גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"פסק דין בג"ץ בעניין הדחת ראשי ערים - כורח המציאות"

ביום עיון באוניברסיטת חיפה בנושא שלטון החוק ברשויות המקומיות, אמרה עו"ד שרית דנה, לשעבר המשנה ליועמ"ש לעניינים אזרחיים: "ב-15 השנה האחרונות לא קרה דבר משמעותי אחד בשלטון המקומי ללא התערבות ביהמ"ש"

"ב-15 השנה האחרונות לא קרה דבר משמעותי אחד בשלטון המקומי ללא התערבות של בית המשפט. אם יש משהו עצוב בפסק הדין של בג"ץ בנוגע לראשי רשויות מקומיות שעומדים לדין פלילי, זה החידלון של מי שיכול ורשאי ליזום חקיקה ולא עושה זאת. ואם יש מסר שצריך להעביר, זה 'אל תחכו שבית המשפט יחליט ויקבע', יזמו בעצמכם את השינוי בשלטון המקומי" - כך אמרה היום (ד') עו"ד שרית דנה, לשעבר המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים אזרחיים, ביום עיון של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, בנושא שלטון החוק ברשויות המקומיות.

בין מארגני הכנס ונושא דברי הפתיחה היה עו"ד יוסי חכם, יו"ר ועד מחוז חיפה בלשכת עורכי הדין, אשר דיבר על המחויבות של לשכת עורכי הדין לשמירה על שלטון החוק ועל שיתוף-הפעולה הפורה עם המוקד.

עו"ד דנה, שהייתה אחראית על חקיקה בתחום השלטון המקומי ובתחום התכנון והבנייה, ושאר משתתפי הפאנל התייחסו בדבריהם לפסק הדין של שופטי העליון בנוגע לראשי רשויות שהוגשו נגדם כתבי אישום ולהתפתחות החקיקתית שבאה בעקבותיו.

כזכור, זמן קצר לפני הבחירות לרשויות המקומיות באוקטובר האחרון, ובהיעדר קביעה חקיקתית חד-משמעית בנושא, פסקו שופטי בג"ץ כי במקרה בו ראש רשות מקומית הועמד לדין פלילי, חייבת מועצת הרשות להעביר אותו מתפקידו.

הפסיקה באה בעקבות שורה של ראשי רשויות - ובהם ראש עיריית בת-ים, שלומי לחיאני; ראש עיריית נצרת עלית, שמעון גפסו; וראש עיריית רמת-השרון, יצחק רוכברגר - שהועמדו לדין.

בהמשך, ולאחר שהשלושה נבחרו מחדש לתפקידיהם, חוקקה הכנסת תיקון לחוק, המאפשר לוועדה מיוחדת להשעותם מתפקידם לתקופה של שנה שניתן, שתוארך בהחלטת הוועדה.

הוועדה כבר החלה לפעול והשעתה מתפקידיהם את לחיאני וגפסו, המואשמים בשוחד. רוכברגר, המואשם בהפרת אמונים ורישום כוזב במסמכי תאגיד, הודיע מיוזמתו על נבצרות מתפקידו למשך כ-4 חודשים בעקבות סיכום אליו הגיע עם הוועדה.

עו"ד דנה ציינה כי פסק הדין הביא לשיפור במצב המשפטי ביחס לעבר. "מה שעצוב בעיניי זה שהיינו צריכים את פסק הדין כדי להגיע עד הלום. פסק הדין של שופטי העליון משדר אין מוצא. לא היה אחד שסבר שבמצב שבו נגד ראש רשות כמו צבי בר (ראש העיר רמת-גן לשעבר - ח' מ') מוגש כתב אישום בגין לקיחת שוחד, אל מול מתן של פרויקטים ברחבי העיר, עולה על הדעת שהוא ימשיך לכהן בתפקידו.

"משפט פלילי בישראל לוקח לפחות 3 שנים. קבלה של מצב דברים שבו ראש רשות יושב בכיסאו והעובדים שלו והקבלנים שלהם צריכים להעיד נגדו, הוא לא מצב שאנחנו רוצים. בעולם הזה, לא היה לבית המשפט העליון מנוס מלפסוק כפי שפסק".

"בוז הדדי של מוסדות השלטון"

לעומת זאת, היועץ המשפטי של עיריית חיפה, חבר הכנסת לשעבר רשף חן, תקף את פסק הדין. "המחוקק חשב שיש לנקוט זהירות גדולה מאוד לפני שמדיחים ראש רשות והבחין בין מצב שבו ראש רשות מורשע עם קלון, אז כהונתו תפקע", אמר חן. "מה היה חושב המחוקק הזה לגבי הדין של מישהו שטרם הורשע? התשובה היא מאוד פשוטה - המחוקק חשב שבשלב הזה לא צריך לעשות כלום.

"בעיניי, המצב שבו בית המשפט העליון בא ואמר שעל אף ההנחיה הברורה מאוד של המחוקק, אנו השופטים חושבים שזה לא הדין הראוי וקובעים אחרת, הוא רע".

לדברי חן, "בפסיקתו התעלם העליון מכל המנגנון הדמוקרטי ובא ואמר 'אני יודע יותר טוב מהכנסת, מהבוחר ומהמועצה'".

חן ביקר את שופטי בג"ץ גם על כך שלא התייחסו לכך שכתבי האישום נגד ראשי הרשויות הוגשו בסמוך לבחירות בשלטון המקומי. "כתבי האישום הוגשו במאי 2014, שנים אחרי שהתרחשו האירועים שבגינם מואשמים רוכברגר וגפסו. ניתן היה לצפות שבית המשפט יביע מורת-רוח מההתנהלות הזו של רשויות החוק", אמר.

הביקורת של חן חרגה מנושא בג"ץ רוכברגר. "מה שמתקיים היום בישראל זה מצב של בוז הדדי של מוסדות השלטון", אמר. "כל אחד מהמוסדות מגלה בהתנהגותו ובדבריו בוז למוסדות האחרים. הכנסת והממשלה יוצאות מנקודת הנחה שאם החקיקה לא תהיה מוגדרת לחלוטין, חזקה על בית המשפט שיעשה כמיטב יכולתו כדי לקעקע את דבר המחוקק".

עו"ד שרית דנה השיבה לחלק מטיעוניו של חן. "בואו לא נתבלבל: אם המחוקק חשב שבית המשפט טעה, הוא יכול היה לחוקק חוק אחר, אבל הוא החליט שבית המשפט צודק, השיקולים שמפרט המחוקק בהצעת החוק הוז מועתקים מפסק הדין".

דנה שפכה מים צוננים על אמירות הגורסות כי שופטי העליון פגעו בפסק הדין בסמכות הכנסת ובזכות היסוד לבחור ולהיבחר. "כשאנחנו מדברים על עוצמת הזכות לבחור ולהיבחר, יש לזכור שמחוקק, שאנחנו מאדירים את שמו, נתן לשר הפנים עצמו סמכות לשלוח ראש רשות הביתה לא בגלל כתב אישום אלא סתם על-אי תפקוד. לכן, המחוקק אמר שעוצמתה של הזכות לבחור ולהיבחר בשלטון המקומי פחותה מהזכות לבחור ולהיבחר לכנסת. כשראש רשות אינו ממלא את תפקידו ביעילות ובהגינות, יש פקיד שיכול לשלוח אותו הביתה. בוא נשים את הדברים בפרופורציה".

"פסק דין נואש"

לדברי ד"ר עומר קמחי מהפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, "פסק הדין של העליון בעניין ראשי הרשויות הוא המשך למגמה של בית המשפט לראות את הרשות המקומית כמעין סניף של השלטון המרכזי".

קמחי העביר ביקורת על המסר שלדבריו יוצא מפסק הדין בדבר היחס לשלטון המקומי בארץ. "העליון שם דגש רב מדי על התפיסה ההירארכית וכמעט לא התייחס לפן הדמוקרטי של הרשות המקומית. גם אם התוצאה נכונה, ההנמקה של פסק הדין היא מאוד בעייתית", אמר קמחי.

לטענתו, המסר הוא שהדמוקרטיה בשלטון המקומי היא פחות חשובה. "אפשר היה לנמק את התוצאה בצורה שתיתן יותר כבוד לבוחר המקומי", ציין.

עו"ד שלום זינגר, לשעבר היועץ המשפטי של משרד הפנים, התייחס לפסק הדין כ"פסק דין נואש" - "נואש במובן זה שבית המשפט קבע את שקבע בלית ברירה ומתוך הנחה שהכנסת תתערב בהמשך".

לפי זינגר, בג"ץ לא עסק בכלל בחוק שעמד לפניו. "הייתה לשופטים הנחת עבודה שצריך למצוא דרך לגרום לראש הרשות להדיח את עצמו, והוא ביסס את פסק הדין על הצורך באמון הציבור", ציין.

זינגר התייחס גם אל התיקון לחוק, שלדבריו בסך-הכול הסדיר את הסוגייה, אבל יש בו כמה דברים בעייתיים, כמו הקביעה שהשעיית ראש רשות שהועמד לדין פלילי תהיה למשך שנה.

לדבריו, "ההשעיה צריכה להיות בלתי מוגבלת בזמן, כי השעיה לתקופה של עד שנה גורמת לכך שהרשות המקומית הופכת ל'ברווז צולע'. ממלא-המקום של ראש הרשות לא יכול לתפקד בקדנציה שרק מתחילה וכשמאחוריו נושף ראש הרשות שעשוי לחזור לתפקיד".

את הפאנל הנחה עו"ד ג'ובראן ג'ובראן, יו"ר פורום בתי המשפט בוועד מחוז חיפה של לשכת עורכי הדין, והשתתף בו גם דיקן הפקולטה למשפטים בחיפה, פרופ' גד ברזילי.

"יש בישראל תרבות מובנית של אי-לגליזם"

בימים שבהם עומד המחוזי בתל-אביב לגזור עונשים בפרשת הולילנד, פרשת השחיתות הגדולה ביותר בתולדות הרשויות המקומיות בארץ, השיקה הפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה מוקד ראשון מסוגו "לחקר שלטון החוק וריסון השחיתות השלטונית ברשויות המקומיות".

לרגל האירוע ערכה הפקולטה כנס תחת הכותרת "שלטון החוק ברשויות המקומיות: כשירות כהונה של נאשמים בשחיתות, תעמולה פוגענית וחשש לזיופי בחירות".

פרופ' אמנון רייכמן, ראש המוקד, ציין כי "המוקד הוקם במטרה לתת מענה לאתגרים בפניהם ניצבת החברה הישראלית כחברה השואפת לשמור על ערכי החוק".

לדבריו, לצד האתגר המדיני, הביטחוני והכלכלי-חברתי, הכרח גם לעסוק באתגר לא פחות חשוב: האתגר לשלטון החוק בישראל. "כמדינה שבה תרבות 'הקומבינה' היא כמעט תרבות רשמית, המשפט, שאמור לשמש כעמוד התווך של מנגנוני ההסדרה בחברה, מוצא עצמו מאותגר. אתגר זה נובע משילוב של כמה גורמים: התרבות המשפטית בישראל, מבנה המוסדות, יחסי גורמי הכוח בחברה ובכלל זה יחסי הון-שלטון".

לדברי רייכמן, בישראל יש יחס אמביוולנטי תרבותי לשלטון החוק. "יש לנו תרבות של אי-לגליזם מובנית, כי ככה הוקמה המדינה. מה זו עלייה ב', מה זה מאחז לא חוקי? אם יש פירצה בחוק, אז למה לא להיכנס דרכה? ולפעמים זה לא כל-כך רע. אחת השאלות היא על היחס בין המשפט הכתוב בספר למשפט בחיי המעשה. זה יופי לכתוב רגולציה וחוקים, אבל אחרי זה צריך לראות עד כמה אנחנו מחויבים לשלטון החוק".

פרופ' גד ברזילי, דיקן הפקולטה, אמר כי האתגר המרכזי שלי המוקד הוא לנוע בין מספר מימדים שמאתגרים את חקר ויישום שלטון החוק, בהם ההיבט ההיסטורי וזכויות הפרט בחברה וקבוצות מתבדלות בחברה.

"גפסו אמנם הושעה מראשות העיר, אך מבהיר לכולם ש'אני פה בשביל לחזור"

עו"ד ערן בר-רבי, מבקר עיריית נצרת עלית, שראש העיר שלה, שמעון גפסו, הושעה מתפקידו בעקבות כתב האישום נגדו, סיפר כי למרות ההשעיה (שבאה לידי ביטוי גם בשלילת חצי מהמשכורת של ראש הרשות), המצב בפועל בנצרת עלית הוא שגפסו ממשיך להיות מעורב מאוד בניהול העירייה.

"גפסו עדיין חותם על המיילים שלו 'ראש העיר'. אחרי שהעירו לו הוא הוסיף בסוגריים 'בהשעיה'", אמר בר-רבי.

לדבריו, "גפסו סופר את הימים לחזרה לראשות העיר, ואם מישהו חשב בטעות שהוא לא חוזר, הוא מבהיר לו 'אני פה בשביל לחזור'. הוא גם יוצא למשלחות רשמיות בחו"ל בכובע של ראש הרשות ומשתתף מטעם העירייה בהרמות כוסית, ואפילו בזו של משרד הפנים. בנוסף, כל היועצים בעירייה הם אנשיו של גפסו".

עו"ד בר-רבי ציין כי המצב האמור שנוצר הוא של "ברדק ניהולי". לדבריו, "זה מצב קצת מעוות שאינו משרת את העיקרון שהמחוקק התכוון אליו כשדיבר על השעיה. המעורבות של ראש הרשות המושעה היא גדולה, ואני שומע שהמצב לא שונה גם בבת-ים או רמת-השרון. גפסו הושעה בהתחלה ל-4 חודשים. נסו לתאר מה יכול לעשות מחליפו ב-4 חודשים. אנחנו נדרשים לערוך קיצוצים בכוח-אדם ובפרויקטים. מה אמור לעשות ראש רשות שיודע שהוא מונה רק ל-4 חודשים? האם הוא יכול לפטר עובדים? לקצץ בפרויקטים? זה מאוד קשה".

עוד כתבות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה