברקת אכן מממן לעצמו את כרטיסי הטיסה, אבל זה לא הכול

שר הכלכלה חוזר ואומר שהוא משלם על שלל טיסותיו לחו"ל • אבל העלויות לא מתמצות במושב במטוס • המשרוקית של גלובס 

צילום: ap, Francisco Seco

סוכני AI ולוחמי לוויינים: צה"ל מקים שתי חטיבות ומסמן את פני העימות הבא

כחלק מלקחי המלחמה, הצבא מודיע על הקמת חטיבת הבינה המלאכותית, שתשתלב בוטים בלחימה ותספק תמונת מצב לכוחות בשטח ● בנוסף, הצבא מקים חטיבה שתתמחה בתחום החלל

מייסיד MHR1, צח חרמון ויגיל מנוביץ' / איור: גיל ג'יבלי

המאבק המשפטי בחברת הנדל"ן הגרמנית מתקרב לסיום

הסכם שהוגש לבית המשפט הכלכלי מסדיר לראשונה שליטה משותפת על התאגיד ההולנדי שמחזיק במרבית נכסי MHR1 ● השליטה תעניק למשקיעים גם 50% בקבלת החלטות בתאגיד ההולנדי ובחברות-הבנות שלו

אריאל בבלי / צילום: קבוצת בראל

1.5 מיליון שקל לשלוש שנים: איש העסקים שלוקח חסות על אצטדיון ילדותו

אריאל בבלי, שגדל כמה מאות מטרים מאצטדיון גרין בנוף הגליל, חוזר אליו כעת עם קבוצת הנדל"ן בראל ● טכנולוגיית הדפוס הדיגיטלי של HP Indigo הישראלית עומדת בלב קמפיין חג המולד בספרד למותג השוקולד Suchard ● וזה המינוי החדש של המפקח על הבנקים בבנק ישראל לשעבר ● אירועים ומינויים

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

גיוס הון מגופים זרים והעלאת דמי ניהול: כך מנצל מיטב את הזינוק המטאורי במניה

זינוק של 1,000% במניית בית ההשקעות בשלוש שנים, תורגם לגיוס הון של חצי מיליארד שקל, בעיקר ממוסדיים זרים ● הדוחות של בית ההשקעות מלמדים כי הוא מעלה את דמי הניהול לכספים חדשים שנכנסים אליו בגמל, בניגוד למגמה בענף, אך עדיין הוא "זול" בממוצע