גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח "גלובס": מבצעים? רשתות השיווק עובדות עליכם בעיניים

הירידה בצריכה יצרה לחץ גדול אצל הרשתות, ופסח הוא ההזדמנות לסגור פערים במיוחד על רקע ההערכות שהירידה רק תחריף אחרי החג ■ אבל האם המלחמה היא אמיתית או רק על המוצרים שנכללים בסקרי המחירים לפסח?

מתחם סגולה בפתח-תקווה הוא אחד המתחמים התחרותיים בארץ. ברדיוס של כשני קילומטרים בלבד פועלים סניפים של שופרסל, YOU של רשת מגה, יינות ביתן, "אושר עד" וקוסט 365 של קבוצת המשביר.

מה שמתרחש במתחם משקף לא רק את עוצמת התחרות בין הרשתות, אלא גם את עוצמת המותג של כל אחת מהן בקרב הצרכנים.

אם לשפוט לפי העומס בחנייה ובקו הקופות של כל אחד מהסניפים ביום ה' האחרון, הרי שברור כי העוצמה של "אושר עד" ושופרסל חזקה משמעותית מהשחקנים האחרים במתחם.

בסיור שערכנו בשעות הצהריים המוקדמות, קו הקופות ב"אושר עד" ובשופרסל היה עמוס, ובחנייה של כל אחת מהרשתות חנו לא פחות מ-140 רכבים (לא כולל רכבים במתחמים סמוכים שעשויים לשמש רשתות אחרות). הסניף השלישי בחוזקו במתחם הוא הסניף של יינות ביתן שנמצא במגמת עלייה לאחר השיפוץ היסודי שעבר. התנועה בסניף בינונית ובחניה חנו כ-70 רכבים.

תנועה דלה יותר ניכרה בסניף YOU עם כ-50 רכבים בחניה ותנועה נמוכה יחסית בסניף. סניף קוסט 365 בלט במיוחד בחולשתו והיה כמעט ריק מלקוחות כשהקופות היו פנויות וכ-30 רכבים בלבד חנו בחנייה.

אין חולק על כך שהצרכן הישראלי מחפש מחיר. עדות החניה והקופות מבהירים שהצרכנים מאמינים לאושר עד ולשופרסל ואילו ליתר - הם כנראה מאמינים פחות. אבל יש גם הסתייגות קלה. שופרסל היא היחידה במתחם שנהנית מעוצמת תווי הקניה. הצרכנים שקיבלו תווים כמתנת חג במקום העבודה, מגיעים לממש אותם. החיים עם תווים, קלים הרבה יותר.

מבצעי מכירה מיוחדים, ראוי לציין, הוצעו בכל הרשתות. חלקם, אטרקטיביים במיוחד אך להוציא את רשת "אושר עד", המבצעים הותנו בקנייה ברשתות בסום של 100 או 200 שקל.

ממש במקביל, ניתן היה למצוא פערי מחיר משמעותיים במוצרים שלא היו תחת מבצע. מי הכי זול? סיור במתחם יבהיר עד מהרה שסל קניות של צרכן א' יכול להיות זול יותר ברשת מסוימת בעוד סל קניות של צרכן ב', יכול להיות בינוני ויקר יחסית באותה הרשת בדיוק. "הסל", מונח שרשתות השיווק כל כך אוהבות להשתמש בו, דינמי ואישי.

"נמאס כבר מהשיטה"

הפתיחה הצולעת של השנה והמגמה הברורה של הירידה בצריכה הופכים את המאבק בין הרשתות על הקניות לפסח לחריף הרבה יותר. כבר עתה ברור שרוב רשתות השיווק וגם חלק מהספקים צפויים להציג רבעון ראשון חלש, ופסח הוא ההזדמנות הגדולה ביותר לצמצם פערים הגם שהמשך השנה, לא צפוי להיות טוב יותר. הקרב הגדול ביותר בין הרשתות הוא על התדמית: מי הרשת שתוצג כזולה ביותר.

"בפסח הזה עשינו מאמץ גדול יותר להורדת מחירים. הסקרים לא משקפים את המחירים ברמה הארצית. נמאס כבר מהשיטה, צריכים להיות מחירים הוגנים לכלל הציבור בפריסה ארצית", אומר מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן.

- גם לשופרסל אין שיטת תמחור ארצית.

"נכון. אנחנו מתכוונים לדאוג לשינוי כך ששיטת התמחור תהיה ארצית".

אברכהן לא מהסס גם לתקוף את המתחרים ובראשם את רשת מגה על רקע השקת רשת הדיסקאונט YOU, אותה מכנה אברכהן "כמה כתמים ספורדיים" בשל מיעוט הסניפים שבה. לדבריו, "שופרסל במדיניות הפוכה. אנחנו נטפל בהורדת מחירים לפורמטים ובדיסקאונט. למגה יש 220 חנויות ועל מה הוא מדבר? על 10 חנויות. מגה אמרו שלא כדאי להם לצאת מהעיר, כי הם הורידו מחירים ובמקביל השיקו את YOU. אז מי נשאר באמצע? מגה ומגה בול".

- אתה אומר שהם לא הורידו מחירים?

"ב-YOU הם הורידו".

- ובמגה בעיר?

"אם הורידו, זה לא אומר שהם צמצמו את הפער מ-YOU. ומה עם מגה בול? הם לא צריכים לתת שירות לכל הציבור?".

ברשת מגה סירבו להגיב לדברים.

- אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, אומר שתצטרכו להתגמש בחנויות השכונתיות, כי הוא מוכר בת"א באותם מחירים ואתם לא תוכלו למכור בפער מול הדיסקאונט.

"מה הוא מקשקש, יש לו חנות בברודצקי תל-אביב? יש לו חנות במעטפת של ת"א. אני מדבר על מסת חנויות ולא על חנויות ספורדיות ואני מדבר על הורדת מחיר בכל הרשת. רביד גם אמר שנעלה את המחירים בדיסקאונט ואני אומר שכל עוד ספקים לא יעלו מחירים והממשלה לא תכפה התייקרויות - שופרסל תוריד מחירים. אותנו תוקפים לא בגלל הדיסקאונט אלא בגלל פער המחיר בין הסניפים העירוניים לבין סניפי הדיסקאונט, ולכן נטפל בנושא ונצמצם את הפער למחיר הוגן".

רמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה, אומר כי אחת התוצאות להאטה בצריכה היא ש"השנה הסל זול יותר משנה שעברה בשיעור של 10% ל-16%, תלוי בהרכב הסל. זה לא סוד שהתחרות הולכת ומתעמקת כשיודעים שחסר כסף לצרכן. זה גם לא סוד שרשתות מאבדת נתח שוק ומנסות להחזיר אותו וזה בסדר. מי שיש לו שכל צריך להבין שלצרכן היום יותר קשה, יש לו פחות כסף בכיס ולבוא לקראתו זה אומר לעשות מבצעים יותר עמוקים. מי שלא מבין, מפסיד".

לדברי מנכ"ל קוסט 365, נסים חסן, "השוק לא טוב לכולם באופן גורף. המלחמות השנה על כיס הלקוחות הן הרבה יותר קשות כי ההיצע מאוד גדול. הפדיון של כל בית אב ירד משמעותית. אנשים לא יצרכו את הכמויות שהם צרכו בשנה שעברה ויקנו רק מה שצריך. יש הרבה יותר מודעות".

- אתה רואה את ההשפעה על היחסים מול הספקים?

"הם רואים מה קורה אבל אין להם הרבה מה לעשות. זה לא שהמגמה היא ברשת אחת ספציפית. הם מעמיקים מבצעים ומנסים לתת את מלוא תשומת הלב. כבר עכשיו רואים שבטואלטיקה ובחומרי ניקוי הצרכנים לא מתלהבים מהמבצעים ולא משתוללים. בל נטעה, המגמה הזאת רק תלך ותחריף".

"כולם יודעים מה הולכים לסקור"

אלא שבניגוד אליהם, אריה בוים, מבעלי רשת אושר עד, אומר כי התחרות הקשה היא בעיקר על הסקרים. לדבריו, "הנחתי שבגלל שהשנה נפתחה צולעת, יהיה לחץ גדול בפסח אבל הוא לא עורקי, הוא לא לאורך כל המגוון. הלחץ מתרכז סביב המוצרים שנכללים בסקרי המחירים של התקשורת.

"ב-30 מתוך 3,000 מוצרים, כולם יודעים מה הולכים לסקור. זו רשימה קבועה והרשתות מתעסקות בעיקר בזה - מעלות, מורידות. אנחנו לא כל כך בפסטיבל הזה. מגמה נוספת שבולטת השנה היא שיש הרבה יותר התניות והגבלות על הקנייה מצד הרשתות. זה כבר מגיע לרמה אבסורדית שצריך רואה חשבון כדי לממש את המבצעים: מוגבל ליחידה, בקנייה מעל 100 שקל ולא כולל מוצרים במבצע. מה שקורה זה שככל שקונים יותר, המחיר עולה. מי שיקנה במדויק ישיג דיל מצוין אבל בשביל זה כמו שאמרתי, הוא צריך רואה חשבון צמוד. מערכת ההגבלות של הרשתות הולכת מסתבכת".

אחד הקמעונאים דיווח כי כבר היום (א') חלה עליית מחיר ברשתות כיוון שסקרי המחירים כבר בוצעו וכי בימים הקרובים אנחנו עשויים לראות עליות מחיר נוספות.

שופרסל לא תחדש את הסכם ההנחות הנוכחי עם מועדון "חבר"

רשת שופרסל לא תחדש את ההסכם עם מועדון הצרכנות "חבר" במתכונתו הקיימת. כך אומר מנכ"ל שופרסל, איציק אברכהן, ל"גלובס". ההסכם עם שופרסל שתוקפו יסתיים בסוף אפריל, מעניק לחברי מועדון "חבר" אפשרות לרכוש תווי קניה לרשת שופרסל בהנחה של 17%.

"יכול להיות שנמשיך לשתף פעולה אבל לא באותם תנאים", אומר אברכהן. היקף הקניות של חברי מועדון חבר ושופרסל במסגרת ההסכם עמד על מאות מיליוני שקלים בשנה.

- ההסכם עם "חבר" הכניס אליכם לקוחות חדשים?

"אני לא יודע למדוד כרגע. היה שיתוף פעולה מצוין והוא התאים לתקופה מצוינת. בעידן החדש אנחנו חייבים לבחון את עצמנו על מנת להוזיל את הסל."

שינוי ההסכם עם "חבר" הוא חלק מתוכניתה של רשת שופרסל לצמצם את ההנחות בתווי הקניה. עד כה, תושבים מן השורה יכלו לרכוש תווי קניה לרשת שופרסל שגילמו הנחה של 10% ואילו ארגונים יכלו לרכוש תווי קניה בהנחה של 15%-20%. לדברי אברכהן, ככל שהארגון גדול יותר, כך היקפי ההנחות שניתנו לו היו גדולים יותר. במתכונת החדשה, תושבים מן השורה לא יוכלו כפי הנראה, לרכוש תווים בהנחה ואילו ההנחה לארגונים תצומצם משמעותית.

"אני מתכוון לצמצם את היקפי ההנחות בתווי הקניה לגופים. כל הכסף שייחסך מהורדת ההנחות, יועבר להורדת מחירים כללית ברשת".

היקף רכישות בתווי קניה ברשת שופרסל הם 10% ממחזור הרשת - 1.4 מיליארד שקל במחירי צרכן (1.2 מיליארד שקל ללא מע"מ). כ-80% ממכירות התווים הם בתקופת החגים.

- צמצום ההנחות בתווים לא יפגע בכם?

"בטווח הקצר זה בטח יפגע בנו. בטווח הבינוני והארוך זה יגביר את השקיפות, האמינות ואת יכולת התמרון שלנו בתחרות האגרסיבית".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר