גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביד אחת רובה, בשנייה מצלמה: כך פועלת יחידת המתעדים

לפעמים הם נכנסים לפוקוס של המתפרעים, לפעמים הם נאלצים להחביא את המצלמה ולהשיב אש, אבל הקרב האמתי שלהם הוא נגד הזמן - לספק את התיעוד המצולם לפני שיופץ הספין של הצד השני ■ מיוחד ל"פירמה"

חודש אוגוסט האחרון צורף סמ"ר נאור בלנקו למבצע לילי של גדוד נצח יהודה מחטיבת כפיר. המשימה הייתה לעצור מבוקש, החשוד בפעילות טרור במחנה הפליטים בג'נין. בלנקו, צלם המשמש כמתעד מבצעי בחטיבת דובר צה"ל, הגיע למבצע הזה מוכן, אבל כמו שקורה פעמים רבות בשדה הקרב, דברים הסתבכו.

"קצת אחרי שנכנסנו לשם, התחילו לירות עלינו מכמה כיוונים", הוא משחזר. "פעלנו על פי הנהלים והכוח השיב באש כשזיהה את מקורות הירי. תוך כדי התקדמות באחת הסמטאות, עפה לכיוון שלי לבנה גדולה ונפלה במרחק קטן ממני. בכל אותו הזמן אחזתי במצלמה ותיעדתי את התנהלות הקרב ואת חילופי האש. הסטתי את המבט אל המקום שממנו נזרקה לעברי הלבנה והבחנתי במחבל שעומד על גג סמוך. הוא התכוון להשליך לעברי לבנה נוספת. הבנתי שאני בסכנת חיים".

בלנקו לא התבלבל. "לא היה לי ספק מה אני צריך לעשות במצב הזה ופעלתי מהר. הכנסתי את המצלמה לווסט והרמתי את הרובה. המחסנית כבר הייתה בפנים. המחבל היה במרחק של 30-40 מטר ממני. כיוונתי, לחצתי על ההדק ושחררתי כדור אחד, שפגע לו במדויק מתחת לברך. הוא נפצע ונוטרל ולא היווה עוד איום עליי או על חבריי מהכוח".

המבצע הסתיים בהריגת המבוקש ובפציעתם של שני פלסטינים שהיו מעורבים בעימותים עם כוח צה"ל. אולם גם לאחר יציאת הכוחות מג'נין העבודה של סמ"ר בלנקו נמשכה. "כשסיימנו במחנה הפליטים יצרתי מידית קשר עם ראש נציגות דובר צה"ל בפיקוד מרכז, רס"ן רן ברעוז, ועם נציגי החטיבה באיו"ש. הבנתי מהם שעל פי דיווחים שכבר יצאו ממקורות פלסטיניים, צה"ל כביכול ביצע פשעים בפשיטה הלילית בג'נין, ונער בן 14 נפגע. הוצאתי את ערכת השדל"א (ערכה לשידור לאחור של צילומים - י"א) ושיגרתי את הווידיאו שתיעד את השתלשלות האירוע. החומרים עברו עריכה ראשונית, התמונות הופצו לכל מערכות התקשורת, ובתוך זמן קצר הטונים של כל הדיווחים ירדו".

בלנקו הוא אחד מ-24 לוחמים, שמוגדרים כ"מתעדים מבצעיים", אשר הוכשרו בפלגה מיוחדת שהקימה לפני כשנתיים חטיבת דובר צה"ל, ואשר פועלת כפלגה מבצעית לכל דבר. החומרים הוויזואליים שהעביר הוכיחו שהכוח שפעל בשטח נהג באיפוק והחיילים ירו רק כשנשקפה להם סכנת חיים. ברקע נשמעו ללא הרף קריאות "איטבח אל יהוד" והכותרות "צה"ל פלש לג'נין" עודכנו בתוך דקות ל"צה"ל פעל נגד תשתיות טרור בג'נין".

"זה השיא מכל הבחינות ובכל הרמות", מודה בלנקו בעיניים נוצצות. "אני יודע שמערכות תקשורת שונאות לחזור בהן מדיווחים שהן מעלות. וכאן הצילומים שלי מהזירה שינו את כל הכיוון של סיקור האירוע".

הם עברו הכשרה מפרכת במסגרת חטיבת גולני כמו כל לוחם אחר: טירונות, טרטורים, הקפצות באמצע הלילה, מסעות של עשרות קילומטרים ושדאות; למדו להפעיל מ"ק, לתפעל נשק, להשליך רימון, לחבב מנות קרב ולנשום אבק, ובין לבין הם ירו במטווחים - והכל עם מצלמה ביד. אחרי תהליך הכשרה ברמת רובאי 05, ואחרי הכשרה ייעודית משלימה, הם כבר יודעים לעשות פזצט"א תוך כדי צילום, לפתוח מחשב נייד בשדה קרב אחרי מסע של 40 ק"מ ולשדר חומרים, ובעיקר - הם יודעים מתי לשים את האויב בין כוונות של רובה ומתי לכוון אליו את עדשת הניקון שלהם.

תמונה אחת שווה אלף ספינים

באיחור של שנים, בצה"ל מבינים שבמטוסי קרב חמקניים ופצצות חכמות אין די כדי לנצח בקרב על דעת הקהל, ושתמונה טובה אחת יכולה לחסוך ועדות חקירה ועוד כמה כאבי ראש בינלאומיים. בדרך לניצחון הזה צה"ל החליט לוותר על רובה או שניים באזורי קרבות, ולהחליף אותם במצלמות סטילס או וידיאו שיאפשרו לספר את אותו הסיפור שיסופר לעולם - ואחרת לגמרי.

המתעדים המבצעיים הם לוחמים לכל דבר. הם פועלים באזורי העימות הלוהטים ביותר, מתחככים עם אוכלוסייה אזרחית בשטחים, רואים למחבלים את הלבן בעיניים, וכשהכדורים שורקים להם מעל הראש הסיפור רק נהיה מעניין יותר. כשחבריהם לכוח מתקדמים לעבר היעד עם אצבע על ההדק, הם מכוונים מצלמה טעונה, כדי שצה"ל יבטיח לעצמו את הניצחון בקרב שיבוא רגע אחרי שאחרון החיילים ייצא מזירת הלחימה הבוערת: הקרב על התודעה.

לכל המתעדים פרופיל 97, סיבולת לב-ריאה גבוהה ורקע בצילום - חלקם צילמו טרם גיוסם לשורות צה"ל כתחביב וחלקם למדו את יסודות המקצוע במסגרת לימודיהם בתיכון. "לכולנו יש אהבה לתחום הזה, את החיידק", מספר בלנקו, שלמד קולנוע במסגרת מגמת תקשורת בתיכון רוטברג שברמת השרון. "סביר להניח שאם המפגש הראשון שלי עם מצלמה היה מתקיים רק בשירות הצבאי, לא הייתי כאן".

לדברי קצין בכיר בחטיבת דובר צה"ל שאמון על היחידה, "מעבר ליכולות צילום במגוון רחב של תרחישים, החיילים האלה מכירים את השפה, יודעים להבין את הפקודות שניתנות בשטח בסיטואציות הלחוצות ביותר ולתקשר עם הכוח שלצדו הם פועלים. לוחם זה מקצוע וללוחמים יש שפה. המתעדים המבצעיים שלנו מכירים אותה, כי הם עברו את כל תהליך ההכשרה שעברו עמיתיהם לכוח, וזה מקל על ההתנהלות שלהם בזירות הסוערות ביותר".

ההחלטה על פיתוח פלגת המתעדים המבצעיים התקבלה עוד בתקופת הכהונה של דובר צה"ל הקודם, תא"ל יואב (פולי) מרדכי, שכבר הועלה מאז לדרגת אלוף וכיום משמש כמתאם פעולות הממשלה בשטחים. דובר צה"ל הנוכחי, תא"ל מוטי אלמוז, אימץ את הגישה והורה להמשיך ולפתח את המיזם.

"התקרית בג'נין עם המתעד בלנקו, שירה לעבר מחבל, המחישה לכל המתעדים המבצעיים שלנו את הצורך באימונים המפרכים שהם עוברים ויצרה מתח מבצעי. כל פעילות שהם מצטרפים אליה יכולה לזמן אותם למצב כזה. מאז אותו אירוע אין שאלות מדוע צריך להגיע לאימוני ירי ממושכים במטווחים בתדירות גבוהה. פשוט אין ספק בצורך שכל מתעד יכיר את הנשק שלו, שידע להרים אותו וגם ידע ללחוץ על ההדק כשצריך", אומר הקצין הבכיר.

- מה המתעדים בזירת קרב צריכים להרים קודם - את הרובה או את המצלמה?

הוא עונה בנחרצות: "המתעד המבצעי הוא לא חלק מהכוח האורגני שמבצע את המשימה, הוא רק מצטרף אליה ויש לו מטרה מוגדרת מאוד. מבחינת מספר האנשים באותו כוח, לא צריך אותו למען הצלחת המשימה עצמה. המתעד צריך להביא משם את התמונות, בין אם מדובר בסטילס ובין אם מדובר בווידיאו. אבל אין ספק שאם הוא מוצא את עצמו במצב של סכנה מוחשית - שיעזוב את המצלמה, ירים את הרובה ויפתח באש. ברור שעדיף לוותר על תמונה מאשר שיחזור חלילה בארון".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק