גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נשיא האקדמיה ללשון: "מדינת ישראל מוותרת על תרבותה"

פרופ' משה בר-אשר: "יש מלחמה בעברית מצד המוסדות להשכלה גבוהה" ■ וגם, מה הוא חושב על הח"כית שמדברת בלשון נקבה, על העברית של המועמד לנשיאות, וגם על זאת של שולה זקן?

פרופ' משה בר-אשר, נשיא האקדמיה ללשון עברית, היה מרוצה ברגעי הרשעתו של ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט בפרשת הולילנד. הוא לא חש כך בשל החלטתו הדרמטית של בית המשפט, אלא בגלל השפה. "הדבר הכי טוב בסיפור הזה היה ההתבטאות בעברית של כל מיני אנשים בפרשה", הוא אומר בראיון ל-G. "בדרך כלל אני רואה טלוויזיה ושומע רדיו כחצי שעה בשבוע וזה כבר אסון, אבל במקרה הזה העברית של השופט דוד רוזן ושל עורכי הדין הייתה יוצאת מן הכלל. לא נותנים מספיק קרדיט לאנשים. אפילו שולה זקן, שבקושי סיימה כיתה י', דיברה עברית סבירה".

אבל שביעות הרצון הזאת היא נקודתית בלבד. בר-אשר והאקדמיה שבראשה הוא עומד כבר שש קדנציות מאז 1993, חשים שמרחף כיום איום, לא פחות, על מעמדה של השפה. "יש מלחמה בעברית מצד המוסדות להשכלה גבוהה", הוא גורס. "אם המדינה מכירה בכך שאפשר ללמד ישראלים לא בשפת המדינה, זו נסיגה חמורה. איפה נשמע דבר כזה, שמדינה מוותרת על תרבותה?".

האש הוצתה בעקבות בקשה שהגיש לאחרונה למועצה להשכלה גבוהה (מל"ג), המרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן, לפתוח תוכניות לימודים לתואר ראשון במשפטים בשפה האנגלית - תוכנית שתומך בה גם המרכז הבינתחומי בהרצליה. סוגיה שלצורך הדיון בה הוקמה במל"ג ועדה מיוחדת, בראשות שר החינוך לשעבר וחתן פרס ישראל לחקר המשפט, פרופ' אמנון רובינשטיין, המשמש גם כמרצה בכיר בבינתחומי.

"מאה שנה לאחר 'מלחמת השפות' בארץ (כינוי למאבק הציבורי שנערך בישראל נגד הניסיונות להשליט את הגרמנית כשפת ההוראה במוסדות החינוך), הולך ומתכרסם ההישג הבולט והמרשים של המפעל הציוני: השבת העברית לחיים", כתב פרופ' בר-אשר לשר החינוך שי פירון, ולחברי המל"ג לרבות פרופ' מנואל טרכטנברג, יו"ר הוועדה לתכנון ולתקצוב; והטיל עליהם "אחריות אישית כבדה למנוע את דחיקת העברית מן המוסדות להשכלה גבוהה. לצערנו התהליך החל, אך עדיין אפשר למנוע את ההידרדרות במדרון החלקלק".

- מה פירוש "מדרון חלקלק"? שתוכניות נוספות יפתחו גם הן מסלולי תואר ראשון באנגלית?

"כן. ברגע שיש שניים-שלושה תחומים שמלמדים באנגלית, מה יהיה אחר כך? ומה פירוש הדבר שילמדו באוניברסיטאות באנגלית? שתלמידים יצטרכו ללכת לתיכון שמלמד באנגלית, ואז הם לא ילמדו ספרות עברית. הם יקראו את ביאליק באנגלית וקצת תנ"ך באנגלית. ובשביל תיכון באנגלית, צריך להכין את התלמידים לכך בבית ספר יסודי".

- משפטנים בכירים, לרבות נשיא בית המשפט העליון לשעבר אהרן ברק, תומכים במהלך.

"יש הכרח ויש מגונה. מהו ההכרח? אני יכול להבין שבמכון ויצמן למדע יש לימודי תואר שני ודוקטורט באנגלית. יש להם תלמידים מחו"ל בכל הכיתות, אלה לימודים גבוהים במדעי הטבע וקבוצת ההתייחסות שלהם היא בינלאומית. בכל האוניברסיטאות גם מלמדים תלמידי חו"ל באנגלית, אני לא מתנגד לזה. אבל לדרוש, למשל, פרסומים וכינוסים במדעי היהדות, כשרוב החוקרים בחו"ל שעוסקים בתחום הם ליגה ג' ויש מיעוט קטן שהם ליגה א', ואלה יודעים עברית - בעיניי זה מגונה.

"עכשיו נכנס גורם חדש. אני מקווה שמה שנמסר לי איננו נכון, שבעצם מה שעומד מאחורי כל הוראת המשפטים באנגלית הוא כסף. המכללות הפרטיות אוהבות כסף ודורשות כסף ורוצות להזרים לכאן תלמידים מחו"ל, אולי כולל בני ישראלים שירדו. אבל לא יועיל להם ללמוד משפט עברי באנגלית; איך אפשר להופיע כך בבית משפט בארץ? בשביל מה אדם לומד משפט ישראלי, בשביל להופיע בירדן או בצרפת?".

- מנגד, טוענים המבקרים שהאקדמיה ללשון היא ארכאית ואינה מתקדמת עם רוח הזמן.

"אני לא כל-כך מתבייש במילה ארכאי. אין חבר באקדמיה, בין הסופרים, המתרגמים והחוקרים, שאיננו מפרסם ספרים ומאמרים באנגלית. הם ילמדו אותנו? אבל השכבה שיודעת עברית במיטבה איננה שכבה רחבה, ובאים לכרסם בה. ואם שפת התרבות של האליטה במדינה תהפוך להיות אנגלית - זה לא ארכאי, זאת שאלה לאומית".

"ברור שאם שם תיפתח הרעה, כל ההישג האדיר של מאה השנים האחרונות ויותר עומד בסכנה", מוסיפה רונית גדיש, ראשת (מילה חדשה יחסית מבית האקדמיה) המזכירות המדעית באקדמיה. "נכון שהעברית מעולם לא הייתה יציבה כמו היום; חמישה מיליון איש בארץ מדברים עברית כשפה ילידית ובמובן זה ממש לא צריך לחשוש לה. אבל יש לחץ אדיר על העברית דווקא בשימוש הגבוה. העברית עברה משימושים גבוהים ליומיומיים, זה דבר שאין לו אח ורע בעולם. עכשיו רוצים להפוך אותה לשפה של מכולת וקללות, ושבשימושים הגבוהים נעבור לאנגלית. האנגלית משתלטת על הכול".

"המלחמה נמשכת כבר שנים"

במהלך הביקור מקבל בר-אשר שיחות טלפון שגורמות להתרגשות מסוימת במסדרונות האקדמיה החרישיים. "דיקנית הפקולטה למשפטים בבינתחומי (פרופ' שרון רבין-מרגליות) טלפנה, ואחר כך התקשר גם פרופ' רובינשטיין. הם ביקשו ממני להרפות קצת, כלומר להסכים לדברים מסוימים. אני כמובן ביקשתי מהם התחייבויות מפורשות".

- איזו הסכמה מתהווה ביניכם?

"שאפשר ללמד באנגלית תלמידים מחו"ל, אבל הם ילמדו גם עברית באולפן או בקורסים שונים. אדם בא ללמוד ארבע שנים בארץ, לא ילמד עברית בכלל? אני לא דורש, אני מפנה את תשומת הלב, ואז ההישגים יותר גדולים. עובדה ששני אנשי המוסד (הבינתחומי) באו אליי וביקשו ממני להסיר התנגדותי לתלמידי חו"ל ואמרו שהם מתחייבים שלא תוצע תוכנית לתלמידים ישראלים".

מבחינתו של בר-אשר, השיחות הללו מאותתות שגם אם לאקדמיה אין יכולת להטיל וטו על החלטות מעין אלה, "המכתב שלי למל"ג היכה גלים". ולראיה, ביום שלישי השבוע החליטה מליאת המל"ג שלא לאשר לימודי משפטים באנגלית לא לתלמידים ישראלים ולא לתלמידי חו"ל.

- אתה לא מרגיש כמו מי שסותם את הסכר באצבע שלו? גם אם תצליח במאבק הזה, הרי בעוד שנה יצוץ רעיון אחר.

"המלחמה הזאת נמשכת כבר שנים. אבל את שואלת שאלה נכונה. אני לא נביא. אדם שנמצא במקום מסוים צריך לעשות את המוטל עליו, ומותר לו גם לקבל כישלון".

מהמרכז האקדמי למשפט ולעסקים ברמת גן נמסר בתגובה: "לצערנו, נראה כי מקורן של הטענות בחוסר התעמקות בבקשה שלנו למסלול החדש ובניתוק מחיי המעשה ומשוק העבודה המודרני. התוכנית מכוונת בעיקר לסטודנטים זרים שאולי ירצו לעסוק בעריכת דין בחו"ל, כמו גם לעולים חדשים, שסביר להניח שירצו לעסוק בעריכת דין בישראל, אבל מתקשים בשליטה בעברית.

"איכות האקדמיה הישראלית תלויה בשיתוף פעולה מוגבר עם האקדמיה בחו"ל. הישארות בעמדה בדלנית המנותקת מהמציאות המודרנית, כמו שמציע פרופ' בר-אשר, תוביל לחסימת הדלתות של ההשכלה הגבוהה לאתגרי הגלובליזציה של המאה ה-21. פתיחת המסלול ללימודי אנגלית לא תפגע בשפה העברית ולא תערער על מעמדה החזק והמוצק. דווקא מניעה של צעירי יהדות העולם להתקרב אל הארץ וללמוד בה תגרור לניתוק מהעברית".

מהמרכז הבינתחומי הרצליה נמסר בתגובה: "שיקולים ציוניים ולא כלכליים עומדים ביסוד הרצון לפתוח מסלול מקביל באנגלית. הבינתחומי יכול לפתוח מסלולים נוספים בעברית, אך הוא מעוניין להנגיש את לימודי המשפט הישראלי לסטודנטים מחו"ל. הרעיון העומד ביסוד התוכנית הוא כי הסטודנטים הבינלאומיים ילמדו בארץ, חלקם ישתקע כאן וחלקם יחזור למדינות המקור, תוך שהם משמשים שגרירים למדינת ישראל".

"כיסינו כל מילה בעברית"

נחזור לפרופ' בר-אשר ולאקדמיה השוכנת כבר כ-50 שנה בקמפוס גבעת רם שבאוניברסיטה העברית. המוסד העליון ללשון עברית, שאשתקד מלאו לו 60 שנה, החל לפעול כבר ב-1890 כוועד הלשון העברית. מייסד הוועד ונשיאו ב-32 השנים הראשונות היה אליעזר בן יהודה. אחר כך המשורר חיים נחמן ביאליק שימש כנשיאו, והיו חברים בו אישים דוגמת אחד העם, שאול טשרניחובסקי וברל כצנלסון. היסוד לפעילותה של האקדמיה הונח ב-1953, השנה שבה קיבלה הכנסת את חוק המוסד העליון ללשון העברית.

האקדמיה זכתה למיקום שקט ומבודד יחסית בשטח האוניברסיטה ובחצר נאה, אבל עד 2020, מקווים במוסד, היא תעתיק את מקומה משם - פרויקט ענק שעליו עמלה מנכ"לית האקדמיה טלי בן יהודה. בנובמבר 2012 החליטה הממשלה להקים את "קריית הלשון העברית" בקריית הלאום בבירה; חזון הכולל הקמה של מוזיאון לאומי לעברית, מכוני מחקר ומרכז למידה. "המקום קטן עלינו ואין אליו נגישות", מסבירה גדיש ומובילה אותנו אל אולם המליאה, ש"אפילו השתלמויות אי אפשר לערוך בו".

סיור בחדר בן יהודה - שבו ניצבת המכתבה שעליה כתב מחיה השפה העברית את המילון הקרוי על שמו ושוכנים בו חלק מספריו, ממסמכיו ומחפצי הריהוט שלו - מוכיח כי גם כיתה קטנה של תלמידים לא תצליח להצטופף בו לסיור לימודי.

כיום מועסקים באקדמיה כ-60 עובדים ("מחציתם במשרה חלקית, מפני שאין לנו מספיק תקציב", מציין בר-אשר). הוא עצמו עובד בהתנדבות, וכך גם כארבעים חברי האקדמיה - בלשנים, מתרגמים, סופרים ומשוררים וביניהם חיים באר, עמינדב דיקמן, גיל הראבן ועמוס עוז. כל אחד מהחברים משתתף בשש ישיבות שמקיימת מליאת האקדמיה בכל שנה וחבר בשתי ועדות לפחות. מרבית העבודה נעשית בוועדות השונות, שדנות במינוחים מקצועיים ובדקדוק. לעתים קרובות מגייסת האקדמיה לוועדות אנשי מקצוע מתחומים שונים, דוגמת אדריכלים, רופאים ומומחי ספורט, על מנת להשתתף בוועדות הדנות בתחומם ולהביא את הקולות "מן השטח".

האקדמיה כפופה למשרד התרבות והספורט וממנו גם מוזרם תקציבה: כ-9 מיליון שקלים בשנה, ועוד כמיליון שקלים שאותם מגייסת האקדמיה בעצמה באמצעות מכירת ספרים, הדפסת פרסומים ועריכת השתלמויות.

הכתבה המלאה - במגזין G

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים