גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצמיחה במלונות בארץ יצאה לחופשה: הרווחים ממשיכים לצנוח

במלונות דן ובישרוטל המצב עוד סביר, אך רווחי רשת רימונים של הכשרת היישוב ורשתות קראון פלאזה והולידיי אין מבית אפריקה ישראל קרסו ■ "קיפאון מתמשך של 15 שנה, וההפסד הוא של המדינה"

נשיא התאחדות המלונות בישראל לשעבר, עמי פדרמן (מבעלי רשת מלונות דן), טען לאחרונה כי "מצב המלונות בארץ טוב, אבל מצב התיירות לא טוב, אנחנו בקיפאון מתמשך של 15 שנה, וההפסד הוא של המדינה".

על אף רמות התפוסה הגבוהות והמחירים הלא זולים, תנאים שאמורים היו למשוך יזמים לתחום, בפועל, טען פדרמן, נמצא הענף בקיפאון מבחינת בנייה והתרחבות והיזמים הישראלים משקיעים בשנים האחרונות יותר בערי אירופה, מאשר בירושלים, בחיפה ובתל-אביב. כך, לדבריו, זינק בעשור האחרון מספר חדרי המלון בבעלות ישראלית באירופה ליותר מ-60 אלף, לעומת כ-46 אלף חדרים בלבד בישראל.

ואכן, נתוני התאחדות המלונות בישראל מראים כי ב-2013 נרשמה עלייה מתונה של פחות מ-2% בסך הלינות בבתי המלון בישראל, ואלה הגיעו ל-22.5 מיליון לינות, בעיקר של ישראלים.

בהתאם לכך, גם תוצאות חברות המלונאות הבורסאיות לשנה זו מלמדות כי 2013 לא תיזכר כמוצלחת במיוחד עבורן, וגם אם הצליחו לשפר את ההכנסות, הרווחיות שלהן במגמת נסיגה.

בולטות לרעה במיוחד תוצאות רשת רימונים של הכשרת היישוב ורשתות קראון פלאזה והולידיי אין מבית אפריקה ישראל, שרווחיהן קרסו אחרי רווחים חד-פעמיים שרשמו ב-2012. לפניכם המספריים המרכזיים של הענף ב-2013, כפי שהם עולים מתוצאות החברות הציבוריות הפועלות בו.

23% הוא שיעור הירידה ברווח הנקי של רשת מלונות דן, שהגיע אשתקד ל-107 מיליון שקל. שיעור הרווחיות התפעולית של רשת דן, הנמצאת בשליטת משפחת פדרמן, נשחק ב-2013 וירד מ-18% ל-15%. בדן מייחסים את השחיקה ברווחיות למבצע "עמוד ענן", שהתרחש בסוף 2012 והשפיע על תחילת 2013, במקביל לעלייה שנרשמה בהוצאות כוח אדם ושחיקת שער הדולר.

הרווח הנקי של המתחרה הגדולה ישרוטל, שבבעלות משפחת לואיס, נחלש ב-8% ל-69 מיליון שקל, אחרי שגם היא סבלה משחיקת הרווחיות התפעולית, ששיעורה ירד מ-11.5% ל-10.4%.

רווחי רשת רימונים (לשעבר מלונות הכשרה), שבשליטת הכשרת היישוב של משפחת נמרודי, קרסו ב-90% לכ-6 מיליון שקל. זאת, אחרי שב-2012 נהנתה הרשת מרווח חד-פעמי גדול של 58 מיליון שקל בשל עסקת מכירת רימונים גלי כנרת, והשלמת רכישת הבעלות המלאה במלון המעיין בנצרת.

רווח דומה לזה של רימונים הציגה מלונות אפריקה ישראל (מאפ"י), שתוצאותיה מצורפים לדוחות נץ מלונות המחזיקה ב-50% ממניותיה. רווחי מאפ"י, המפעילה את רשתות קראון פלאזה והולידיי אין, משקפים צניחה של 86% ביחס לרווח של 43 מיליון שקל שרשמה ב-2012. גם כאן הצניחה מושפעת מאירועים חד-פעמיים (מכירת רכוש ורווחי חברות מוחזקות). תוצאות אלה הובילו לירידה של יותר מ-40% ברווח המצרפי השנתי של 4 חברות המלונאות, ואלה הסתכמו ב-187 מיליון שקל.

13% הוא שיעור הצמיחה בהכנסותיה של רשת ישרוטל, שהגיעו ל-1.1 מיליארד שקל, בתמיכת פתיחת מלונות ישרוטל רויאל ביץ' תל-אביב ומלון כרמים שבקריית ענבים במהלך השנה. יותר ממחצית השיפור בהכנסות מיוחס לשני מלונות אלה, שהחלו לפעול במחצית השנייה של השנה, והיתרה הגיעה משיפור בתפוסה במלונות הקיימים ובתעריפים שגבתה.

מספר החדרים שהפעילה וניהלה רשת ישרוטל צמח ב-2013 ב-10%, ל-4,110 חדרים, ובכך היא עברה את רשת דן, עם 3,830 חדרים. במהלך השנה גם רכשה החברה את מלון ישרוטל טאואר תל-אביב אותו הפעילה, תמורת 156 מיליון שקל, והמשיכה בעבודות להקמת מלון במתחם מכון הסיבים, שבשכונת המושבה הגרמנית בירושלים.

אצל יתר הרשתות, העלייה בהכנסות הייתה מתונה יותר, וסך הכנסות 4 הרשתות צמחו אשתקד ב-6% ל-2.95 מיליארד שקל. דן, שהיא כאמור המתחרה הגדולה של ישרוטל, הציגה עלייה של 3% בהכנסותיה, ובכך הצליחה לשמור על מעמדה כרשת בעלת ההכנסות הגדולות ביותר - 1.14 מיליארד שקל, כ-2.5% יותר מאלה שהציגה ישרוטל.

29% הוא שיעור הצמיחה שהציגה פעילות ההסעדה שמחזיקה רשת דן, במקביל לרשת המלונות. חברת ההסעדה של דן פועלת בעיקר בבסיסי צה"ל ברחבי הארץ, והתרחבותה אשתקד סייעה להציג הכנסות של 154 מיליון שקל, לעומת 119 מיליון שקל ב-2012.

יחד עם זאת, הפעילות עצמה, המתבצעת באמצעות חברת עידית, רשמה ב-2013 הפסד תפעולי של 5.5 מיליון שקל, בהמשך להפסד של 3 מיליון שקל ב-2012. בדן מייחסים את ההפסדים לתנאי ההסכם מול משרד הביטחון ולהוצאות חד-פעמיות מהרחבת הפעילות, ומציינים כי החברה פועלת לשיפור התוצאות באמצעות הקטנת עלויות והגדלת הפעילות.

76% הוא שיעור התפוסה שהציגה מאפ"י במלונותיה - השיעור הגבוה ביותר מבין 4 החברות, ושיפור ביחס לתפוסה בשיעור של 73.5% שהציגה ב-2012.

המגמה השלילית בתוצאות מאפ"י מראה כי שיפור בפרמטר זה לא מבטיח גם שיפור בתוצאות.

את שיעור התפוסה הנמוך ביותר מבין המתחרות הציגה רשת דן, כ-66%. כאן מדובר בשיפור של פחות מ-1% לעומת שיעור התפוסה הממוצע שהציגה ב-2012.

3.8 מיליון שקל למנכ"ל בן ה-75 תמורת אי תחרות

שיאן השכר בענף המלונאות המקומי הוא מנכ"ל דן הפורש, עמי הירשטיין, שעלות העסקתו אשתקד הגיעה ל-4.4 מיליון שקל. עלות זו מורכבת ממענק של 2.8 מיליון שקל ומשכורת של 1.6 מיליון שקל. הירשטיין פרש מתפקידו בסוף 2013 בתום כהונה של 25 שנה ולאחר פרישתו אישרו לו בעלי מניות מלונות דן תגמולים של 3.8 מיליון שקל, כאשר עיקר הסכום בסך 2.6 מיליון שקל (שטרם נזקף בדוחות), יוענק להירשטיין בן ה-75 בתמורה להתחייבותו שלא להתחרות ברשת, ולא לעסוק בתחום המלונאות במשך שנתיים ממועד סיום כהונתו. נוסף על כך ייהנה הירשטיין מפיצויי פיטורים מוגדלים בהיקף של 1.2 מיליון שקל - 50% יותר ממה שהוא זכאי לו במסגרת הסכם העסקתו. עלות העסקת הירשטיין בחמש השנים האחרונות (2009-2013) הצטברה ליותר מ-20 מיליון שקל.

רשת דן גם שילמה 1.5 מיליון שקל למיכאל פדרמן בתפקידו כיו"ר דן, ו-1.4 מיליון שקל לבן דודו עמי פדרמן, המכהן כסגנו. בסך הכל שילמה דן קרוב ל-10 מיליון שקל לחמשת בכיריה. עלות העסקת חמשת בכירי ישרוטל הגיעה אשתקד ל-9.3 מיליון שקל, ושם שיאן השכר הוא המנכ"ל ליאור רביב, שנהנה ממענק של 1.4 מיליון שקל ומשכורת של 1.9 מיליון שקל.

בתי מלון

עוד כתבות

חבילות מחו''ל שהגיעו לישראל / צילום: איל יצהר

מתי בכל זאת נשלם? סימני השאלה שעולים סביב רפורמת היבוא האישי

שבועיים חלפו מאז שהוכפל הפטור ממע"מ על חבילות מחו"ל ל־150 דולר, והשאלות בשטח גוברות ● בינתיים ועדת הכספים החליטה השבוע לפעול לביטולו בדיעבד, וההכרעה עוברת לכנסת

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: כדיה לוי

על רקע הירידה החדה בפרמיית הסיכון: החשב הכללי מוציא לדרך הנפקת חוב בינלאומית

באגף החשב הכללי בראשות יהלי רוטנברג יוצאים בהנפקת חוב דולרית ראשונה השנה בחו"ל ● זאת, על רקע הירידה החדה בפרמיית הסיכון של ישראל, שחזרה לרמה דומה לזו שהייתה טרום המלחמה ● החתמים והריביות הצפויות: כל הפרטים על ההנפקה

יו''ר הדמוקרטים יאיר גולן 120 ואחת, ynetי, 01.01.26 / צילום: כדיה לוי

יאיר גולן טען שצמיחת ההתיישבות ביהודה ושומרון היא "פייק". והעובדות?

יאיר גולן טען כי הצמיחה במספר המתיישבים ביהודה ושומרון היא "פייק", והסביר כי היקף האוכלוסייה לא גדל ● הנתונים מראים שהוא הגזים בתיאור המצב, אבל יש גם כמה נקודות לטובתו ● המשרוקית של גלובס

שר המשפטים, יריב לוין וראש ועדת החוקה, ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השינוי בדיני החוזים אושר, אך בשטח בתי המשפט מאותתים כי הדרך ליישום ארוכה

הכנסת אישרה השבוע את החוק לביטול הלכת אפרופים, שנועד לצמצם את שיקול הדעת של בתי המשפט בפרשנות חוזים ● בעוד שחלק מהמומחים צופים כי הוודאות בקרב עסקים תגבר, אחרים מזהירים מפני פגיעה בשוק ● בינתיים, ניתן למצוא סימני התנגשות סביב החוק החדש

בנייני מגורים בירושלים / צילום: Shutterstock

"ירושלים היא תופעה אחרת": למה מחירי הדירות בבירה ממשיכים לעלות?

מחוז ירושלים הוא היחיד שהמחירים בו עלו בכל אחד מחמשת החודשים האחרונים, ומאז נובמבר 2024 נרשמה בו ירידה חודשית אחת בלבד ● הגורם המרכזי הוא התגברות הרכישות מצד יהודים מעבר לים - אך לא רק: גם תנופת ההתחדשות ושיפור התשתיות משחקים תפקיד

מערכת הגנת הגבולות של תע''א / צילום: תע''א

לקוחות מחו"ל כבר מתעניינים: תע"א חושפת מערכת הגנת גבולות חדשה

פתרון הגנת הגבולות, הטומן בחובו אלגוריתמים ובינה מלאכותית ברמות המתקדמות ביותר, משלב שיטות לחימה חדשות מבוססות כלים אוטונומיים מסוגים שונים הפועלים בסנכרון משימתי תחת מערכת ניהול מרכזית ● מנכ"ל תע"א: "הטופוגרפיה והגבולות של מדינת ישראל הם מהמורכבים והמאתגרים שיש בעולם"

החוקר שטוען: לבנון חייבת להתרחק מסעודיה, ולהתקרב לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: לפי ניתוח של מכון מחקר אמריקאי, שלום עם ישראל יכול להזניק את כלכלת לבנון; באירלנד גרים אלפים בודדים של יהודים, אך האנטישמיות מזנקת; וביקורת על האינטרס הישראלי בחיזוק ההפגנות באיראן • כותרות העיתונים בעולם

מדורו מובל באזיקים לבית המשפט בניו יורק / צילום: Reuters, Eduardo Munoz

הסוחר שהימר על הצעד המפתיע של טראמפ והרוויח 400 אלף דולר ברגע

מידע פנים? עפ"י דיווח ב"וול סטריט ג'ורנל", סוחר שזהותו לא ידועה הימר פעמיים בפולימרקט על נפילתו של נשיא ונצואלה מדורו, זמן קצר לפני שטראמפ הורה על מעצרו

כלי רכב חדשים בנמל אשדוד / צילום: Shutterstock

מהאמירויות ומסין: המהלכים שמאפשרים יבוא דגמים מוזלים חדשים לשוק הרכב

מספר תקינות רכב בינלאומיות נכנסו לתוקף ב־2026 ועשויות להשפיע על השוק בארץ ● כך למשל, בעקבות החמרה בתקינה סינית, השוק המקומי יוצף בדגמים חשמליים ופלאג־אין במחיר נוח - ששיווקם בסין הופסק, וייתכן כי רגולציה סביבתית באמירויות תרחיב את היבוא משם

שר המשפטים יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

הכנסת אישרה את צמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים

לפי החוק שעבר סופית במליאה, חוזים עסקיים יפורשו בהתאם ללשון החוזה, למעט חריגים ● ברירת המחדל לפרשנות חוזים תהיה בהתאם לדרך שעליה הסכימו הצדדים ובהתאם לראיות שיהיו קבילות לצורך כך

אילוסטרציה: Shutterstock, alexfan32

גניבות הרכב מתגברות, אבל בענף מעריכים: מחירי הביטוח ימשיכו לרדת

ברבעון האחרון של 2025 חלה עלייה חדה בניסיונות ובגניבות רכבים ● עם זאת, גורמים בענף מסבירים כי השינוי לא בהכרח ישפיע על מחירי ביטוח הרכב השנה, והם צופים שהללו ימשיכו לרדת ב־2026 ● מה יכול להקפיץ שוב את המחירים?

הפשרת קרח ממטוס בגרמניה / צילום: ap, Michael Probst

טיסות משובשות, פקקים ורבבות מתושבי ברלין בחשיכה: גל קור ארקטי באירופה

הגל הנוכחי של מזג האוויר, שמלווה בשלג רב באזורים מסוימים במערב אירופה ובטמפרטורות נמוכות באזורים אחרים, אמור להימשך עד סוף השבוע לפחות ● בצרפת, סערות שלגים סמוך לתעלה גרמו לפקקי תנועה כבדים, בהולנד בוטלו אתמול כ-700 טיסות בשדה התעופה סכיפהול, ובברלין הטמפרטורות צנחו לשמונה מתחת לאפס

297 דירות ביומיים. פרויקט ''הסטריפ'' של אאורה בנתניה / צילום: evolve media

המספרים של שוק הנדל"ן ב־ 2025 מתחילים להיחשף, והם רחוקים מהתחזיות

רוב חברות הנדל"ן מציגות עלייה במכירות, למרות שנה מאתגרת ומלאי בשיא ● אולם, הנתונים מגלים כי הזינוק נשען בעיקר על פרויקטים נקודתיים ● בזמן שחברות כמו הכשרה ופרשקובסקי רשמו גידולים מרשימים, אאורה פספסה את תחזיותיה השנתיות בכמעט 300 דירות

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

גולשים ורוכשים: גידול של כ-10% בהוצאות הישראלים באונליין בשנת 2025

עפ"י נתוני שב"א, בשנת 2025 הוצאנו כ-329 מיליארד שקל בעסקאות מקוונות, לעומת 302 מיליארד בשנת 2024 ● שיא ההוצאות היומי באונליין נרשם בנובמבר, "חודש המבצעים", ועמד על כ-990 מיליון שקל ביום אחד

מרחב מוגן / צילום: Shutterstock, ARTZO

למרות חובת המיגון בדירות חדשות: מספר התושבים ללא ממ"ד עלה בכ־600 אלף איש

דו"ח המבקר אנגלמן מצביע על כ־3.2 מיליון תושבים בישראל ללא מיגון תקני בתחילת 2025, לעומת כ־2.56 מיליון בשנת 2018 ● לכ־42 אלף תושבים בגבול הצפוני אין מיגון תקני ● תוכנית "מגן הצפון" תוקצבה בפחות ממחצית מהנדרש, ופקע"ר לא מבצע ביקורות כנדרש ● כ-56% ממיטות האשפוז בבתי החולים הכלליים אינן מוגנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בשיאים; אמזון עלתה ב-3.5%, סנדיסק זינקה ב-27%

נאסד"ק עולה ב-0.4% ● אנבידיה ו-AMD ראש בראש: השתיים חשפו שבבי מרכזי נתונים חדשים ● ג'פריס הגדיר את טבע כהשקעה מומלצת ל-2026, המניה עלתה בכ-4% ● מחירי הנפט רושמים ירידות קלות, לאחר העליות אתמול ● מחירי הכסף והזהב ממשיכים להתאושש, הנחושת בשיא ● נעילה חיובית באירופה, הפוטסי בשיא

אילוסטרציה: איל יצהר

סוף להלכת אפרופים? התיקון שמשנה את כללי המשחק החוזיים

תיקון החוק של שר המשפטים ויו"ר ועדת החוקה לצמצום הלכת אפרופים בדיני החוזים אושר אמש בכנסת ● מהי הלכת אפרופים, מדוע היא עוררה ביקורת, מה קובע התיקון החדש, ואיך זה ישפיע על השוק? ● גלובס עושה סדר

ישי דוידי, מייסד ומנכ''ל קרן פימי / צילום: תמר מצפי

קרן פימי מחסלת את ההחזקה בפיסיבי טכנולוגיות. אלה הרוכשות

לגלובס נודע כי הרוכשים הגדולים בהפצת המניות (16.3%) האחרונה של קרן פימי בחברת פיסיבי הן מגדל ולצידה ילין לפידות ● על פי ההערכות בשוק, מגדל רכשה מניות בכ-100 מיליון שקל ● פימי יוצאת מההשקעה ברווח של 420%, מאז הרכישה ב-2018

ועדת הכספים, ארכיון / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת הכספים מעבירה את ההצעה לביטול החוק להכפלת הפטור ממע"מ למליאת הכנסת

ועדת הכספים אישרה להעביר למליאת הכנסת את ההצעה לביטול הצו המכפיל את הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל־150 דולר ● גורמים הבקיאים בפרטים דיווחו לגלובס כי ישנו רוב מסתמן להצבעה נגד המשך תחולת הצו שהעביר סמוטריץ'

קמפוס אנבידיה בקריית טבעון / הדמיה: באדיבות אנבידיה

אחרי העלאת מס החברות: התוכנית שרוקם האוצר לפיצוי ענקיות הטכנולוגיה

בעוד שמס החברות על ענקיות הטק עולה ל־15% בהתאם לכללי ה־OECD, הממשלה מקדמת מנגנון פיצוי בהיקף של מיליארדי שקלים במטרה למנוע זליגת פעילות למדינות מתחרות ● הזיכויים מיועדים לחברות המשקיעות במחקר ופיתוח ושלהן קניין רוחני במדינה, ובראשן אנבידיה