גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חשש כי נעשו עסקאות של קרן אור עם בעלי עניין בה"

ביהמ"ש מינה מפרקים זמניים לקרן אור של חיליק טפירו ■ בחברה טוענים כי מה שהביא לתסבוכת היא בקשת הפירוק שהוגשה אתמול לבית המשפט

הדרמה בקרן אור בשיאה: בית המשפט המחוזי בחיפה מינה היום (ה') את עו"ד רמי קוגן ועו"ד ליאור מזור (תלוי בהסכמתו) כמפרקים זמניים לט.ב מתקדמים בכספים בע"מ, המוכרת בשמה השיווקי קרן אור. זאת, בין היתר, על רקע החשש כי נעשו עסקאות של החברה עם בעלי עניין בה.

השופט עדי זרנקין כתב בהחלטתו כי "מתוך הדברים שנשמעו היום באולם בית המשפט, נראה כי החברה אכן הגיעה לסוף דרכה, ומשעה שאין היא יכולה עוד לגייס כספים נוספים מן הציבור, על מנת לממן את פעילותה ועל מנת להשיב ללוויה את הכספים המגיעים להם בגין ההלוואות שהילוו לה, נכנסה פעילותה למצב של קיפאון".

עוד הוסיף השופט כי "עוד התברר היום בדיון כי קיים צורך אמיתי במינוי מפרק זמני, אשר בשלב ראשון יעשה פעולות על מנת שלא יוברחו נכסיה וזכויותיה של החברה, ועל מנת לקבל פרטים מלאים על העסקאות שביצעה ועל מצב העניינים בהשקעותיה השונות", וכי "עולה גם החשש כי נעשו עסקאות של החברה עם בעלי עניין בה, ואף לעניין זה יצטרך המפרק הזמני להידרש".

ההחלטה ניתנה במסגרת בקשתם של 29 משקיעים וסוכנים של קרן ההשקעות אור שהוגשה אתמול (ד') לבית המשפט למינוי מפרק זמני לקרן, בטענה כי הזרימו מיליוני שקלים לחברה אך כיום אינם יודעים היכן מצוי כספם.

הבטיחו תשואה של 10%

בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין רמי קוגן, אוהד הראל, בת חן רחמים והדס ביטון, נטען כי הבקשה מוגשת בבהילות, ומבוקש ליתן בה החלטה דחופה ביותר, שכן "מדובר בחברה אשר התנהלה שלא כדין, בניגוד להוראות דיני ניירות ערך".

עוד נטען כי "החברה לא ממלאת אחר התחייבויותיה הכספיות כלפי המשקיעים השונים, והיא אף הודיעה ביום 29.4.2014 על 'השהיית' פעילותה, כאשר מושקעים בה כ-150,000,000 שקל המהווים את מיטב חסכונותיהם של אנשים פרטיים מקרב הציבור הרחב, ששוכנעו להאמין כי תשואה בת 10%, כמו גם קרן כספם לשנה - מובטחים. המשקיעים אינם יודעים היכן מצוי כספם, אולם ברור להם כי כספם אינו מצוי בקופת החברה".

הבוקר הגישה החברה כתב תשובה לבקשת הפירוק, במסגרתו טענה כי עקב "הנסיבות המיוחדות" אליהן נקלעה, היא אינה יכולה "להמשיך בפעילותה, ואין מנוס אלא למנות מפרק זמני שישמור ויגן על זכויותיה ונכסיה ויפעל לגביית החוב לטובת כלל נושי החברה ועובדיה".

בתשובה, שהגיש עו"ד שלום גולדבלט ממשרד גולדבלט-גינדס-יריב, טוענת קרן אור כי מאז הקמתה בסוף 2012 היא גייסה הלוואות ממשקיעים בסכום של כ-80 מיליון שקל, כאשר 52 מיליון שקל מהם טרם נפרעו על-ידה. זאת, בניגוד לטענת המשקיעים וסוכנים בחברה, כי "ט.ב. מתקדמים בכספים" (קרן אור) גייסה כ-150 מיליון שקל - לאחר שהבטיחה תשואה נאה להשקעתם - וכי הם מצויים בחוסר ודאות באשר לכספם של המשקיעים ולשכר עבודתם.

במהלך חודש ינואר העלתה קרן אור קמפיין פרסומי שכלל סיסמאות כגון "תשואות זה לא רק לעשירים - גם לך מגיע ליהנות",ו"הזדמנות להשקיע ולהרוויח בגדול: 8.5% תשואה מובטחת לשנה, 23% תשואה מובטחת לשנתיים" - אלה הן רק חלק מההצהרות שפיזרה קרן אור בחודשים האחרונים בקמפיין אינטרנטי. כדי ליצור לעצמה תדמית ומוניטין של חברה אמינה, הקרן למודעות את שמו ותמונתו של הכלכלן שלמה מעוז, שלטענתו גילה על כך רק בדיעבד ודרש להסירו מן המודעות.

בחברה ממשיכים להתעקש כי מה שהביא לתסבוכת הנוכחית היא החלטתם המהירה של נושי החברה לבקש למנות לה מפרק זמני. כידוע, בקשה זו נבעה בין היתר מהחלטת רשות ני"ע ב-22 לחודש לאסור על הקרן לגייס משקיעים חדשים. במכתב, קרן אור מציינת כי מסמכים והבהרות לגבי פעילות החברה הועברו על ידיה לרשות ני"ע, אולם האחרונה לא מצאה אותם מספקים ועצרה את פעילותה. נזכיר כי בקשת הפירוק הוגשה על רקע טענות המגישים כי לא קיבלו מהחברה מענה באשר לאופן התנהלותה וחששם באשר לגורל כספם.

"אף אחד לא ברח עם הכסף"

מקורבים לקבוצת טפירו אמרו היום ל"גלובס" כי בניגוד לטענות בבקשת הפירוק, "אף אחד לא ברח עם הכסף, ואין כאן שום כשל. הכסף מושקע, ואם בית המשפט והרשויות השונות יאשרו את המשך פעילות החברה, הכספים ישמשו את ייעודים, וחברת ט.ב. תוכל להגיע ליעד שהציגה למשקיעיה".

למעשה, גם בהודעה לעיתונות ששיגרה היום "ט.ב. מתקדמים בכספים" היא רומזת כי בקשת הפירוק של קרן אור הייתה נמהרת מדי, וכי מדובר ב"גול עצמי" לנושים, כהגדרתה. עוד היא מבקשת להדגיש כי "מתוך 52 מיליוני השקלים שטרם נפרעו, ישנם סכומים ניכרים - שזמן פרעונם נקבע רק לחודשים הבאים ובמהלך השנתיים בקרובות".

בית המשפט לעו"ד בירמן: שתף פעולה עם המפרקים

לצד אי-הבהירות באשר לגורל הכספים שגייסה קרן אור ממשקיעים, נמשכת גם אי-הבהירות בעניין מנהליה.

אתמול פורסם כי ראשי התיבות של חברת "ט.ב. מתקדמים בכספים" מייצגים את השמות טפירו ובירמן. עו"ד אמיר בירמן התריע אתמול כי "אין לי "ולא היה מעולם כל קשר לקרן אור, אין ולא היה לי מושג מה זו הקרן הזו ומה נעשה בה. הקשר שלי עם חיליק טפירו היה קצר, מינואר 2013 עד נובמבר האחרון, ולא היה קשור לקרן אור. לפי בדיקה שערכתי, קרן אור החלה פעילות בשנת 2014".

עם זאת, בקבוצת טפירו טוענים כי "בניגוד להגדרתו בדבר 'היכרות קצרה עם טפירו', עו"ד בירמן הוא המקים, הבעלים השותף ב-50%, הרוח החיה, מומחה הנדל"ן והיועץ המשפטי שניסח את המסמכים של ט.ב. מתקדמים בכספים בע"מ", וכן כי "הסכם ההיפרדות בינו לבין חיליק טפירו נכנס לתוקף ביום 31.3.2014, ולכן לא בכדי בקשת הפירוק שהוגשה על-ידי עובדי החברה מתייחסת לעו"ד בירמן כבעלים".

עו"ד בירמן מסר היום כי הוא "מכחיש את כל הטענות חסרות השחר שהועלו בעיתונות, ובכלל זה מכחיש כל קשר לקרן אור, שידעתי אודות קיומה רק לפני כחודש ימים. התחושה זרה וקשה, אולם אין ספק כי בתום תקופה זו המעורבים בדבר יגיעו למסקנה חד-משמעית שאין לי כל קשר לפרשה זו, ולא דבק שום רבב בהתנהלותי. צר לי כי בעיתונות בחרו לתת במה לטענות ממוחזרות ותמוהות שאין בינן לבין המציאות דבר וחצי דבר. הפרשנות הניתנת בתקשורת היא באחריות המפרסמים בלבד".

ואולם, השופט עדי זרנקין, כך נראה, סבור כי לעו"ד בירמן יש מה לתרום להליך, כיוון שבהחלטתו קבע השופט: "אני מורה לעו"ד אמיר בירמן - אשר כפי שהבנתי, עד לאחרונה היה בעל עניין בחברה - לשתף אף הוא פעולה עם המפרקים הזמניים ולמסור להם כל מידע שיידרש על-ידם".

השופט זרנקין אף שמע בדיון חלק מהמשקיעים (המלווים) בחברה. "נתתי אפשרות במהלך הדיון אף לחלק מן מלווים, אשר גדשו את אולם בית המשפט, להשמיע את דבריהם, ואי-אפשר היה שלא להתרשם מעוצמת האסון שהתרגש עליהם, בשעה שנראה היום כי הכספים שהילוו לחברה, או חלקם, לא יוכלו, לפחות לא בשלב זה, להיפרע על-ידי החברה. מדובר באנשים מן היישוב, חלקם השקיעו בחברה את כל חסכונותיהם, והם חשים עתה כי חרב עליהם עולמם", כתב.

על רקע זה קבע השופט כי המפרקים הזמניים יהיו רשאיים לתפוס ולשמור על נכסי החברה וספריה, ולהציב שמירה על רכוש החברה, ככל שיש צורך בכך, וכן יהיו רשאים לפתוח חשבון בנק על מנת לבצע בו פעולות, ככך שיידרש לצורך מילוי תפקידם. לצורך כך יקבלו המפרקים הזמניים מבעלי החברה פרטים על העסקאות שהחברה ביצעה מעת הקמתה, כאשר בית המשפט הורה מורה למנכ"ל החברה, יחיאל טפירו, לשתף פעולה עם המפרקים הזמניים ולמסור להם כל מידע שיידרש על-ידם.

ואולם בשלב זה, נקבע, לא יעשו המפרקים הזמניים פעולות למימוש נכסי החברה, ללא שיקבלו את אישורו המוקדם של בית המשפט לכך.

עוד כתבות

כלים בלתי מאוישים במצעד צבאי בבייג'ינג, ספטמבר. גרסאות חמושות של כלבים רובוטיים וכטב''מים / צילום: Reuters, Sheng Jiapeng/China News Service/VCG

סין ערכה מצעד מרהיב של זאבים רובוטיים - הנשק החדש שלה למלחמה

מהנדסים סינים שרצו לאמן כלים לא מאוישים בלחימה החליטו לשאוב השראה מהטבע ● התוצאות הכניסו את המדינה למרוץ, שבסופו נחילי רחפנים שמדמים יונים, להקות זאבים רובוטיים ומערכות דומות יציפו את שדה הקרב העתידי במדינה ● המודל שואף לשפר את כשירותו של הצבא, שלא נלחם כבר 50 שנה

מרטין שלגל, נגיד הבנק המרכזי השוויצרי / צילום: Reuters, Maximilian Schwarz

הדילמה השוויצרית: איך להגן על הכלכלה, לשמור על הפרנק ולא לעצבן את טראמפ

בעוד שהדולר מוסיף ונחלש, והעולם מחפש יציבות, שווייץ ניצבת בפני "צרות של עשירים": המטבע המקומי בשיא של עשור, האינפלציה במדינה אפסית, והחשש מפגיעה ביצוא גובר ● האם הנגיד מרטין שלגל יחזור לריבית שלילית ויסתכן בעימות חזיתי מול ממשל טראמפ?

חוק הרווחים הכלואים / איור: גיל ג'יבלי

אלף פניות ביומיים: מי מחפש את נפגעי רפורמת הרווחים הכלואים?

למרות שצלחה את ועדת הכספים ושרדה את בג"ץ, רפורמת הרווחים הכלואים נתקלת במאבק חדש: רואי חשבון ובעלי חברות מתארגנים להקמת לובי נפגעים בכנסת, במטרה לעקר את החוק מתוכן

שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שליש מהשטח מזוהם: מה עומד לקרות כעת בפרויקט שדה דב?

ממצאים ראשוניים של זיהום בקרקע ובמי התהום ברובע שדה דב העלו שאלות לגבי המשך קידום הפרויקטים במתחם ● באילו אזורים אותרו החומרים שמקורם בקצפי כיבוי אש, מדוע שווקו הקרקעות מלכתחילה, ואילו יזמים כבר מבהירים שהשטח שלהם נקי? ● גלובס עושה סדר

פרסומת של ארטליסט לסופרבול / צילום: צילום מסך

יותר מ-8 מיליון דולר ל-30 שניות: אף אחד כמעט לא מזפזפ בפרסומות הסופרבול

הסופרבול, שישודר ביום ראשון הקרוב, הוא לא רק אירוע ספורט משמעותי עם 120 מיליון צופים - אלא גם אחד מאירועי הפרסום הגדולים בעולם ● השנה יקחו בו חלק שלוש חברות ישראליות, והטרנד הבולט הוא מעבר מפרסומת חד-פעמית לחוויה אינטראקטיבית "360"

שילוט של פולימרקט לקראת הבחירות לראשות עיריית ניו יורק / צילום: ap, Olga Fedorova

"מכונת האמת" של פולימרקט: איך פלטפורמת ההימורים הפכה לענקית בשווי 9 מיליארד דולר

שיין קופלן, מייסד פלטפורמת ההימורים פולימרקט, הצליח להפוך מיזם קריפטו שנוי במחלוקת לאחד המדדים המשפיעים ביותר באמריקה ● בין הימורים על מלחמות לטענות על מניפולציות בפרסי נובל, הפלטפורמה שהוגדרה כ"מכונת אמת" כבשה את המיינסטרים והכניעה את הרגולטורים ● האם זהו עוד קזינו או עתיד המידע?

סונדר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: ap, Jose Luis Magana

תחרות באנבידיה או מיזם חלל: על מה תוציא גוגל 180 מיליארד דולר?

מנכ"ל גוגל הפתיע אמש כאשר חשף את הסכום העצום שהוא מתכנן לשים השנה על השקעות הוניות ● המשקיעים קצת פחות אהבו את זה, אך מה בעצם פיצ'אי מתכנן? ● שלושה תסריטים אפשריים

הזבל עולה על גדותיו / צילום: Shutterstock

בין ההצהרות למעשים: ישראל לא נגמלת מקבירת הפסולת באדמה

בישראל, בניגוד לעולם, עדיין רוב הפסולת מוטמנת בקרקע ● מדובר במצב בעייתי ממגוון סיבות, כשאחת מהן היא שהמקום הולך להיגמר ● מאמצי הממשלה לא הביאו לשינוי בשטח, והמשבר מעבר לפינה ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי הטיפול בפסולת

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שוקי החיזוי מגלגלים מיליארדים בניבוי העתיד, אך בישראל אין עליהם פיקוח

שוקי החיזוי דוהרים למחזור של טריליון דולר והופכים ללהיט התורן של עולם ההשקעות ● הכניסה של Plus500 הישראלית מעוררת את המשקיעים, אך בישראל הרגולציה נותרה מאחור

קריית שמונה. תצליח איפה שחיפה ובאר שבע נכשלו? / צילום: Shutterstock

בין פנטזיה למציאות בגליל: אוניברסיטה ושדה תעופה הם לא תמיד תרופת קסם

ההכרזות על שדה תעופה ואוניברסיטה בקריית שמונה מצטיירות כהבטחה למהפך בצפון ● בפועל, ניסיון העבר מלמד שנגישות ולימודים לבדם אינם משנים מגמות הגירה ● בלי תעסוקה, שירותים ואקוסיסטם עירוני מתפקד, קריית שמונה עלולה להישאר תחנת מעבר זמנית

פרופ' נרי אוקסמן / צילום:  Conor Doherty, courtesy of OXMAN

"בכלכלה הסמויה של הטבע יש פוטנציאל עצום לתיקון העולם": נרי אוקסמן חושפת את החברה החדשה שהקימה

היא מפתחת נעליים שאפשר לשתול אחרי השימוש, מתכננת בתים שמגדלים את עצמם, ומגדלת במעבדה אוכמניות שאיש לא טעם 450 שנה ● אחרי 25 שנה באקדמיה, פרופ' נרי אוקסמן, מהחוקרות המשפיעות בתחומי הארכיטקטורה והעיצוב, רוצה ליישם את החזון שלה לסינרגיה בין בני אדם לטבע ● וגם: ההתמודדות עם הסערה שנקלעה אליה בעקבות פעילותו הפרו־ישראלית של בן זוגה, המיליארדר ביל אקמן

קרן המטבע הבינלאומית / צילום: Shutterstock

קרן המטבע העולמית נגד תוכניות הממשלה למיסוי הבנקים וסבסוד המשכנתאות: "סיכון מוסרי"

ה-IMF פרסמה היום דוח ראשוני על כלכלת ישראל, המציג תמונה אמביוולנטית: מצד אחד, הערכה לחוסן המשק שהתאושש במהירות לאחר הפסקת האש בעזה; מצד שני, אזהרות ברורות כי המדיניות הפיסקלית הנוכחית אינה מספקת, והמלצות לצעדים שהממשלה כנראה לא תשמח לאמץ

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עלו, מניות הנדל"ן איבדו גובה

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● וול סטריט סגרה יום שלישי רצוף של ירידות, ה-S&P 500 עבר לתשואה שלילית מתחילת השנה ● אמזון צנחה אתמול במסחר המאוחר בכ-10%, בעקבות דוחות מעורבים שפרסמה ● הביטקוין צנח אתמול בכ-10% ונסחר הבוקר סביב 65 אלף דולר ● וגם: הכירו את מניית ה-AI החדשה שתיכנס היום למדד ה-S&P 500

חומרים: Shutterstock, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

התמכרנו ל-AI: מנוע הצמיחה של וול סטריט הפך למשקולת

וול סטריט בפאניקה ● תחנת הרדיו שרק רוצה לעשות נעים ● והחוק שגוזר עלינו ביצים יקרות ל–17 שנה ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מגמה שלילית בתל אביב; מדדי הקלינטק והביטחוניות ירדו ב-3%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.9% ● טאואר זינקה לאחר שהודיעה על שת"פ עם אנבידיה, אך מחקה את העליות זמן קצר לאחר מכן ● מג'יק ומטריקס התאוששו מעט לאחר הצניחה במניות ה-IT אתמול ● הביטקוין יורד לשפל של כשנה וחצי ● וגם: בבנק אוף אמריקה מצפים שהטלטלה בתחום הטכנולוגיה תייצר הזדמנויות במניות השבבים

טוביה לוסקין, המייסד והמנכ''ל לשעבר / צילום: תמר מצפי

סוף לסכסוך: מייסד גבעות עולם יוצא בנזיד עדשים, החברה חוזרת לקידוחים

לאחר 12 שנות מאבק משפטי, נפרדת שותפות הנפט "גבעות עולם" מהמייסד טוביה לוסקין, שמכר את חלקו תמורת כ־1.2 מיליון שקל בלבד ופטור מחובות עתק ● כעת מכריזה ההנהלה על "דף חדש" וחזרה להפקת נפט מסחרית: "מחפשים שותף אסטרטגי, וגם נגייס הון בבורסה"

חשבוניות פיקטיביות / איור: גיל ג'יבלי

ארגוני הפשיעה מצאו שיטה חדשה לגנוב מיליארדי שקלים מהמדינה

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● רשות המסים בלמה לאחרונה חשבוניות פיקטיביות בהיקף של 25 מיליארד שקל, וארגוני הפשיעה החלו לחשב מסלול מחדש: לפרוץ למערכות של חברות אמינות, לגנוב זהויות ולהנפיק חשבוניות "רפאים" באישון לילה ● מקבלנים שחשבונם הוקפא ועד מילואימניקים שנפלו קורבן - כך עובדת שיטת העוקץ

פתיחת שולחן ב''גריל 65'' / צילום: אנטולי מיכאלו

כל הדרך ממאיר אדוני לתחנת דלק: מסעדה שהיא חזרה הביתה

"גריל 65", השיפודייה על כביש 65 מול פרדס חנה, עושה חסד לקונספט האהוב, עם חתימת היד המובהקת של השף והרבה כבוד לז׳אנר

פרסומים לדירות חדשות כשהמחיר המצוין הוא למ''ר / צילום: צילומי מסך

במקום סכום כולל לדירה, מפרסמים מחיר למ"ר: מה עומד מאחורי השינוי השיווקי

עוד ועוד חברות שמוכרות דירות נוקבות במחיר למ"ר, ולא במחיר של הדירה ● המספרים האלה היו בדרך כלל שמורים לשמאים ולאנשי מקצוע, ולא לקהל הרחב ● המטרה: לעשות סטנדריטזציה למחירים ● מומחים: "המגמה כבר חורגת מתחום תל אביב"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירוק; הדאו בשיא כל הזמנים, מניית אמזון צנחה אחרי הדוחות

נעילה ירוקה בבורסות אירופה ● אמזון צנחה אחרי דוחות מעורבים שפרסמה אתמול: החברה עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות, אך פספסה קלות בשורת הרווח למניה ● גוגל הצטרפה לירידות לאחר פרסום הדוחות, וביטקוין רשם את אחת הצלילות החדות בתולדותיו וירד ל-65 אלף דולר, במהלך היום רשם התאוששות קלה וטיפס חזרה מעל 70 אלף דולר