גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קרנבל נתוני התעסוקה

על אף שנוצרות משרות חדשות, שיעור האבטלה אינו פוחת

המשתנה המאקרו-כלכלי החשוב ביותר בכלכלה האמריקנית וגם בכלכלה העולמית הוא נתוני התעסוקה בארה"ב. מכאן נגזרת הדריכות הגוברת בשווקים הפיננסיים ערב הפרסום החודשי של נתונים אלו.

הודעה על חולשה בנתון של "תוספת משרות בסקטור הלא-חקלאי במשק האמריקני" בחודשים דצמבר 2013 וינואר 2014, טלטלה את השווקים הפיננסיים, וגררה עימה פסימיות כלכלית, שלפיה כלכלת ארה"ב תמשיך לדשדש בקצב צמיחה נמוך ותשפיע לשלילה על הפעילות הכלכלית הגלובלית המקרטעת.

אולם נתון התעסוקה לחודש פברואר 2014 החזיר מעט צבע ללחיי המשקיעים, והראה כי ההתאוששות בשוק העבודה האמריקנית לא נבלמה. נתון התעסוקה לחודש מרץ 2014 כבר הוכיח למי שהטיל ספק בכך, כי המשק האמריקני ממשיך בייצור משרות בקצב יציב גם בתחילת שנת 2014. מתברר, כי פגעי מזג-האוויר השפיעו לרעה על הכלכלה בחודשים דצמבר 2013 וינואר 2014, ואילו כעת השפעות החורף הקשה מתחילות להתפוגג.

קצב מונוטוני

מנתוני התעסוקה לחודש מרץ 2014 עולה, כי היקפי המשרות בסקטור הפרטי הלא-חקלאי עלו לרמת שיא לראשונה מאז פרץ המיתון הכלכלי לפני כ-50 חודש. המשק ייצר כ-8.9 מיליון משרות בסקטור הפרטי הלא-חקלאי בפרק זמן זה.

מספר המובטלים בארה"ב עומד כיום על כ-10.5 מיליון איש; אך מספר המובטלים המוגדרים כ"מובטלי טווח-ארוך" נותר ללא שינוי בחודש מרץ 2014 - 3.7 מיליון איש, 35.8% מן המובטלים האמריקנים. בשנה האחרונה ירד מספרם של המובטלים "הקשים" ב-837 אלף איש. נציין, כי הממשל תורם "תרומה שלילית" לשיפור בשוק העבודה, זאת משום שב-12 החודשים החולפים קיצץ המגזר הממשלתי 85 אלף משרות במצטבר.

מנתונים שפרסם משרד העבודה האמריקני עולה כי המשק הוסיף בחודש מרץ 192 אלף משרות חדשות בסקטור הלא-חקלאי; אך שיעור האבטלה במשק נותר ללא שינוי - 6.7%. בכלל המשק נוספו בממוצע 183 אלף משרות חדשות לחודש ב-12 החודשים שחלפו.

על אף "הקרנבל החודשי" סביב נתוני התעסוקה במשק האמריקני, זה שלוש שנים שומר המשק על קצב ייצור משרות מונוטוני, של קרוב ל-200 אלף משרות בחודש, קצב שצפוי להישמר גם בעתיד הנראה לעין.

עם זאת, העובדה שהאבטלה במשק האמריקני "תקועה" ברמה של 6.7% מאז חודש דצמבר 2013, לאחר שצנחה בקצב מרשים בשנת 2013, שהחלה ברמת אבטלה של 7.9%, מדאיגה רבים. אך אנו רואים ביציבות בשיעור האבטלה בחודש מרץ 2014, סממן חיובי. זאת, בשל העלייה בשיעור של 0.2% בהשתתפות בכוח העבודה. כלומר, האבטלה במשק האמריקני לא עלתה.

יצוין, כי אזרחים שאינם מחפשים עבודה באופן פעיל, בהם "מיואשי עבודה", שכבר נואשו מלמצוא עבודה, ולכן לא שולחים קורות-חיים ולא מתייצבים בלשכות התעסוקה וכו', וכן סטודנטים בגיל עבודה, אינם נכללים בהגדרה הסטטיסטית של "מובטלים". כך שכאשר הם שבים למעגל מחפשי העבודה או למעגל העבודה, הם מגדילים את שיעור ההשתתפות בכוח העבודה.

גידול בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה של ציבור שקודם לכן לא נכלל במעגל העבודה (דוגמת נשים ערביות וגברים חרדים בישראל) יוצר מצב שבו על אף שהמשק מייצר משרות חדשות, האבטלה לא יורדת או יורדת באופן מתון, שכן אוכלוסיית מחפשי העבודה גדלה.

המנתחים את ההתפתחויות בשוק העבודה האמריקני מציינים בהתמדה, כי הירידה המרשימה באבטלה באה כפועל יוצא משיעור השתתפות נמוך בעבודה. נזכיר, כי מדדי ההשתתפות בעבודה - והאבטלה - מתייחסים רק למחפשי עבודה פעילים. עובד שמוותר על חיפוש עבודה, אינו מוגדר כ"מובטל" במדידות המקובלות.

היציאה לגמלאות של דור "הבייבי-בומרס"

שיעור ההשתתפות בכוח העבודה בחודש מרץ 2014 הסתכם ב-63.2% בלבד. על אף טיפוס חודשי לא אופייני בשיעור של 0.2%, שיעור ההשתתפות בכוח העבודה נותר נמוך בכ-3.5% מרמתו ערב המשבר הכלכלי שפרץ בשנת 2008. ההסבר המקובל לשיעור הנמוך של ההשתתפות בעבודה הוא הזדקנות האוכלוסייה האמריקנית והיציאה לגמלאות של דור "הבייבי-בומרס" אשר נולדו לאחר מלחמת העולם השנייה, וגידול במספר הנגרעים משוק העבודה בשל רכישת השכלה גבוהה ועיסוקם בלימודים.

היות שסטודנטים בגיל העבודה אינם נמנים עם שיעור המשתתפים בכוח העבודה, עלייה בקצב היוצאים ללימודים במהלך השנים גורמת לכך שיותר סטודנטים נגרעים משוק העבודה מאשר כאלו השבים לשוק העבודה לאחר לימודיהם; וכן מינון הסטודנטים באוכלוסייה גדל על ציר הזמן ומפחית את כוח העבודה האפקטיבי.

קצב עליית השכר הממוצע במשק האמריקני בשלוש השנים האחרונות עומד על כ-2% בשנה, והוא צפוי להישמר בעתיד הקרוב. ככל שהאבטלה במשק תמשיך ותרד, צפוי אמנם קצב הגידול בשכר להאיץ ולתמוך בצמיחת הצריכה הפרטית, אולם מנגד להביא לעלייה מסוימת בסביבת האינפלציה.

בתחילת חודש מאי, ב-2.5.14, יפורסם נתון התעסוקה החודשי לחודש אפריל בארה"ב, ויספק תמונת-מצב עדכנית באשר לנתוני שוק העבודה. לדעתנו, קצב ירידת האבטלה במשק בעתיד הקרוב יהא נמוך יותר מאשר בשנת 2013, אולם הוא יימשך בהתמדה בשל ההאצה החזויה בפעילות המשק. להערכתנו, המשק בארה"ב יוסיף השנה כ-2.4 מיליון משרות חדשות בסקטור הלא-חקלאי והאבטלה תרד ל-6.3% בתום שנת 2014. שיעור ההשתתפות בכוח העבודה צפוי לזחול מעט למעלה, בעקבות ניסיונם של "מיואשי עבודה" למצוא תעסוקה בשל השיפור הכלכלי, ולחזור למעגל העבודה.

אם האופטימיות הזהירה שלנו באשר להמשך המגמה החיובית בשוק העבודה האמריקני אכן תתממש, זו תהיה הבשורה הטובה ביותר אשר הכלכלה העולמית יכולה לייחל לה היום, שכן המשק האמריקני והצרכן האמריקני בפרט הם קטר כלכלי עוצמתי לפעילות הכלכלית הגלובלית המדשדשת.

הכותב הוא האסטרטג הראשי בקב' איילון

עוד כתבות

תחזיות 2026 / עיצוב: אלישע נדב

גלובס מנתח את האירועים הגדולים של השנה הקרובה בעולם

מרוץ החימוש הגרעיני מאיים להתחדש, אירופה זקוקה לחיילים והמשבר התקציבי מעמיק ● ישראל, ארה"ב והונגריה הולכות לקלפיות, ההנפקות הגדולות אי פעם בדרך לוול סטריט והמונדיאל שייערך בשלוש מדינות הוא היקר בכל הזמנים ● הצצה מרתקת לתחזיות ענקיות הפיננסים בכלכלה העולמית, ומה חושבים הבנקים הישראליים ● פרויקט מיוחד

שווה יותר מכסף: כך ישראל מתגמלת את ארה"ב על השימוש בנשק אמריקאי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מאמר על התרומה של ישראל להגנה של ארה"ב, מה קרה ליחסים בין מרוקו וישראל מאז הנורמליזציה, וחגיגות חג המולד בעזה ובבית לחם • כותרות העיתונים בעולם

סטטיק בקמפיין פרטנר / צילום: צילום מסך יוטיוב

שלישיית "מה קשור" מסדרת דאבל לפרסומת של פרטנר: הזכורה והאהובה ביותר השבוע

רמת האהדה לפרסומת של פרטנר גבוהה כמעט פי שניים מהפרסומת במקום השני, השייכת להוט - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● פרסומת ה־AI החדשה והמקפיצה של חברת הביטוח הראל מתברגת במקום השביעי הזכירות

טיל מיירט של מערכת THAAD / צילום: ויקימדיה, The U.S. Army/Ralph Scott

המחיר המפתיע של המלחמה עם איראן: האם לאמריקאים נגמרו המיירטים?

בהשפעת המלחמה נגד איראן, ארה"ב נותרה עם מחסור במיירטים מסוג THAAD • התעשייה האווירית מהדקת קשרים וחונכת מרכז חדשנות באזרבייג'ן ● וגם: קולומביה מבקרת את ישראל, אך במקביל רוכשת ומטמיעה מערכת הגנה אווירית ישראליות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

סיכום שנה / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק, נקסט ויז'ן

עסקת הענק, ​הפגישה הדרמטית והמניה שטסה: השנה הזוהרת של שוק ההון

בורסת תל אביב מסכמת את אחת השנים הטובות בתולדותיה ● אלה היו האנשים, האירועים והעסקאות שעשו את השנה

המניות הלוהטות נפלו בבורסה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בורסת ת"א ננעלה באדום בוהק: אנליסטים מסבירים - מה עומד מאחורי הירידות?

ת"א 35 נפל ביותר מ-3% ומדד הביטוח צנח כמעט ב-7% ● מניות הביטוח מחקו היום 9.4 מיליארד שקל משוויין ● שר האוצר מאיים על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים בעקבות המס החדש המתוכנן, אכפיל אותו ● אנרג'יקס מגייסת כסף ומנמיכה תחזיות, אחת הסיבות: "איכות רוח ירודה בפולין ● בוול סטריט וברוב הבורסות בעולם לא יתקיים היום מסחר לרגל חג המולד

תחנת גלי צה''ל ביפו / צילום: Shutterstock, Roman Yanushevsky

עשרות מגישי גלי צה"ל וגלגלצ קיבלו הודעה שהעסקתם תוקפא בשבוע הבא; דיון בבג"ץ בימים הקרובים

כ־50 מגישי גלי צה"ל וגלגלצ המועסקים כיועצים קיבלו הודעה כי העסקתם תוקפא כבר מהשבוע הבא ● העובדים טוענים לפגיעה דרמטית בלוח השידורים ולסגירה בפועל של התחנה לפני ההכרעה המשפטית, ופנו לבג"ץ בבקשה דחופה לצו ביניים ● משרד הביטחון: "המשרד לא הוציא הנחיה כלשהי על סיום העסקה בגלי צה"ל"

אוטובסים של אגד בתחנה המרכזית ראשון לציון / צילום: Shutterstock, shutterstock

קיסטון ובנק לאומי בהסכם למימון מחדש של 1.75 מיליארד שקל לאגד

מדובר באחד מהסכמי המימון הגדולים במשק והוא יוצא לדרך לקראת הפרדת פעילות הנדל"ן של אגד ומימוש האופציה לרכישת יתרת מניות החברים

אסדת קידוח ''תמר'' / צילום: אלבטרוס

ישראל בוחנת מסלול חדש: יצוא גז טבעי דרך קפריסין

הפסגה המשולשת בין ישראל ליוון וקפריסין שהתקיימה השבוע הולידה תוכנית לפרויקט תשתיתי דרמטי ● על הפרק: הזרמת גז מלוויתן ותמר לקפריסין, למורת־רוחה של טורקיה

הפצועים חווים תחושת חוסר אונים מול חוזי שכר הטרחה / צילום: דוברות ביה''ח שיבא

"לא הבנתי את המספרים": פצועי צה"ל טוענים שעו"ד החתימו אותם על חוזים דרקוניים

עדויות וחוזים שהגיעו לידי גלובס חושפים מציאות עגומה: לוחמים שנפצעו במלחמה מוצאים עצמם מול דרישות לתשלום עשרות ומאות אלפי שקלים עבור ייצוג משפטי, לעיתים עוד לפני שזכו לקבל קצבה ● בזמן שבוועדות הכנסת דנים בהצעת חוק שתגביל את שכר הטרחה, בלשכת עורכי הדין מתנגדים בחריפות ומזהירים מפני פגיעה באיכות הייצוג ● האם הרגולציה תצליח לעצור את השוק הפרוץ מבלי להשאיר את הפצועים ללא מענה?

זירת הפיגוע סמוך לעין חרוד / צילום: תיעוד מבצעי מד''א

מחבל דרס למוות בן 68, רצח בדקירות בת 19 - ונוטרל

פיצוצים עזים ברחבי לבנון: צה"ל תקף שורת מטרות של חיזבאללה ● החל מ-1.1: ההנחיות החדשות של צה"ל למשרתי המילואים ● המאמצים לאיתור רן גואילי והמסר הישראלי למתווכות ● חיילת מג"ב עלתה מרצונה לרכב פלסטיני ונכנסה לעיירה פלסטינית; כוחות הביטחון שוחחו עם משפחתה, והחיילת יצאה ● פגישת טראמפ-נתניהו תהיה קריטית לעתיד הסכם הפסקת האש בעזה ● עדכונים שוטפים

מתחם הבורסה ברמת גן / צילום: תמר מצפי

העלאות הארנונה ב־2026: לאילו רשויות אושרה העלאה, והיכן נדחו הבקשות

תעריף הארנונה יעלה ב־2026 בכ־1.6% - אך לרשויות רבות אושרה העלאה גבוהה הרבה יותר, לעומת אחרות שבקשותיהן נדחו ● במתחם הדולפינריום בת"א התעריף יעלה ביותר מ־100%, ומנגד, באזור הבורסה ברמת גן לא אושר שינוי ● גלובס בדק את המצב בכמה ערים גדולות

למה בישראל אי אפשר באמת לבטל עסקה לרכישת דירה / אילוסטרציה: תמר מצפי

זה לא באג אלא פיצ'ר: לקוני הדירות אין באמת חלון יציאה

מי שקנה במבצעי ה-95/5 ומרגיש שיש לו אופציה לצאת, ומי שמתחרט ומגלה שהדלת נעולה - בישראל אין "נון־ריקורס" ואין חרטות ● למה המודל הישראלי לא מונע משברים, אלא פשוט מעדיף שהם יתגלגלו לסלון שלכם ויישארו שם

עמדת הטעינה המהירה של אקספנג / צילום: יח''צ

400 ק"מ נוספים בדקות ספורות: טסלה והסיניות מתכננות מהפכה בשוק הטעינה של רכב חשמלי בישראל

בקרוב זמן הטעינה של רכבים חשמליים עשוי להיות קצר כמו זמן התדלוק ● רשות התחרות צפויה לפרסם בקרוב שורה של חוות דעת על חידוש רישיונות ליבוא רכב ● MG משיקה בישראל שני דגמי קרוס-אובר בתמחור אגרסיבי ● השבוע בענף הרכב

טופ גאם / צילום: אייל פישר

ברווח של פי 4 על השקעתה: קרן AP יוצאת מטופ גאם

קרן AP רכשה את מניות טופ גאם בשנת 2020 וכעת מכרה את החזקותיה תמורת 145 מיליון שקל - דיסקאונט של 16% על מחיר המניה, אך לדברי החברה, המכירה נסגרה לפני מספר ימים, ובינתיים המניה טיפסה ● הרוכש העיקרי: בית ההשקעות אלטשולר שחם שרכש 7% ממניות טופ גאם ב-100 מיליון שקל

דונלד טראמפ על רקע גרינלנד. הודיע על מינוי אחראי לסיפוח האי / צילומים: רויטרס, שאטרסטוק

"הם מנגבים איתנו את הרגליים": המדינה הסקנדינבית שכועסת על ארה"ב

החזית של ארה"ב מול דנמרק: הממשל האמריקאי מינה שליח מיוחד לסיפוח גרינלנד והשעה פרויקטים של ענקית האנרגיה אורסטד ● במקביל, הוטלו איומי מכסים על יצרנית התרופות נובו נורדיסק ● בקופנהגן הגיבו בזעם וזימנו את השגריר לשיחת נזיפה: "ארה"ב הפכה לאיום אפשרי"

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

חנן מור שילם פי 5: מי קנה השבוע קרקע ברמת גן ב-330 אלף שקל לדירה?

באוצר רוצים לפתור בעיית כוח אדם עם AI ● שר הכלכלה לא מתמצא בפטורים ממס ● ומה נדרש כדי לשכנע יזמים להקים פה דירות שמניבות תשואה נמוכה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

תביעות בגין ביטולי טיסות / איור: גיל ג'יבלי

גל התביעות נגד חברות התעופה הוקפא עד להכרעת בג"ץ

גל התביעות שהוגש נגד חברות התעופה הזרות בגין ביטולי הטיסות נתקל בבקשות לעיכוב ההליכים, בעקבות עתירה שהוגשה לבג"ץ ● ההערכה: סכום הפיצוי צפוי להצטבר למאות מיליוני שקלים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: שלומי יוסף

סמוטריץ' באיום חדש על הבנקים: אם תבטלו הטבות לצרכנים, המס יוכפל

שר האוצר הודיע השבוע כי יטיל על הבנקים מס רווחי יתר של 15% ● כעת הוא מאיים: אם הטבות לצרכנים יבוטלו בעקבות המס החדש, אכפיל את המס ל-30% ● המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי יוצא נגד המהלך: "הטלת מס על הבנקים כפי שמוצע תפעל נגד התחרות"

הרב עמיאל הירש / צילום: Shahar Azran

אחד הרבנים הבולטים בניו יורק: "מה שהולך באמריקה זה לא ליברליזם. נרדמנו על ההגה"

הרב עמיאל הירש הוא מהדמויות המשפיעות ביהדות ארה"ב, וגם אחת השנויות במחלוקת ● הוא הרב הבכיר בקהילה רפורמית ניו יורקית, ומעז לערער על הקונצנזוס של המחנה שממנו צמח ● הוא לא מהסס לפגוש גורמים אנטי-ציוניים, מצעירים שפונים אליו ועד ראש העיר ממדאני, למרות הסערה שזה יצר: "האתגר גובר מבחינת מספרים ומבחינת העוינות"