גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"היום הרבה תוכניות טלוויזיה לילדים מתחנפות להורים"

יאן-ווילם בולט, מנהל ברשת טלוויזיה לילדים בהולנד, מחזיק בגישה לא שגרתית לגבי תכנים לילדים: "צריך להתמקד במה שהילד רוצה ולא במה שההורים צריכים"

הבטן של כל צופה טלוויזיה מבוגר מתכווצת בזמן שהוא צופה ברייקה בת ה-5 מחזיקה בסכין החד וחותכת רצועות מגושמות מגליל הסושי שהכינה. אצבעותיה הקטנות של הילדה היפנית המתגוררת באמסטרדם קרובות מאוד ללהב, אך בסרטון הקצר בו היא מככבת אין אף הורה אחראי או אזהרה מפני מה שאסור או מותר לילד רך לעשות במטבח. הקטע בן 2.5 הדקות, משקף טוב מכל את תפיסת העולם בכל הנוגע לשידורי ילדים של רשת השידור הציבורית ההולנדית KRO - "ילדים במרכז".

"אנחנו מקדישים את עצמנו לחלוטין לילדים - לא להורים", אומר יאן-ווילם בולט, המנהל היצירתי של תוכניות הילדים והנוער של KRO. במהלך 16 השנים בהן הוא משמש בתפקיד, הוא היה שותף ליצירה של למעלה מ-125 תוכניות וסרטים לילדים, וזכה בעשרות פרסים בינלאומיים נחשבים.

"היום הרבה מהטלוויזיה לילדי היסודי מתחנפת להורים. אצלנו אנחנו מבקשים מההורים להביט על התכנים ולנסות להבין איך הילד מבין את זה", אומר מי שהתארח באחרונה במכללת ספיר והעביר יחד עם ד"ר יובל גוז'נסקי סדנא שעסקה בתכני איכות לילדים בטלוויזיה.

לדבריו, ילדים שצפו במהלך השנים בסדרת הסרטונים בכיכובה של רייקה הקטנה, שצולמה כבר למעלה מעשור, ישבו פעורי פה מול המסך וניהלו דיון ער על מעשיה. "כשזה מצולם נכון, ילדים מוצאים בזה עניין. בראש ובראשונה הילדים מיוצגים על המסך, בדיוק כמו שהם. וזה לא העניין בתכני הילדים במדינה שלי ובמדינות רבות אחרות. חיפשנו סיפורים שהילד מניע את הסיפור. כשהילדים רואים איך רייקה לוקחת סכין וחותכת סלמון, הם לומדים להכין סושי, הם לומדים איך הילדה מרגישה, והם מרותקים ומרגישים ביטחון".

- אבל אנחנו מחנכים ילדים מגיל קטן שאסור לגעת בסכין.

"בדרך-כלל אנחנו כמבוגרים כל-כך מפחדים מכל דבר שקורה לילדים, וכאן אנחנו אמיצים להראות לילדים מציאות לא מתווכת. מבוגרים מיד מביטים על הסכנה, הילדים לא רואים את הסכנה, הם רואים את האמנות ואת ההשראה לעשות צעדים בחיים.

"בעולמנו המקום שנותר לילדים הולך וקטן - גם פחות מקום פיזי בערים וגם מנטלית. הילדים שלנו מפחדים יותר ויותר. אנחנו, כמפיקי טלוויזיה, לא יכולים לפעול מפחד וחייבים לאפשר להם חופש מחשבתי".

- ילדים היום חיים בפחד?

"יש על ילדים הרבה לחץ. אני רוצה שילדים יהיו מעורבים, וככל שהם צעירים יותר הם עוד יכולים ללמוד - ולשנות את חייהם מכאן והלאה. עכשיו באים אליי ילדים בני 15 שראו את רייקה כשהיו בני 5, והם זוכרים באופן עמוק את הדוקומנטרי הזה.

"טלוויזיה לא צריכה להיות רק הגיונית, או רק לבדר - אפשר למצוא את האמצע - לעורר סערה במוחו של ילד שתעורר את היצירתיות שלו, וכך תעוצב האישיות שלו. בתכנים שערוצי הטלוויזיה מעניקים לילדים, הם מנסים לצור מודלים של מבוגרים - וזה דבר שאסור לעשות. על הילדים למצוא את הזויות שלהם במציאות ולפתח משם אישיות אינדיבידואלית".

- הרבה מתוכני הילדים היום מעוצבים כך שיפנו גם להורים במקביל וידברו בכמה רבדים. האם אנחנו פוגעים בילדים באופן זה?

"אפשר לעשות את זה מצוין, אבל אם אתה מציף רגשות כדי למשוך את ההורה, אתה עשוי לפגוע בילד. אני מבין שכדי להביא את הילד לקולנוע, אתה חייב את ההורה. אבל צריך לחשוב איך זה הכי טוב לילד - וגם להורה ולא ההפך. הילד ועולמו צריכים להיות מרכז הסיפור, ולא להמציא סיפור ולהגיד - איך אני משלב בתוכו ילד".

"אין מספיק ילדים על המסך"

"הערוצים הפרטיים מנסים מאוד לעורר איכות, ולא רק להשיג כסף", אומר בולט, ועדיין יש בלבו ביקורת רבה כלפיהם. לדבריו, "הערוצים הפרטיים שמחזיקים בלב הציבורי, ישרדו הכי הרבה. אבל יש היום יותר מדי ערוצים שבוחרים בדרך הקלה - יוצרים מותג ולא מגוון ז'אנרים.

"כשאנחנו רואים סדרות של דיסני כמו 'האנה מונטנה' או אחרות מהסוג הזה, זה נקבע על-ידי צוות גדול של מפתחים, ולא היצירתיות מוליכה את זה, אלא החזר ההשקעה. זה לא בהכרח רע, אבל יש בזה סכנה. אני ממליץ להתמקד במה שהילד רוצה ולא במה שההורים צריכים".

מנהלת מסלול הטלוויזיה במכללת ספיר, ענת סלע-ענבר, חריפה ממנו. "תעשיית הטלוויזיה לילדים בישראל פורחת, אך בעקבות שיקולי הפקה אנו כמעט ולא רואים מספיק ילדים על המסך עצמו, הנוכחים היחידים הם מבוגרים צעירים 'קולים'. היצירה הטלוויזיונית של בולט שמה את הילדים במרכז העשייה ומוכיחה את עצמה כמצליחה מאוד באירופה. בהולנד המשדרים שלו נמצאים באופן קבוע בחמשת המקומות הראשונים מתוך עשרת המשדרים הנצפים ביותר לילדים".

- אתה אורח של מכללת ספיר שנמצאת בפאתי העיר שדרות, בה ילדים חווים על בשרם מציאות מאוד קשה ומורכבת. אתה חושב שהתוכן הטלוויזיוני צריך לספק איזון חיובי גדול במיוחד בנסיבות כאלה?

"זה לא צריך להיות מיוחד, זה צריך להיות נורמלי. אני מסכים שכאן זה צריך להיות עם אימפקט גדול יותר לדחוף את האיזון למקום הנכון. אחרי אירועי ה-11 בספטמבר 2001, מצאנו שילדים רבים לא העזו ללכת לבית-הספר בעצמם. וברור לנו שאנחנו כמבוגרים יכולים להבין את התמונות של המגדלים הנופלים ולהזדהות איתם, והילדים לא. המבוגרים היו הלומים ולא הניחו לנושא, והייתה תחושת פחד בכל מקום, מה שהשפיע על הילדים. לכן זה תמיד עמוק יותר ומורכב ולא ישיר אצל ילדים.

"חשוב לילדים עד גיל 6 לתת את הטוב ביותר, יש להם הרבה מה להציע. אני משוכנע שאנחנו צריכים להתמקד בהם ולא לטעת בהם את הצלקות שלנו מהניסיון שלנו".

סדרה לא שגרתית אחרת שבולט פיתח היא "אדריאן" נושאת הפרסים. הסדרה בת 5 הפרקים מיועדת לילדים עד גיל 6 ועוסקת בהתמודדות של הילד אדריאן עם מות כלבו ספוטי.

לדבר בולט, "התוכנית הפכה לכל-כך מצליחה, עד שאמרתי בואו נכתוב על ה-די.וי.די, 'תוכנית מבדרת על מוות לילדים'. זה לא היה שחור ועצוב. החלטנו שאם זה על מוות, זה צריך להיות על החיים, בחרנו לקבור את הכלב ביער, ובכל פרק הילד הולך לקבר, ואז מתחילים חיי היום-יום הרגילים שלו".

- איך היו התגובות?

"קיבלנו רק תגובות נהדרות, ואנחנו משדרים את זה כל שנה כמה וכמה פעמים, כי זה מדבר ברמה הבסיסית ביותר של הילד ומעורר הזדהות. בפרק השלישי חתול עושה צרכים על הקבר של הכלב, הילד רודף אחרי החתול - זה הופך את זה לחלק מהחיים. אנחנו כמבוגרים נהיה עצובים ימים, ילדים עוברים מיד מרגש לרגש ,וזה נהדר.

"אחד הדברים ששמעתי מהורים שהם חשבו, 'זה נושא מורכב, כדאי שאשב ואראה את הסדרה עם הילדים שלי'. אך אז כשהם ראו איך הילד רואה את זה ונהנה מזה, ראו את אותה סערה מתחוללת בראשו - ההורים השאירו את הילדים לראות לבד. המבוגרים גדלו בגישתם למוות, יחד עם ילדיהם".

פרשת "גאליס": "סרט עם השפעה שלילית לא משנה"

רק באחרונה התפרסמה בישראל פרשה במסגרתה נעצרו 3 נערות בנות 12 בלבד שזממו לבצע פשע בבת כיתתן, ולהסתיר אותו באמצעים שספגו, כך נטען, בהשראת סדרת הלהיט של ערוץ הילדים "גאליס".

"הסדרה 'גאליס' איננה מעודדת בשום צורה התנהגות אלימה", אמרו בערוץ הילדים, "הדבר היחידי אותו ניתן היה להבין מהסדרה הוא שטביעות אצבעות יכולות להפליל, כפי שניתן ללמוד מסדרות רבות אחרות".

בולט מבקש גם הוא לרסן את האחריות שאנחנו נוהגים להטיל על תכני טלוויזיה בגידול ילדינו. "זה עניין של איזון", הוא מסביר, "כשילדים חיים בסביבה מסוכנת גם כך ואחר-כך הם ישבו ויראו טלוויזיה רעה ובעייתית, זה רק יאושש את המצב הקשה של חייהם. אם הבן שלי שחי בסביבה נהדרת יראה כל היום טלוויזיה רעה, זה לא ישפיע עליו.

"מנקודת המבט שלי - לראות סרט עם השפעה שלילית לא ישנה. זה שילוב של תקשורת, בית-ספר, רחוב, מועדונים ובית - וכל אלמנט כזה צריך לאזן את האחר. אם אחד נופל, זה לא אומר שהכול יקרוס".

עוד כתבות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

שאלות ותשובות: איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד