גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ותודה לברון, שהביאנו עד הלום

פסטיבל "ארץ כרמים וטעמים" בגני הנדיב, ליד זיכרון יעקב, פותח שורה של חגיגות ואירועים לכבוד המושבות ולכבוד הברון רוטשילד. וזה גם יופי של אזור לטיולים

לפני 60 שנה בדיוק, באפריל 1954, יצאה אוניית חיל הים אח"י מבטח מנמל מרסי, והפליגה לכיוון חיפה. על סיפונה ניצבו ארונותיהם של הברון והברונית דה רוטשילד, שנקברו בפריז כעשרים שנה קודם לכן, והועלו עכשיו לסיפון בטקס ממלכתי רשמי. בני הזוג רוטשילד נקברו בטקס קבורה ממלכתי ברמת הנדיב, השוכנת בין שתי מושבות שנקראו על-שם הברון ועל-שם אביו, בנימינה וזיכרון יעקב.

הסיבה לטלטול ארונותיהם של השניים הייתה משאלתו של הברון אדמונד דה רוטשילד להיקבר במקום, שאותה הביע בעת סיור שערך במדרונות דרום הכרמל ארבעים שנים קודם לכן, ב-1914. אלא שהברון הלך לעולמו עשרים שנים לאחר מכן, ב-1934, ונקבר בבית הקברות הצרפתי המפורסם פר לאשז. שנתיים לאחר מותו יזם בנו, ג'יימס דה רוטשילד, את הקמת הגן. 14 ממיטב אדריכלי הארץ הוזמנו להגיש הצעות לתכנון הגן, שאמור היה לכלול גם מערת קבר חצובה בסלע וצמחייה שתפרח לאורך השנה כולה.

האדריכל אוריאל (אוטו) שילר זכה בתחרות, והזמין את אדריכל הגנים שלמה וויינברג (ארן) לסייע בבחירת מיני הצומח השונים ומיקומם בגן. הקמת הגנים החלה ב-1938, אבל עד 1948 לא חלה כמעט התקדמות בגלל המלחמה. לאחר עצמאות ישראל נשכרה חברת סולל בונה כקבלנית ראשית. בבנייה הקפידו להשתמש אך ורק בחומרי בניין ארצישראליים.

ציון 60 השנים למאורע הוא הזדמנות למושבות, שהוקמו ביוזמתו ובתמיכתו, להפגין עד כמה התקדמו מאז. רבות מהמושבות נקראות על-שם בני ובנות משפחתו: זיכרון יעקב על-שם אביו, יעקב-ג'יימס; מזכרת בתיה על-שם אמו בטי-בתיה; המושבה (כיום מושב) בת שלמה, שמנציחה גם את אמו וגם את אביה, סלומון (שלמה) מאיר רוטשילד. כפר הנוער מאיר שפיה נקרא על-שם סבו, מייסד השושלת מאיר אנשל, ואילו המושבה גבעת עדה נקראת על-שם אשתו אדלאידה-עדה. בנימינה, כאמור, נקראת על-שמו.

סביר להניח שהברון היה רווה רוב נחת מחגיגות ה-60, הנושאות את השם "טעם המושבות" ונפתחות בפסטיבל יין - "ארץ כרמים וטעמים" (www. wine.carmelim.org.il, מחיר כרטיס ברכישה מוקדמת - 80 שקלים). פיתוח יין ארץ-ישראלי הוא אחד התחומים שהשקיע בהם ממון רב, ידע מקצועי ואהבה, בתקווה לפתח באזור יין ראוי לשמו. ההשקעה השתלמה, ומורדות הכרמל אכן הפכו לאזור יין, כפי שחלם. הפסטיבל, שהוא יוזמה של רותי בן-ישראל (ראו במדור היין), הוא שיתוף הפעולה הראשון בין היצרנים של אזור הכרמל ומורדותיו, בקעת הנדיב ומושבות הברון: זיכרון יעקב, בנימינה, גבעת עדה ועמק חפר. במהלך חול המועד פסח מתוכננים באזור שלל אירועים בסימן חוויות חקלאיות, טעמים, יין ופעילויות לכל המשפחה.

המבקרים בפסטיבל יקבלו כוס יין לטעימות ומפה אזורית. לצד סיור הטעימות ניתן יהיה להשתתף בסדנאות בישול ובסדנאות נוספות, בליווי מוזיקה חיה להשלמת האווירה. זהו אתר שגם בלי פסטיבל נעים לבקר בו. גני הנדיב מחולקים לאגפים שונים כגון גן ריחות, שבו ניתן להכיר צמחי תבלין שונים (ושבו כתובות בכתב ברייל), גן ורדים, גן דקלים ועוד. בחלקו המערבי מרפסות נאות הצופות לעבר מישור החוף והים. במרכזו נמצאת מערת הקבר, המדמה מערת קבורה מלכותית מימי בית שני. כוכי התאורה שנחצבו בתקרתה עוצבו כלבבות, סמל לאהבתם של בני הזוג המנוחים. בגן כמה פסלים, המפורסם שבהם הוא שעון השמש, שעוצבו על-ידי רודה וישראל טראוב מזיכרון יעקב.

לצד הגן התרבותי משתרע ברמת הנדיב פארק טבע גדול. בכניסה לגן, במבנה האקולוגי המיוחד, ישנה תחנת מידע המספקת ייעוץ. אחד המסלולים הנאים יוצא משער הגן לכיוון דרום מערב, לעבר חורבת עקב, שרידי חווה ביזנטית שנבנתה על קו המצוק ומשקיפה אל הנוף. אורך המסלול המעגלי כארבעה קילומטרים. הוא קל מאוד, ומתאים לכל המשפחה. הדרך חולפת בשטחים שבהם מתחדש בהדרגה חורש ים-תיכוני, וכעת יש עדיין שפע של פריחה.

בסוף העפלה מתונה ביותר מגיעים אל שיא גובה, שבו נמצאת חורבת עקב (ובשמה המלא: ח'ירבת מנצור אל-עקב). במהלך חפירות ארכיאולוגיות שנערכו כאן התגלה בית אחוזה גדול מתקופת בית שני. ככל הנראה עד המרד הגדול היה הבית בבעלות יהודית (ולראיה, מקווה טהרה) ואז הוחרב וננטש. על חורבות הווילה הקדומה הוקמה החווה הביזאנטית, ששרידיה ניכרים כיום. סביב המבנה המרכזי פזורים מתקנים חקלאיים שונים: גת, בית בד וגורן.

כחלק מהניסיון לתת תוקף לעבר החקלאי של האתר ניטעו כאן עצי פרי שונים. ליד החומה החיצונית של המתחם העתיק צומח עץ חרוב גדול, שתחתיו ככל הנראה נמצא קברו של שיח' מנצור אל-עקב. עד סמוך לעצמאות ישראל היווה האתר אבן שואבת לעולי רגל. מעניין שעל-פי מסורת קדומה עוד יותר, כאן הובא לקבורה רבי עקיבא לאחר שהוצא להורג בקיסריה הקדומה. מרחבת התצפית הסמוכה לחווה נשקפת תצפית נרחבת על מישור החוף. בולטים במיוחד הכפר ג'סר א-זרקא וקיסריה הסמוכה לו מדרום. מהחורבה ממשיך השביל המסומן באדום צפונה ושב בדרך שונה אל מגרש החניה.

אתר הפסטיבל: גני הברון (www.ramat-hanadiv.org.il, פתוחים מדי יום 8:00-16:00, בימי ו' וערבי חג עד 14:00, הכניסה חופשית). הפסטיבל ארץ כרמים וטעמים יתקיים בתאריכים 9-10.4 בין השעות 18:00-23:00 בגני רמת הנדיב. אתר הפסטיבל: http://wine.carmelim.org.il

עוד כתבות

ד''ר יגאל מנשה, בנק ישראל, אריאלה רנדלשטיין, בנק הפועלים, מאיר וידר, וידר משכנתאות / צילום: דוברות בנק ישראל, ענבל מרמרי, יח''צ

המדד ששווה לכם הרבה כסף כשאתם לוקחים משכנתא

עסקת נדל"ן טובה מתחילה במימון זול: כך תשפרו את דירוג האשראי שלכם כדי למקסם את המינוף ולחסוך עשרות אלפי שקלים בריביות ● מומחי בנק ישראל ומומחים למשכנתאות מסבירים איך לבנות פרופיל לווה אופטימלי לעסקה הבאה

אסתי פורטנוי / צילום: גבריאל סימן טוב

"כשהגעתי לראיון עבודה אצל מייקל ג'ורדן לא הבנתי כלום בכדורסל, אבל התקבלתי"

כשאסתי פורטנוי קיבלה הצעה לעבוד עם אגדת הכדורסל מייקל ג'ורדן, היא לא ממש התלהבה. אחרי הכול, כדורסל לא היה ספורט מועדף עליה. מאז חלפו כמעט 30 שנה שבהן היא משמשת כמנהלת השיווק והמנהלת האישית שלו ● בראיון מיוחד לגלובס היא מסבירה איך מתחזקים מותג שדור ה-Z מעולם לא ראה על המגרש, מה עומד מאחורי מותג הטקילה שלו סינקורו הנמכר גם בארץ, מה השיעור שלמדה ממנו, ואיך אפשר לשפר את תדמית ישראל בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock

שימוש שלא כדין במאות אלפי שקלים: צו פירוק לעמותה לניצולי שואה

הבקשה הוגשה לפני מספר חודשים, לאחר הליך ביקורת עומק שנערך בעמותה והעלה שורה ארוכה של ליקויים מהותיים ● לפי ממצאי הביקורת, מוסדות העמותה לא תפקדו כמתחייב, וסמכויות מהותיות רוכזו בידי מייסדת העמותה, ששימשה גם כמורשית החתימה להעברות הכספים שהועברו אליה

עלי חמינאי / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

דיווח איראני: "חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי מחשש לתקיפה אמריקאית"

על רקע פריסת הכוחות של צבא ארה"ב במזרח התיכון, גורם איראני בכיר מזהיר: "אנו מקווים שהתגבור הצבאי הזה אינו מיועד לעימות ממשי" ● בחברת התעופה הצרפתית אייר פראנס החליטו להמתין עם ההחלטה הסופית לגבי ביטול הטיסות לישראל והערכת מצב סופית תתקיים היום ● דובר משרד ההגנה האיראני: "כוח הטילים של איראן גדל מאז מלחמת 12 הימים" ● חמינאי עבר לבונקר תת קרקעי, בנו קיבל לידיו את הניהול השוטף ● דיווחים שוטפים 

מימין: מיכה קאופמן, אמנון שעשוע, קובי מרנקו / צילום: עומר הכהן, דויד גראב

הישראלית שזינקה בכ-50% בשבוע, ואלו שנפלו לשפל של כל הזמנים

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● ארבה רובוטיקס זינקה בכ-50% תוך שבוע, מבלי שפרסמה דיווח מהותי ● מובילאיי נפלה לשפל של כל הזמנים, לאחר שהמשקיעים התאכזבו מתחזיותיה ל-2026 ● גם פייבר נגעה בשפל חדש, כשברקע חששות מתמשכים שפעילותה תיפגע מיישומי AI

ליאור פרנקל בשיחה עם אמיר פלד / צילום: אילן בשור

מצאתם 200 שקל על הרצפה? מתברר שהרווחתם הרבה יותר מזה

עם מי מדברים? אמיר פלד, מייסד ומנכ"ל טיים אקונומי - מיזם לניהול תמחור ומוניטיזציה של זמן ● על מה מדברים? כיצד להפיק את הערך המרבי מהזמן שלנו, איך נוכל להחליט אם פרויקט שווה את ההשקעה, ומה אפשר לעשות כדי להגדיל את ההחזר עליה?

משה מזרחי, מייסד אינמוד / צילום: איל יצהר

חברת האסתטיקה הרפואית אינמוד מועמדת למכירה; אלו המתחרות עליה

על העסקה מתחרות קרן קוריאנית וקבוצת משקיעים ישראלית, כאשר המחירים שהוצעו משקפים פרמיה של 15%-25% על מחיר המניה בנאסד"ק ושווי של כמיליארד דולר ● המניה רחוקה מאוד מהשיא שרשמה ב-2021, אך עדיין נסחרת בתשואה של 98% ביחס למחיר ההנפקה שלה

המבורגר של GDB / צילום: אנטולי מיכאלוב, ליאל סנד

"תשואה שמתקרבת ל-10% בשנה": איך הפכו המסעדות של ת"א לסחורה הכי חמה בשוק

שורה של עסקאות בתחום המסעדות, הכוללת השקעה של גופים מוסדיים לפי שווי של עשרות ומאות מיליוני שקלים, עומדת בניגוד מוחלט לסגירה של מרבית בתי העסק בתחום במהלך השנים ● גורמים בתחום מדברים על יתרונות לגודל, מיתוג והתוכניות להנפקה בבורסה: "כבר לא סיפור של אוכל טוב ושירות נחמד, אלא של מודל עסקי שניתן לשכפל"

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל

ההפגנה על מצב החברה הערבית בארץ בסכנין / צילום: Reuters, Ammar Awad

האלימות בערים הערביות שוברת שיאים, והתושבים עוזבים. לאן הם עוברים?

האלימות גואה, תופעת הפרוטקשן משתוללת ורוב תיקי הרצח נשארים לא מפוענחים ● התוצאה: יותר ויותר תושבים עוזבים את הערים הערביות - אבל לאן הם עוברים? ● המשרוקית של גלובס עם המספרים מאחורי המחאה בחברה הערבית

יואב אמתי המנכ''ל (מימין) ורועי קאשי, מהמייסדים ומנהל הטכנולוגיה הראשי צילום: דוד גראב / צילום: דוד גראב

"היינו בזמן הנכון עם המוצר הנכון": כך הפכה חברה קטנה מאור יהודה למניה שזינקה 1,000% בשנה באוסטרליה

מניית אלסייט, משרידיו האחרונים של גל הנפקות ישראליות בבורסת סידני, טסה בשנה האחרונה בעקבות התמקדותה בתחום התקשורת לרחפנים ● המנכ"ל: "השוק חווה התפוצצות משמעותית, גם בעולמות האזרחיים וגם בביטחוניים, ואנחנו היינו שם רגע לפני, עם הרבה שעות מנוע" ● וגם: האם היא עומדת בפני רכישה?

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

היטל השבחה / איור: Shutterstock

העליון: פטור מהיטל השבחה בשכונות שיקום - גם בעת מכירת דירה בפרויקט התחדשות עירונית

הרכב של שלושה שופטים דחה את מרבית טענות עיריית תל אביב־יפו, ואת חוו"ד היועצת המשפטית לממשלה, וקבע כי כל עוד לא מדובר בבנייה חדשה – הפטור מהיטל השבחה תקף גם במכר ● השופט גרוסקופף אף קבע "עקרונות ליישום הוראת הפטור"

קניון אם הדרך / צילום: בר - אל

קניון M הדרך עומד שוב למכירה, וזאת הסיבה

חברת אוסטרליה ישראל של האחים ניומן ושלומי עקריש העמידה למכירה את החזקותיה בקניון ובנכס מסחרי נוסף בעפולה ● על פי ההערכות, המכירה נובעת מרצון לנקות את החברה לקראת מיזוג אפשרי עם אספן, וכן למימון רכישת מניות השליטה בחברת הנדל"ן

ידין קאופמן / צילום: יח''צ תמורה

למד בישיבה, היה בן בית אצל אהרן ברק - והופך אופציות של חברות לתרומות במיליונים

"כמה שנים אחרי האינתיפאדה השנייה גייסתי קרן לסטארט־אפים ברמאללה. עזרנו בהקמה, והשקענו בחברות פלסטיניות. שום חברה לא שרדה" ● שיחה קצרה עם ידין קאופמן, מייסד קרן תמורה, שמתרימה אופציות מסטארט־אפים למטרות אימפקט

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

אחרי שנתיים ללא יו"ר: הממשלה אישרה את מינוי יפתח רון-טל ליו"ר רשות שדות התעופה

מינויו של יפתח רון-טל ליו"ר מועצת רשות שדות התעופה אושר היום בישיבת הממשלה, לאחר שוועדת המינויים אישרה את מועמדותו בכפוף להסדר ניגוד עניינים ● המינוי מגיע לאחר תקופה ממושכת שבה לא כיהן יו"ר קבוע לרשות

פסטיבל הפנסים בשנגחאי, סין. שפל ילודה / צילום: Reuters, Zhou junxiang

כלכלות במשבר דמוגרפי: מי יחליף את הילדים שלא נולדים

האוכלוסייה מזדקנת ובמקביל מיליוני עובדים חוששים שיוחלפו בבינות מלאכותיות ● ד"ר מריה וסאלו, ראש מחלקת המחקר בבנק פיקטה, סבורה ששני החזיונות הדיסטופיים האלה חייבים להיפגש: "לישראל כדאי להשקיע ברובוטים שמגבירים פריון, ולא רק מחליפים עובדים"

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

סאטיה נאדלה, מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: AP, Charles Rex Arbogast

המניה שלה לא זזה: מה עובר על מיקרוסופט והאם היא תצליח לסגור את הפער

איך קורה שמיקרוסופט, שהייתה מהראשונות לזהות את מהפכת הבינה המלאכותית, מוצאת את עצמה משתרכת מאחורי גוגל ואמזון? ● בין הסיבות: עיכובים קריטיים בפיתוח שבבים עצמאיים, תלות גוברת ב–OpenAI של סם אלטמן וצניחה בנתח השוק של קופיילוט ● האם המודל העסקי המנצח יצליח להציל את המניה המדשדשת?

נואה ווייל קוטף את גלובוס הזהב על משחקו ב''הפיט'' בשבוע שעבר / צילום: Reuters, Mario Anzuoni

ההיגיון העסקי של הדרמה הרפואית: איך ד"ר אחד שווה יותר מעשרה דרקונים

ענקיות הסטרימינג מנסות לייצר "אירועים" טלוויזיוניים עם סדרות שעולות סכומים מטורפים כדי לצרף מנויים חדשים ● ובינתיים "הפיט" של HBO Max, שנחת בישראל, מוכיחה שוב שהפרוצדורה הרפואית הישנה והטובה היא עדיין אחד הנכסים המניבים ביותר על המסך