גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנבל נתוני התעסוקה

על אף שנוצרות משרות חדשות, שיעור האבטלה אינו פוחת

המשתנה המאקרו-כלכלי החשוב ביותר בכלכלה האמריקנית וגם בכלכלה העולמית הוא נתוני התעסוקה בארה"ב. מכאן נגזרת הדריכות הגוברת בשווקים הפיננסיים ערב הפרסום החודשי של נתונים אלו.

הודעה על חולשה בנתון של "תוספת משרות בסקטור הלא-חקלאי במשק האמריקני" בחודשים דצמבר 2013 וינואר 2014, טלטלה את השווקים הפיננסיים, וגררה עימה פסימיות כלכלית, שלפיה כלכלת ארה"ב תמשיך לדשדש בקצב צמיחה נמוך ותשפיע לשלילה על הפעילות הכלכלית הגלובלית המקרטעת.

אולם נתון התעסוקה לחודש פברואר 2014 החזיר מעט צבע ללחיי המשקיעים, והראה כי ההתאוששות בשוק העבודה האמריקנית לא נבלמה. נתון התעסוקה לחודש מרץ 2014 כבר הוכיח למי שהטיל ספק בכך, כי המשק האמריקני ממשיך בייצור משרות בקצב יציב גם בתחילת שנת 2014. מתברר, כי פגעי מזג-האוויר השפיעו לרעה על הכלכלה בחודשים דצמבר 2013 וינואר 2014, ואילו כעת השפעות החורף הקשה מתחילות להתפוגג.

קצב מונוטוני

מנתוני התעסוקה לחודש מרץ 2014 עולה, כי היקפי המשרות בסקטור הפרטי הלא-חקלאי עלו לרמת שיא לראשונה מאז פרץ המיתון הכלכלי לפני כ-50 חודש. המשק ייצר כ-8.9 מיליון משרות בסקטור הפרטי הלא-חקלאי בפרק זמן זה.

מספר המובטלים בארה"ב עומד כיום על כ-10.5 מיליון איש; אך מספר המובטלים המוגדרים כ"מובטלי טווח-ארוך" נותר ללא שינוי בחודש מרץ 2014 - 3.7 מיליון איש, 35.8% מן המובטלים האמריקנים. בשנה האחרונה ירד מספרם של המובטלים "הקשים" ב-837 אלף איש. נציין, כי הממשל תורם "תרומה שלילית" לשיפור בשוק העבודה, זאת משום שב-12 החודשים החולפים קיצץ המגזר הממשלתי 85 אלף משרות במצטבר.

מנתונים שפרסם משרד העבודה האמריקני עולה כי המשק הוסיף בחודש מרץ 192 אלף משרות חדשות בסקטור הלא-חקלאי; אך שיעור האבטלה במשק נותר ללא שינוי - 6.7%. בכלל המשק נוספו בממוצע 183 אלף משרות חדשות לחודש ב-12 החודשים שחלפו.

על אף "הקרנבל החודשי" סביב נתוני התעסוקה במשק האמריקני, זה שלוש שנים שומר המשק על קצב ייצור משרות מונוטוני, של קרוב ל-200 אלף משרות בחודש, קצב שצפוי להישמר גם בעתיד הנראה לעין.

עם זאת, העובדה שהאבטלה במשק האמריקני "תקועה" ברמה של 6.7% מאז חודש דצמבר 2013, לאחר שצנחה בקצב מרשים בשנת 2013, שהחלה ברמת אבטלה של 7.9%, מדאיגה רבים. אך אנו רואים ביציבות בשיעור האבטלה בחודש מרץ 2014, סממן חיובי. זאת, בשל העלייה בשיעור של 0.2% בהשתתפות בכוח העבודה. כלומר, האבטלה במשק האמריקני לא עלתה.

יצוין, כי אזרחים שאינם מחפשים עבודה באופן פעיל, בהם "מיואשי עבודה", שכבר נואשו מלמצוא עבודה, ולכן לא שולחים קורות-חיים ולא מתייצבים בלשכות התעסוקה וכו', וכן סטודנטים בגיל עבודה, אינם נכללים בהגדרה הסטטיסטית של "מובטלים". כך שכאשר הם שבים למעגל מחפשי העבודה או למעגל העבודה, הם מגדילים את שיעור ההשתתפות בכוח העבודה.

גידול בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה של ציבור שקודם לכן לא נכלל במעגל העבודה (דוגמת נשים ערביות וגברים חרדים בישראל) יוצר מצב שבו על אף שהמשק מייצר משרות חדשות, האבטלה לא יורדת או יורדת באופן מתון, שכן אוכלוסיית מחפשי העבודה גדלה.

המנתחים את ההתפתחויות בשוק העבודה האמריקני מציינים בהתמדה, כי הירידה המרשימה באבטלה באה כפועל יוצא משיעור השתתפות נמוך בעבודה. נזכיר, כי מדדי ההשתתפות בעבודה - והאבטלה - מתייחסים רק למחפשי עבודה פעילים. עובד שמוותר על חיפוש עבודה, אינו מוגדר כ"מובטל" במדידות המקובלות.

היציאה לגמלאות של דור "הבייבי-בומרס"

שיעור ההשתתפות בכוח העבודה בחודש מרץ 2014 הסתכם ב-63.2% בלבד. על אף טיפוס חודשי לא אופייני בשיעור של 0.2%, שיעור ההשתתפות בכוח העבודה נותר נמוך בכ-3.5% מרמתו ערב המשבר הכלכלי שפרץ בשנת 2008. ההסבר המקובל לשיעור הנמוך של ההשתתפות בעבודה הוא הזדקנות האוכלוסייה האמריקנית והיציאה לגמלאות של דור "הבייבי-בומרס" אשר נולדו לאחר מלחמת העולם השנייה, וגידול במספר הנגרעים משוק העבודה בשל רכישת השכלה גבוהה ועיסוקם בלימודים.

היות שסטודנטים בגיל העבודה אינם נמנים עם שיעור המשתתפים בכוח העבודה, עלייה בקצב היוצאים ללימודים במהלך השנים גורמת לכך שיותר סטודנטים נגרעים משוק העבודה מאשר כאלו השבים לשוק העבודה לאחר לימודיהם; וכן מינון הסטודנטים באוכלוסייה גדל על ציר הזמן ומפחית את כוח העבודה האפקטיבי.

קצב עליית השכר הממוצע במשק האמריקני בשלוש השנים האחרונות עומד על כ-2% בשנה, והוא צפוי להישמר בעתיד הקרוב. ככל שהאבטלה במשק תמשיך ותרד, צפוי אמנם קצב הגידול בשכר להאיץ ולתמוך בצמיחת הצריכה הפרטית, אולם מנגד להביא לעלייה מסוימת בסביבת האינפלציה.

בתחילת חודש מאי, ב-2.5.14, יפורסם נתון התעסוקה החודשי לחודש אפריל בארה"ב, ויספק תמונת-מצב עדכנית באשר לנתוני שוק העבודה. לדעתנו, קצב ירידת האבטלה במשק בעתיד הקרוב יהא נמוך יותר מאשר בשנת 2013, אולם הוא יימשך בהתמדה בשל ההאצה החזויה בפעילות המשק. להערכתנו, המשק בארה"ב יוסיף השנה כ-2.4 מיליון משרות חדשות בסקטור הלא-חקלאי והאבטלה תרד ל-6.3% בתום שנת 2014. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה צפוי לזחול מעט למעלה, בעקבות ניסיונם של "מיואשי עבודה" למצוא תעסוקה בשל השיפור הכלכלי, ולחזור למעגל העבודה.

אם האופטימיות הזהירה שלנו באשר להמשך המגמה החיובית בשוק העבודה האמריקני אכן תתממש, זו תהיה הבשורה הטובה ביותר אשר הכלכלה העולמית יכולה לייחל לה היום, שכן המשק האמריקני והצרכן האמריקני בפרט הם קטר כלכלי עוצמתי לפעילות הכלכלית הגלובלית המדשדשת.

הכותב הוא האסטרטג הראשי בקב' איילון

עוד כתבות

מכוניות חדשות בנמל אשדוד. הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי ה-PHEV / צילום: תמר מצפי

שנת הפלאג-אין הייבריד? הטרנד החם ברכב לא מתאים לכולם

הלהיט הנוכחי בשוק הישראלי הוא רכבי הפלאג-אין הייבריד (PHEV), שעשויים כבר השנה לתפוס כשליש מכלל המכירות ● אבל קיימים לא מעט סימני שאלה לגבי עלויות התחזוקה בטווח הארוך, שמירת הערך והיכולת שלהם לחסוך דלק בתנאי השימוש הישראליים הנפוצים

מפעל רב בריח באשקלון / צילום: יח''צ

תמורת 97 מיליון שקל: רב בריח מוכרת 30% מהמפעל באשקלון למגדל

רב בריח מוכרת את חלקה בקרקע המפעל למגדל בעסקת מכירה וחכירה בחזרה ● לאחר הרכישה, מגדל תחזיק לאחר הרכישה בבעלות המלאה במתחם, ורב בריח תשכור אותו ממנה לתקופה של כ-25 שנה

יפעת תומר-ירושלמי, הפצ''רית לשעבר / צילום: דובר צה''ל

המשטרה עם סיום חקירת הפצ"רית: בהרב-מיארה לא מעורבת

היועץ המשפטי של משטרת ישראל מסר את הדברים ליועצת המשפטית של משרד המשפטים, ובו ביקש ממנה לבחון מחדש את קביעתה כי היועמ"שית גלי בהרב-מיארה מצויה בניגוד עניינים בחקירת פרשת הפצ"רית יפעת תומר-ירושלמי ● בכך הוא רומז כי יש מקום לאפשר את ליווי החקירה ע"י בהרב-מיארה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; טבע זינקה בכ-7%, מניות הביטוח קפצו

מדד ת"א 35 קפץ בכ-1.1% ● אופנהיימר מורידה המלצה על נובה: מאמינים כי העליות החדות במניה כבר מגולמות ● הישראלים פדו בינואר 2 מיליארד שקל ממדדי וול סטריט ורכשו קרנות מקומיות ● השקל נחלש מעט; מיטב: התחזקות השקל נבעה מהיחלשות הדולר ● בלומברג: ספקולנטים סינים דחפו את מחירי הזהב והיו הראשונים להפיל אותם

מנכ''ל קרן מנור אוורגרין, אבי אורטל / צילום: אורן דאי

בבוקר מכרה נדל"ן, בצהריים את השליטה: היום העמוס של יצרנית הנייר

יותר מ-35 אחרי שייסדו את החברה בני הזוג אברהם ואילנה ברנט מוכרים את השליטה בחברת שניב לידי קרן ההשקעות מנור אוורגרין לפי שווי של עד 485 מיליון שקל ● מוקדם יותר היום הודיעה שניב על מכירת מחצית מפעילות הנדל"ן שבבעלותה לקרן הריט מניבים תמורת כ-58 מיליון שקל

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

תתחרה בפולימרקט? החברה הישראלית שמזנקת לשווי שיא של 13.5 מיליארד שקל

הפלטפורמה הפיננסית Plus500 דיווחה על התרחבות לשוק החיזוי עבור לקוחות ריטייל: "באזוורד משוגע בארה"ב"

ראמין מוסאבי, מנכ''ל Cathworks / צילום: LSI Lens Magazine

"החוצפה הישראלית כל כך חשובה": ענקית המכשור מדטרוניק רוכשת חברה ישראלית ב־585 מיליון דולר

חברת קת'וורקס פיתחה מערכת לא פולשנית המחליפה צנתור אבחוני ● מדטרוניק מממשת את האופציה לרכישה שהייתה חלק מהסכם אסטרטגי שנחתם בין החברות ב-2022 ● קת'וורקס מנוהלת על ידי האיראני-אמריקאי ראמין מוסאבי, שאמר היום לגלובס: "יש תחומים בחדשנות הרפואית שאף אחד לא היה נכנס אליהם, אם לא החוצפה הישראלית"

תל אביב / צילום: Shutterstock

112 עמודי התנגדויות: מהנדס העיר ת"א הצטרף לדרישה לשינויים בתוכנית המתאר

תוכנית המתאר של תל אביב מגיעה לשלב ההתנגדויות, והשבוע תדון הוועדה המקומית ברשימה ארוכה של שינויים שמבקש מהנדס העיר ● במרכזן: ביטול קביעת היקף זכויות הבנייה לפי גודל המגרש והפחתת עצימות הבנייה בצפון העיר

דיוויד גוקלר, מנכ''ל סנדיסק / צילום: ap, Don Feria

השלימה זינוק של 1,500% בשנה: הכוכבת של ה־S&P 500 לא עוצרת

על רקע ההתלהבות מ־AI והביקוש הגובר לשבבי זיכרון שהיא מייצרת, מניית סנדיסק זינקה לשווי שיא, לאחר עלייה של 143% בינואר ● אנליסט ג'פריס: "הסייקל בתחום הוא מדהים, ולא רואים לו סוף כרגע" ● בין הנהנים מהזינוק: מאות עובדי החברה בישראל

חסן שייח' מחמוד, נשיא סומליה / צילום: Reuters, Presidency of Somalia

טורקיה שולחת F-16, וסומליה סוגרת מרחב אווירי: המאבק בקרן אפריקה מתעצם

סומליה מעכבת את אישור מעבר מטוסי ארקיע בשמיה ● הרקע: ההכרה הישראלית בסומלילנד וביקור שר החוץ במדינה ● החשש: סגירת המרחב עלולה להאריך את הנתיבים למזרח הרחוק ולהגדיל את העלויות

פינוי בינוי בתל אביב / צילום: שי אשכנזי

כשהיזם מבקש לפתוח את החוזה מחדש: על מה אסור לוותר ובמה ניתן להתפשר

שחיקה ברווחיות פרויקטים של התחדשות עירונית דוחפת יזמים לדרוש קיצוצים בתמורות שהובטחו לדיירים במעמד חתימת החוזה ● הדיירים נדרשים לבחור בין פשרות ו"הצלת" הפרויקט לבין קיפאון של שנים בהמתנה להשלמת המלאכה ● גלובס עושה סדר

ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ׳ / צילום: חיים צח-לע''מ

המאבק על התקציב מתחמם: הקלף שעשוי לעצור את רפורמות הדגל של האוצר

יועמ"שית הכנסת הודיעה כי תתנגד לשורת סעיפי חקיקה בחוק ההסדרים, בהם רפורמות החלב, הבנקים הקטנים ומס קרקעות ● בסביבת שר האוצר אומרים כי ההמלצות אינן מחייבות, אבל בממשלה מעריכים: בגלל החשש ליצור עימות מול הייעוץ המשפטי סמוך לחוק הגיוס - הוצאת הרפורמות מחוק ההסדרים לא תיתקל בהתנגדות

קמפיין החוצות נגד צביקה נווה / צילום: מיכל אריאלי

לאחר קמפיין החוצות נגדו: צביקה נווה תובע 10 מיליון שקל מאלכס סקלר

נווה הגיש לבית המשפט המחוזי בתל אביב-יפו תביעה נגד סקלר וחברות הפרסום, בטענה כי קמפיין שלטי החוצות שערכו נגדו כלל פרסומים שקריים שפגעו במוניטין שלו, בעסקיו ובחיי הפרט שלו, ונועד להרתיעו מתמיכה בגרושתו של סקלר בהליכים המשפטיים שהיא מנהלת נגדו

היועצת המשפטית לכנסת, עו''ד שגית אפיק / צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת

יועמ"שית הכנסת נגד התנהלות האוצר: “הליך החקיקה פוגע בכנסת”

בדיון בפיצולי החוקים מחוק ההסדרים, עו"ד שגית אפיק טענה כי הליך החקיקה פוגע ביכולת הכנסת לפקח על הרפורמות, וקראה לצמצום דרמטי של היקף החוק ● באוצר טוענים: זהו ה"ניו נורמל" של התקציב שאחרי המלחמה

ג'אקו 7 / צילום: יח''צ

ינואר בענף הרכב: סך המסירות ירדו ב-10%, פלח החשמליות נעלם במהירות, והסיניות ממשיכות להתחזק

הפלח בעל שיעור הצמיחה הגדול ביותר בחודש החולף היה פלח הפלאג-אין היברידי, שהכפיל כמעט את חלקו לכ-23.5% מכלל השוק - על חשבון כלי הרכב עם הנעה חשמלית מלאה ואפילו על חשבון ההיברידיות הרגילות ● ומה היה הדגם הנמכר ביותר?

יאיר רביבו, ראש עיריית לוד / צילום: יח''צ משה אלדן

ראש העיר לוד לא אהב את הסרטון הסאטירי, עכשיו הוא מאיים לתבוע

יוצר התוכן דן פונדק פירסם סרטון סאטירי בו הוא מגיע ללוד ומתאר באופן הומוריסטי את "פינות הנופש" בעיר ● בתגובה, ראש עיריית לוד יאיר רביבו שלח לפונדק מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, בטענה כי הציג את לוד "באופן חד-צדדי, פוגעני ומעוות" וגרם לה נזק תדמיתי ● מה הסיכויים של תביעה כזו להתקבל?

פרויקט בקעת ערד1 של אנלייט / צילום: בילקטריק ישראל

שיא באגירה בישראל, מיליארדים בארה"ב: תנופת האנרגיה המתחדשת

רפק אנרג'י ושמיר אנרגיה חתמו אמש עם בנק דיסקונט על הסכם מימון של 800 מיליון שקל להקמת מתקן ייצור סולארי גדול בנגב ● המתקן יהיה בעל כושר ייצור של 174 מגהוואט, ויחזיק ביכולת אגירה של 974 מגהוואט-שעה, שצפוי להיות הגדול ביותר בישראל ● בארה"ב, אנלייט צפויה להשקיע 3 מיליארד דולר בפרויקט לייצור חשמל ושם יכולת האגירה תעמוד על 4 ג'יגהוואט-שעה

כך הקפיץ המעבר למסחר ביום שישי את המחזורים בת''א / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

"בהתחלה היה חשש": חודש למעבר למסחר ביום שישי - מה קרה למחזורי הבורסה?

חודש אחרי שהושק, המהלך לשינוי ימי המסחר בבורסה המקומית נותן את אותותיו ● עם מעורבות גוברת של משקיעים זרים ואימוץ הדרגתי של השינוי מצד משקיעי הריטייל המקומיים, נדמה שבבורסה כבר יכולים לחייך: "לא מדובר בקוריוז, המהלך עשה טוב לשוק המקומי"

משרדי חברת BUYME / צילום: איל יצהר

איך הגיעה חברת BUYME לשווי של מיליארד שקל

הפניקס מנהלת מגעים לרכישת 65% מחברת המתנות והחוויות BUYME ממשפחות שחר וקז ● עפ"י הערכות, מכירות החברה צומחות ב-25%-30% בשנה, והיא מחזיקה בנתח השוק הגדול בתחומה

מנכ''ל מִנהל התכנון רפי אלמליח ויו''ר מטה התכנון הרב נתן אלנתן / צילום: רז רוגובסקי

מינהל התכנון: "רווחיות עודפת של יזמים אינה עילה לצמצום נפח הבנייה"

בעקבות עדכון התקן השמאי שהגדיר רווח מזערי לפרויקטים של פינוי־בינוי, מדגישים גופי התכנון כי מבחן הרווח הוא רק "שלב מסייע", אחרי פרמטרים כמו "צפיפות ראויה, איכות עירונית ועוד"