גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נתנו פול גז בניוטרל: מדוע נתקעו תעודות הסל ב-2013?

איך קרה שלמרות גיוסי ענק של 25 מיליארד שקל ב-2013 והעובדה שהן מנהלות כעת סכום שיא של יותר מ-100 מיליארד שקל, הרווח התפעולי שרשמו תעודות הסל אשתקד צמח בצורה מתונה בלבד?

את 2013 ניתן להכתיר כשנת ההתרחבות הגדולה של תעשיית תעודות הסל. בשנה זו גייסו התעודות של קסם, תכלית, פסגות והראל סכום עתק של כ-25 מיליארד שקל, ושווי השוק שלהן צמח בכ-32 מיליארד שקל. בסופה של השנה גדלו נכסי התעודות בכ-47%, ועל פי נתוני איגוד תעודות הסל הן מנהלות כעת סכום שיא של 101 מיליארד שקל.

אלא שהגידול החד בהיקף הנכסים לא הביא לגידול דומה ברווחי תעודות הסל, שנפגע משחיקה בשיעור דמי הניהול האפקטיביים. דמי הניהול הללו כוללים לא רק את דמי הניהול הפורמליים שגובות התעודות באופן מוצהר מהמשקיע, אלא גם רווחים שחברות תעודות הסל יודעות לייצר עבור עצמן מעשיית שוק בתעודות שהנפיקו, מהשאלת ני"ע, מהפרשי הריביות בין השקל למטבעות זרים, ומגלגול של חוזים עתידיים המגבים את ההתחייבות כלפי המחזיקים בתעודות הסל.

חלק מתעודות הסל יודעות כיצד לייצר רווחים כאלה גם כאשר דמי הניהול הפורמליים הם אפס. כך, למשל, מהדוחות הכספיים של שתי החברות הגדולות בענף, קסם ותכלית, ניתן ללמוד כי מקורן של כ-40% מההכנסות הוא בסעיפים שמחוץ לדמי הניהול הרשמיים.

הרווחיות נפגעה גם מכך שהגידול בהיקף הנכסים הוביל להתייקרות משמעותית בעלויות ההתכסות והגלגול של חוזים עתידיים, כמו גם לירידה בהפרשי הריביות מהם מייצרות תעודות הסל הכנסה נוספת. גם בדמי הניהול חלה ב-2013 שחיקה וזו מיוחסת לעלייה בתחרות בתחום, פועל יוצא של שינוי חקיקה המאפשר לתעודות הסל לגבות בעסקאות עם צד קשור דמי ניהול של לא יותר מ-0.1%.

וכך, על רקע צמיחה מואצת בהיקף הנכסים רשם ענף תעודות הסל ב-2013 גידול של כ-6% בלבד בסך ההכנסות, לרמה של כ-315 מיליון שקל. הרווח התפעולי המצרפי (לפני מס) גדל בכ-14% לרמה של כ-126 מיליון שקל.

נתון ההכנסות משקף את דמי הניהול האפקטיביים הממוצעים בענף, או במילים אחרות את יכולת ייצור המזומנים של חברות תעודות הסל מכל שקל שהן מנהלות. היכולת הזו נחלשה ב-2013 לכדי 0.37% מהנכסים, לעומת 0.48% מהנכסים ב-2012. גורמים בשוק מעריכים כי השחיקה בדמי הניהול האפקטיביים תימשך גם ב-2014, במקביל להמשך הגידול בנכסים.

הקסם מתפוגג

קסם, החברה הגדולה והרווחית בענף, שנמצאת בבעלות בית ההשקעות אקסלנס, ניהלה בסוף 2013 נכסים בהיקף של כ-32 מיליארד שקל - כ-66% יותר מהיקף הנכסים שהיו לה בסוף 2011. אך למרות זאת, הביצועים של קסם ב-2011 היו טובים מאלה של השנה החולפת: הכנסות של כ-132 מיליון שקל ורווח תפעולי של כ-74 מיליון שקל, לעומת כ-122 מיליון שקל ו-61 מיליון שקל בהתאמה, אשתקד.

קסם, בניהולו של אבנר חדד, נפגעה בעיקר מירידה חדה בסעיף "רווחים משערוך תעודות סל", שהקטינה את דמי הניהול האפקטיביים ממספר חריג לטובה של 0.6% מהנכסים ב-2012 ל-0.44% מהנכסים ב 2013. נראה כי קסם מאבדת בהדרגה את יכולתה לייצר רווחים עודפים ביחס למתחרותיה וכי ב-2013 היא נפגעה מהסרת האיסור הרגולטורי על שיווק תעודות ממונפות חדשות, מה שאפשר למתחרים לחדור לנישה הרווחית.

על אף שחיקת הרווחים, קסם היא עדיין מרכז הרווח הכי גדול של אקסלנס, והרווח התפעולי שהיא מייצרת עדיין גדול בהרבה מהרווח התפעולי של מגזרי הפעילות האחרים בבית ההשקעות כגון קופות הגמל (31 מיליון שקל), ניהול תיקי השקעות (15 מיליון שקל) וברוקראז' (15 מיליון שקל).

לכן, על אף הירידה ברווחים, בקסם צריכים להסתכל על חצי הכוס המלאה: בכל קנה מידה ישראלי קסם היא "פרת-מזומנים" כבדה שבשלוש האחרונות רשמה רווח נקי מצטבר של כ-140 מיליון שקל שאת רובו (כ-128 מיליון שקל) חילקה כדיבידנד.

תכלית: מחצית מהרווח של קסם

גם תכלית, החברה השנייה בגודלה בענף, התקשתה לתרגם את הגידול בהיקף הנכסים לגידול בהכנסות וברווחים. החברה - שבבעלות בית ההשקעות מיטב דש ובניהול אייל סגל ודוד אללוף - הגדילה בשנתיים האחרונות את היקף נכסיה (בהתייחס לתעודות תכלית ואינדקס בלבד וללא תעודות מיטב שנמכרו לפסגות) בכ-70% ל-30 מיליארד שקל, אך ההכנסות והרווח התפעולי קטנו בהדרגה. כך, ההכנסות ירדו מ-111 מיליון שקל ב-2011 ל-99 מיליון שקל אשתקד, ואילו הרווח התפעולי ירד מ-39 מיליון שקל ב-2011, ל-35 מיליון שקל ב-2013.

בדומה לקסם, דמי הניהול האפקטיביים של תכלית צנחו מ-0.46% מהנכסים ב-2012 ל-0.39% ב-2013, אך על היקף נכסים דומה לזה של קסם, היא מייצרת כמחצית בלבד(!) מהרווח התפעולי שלה.

מגמת השחיקה ברווחים לא הפריעה לבית ההשקעות מיטב דש להעריך את שווי פעילות תכלית (לצורך בחינת שווי מוניטין) ב-289 מיליון שקלים, שווי המבוסס על ההנחה האופטימית כי בניגוד גמור למגמה הקיימת, הרווח התפעולי של תכלית יצמח בהדרגה ל-54 מיליון שקל ב-2018.

ומה עשו שתי החברות הקטנות?

בבית ההשקעות פסגות השלימו במארס 2013 את רכישת תעודות הסל של מיטב, בהיקף של כ-10.2 מיליארד שקל, תמורת 153 מיליון שקל. על אף שנכסי חברת תעודות הסל גדלו ב-2013 בכ-38% ל-27.7 מיליארד שקל, ההכנסות המצרפיות של תעודות פסגות ומיטב נותרו ללא שינוי על כ-67 מיליון שקל בשנה.

למרות זאת, בפסגות, שאת חברת תעודות הסל שלה מנהל גיל שפירא, אומרים כי הרווח התפעולי המצרפי גדל מ-8 מיליון שקל ב-2012 ל-19 מיליון שקל ב-2013 כתוצאה מהתייעלות וניצול סינרגיות בין שתי החברות שמוזגו לחברה אחת.

חברת תעודות הסל של הראל, עם נתח שוק של כ-12%, היא החברה הקטנה בענף אך גם הצומחת ביותר. ב-2013 הכפילה החברה, בניהולו של אורי שור, את היקף נכסיה ל-12 מיליארד שקל, תוך כדי שהיא מגדילה את הרווח התפעולי מ-5 מיליון שקל ב-2012 לכ-11 מיליון שקל ב 2013, ואף שומרת על אותה רמה של דמי ניהול אפקטיביים של כ-0.3% מסך הנכסים.

הכנסות

רווח תפעולי

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס