גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם קרן מרקסטון עומדת על סף חדלות פירעון?

הערכות: קרן מרקסטון לוותה כרבע מיליארד שקל מדויטשה בנק ■ הלוואות בריביות גבוהות, שעבודים צולבים, שערוכים מנופחים ודיווחים חסרים הביאו לכך שהקרן נקלעה למצב חסר תקדים, נדיר ולא מקובל בתעשייה

האם הלוואות בתנאי שוק אפור שנטלה קרן הפרייבט אקוויטי מרקסטון עלולות להביא אותה למצב של חדלות פירעון? בשנים האחרונות נאלצה הקרן - שגייסה בעבר קרוב ל-700 מיליון דולר מגופים מוסדיים בארה"ב ובישראל - ללוות מגורמים חיצוניים סכומי עתק בריביות גבוהות לכיסוי החובות הכבדים של חלק מחברות הפורטפוליו שבשליטתה.

משמעות ההלוואות החריגות שנטלה מרקסטון, אותה מוביל רון לובש, היא שלא רק חברות פורטפוליו כמו סטימצקי ואמפיק עלולות למצוא את עצמן במצב של חדלות פירעון, אלא כאמור גם הקרן עצמה, שההחזקות המרכזיות שלה משועבדות לנושים השונים.

גורמים משפטיים אמרו היום ל"גלובס" כי מצב שבו קרן פרייבט אקוויטי נוטלת על עצמה חובות (גם אם הללו מועמסות בהמשך על חברות הפורטפוליו) נחשב נדיר ולא מקובל בתעשייה, ומעיד על התנהלות חריגה מצד מנהליה. לדבריהם, גם שעבודים צולבים ועסקאות בין החברות המוחזקות על ידי הקרן (כמו למשל ההלוואה שהעניקה מגנוליה לסטימצקי) נחשבים יוצאי דופן.

בין היתר מעריכים בשוק כי הקרן נטלה חוב עצום של כרבע מיליארד שקל מידי דויטשה בנק, אותו פיזרה בין החברות שבבעלותה אשר נקלעו למצוקה תזרימית, ובראשן רשת הספרים סטימצקי וחברת אמפיק (לשעבר בית ההשקעות פריזמה).

כנגד ההלוואה מדויטשה בנק שועבדו החזקות שונות של הקרן, לא בהכרח אותן חברות להם ניתנו ההלוואות (שיעבוד צולב). מדובר במהלך חריג שאינו מקובל בתעשיית קרנות הפרייבט אקוויטי. כאמור, חלק מהלוואת דויטשה (בסך 70 מיליון שקל) הועברה לרשת סטימצקי, שבימים אלה נמצאת מתהליך של מכירה לידי הוצאת הספרים כתר ורשת חנויות קרביץ תמורת כ-40 מיליון שקל.

במסגרת עסקת המכירה, אמורה מרקסטון לקחת על עצמה את הלוואת דויטשה לסטימצקי, כמו גם הלוואות בעלים שהעמידה היא עצמה לרשת הספרים (כ-200 מיליון שקל) והלוואה נוספת (של 16 מיליון שקל) שהועמדה לסטימצקי על ידי רשת התכשיטים מגנוליה - חברה נוספת בפורטפוליו של מרקסטון.

נותרו 7 החזקות, 5 מתוכן כושלות

בפני מנהל קרן מרקסטון, רון לובש, עומדות כיום מספר אפשרויות תיאורטיות כדי להתמודד עם מצוקת החובות של הקרן כוללות הכנסת שותף חדש בקרן, קריאה לכסף נוסף ממשקיעיה, מימון מחדש ומימוש חברות הפורטפוליו ברווח. אך בפועל כל האפשרויות הללו נראות כעת בלתי ריאליות בשל המצב העגום בו נתונה הקרן. נציין כי עד היום החזירה הקרן למשקיעיה רק כ-365 מיליון דולר, כלומר כמחצית מההון שגייסה (כ-657 מיליון דולר) לפני כ-10 שנים.

בפורטפוליו של מרקסטון נותרו כיום שבע החזקות, מהן חמש ההשקעות כושלות שספק אם ניתן יהיה להציל ולו מקצת מהסכומים שהושקעו בהן. בהשקעות הללו נכללות יצרנית רכבי השטח תומקאר; חברת PRS העוסקת בדיפון תעלות וייצוב קרקע ותשתית; חברת אלרן נדל"ן של בני הדודים גדי ודורי דנקנר; אמפיק, לשעבר בית ההשקעות פריזמה; ורשת הספרים סטימצקי - הרפתקה שעלתה למרקסטון באובדן השקעה של יותר מ-200 מיליון שקל וסכום דומה בהלוואות שניתנו לרשת במהלך השנים.

ההשקעות היחידות בפורטפוליו שעשויות להניב רווחים למרקסטון הן ההשקעה ברשת התכשיטים מגנוליה (100%) וביצרנית חוטי הניילון נילית (20%). אלא שעם השנים, כאשר הקשיים התזרימיים של מרקסטון הלכו והעמיקו, נאלצה הקרן לשעבד את המניות בהן היא מחזיקה בשתי החברות, כאשר על פי הערכות לכל נכס בוצעו מספר שעבודים לגורמים שונים.

כך, בשבוע שעבר חשף "גלובס" כי מרקסטון שיעבדה את מניות מגנוליה לקרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו, בתמורה להלוואה של כ-40 מיליון שקל (שיעבוד שני בדרגה לאחר שיעבוד שניתן לבנק מזרחי טפחות בגין חוב של 50 מיליון שקל). גם החזקותיה של הקרן בנילית, בה השקיעה מרקסטון 73 מיליון דולר (והמשוערכות על ידיה ב-110 מיליון דולר) זכו לשורה של שעבודים. כך, למשל, בגין חוב של כ-140 מיליון שקל של רשת הספרים סטימצקי לבנק הפועלים, קיבל האחרון שיעבודים על נילית ועל נטפים (החזקה שכבר מומשה ע"י מרקסטון).

הבעיה הגדולה ביותר: באמפיק

החזקותיה של מרקסטון ברשת הספרים סטימצקי וברשת התכשיטים מגנוליה מרכזות בימים האחרונים עניין רב, אולם ההשקעה הגדולה והבעייתית ביותר של הקרן היא אמפיק - לשעבר בית ההשקעות פריזמה - שמחזיקה כיום 23% ממניות פסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל.

לאמפיק חובות עתק הנאמדים בכחצי מיליארד שקל, שנוצרו בעקבות השקעת הענק בפריזמה, שקרס בשנת 2009. עיקר הסכום, כ-400 מיליון שקל, הוא לבנקים, ואילו היתרה (כ-90 מיליון שקל) היא למחזיקי אג"ח של החברה הבת, פנומנל, שהיום מוגדרת חדלת פירעון. בסך הכל השקיעה מרקסטון סכום של 260 מיליון דולר בפריזמה - שכמו במקרה סטימצקי עשוי לרדת לטמיון מבחינתה.

מה שהעמיק את חובות אמפיק היה סירובה של מרקסטון להצעת קרן אייפקס בשנת 2010 למכור לה את חלקה בפסגות תמורת כ-600 מיליון שקל, במהלך שנראה כיום כפספוס ענק של מנהלי הקרן, לובש ואמיר קס המנוח. מאז אותו סירוב נדרשה מרקסטון להזרים לאמפיק 60 מיליון דולר בשל החובות הכבדים של החברה לבנקים ולמחזיקי האג"ח.

את החזקותיה בפסגות (23%) קיבלה מרקסטון בעקבות מכירת קופות הגמל של פריזמה לבית ההשקעות. בחודש שעבר הפכה פנומנל (כאמור, החברה באמצעותה מוחזקות מניות פסגות) לחדלת פירעון, לאחר ששוב לא עמדה בתשלום של כ-15 מיליון שקל למחזיקי האג"ח שלה. נזכיר כי עד לאחרונה החזיקה מרקסטון גם 50% מחברת קרנות הנאמנות של אקסלנס. בספטמבר האחרון מכרה הקרן את חלקה לאקסלנס תמורת כ-64 מיליון שקל - סכום שנבלע במהירות לטובת כיסוי חובות.

משקיעי מרקסטון (ובהם גופים מוסדיים בישראל) שמאז שערוריית השוחד בה הסתבך השותף המייסד אליוט ברודי ב-2009, שומרים מרחק מהקרן, צפויים לספוג על פי ההערכות הפסד של עשרות אחוזים על השקעתם. הללו שומרים בינתיים על שתיקה ואינם דורשים הסברים, למרות שברור כי שערוכי החזקות הקרן שדווחו להם בעבר היו מנותקים מהמציאות וכי הדיווחים אודות התנהלותה היא חלקיים במקרה הטוב ואף מטעים. לא מן הנמנע כי הסיבה לכך היא רצונם של אותם משקיעים מוסדיים שלא להיות מזוהים עם ההשקעה הכושלת ולהימנע ממתן הסברים על כך שהתעלמו מסימני האזהרה.

בקרן מרקסטון העדיפו לא להגיב לדברים.

מפת החובות של מרקסטון

עוד כתבות

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן