גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אין לכם מושג מה אתם מכניסים לפה כשאתם אוכלים עוף

ההכחשה של רמי לוי בדבר השמדת הבשר בסניף הרשת יצרה סדק ראשון באמון לו הוא זוכה מהציבור, והשמדת 460 ק"ג עוף ברשת YOU מעידה כי ציפיות הרשת למכירות לא התממשו ■ ואיך זה קשור לעובדה שהרשתות מפסידות על העוף?

הטעות של רמי לוי

קצת לפני חג הפסח הוציא משרד הבריאות הודעה על השמדת 22 ק"ג בשר בסניף רמי לוי שיווק השקמה בנשר, ועל השמדת 460 ק"ג חזה עוף בסניף YOU של מגה ברחוב חלוצי התעשיה בחיפה. הסיבה: המוצרים אינם ראויים למאכל אדם.

באופן תמוה, משרד הבריאות בחר להודיע על כך לתקשורת רק כמה ימים לאחר עריכת הביקורות. מדוע? טרם קיבלנו על כך תשובה. כך או כך, שני האירועים האלה מעלים לא מעט שאלות וגוררים לא מעט מסקנות.

המסקנה הראשונה המתבקשת היא שהפיקוח של משרד הבריאות מצומצם, ובמקרים רבים אף אינו קיים. בישראל פועלות מאות רבות של קצביות ברשתות השיווק ובחנויות הפרטיות, אבל ברוב ימות השנה לא עורכים שם ביקורות. התחושה היא שככל שמספר הביקורות יגדל - כך כמות השמדת הבשר והעוף תגבר.

רמי לוי, בעל השליטה ברשת רמי לוי שיווק השקמה, הוא אחד מאשפי השיווק הבולטים בישראל, אך למרות זאת הוא עשה טעות אסטרטגית ושיווקית קשה. עם פרסום הודעת משרד הבריאות, בחר לוי להכחיש את העובדות, וכך הוא אמר ל"גלובס": "התקשרתי למנהל החנות, והוא אומר שהוא לא יודע במה מדובר, אז מבחינתי זה לא היה ולא נברא".

גם בריאיון שהעניק לגלי צה"ל התכחש לוי לעובדות ובכך יצר בעצמו סדק באמון הרב שרוחשים לו הצרכנים. רמי לוי השכיל לבנות את המותג "רמי לוי" כמותג זול, וההצלחה שלו מעידה בעיקר על האמון חסר התקדים שהוא זוכה לו מצד הלקוחות. אבל גם הלקוחות של רמי לוי יודעים שכשמשרד הבריאות מוציא הודעה רשמית על השמדת בשר, מדובר בעובדות ששום הכחשה לא תוכל לטשטש אותן.

הציפיות הגבוהות של מגה

מסקנה נוספת מתבקשת נוגעת לרשת YOU. השמדת חזה העוף במגה נערכה ביום שלישי באותו שבוע. העוף, יש להניח, סופק לרשת כבר ביום חמישי ועד לביקורת - פג תוקפו.

במגה אומרים כי מדובר במוצרים שהיו מיועדים להשמדה בהתאם לנהלי הרשת. בכל מקרה, 460 ק"ג של חזה עוף זו כמות גדולה במיוחד. מגה הרי יכלה לקבל עוף טרי לרשת גם ביום שני באותו שבוע, ומכאן יש להניח כי ברשת YOU של מגה ציפו למכור הרבה יותר ממה שמכרו בפועל. התוצאה היא שהם הזמינו כמות גדולה של סחורה שלא נמכרה בפועל, והסחורה הטרייה הלכה לפח.

לפני החג העלתה הרשת קמפיין רחב לרשת הדיסקאונט החדשה יחסית YOU, אבל נראה כי הצרכנים לא קנו את המסר עד הסוף.

השמדת חזה העוף במגה לא הייתה מחויבת המציאות. ברשת ראו כבר יום קודם לכן שתוקף הסחורה עומד לפוג. הם יכלו בקלות למכור את הסחורה במחיר נמוך במיוחד, וכך להרוויח פעמיים: גם לרכוש את לב הצרכנים וגם לא לאבד סחורה לשווא. במחיר של 10 שקלים לק"ג - 3 שעות לפני סגירת הסניף ביום שני, הסחורה הייתה נחטפת ועל הדרך מקזזת למגה חלק מההפסדים בגינה.

מה קורה בקצבייה?

במשך שנה אחת נמכרים בישראל כ-210 מיליון עופות. במשקל מדובר בכ-450 אלף טון. עיקר המכר הוא עופות טריים, שרובם (למעלה מ-80%) נמכרים בקצביות.

משרד הבריאות מסר ל"גלובס" כי בשנה החולפת היו כ-1,000 ביקורות במפעלי עוף ובשר. כמה ביקורות נערכו בקצביות של רשתות השיווק ובחנויות מתמחות? למשרד הבריאות אין על כך תשובה, וממילא גם לא לשאלה כמה מהביקורות הסתיימו בהשמדת עוף או בשר.

מוצרי העוף והבשר הם המוצרים השכיחים יותר בצלחת שלנו, אבל איכשהו רובם לא ממותגים, לרוב תאריך התפוגה שלהם לא נמסר לצרכנים, ובטח לא המידע אודות מקום ותהליך הייצור שלהם.

הצרכן הישראלי, שרודף אחרי מותגים, מוכן באורח מפתיע לקבל כל עוף שמוכרים לו בקצבייה ולא שואל יותר מדי שאלות. המציאות של מכירת עופות בקצבייה מעניקה לצרכן שירות אישי מהקצב, אבל גוררת לא מעט בעיות שהעיקרית שבהן היא הפיקוח על איכות המוצר ותאריך התפוגה שלו.

בשיחה עם "גלובס" מודה אחד הקמעונאים המפעיל קצביות, כי "בקצבייה אפשר לערבב באותו מגש בטעות גם עוף מקולקל. לצערנו, אלה דברים שקורים. כלקוחה את רוצה לדעת שהעוף הגיע אתמול או היום. האם תדעי זאת כשאת קונה בקצבייה? לא. העוף יכול להיות גם לפני 3 ימים ולא תדעי".

עוף ארוז: כ-20% מהמכירות

שתי חברות אחראיות היום לעיקר המכירות של עוף טרי ארוז: "עוף עוז" ו"מילועוף". העוף הארוז מעניק חותמת של היצרן, תאריך תפוגה ברור, והוא מספק נוחות היות והוא חוסך את העמידה בתור לקצב. למרות זאת, העופות הארוזים רחוקים מלהפוך לטרנד, ולפי הערכות, הם מהווים לא יותר מ-20% ממכירות העוף הטרי בישראל.

משחטת "עוף עוז" היא ככל הנראה המשחטה המשוכללת ביותר בישראל. במשחטה, המשתרעת על שטח בנוי של 20 אלף מ"ר, תהליך השחיטה, השטיפה והאריזה נעשה ללא מגע יד אדם. רמת הניקיון במפעל גבוהה במיוחד ואינה אופיינית למשחטות. מוצרי החברה לשוק הקמעונאי משווקים תחת המותג "עוז והדר" והם ארוזים בוואקום.

למרות כל זאת, "עוף עוז" משווקת את מוצריה ברשת שופרסל בלבד. בעבר היא שיווקה אותם ברשתות נוספות שמהן יצאה, בשל מה שהוגדר כמחלוקת על תנאים מסחריים.

אלא שהשוואת מחירוני החברות השונות המשווקות עוף מגלה כי הפערים במחירים בין המשחטות כמעט לא קיימים. ב"עוף עוז" דורשים תוספת של 1.2 שקלים לק"ג על האריזה. הסכום הזה, יש להניח, מתקזז מול עלות העסקת הקצב.

עוזי מחלב, מבעלי חברת "עוף עוז", מעריך כי החזקת הקצבייה מעלה את המחיר לק"ג ב-2.5 שקלים לק"ג, ומקסימום עד ל-4 שקלים לק"ג.

בשיחה עם "גלובס" אומר אחד הקמעונאים ברשת המפעילה קצביות, כי "היום זה לא כלכלי להחזיק קצביות. בכל סופרמרקט טוב מעסיקים 10 קצבים, והעלויות שלהם גבוהות. עלות העסקת קצב לחודש היא מינימום 8,000 שקל. כשאתה לא מעסיק קצבים, זה מסייע לך לממן את המבצעים ללקוחות".

הקצביה מסייעת להקטנת הביקושים

מדוע, אם כן, הרשתות אינן מקדמות את מכירת העוף הארוז? על האיכות אין הרי מחלוקת. לדברי קמעונאי, אחת הסיבות לכך היא הצרכן. "כקמעונאי, עדיף לשווק עופות ארוזים עם תוקף על כל אריזה. אבל הלקוח הישראלי מאוד מקובע, והוא מתקשה לקבל את המוצר. זה חדש לו. אנשים לא ייגמלו מהקצביות אבל העופות הארוזים ייקחו נתח יותר גדול", הוא אומר.

אבל יש כנראה סיבה נוספת. העוף הטרי הפך זה מכבר ללוס לידר, כשהרשתות מוכרות אותו במחיר הפסד. כשהמחיר נמוך כל-כך, המכירות בקצבייה מסייעות להקטנת הביקושים, בדיוק כמו שעוף טרי ארוז מסייע להגדלת הביקושים, מאחר שהוא מוצג בצורה נוחה במקרר, ללא צורך לעמוד בתור בשבילו.

רשת השיווק עושה את המבצע על העוף בקצבייה כאילוץ, כצורך למשוך קונים. למרות המבצע, האינטרס הכלכלי של כל רשת שיווק היא למכור כמה שפחות עוף, שהרי ככל שהמכירות שלו עולות - כך ההפסד של הרשת על המוצר גדל. באמצעות הקצבייה, הדרך לכך היא הרבה יותר קלה.

מגיע לצרכן מידע מלא

אחת הדרכים לשינוי המציאות היא יצירת ביקוש מהצרכנים. חברת "עוף עוז" השקיעה 350 מיליון שקל בהקמת המפעל בדרום אבל אפילו לא שקל אחד בשיווק ובבניית המותג "עוז והדר". היא יכולה בקלות לחשוף את הצרכן למפעל המתקדם שלה, לתנאי אחזקת העופות הנאותים ולרמת האיכות הגבוהה שהיא מציעה.

מדוע החברה אינה משקיעה בשיווק? לדברי מחלב, "יש שיווק מפה לאוזן. אנשים שקונים, מכירים את המוצר. מי שצריך לדחוף את העניין הן רשתות השיווק. יש להן פתרון לחסוך את עלות העסקת הקצבים".

אחרי שנים שבהן הסבירו לצרכנים שעוף הוא מוצר קומודיטי ושהתרנגולת היא אותה התרנגולת הנשחטת לפי ההלכה היהודית, הגיע הזמן שהצרכן ידע שיש בכל זאת הבדל, הגיע הזמן שהעוף ומוצריו ימותגו ואנחנו הצרכנים נקבל מידע מלא על הייצור ותאריך התפוגה.

בינתיים, הפעילות של "עוף עוז" בוודאי שאינה מספיקה על מנת לחולל שינוי של ממש, במיוחד כשהחברה משווקת את מוצריה ברשת שופרסל בלבד.

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה