גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כבוד למגזר: מהם הרגלי הנופש במגזר הרוסי, הערבי והחרדי?

שיעור הישראלים היוצאים לנופש בארץ ובחו"ל הולך וגדל משנה לשנה, והדבר בא לידי ביטוי בכל המגזרים - גם הרוסי, החרדי והערבי ■ אלא שמדינות היעד של מגזרים אלה הן שונות, וכך גם תדירות הנסיעות וגובה ההוצאה על החופשה

שיעור הישראלים היוצאים לנופש בארץ ובחו"ל הולך וגדל משנה לשנה, והדבר בא לידי ביטוי בכל המגזרים - גם הרוסי, החרדי והערבי. אלא שמדינות היעד שונות, תדירות הנסיעות וגם גובה ההוצאה. רגע לפני היום העצמאות, "גלובס" בודק את הרגלי הנופש של הקבוצות השונות בחברה הישראלית.

המגזר הרוסי: יותר משליש מזמינים חופשה מסוכן דובר רוסית

למרות הוותק בארץ, עולים מברית-המועצות לשעבר עדיין מעדיפים להזמין את החופשה שלהם בארץ או בחו"ל אצל סוכני נסיעות דוברי רוסית. על-פי סקר שערך מכון PORI בהנהלת איציק רוזנבלום, המתמחה בסקרים מגזריים עבור אתר התיירות Monitour ומתפרסם כאן לראשונה, מדובר ביותר משליש (34%) מבני המגזר הרוסי שנוהגים להזמין חופשה אצל סוכני נסיעות דוברי רוסית, לעומת 19% שקונים את החופשה שלהם מסוכן נסיעות שאינו בהכרח דובר רוסית.

אלא שככל שיורד גיל הנסקרים בסקר, שנערך בקרב מדגם מייצג של 1,000 נשים וגברים שעלו לארץ משנת 1989 ואילך, מיטשטשת שאלת הזהות: 24% השיבו כי יזמינו באמצעות אתרי אינטרנט ישראלים, 13% יזמינו באמצעות אתרים בינלאומיים, ו-9% יזמינו ישירות מחברת התעופה או בית-המלון.

על הרגלי הנופש של המגזר הרוסי מלמדים גם הממצאים הבאים: 32% יצאו לנופש בחו"ל בשנה האחרונה, לעומת 23% שיצאו לפני יותר משנה עד שנתיים; רוסיה ומדינות חבר העמים היו יעדם של 18% מהנוסעים לחו"ל, בעוד מדינות מערב אירופה היו יעדם של 36% מהנוסעים ומדינות מזרח אירופה שהיו יעדם של 29%.

יצוין כי מאז בוטל הצורך ההדדי באשרת כניסה בין ישראל ורוסיה בשנת 2010 (גם אשרות הכניסה לבלארוס צפויות להתבטל), עלה בהתמדה מספר המבקרים בין שתי המדינות. הטיסות השבועיות בקו תל-אביב-מוסקבה מוצפות, כאשר מרבית הנוסעים הם בני המגזר הרוסי שטסים לבקר קרובים ברוסיה עצמה ובמדינות ברית-המועצות לשעבר. רוסיה, אגב, הפכה גם למדינת המקור השנייה בגודלה לתיירות הנכנסת לישראל.

באשר למסגרת הנסיעה המועדפת על המגזר הרוסי, 65% השיבו כי הם מעדיפים טיול פרטי, לעומת 21% שמעדיפים טיול מאורגן. גם כאן נמצא קשר בין אופן הנסיעה לגיל הנוסע: ככל שהגיל עולה - כך יורדת הנטייה לבחור בטיול פרטי.

עוד עלה מהסקר כי הסכום המשפחתי שמוציאים במגזר הרוסי על נופש בחו"ל נמוך מזה שמוציאה משפחה ישראלית ממוצעת (כ-10,000 שקל על-פי סקרים שונים), ומסתכם אצל רבע מהם ב-6,000 עד 8,000 שקל, בעוד 20% מוציאים בין 4,000-6,000 שקל; ואילו על חופשה בארץ, 38% מוציאים 1,500-3,000 שקל בשנה, ושליש 3,000-5,000 שקל לנופש בישראל.

ובאשר לחופשה בישראל, המגזר הרוסי ידוע בחיבתו לטבע. 55% מהעולים יוצאים לחופשה בארץ לפחות פעם בשנה למרות יוקר מחירי הנופש בישראל. כמחצית סבורים כי מחירי הלינות בארץ גבוהים מדי, 15% סבורים כי יש לשדרג את התחבורה הציבורית, ו-12% חושבים שצריך לשפר את נגישות המידע והשילוט לדוברי רוסית.

המגזר הערבי: רק 36% טסו ב-3 השנים האחרונות

36% מערביי ישראל יצאו ב-3 השנים האחרונות לחו"ל - כשליש מתוכם נסעו לאחת ממדינות ערב, בעיקר למצרים ולירדן; 23% למזרח אירופה ו-22% למערב אירופה; 86% נסעו למטרת נופש; 4% יצאו למטרת לימודים; ו-3% למטרת עסקים - כך עולה מסקר הבוחן את הרגלי הנופש במגזר הערבי שערך מכון PORI בקרב 507 מרואיינים מהמגזר הערבי.

על-פי הסקר, השתייכות פוליטית של מדינת היעד היא אחד הגורמים המשפיעים על בני המגזר בבואם לבחור את ארץ היעד. אולם, הגורם המשפיע ביותר (78%) הוא המחיר. גורמים נוספים המשפיעים על בחירת היעד: מקום שניתן לפגוש בו קרובי משפחה (6%); ומרחק הטיסה (6%).

ומה באשר לחופשה בישראל? מסתבר כי כמחצית ערביי ישראל (51%) נפשו בשנה האחרונה בארץ ולנו לפחות לילה אחד. מתוכם, 35% יצאו לחופשה פעם אחת, 10% פעמיים ו-6% מעל פעמיים בשנה. המחצית האחרת לא יצאה כלל בשנה האחרונה לחופשה בארץ.

היעד הפופולרי ביותר לחופשה בארץ הוא אילת (44%), ואף נמצא כי שיעור גבוה יחסית מקרב הנופשים פעמיים בשנה (56%) מעדיף את עיר הנופש הדרומית.

אתרים אטרקטיביים נוספים לחופשה הם: טבריה (18%), ירושלים (16%) ובאחד מיישובי הגליל בצימרים (10%). אגב, בקרב בני 55 קיימת העדפה לנופש בטבריה (30%).

ועם מי הם מעדיפים לטייל? באופן טבעי, בעיקר עם בן/ בת הזוג (41%). 20% נוספים עם המשפחה, כרבע עם חברים, ו-15% נוהגים לנפוש עם הוריהם. על-פי הסקר, שיעור גבוה יחסית (39%) מהרווקים במגזר הערבי נוטים לצאת לחופשה עם הוריהם.

ומה חושבים במגזר הערבי על משרד התיירות? האם הוא עושה מספיק כדי לעודד את התיירות במגזר הערבי? 51% סבורים כי המשרד עושה מספיק, לעומת 49% שחושבים שהמשרד לא עושה די וצריך להשקיע יותר בפרסומים בשפה הערבית ולעודד הקמת משרדי נסיעות בכפרים ערביים לדעתם.

הסוגייה הבוערת ביותר היא סוגיית המחיר. 26% היו רוצים שהמשרד יפעל להוזלת מחירי הנופש, ו-19% נוספים מצפים להנחות בחגי המגזר.

אגב, 9.5% מבקשים יחס טוב יותר ופחות גזענות, ממנה הם סובלים לטענתם למשל בבידוק הביטחוני בנתב"ג.

המגזר החרדי: מעדיפים חופשה בישראל

65% מהחרדים מעדיפים לצאת לנופש בישראל, לעומת 5% בלבד שמעדיפים לנפוש מעבר לים וכרבע שמעדיפים גם וגם - כך עולה מסקר שערך משרד התיירות אודות הרגלי הנופש של המגזר החרדי בקרב מדגם מייצג של 500 נשאלים.

מבין אלה שמעדיפים לנפוש בארץ, 23% מעדיפים אותה מבחינה דתית/הלכתית, 14% כי זו ארץ הקודש והארץ שלנו, 12% כי הם אוהבים את הארץ, 8% כי לדעתם אין להם מה לחפש בחו"ל, ו-7% כי בחו"ל יקר יותר.

לעומתם, מבין אלה שמעדיפים לנפוש בנכר, 19% עושים זאת כי יש להם משפחה מעבר לים, 15% כי זול יותר בחו"ל, ו-8% נוסעים לחו"ל כדי לגוון.

עוד עולה מהסקר כי בשנה האחרונה 63% מהחרדים יצאו לחופשה. כמחציתם נפשו בארץ, לעומת 6% בלבד שטסו לחו"ל ו-6% גם וגם.

החסמים העיקריים ליציאה לחופשה בארץ בשנה האחרונה הם מחסור בזמן (50%) וסיבות כלכליות (38%). עוד מתברר כי החרדים יצאו בשנה האחרונה בממוצע פעמיים לחופשה בארץ ו-1.4 בממוצע לחו"ל.

זאת ועוד, טרם היציאה לחופשה בארץ, 83% מהיוצאים אספו מידע מחברים (35%), באינטרנט (27%) ובעיתונים (18%). בסופו של דבר הזמינו את החופשה ישירות מנותן השירות (בית מלון/צימר וכיו"ב) - 43% ו-14% דרך האינטרנט. רק 9% הזמינו דרך סוכן נסיעות, ו-2% מימשו קופונים. 41% החליטו לצאת לחופשה בארץ כשבוע לפני מועד היציאה, ו-12% הקדימו לשריין מקום כחודשיים מראש.

עוד מתברר כי הנופש החרדי מעדיף לנפוש בצימר (35%) ורק אחר-כך בבית-מלון ברמת 4-5 כוכבים (33%), בית הארחה או דירה שכורה (7%) ו-6% מלון ברמת 3 כוכבים.

אילו היעד המועדף בישראל על הנופש החרדי הוא טבריה והכנרת (21%), אחר-כך בסדר יורד הגליל העליון (12%), ירושלים(11%), אילת (7%) וצפת וים המלח (6%).

הנופש החרדי מוציא, כך על-פי הסקר, כ-3,200 שקל בממוצע על חופשה בארץ. כ-90% מהנסקרים השיבו כי הנושא החשוב ביותר בתכנון חופשה בארץ הוא להשיג דיל טוב או מבצע אטרקטיבי. במקום השני (70%) חשוב להם שהחופשה תכלול את כל הארוחות, ובמקום השלישי (62%) שלילדים יהיו פעילויות מתאימות שיעסיקו אותם.

לאן טסת בשלוש השנים האחרונות

הרגלי הנופש

עוד כתבות

התקווה של גנבי המכוניות / צילום: Shutterstock

"אחרי שעה, הרכב כבר היה בקלקיליה": העיר שהפכה לבירת גניבות הרכבים

בשנה וחצי האחרונות גנבי הרכבים רואים בפתח תקווה מוקד עלייה לרגל ● ארבע משכונותיה מככבות בצמרת טבלת הפריצות בישראל, ומספר המקרים בעיר זינק ב־57% ברבעון הראשון של 2025 ● הקרבה לכביש 5 והיצע המכוניות הרב והמגוון מושכים את החוליות השונות, שמגיעות עם מהלכים מתוכננים היטב ● גם עשרות מיליוני השקלים שהשקיעה העירייה לא הועילו ● למה זה קורה דווקא שם?

יעקב ברדוגו / צילום: תמר מצפי

אחרי הטענות לסחיטה: המשטרה פתחה בחקירה נגד יעקב ברדוגו

בעקבות דבריו של השרים לוין, זוהר וקרעי פתחה המשטרה חקירה פלילית נגד פרשן ערוץ 14 • נעשתה פנייה לשרים אך לפי שעה אף אחד מהם לא מוכן להעיד במשטרה • על פי הנטען, ברדוגו ניסה לשכנע את השר זוהר למנות לתפקיד היועץ המשפטי של קק"ל את אחיינו

פרופ' אמנון שעשוע / צילום: Nasdaq, Inc

סטארט-אפ הבינה המלאכותית של אמנון שעשוע מגייס עוד 300 מיליון דולר

לא נמסרו פרטים לגבי זהותם של משקיעים חדשים או שווי החברה בגיוס החדש, ומהחברה לא נמסרה תגובה ● יחד עם הגיוס הנוכחי, מגיעים סך הגיוסים של AI21 ל- 637 מיליון דולר, כאשר הגיוס האחרון שנערך בנובמבר 2023 שיקף לחברה שווי של 1.4 מיליארד דולר, כך לפי PitchBook

אסותא / צילום: דוברות אסותא

החלטה דרמטית של העליון: התינוקת סופיה תישאר אצל הוריה המגדלים

בהרכב מורחב פסק העליון בפרשת החלפת העוברים באסותא ודחה את הערעור של ההורים הגנטיים ● הרכב השופטים אישר את החלטת בית המשפט המחוזי וקבע: "תיקבע מתכונת מתאימה לקשר בינה לבין הוריה הגנטיים"

ריצ'רד פרנסיס, שלומי בן חיים, שוקי ניר / צילום: אלעד מלכה, ג'יפרוג, סולראדג'

למרות הדוחות החיוביים: מה הפיל את מניית טבע בסוף השבוע?

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● טבע נסחרה בתנודתיות בעקבות פרסום הדוחות וההודעה על צעדי התייעלות בחברה ● סולאראדג' קפצה בחדות בעקבות דוחות חיוביים ● גם ג'יי פרוג קפצה בכ-11% בעקבות הדוחות

סאטיה נאדלה וסם אלטמן / צילומים: AP(Eric Risberg)

אלטמן ונאדלה, שהניעו יחד את תחילתו של בום הבינה המלאכותית המודרנית, מתרחקים זה מזה

המנכ"לים של OpenAI ומיקרוסופט, סם אלטמן וסאטיה נאדלה, עזרו זה לזה להפוך לשחקנים רבי־עוצמה בתחום הבינה המלאכותית הגנרטיבית, אך כעת, הם מתכוננים לעתיד עצמאי

יוסף חיים אוחנה ואלקנה בוחבוט / צילום: N12

חמאס פרסם סרטון של אלקנה בוחבוט ויוסף חיים אוחנה

מדובר באות חיים משותף שני של השניים, אחרי שחמאס פרסם תיעוד שלהם יחד בחודש מרץ ●  אזהרת משפחות חטופים: "ישראל עומדת בפני החמצת המאה" ● נתניהו שוקל למנות את השר דיכטר לראש השב"כ הבא ● וויטקוף: לא תהיה לאיראן תוכנית העשרה, זה קו אדום - צריך להרוס את המתקנים שלה ● 59 חטופים - 582 ימים בשבי ● עדכונים בולטים

הנשיא טראמפ עם השחקן ג'ון ווייט, שמונה ליועצו המיוחד. מדיניות אגרסיבית / צילום: Reuters, Brendan McDermid

מכת המכסים של טראמפ מגיעה לקולנוע, והוליווד בכוננות ספיגה

שוברי קופות אדירי תקציב כבר לא מצולמים בארה"ב ● לאחרונה קרא טראמפ לתופעה "איום ביטחוני לאומי" והודיע כי אישר הטלת מכסים של 100% על כל ההפקות שיצולמו על אדמה זרה ● כמה ההצהרה של הנשיא אפשרית, ואיך היא תשפיע על תעשיית הסרטים בארה"ב ובעולם?

אילוסטרציה: Shutterstock

המתחזים החדשים: הדיפ־פייק משכללת את ההונאות ברשת

גל ההונאות החדש, שעושה שימוש בטכנולוגיית DeepFake כדי להתחזות לדמויות בולטות במשק, ממחיש כיצד איומי הסייבר משתכללים בעידן הבינה המלאכותית ● גיל מסינג, ראש מערך התקשורת הגלובלית בצ'ק פוינט: "אנשים חייבים להיות מודעים שזה קורה, החשדנות שצריך להפעיל גדולה מאי פעם"

יוני ורונן אסיא, מייסדי איטורו / צילום: איל יצהר

כשאף אחד לא דיבר על ביטקוין הם כבר סחרו בו. עכשיו הם בדרך להנפקת ענק

אחרי ניסיון מיזוג כושל, קשיי רגולציה, נפילות בשוק הקריפטו וסדרה של דחיות - איטורו, שהוקמה על ידי האחים יוני ורונן אסיא והייתה בין הראשונות לאפשר מסחר בקריפטו - תהפוך בימים הקרובים לחברה ציבורית ● המטרה: לאתגר את המערכת הבנקאית המסורתית ● ומה למדה איטורו מהעבודה לצד מי שבהמשך המציא את האת'ריום

אבישי קימלדורף, מנכ''ל חברת שיכון ובינוי נדל''ן / צילום: יח''צ

מתפקיד מהנדס עיר ועד לניהול אחת מחברות הנדל"ן הגדולות בישראל

מאז שהיה צעיר אבישי קימלדורף התעניין באמנות ואנימציה, וגם בצבא הוא קיבל את פרס מפקד 8200 ליצירתיות ● בחיים הבוגרים הוא תרגם את האהבה הזאת ללימודי אדריכלות ● תפקיד המנכ"ל בשיכון ובינוי נדל"ן, שאליו התמנה לפני חצי שנה, הוא הגלגול השני שלו בחברה: "רציתי להחזיר אותה למקום שאליו היא שייכת. יש אתגרים משמעותיים"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

אחרי 60 שנה ותשואה של מיליוני אחוזים: הצלחות הענק והפספוסים של וורן באפט

לאחר שניהל במשך 60 שנה את ברקשייר האת'וויי, הודיע האורקל מאומהה כי הוא יפרוש בסוף השנה ● הוא יותיר אחריו מורשת של הצלחות שאין שנייה לה כמשקיע, אבל היו גם כישלונות ● אלה ואלה מהווים עבורו ולכולם שיעורים חשובים ● וגם, איך הגיע המנכ"ל המיועד גרג אייבל לברקשייר, ומה גרם לו לומר על עצמו: "הפכתי לכלב שתפס את המכונית"

ביל גייטס / צילום: ap, Andres Kudacki

למה ביל גייטס מתכנן לתרום 200 מיליארד דולר, ומה יקבלו שלושת ילדיו?

גייטס, האיש החמישי בעושרו בעולם הודיע כי יחלק בתוך 20 שנה 200 מיליארד דולר לשורה של מטרות פילנטרופיות ● מה עומד מאחורי ההחלטה וכמה יישאר למשפחתו?

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הלהיט החדש של המשקיעים בת"א - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בשבוע שעבר גייסו 9 חברות SPAC נטולות פעילות 1.8 מיליארד דולר בסה"כ, הנתון השבועי הגבוה ביותר זה שלוש שנים ● מדד ת"א 35 שבר את שיא כל הזמנים בפעם ה־10 מתחילת השנה ● רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● וגם: עוד ועוד סוחרים בוול סטריט זונחים את הכלל העונתי העתיק

איירה רובינס, מנכ''ל Valley National Bank / צילום: Valley National Bank

מנכ"ל הבנק שבטוח: "ארה"ב הולכת לכאוס וזה לאו דווקא רע לכלכלה"

איירה רובינס, מנכ"ל בנק וואלי נשיונל, טוען כי "אם יש לך את היכולת לפעול בסביבה תנודתית, אפשר לעשות הרבה מאוד כסף בארה"ב כרגע" ● את הבנקים בישראל, ובראשם לאומי, בעל המניות הגדול בוואלי, הוא מגדיר "בעלי חוסן פנומלי" ● וגם: מה חושב מנהל שמרוויח מעל 5 מיליון דולר בשנה על מגבלת שכר הבכירים בארץ

החשיפה לדולר ושיטת המיסוי: מה כדאי לדעת על קרן מחקה מדד

רעיון ההשקעה הפשוט של לעקוב אחרי המדד מעט מסתבך כשצוללים לאותיות הקטנות ● הפעם נבין כיצד קרנות עשויות להניב תשואה שונה על אותו מדד, בעקבות גורמים כמו חשיפה למט"ח, צורת העקיבה והמיסוי ● ההבדלים הבולטים שכדאי להכיר ● חלק ב' ● המחשבון

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

התחזית השלילית של S&P נשארת: "הצמיחה תתאושש אבל המצב הביטחוני מסכן את כלכלת ישראל"

החלטת הדירוג הניטרלית שפירסמה הפעם S&P מגיעה לאחר שתי הורדות דירוג רצופות שרשמה למדינה ● בחברת הדירוג כתבו כי ההחלטה להותיר את התחזית שלילית נובעת מהסיכונים הגיאו פוליטיים ● מדובר בהחלטה שתואמת את הקו שבו בחרו שתי החברות המתחרות מודי'ס ופיץ' בסבב הדירוג הנוכחי

מערכת ההגנה החדשה שגרמניה רוצה לרכוש מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: גרמניה רוצה לרכוש מישראל מערכות חץ 4 שנמצאות בפיתוח, ירדן גוזרת קופון מאספקת הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה, איראן ממשיכה לאיים על ארה"ב והמודיעין הישראלי והאמירותי ישלבו זרועות בסיוע למדינה זרה ● כותרות העיתונים בעולם

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר ניצן פלדמן / צילום: אורי קלאוזנר

מה הסיכוי שתפרוץ מלחמה בין שתי מדינות? לחוקר הזה יש דרך ניתוח מפתיעה

שיחה עם ד"ר ניצן פלדמן, חוקר כלכלה פוליטית ● על הקשר בין סחר בינלאומי לבין מלחמות, מדיניות המכסים והאפשרות שהיא תפגע בתחרותיות של ארה"ב וההשלכות על ישראל ● טראמפ נגד העולם, פרק ראשון בסדרה ● האזינו

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

רחוב בפרדס חנה שינה את שמו בגלל בלבול משתמשי Waze. מהו?

מה פירוש ראשי התיבות אמל"ק, מהי ההחלפה הקולומביאנית, אילו שלוש מדינות בעולם אינן משתמשות באופן רשמי בשיטה המטרית ומיהו האדם הראשון ששלח דוא"ל? ● הטריוויה השבועית