גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היזם הישראלי: גבר בשנות ה-30 לחייו וחולם על אקזיט

31% מהיזמים הישראלים מאמינים שיגיעו לאקזיט ב-3 השנים הקרובות ו-12% סבורים כי הם הולכים להיות 'Waze הבאה' ■ ומה במציאות? "הסיכוי לעשות אקזיט מעל 100 מיליון דולר שואף כמעט לאפס"

לא תמיד קל לאבחן את הפרופיל של איש סטארט-אפ: מה גילו, היכן הוא מתגורר וכמה שעות בשבוע הוא מקדיש למיזם. סקר שנערך עבור "גלובס" על ידי חממת TerraLab Ventures בבעלות קרן ההון סיכון Terra Venture Partners ובשיתוף דונה גריפית' (אברהם), מנכ"ל corporate storyteller, ניסה למצוא קווים מאפיינים לדמותו של הסטארט-אפיסט הישראלי בקרב מדגם מייצג הכולל למעלה מ-200 סטארט-אפיסטים בשלבים שונים של חיי המיזם.

מהסקר עולה כי היזמים הישראלים פחות צעירים ממה שנהוג לחשוב: 78% מהנשאלים השיבו כי הם בני 26 עד 45, ורק פחות מ-5% מהם בגילאים 18 עד 25. בני הגיל השלישי כבר פחות רודפים אחרי החלום - רק 10% מהיזמים הישראלים הם בני 55 ומעלה. גם בסוגיית המגדר אין הפתעות גדולות: כ-84% מהיזמים שהשתתפו בסקר הם גברים ורק 16% הן נשים.

"אין ספק שתעשיית היזמות עברה התבגרות מואצת בעשור האחרון, בפרט מאז התפוצצות בועת ההיי-טק בתחילת שנות האלפיים", אומר ברק גולדשטיין, מנכ"ל TerraLab ושותף בקרן Terra. "אנו מעריכים שרק ב-2013 קמו בישראל קרוב לאלף סטארט-אפים בתחומים שונים. עם זאת, צריך לזכור שעל כל סטארט-אפ שנסגר נפתחים שניים חדשים".

למרות ניסיונה של המדינה לעודד יזמות מחוץ לאזור המרכז באמצעות חממות טכנולוגיות ביקנעם, באריאל וכדומה, מרבית היזמים עדיין מתגוררים באזור המרכז (72%). האזור השני שמנפיק את מספר היזמים הגדול ביותר הוא הצפון (17%), ורק 4% מהיזמים השיבו כי הם מתגוררים באזור הדרום. נתונים אלה מתיישבים גם עם התשובה לשאלת המגורים, כאשר 87% מהיזמים אמרו שהם מתגוררים בעיר ורק 10% במושב. רק 2% מהנשאלים גרים כיום בקיבוץ.

רוב הסטארט-אפיסטים שהשתתפו בסקר נשואים - 63%, כאשר 33% רווקים ורק 4% גרושים. כמו כן, כ-60% מהנשאלים הם הורים לילד אחד, ואילו ל-40% אין ילדים כלל. מבין ההורים, ל-24% שני ילדים, ורק 8% הם הורים לשלושה ילדים ומעלה.

בדרך לתואר

הדרך לסטארט-אפ עוברת קודם כול באקדמיה: 46% מהיזמים העידו על עצמם שהם בעלי תואר ראשון ו-35% הם בעלי תואר שני. רק כ-5% הם בעלי השכלה תיכונית בלבד - אחוז זהה למספר בעלי הדוקטורט.

36% מהנשאלים למדו תארים טכנולוגיים (מדעי המחשב). ל-24% יש תואר במדעים, 13% מהיזמים הם בעלי תארים בתחום מדעי החברה ולכ-10% תארים באמנות ובמקצועות הומניים.

עוד עולה מהסקר, כי 86% מהיזמים שירתו בצה"ל, כאשר כ-36% מהם שירתו ביחידות טכנולוגיות (ממר"ם, תלפיות, מודיעין) ומספר זהה ביחידות קרביות (יחידות שדה). רק כ-10% מהיזמים שירתו ביחידות מנהליות.

"לשירות הצבאי ממד משמעותי בעיצוב האישיות של היזמים הישראלים. אחריות, עידוד ליצירתיות וכישורים ניהוליים - ניסיון שיזמים אמריקאים, למשל, זוכים לו רק בגילאים מאוחרים הרבה יותר. המקביל האמריקאי צריך לעבור בכמה תפקידים בתוך ארגון כדי לרכוש את אותם כישורים שהיזמים הישראלים מקבלים בצבא", אומר גולדשטיין.

כמו כן, נראה כי דרגת קצין בצה"ל מעלה את הסיכוי להוביל סטארט-אפ טכנולוגי: 37% מהיזמים השתחררו בדרגת קצונה, וכ-47% השתחררו בדרגת סמל או רב-סמל. 16% השתחררו בדרגת סמל או סמל ראשון.

מחפשים שותף לדרך

בשביל רעיון טוב צריך יותר מאיש אחד: רוב היזמים הם "שחקני צוות" - 78% מהנשאלים אמרו שבמיזם שלהם ישנם שניים או יותר שותפים מייסדים. רק 22% מהיזמים עובדים לבד והם בעלי המיזם והרעיון באופן בלעדי.

כמו כן, 48% מהנשאלים העידו שהסטארט-אפ הנוכחי שלהם אינו הראשון. 33% מהם היו מעורבים במיזם נוסף, 25% ציינו שהיו להם שני סטארט-אפים ובאופן מפתיע יותר מ-40% העידו על עצמם כיזמים סדרתיים שהיו מעורבים ביותר משני מיזמים לפני הסטארט-אפ הנוכחי שלהם.

5% מהנשאלים בסקר העידו על עצמם כעובדים על המיזם שלהם מהבית, 32% במסגרת משרד ורק כ-14% במסגרת חממה או אקסלרטור.

אחת הסוגיות הקשות ביותר ליזמים הוא הקושי להתפרנס והצורך לחיות על חסכונות בעודם מנסים לפתח את המיזם, אך נראה כי הסטארט-אפיסטים הבינו שכדי להצליח אי אפשר לעשות את זה "על הדרך". כ-66% מהנשאלים אמרו שאינם עובדים כשכירים במקביל לעבודה על המיזם שלהם, ואילו 25% מהם עדיין עובדים בשתי עבודות במקביל. את הקושי להחזיק עבודה כשכירים במקביל לפיתוח הסטארט-אפ אפשר להסביר על ידי הנתונים הבאים: יותר מ-40% מהיזמים משקיעים לפחות 50 שעות עבודה שבועיות על פיתוח המיזם שלהם, ויותר מ-80% מהם אף עובדים עליו בסופי שבוע.

מחכים לאקזיט

עד כמה היזמים ריאליים לגבי ציפיותיהם לעשות אקזיט ולהתעשר מהמיזם שלהם? 31% מהנשאלים ציינו שהם מאמינים כי יגיעו לאקזיט ב-3 שנים הקרובות, 33% היו קצת יותר סולידיים והעריכו שייקח להם בין 3 עד 5 שנים, ורק 8% מהנשאלים הנמיכו ציפיות והעריכו שייקח להם למעלה מ-5 שנים עד לאקזיט.

לדברי גולדשטיין, "הסטטיסטיקות מלמדות אותנו שלסטארט-אפ ייקח יותר מ-5 שנים בממוצע עד שיגיע לאקזיט. הנתון המעניין באמת מראה כי 28% מהנשאלים ציינו שהם לא חולמים על אקזיט, אלא מקווים להקים חברה שתתקיים לאורך שנים ארוכות".

כשבודקים את נושא האקזיט עם היזמים ובכמה יהיו מוכנים למכור את הרעיון שלהם, מגלים שהם לא יסתפקו במועט: 12% העידו על עצמם כ-Waze הבאה, יותר מ-29% מאמינים שיימכרו את החברה שלהם ביותר מ-100 מיליון דולר ואילו 42% צנועים קצת יותר ומעריכים ששווי החברה שלהם יעמוד על בין 10 עד 100 מיליון דולר.

"אפשר לראות לאורך השנים שסכומי האקזיטים עולים בהדרגה, אך שהדבר הזה לא יטעה אתכם. המספרים הללו מלווים את תעשיית הסטארט-אפים ומציתים את דמיונם הן של היזמים והן של הקרנות. היזם הישראלי הוא אופטימיסט חסר תקנה, בעוד שהמציאות מראה כי הסיכוי לעשות אקזיט מעל 100 מיליון דולר שואף כמעט לאפס", אומר גולדשטיין. "לשמחתנו, היזם הישראלי נוטה להתעלם מסטטיסטיקה יבשה ואוהב סיכונים והרפתקאות. זה מה שהופך את ישראל ליצרנית סטארט-אפים מהטובות בעולם. הסיכוי של יזם בסטארט-אפ הראשון להגיע לאקזיט של 100 מיליון דולר כמעט לא קיים. הישראלים שכן עושים כאלה אקזיטים הם בדרך כלל יזמים מנוסים שזהו אינו המיזם הראשון שלהם ולהם קשת ענפה של קשרים בעמק הסיליקון, הם מוכרים בתעשייה ובחברות הגדולות.

"אולם גם לגביהם הסטטיסטיקה לא מאירה פנים, והסיכוי שלהם נע בין עד 2%. אסור ליזמים להתרשם מסיפורי סינדרלה כמו וייבר או Waze, אלו באמת סיפורים נדירים".

מתעסקים במובייל

מהסקר עולה, כי היזמים הישראלים עוסקים בעיקר בתחום המובייל והאינטרנט. כ-50% מהנשאלים העידו שהמיזם שלהם נוגע לאחד משני התחומים הללו, או שניהם. התחומים המובילים הנוספים הם מדיה, סייבר, וגיימינג. 16% בלבד עוסקים בתחום הקלינטק ו-13% בתחום המדיקל.

לדברי גולדשטיין, "אנו רואים מתאם בין סוג המיזם לגילו של הסטארט-אפיסט. ככל שגיל היזם צעיר יותר, הסיכוי שהוא יעסוק בטיפול בצורך משמעותי יותר ירד. היזמים הצעירים ברובם מסתנוורים מהאקזיטים המהירים והולכים על פיתוח אפליקציות שהאימפקט שלהן הוא נמוך משמעותית".

לדבריו, "בשנתיים האחרונות אנו רואים עלייה משמעותית במיזמים שעוסקים בסייבר, כחלק ממיני בועה שהולכת ונוצרת בתחום בארץ. עדיין אין ספק שזהו תחום עם יתרון יחסי למדינת ישראל הרבה הודות לשירות הצבאי. שני התחומים הבאים שאנו צופים כי יתפסו תאוצה בשנתיים הקרובות הם האינטרנט של הדברים כמובן, שם ניתן לציין את הסנונית הראשונה עם המכירה של NEST לגוגל; והתחום השני הוא ה-connected cars. עולם הרכב עומד בפני מהפכה שתהפוך את הרכב שלנו ל'מחובר', וכמובן שהשלב הבא הינו נהיגה אוטונומית".

הסקר נערך כאמור, בקרב למעלה מ-200 סטארט-אפיסטים הפועלים בישראל, בשלבים שונים של חיי הסטארט-אפ החל משלב הפרה סיד ועד ליזמים בחברות שעברו roundA. הנשאלים שהשתתפו בסקר הינם היזמים המייסדים של החברות, מכל תחומי הטכנולוגיה. 34% מתוך הנשאלים כבר גייסו כסף למיזם ו-65% עדיין מממנים אותו בכוחות עצמם. מתוך אלו שגייסו, 34% גייסו בין 50 עד 400 אלף דולר, 25% בין 400 אלף למיליון דולר ו-34% גייסו יותר ממיליון דולר.

האם זה הסטארט-אפ הראשון של

עוד כתבות

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

גיל שויד / צילום: גלובס

גיל שויד על הפרישה מתפקיד מנכ"ל צ'ק פוינט: "לא מתחרט על כלום, רוצה לבנות את המוצר הבא"

"אני גאה שצ'ק פוינט תמיד הייתה יציבה, לא הייתה שנה אחת שלא הרווחנו", כך אומר גיל שויד, מנכ"ל חברת הסייבר צ'ק פוינט ב-31 השנים האחרונות, בשיחה עם עורך ההייטק של גלובס, אסף גלעד, בכנס TECH IL של גלובס ● על השפעות המלחמה אומר שויד כי "הנזק המקומי הוא לא הבעיה, אלא הנזק שייגרם לטווח רחוק"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

חן חיים, סמנכ''לית התפעול של חברת הרחפנים XTEND ליאור סגל, מנכ''ל חברת גילוי הרחפנים, העין השלישית, חגי בלשאי, מנכ''ל חברת הרובוטיקה הצבאית רובוטיכאן בשיחה עם אסף גלעד / צילום: כדיה לוי

"פרדוקס": מנהלי חברות הרחפנים חשפו – זו הסיבה שסין מנצחת אותנו

חן חיים, סמנכ"לית התפעול של XTEND, ליאור סגל, מנכ"ל עין שלישית, וחגי בלשאי, מנכ"ל חברת רובוטיכאן, השתתפו בפאנל בכנס TECH IL של גלובס ● הם שוחחו עם אסף גלעד על הלקחים מהמלחמה, ולאן מתקדמת טכנולוגיית הרחפנים

מדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות / אילוסטרציה: Shutterstock

מחירי הנדל"ן בדרך לשיא חדש, ואלה הדירות והמיקומים שהרוכשים מעדיפים

הירידות נמחקו לחלוטין, ומדד ינואר-פברואר של 2024 קבע שיא חדש במחירי הדירות ● עיון בנתונים מוצא כי בשלושת החודשים שבין דצמבר לפברואר השנה הוביל מחוז המרכז את עליות המחירים, עם 3.6% עלייה ● הבעיה המסתורית היא ההיצע 

מייסדי סנאפי, חני גולדשטיין ודביר כהן / צילום: Elad Malka

הגיוס מגלה: השווי של הסטארט-אפ נחתך בחצי, אבל ההכנסות עלו

חברת הסטארט-אפ סנאפי, פלטפורמת המתנות לעובדים וללקוחות, השלימה סיבוב גיוס הון חדש בהובלת קרן קומרה ● הסיבוב בהיקף של 25 מיליון דולר משקף לחברה ירידת שווי, שנע כעת בין 180-200 מיליון דולר - כמחצית מהשווי הקודם שקיבלה החברה בשנת 2021

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל / צילום: כדיה לוי

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל: "המלחמה הציבה את ההייטק הישראלי בפני דברים שלא ראו קודם"

רז בכר, מנהל מיקרוסופט פור סטארט-אפ ישראל, אמר בכנס TECH IL של גלובס כי כלי הבינה המלאכותית מנוצלים היטב על ידי יזמים ישראלים ● בהתייחסו למלחמה בישראל סיפר: "במהלך המלחמה ציפינו לראות האטה, אבל נהפוך הוא - ראינו עלייה בקצב הבקשות לתכנית"

מתן סמיש, רשא חולי ואילון לוי בפאנל בהנחיית נבו טרבלסי, גלובס / צילום: כדיה לוי

הצרכים, האתגרים והשאיפות: שלושה מנהיגים צעירים על במה אחת

בפאנל בהשתתפות נציגי הנבחרת לשנת 2024, מתן סמיש מלאומי סיפר על מהפכת השירות של הבנק, רשא חולי מדיפלסט סיפרה על אתגרי הניהול בתעשייה, ואילון לוי, דובר במערך ההסברה עד לאחרונה, דיבר על מצבה של ישראל בעולם

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

איזי ג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את הטיסות לישראל עד סוף אוקטובר

אתמול הודיעה איזי ג'ט על השהיה זמנית של הפעילות לתל אביב וממנה עד 21 באפריל, אולם כבר אמש באתר החברה לא היה ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר. כעת הגיע האישור הרשמי ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

אחד משני כטב''מי נפץ שחדרו מלבנון והתפוצצו באזור בית הלל / צילום: מתוך תיעוד שעלה ברשתות החברתיות, לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

שלושה נפצעו מפיצוץ שני כטב"מי נפץ בבית הלל

דקות אחרי ששני כלי הטיס התפוצצו - בלבנון דיווחו על רכב שהותקף בדרום המדינה • באיראן נערכים לתקיפה ישראלית, ומזהירים: "אנחנו מוכנים להשתמש בנשק שמעולם לא השתמשנו בו" • פיקוד צפון תרגל מעבר משגרה לחירום "במתכונת פתע" • איזיג'ט בהודעה דרמטית: מבטלת את כל הטיסות לישראל עד אוקטובר • עדכונים שוטפים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo & Scitex, בכנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

מנכ"ל HP Indigo, נועם זילברשטיין: "החוסן שלנו, במיוחד בעיתות משבר, הוא ששומר עלינו כמובילים עולמיים"

עם מפעל בקריית גת, תוך כדי פינוי עובדים וגיוס מילואים מסיבי, בחברת HP Indigo & Scitex, אחת המעסיקות הגדולות בהייטק הישראלי, התמודדו עם אתגרי המלחמה ● "לא מדובר בתקופה חד־פעמית, אלא במרתון שנצטרך להתמודד איתו", אמר נועם זילברשטיין, מנכ"ל החברה, במהלך כנס TECH IL של גלובס