גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להנהיג כמו בן-גוריון: מה המנהלים של היום יכולים ללמוד?

לקראת יום העצמאות מעניין לשאול: האם מדינת ישראל הייתה קמה ללא מנהיגותו יוצאת הדופן של דוד בן-גוריון? ומה מנהלים יכולים היום ללמוד מהתנהלותו על הגשמת הבלתי אפשרי?

השאלה מה הופך מנהל למנהיג העסיקה מחקרים רבים בתחום הפסיכולוגיה. בתחילה היה מקובל לומר, כי מנהיגות ניתנת בתורשה - באמצעות גנים ייחודיים; בהמשך, חיפשו תכונות שמאפיינות מנהיג; והיום בוחנים את ההתנהגות שמובילה אדם להיות מנהיג.

אחת ההנחות של הפסיכולוגים דניאל כהנמן ועמוס טברסקי, זוכי פרס נובל בכלכלה, היא שאנשים רגילים מייחסים חשיבות רבה יותר להפסד מאשר לרווח. כהנמן מראה, כי כאשר אנשים נשאלו מה הרווח הקטן ביותר שהם זקוקים לו כדי לאזן הפסד של 100 דולר, רבים ענו 200 דולר - פי שניים מסכום ההפסד.

האם מנהיגים ינהגו אחרת בסיטואציה דומה? האם מנהיגים בארגון, בניגוד למנהלים רגילים, הם אלה שאינם פוחדים מן ההפסד ומוכנים לקחת סיכון כדי להצעיד את החברה קדימה?

את השאלה הזו בוחנת מיכל בשן, מנהלת החברה לפסיכולוגיה עסקית ארגונית ומרצה בתחום המנהיגות, באמצעות ניתוח דמותו של ראש הממשלה הראשון של מדינת ישראל, דוד בן גוריון, בשנים הקריטיות של הנהגת היישוב היהודי לפני השואה ואחריה.

לברוא מציאות אלטרנטיבית

אז איך הופכים למנהיג? שלב ראשון הוא היכולת ליצור מציאות אלטרנטיבית. מנהיגותו של בן גוריון נבחנה בהתנהגותו במצבי משבר. ב-1939 פורסם הספר הלבן, והמנדט הבריטי חזר בו מהצהרת בלפור, בדבר הקמת בית לעם היהודי בארץ ישראל. באותו זמן התחילה השואה.

לדברי בשן, ב-1942 בן גוריון עמד מול מצב משברי: המרכז הציוני באירופה הושמד והוא נדרש לייצר מציאות חדשה. מנהיג שירצה להוציא את החברה שלו ממצב כזה צריך חזון, וזהו גם הכלי הראשון של בן גוריון.

"לבן גוריון הייתה היכולת לפעול בהווה מתוך מכוונת רב שלבית לעתיד", מסבירה בשן. "כל הפעולות שהוא עשה בהווה, היו למעשה נגזרות של תוכנית על רחבה יותר של העתיד. היכולת של המנכ"ל לעבוד עם חזון היא כלי עבודה. לאנשים במצב נואש קשה לדמיין מציאות אלטרנטיבית. בן גוריון יצר את המציאות הזו".

- איך הוא ברא את המציאות האלטרנטיבית הזו?

"ב-1940 בן גוריון הפליג לארה"ב, שהה שם לסירוגין 14 חודשים והקים שם מרכז ציוני חדש. כשהגיע לחופי ארה"ב, הוא נעצר והושם במחבוש לשישה ימים כמהגר בלתי חוקי, כי אף אחד לא הכיר אותו. אבל בכל זאת הוא הצליח לייסד מרכז ציוני חדש. לבנות אלטרנטיבה למציאות הקיימת, זו היכולת שמבדילה מנהיגים מסתם מנהלים".

אילו סיכונים בן גוריון לקח? הוא עזב את אזור הנוחות שלו ואת מעמדו ביישוב היהודי בארץ ישראל למען הסיכוי ליצור דעת קהל חיובית בארה"ב. "אני אומרת למנכ"לים שנמצאים במשבר: תכתבו חזון על מציאות שאינכם יודעים איך השוק יגיב לה. אתם צריכים לקחת סיכון", אומרת בשן. "מנהיגות זה כל הזמן להיות בחושך. מנכ"לים נוטים לשמר את הקיים, דואגים לשמור על הפסד קטן כדי לא להידרדר, אבל כדי להעביר את החברה לרווח - צריך לייצר חזון, לבנות מציאות עתידית".

דמיינו את בן גוריון כמנכ"ל שקם בבוקר וכל הקלפים נטרפים לו, למשל מנכ"ל חברת סלולר ששברו לו את השוק - שהטילו עליו רגולציה חדשה והכניסו לו מתחרים. מנהיגות היא היכולת להבין שהוא בבעיה וליצור מציאות חדשה - שבה יפנה לשוק הטלפוניה הנייח או לשוק הטלוויזיה, וכך חברות הסלולר באמת עשו.

גם בתחום הביטוח - אילו חברות הביטוח היו מבינות בעידן של ביטוח ללא מתווכים שהן יכולות לוותר על הסוכנים ולהציע ביטוח באמצעות אפליקציות ישירות לצרכן - הן היו חוסכות כסף ומונעות מהחברות הישירות להעביר אליהן לקוחות.

ללכת נגד הזרם

כשבן גוריון החליט להקים מדינה - הכול היה נגדו. בקונגרס הציוני הכ"ב, ב-1946, מיד אחרי השואה, הצהיר בן גוריון כי הוא מתכוון להקים מדינה. בן גוריון היה ממוקד בחזון וברווח. "אם ישנו גמול בכלל לטבח ששת מיליון היהודים, הוא אפשרות ההצלה האחת של שארית הפליטה", אמר בקונגרס. לעומתו, חיים ויצמן, היה ממוקד בהפסד והזהיר מפני הסכנות הצפויות ליישוב היהודי מצעד שכזה.

ויצמן לא שכנע את בן גוריון ולא הניא אותו מההחלטה להכריז חד-צדדית על הקמת המדינה. בסמיכות להקמת המדינה, שלח בן גוריון את בכירי היישוב גולדה מאיר ומשה שרת למלך ירדן ולארה"ב כדי ליידע על כוונתו להקים מדינה. שניהם חזרו עם תשובות לא מעודדות.

בן גוריון התעלם מהאזהרות והלך עם החזון - ואף התמיד בו, אפילו כשנדרש לעשות צעדים בלתי פופולריים כמו עצירת ספינת הנשק של האצ"ל אלטלנה. 16 לוחמי אצ"ל נהרגו על הספינה - אחרי טראומת השואה.

הדילמה של בן גוריון הייתה נוראה: הרג של יהודים מול הסיכון של צבא לא מאוחד ומלחמת אחים. אדם אחר היה נוטה שלא להחליט ושלא לקבל אחריות על המציאות. אבל בן גוריון כמנהיג היה מסוגל לקבל את החחלטות הקשות האלה.

ההתמדה חשובה גם היא: יש מנכ"לים שיש להם חזון, אבל הוא נשאר כתוב על דף, כי הם רוצים להיות פופולריים. קשה להם להתעמת ע הדירקטוריון ועם הלקוחות.

להציב מטרות אופרטיביות

ממשלה, פקידות, חוקה, שם, משפט, בירה, נמלים, תקציב, שדות תעופה, משטרה, מחוזות, משדר, כספים, צבא, מטבע, שירותים, המנון. אלה הן 11 מילים שכתב בן גוריון ביום שבו החליט על הכרזת המדינה. בארכיון בן גוריון בשדה בוקר, מצאה בשן גם רשימות מפורטות של המנהיג על מספר כלי הנשק הקיימים מכל סוג: מקלעים, רובים, כדורים.

לצד החזון והאופטימיות, בן גוריון היה איש פסימי מאוד וראה לנגד עיניו את כל הסיכונים והקשיים, ולכן היה מאוד ממוקד. השילוב בין האופטימיות לפסימיות והיכולת להכיל את שניהם בעת ובעונה אחת היא יכולת שחיונית למנהיג ומעטים מצליחים לממש אותה.

בפן העסקי, מנכ"לים צריכים לקחת סיכון מחושב. סיכון זה החזון - היכולת לחשוב קדימה; מחושב זה להיות קשור למציאות. להיות פורץ דרך ושובר מוסכמות - ומצד שני להיות מאוד בפוקוס.

דוגמה מהתחום העסקי היא מייסד אפל סטיב ג'ובס, שהיה לו חזון לעשר שנים קדימה והייתה לו היכולת לתרגם את החזון שלו לתוכנית פעולה - למשל להבין שהעתיד מחייב להמציא טלפון שהוא גם מחשב נייד.

מנהיג של חברה יבחן את ההתנהלות של הפירמה בהווה בהתאמה לתוכנית עתידית: שירות או מוצר שיש לו ביקוש רב בהווה, לא בהכרח יהיה נדרש בעתיד. מנהיג צריך להיות מסוגל "לנבא" את העובדה הזו ולגזור ממנה תוכנית פעולה שלא תשאיר אותו מול שוקת שבורה.

לא להשתכר מהצלחות

למרות החשיבה המקובלת, בשן טוענת כי בניגוד לפוליטיקאים אחרים, בן גוריון לא פעל מתוך אגו וידע לשלוט ברגשותיו. לדבריה, הוא שם בפוקוס את המדינה ולא את עצמו.

כשהוא הכריז על המדינה, הוא כתב ביומנו: "כולם רוקדים ברחובות ואני יושב אבל". "הוא ידע שהוא שולח אנשים למות", אומרת בשן. "הוא לא טפח לעצמו על השכם - הכרזתי על המדינה - 'עשיתי הנפקה' כמו שמנהלים משתכרים מתחושת ההצלחה שלהם. הייתה לו יכולת שלא להיות מונע ע"י האגו. בן גוריון הונע על ידי החזון ולכן לא פחד להפסיד. אנשים שמונעים ע"י יוקרה אישית משמרים את ההווה. אנשים שמונעים ע"י חזון מקימים מדינה".

עקרונות למנהיגות פורצת דרך

במצבי משבר, כשנראה שאין מוצא, עשו צעדים אמיצים כדי לברוא מציאות חדשה

אם אתם מאמינים בחזון, אל תפחדו לעשות צעדים לא פופולריים

פרטו את החזון לצעדים אופרטיביים ממשיים - גבשו תוכנית פעולה

שימו את האגו בצד, אל תשתכרו מהצלחות

לפרטים נוספים בנושא מנהיגות - www.obp.co.il

עוד כתבות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

ימי הזוהר מאחוריה? הקרן של משקיע העל דועכת

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● "לעובדים היה קשה לתפקד דווקא כשהבינה המלאכותית התפוצצה"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"