גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חשש כי נעשו עסקאות של קרן אור עם בעלי עניין בה"

ביהמ"ש מינה מפרקים זמניים לקרן אור של חיליק טפירו ■ בחברה טוענים כי מה שהביא לתסבוכת היא בקשת הפירוק שהוגשה אתמול לבית המשפט

הדרמה בקרן אור בשיאה: בית המשפט המחוזי בחיפה מינה היום (ה') את עו"ד רמי קוגן ועו"ד ליאור מזור (תלוי בהסכמתו) כמפרקים זמניים לט.ב מתקדמים בכספים בע"מ, המוכרת בשמה השיווקי קרן אור. זאת, בין היתר, על רקע החשש כי נעשו עסקאות של החברה עם בעלי עניין בה.

השופט עדי זרנקין כתב בהחלטתו כי "מתוך הדברים שנשמעו היום באולם בית המשפט, נראה כי החברה אכן הגיעה לסוף דרכה, ומשעה שאין היא יכולה עוד לגייס כספים נוספים מן הציבור, על מנת לממן את פעילותה ועל מנת להשיב ללוויה את הכספים המגיעים להם בגין ההלוואות שהילוו לה, נכנסה פעילותה למצב של קיפאון".

עוד הוסיף השופט כי "עוד התברר היום בדיון כי קיים צורך אמיתי במינוי מפרק זמני, אשר בשלב ראשון יעשה פעולות על מנת שלא יוברחו נכסיה וזכויותיה של החברה, ועל מנת לקבל פרטים מלאים על העסקאות שביצעה ועל מצב העניינים בהשקעותיה השונות", וכי "עולה גם החשש כי נעשו עסקאות של החברה עם בעלי עניין בה, ואף לעניין זה יצטרך המפרק הזמני להידרש".

ההחלטה ניתנה במסגרת בקשתם של 29 משקיעים וסוכנים של קרן ההשקעות אור שהוגשה אתמול (ד') לבית המשפט למינוי מפרק זמני לקרן, בטענה כי הזרימו מיליוני שקלים לחברה אך כיום אינם יודעים היכן מצוי כספם.

הבטיחו תשואה של 10%

בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין רמי קוגן, אוהד הראל, בת חן רחמים והדס ביטון, נטען כי הבקשה מוגשת בבהילות, ומבוקש ליתן בה החלטה דחופה ביותר, שכן "מדובר בחברה אשר התנהלה שלא כדין, בניגוד להוראות דיני ניירות ערך".

עוד נטען כי "החברה לא ממלאת אחר התחייבויותיה הכספיות כלפי המשקיעים השונים, והיא אף הודיעה ביום 29.4.2014 על 'השהיית' פעילותה, כאשר מושקעים בה כ-150,000,000 שקל המהווים את מיטב חסכונותיהם של אנשים פרטיים מקרב הציבור הרחב, ששוכנעו להאמין כי תשואה בת 10%, כמו גם קרן כספם לשנה - מובטחים. המשקיעים אינם יודעים היכן מצוי כספם, אולם ברור להם כי כספם אינו מצוי בקופת החברה".

הבוקר הגישה החברה כתב תשובה לבקשת הפירוק, במסגרתו טענה כי עקב "הנסיבות המיוחדות" אליהן נקלעה, היא אינה יכולה "להמשיך בפעילותה, ואין מנוס אלא למנות מפרק זמני שישמור ויגן על זכויותיה ונכסיה ויפעל לגביית החוב לטובת כלל נושי החברה ועובדיה".

בתשובה, שהגיש עו"ד שלום גולדבלט ממשרד גולדבלט-גינדס-יריב, טוענת קרן אור כי מאז הקמתה בסוף 2012 היא גייסה הלוואות ממשקיעים בסכום של כ-80 מיליון שקל, כאשר 52 מיליון שקל מהם טרם נפרעו על-ידה. זאת, בניגוד לטענת המשקיעים וסוכנים בחברה, כי "ט.ב. מתקדמים בכספים" (קרן אור) גייסה כ-150 מיליון שקל - לאחר שהבטיחה תשואה נאה להשקעתם - וכי הם מצויים בחוסר ודאות באשר לכספם של המשקיעים ולשכר עבודתם.

במהלך חודש ינואר העלתה קרן אור קמפיין פרסומי שכלל סיסמאות כגון "תשואות זה לא רק לעשירים - גם לך מגיע ליהנות",ו"הזדמנות להשקיע ולהרוויח בגדול: 8.5% תשואה מובטחת לשנה, 23% תשואה מובטחת לשנתיים" - אלה הן רק חלק מההצהרות שפיזרה קרן אור בחודשים האחרונים בקמפיין אינטרנטי. כדי ליצור לעצמה תדמית ומוניטין של חברה אמינה, הקרן למודעות את שמו ותמונתו של הכלכלן שלמה מעוז, שלטענתו גילה על כך רק בדיעבד ודרש להסירו מן המודעות.

בחברה ממשיכים להתעקש כי מה שהביא לתסבוכת הנוכחית היא החלטתם המהירה של נושי החברה לבקש למנות לה מפרק זמני. כידוע, בקשה זו נבעה בין היתר מהחלטת רשות ני"ע ב-22 לחודש לאסור על הקרן לגייס משקיעים חדשים. במכתב, קרן אור מציינת כי מסמכים והבהרות לגבי פעילות החברה הועברו על ידיה לרשות ני"ע, אולם האחרונה לא מצאה אותם מספקים ועצרה את פעילותה. נזכיר כי בקשת הפירוק הוגשה על רקע טענות המגישים כי לא קיבלו מהחברה מענה באשר לאופן התנהלותה וחששם באשר לגורל כספם.

"אף אחד לא ברח עם הכסף"

מקורבים לקבוצת טפירו אמרו היום ל"גלובס" כי בניגוד לטענות בבקשת הפירוק, "אף אחד לא ברח עם הכסף, ואין כאן שום כשל. הכסף מושקע, ואם בית המשפט והרשויות השונות יאשרו את המשך פעילות החברה, הכספים ישמשו את ייעודים, וחברת ט.ב. תוכל להגיע ליעד שהציגה למשקיעיה".

למעשה, גם בהודעה לעיתונות ששיגרה היום "ט.ב. מתקדמים בכספים" היא רומזת כי בקשת הפירוק של קרן אור הייתה נמהרת מדי, וכי מדובר ב"גול עצמי" לנושים, כהגדרתה. עוד היא מבקשת להדגיש כי "מתוך 52 מיליוני השקלים שטרם נפרעו, ישנם סכומים ניכרים - שזמן פרעונם נקבע רק לחודשים הבאים ובמהלך השנתיים בקרובות".

בית המשפט לעו"ד בירמן: שתף פעולה עם המפרקים

לצד אי-הבהירות באשר לגורל הכספים שגייסה קרן אור ממשקיעים, נמשכת גם אי-הבהירות בעניין מנהליה.

אתמול פורסם כי ראשי התיבות של חברת "ט.ב. מתקדמים בכספים" מייצגים את השמות טפירו ובירמן. עו"ד אמיר בירמן התריע אתמול כי "אין לי "ולא היה מעולם כל קשר לקרן אור, אין ולא היה לי מושג מה זו הקרן הזו ומה נעשה בה. הקשר שלי עם חיליק טפירו היה קצר, מינואר 2013 עד נובמבר האחרון, ולא היה קשור לקרן אור. לפי בדיקה שערכתי, קרן אור החלה פעילות בשנת 2014".

עם זאת, בקבוצת טפירו טוענים כי "בניגוד להגדרתו בדבר 'היכרות קצרה עם טפירו', עו"ד בירמן הוא המקים, הבעלים השותף ב-50%, הרוח החיה, מומחה הנדל"ן והיועץ המשפטי שניסח את המסמכים של ט.ב. מתקדמים בכספים בע"מ", וכן כי "הסכם ההיפרדות בינו לבין חיליק טפירו נכנס לתוקף ביום 31.3.2014, ולכן לא בכדי בקשת הפירוק שהוגשה על-ידי עובדי החברה מתייחסת לעו"ד בירמן כבעלים".

עו"ד בירמן מסר היום כי הוא "מכחיש את כל הטענות חסרות השחר שהועלו בעיתונות, ובכלל זה מכחיש כל קשר לקרן אור, שידעתי אודות קיומה רק לפני כחודש ימים. התחושה זרה וקשה, אולם אין ספק כי בתום תקופה זו המעורבים בדבר יגיעו למסקנה חד-משמעית שאין לי כל קשר לפרשה זו, ולא דבק שום רבב בהתנהלותי. צר לי כי בעיתונות בחרו לתת במה לטענות ממוחזרות ותמוהות שאין בינן לבין המציאות דבר וחצי דבר. הפרשנות הניתנת בתקשורת היא באחריות המפרסמים בלבד".

ואולם, השופט עדי זרנקין, כך נראה, סבור כי לעו"ד בירמן יש מה לתרום להליך, כיוון שבהחלטתו קבע השופט: "אני מורה לעו"ד אמיר בירמן - אשר כפי שהבנתי, עד לאחרונה היה בעל עניין בחברה - לשתף אף הוא פעולה עם המפרקים הזמניים ולמסור להם כל מידע שיידרש על-ידם".

השופט זרנקין אף שמע בדיון חלק מהמשקיעים (המלווים) בחברה. "נתתי אפשרות במהלך הדיון אף לחלק מן מלווים, אשר גדשו את אולם בית המשפט, להשמיע את דבריהם, ואי-אפשר היה שלא להתרשם מעוצמת האסון שהתרגש עליהם, בשעה שנראה היום כי הכספים שהילוו לחברה, או חלקם, לא יוכלו, לפחות לא בשלב זה, להיפרע על-ידי החברה. מדובר באנשים מן היישוב, חלקם השקיעו בחברה את כל חסכונותיהם, והם חשים עתה כי חרב עליהם עולמם", כתב.

על רקע זה קבע השופט כי המפרקים הזמניים יהיו רשאיים לתפוס ולשמור על נכסי החברה וספריה, ולהציב שמירה על רכוש החברה, ככל שיש צורך בכך, וכן יהיו רשאים לפתוח חשבון בנק על מנת לבצע בו פעולות, ככך שיידרש לצורך מילוי תפקידם. לצורך כך יקבלו המפרקים הזמניים מבעלי החברה פרטים על העסקאות שהחברה ביצעה מעת הקמתה, כאשר בית המשפט הורה מורה למנכ"ל החברה, יחיאל טפירו, לשתף פעולה עם המפרקים הזמניים ולמסור להם כל מידע שיידרש על-ידם.

ואולם בשלב זה, נקבע, לא יעשו המפרקים הזמניים פעולות למימוש נכסי החברה, ללא שיקבלו את אישורו המוקדם של בית המשפט לכך.

עוד כתבות

חברת היילו / צילום: איל יצהר

חברת השבבים הישראלית היילו מפטרת כ-10% מהעובדים

לחברה יש כ-300 עובדים ● מהיילו נמסר כי הפיטורים מתרחשים בשל ההחלטה "להרחיב את פעילותה לתחומי הרובוטיקה וה-Physical AI"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; הבנקים עלו ב-1.4%, המניות הבטחוניות ירדו

מחזור המסחר היה כ-2 מיליארד שקל, הרבה מעל הממוצע של ימי ראשון ● מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל ● בורסות בעולם: עליות בבורסות אירופה, החוזים בוול סטריט נסחרים ביציבות ● אחר הצהריים יתפרסמו נתוני התעסוקה המסקרנים בארה"ב ● השקל נסחר ביציבות, 3.17 שקלים לדולר, מחירי הנפט עולים הבוקר

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

מימוש ענק: מייסדי נקסט ויז׳ן מכרו מניות ב-345 מיליון שקל, וזו הרוכשת

אחרי זינוק של 260% בשנה האחרונה מייסדי החברה הביטחונית מוכרים נתח נוסף ביצרנית המצלמות המיוצבות ● מאז ההנפקה מימשו המייסדים מניות בהיקף של מעל מיליארד שקל

אופיר שריד / צילום: רמי זרנגר

רווח הענק של JTLV ממכירת דוניץ, והמימושים של זהבית כהן ומנכ"ל מליסרון

חגיגת המימושים של קרן JTLV, אייפקס ישראל בראשות זהבית כהן ואורי מקס מייסד מקס סטוק ואופיר שריד מנכ"ל מליסרון ● אנבידיה, אינטל ואפל חברו לטכניון, ובהשקעה של כמיליון דולר נחנכה מעבדת VLSI ● ושלושה מינויים חדשים ● אירועים ומנויים

אקספנג G6 פרפורמנס 2026 / צילום: יח''צ

החל מ-205 אלף שקל: הקרוס-אובר החשמלי הזה עבר שדרוג מקיף

השדרוג המקיף שעבר הקרוס־אובר החשמלי אקספנג G6 פרפורמנס שמר על העיצוב, אבל העניק לרכב שיפור משמעותי באיכות, בעידון וביכולת הדינמית ● המחיר עדיין אטרקטיבי אבל התחרות העיקרית היא מול דגמי פלאג־אין חדשים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

יום שישי הראשון בבורסת תל אביב: מה צפוי למשקיעים

רגע היסטורי: החל מהיום, יתקיים מסחר בימי שישי ● שבוע המסחר בבורסה עבר לימים שני עד שישי, כמו הבורסות המקבילות במערב ● מאז שהוקמה הבורסה ב-1953, המסחר התנהל בה בימים ראשון עד חמישי ● ככל שמניות הבורסה בתל אביב ייכנסו בסופו של דבר למדדי מניות גדולים בעולם, המשמעות היא הגדלת מחזורי המסחר בתל אביב

תחנת הכוח ''אורות רבין'' בחדרה / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

באיחור של שנים: תחנת הכוח האחרונה של חברת החשמל נכנסת היום לשימוש מסחרי

החל מהיום: תחנת הכוח החדשה של חברת החשמל נכנסת להפעלה מסחרית ● למרות שזו מתוכננת להיות התחנה האחרונה, בחברת החשמל מבקשים להקים תחנות נוספות

כתבת הוול סטריט ג'ורנל ג'ואנה סטרן ובידה דג קרב שהזמין קלודיוס. החליט בעצמו מה להכניס למלאי / אילוסטרציה: Ryan Trefes, WSJ

זה מה שקרה כשסוכן AI מונה לנהל את מכונת החטיפים במשרד

בחדר החדשות של הוול סטריט ג'ורנל החליטו לעשות ניסוי - ולתת למודל של קלוד לנהל את מכונת החטיפים שבמשרד ● בתוך ימים ספורים הוא חידש את המלאי בדג חי, אקדחי הלם, תחתונים וגם פלייסטיישן 5 ● הוא גם שוכנע שהוא קומוניסט ואז חילק את כל הסחורה בחינם ● על הדרך הוא סיפק שיעור על עתידם של סוכני בינה מלאכותית

משחק וידאו של ענקית הגיימינג EA / צילום: Shutterstock

דוח חדש: כמחצית מהשקעות קרנות העושר בעולם שייכות למדינות המפרץ

שבע קרנות עושר מפרציות הזרימו אשתקד 126 מיליארד דולר, המהווים כ־43% מההשקעות הממלכתיות בעולם - כך עולה מנתוני חברת המחקר הבינ"ל SWF ● הסעודים מובילים בזכות עסקת ענק בגיימינג, ובאמירויות מסתערים על ה־AI ● וגם: צניחה בהשקעות הזרות בסין

ארוחת בוקר בחאן בארותיים / צילום: באדיבות חאן בארותיים

בקצה המדבר מצאנו יקב שמייצר 420 אלף בקבוקים בשנה ומעוטר במדליות יוקרתיות

אגם נסתר שמפציע רק בחורף, שקשוקה בטאבון, טקס תה בדואי סביב מדורה, יין ששמו נודע למרחקים וחאן שבו תוכלו לישון תחת שמים זרועי כוכבים ● ביקור בפתחת ניצנה

חביבות האנליסטים ל–2026 / צילום: Shutterstock

המניות שמסתתרות מתחת לרדאר: ההימור החדש של האנליסטים ל-2026

למי שחשב שוול סטריט אולי התעייפה מכמה שנים רצופות של עליות, באו מדדי S&P 500 ודאו ג'ונס וקבעו שיאים חדשים כבר בשבוע המסחר הראשון של השנה ● איך ייראה המשך 2026 אף אחד לא מעז לנבא, אבל בנקי השקעות מובילים בארה"ב מזהים הזדמנויות בכמה מניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה שלילית בת"א; המניות הבטחוניות זינקו, מניות השבבים נפלו

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.4% ● אלביט חצתה לראשונה שווי שוק של 100 מיליארד שקל ● דוניץ צונחת במעל 9% ● מחירי הנפט ירדו בעקבות הצהרת טראמפ על יבוא נפט מונצואלה בהיקף של מיליארדי דולרים ● מחר יתקיים מסחר רגיל עד שעות הצהריים

הנאום הפך לתצוגת תכלית. מנכ''ל אנבידיה הואנג בכנס CES השבוע / צילום: Reuters, Kyodo

האיומים מגיעים מכל עבר, והשליטה של אנבידיה בשרשרת הערך מתחילה להיסדק

למרות דומיננטיות של 90% מהשוק ושווי דמיוני, אימפריית השבבים של ג'נסן הואנג ניצבת מול גל מתחרים חדשים - משבבי הסקה יעילים ועד פתרונות שרתים חסכוניים באנרגיה ● חברות ענן, ענקיות טכנולוגיה וסטארט־אפים ישראליים מנסים לנצל את נקודות החולשה שלה כדי לערער את הבלעדיות של מי שהפכה לשם נרדף למהפכת הבינה המלאכותית ● החזיתות של אנבידיה, פרויקט מיוחד

נוף הגליל / צילום: אריאל זנדברג לע''מ ודוברות עיריית נוף הגליל

פחות מ־25 אלף שקל: מחיר המינימום הנמוך לקרקע בעיר הצפונית

מכרז ענק בנוף הגליל יוצא לדרך עם מחירי מינימום חריגים לקרקע ● תוכנית להוספה של עוד אלפי מ"ר שטחי מסחר בכפר ירכא שבגליל העליון מתקרבת לאישור ● וחברת סקייליין הישראלית קיבלה אישור רגולטורי להפעלת עגורנים מרחוק בהונג קונג ● חדשות השבוע בנדל"ן

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

המחאה האיראנית עולה שלב: אזרח דרס אנשי ביטחון, המונים יצאו לרחובות

מוביל המחאה קרא לתושבי איראן לצאת ולהפגין: "עיני העולם נשואות אליכם. אני מזהיר את הרפובליקה האיסלאמית - העולם וטראמפ עוקבים אחריכם מקרוב" ● ב-50 ערים מתקיימות הפגנות ענק - גם בטהראן ● חשבון ב-X פרסם נשים איראניות מדליקות סיגריה עם תמונות שרופות של ח'אמנאי

משרד הפנים / צילום: תמר מצפי

תעודת הזהות שלכם בתוקף? הממשלה מאריכה את התוקף של ת"ז ישנות בשנה נוספת

בשל העומסים הצפויים בלשכות האוכלוסין: משרד הפנים מבקש להאריך את תוקפן של תעודות הזהות ● ברשות האוכלוסין אומרים שהם נוקטים מספר צעדים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

ח'אמנאי מקטין את המחאות באיראן - ומאשים את טראמפ: "שיתעסק בבעיות של מדינתו"

המחאה האיראנית עולה שלב: הצתות של סמלי שלטון - המשטר הפיל את האינטרנט וקווי הטלפון ● בצה"ל עוקבים מקרוב אחר המחאות ששוטפות את איראן - והגיעו אתמול לראשונה גם לבירה טהראן ● טראמפ: "הזהרתי אותם שאם הם יעשו משהו רע למפגינים – נפגע בהם קשות" ● עדכונים שוטפים

זום גלובלי / צילום: Reuters

טראמפ מנחית מכה על האו"ם, וצפון קוריאה וסין מאיימות בהסלמה

צפון קוריאה שגרה טילים דקות לפני יציאת נשיא דרום קוריאה לביקור מיוחד • בצד השני של העולם, ממשל טראמפ מצא כי שורת מוסדות באו"ם "מיותרים" • ואחותה של אנה פרנק הלכה לעולמה • זום גלובלי, מדור חדש 

מפעל כתר / צילום: יח''צ כתר

וילאר מתרחבת: רוכשת 4 מתחמי תעשייה בכרמיאל וביקנעם ב־520 מיליון שקל

הקרקעות שייכות לסמי סגול, לשעבר בעל השליטה של כתר פלסטיק שנמכרה בשנת 2016 לידי קרן ההשקעות הבינלאומית BC Partners ● את הרכישה תממן וילאר באמצעות יתרות המזומנים ברשותה ובאמצעות הנפקת אגרות חוב ו/או מימון בנקאי

גם זה קרה פה / צילום: איל יצהר, נועם מושקוביץ - דוברות הכנסת

במשרד הבריאות מפספסים את התמונה הגדולה

חברי הממשלה מפריחים רפורמות באוויר ● במשרד הבריאות שכחו למה יש ערך ● ואירופה נותרה ללא ברית הגנה מתפקדת ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק