גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מפעל חיים: בני הזוג ברוניצקי מדברים על הפרידה מאורמת

המאבק היצרי עם חיים כצמן? "הסימנים היו שאולי אוטוטו יעשו מהמפעל אולם חתונות" ■ הלוואת הענק שנטלו? "לעולם לא נדע אם זו הייתה טעות או לא"

דיתה ברוניצקי קצת במצוקה. נראה לה שהיא חוטאת לנימוס כאשר היא פורשת מהשיחה לטובת הצפצופים האין-סופיים של המיילים הנוחתים בתיבת הדואר שלה. "עסקה", היא אומרת בטון מתנצל, ומנועה מלפרט. יהודה, בעלה ושותפה כבר חמישים שנים לייסוד אורמת ולניהולה, מנווט את השיחה עד שהיא מתפנה וחוזרת לראיון המשותף.

למחרת אקרא שהייתי עדה לשלבים אחרונים של מכירת הפרויקט הסולארי הפוטו וולטאי של החברה Heber שבקליפורניה, תמורת קצת יותר מ-35 מיליון דולרים. בסוף אותו השבוע גם יצא לדרך ונחתמו הסכמי המימון של פרויקט אחר שאורמת שותפה לו: פרויקט גיאותרמי - תחום העיסוק העיקרי של החברה - באינדונזיה, לאספקת 330 מגוואט. אורמת, השותפה בו ב-13%, גם תספק ציוד בכ-250 מיליון דולרים.

מכאן שמי שכבר נושאת את התואר "המנכ"לית הפורשת" של אורמת רחוקה מלנוח בשקט בחודשים האחרונים בתפקיד. להפך, היא עובדת בהספק מלא של הטורבינות - אם נשאל ביטוי מתחום העיסוק של החברה - וכאשר היא נדרשת לשאלה מה היא ויהודה, המנהל הטכנולוגי של החברה (ששימש גם כיושב הראש עד שרשות ניירות ערך התנגדה למשפחתיות היתר בבעל ואישה המכהנים כיושב ראש וכמנכ"ל של חברה ציבורית), שעומדים לפרוש יחדיו, יעשו לאחר הפרישה, היא צוחקת ואומרת, "נצטרך להמציא מה לעשות". ליוזמת BTI, אנשי עסקים ישראלים ופלסטינים למען פתרון של שתי מדינות לשני עמים, הם כבר הצטרפו (ראו מסגרת בהמשך).

הם פורשים יחד, יהודה ויהודית, המכונה בפי כול דיתה. הוא בן 79 והיא בת 72. היא תשמש כיו"ר אורמת, במקומו של ישי דוידי מקרן פימי, ויחד עם בעלה הם יכהנו בוועד האקזקוטיבי של החברה. אבל יש חמיצות מסוימת באקורד הסיום של הניהול המשותף. מפעל החיים הוותיק שלהם בעצם כבר לא בדיוק שלהם, הם עדיין נושאים חוב לא מבוטל לבנק הפועלים, ואת הממלכה שרצו להוריש לבנם יורם - שיעבור מתפקידו כמנהל התפעול של אורמת כולה, לשמש כיו"ר החברה הבת אורמת טכנולוגיות - הצליחו להעביר רק באופן חלקי.

בתודעה הישראלית אורמת היא מפעל מפואר של אנרגיה ירוקה, הקשור קשר בל יינתק למייסדים, אליכם. אבל למעשה אתם פורשים מהחברה כשהיא כבר איננה בשליטתכם, ואחזקתכם בה הולכת ופוחתת.

דיתה: "אנחנו בשליטה משותפת (עם קרן פימי), אבל ההסכם אומר שאנחנו נשארים בשליטה גם כשהאחוזים שלנו יורדים. השותפים שיש לנו היום הם שותפים שאנחנו עובדים איתם בהרמוניה. הפרישה שלנו נובעת מגיל, ואינה שייכת לשותפים או לשיעור האחזקה. מגיע הגיל שבו אדם צריך להגיד עשיתי וצריך לתת לצעירים ליצור ולחדש, וזה הזמן לעשות את זה. ואנחנו לא עוזבים את החברה אלא נשארים בעלי מניות ובעלי תפקידים ניהוליים".

היו לכם תוכניות אחרות לגבי הבן; הכתרתם אותו למנכ"ל הבא אחרייך, רציתם שיוביל את החברה, וזה לא קרה.

"ברגע שעשינו את הסכם השליטה המשותפת עם פימי, נקבע שאחד הצדדים קובע את היושב ראש והצד השני את המנכ"ל. ליושב ראש יש כוח השפעה גדול מאוד על האסטרטגיה של החברה ועל כיווני התפתחותה. לא בכדי נקבע שניתן לבחור אחד משני התפקידים".

- הוא לא מאוכזב?

"לא. בתקופה שבה חשבנו על מינויו למנכ"ל, בכלל לא חשבנו על הפרדה בין תפקיד היושב ראש והמנכ"ל. היום חוק החברות מחייב הפרדה ברורה בין התפקידים. צריך גם לזכור שהוא יהיה יושב ראש פעיל, בשונה מגילון בק (יושב הראש מטעם פימי המכהן כעת בתפקיד), שהוא יושב ראש לא פעיל".

- היו לכם חששות לגבי השותפות עם פימי, ונדרש זמן לנסח את הסכם השליטה. מה גם שפימי ידועה כקרן מאוד אקטיבית בחברות שהיא נכנסת אליהן.

"זה נכון שמי שבמשך כל חייו עבד בלי שותפים צריך ללמוד לחיות עם שותפים. זה תהליך שמוביל אותו הרציו: הסיטואציה היא כזאת שאין מנוס מלהכניס שותף. ברגע שזה עבר ברציו, הרגש מגיע קצת אחר כך".

כצמן יוצא, פימי נכנסת

האם ייתכן שהרציו עבד פחות אז, ב-2007, במאבק השליטה היצרי שניהלו המייסדים בחיים כצמן? תלוי כמובן את מי שואלים. היו אלה ימי הזוהר של אורמת, עם שיפור משמעותי בהכנסות וברווחיות, כאשר גזית גלוב (היום נורסטאר) בשליטת כצמן ודורי סגל, רכשה מניות בהיקף של למעלה ממיליארד שקל. הזוג ברוניצקי, בתגובה, לקחו מבנק הפועלים הלוואת ענק של כמעט 600 מיליון שקל, כדי לרכוש בעצמם מניות של החברה ולבצר את מעמדם, ותוך כדי כך שעבדו לטובת הבנק את מניותיהם באורמת. כאשר הגיע מועד התחלת הפירעון, הברוניצקים נאלצו למכור חלק ממניותיהם ולהכניס לגרעין השליטה את קרן פימי, שכבר אספה קודם לכן כ-10% ממניות אורמת, שכן כבר זיהתה הן את אפשרויות ההשבחה הגלומות בחברה והן את העובדה שאם הברוניצקים לא רוצים לאבד את החברה לטובת הבנק, הם ייאלצו להכניס שותף. וכך, ב-2012 נחתם הסכם שליטה בין משפחת ברוניצקי לקרן פימי, כאשר הקרן היא בעלת האחזקה הגדולה יותר - כ-25%, ואילו חלקם של הברוניצקים הולך ומתכווץ, וכיום הוא עומד על פחות מ-17%.

לאחר העסקה שבה מכרו הברוניצקים כ-12% מהמניות לפימי, עמד חובם לבנק הפועלים על 180 מיליון שקל. וכעת, לאור העסקות האחרונות, כנראה, וגם מפני שברבעונים האחרונים החברה יודעת עדנה ודוחות הרבעון הרביעי של 2013, לדוגמה, הפתיעו את האנליסטים לטובה, מחיר המניה עלה ובכך גרם לברוניצקים לעוד קצת "אקזיט" מאורמת: מניותיהם של הברונצקים מופקדות אצל ברוקר המונחה לפעול כ"טייס אוטומטי", ובכל פעם שהמניה עולה מעל שער מסוים - למכור עוד מניות. בסוף השבוע שעבר נמכרו מניות ב-36 מיליון שקל, ובסך-הכול הצליחו להוריד את חובם לבנק הפועלים לפחות מ-100 מיליון שקל.

כצמן יצא גם הוא חבוט מהסיפור. את המניות קנה במחיר גבוה שלא חזר על עצמו, מכר את הרוב במחירים נמוכים יותר (חלק לפימי), נשאר עם קצת יותר מ-7% מהחברה, ועכשיו הוא מחכה שפימי תשביח את החברה ושמחיר מניותיו יעלה, ואז ימכור.

- במבט לאחור, הצעד שעשיתם, ההלוואה הגדולה שאחר כך חייבה אתכם להכניס את פימי, שותף בכיר מכם באחזקות, היה הגנה על הבית או טעות?

דיתה: "כנראה לעולם לא נדע אם זו הייתה טעות או לא. בהבנת התמונה כפי שהבנו אותה אז, אני חושבת שזה היה מהלך נכון".

יהודה: "אז הסימנים היו כאלה שאולי אוטוטו יעשו מהמפעל אולם חתונות כמו בדרום תל אביב, כי נדל"ניסט, מה הוא רוצה? נדל"ן. אני לא יודע אם זה היה נכון, אבל זו הייתה ההרגשה שלי. מאז החברה הכפילה את עצמה, ועכשיו לא חשוב מה יקרה, החברה בגודל ובחוזק כזה שאולם חתונות כבר לא יעשו ממנה. את זה השגנו, וזה דבר גדול בשבילנו".

- ועכשיו יש לכם שותף; איך השתנו החיים וקבלת ההחלטות מאז כניסת פימי?

יהודה: "אפילו לפני שהיינו חברה ציבורית חיפשנו אנשים להתייעץ איתם, בכל התחומים. וגם כשהפכנו לחברה ציבורית, במועצת המנהלים הראשונה שלנו היו אנשים לא פשוטים. מהבחינה הזאת השותפות איננה משהו דרסטי. יש לאנשים סגנון יותר יפה או פחות יפה, אבל אם המטרה היא משותפת, או לפחות חופפת, אז הצד הרציונלי גובר, ואי-אפשר להגיד שפימי לא חברה רציונלית".

דיתה: "נכון שכאשר לא היה לנו שותף לשליטה אפשר היה לקבל החלטות סביב השולחן בלי להכין ניירות. כשיש שותף מכינים ניירות, וכשמכינים ניירות זה מכניס סדר במחשבות, וזה לא תמיד רע. אני לא רואה משהו מהותי שנעשה אחרת בחברה מאז כניסת פימי, אבל קבלת ההחלטות נעשית בצורה יותר מתודית".

- אי-אפשר להתעלם מכך שהתוצאות הלכו והשתפרו מאז כניסת פימי, ובשוק מייחסים זאת לכישרונות הניהול של הקרן.

שניהם צוחקים. "בתעשייה כמו שלנו, בשנה לא משתפרות תוצאות", אומרת דיתה. "קבועי הזמן ארוכים הרבה יותר. התוצאות השתפרו פשוט בזכות העובדה שמחקנו השקעה שהסבה הרבה הפסדים, נורת' ברולי, ועשינו פרויקטים טובים. את מקגינס הילס, תחנת כוח גיאותרמית בנבדה, שגמרנו לבנות לפני שנה, התחלנו שלוש שנים לפני כניסת פימי, ואת קמפבל (גם היא תחנת כוח גיאותרמית בנבדה) התחלנו שנתיים לפני כניסתם.

"פרויקט גיאותרמי טיפוסי מניב תוצאות בתוך כחמש שנים, וההזמנות שביצענו בשנה האחרונה הן הזמנות שהתקבלו לפני הכניסה שלהם. יכול להיות שנראה את התוצאות של הכניסה שלהם בעוד שלוש שנים".

"נשמח להוריד הילוך"

הזוגיות האישית והעסקית של הברוניצקים היא מהתופעות היותר נדירות בעולם העסקים הישראלי. יהודה אומר שסוד ההצלחה התחיל בגעגועים: "בתחילת הדרך, הייתי צריך גם למכור וגם להפעיל, והייתי נוסע או בכובע של איש מכירות או בכובע של טכנאי, להפעיל את הציוד. עוד לא היו לנו תחנות, הייתי נוסע לדפוק אצל הקליינטים בדלת, ומחירי הטיסה היו כל-כך גבוהים, שהייתי נוסע לחודש-חודשיים. אז היינו מתגעגעים זה לזה, ובכל פעם שהיינו נפגשים הייתה שמחה. זה הצד הלא רציונלי. ותוך כדי זה דיתה גדלה בכל פעם, בכל פעם היה לה מה לעשות, והייתה לנו חלוקת עבודה וידענו מה כל אחד עושה".

דיתה: "אני חושבת שזה עבד טוב בגלל האישיות של יהודה ולא בגלל האישיות שלי. כי כדי שאפשר יהיה לעבוד בצוות, צריכה להיות הערכה הדדית בין אנשי הצוות ופרגון. ויהודה נתן לי את שני הדברים".

- ויורם גדל בתוך החברה? היה מסתובב פה כילד?

דיתה: "ההחלטה שלו להצטרף לאורמת הייתה החלטה של איש בוגר, לא של ילד, אבל הילדים אכן גדלו לתוך אורמת (מלבד יורם יש עוד בן ובת). כשהמטפלת הייתה צריכה ללכת הביתה, ואני עוד לא יכולתי לחזור, הם באו לכאן. הילדות שלהם בהחלט שזורה באורמת. אורמת הייתה בבית, בחוץ, על שולחן המשפחה".

- ועכשיו, אף שתישארו פעילים במידה מסוימת, אתם נפרדים מהחברה.

"זה יהיה שינוי אורח חיים. נשמח להוריד הילוך. זה כבר התחיל בכל זאת להכביד, העבודה כאן היא באמת מסביב לשעון. את יודעת כמה שנים אני מתכננת את זה? אמרתי לעצמי מזמן שאני לא אגיע למצב שאחרים ירגישו שהראש שלי כבר לא עובד כל-כך טוב ואני עדיין נאחזת בכיסא. היה לי חשוב לפרוש לפני שזה קורה. הייתי עוזבת קודם, אבל חייבו אותי חוזית (בהסכם עם פימי) להישאר יותר זמן ממה שהתכוונתי.

"זו ודאי פרידה מאורח חיים שאהבנו, אבל יש גם מקום לבוא ולהגיד, יש עוד דברים בחיים, אפשר לקרוא ספר, לראות הצגה, לצאת לטיול. וצריך לזכור שעדיין נהיה עסוקים כאן. יש לנו חברים שמספרים לנו שמאז הפרישה הם לא עושים כלום. אנחנו לא נהיה במצב הזה".

*** הידיעה המלאה- במוסף G של "גלובס"

עוד כתבות

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר