גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצמיחה במלונות בארץ יצאה לחופשה: הרווחים ממשיכים לצנוח

במלונות דן ובישרוטל המצב עוד סביר, אך רווחי רשת רימונים של הכשרת היישוב ורשתות קראון פלאזה והולידיי אין מבית אפריקה ישראל קרסו ■ "קיפאון מתמשך של 15 שנה, וההפסד הוא של המדינה"

נשיא התאחדות המלונות בישראל לשעבר, עמי פדרמן (מבעלי רשת מלונות דן), טען לאחרונה כי "מצב המלונות בארץ טוב, אבל מצב התיירות לא טוב, אנחנו בקיפאון מתמשך של 15 שנה, וההפסד הוא של המדינה".

על אף רמות התפוסה הגבוהות והמחירים הלא זולים, תנאים שאמורים היו למשוך יזמים לתחום, בפועל, טען פדרמן, נמצא הענף בקיפאון מבחינת בנייה והתרחבות והיזמים הישראלים משקיעים בשנים האחרונות יותר בערי אירופה, מאשר בירושלים, בחיפה ובתל-אביב. כך, לדבריו, זינק בעשור האחרון מספר חדרי המלון בבעלות ישראלית באירופה ליותר מ-60 אלף, לעומת כ-46 אלף חדרים בלבד בישראל.

ואכן, נתוני התאחדות המלונות בישראל מראים כי ב-2013 נרשמה עלייה מתונה של פחות מ-2% בסך הלינות בבתי המלון בישראל, ואלה הגיעו ל-22.5 מיליון לינות, בעיקר של ישראלים.

בהתאם לכך, גם תוצאות חברות המלונאות הבורסאיות לשנה זו מלמדות כי 2013 לא תיזכר כמוצלחת במיוחד עבורן, וגם אם הצליחו לשפר את ההכנסות, הרווחיות שלהן במגמת נסיגה.

בולטות לרעה במיוחד תוצאות רשת רימונים של הכשרת היישוב ורשתות קראון פלאזה והולידיי אין מבית אפריקה ישראל, שרווחיהן קרסו אחרי רווחים חד-פעמיים שרשמו ב-2012. לפניכם המספריים המרכזיים של הענף ב-2013, כפי שהם עולים מתוצאות החברות הציבוריות הפועלות בו.

23% הוא שיעור הירידה ברווח הנקי של רשת מלונות דן, שהגיע אשתקד ל-107 מיליון שקל. שיעור הרווחיות התפעולית של רשת דן, הנמצאת בשליטת משפחת פדרמן, נשחק ב-2013 וירד מ-18% ל-15%. בדן מייחסים את השחיקה ברווחיות למבצע "עמוד ענן", שהתרחש בסוף 2012 והשפיע על תחילת 2013, במקביל לעלייה שנרשמה בהוצאות כוח אדם ושחיקת שער הדולר.

הרווח הנקי של המתחרה הגדולה ישרוטל, שבבעלות משפחת לואיס, נחלש ב-8% ל-69 מיליון שקל, אחרי שגם היא סבלה משחיקת הרווחיות התפעולית, ששיעורה ירד מ-11.5% ל-10.4%.

רווחי רשת רימונים (לשעבר מלונות הכשרה), שבשליטת הכשרת היישוב של משפחת נמרודי, קרסו ב-90% לכ-6 מיליון שקל. זאת, אחרי שב-2012 נהנתה הרשת מרווח חד-פעמי גדול של 58 מיליון שקל בשל עסקת מכירת רימונים גלי כנרת, והשלמת רכישת הבעלות המלאה במלון המעיין בנצרת.

רווח דומה לזה של רימונים הציגה מלונות אפריקה ישראל (מאפ"י), שתוצאותיה מצורפים לדוחות נץ מלונות המחזיקה ב-50% ממניותיה. רווחי מאפ"י, המפעילה את רשתות קראון פלאזה והולידיי אין, משקפים צניחה של 86% ביחס לרווח של 43 מיליון שקל שרשמה ב-2012. גם כאן הצניחה מושפעת מאירועים חד-פעמיים (מכירת רכוש ורווחי חברות מוחזקות). תוצאות אלה הובילו לירידה של יותר מ-40% ברווח המצרפי השנתי של 4 חברות המלונאות, ואלה הסתכמו ב-187 מיליון שקל.

13% הוא שיעור הצמיחה בהכנסותיה של רשת ישרוטל, שהגיעו ל-1.1 מיליארד שקל, בתמיכת פתיחת מלונות ישרוטל רויאל ביץ' תל-אביב ומלון כרמים שבקריית ענבים במהלך השנה. יותר ממחצית השיפור בהכנסות מיוחס לשני מלונות אלה, שהחלו לפעול במחצית השנייה של השנה, והיתרה הגיעה משיפור בתפוסה במלונות הקיימים ובתעריפים שגבתה.

מספר החדרים שהפעילה וניהלה רשת ישרוטל צמח ב-2013 ב-10%, ל-4,110 חדרים, ובכך היא עברה את רשת דן, עם 3,830 חדרים. במהלך השנה גם רכשה החברה את מלון ישרוטל טאואר תל-אביב אותו הפעילה, תמורת 156 מיליון שקל, והמשיכה בעבודות להקמת מלון במתחם מכון הסיבים, שבשכונת המושבה הגרמנית בירושלים.

אצל יתר הרשתות, העלייה בהכנסות הייתה מתונה יותר, וסך הכנסות 4 הרשתות צמחו אשתקד ב-6% ל-2.95 מיליארד שקל. דן, שהיא כאמור המתחרה הגדולה של ישרוטל, הציגה עלייה של 3% בהכנסותיה, ובכך הצליחה לשמור על מעמדה כרשת בעלת ההכנסות הגדולות ביותר - 1.14 מיליארד שקל, כ-2.5% יותר מאלה שהציגה ישרוטל.

29% הוא שיעור הצמיחה שהציגה פעילות ההסעדה שמחזיקה רשת דן, במקביל לרשת המלונות. חברת ההסעדה של דן פועלת בעיקר בבסיסי צה"ל ברחבי הארץ, והתרחבותה אשתקד סייעה להציג הכנסות של 154 מיליון שקל, לעומת 119 מיליון שקל ב-2012.

יחד עם זאת, הפעילות עצמה, המתבצעת באמצעות חברת עידית, רשמה ב-2013 הפסד תפעולי של 5.5 מיליון שקל, בהמשך להפסד של 3 מיליון שקל ב-2012. בדן מייחסים את ההפסדים לתנאי ההסכם מול משרד הביטחון ולהוצאות חד-פעמיות מהרחבת הפעילות, ומציינים כי החברה פועלת לשיפור התוצאות באמצעות הקטנת עלויות והגדלת הפעילות.

76% הוא שיעור התפוסה שהציגה מאפ"י במלונותיה - השיעור הגבוה ביותר מבין 4 החברות, ושיפור ביחס לתפוסה בשיעור של 73.5% שהציגה ב-2012.

המגמה השלילית בתוצאות מאפ"י מראה כי שיפור בפרמטר זה לא מבטיח גם שיפור בתוצאות.

את שיעור התפוסה הנמוך ביותר מבין המתחרות הציגה רשת דן, כ-66%. כאן מדובר בשיפור של פחות מ-1% לעומת שיעור התפוסה הממוצע שהציגה ב-2012.

3.8 מיליון שקל למנכ"ל בן ה-75 תמורת אי תחרות

שיאן השכר בענף המלונאות המקומי הוא מנכ"ל דן הפורש, עמי הירשטיין, שעלות העסקתו אשתקד הגיעה ל-4.4 מיליון שקל. עלות זו מורכבת ממענק של 2.8 מיליון שקל ומשכורת של 1.6 מיליון שקל. הירשטיין פרש מתפקידו בסוף 2013 בתום כהונה של 25 שנה ולאחר פרישתו אישרו לו בעלי מניות מלונות דן תגמולים של 3.8 מיליון שקל, כאשר עיקר הסכום בסך 2.6 מיליון שקל (שטרם נזקף בדוחות), יוענק להירשטיין בן ה-75 בתמורה להתחייבותו שלא להתחרות ברשת, ולא לעסוק בתחום המלונאות במשך שנתיים ממועד סיום כהונתו. נוסף על כך ייהנה הירשטיין מפיצויי פיטורים מוגדלים בהיקף של 1.2 מיליון שקל - 50% יותר ממה שהוא זכאי לו במסגרת הסכם העסקתו. עלות העסקת הירשטיין בחמש השנים האחרונות (2009-2013) הצטברה ליותר מ-20 מיליון שקל.

רשת דן גם שילמה 1.5 מיליון שקל למיכאל פדרמן בתפקידו כיו"ר דן, ו-1.4 מיליון שקל לבן דודו עמי פדרמן, המכהן כסגנו. בסך הכל שילמה דן קרוב ל-10 מיליון שקל לחמשת בכיריה. עלות העסקת חמשת בכירי ישרוטל הגיעה אשתקד ל-9.3 מיליון שקל, ושם שיאן השכר הוא המנכ"ל ליאור רביב, שנהנה ממענק של 1.4 מיליון שקל ומשכורת של 1.9 מיליון שקל.

בתי מלון

עוד כתבות

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

כללים פיסקליים / צילום: Shutterstock

הוצאות הממשלה מזנקות? זה מה שמונע מהן להשתולל

המלחמה הביאה לזינוק בכספים שמשלמת המדינה, והתקציב עומד להיפתח מחדש ● מהו המנגנון ששומר על רמה נשלטת של הוצאות ממשלתיות? ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בית חולים לחולי נפש שלוותה / צילום: איל יצהר

תוכנית משרד הבריאות: תוך עשור מהיום לא יהיו בתי חולים פסיכיאטריים עצמאיים בישראל

משרד הבריאות הודיע היום כי בעקבות המלצות ועדת ירקוני, יחל מהלך להטעמת בתי החולים הפסיכיאטריים בתוך בתי החולים הכלליים ● תוך שנה כבר צפויים שני בתי חולים פסיכיאטריים להיקלט בבתי חולים כלליים, והמשרד צופה כי תוך עשור המהלך יושלם

סהאם פרק בראיון לפודקאסט TBPN / צילום: צילום מסך מיוטיוב

"יש אלפים כמוהו": המהנדס שעבד בכמה עבודות במקביל והסערה

סהאם פרק, "הממקבל הסדרתי", הפך לאחרונה לשם הכי חם בעמק הסיליקון לאחר שנחשף שעבד בסתר בכמה סטארט-אפים בו־זמנית ● מאחורי הקלעים בתעשייה פחות מופתעים מהפרשייה: עובדים רבים מודים כי בתעשיית שאינה וודאית, כך הם שומרים על עצמם מפיטורים

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

ייבוא רכבים / צילום: Shutterstock

כשהיצע הרכבים והמותגים בשיא, מי צריך את הרפורמה ל"הגברת התחרות"

בוועדת הכלכלה דורשים "לפתוח את שוק יבוא הרכב לתחרות", אבל ניתוח המסירות במחצית הראשונה של 2025 מגלה תמונה של שוק היפר־תחרותי, ביקוש ריכוזי ומלחמת מחירים שכבר שוחקת את הרווחיות ● אז למה כולם רוצים, ורצים, לקבל זיכיונות יבוא בחסות הרגולטור?

השותפים בקרן רד דוט קפיטל (מימין למעלה: אטד פלד, יניב שטרן, ברק סלומון, מימין למטה: דניאל ארדון ברץ, יורם אורון) / צילום: עומר הכהן

אחרי מכירת פאראגון: זו הקרן שמגייסת 320 מיליון דולר

קרן ההון סיכון הישראלית רד דוט, אותה הקימו הקימו יורם אורון ויניב שטרן ומאחוריה מספר אקזיטים בולטים, מגייסת קרן שלישית להשקעות בחברות בוגרות ● על פי הערכת גלובס, הקרן הראשונה של רד דוט שהיקפה כ-150 מיליון דולר, החזירה למשקיעים המוגבלים בקרן פי 5 על ההשקעה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה

טלפון עם eSIM / צילום: Shutterstock

מתכננים לטוס לחו"ל? כך תבחרו חבילת אינטרנט

כדי לבחור חבילת אינטרנט שתתאים לכם בחו"ל, צריך לקחת בחשבון את נפח הגלישה הדרוש, האם יש צורך גם בשיחות, משך השהות ומספר המדינות שבהן תהיו ● לפניכם הפתרונות הזמינים לכל אפשרות

איראן רוצה לרכוש מטוסי קרב, וישראל מבקשת מסין: "תרסני אותה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ישראל חוששת מזה שסין תמכור מטוסים מתקדמים לאיראן, מה עמד מאחורי החלטה של סין לא להתערב לטובת איראן בזמן המלחמה והעיתונאית הלבנונית שקוראת לנורמליזציה בין לבנון וישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: איל יצהר

מי אחראי על המקלטים ועוד כמה דברים שכדאי לנו לדעת מראש על התמגנות

מתי מקלטים ציבוריים נפתחים ● מה קורה אם מתנהלים בהם פעילויות בעת שגרה ● האם מותר לזרוק חפצים ממקלט בבית משותף ● והאם חייבים להכניס כל אחד ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד  

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

הגופים המוסדיים היו הגופים הפעילים ביותר בשוק המניות בשבוע החולף

המגמה התהפכה: כספים זורמים מחו״ל לישראל. אלה המספרים

יוני הפך לאחד החודשים החזקים בבורסת תל אביב, גם הודות להזזת כספי משקיעים מקרנות נאמנות המשקיעות במדד S&P 500 אל הבורסה המקומית ● לידר: "קשה לראות תפנית שלילית משמעותית או תיקון בשוק" ● במגדל מזהים הזדמנות במניות נדל"ן מסחרי ותקשורת

הבורסה בשנזן, סין / צילום: Shutterstock

מניית טסלה יורדת ב-7% בטרום מסחר לאחר שאילון מאסק הודיע על השקת מפלגה פוליטית

מגמה מעורבת באירופה בעקבות החדשות בנוגע למכסים של טראמפ ● ירידות בחוזים העתידיים בוול סטריט ● טראמפ: מאסק ירד מהפסים ● שר האוצר סקוט בסנט אמר אתמול כי המכסים ייכנסו לתוקף ב־1 באוגוסט עבור מדינות שלא יגיעו להסכם ● "השאננות זוחלת פנימה": כלכלנים מזהירים שהימורים ספקולטיביים דוחפים את הראלי בוול סטריט • וגם, אנליסטים מובילים בעולם ממליצים שלוש מניות

מגדלי משרדים בתל אביב / צילום: Shutterstock

המספרים שמגלים עד כמה קשה לקנות דירה בתל אביב

פער משמעותי בין יוקר המחיה בתל אביב לאיכות החיים בה: לפי דירוג של דויטשה בנק, העיר ניצבת במקום השמיני ברשימת הערים היקרות בעולם ובולטת לרעה גם עם מחירי הדיור, אך מדורגת רק במקום ה-28 באיכות חיים ● אלו הפרמטרים שבחן הבנק

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?