גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל הדרך מסטארבקס

טור פרידה: התחלנו כקניון, בסוף הדרך נקבל השראה מאיקאה

לפני כ-7 שנים התחלנו כאן את פרויקט "קניון המניות". אלה היו המטרות שהוגדרו אז: הקניית מתודולוגיה לניהול עצמאי של תיק מניות, בבחינת כל אחד יכול; תשואה עודפת על מדד S&P 500; וקיום "נאה דורש נאה מקיים" והצגת תיק מניות שמממש את החזון.

את הטור הראשון התחלנו באמירה ש"כל אחד רוצה לפתוח בית קפה", והמשכנו לטענה שהשקעה במניות היא חלופה אפשרית לעסק ממשי. כתבנו שבמקום לפתוח בית קפה ניתן להשקיע במניות של חברת סטארבקס וליהנות מכמה יתרונות: השקעה בסכום קטן, פיזור, מומחיות ומקצועיות, נזילות ואפשרות לפזר את הכסף בין מספר חברות. בשביל לבנות תיק מניות מפוזר החלפנו את בית הקפה בקניון וכך נולד "קניון המניות".

ב-7 השנים הללו עבר שוק המניות טלטלות מהגדולות ביותר שידע בתולדותיו. הדבר הצריך מאתנו מודעות לשוק וביצוע התאמות של מודל העבודה. בשורה התחתונה הקניון צמח ופרח (תשואה של כ-500%). בפרספקטיבה של 7 שנים וכמה מאות טורים, עברו בו הרבה מניות, תובנות, התמודדויות עם כישלונות, למידה ומקסום של הצלחות, ונוצרה שותפות עם הקוראים כפי שבאה לידי ביטוי גם בעמוד הפייסבוק.

כל אחד יכול, סטייל איקאה

היום נרצה לקחת את הוויזואליזציה של הקניון למקום אחר. קוראים לו איקאה. מי לא היה באיקאה? כמו סטארבקס ואולי אפילו אף יותר, מדובר ברשת עצומה המתפרסת בין נקודות ייצור שונות, חנויות מכירה ועשרות מיליוני לקוחות. סביר להניח שסביב עולם העשייה של איקאה תמצאו רבות מהחברות שעברו בקניון. אבל לא מנקודת מבט זו אנחנו מזכירים את איקאה אלא מנקודת המבט של "כל אחד יכול". תחשבו על זה שבלי ללמוד הנדסה, נגרות או עיצוב, אתם יכולים לבנות רהיטים מורכבים למדי במהירות ובקלות. החברה הזו מתפרנסת מחזון שכל אחד יכול ועושה הכול בשביל לממש את החזון הזה.

לעומת זאת, המסר האחיד (ובמקרים רבים לא נטול אינטרסים) כמעט, שאתם שומעים מכל אחד שמתפרנס משוק ההון, הוא שלא כל אחד יכול.

כללי ההרכבה של תיק מניות

נכון, שלהבדיל מתכנית לבניית הארון הפופולרי של איקאה, בשוק ההון לא ניתן לספק תכניות ודאיות להצלחה, אבל למקסימום שאליו ניתן להגיע מהשקעה במניות, כל אחד יכול להתקרב. בשביל זה צריך לעקוב אחרי כללי ההרכבה הבאים:

פשטות: תבנו לעצמכם תיק פשוט. לא יותר מדי ניירות ערך, לא החזקות בסכומים שונים וקיצוניים, לא מורכבות של מטבעות ואסטרטגיות.

שלבים: זכרו את השלבים של מודל "קניון המניות": שוק, מגזר, מניה. אם השוק עולה - עוברים לשלב המגזר. אם השוק יורד - לא משקיעים או שמשקיעים בניירות ערך שמרוויחים מירידה: אופציות מכר, VXX, מכירת חוזים ובאחרונה גילינו ורכשנו את תעודת הסל HDGE (שעושה שורט על מניות עם פוטנציאל לירידה). אם השוק עולה, בחרו את המגזרים החזקים באמצעות מדד העוצמה RS. זהו מדד טכני פשוט, שמראה איזה מגזר חזק יותר ממדד הייחוס. את עיקר ההחזקות שלכם תרכזו במגזרים החזקים. לפי בחירת המגזרים, תבחרו מניות של חברות שעברו סינון מבחינת הפוטנציאל העסקי, שנמצאות במצב טכני טוב ומדד העוצמה שלהן עולה ביחס למדד העוצמה של המגזר.

טווח ארוך: לא כל יום מחליפים ארון או ספה. לא כל יום מחליפים מניה. תכוונו לטווח הארוך, כלומר מניות שאתם מעריכים שיכולות לעלות עשרות אחוזים בפרק זמן של חודשים. מניות כבדות יותר אפשר להחליף באופציות בתוך הכסף על מנת לאפשר למינוף להשיג יעד של עשרות אחוזים. תחליפו רק מניות שלא עובדות (יורדות או מפגרות באופן עקבי אחרי המגזר); או כאשר יש לכם רעיון חדש שהוא באופן מובהק טוב יותר מרעיון קיים; או כאשר נדרש עדכון מגזרים. גם כשקונים רהיט או כל מוצר אחר, אחרי זמן מה נתקלים במוצר שנראה טוב יותר (בוודאי בכל הקשור לטכנולוגיה). אתם מבינים שהחלפה סיזיפית תוביל אתכם לפשיטת רגל כלכלית ומנטלית. תזכרו שאנחנו נוטים להעדיף חדש על פני ישן, אבל פעמים רבות הישן מתפקד היטב ואין צורך בהחלפה.

באפט וסורוס: תקנו מניות כמו הראשון ותפעלו בשוק כמו השני. באפט קונה מניות של חברות שהוא מבין ושהוא מוכן להחזיק תיאורטית 10 שנים לפחות. סורוס אמיץ לשים הרבה כסף היכן שהאינטואיציה שלו מוליכה אותו ומנתח את השוק ניתוח רב-ממדי ועצמאי. מכיוון שחלק מהפריבילגיות שיש לבאפט, כמו קשרים והון נצבר, אין לנו, אנחנו חייבים לקחת מסורוס את התעוזה.

בחירת מוצרים: תבחרו מניות של חברות שמייצרות את מה שתמיד צריך, או של חברות שמייצגות חדשנות פורצת דרך ו/או שמוצריהן משקפים הבנה של צורכי העתיד. אל תתפשרו על האמצע - משהו שלא ממש צריך והוא גם לא ממש יצירתי ופורץ דרך. שוב, כמו בחנות של איקאה. מפתה לקחת עוד ועוד מוצרים שהמחיר שלהם נראה זול או שהתודעה שלנו חושקת בהם בלהט הקניות. אבל השאלות האם זה באמת מיוחד והאם באמת צריך את זה, ידעו להשאיר אותנו עם המוצרים הנכונים עבורנו. הדבר נכון גם לבחירת מניות.

הבנה ושליטה: זכרו שהשקעות הן עניין של הבנה ושליטה מנטלית. הבנה של התנהגות עדר המשקיעים ושליטה מנטלית באוטומטים של התודעה שלנו, בפחדים, באמונות המגבילות, בהתלהבות. גם סורוס וגם באפט יודעים להפגין איפוק מנטלי כלפי הפסדים וכלפי רווחים. כמו הרכבת ארון מאיקאה - יש שעבורם זה ילווה בעצבים, כעסים, תסכול והשלכת כלים, ויש שירכיבו את אותו ארון בשלווה, בדייקנות ובמהירות. פתחו מיומנויות מנטליות כך שתהיו שלווים אל מול תנודות השוק.

זהו, אם כך, טור "קניון המניות" האחרון. אנחנו נפרדים. השארנו דרך, השארנו הוראות הליכה. שיהיה בהצלחה. תודה לכל מי שהלך אתנו את הדרך הארוכה.

הכותב הוא מנכ"ל משותף וראש תחום פיננסים בחברת BePlusDo - פיתוח כלים וטכנולוגיות אימון, ואסטרטג ההשקעות של קרן הגידור Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.

עוד כתבות

דונלד טראמפ, נשיא ארצות הברית פוסט ברשת Truth, 26.6.25 / צילום: ap, Michael Perez

חנינה בלי הרשעה: האם הנשיא יכול לחלץ את נתניהו ממשפט?

הקריאה של הנשיא האמריקאי להפסיק את משפט נתניהו העלתה לשיח את האפשרות שהנשיא הרצוג יעניק לו חנינה ● אלא שנתניהו טרם הורשע בדבר, מה שמקשה על כניסה למסלול הזה ● וגם: מה חשב בזמן אמת אהרן ברק על הרעיון?

חזית המדע. מיפוי האקספוזום / צילום: Shutterstock

400 חוקרים השיקו את אחד הפרויקטים השאפתניים של המדע: מיפוי האקספוזום

הפרויקט, שהוכרז במאי השנה באירוע גדול של אוניברסיטת ג'ונס הופקינס, נועד למפות את כל הגורמים שאנחנו נחשפים אליהם לאורך החיים ומשפיעים על הבריאות שלנו - מחיבוק ועד חומרי הדברה ● האם טכנולוגיות חדשות יאפשרו להשלים את המשימה? שלוש חוקרות של התחום מסבירות למה הפרויקט מלהיב כל כך ומספרות על ההישגים שכבר הגענו אליהם

מצלמות לרחפנים של נקסט ויז'ן / צילום: יח''צ

המצלמה שהפכה את האלוף במילואים, ולא רק אותו, למיליונר כבד

המניה שזינקה ב־2000% בארבע שנים, המימושים שהניבו לבכיריה 800 מיליון שקל והאלוף במיל' עמירם לוין שרשם אקזיט עצום ● איך הפכה חברה ביטחונית קטנה מרעננה לאחד מסיפורי ההצלחה הגדולים של שוק ההון, והאם יש סדקים בחלום של נקסט ויז'ן?

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

מהפך: זה הרכב הנמכר ביותר בישראל מתחילת השנה

הדגם הנמכר ביותר ביותר במחצית החולפת היה הקרוס־אובר ג'אקו 7 עם מנועי בנזין ופלאג־אין, כאשר הדגמים הנמכרים ביותר אחריו היו שייכים למותגים יונדאי וטויוטה ● X7, הקרוס־אובר פרימיום החדש של זיקר, נחת בישראל ● ובמדיה האיראנית מדווחים כי ישראל תקפה מפעל רכב באיראן, במהלך מבצע "עם כלביא" ● השבוע בענף הרכב

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

בודקים את המיתוס / צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מי היה הראשון שהשתמש באריה כסמל שלטוני? לא ממלכת יהודה

מדור המשרוקית של גלובס מתחדש ומציג פינה חדשה: בודקים את המיתוס ● אחת לשבוע המדור יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והפעם: שר המורשת סיפר שהאריה היהודאי השפיע על העמים מסביב, אבל זה כנראה עבד הפוך

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בשיאים חדשים בעקבות דוח התעסוקה שהפתיע לטובה

נאסד"ק עלה ב-1% ● הנשיא טראמפ אמר שג'רום פאוול "צריך להתפטר מיד" בפוסט שפרסם אתמול בלילה ברשת Truth Social ● תשואות האג"ח עולות והדולר מתחזק ● הסיכויים להורדת ריבית בקרוב ירדו דרמתית ● דרמה כלכלית בבריטניה: שרת האוצר, רייצ'ל ריבס, פרצה בבכי בפרלמנט ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מחר לא יתקיים מסחר בוול סטריט לרגל יום העצמאות במדינה

ישי דוידי, מראשי קרן פימי / צילום: יונתן בלום

קרן פימי ממשיכה למכור מניות בטחוניות: הציפה רווחים של כ-2 מיליארד שקל מתחילת השנה

הקרן, שמוביל ישי דוידי, מכרה אמש מניות עשות אשקלון ברבע מיליארד שקל - בהמשך למימושים בפי.סי.בי, אורביט ותאת

התחדשות עירונית בת''א. התחום תופס יותר משליש מהתחלות הבנייה / צילום: דיויד לוין

אופטימיות על סטרואידים: 13 חברות נדל"ן חדשות הגיעו לבורסה מאז ינואר

13 חברות נדל"ן הצטרפו לבורסת תל אביב במחצית הראשונה של השנה, חלקן אפילו לא מסרו פרויקט עדיין ● במקום שהריבית הגבוהה תנקה את השוק, רק צצים עוד ועוד יזמים - וההוצאות שלהם דווקא גדלות

מטוסי קרב איראניים באספהאן / צילום: Reuters, WANA NEWS AGENCY

רגע אחרי הפסקת האש, איראן יוצאת לעסקת ענק. על הפרק: מטוסי קרב חדשים

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מיד לאחר כינון הפסקת האש, שר ההגנה האיראני המריא לסין עם מטרה אחת: לרכוש מטוסי קרב מדגם J-10C ● מדובר בחלופה זולה יותר למטוסי סוחוי 35 שלא סופקו לאיראן למרות הבטחות מצד רוסיה, ובקפיצת מדרגה טכנולוגית עבור הצי המיושן של הרפובליקה האסלאמית

גירושים. שיתוף נכסים עשוי להיווצר גם בלי כוונה מפורשת / אילוסטרציה: Shutterstock

ביהמ"ש הכריע: בעל ישלם לגרושתו 50 מיליון דולר - "אחד המקרים המקוממים"

סכסוך גירושים באלפיון העליון הוביל להכרעה דרמטית נגד מי שנקבע כי השתמש במומחיותו למקלטי מס ונאמנויות, כדי להסתיר רכוש משפחתי בהיקף של 75 מיליון דולר ● האישה צפויה לקבל כמחצית מהרכוש ומהבית, ובסך-הכול כ-50 מיליון דולר ● עורכי דינו של הבעל: "בפסק הדין נפלו טעויות חריפות, נערער"

קובי זריהן בשיחה עם עו''ד רונית סיטון זלקינד / צילום: שיר הלוי

הממונה על הגנת הצרכן: "יש לי רק 8 מפקחים על 650 אלף עסקים"

קובי זריהן הסביר באירוע של משרד עוה"ד פירון מדוע הרשות לא פרסמה הקלות לקמעונאיות המזון במהלך המערכה נגד איראן ● יאיר אבידן, המפקח על הבנקים לשעבר, וד"ר שלומית וגמן-רטנר, ראש רשות איסור הלבנת הון ומימון טרור לשעבר, מצטרפים למרכז הפינטק הישראלי ● אירועים ומינויים

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

שליח מזון רובוטי בארה''ב / צילום: ap, Carlos Osorio

רחובות אמריקה מתמלאים בשליחים רובוטיים - והאנשים מתעלמים ממצוקתם

השליחים האוטומטיים, שאפשר לראות בחלקים נרחבים של ארה"ב, נתקעים לעיתים בשלג או מתהפכים על גבם ● הציבור לפעמים מוצא אותם חביבים, אבל כשהם תקולים, התמונה ברורה: זה כל רובוט לעצמו

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

צילום: Shutterstock

מדד ה-S&P 500 הציג "צלב מוזהב" לראשונה מאז 2023 - אלו המשמעויות

בזמן שמדד ה-S&P 500 נסחר ברמות שיא, ביום שלישי האחרון, הממוצע הנע של המדד ל-50 יום חצה את הממוצע הנע שלו ל-200 יום כלפי מעלה - מה שיצר חיתוך המכונה "צלב מוזהב" ● ניתוח היסטורי שבוצע במרקטוואץ' העלה כי ברוב המקרים, בשנה שבאה לאחר "צלב מוזהב", התשואה גדולה יותר מאשר בתקופות אחרות