גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האתר החדש שיהפוך כל טוקבקיסט לפרשן ספורט

אתר הספורט kick ביקש לקחת את הטוקבקיסטים צעד אחד קדימה, להעניק להם במה רחבה ועריכה מקצועית ולהציב את הדעות שלהם בראש עמוד הבית

בתוכנית "יציע העיתונות" של ערוץ הספורט ב-24 בפברואר נפל דבר. הפרשן משה פרימו הסתכל על הסמארטפון שלו, ולפתע צווח שיש לו סקופ אדיר: שחקנה של מכבי תל אביב, קרלוס גרסיה, עומד להתאזרח ולשחק בנבחרת ישראל בכדורגל. מאוחר יותר התברר שהסקופ היה ברווז עיתונאי ושפרימו הולך שולל על ידי אוהדי מכבי תל אביב, שניסו לערער בפרהסיה את אמינותו כחלק מחשבון ארוך שיש להם איתו. פרימו הסביר, תירץ והתפתל, אבל הנזק כבר נגרם, שכן מן הסתם הוא אינו היחיד שמשיג כך את המידע - וזו אינה הפעם הראשונה.

"הסיפור הזה מעלה שאלות משמעותיות מאוד לגבי תפקוד עיתונות הספורט ותפקודה בכלל של העיתונות המסורתית", אומר ניצן פלד, העורך הראשי של אתר הספורט קיק (www.kick.co.il), המבוסס על תוכן גולשים.

באתר, שנוסד רק לפני חצי שנה, אין כתבים ידועי שם ולא פרשנים מדושנים וקולניים. עורכי האתר מעלים לרשת טקסטים שכותבים ושולחים אליהם הגולשים, והם - שופטים מאות אלפי הגולשים - לא נופלים במקצועיותם.

קיק נוסד לפני כחצי שנה על ידי חברת התקשורת אימג'ין מדיה, הנמצאת בבעלותו של אבי בר ומחזיקה בערוץ הספורט החדש "TRACE ספורט", בערוץ הילדים "ZOOM" יחד עם קבוצת סבן בישראל, ובאתרי אינטרנט שונים. הפופולריות של הטקסטים, ובהתאמה גם רמת ההבלטה והחשיפה באתר, נקבעות על פי מידת ההתעניינות של הגולשים - תגובות, צפיות וכדומה. העורכים דואגים לשיוף פינות, לעריכה טקסטואלית קלה, לדיאלוג עם הכותבים כדי לחדד נקודות ולעריכה לשונית וכמובן גם לתוספות כמו גרפיקה ונתונים.

הגולשים, הן יצרני התוכן והן הנכנסים לאתר, מקליקים בעד המודל. כבר בחודש השלישי להשקת קיק, הוא זכה ל-232 אלף ביקורים ייחודים ול-541 אלף כניסות, כשהשהות הממוצעת באתר עומדת על יותר מ-6 דקות. נכון לסוף חודש מארס כבר התקבלו באתר למעלה מ-6,000 טקסטים שנכתבו על ידי למעלה מ-1,000 גולשים.

"בסקרים שעשינו לפני שעלינו לאוויר, קיבלנו תוצאות מדהימות של חוסר אמון מוחלט מצד הצרכן בעיתונאי הספורט המסורתי", אומר סמנכ"ל הפיתוח העסקי של אימג'ין, מוני ברוש על נסיבות הקמת האתר. "'רמה נמוכה', 'קשקשת', 'אינטרסים', 'צעקות' ו'משעמם' הן חמש מתוך שש האסוציאציות השכיחות ביותר שהעלו חובבי הספורט בסקר לגבי המילים 'פרשני ספורט בישראל'". על פי המחקר שערכו בחרה, כ-46% העלו באופן ספונטני אסוציאציות שליליות לגבי פרשני הספורט, לעומת פחות מ-4% שהעלו הקשרים חיוביים.

"נוסף על כך, רוב הנשאלים הסכימו באופן מסוים עם הטענה כי רמת פרשני הספורט בארץ נמוכה וכי הם עצמם, חובבי הספורט, מסוגלים לפרשן אירוע ספורטיבי לא פחות טוב מהם", אומר ברוש, "כ-44% מחובבי הספורט מרגישים במידה רבה שיש פרשני ספורט רבים שהפרשנות שלהם נגועה באינטרסים ושהם לא תמיד מביעים דעה אובייקטיבית".

"לא אנחנו מרדדים את השיח"

קיק לא המציא את הגלגל. הקונספט שבמסגרתו מוגשת לגולשים האפשרות לייצר תכנים מגוונים על גבי פלטפורמה שפועלת כאתר מן המניין - ולא עוד בלוג אנונימי, פורום, רשת חברתית או טוקבק - הוליד כמה אתרי ענק בעולם. המוכר והמפורסם שבהם בתחום הספורט הוא "בליצ'ר ריפורט" האמריקאי. האתר, הנמנה עם חמשת אתרי הספורט הגדולים בארה"ב, הוקם בשנת 2007 ובשנה שעברה נרכש על ידי ענקית המדיה טיים וורנר תמורת 200 מיליון דולר.

- איך נולד קיק?

פלד: "היה פה ערך חיובי וערך שלילי. החיובי הוא שאנשים רוצים לכתוב ולהתדיין ולהביע את דעתם, אבל מה שהיה פעם קבוצות פורומים ואתרי פורומים כבר כמעט עבר מן העולם. אנשים עברו לקבוצות פייסבוק וציוצי טוויטר, וכשבדקנו גילינו עד כמה אנשים כותבים טוב על ספורט כשהם כותבים לעצמם. העניין השלילי הוא אותו מיאוס מעיתונות הספורט המסורתית".

- זה לא יותר מסוכן? אתם הרי לא יודעים מה מפת האינטרסים של כל גולש שכותב.

"אצלנו אנשים לא מעלים סקופים. אין ניסיון להעלות ידיעות חדשותיות, ואנחנו גם לא מאשרים כל דבר. אנחנו בודקים גם השלכות משפטיות, ודברים עולים רק אחרי עריכה".

ברוש: "בקיק כל אחד יכול לומר מה שהוא רוצה, רק שיהיה כתוב היטב ואחרי עריכה ואימות עובדות. אבל הכל הרבה יותר פתוח מאשר בעיתונות הממוסדת, כי אצלנו ברור מראש שאלה דעות פרטיות של אנשים פרטיים ואין אצטלה של ניתוח מקצועי נטול פניות, שגם זה לא באמת קורה בעיתונות הממוסדת. בעתיד נתרחב ונהיה אתר שמעלה יותר חדשות וסקופים, ואז כמובן נבדוק הרבה יותר".

פלד: "גם כשנהפוך להיות אתר חדשותי, עדיין יהיה לנו יתרון אדיר על כל אתר עיתונות מסורתי, כיוון ששיטת תוכן הגולשים היא שיטה יעילה יותר. קח לדוגמה את טוויטר - מדובר בתוכן גולשים הכי טהור וגם הוא הופך חדשותי. וזה גם מה שקרה לאתר בליצ'ר. באתר רגיל יש מספר כתבים מוגבל ואם הכתב נמצא עכשיו באימון, אין מי שידווח ממשרדי ההתאחדות. לעומת זאת, בטוויטר אנשים שונים במקומות שונים כותבים באותו זמן ומתקבלות חדשות מידיות - ומידיות היא הרי שם המשחק".

- אם כך, האם זה לא מייתר בסופו של דבר את העיתונות המסורתית?

"לעיתונות הספורט המסורתית יש בעיה כמו לכל העיתונות, והיא צריכה להילחם על חייה. הם לא מהירים מספיק ולא יצירתיים מספיק, וכמו כל תעשייה גוועת העיתונות נעשית יותר ויותר שמרנית, כי היא מנסה לקצץ בשוליים ולשמור על מה שעבד כל השנים. אתר בליצ'ר חתום על הרבה סקופים לאחרונה, וזה רק הולך וגדל. הם מעבירים את הכותבים שלהם סדנאות ובחינות, וזה כבר לא אתר גולשים מובהק. כך הם מרוויחים גם כותבים יותר איכותיים, ובעיקר יותר מהירים ומחדשים".

ברוש: "עולם התוכן כולו צועד לכיוון של ייצור התוכן על ידי הצרכן עצמו, ולאו דווקא על ידי מומחים".

- אז אתם בעצם כורתים את הענף שעליו כולנו יושבים. הרי כך המומחיות תהפוך למיותרת, ואיכות הטקסט תיקבע רק לפי הרייטינג של הטקסט.

"מי אומר בכלל שמאמן או שחקן לשעבר או שדרן ותיק יודע באמת יותר ממני, הצופה, שיושב בבית או במגרש?".

- כדי לעסוק במשהו לעומק ולא בצורה פופוליסטית צריך להבין בו.

"אם תעמיד את עיתונות הספורט היום מולנו, תגלה שאנחנו ממש לא מרדדים את השיח. והמבין יבין".

פלד: "רמת ההתבטאות של חלק גדול משדרי ופרשני הספורט בהמית ורדודה הרבה יותר מזו של האדם המצוי בפייסבוק. פרשנים גם טועים הרבה פעמים, ולא תמיד בזמן המשחק יש להם יותר מידע מאשר לצופה בבית. וכשעיתונאי צריך להתאים את הטיעון שלו לסאונד בייט של עשרים שניות או לאורך טור של כך וכך אינצ'ים בעיתון - זה לא רידוד השיח?

"בהקשר של ייתור המומחים - תראה את ויקיפדיה. חוכמת ההמון ייצרה ערכים מאוד מאוזנים, מקצועיים ומדויקים - הרבה יותר מערך מקביל שיכתוב מומחה בעל שם, שנגוע באינטרסים או בעל אידיאות פיקס בלתי מתגמשות".

*** הכתבה המלאה - במגזין "פירמה" של גלובס

האתר שייך לצעירים

המספרים של קיק בחצי השנה לפעילותו

עוד כתבות

אברהים קאלין, ראש סוכנות הביון הטורקית / צילום: ap, Emrah Gurel

מתווכת על מלא: ראש סוכנות הביון הטורקית נפגש עם הנייה בדוחא

ברקע המשבר בין ירושלים לאנקרה, ראש סוכנות הביון הטורקית נועד בבירת קטאר, דוחא, עם ראש הלשכה המדינית של חמאס, אסמעיל הנייה ● בפגישה בין השניים עסקו במו"מ, בניסיון הטורקי להביא להפסקת אש ובסוגיית הכנסת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בוול סטריט; מניות המם זינקו בעשרות אחוזים

הדאו ג'ונס ננעל בירידה אחרי רצף עליות של 9 ימים ● אירופה ננעלה באדום ● מדד המחירים לצרכן של סין טיפס ב-0.3% בהשוואה לשנה שעברה - גבוה מהערכות לעלייה של 0.2% ● הונג קונג ננעל בעלייה של 0.76%

מימין: שלומי בן חיים, גל קרובינר, אלי גליקמן / צילום: ג'ייפרוג, ענבל מרמרי, איתי רפפורט

המניה הישראלית שקפצה ב-90% מהשפל והדוחות שהזניקו את פאגאיה

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש • ג'יי פרוג הציגה דוחות חזקים אך המניה צללה ● פאגאיה זינקה בחדות לאחר שעקפה את התחזיות בתוצאות הכספיות ● וצים סיכמה זינוק של כ-20% בשני ימי מסחר בעקבות עלייה במחירי התובלה הימית

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

שני בנייני ענק שיאכלסו 9 מיליון איש: כך נקלע לסחרור הפרויקט הגדול בעולם

התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה ● אפילו אדריכל בריטי המעורב בפרויקט כינה אותו "תמוה ובלתי סביר, אפילו עבור מי שעוסק בתכנונו"

איך לחסוך בחיי הסוללה? / אילוסטרציה: Shutterstock

סוללת הטלפון מתרוקנת במהירות? כך תאריכו את זמן השימוש בה

השימוש היומיומי בסמארטפונים ובמחשבים ניידים מייצר תלות בשקעי טעינה, אך ניתן להקטין אותה בכמה צעדים פשוטים ● מהקטנת בהירות מסך, דרך כיבוי תוכנות "כבדות" ועד תוכנית חיסכון בחשמל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

לקוח הוריש את כל רכושו לעורך הדין. למה בית המשפט ביטל את הצוואה?

חברה רכשה מגרש באזור התעשייה בטמרה, מבלי לבקר בו קודם לכך, ולאחר קבלת הזכויות, גילתה שחברה אחרת כבר מחזיקה בחלק ממנו ● עו"ד ביקש לקיים את הצוואה האחרונה של לקוחו, לפיה הוא יורשו הבלעדי ● חברה המשכירה מחסנים דרשה תשלום ארנונה מופחת, וסורבה בטענה שמדובר בשטחי מסחר ● שלושה פסקי דין בשבוע

כוח צה''ל בעוטף עזה / צילום: Associated Press, Tsafrir Abayov

בג"ץ אישר למבקר המדינה לבקר את אירועי ה-7 באוקטובר

השופטת כנפי-שטייניץ קבעה שצה"ל ומבקר המדינה יגישו את טיעוניהם עד ה-8 ליוני, אך לא קבעה צו ביניים ● במשרד מבקר המדינה אומרים כי "מצופה מהרמטכ"ל ומכלל הגורמים המבוקרים לשתף פעולה באופן מלא עם נציגי משרד מבקר המדינה, בדומה לגופי הביטחון האחרים"

ולדימיר פוטין, נשיא רוסיה / צילום: ap, Mikhail Metzel

כלכלן בתפקיד שר ההגנה: טלטלה גדולה בממשלת רוסיה

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, מציע להחליף את שר ההגנה מאז 2012, סרגיי שויגו, בסגן ראש הממשלה אנדריי בלוסוב ● לפי מרבית ההערכות, ההדחה היא על רקע הקיבעון וההאטה במלחמה באוקראינה שנמשכת מאז פברואר 2022

איסטנבול / צילום: Shutterstock

למרות הפסקת המסחר: ישראל החזירה דיפלומטים לשגרירות באנקרה

בחודש האחרון החלה ישראל להחזיר דיפלומטים ישראלים לטורקיה ● זאת למרות התקררות היחסים בין המדינות, והחלטת אנקרה להפסיק את הסחר עם ישראל עד להפסקת אש בעזה ● מה עומד מאחורי ההחלטה הישראלית?

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

אייר קנדה בנתב''ג / צילום: איל יצהר

אחרי יונייטד ואיזי ג'ט: חברה נוספת דוחה את החזרה לישראל

האפשרות לטוס ישירות לטורונטו תידחה עד אוגוסט: חברת התעופה אייר קנדה שהשהתה את פעילותה בישראל דוחה את החזרה שתוכננה ומצטרפת לאיזיג'ט, יונייטד איירליינס ואייר אינדיה שהשהו את חזרתן בשל השלכות מתקפת הכטב"מים האיראנית ● אייר אינדיה אמורה לחזור לפעילות בהמשך השבוע

יחיא סינוואר, מנהיג חמאס בעזה / צילום: ap, Adel Hana

דיווח: יחיא סינוואר מסתתר במנהרות בח'אן יונס

עם פתיחת אירועי יום הזיכרון הופעל צבע אדום בעוטף עזה ● פעמיים בתוך זמן קצר נשמעו אזעקות בשדרות: חלק מהרקטות יורטו וחלק נפלו בשטחים פתוחים • בצה"ל מעדכנים על התקדמות הלחימה בג'באליה, רפיח וזייתון: יותר מ-150 מטרות טרור הושמדו ביממה האחרונה ● עדכונים שוטפים

ורנון היל וכלבו סר דאפילד בפתיחת סניף חדש של מטרו בנק בלונדון, ב-2010 / צילום: Reuters, PA Images

המנכ"ל שהעסיק את אשתו, נתן לכלב שלו תואר והפיל בנק

ורנון היל, המייסד של בנק קומרס ומטרו בנק, שניהם הסתבכו בשל עבירות רגולטוריות, היה גם מי שעמד מאחורי בנק רפובליק פירסט שנפל ● להבדיל ממנהלי בנקים אחרים, היל ראה עצמו בראש ובראשונה כקמעונאי, אך נראה שדווקא גישה זו, בסופו של דבר, הכשילה את מיזמיו

חנות של רשת גיימסטופ / צילום: Shutterstock

80% בחצי שעה: האם המניה שהטריפה את וול סטריט תעשה זאת שוב?

מניות המם חוזרות לסיבוב נוסף? גיימסטופ (GME) מזנקת בוול סטריט ● ברקע הזינוק נמצא ציוץ אחד של קית' גיל, מי שגרם לזינוק המניה ב-2021, אחרי 3 שנים של שתיקה ● שתי מניות מם נוספות, רדיט ו-AMC, מטפסות אף הן

אמפי שוני הערב. משתתפי העצרת מניפים שלטים ''אין חטופים. אין עצמאות.'' / צילום: עודד אנגל Oded Engel

132 חטופים בעזה: טקס יום העצמאות האלטרנטיבי של משפחות החטופים

מטה משפחות החטופים קיים הערב (ב') עצרת בכיכר החטופים בת"א ● במקביל התקיים טקס "כיבוי משואות והדלקת התקווה" באמפי שוני ששודר בשידור ישיר במספר מוקדים ברחבי הארץ ● מחר (ג') יציינו את יום העצמאות במטס של תשעה מטוסים במבנה חסר שיניפו תמונות של 132 החטופים

מטה ARM בסן חוזה, קליפורניה / צילום: Shutterstock, Tada Images

דרמה בענף השבבים: ארם תשיק מעבדי בינה מלאכותית משלה

ארם צפויה להקים חטיבת פיתוח שבבי בינה מלאכותית שעשויה גם להתפצל ממנה לחברה נפרדת בשנה הבאה, לפי דיווח ביפן ● מדובר בחדשות רעות לאנבידיה ששולטת בענף מעבדי הבינה המלאכותית וחדשות טובות לסופטבנק - בעלת 90% ממניות ארם

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעקבות הפרסום בגלובס: אאורה מתקנת את הדיווח בדבר זכייתה בפרויקט ההתחדשות העירונית בגבעתיים

כזכור, בעירייה טענו כי הנתונים שפרסמה החברה אינם תואמים את התכנון שהיא מקדמת ● בחברה מפרסמים כעת "דוח משלים" לדיווח הראשון ובו גרסה מסויגת יותר, ומפורטת פחות, של הצפוי בפרויקט

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בישראל ובארה"ב: שלושה נתוני מאקרו גורליים יפורסמו בתוך 24 שעות

החל מיום רביעי בצהריים יחל מרתון של נתוני מאקרו חשובים ● הראשון שבהם יהיה מדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש אפריל, שהפתיע לרעה במשך 4 פעמים ברצף ● משם הפוקוס יעבור לישראל, עם פרסום נתוני האינפלציה והתוצר ● אלו הציפיות בשוק

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומייד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו, מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב, ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נוסה