גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופשה מכשפת בחו"ל: טיול בצל הרי געש בגואטמלה

אנטיגואה שבגואטמלה יפהפייה תמיד, אבל בחג הפסחא היא מתקשטת בשטיחים מפרחים חיים ומנסורת צבעונית, שכמה שעות אחר-כך יירמסו תחת רגליהם של הצועדים בתהלוכות הדתיות המפוארות והצבעוניות ביותר במרכז אמריקה

שוטטנו להנאתנו ברחוב, כשמאחורינו הגיחה קבוצה של גברים ונשים, נושאים בידיהם פסל של מריה הקדושה. כך, מבלי לתכנן, נעשינו לפתע חלק מתהלוכה דתית ברחובות אנטיגואה, הנחשבת ליפה ולמיוחדת שבערי גואטמלה. נגנים שצעדו לצד החוגגים השמיעו צלילים מונוטוניים בחליל, בטרומבון ובתוף, ונערים שרצו לפניהם לא הפסיקו להבעיר זיקוקים ולפוצץ חזיזים, עד שכל הרחוב נשמע כמו מכונת פופקורן אחת גדולה. כל הקקופוניה הצבעונית הזו התנהלה תוך שירה דתית של המשתתפים, שלבשו חג וצעדו עם נרות בידיהם לעבר קפלה באחת מכנסיות העיר, ואנחנו איתם. כשהם התיישבו לתפילה נפרדנו כידידים והמשכנו לדרכנו.

תהלוכות דתיות הן כמעט עניין של יום ביומו באנטיגואה, ובאמריקה הלטינית בכלל, אבל חגיגות הסמנה סנטה (La Semana Santa, השבוע הקדוש) בעיר נחשבות למפוארות, למיוחדות ולצבעוניות ביותר במרכז אמריקה. משערים שהיה זה הקונקיסטדור פדרו דה אלוואדרו, כובש גואטמלה בפקודת הכתר הספרדי, שהנהיג את מסורת חגיגות השבוע הקדוש. השבוע הזה חותם את ארבעים ימי התענית הקודמים לחג הפסחא, הוא מוקדש לשחזור אירועי השבוע האחרון בחייו של ישו, והוא החשוב והמשמעותי ביותר במסורת הנוצרית. החגיגות, שתחילתן בתהלוכה רבתי ביום ראשון, הלוא הוא Palm Sunday, מייצגות את כניסתו של ישו הנוצרי לירושלים, נמשכות כל השבוע, ושיאן ביום שישי, שהוא Good Friday.

לא קרנבל ולא פייסטה

אבל החגיגות של אנטיגואה מפורסמות לא רק בשל הייסורים שבני העיר מייסרים את עצמם כדי לשחזר את סבלו של ישו. בחמישי בערב בשבוע הקדוש רחובות העיר מתקשטים כפי שלא נראה בשום עיר אחרת, ומתכסים במרבדים שעשויים מפרחים חיים ובשטיחים מנסורת צבעונית בדוגמאות שעין לא ראתה.

שטיחי הפרחים - האטרקציה המרכזית של החגיגות שמושכת תיירים מרחבי העולם - נקראים Alfombras (מילה שמקורה ערבי אנדלוסי, ופירושה שטיחים). חלקם מעוצבים ונארגים בידי הקופרדיאס, מסדרי האחווה בכנסיות השונות. הססגוניים ביותר הם אלה שנארגים על-ידי תושבי העיר, שמשקיעים עמל לא יתואר, ניסיון של שנים ועבודת נמלים בהכנת השטיחים היפהפיים האלה, שכמה שעות אחר-כך יירמסו תחת רגליהם של הצועדים בתהלוכות.

בשישי בבוקר יוצאות התהלוכות מכנסיות La Merced ו-Escuela de Cristo ומהכפר הסמוך San Felipe. קבוצות של קוקורוצ'וס (cucuruchos) - "חוטאים" או "מתוודים" בגלימות לבנות או סגולות ובמצנפות מחודדות - נושאים על-גבי פלטפורמות עץ נישאות דמויות ענק של קדושים, בהן ציורים עתיקים מן המאה ה-17 של ישו והצלב. להקות מקומיות של נגנים חמורי סבר משמיעות מנגינות חד-גוניות ונוגות בחלילים, בתופים ובכלי נשיפה ממתכת, ענני קטורת ממלאים את האוויר. בשלוש אחר הצהריים, השעה שבה לפי האמונה נצלב ישו, החוטאים עוטים גלימות שחורות והדרמה מתעצמת.

זהו כבוד גדול לצעוד בתהלוכה, אך משימה לא קלה. משקלה של כל אחת מפלטפורמות העץ הענקיות כשלוש טונות וחצי, וכשמונים איש ויותר נדרשים כדי להרים אותה. הם צועדים בכבדות לכיוון הכיכר המרכזית של העיירה, גוררים את רגליהם בצייתנות ומתאמצים שלא להחליק על האבנים המסותתות. השבוע הקדוש איננו קרנבל, וגם לא פיאסטה. זהו אירוע רציני וטעון מתח דתי, אך מצד שני לא צריך להיות חדורי רגשות דתיים כדי להיסחף בטקסים ובתהלוכות הצבעוניות.

קל להתאהב באנטיגואה (או לה אנטיגואה La Antigua, כפי שהיא נקראת לעתים), השוכנת ברמה המרכזית של גואטמלה. זוהי עיר שאינה ממהרת לשום מקום, שתושביה חביבים ומסבירי פנים וסמטאותיה צבעוניות ומרוצפות. זוהי מעין פיסת גואטמלה קצת לא שייכת, חתיכת ספרד של פעם בלב המדינה הכי אינדיאנית בהווייתה במרכז אמריקה, שריד לתקופה קולוניאלית של פריחה ושל עושר. גם האוכלוסייה שבה היא תערובת מעניינת של מקומיים - צאצאי המאיה וצאצאי הכובשים הספרדים - והמון תיירים צעירים שהתאהבו בעיר הזו, שאינה מאיימת ומשדרת נינוחות.

קצת מאובקת, קצת מכשפת

אל גג המלון שבו התאכסנו מוביל גרם מדרגות לולייני מעץ. המראה משם היה סוריאליסטי. ענן לבן התיישב סביב חרוט האפר הכמעט מושלם של הר הגעש וולקן דה אגואה (Volcan de Agua) שמדרום לעיר. בדרום מערב הסתכלו מגבוה שני הרי הגעש אקטננגו (Acatenango) ופואגו (Fuego). באיזו עוד עיר אפשר לראות במרחק נגיעה שלושה הרי געש שמתנשאים לגובה של כ-4,000 מטרים? במבט ראשון העיר נראתה מאובקת משהו, אך ככל ששוטטנו בה יותר היא התגלתה ביופייה ובאווירה הכמעט מכשפת שלה.

ב-1979 היא הוכרזה כאתר מורשת עולמי על-ידי אונסק"ו, ומלאכת שיקום מבניה הקולוניאליים המפוארים, הבנויים בסגנון הבארוק הספרדי ומהווים את לבו של הרובע העתיק, עדיין נמשכת.

הבתים הם חלק מחגיגת הצבע ששמה גואטמלה. רבים מהם צבועים בצבעי אדמה או בגוני צהוב, אדום, ירוק וחום עזים, ובחלונותיהם עציצי פרחים. כמעט מאחורי כל דלת עץ כבדה מסתתרת חצר פנימית קסומה, שבה גלומה תפארת העבר הספרדי. בחצרות עצים וחלק מקירותיהן מעוטרים בציורים.

הר געש על תקן ג'י.פי.אס

אנטיגואה הייתה בירתה השלישית של גואטמלה. הספרדים קבעו אמנם תחילה את הבירה ב-Iximche, לאחר מכן עברה לעמק Almolonga הסמוך לאנטיגואה וכונתה Ciudad Vieja (העיר הישנה), אך משזו נקברה תחת מפולת בוץ שגרמה אחת מרעידות האדמה הפוקדות את האזור לפרקים, ב-1541 היא הועברה שוב ונקבע מיקומה הסופי. רבים מבנייניה ששרדו מזכירים ערים איטלקיות מאותה תקופה, ואכן היא תוכננה בידי הארכיטקט האיטלקי פרנצ'סקו אנטונלי.

לאחר הקמתה היא הפכה למרכז תרבותי ושלטוני. במהלך המאה ה-16 שימשה מקום מושבו של בית המשפט העליון של מרכז אמריקה, נבנו בה כנסיות גדולות, הותקן בה אחד מבתי הדפוס הראשונים במרכז אמריקה, והיא הייתה מוקד משיכה לציירים, לפסלים, לאמנים ולאנשי רוח.

בימי תהילתה הייתה אנטיגואה מהחשובות שבערי האימפריה הספרדית, העיר המרכזית בכל מרכז אמריקה ואחת היפות שבהן. במאה ה-18 ידעה העיר שיא של שגשוג כלכלי ופריחה תרבותית והוקמו בה אוניברסיטה ומבני ציבור רבים. כיום אנטיגואה היא עיר שלווה, שיופייה ומיקומה מושכים תיירים מרחבי העולם. יש בה סצנת ברים שוקקת, בתי קפה, מסעדות טובות, מרכזים חשובים ללימוד ספרדית ואווירה קוסמופוליטית.

הכיכר המרכזית, Parque Central, יפה ומוצלת, ערוגות הפרחים שלה מטופחות יחסית, המזרקה החמודה בדמות בת ים מתיזה סילוני מים מפטמותיה, ומדרך הטבע מתנקזים אליה רוכלים שמציעים מכל טוב הארץ - מפלחי אננס ומנגו בשקיות ועד מזכרות, פיצ'יפקעס וצעצועים, ורוכלות המשדלות את העוברים ושבים לקנות צעיפים צבעוניים, תכשיטים צבעוניים לא פחות, שטיחים או סרטים לשיער. ולחשוב שבתקופה הקולוניאלית הכיכר הזו שימשה מקום של מלקות פומביות והוצאות להורג.

העיר תוכננה בסדר אורבני מופתי. רחובותיה הם שתי וערב של שדרות (avenida) הנמתחות בכיוון צפון-דרום, ורחובות (calle) בכיוון מזרח-מערב. התכנון מקל את ההתמצאות, אך מכיוון שאנחנו בגואטמלה בכל זאת, הרחובות בחלקם חסרי שילוט. מצד שני, תמיד אפשר להיעזר בהר הגעש אגואה, שהוא כמו מגדלור התמצאות המתנשא מדרום לעיר, ג'י.פי.אס חרוטי נטול מקשים. שוטטנו בסמטאות המרוצפות, בין נשים מקבוצות המאיה שתלבושותיהן צבעוניות להפליא, סינריהן רקומים, סלים בידיהן ותינוקות קשורים על גביהן.

מוכרת ענבים עם חיוך שובה לב שקלה בשבילנו אשכול במאזניים שבידה. תלמידות בית ספר בחצאיות משובצות חזרו מהלימודים, ואת בתי הקפה גדש ערב רב של זרים ושל תרמילאים. חשבתי שכמה טוב שמכוניות, אופנועים או טוסטוסים לא יכולים לטוס על הכבישים העתיקים המרוצפים האלה. כשהם נסללו לא חשבו עדיין על כלי רכב ממונעים.

ישבנו במסעדת הקטור ביסטרו המצוינת, מול כנסיית La Merced, מקום טרנדי, קטן, מודרני, עם מוזיקה ועם אווירה. זרים אוהבים אותו, וגם צעירים מקומיים. אכלנו פטריות פורטובלו מעולות, סלט נהדר וביף בורגיניון - הכול במחירים שבתל אביב אפשר רק לחלום עליהם. לא יכולתי שלא לחשוב על מה שהספרדים עוללו למאיה ולילידי מרכז אמריקה ודרומה בכלל. "גם כיום", אמר לנו חוגו, שעזר לנו בארגון הטיול בגואטמלה, "יש תיירים ספרדים המשוכנעים שאנחנו חייבים לשרת אותם ולהודות להשגחה על שאנחנו קיימים בזכותם. אבל יש גם כאלה שבאים עם ייסורי מצפון".

הר הגעש פקאיה

לא להחמיץ

פקאיה הוא הר הגעש הפופולרי ביותר לטיפוס במדינה. בעבר שימשו הרי הגעש מקום מסתור לשודדים שארבו למטיילים בתוך הצמחייה הסבוכה. המשטרה המקומית החלה לדאוג אמנם לשוטר מלווה חמוש, אך מומלץ מאוד להירשם במשרד נסיעות מוכר או לפנות לאחת מהחברות המתמחות במסלול. הטיפוס על ההר נמשך כשש שעות וקבוצות טיפוס יוצאות בכל יום מוקדם בבוקר או בצהריים. פקאיה הוא הר געש פעיל מאוד ומעשן. הטיפוס לצד לשונות לבה כתומות ואדומות הוא מחזה נהדר, כמו גם המראה המרהיב מהפסגה.

מידע מעשי

הגעה: אין טיסות ישירות לגואטמלה. לרוב אין ברירה אלא לטוס אליה דרך מדריד.

עונה: כדאי לבוא בתקופת הפסחא, אבל לא רק אז. אנטיגואה נהנית ממזג אוויר נוח יחסית רוב השנה, אך העונה הגשומה היא ממאי עד אוקטובר. אם מגיעים בתקופה של חגים או פסטיבלים, כדאי לזכור שחגיגות וטקסים הם שעתם היפה של הכייסים. מומלץ להשאיר את כל דברי הערך בכספת שבמלון.

התארגנות: אנטיגואה קרובה יחסית (כארבעים קילומטרים) לשדה התעופה הבינלאומי של גואטמלה סיטי, ואפשר להגיע אליה בתחבורה ציבורית או במונית. היא גם יושבת בצומת של רוב מסלולי הטיול הפופולריים במדינה, אם זה לאגם אטיטלן (Lago Atitlan), לריו דולסה (Rio Dulce), לטיקאל (Tikal) או להר הגעש פקאיה.

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

"ארמון מעופף": המתנה היקרה שיקבל טראמפ מקטאר

בזמן ביקורו במזה"ת השבוע, טראמפ צפוי לקבל מקטאר מטוס המוערך בכ-400 מיליון דולר ● משרד המשפטים האמריקאי העביר לבית הלבן מסמך המאשר כי "אין מניעה חוקית" לקבל את המטוס

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

17 דרכים למנוע דמנציה: חלקן מוכרות, וחלקן עשויות להפתיע

עוד מינוי של טראמפ בצמרת הארגונים הרפואיים מעורר חשש בתעשיית הפארמה ● חברת InspireMD המפתחת סטנט להגנה מפני מפרצות במוח מצפה לאישור FDA השנה ● שדולה חדשה הוקמה בכנסת למען מי שמטפלים בבני משפחה חולים או בעלי מגבלה ● ואומת הסטארט-אפ הפכה כעת גם ל"אומת החוסן" ● השבוע בביומד

ריצ'רד פרנסיס, שלומי בן חיים, שוקי ניר / צילום: אלעד מלכה, ג'יפרוג, סולראדג'

למרות הדוחות החיוביים: מה הפיל את מניית טבע בסוף השבוע?

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טבע נסחרה בתנודתיות בעקבות פרסום הדוחות וההודעה על צעדי התייעלות בחברה ● סולאראדג' קפצה בחדות בעקבות דוחות חיוביים ● גם ג'יי פרוג קפצה בכ-11% בעקבות הדוחות

קרלוס גוהן, מנכ''ל ניסאן ורנו לשעבר / צילום: ap, Hussein Malla

חמש שנים לאחר שברח בתוך ארגז, קרלוס גוהן, המבוקש הנמלט, מלמד אסטרטגיה עסקית באוניברסיטה

ביקרנו את גוהן בלבנון, שם הוא חי כדי לחמוק מצווי מעצר מיפן וצרפת

הפגנה נגד התייקרות מחירים בתל אביב, 1974. היררכיית צרכים קלאסית / צילום: יעקב סער, לע''מ

לא רק בגלל עייפות מהמלחמה: למה הישראלים לא מוחים על יוקר המחיה

הציבור הישראלי כבר הוביל מחאות שנשאו פרי נגד עליות מחירים, אולם לגל האחרון הוא הגיב בשתיקה ● מומחים מסבירים שככה זה כשהצרכנות פחות נבונה, המשאבים להתנגד מדולדלים, והעלייה רוחבית אז אין "אשם" אחד ● ולמה מחירים זולים טובים לחברות בורסאיות?

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap

הביקורת של טראמפ על הרחבת הלחימה בעזה: "בזבוז"

גופתו של רס"ל צבי פלדמן ז"ל, שנפל במלחמת לבנון הראשונה, הושבה במבצע מיוחד של המוסד וצה"ל ● משרד החוץ הקטארי: "הסכם בין ארה"ב לאיראן יחזק את הביטחון, היציבות והשלום באזור" ●  גורם ביטחוני: "ייקח לפחות שנתיים של לחימה להכריע את חמאס" ●  משפחותיהם של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה אישרו לפרסם את סרטון חמאס ● 59 חטופים - 583 ימים בשבי • עדכונים בולטים 

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

יעקב ברדוגו / צילום: תמר מצפי

אחרי הטענות לסחיטה: המשטרה פתחה בחקירה נגד יעקב ברדוגו

בעקבות דבריו של השרים לוין, זוהר וקרעי פתחה המשטרה חקירה פלילית נגד פרשן ערוץ 14 • נעשתה פנייה לשרים אך לפי שעה אף אחד מהם לא מוכן להעיד במשטרה • על פי הנטען, ברדוגו ניסה לשכנע את השר זוהר למנות לתפקיד היועץ המשפטי של קק"ל את אחיינו

העיר צ'נגדו, נקודת המוצא של יוזמת החגורה והכביש / צילום: Shutterstock

טראמפ הולך על פופוליזם, וסין מתמקדת ביעדים כלכליים

בזמן שארה"ב שוקעת במדיניות כאוטית ולא תמיד עקבית, סין צועדת באסטרטגיה סבלנית ומחושבת - מכיבוש דרכי הסחר ועד כניסה עמוקה לקוטב הצפוני ● וכשסין משקיעה מאות מיליארדי דולרים ב"פרויקט החגורה והכביש", שנועד לפתוח אותה לשווקים חדשים, אמריקה של טראמפ ומאסק עסוקה בהתרת בריתות ארוכות שנים ● כתבה שלישית בסדרה על סין־ארה"ב ועתיד הדולר

ח''כ שמחה רוטמן בדיון בוועדת החוקה / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

מומחים מתגדים להצעה החדשה של רוטמן לביטול הלכת אפרופים

קבוצת מומחים לדיני חוזים מהאקדמיה שיגרו מכתב ליו"ר ועדת החוקה, ובו הם מתנגדים להצעתו ולפיה הצדדים לחוזה יקבעו כברירת מחדל כיצד יש לפרשו ● המרצים: "ברירת המחדל צריכה להיות כי בית המשפט יפרש חוזה לפי כוונת הצדדים" ● ועדת החוקה תדון השבוע במהלך

אסותא / צילום: דוברות אסותא

החלטה דרמטית של העליון: התינוקת סופיה תישאר אצל הוריה המגדלים

בהרכב מורחב פסק העליון בפרשת החלפת העוברים באסותא ודחה את הערעור של ההורים הגנטיים ● הרכב השופטים אישר את החלטת בית המשפט המחוזי וקבע: "תיקבע מתכונת מתאימה לקשר בינה לבין הוריה הגנטיים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ וראש ממשלת בריטניה, קיר סטארמר / צילום: ap, Carl Court

מה כוללת עסקת הסחר של ארה"ב עם בריטניה ומה חסר בה?

טראמפ וקיר סטארמר, ראש ממשלת בריטניה, חתמו על הסכם סחר בין המדינות ● האם מדובר בסנונית ראשונה להסכמים עתידיים של ארה"ב, ומה בכלל כולל ההסכם? ● גלובס עושה סדר

החשיפה לדולר ושיטת המיסוי: מה כדאי לדעת על קרן מחקה מדד

רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● הפעם נבין כיצד קרנות עשויות להניב תשואה שונה על אותו מדד, בעקבות גורמים כמו חשיפה למט"ח, צורת העקיבה והמיסוי ● ההבדלים הבולטים שכדאי להכיר ● חלק ב' ● המחשבון

הריסות בפקסיטן כתוצאה מהפצצה הודית. תגובת הנגד תגיע / צילום: ap, K.M. Chaudary

זו היתה מערכה קצרה והנשק הישראלי כיכב

הנשיא טראמפ הודיע כי הודו ופקיסטן הסכימו על הפסקת אש באופן מיידי ● על רקע ההחלטה - הודו חוששת כי מלחמה כוללת תזיק לכלכלה, ולפקיסטן אין מספיק נשק ● מה עומד מאחורי האינטרס האמריקאי, ומה הקשר של ישראל להפסקת האש בין שתי המדינות?

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

"אחרי שעה, הרכב כבר היה בקלקיליה": העיר שהפכה לבירת גניבות הרכבים

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל ● ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 ● הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב ● גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו ● למה זה קורה דווקא שם?

מערכת ההגנה החדשה שגרמניה רוצה לרכוש מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: גרמניה רוצה לרכוש מישראל מערכות חץ 4 שנמצאות בפיתוח, ירדן גוזרת קופון מאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, איראן ממשיכה לאיים על ארה"ב והמודיעין הישראלי והאמירותי ישלבו זרועות בסיוע למדינה זרה ● כותרות העיתונים בעולם

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

האישה תבעה מיליון שקל לפי הכתובה. מה קבע בית הדין הרבני?

מתווך נדל"ן אשר הטעה והסתיר מידע במסגרת עסקה סיבובית שהוביל יחד עם חברו, דירקטור בתאגיד, יישא באחריות כמי שהיה מעורב בהפרת חובת האמונים כלפי אותו תאגיד ● דיינים פסקו שאם בכתובה ננקב סכום מוגזם, הגבר לא יחויב לשלמו ●  בית המשפט נדרש להכריע אם אדם ששכר שירותי ייעוץ משכנתאות צריך לשלם לפי הסכום שביקש מהבנק או לפי הסכום שנטל ● 3 פסקי דין בשבוע