גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"חשש כי נעשו עסקאות של קרן אור עם בעלי עניין בה"

ביהמ"ש מינה מפרקים זמניים לקרן אור של חיליק טפירו ■ בחברה טוענים כי מה שהביא לתסבוכת היא בקשת הפירוק שהוגשה אתמול לבית המשפט

הדרמה בקרן אור בשיאה: בית המשפט המחוזי בחיפה מינה היום (ה') את עו"ד רמי קוגן ועו"ד ליאור מזור (תלוי בהסכמתו) כמפרקים זמניים לט.ב מתקדמים בכספים בע"מ, המוכרת בשמה השיווקי קרן אור. זאת, בין היתר, על רקע החשש כי נעשו עסקאות של החברה עם בעלי עניין בה.

השופט עדי זרנקין כתב בהחלטתו כי "מתוך הדברים שנשמעו היום באולם בית המשפט, נראה כי החברה אכן הגיעה לסוף דרכה, ומשעה שאין היא יכולה עוד לגייס כספים נוספים מן הציבור, על מנת לממן את פעילותה ועל מנת להשיב ללוויה את הכספים המגיעים להם בגין ההלוואות שהילוו לה, נכנסה פעילותה למצב של קיפאון".

עוד הוסיף השופט כי "עוד התברר היום בדיון כי קיים צורך אמיתי במינוי מפרק זמני, אשר בשלב ראשון יעשה פעולות על מנת שלא יוברחו נכסיה וזכויותיה של החברה, ועל מנת לקבל פרטים מלאים על העסקאות שביצעה ועל מצב העניינים בהשקעותיה השונות", וכי "עולה גם החשש כי נעשו עסקאות של החברה עם בעלי עניין בה, ואף לעניין זה יצטרך המפרק הזמני להידרש".

ההחלטה ניתנה במסגרת בקשתם של 29 משקיעים וסוכנים של קרן ההשקעות אור שהוגשה אתמול (ד') לבית המשפט למינוי מפרק זמני לקרן, בטענה כי הזרימו מיליוני שקלים לחברה אך כיום אינם יודעים היכן מצוי כספם.

הבטיחו תשואה של 10%

בבקשה, שהוגשה באמצעות עורכי הדין רמי קוגן, אוהד הראל, בת חן רחמים והדס ביטון, נטען כי הבקשה מוגשת בבהילות, ומבוקש ליתן בה החלטה דחופה ביותר, שכן "מדובר בחברה אשר התנהלה שלא כדין, בניגוד להוראות דיני ניירות ערך".

עוד נטען כי "החברה לא ממלאת אחר התחייבויותיה הכספיות כלפי המשקיעים השונים, והיא אף הודיעה ביום 29.4.2014 על 'השהיית' פעילותה, כאשר מושקעים בה כ-150,000,000 שקל המהווים את מיטב חסכונותיהם של אנשים פרטיים מקרב הציבור הרחב, ששוכנעו להאמין כי תשואה בת 10%, כמו גם קרן כספם לשנה - מובטחים. המשקיעים אינם יודעים היכן מצוי כספם, אולם ברור להם כי כספם אינו מצוי בקופת החברה".

הבוקר הגישה החברה כתב תשובה לבקשת הפירוק, במסגרתו טענה כי עקב "הנסיבות המיוחדות" אליהן נקלעה, היא אינה יכולה "להמשיך בפעילותה, ואין מנוס אלא למנות מפרק זמני שישמור ויגן על זכויותיה ונכסיה ויפעל לגביית החוב לטובת כלל נושי החברה ועובדיה".

בתשובה, שהגיש עו"ד שלום גולדבלט ממשרד גולדבלט-גינדס-יריב, טוענת קרן אור כי מאז הקמתה בסוף 2012 היא גייסה הלוואות ממשקיעים בסכום של כ-80 מיליון שקל, כאשר 52 מיליון שקל מהם טרם נפרעו על-ידה. זאת, בניגוד לטענת המשקיעים וסוכנים בחברה, כי "ט.ב. מתקדמים בכספים" (קרן אור) גייסה כ-150 מיליון שקל - לאחר שהבטיחה תשואה נאה להשקעתם - וכי הם מצויים בחוסר ודאות באשר לכספם של המשקיעים ולשכר עבודתם.

במהלך חודש ינואר העלתה קרן אור קמפיין פרסומי שכלל סיסמאות כגון "תשואות זה לא רק לעשירים - גם לך מגיע ליהנות",ו"הזדמנות להשקיע ולהרוויח בגדול: 8.5% תשואה מובטחת לשנה, 23% תשואה מובטחת לשנתיים" - אלה הן רק חלק מההצהרות שפיזרה קרן אור בחודשים האחרונים בקמפיין אינטרנטי. כדי ליצור לעצמה תדמית ומוניטין של חברה אמינה, הקרן למודעות את שמו ותמונתו של הכלכלן שלמה מעוז, שלטענתו גילה על כך רק בדיעבד ודרש להסירו מן המודעות.

בחברה ממשיכים להתעקש כי מה שהביא לתסבוכת הנוכחית היא החלטתם המהירה של נושי החברה לבקש למנות לה מפרק זמני. כידוע, בקשה זו נבעה בין היתר מהחלטת רשות ני"ע ב-22 לחודש לאסור על הקרן לגייס משקיעים חדשים. במכתב, קרן אור מציינת כי מסמכים והבהרות לגבי פעילות החברה הועברו על ידיה לרשות ני"ע, אולם האחרונה לא מצאה אותם מספקים ועצרה את פעילותה. נזכיר כי בקשת הפירוק הוגשה על רקע טענות המגישים כי לא קיבלו מהחברה מענה באשר לאופן התנהלותה וחששם באשר לגורל כספם.

"אף אחד לא ברח עם הכסף"

מקורבים לקבוצת טפירו אמרו היום ל"גלובס" כי בניגוד לטענות בבקשת הפירוק, "אף אחד לא ברח עם הכסף, ואין כאן שום כשל. הכסף מושקע, ואם בית המשפט והרשויות השונות יאשרו את המשך פעילות החברה, הכספים ישמשו את ייעודים, וחברת ט.ב. תוכל להגיע ליעד שהציגה למשקיעיה".

למעשה, גם בהודעה לעיתונות ששיגרה היום "ט.ב. מתקדמים בכספים" היא רומזת כי בקשת הפירוק של קרן אור הייתה נמהרת מדי, וכי מדובר ב"גול עצמי" לנושים, כהגדרתה. עוד היא מבקשת להדגיש כי "מתוך 52 מיליוני השקלים שטרם נפרעו, ישנם סכומים ניכרים - שזמן פרעונם נקבע רק לחודשים הבאים ובמהלך השנתיים בקרובות".

בית המשפט לעו"ד בירמן: שתף פעולה עם המפרקים

לצד אי-הבהירות באשר לגורל הכספים שגייסה קרן אור ממשקיעים, נמשכת גם אי-הבהירות בעניין מנהליה.

אתמול פורסם כי ראשי התיבות של חברת "ט.ב. מתקדמים בכספים" מייצגים את השמות טפירו ובירמן. עו"ד אמיר בירמן התריע אתמול כי "אין לי "ולא היה מעולם כל קשר לקרן אור, אין ולא היה לי מושג מה זו הקרן הזו ומה נעשה בה. הקשר שלי עם חיליק טפירו היה קצר, מינואר 2013 עד נובמבר האחרון, ולא היה קשור לקרן אור. לפי בדיקה שערכתי, קרן אור החלה פעילות בשנת 2014".

עם זאת, בקבוצת טפירו טוענים כי "בניגוד להגדרתו בדבר 'היכרות קצרה עם טפירו', עו"ד בירמן הוא המקים, הבעלים השותף ב-50%, הרוח החיה, מומחה הנדל"ן והיועץ המשפטי שניסח את המסמכים של ט.ב. מתקדמים בכספים בע"מ", וכן כי "הסכם ההיפרדות בינו לבין חיליק טפירו נכנס לתוקף ביום 31.3.2014, ולכן לא בכדי בקשת הפירוק שהוגשה על-ידי עובדי החברה מתייחסת לעו"ד בירמן כבעלים".

עו"ד בירמן מסר היום כי הוא "מכחיש את כל הטענות חסרות השחר שהועלו בעיתונות, ובכלל זה מכחיש כל קשר לקרן אור, שידעתי אודות קיומה רק לפני כחודש ימים. התחושה זרה וקשה, אולם אין ספק כי בתום תקופה זו המעורבים בדבר יגיעו למסקנה חד-משמעית שאין לי כל קשר לפרשה זו, ולא דבק שום רבב בהתנהלותי. צר לי כי בעיתונות בחרו לתת במה לטענות ממוחזרות ותמוהות שאין בינן לבין המציאות דבר וחצי דבר. הפרשנות הניתנת בתקשורת היא באחריות המפרסמים בלבד".

ואולם, השופט עדי זרנקין, כך נראה, סבור כי לעו"ד בירמן יש מה לתרום להליך, כיוון שבהחלטתו קבע השופט: "אני מורה לעו"ד אמיר בירמן - אשר כפי שהבנתי, עד לאחרונה היה בעל עניין בחברה - לשתף אף הוא פעולה עם המפרקים הזמניים ולמסור להם כל מידע שיידרש על-ידם".

השופט זרנקין אף שמע בדיון חלק מהמשקיעים (המלווים) בחברה. "נתתי אפשרות במהלך הדיון אף לחלק מן מלווים, אשר גדשו את אולם בית המשפט, להשמיע את דבריהם, ואי-אפשר היה שלא להתרשם מעוצמת האסון שהתרגש עליהם, בשעה שנראה היום כי הכספים שהילוו לחברה, או חלקם, לא יוכלו, לפחות לא בשלב זה, להיפרע על-ידי החברה. מדובר באנשים מן היישוב, חלקם השקיעו בחברה את כל חסכונותיהם, והם חשים עתה כי חרב עליהם עולמם", כתב.

על רקע זה קבע השופט כי המפרקים הזמניים יהיו רשאיים לתפוס ולשמור על נכסי החברה וספריה, ולהציב שמירה על רכוש החברה, ככל שיש צורך בכך, וכן יהיו רשאים לפתוח חשבון בנק על מנת לבצע בו פעולות, ככך שיידרש לצורך מילוי תפקידם. לצורך כך יקבלו המפרקים הזמניים מבעלי החברה פרטים על העסקאות שהחברה ביצעה מעת הקמתה, כאשר בית המשפט הורה מורה למנכ"ל החברה, יחיאל טפירו, לשתף פעולה עם המפרקים הזמניים ולמסור להם כל מידע שיידרש על-ידם.

ואולם בשלב זה, נקבע, לא יעשו המפרקים הזמניים פעולות למימוש נכסי החברה, ללא שיקבלו את אישורו המוקדם של בית המשפט לכך.

עוד כתבות

קובי אלכסנדר / איור: גיל ג'יבלי

הסבלנות השתלמה: קובי אלכסנדר מממש רווח גדול באי.בי.אי

קובי אלכסנדר מכר אתמול 240 אלף ממניות בית ההשקעות אי.בי.אי, בסכום כולל של 66 מיליון שקל ● מניית בית ההשקעות זינקה ב-450% בתוך חמש שנים ● לאחר המימוש ממשיך להחזיק אלכסנדר ב-15.8% ממניות אי.בי.אי

יאכטה / צילום: Shutterstock, Sven Hansche

בצל הסופה: חיפושים אחרי יאכטה ישראלית שנותק עימה הקשר באזור קפריסין

ברשות הספנות בודקים מדוע לא נוצר קשר עם הספינה, שיצאה מאשדוד לכיוון האי לפני יומיים • זאת, על רקע הסופה "ביירון" שהכתה גם בקפריסין - והגיעה הערב לישראל • ביאכטה נמצאים 4 בני אדם, שלא ידוע מה מצבם

נעים קאסם, מזכ''ל חיזבאללה / צילום: ap, Bilal Hussein

דיווח בלבנון: השליחה האמריקאית הזהירה מתקיפות ישראליות גדולות

דיווח בעיתון אל-אח'באר הלבנוני: השליחה האמריקאית הזהירה כי ישראל תבצע תקיפות גדולות ומשמעותיות נגד חיזבאללה ● בעקבות הסופה: הרמטכ"ל הנחה על עוצר יציאות והגבלת פעילות בצה"ל - עד יום שישי בבוקר ● טראמפ: "אודיע על הרכב מועצת השלום עבור רצועת עזה בתחילת 2026. החברים בה יהיו ראשי מדינות" ● מגעים חשאיים בבית הנשיא להקמת ועדת חקירה ממלכתית ● עדכונים שוטפים

גיורא אלמוגי, מנכל או פי סי אנרגיה / צילום: אפרת מזור

יצרנית החשמל של עידן עופר כבר שווה 20 מיליארד שקל. זה האיש שמוביל אותה

מניית או.פי.סי אנרגיה זינקה כמעט 130% בשנה האחרונה ● גיורא אלמוגי, מנכ"ל החברה מאז היווסדה, מספר על הזדמנויות הטמונות בביקוש הגדל לחשמל בארץ, התרחבות הפעילות בארה"ב, וגם על גיוסי הענק בשוק ההון: "אנחנו הדרך הכי נוחה של המוסדיים לצאת לחו"ל"

הנפקת אאוטבריין בנאסד''ק / צילום: נועם גלאי

סוף השנה בהייטק הפעם אגרסיבי במיוחד: כ-2,000 מפוטרים בחודש

חברות ההייטק מנצלות את סוף השנה להתייעלות, והפעם המגמה חריפה במיוחד ● בין המפטרים סטארט-אפים, חדי-קרן וחברות ותיקות כמו מובילאיי, אאוטבריין ופיוניר ● חלק גדול מהפיטורים נובע מהבינה המלאכותית, שדוחקת חלק מהמקצועות, וממעבר מהיר למיקוד ברווחיות

הרב נתן אלנתן, יו''ר מטה התכנון / צילום: רז רוגובסקי

מטה התכנון: הגדרת "בניין גבוה" תורחב עד 42 מטר ותוזיל עלויות בנייה

אם המהלך יאושר, יזמים לא יידרשו לבנות שני חדרי מדרגות ולהתקין מערכות נלוות בבניינים עד 12 קומות

חניון תת קרקעי, רחוב ז'בוטינסקי 9  בני ברק / צילום: איל יצהר

חוק החניונים לא היחיד: החוקים למען הציבור שהפכו לנטל

חוק החניונים החדש, שנועד לגבות חניה לפי דקה במקום לפי שעה, הוביל דווקא לעליית מחירים ● סקירת גלובס את השנים האחרונות מראה כיצד חוקים שונים, משכירות הוגנת ועד הפעוטונים, התחילו מכוונה טובה - אך הסתיימו בהכבדה על הציבור

היקפי המשכנתאות מוסיפים להיות גבוהים / אילוסטרציה: Shutterstock, Yuri Dondish

שוק הדירות דועך, אך היקפי המשכנתאות מוסיפים להיות גבוהים

היקף המשכנתאות שנלקחו בנובמבר האחרון, גבוה בכ-4% מהיקף המשכנתאות שנלקחו בנובמבר שנה שעברה, וב-63% מהמשכנתאות שנלקחו בנובמבר לפני שנתיים, כך עולה מפרסום של בנק ישראל ● יחד עם זאת, היקפי המשכנתאות שנלקחו ב-11 החודשים הראשונים של 2025, גבוהים בכמעט 20% מאלה שנלקחו ב-11 החודשים של 2024

ראש הממשלה בנימין נתניהו נאום במליאת הכנסת, 08.12.25 / צילום: אמיל סלמן-הארץ

השקל חזק מאי פעם? השיא לא שייך לנתניהו

השקל אכן שובר שיאים - אבל לא את אלה שנתניהו מייחס לו ● וגם: ניתוח בנק ישראל מצביע על פער שמרמז כי התחזקותו של המטבע המקומי אינה מספרת את כל הסיפור ● המשרוקית של גלובס

שי אהרונוביץ, מנהל רשות המסים / צילום: מורג ביטן

מנהל רשות המסים: "בין 1.5 ל־2 מיליארד שקל מועלמים בשוק ההשכרה"

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' הזהיר בוועידת מרכז הבנייה הישראלי כי מיליארדי שקלים אינם מדווחים בשוק ההשכרה וקורא לחובת דיווח גורפת על כל חוזה שכירות ●  בנוסף, הציג תמונה חיובית של הכנסות המדינה, הסביר מדוע הוא צופה ש-2025 תסתיים הרחק מעל היעד, והתייחס לאפשרות החזרת מס הרכוש

האחים אמיר ופיני יעקובי / צילום: אריק סולטן

המניה נפלה ביותר מ-70% מאז ההנפקה. משפחת יעקובי משדרגת לעצמה את השכר

חברת התשתיות יעקובי מתכננת להעלות את שכרם של בעלי השליטה ושל חמשת קרוביהם הבכירים ● במשרדי בלוסטון LIVE NATION הושקה חברת הדיגיטל והמשפיענים החדשה MIND ● וזה המנהל החדש של בית החולים השיקומי ● אירועים ומינויים

מדד חדש למיתוג מעסיק / צילום: פלייטיקה

מה הכי חשוב לכם במקום העבודה? סקר מיתוג המעסיק - הצביעו והשפיעו

חווית הקליטה לעבודה, מיתוג גלובלי או פנייה לאוכלוסיות מגוונות: דרגו את הערכים והקריטריונים שחשובים לכם במיתוג המעסיק במקום העבודה שלכם ● תוצאות מדד "מיתוג המעסיק" של גלובס ופלייטיקה יפורסמו בשבוע הבא

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

איך השקל הפך לאחד המטבעות החזקים השנה מול הדולר, ומי ניצח אותו?

למרות אי־הוודאות הביטחונית שהייתה מנת חלקנו, השקל התחזק מתחילת 2025 בכ־11% ● מתי התרחשה נקודת המפנה שהביא לתיסוף הדרגתי של המטבע הישראלי ● מי הם השחקנים בשוק שאחראים למהלך ואיך נראה העתיד ● נתון בשבוע

רובע שדה דב / צילום: גיא יחיאלי

שיכון ובינוי מתקדמת בשדה דב: היתר ראשון ל־324 דירות להשכרה

שיכון ובינוי מזנקת קדימה בשדה דב עם היתר בנייה ראשון ל־324 דירות להשכרה ארוכת-טווח, כשברקע ירידות ערך מתמשכות בסקטור זה ● בקיבוץ האון הסכם פשרה עם רמ"י מחזיר את פרויקט הבנייה למסלול; בין הזוכים במגרשים ששווקו - עשרות חיילי מילואים ● וקרן ספיר של רובי קפיטל משלימה מכירת קרקע בחולון ברווח של עשרות מיליוני שקלים, לאחר השבחה משמעותית ● חדשות השבוע בנדל"ן

הדיון בוועדת הכלכלה על הוזלת תעריפי ביטוחי הרכב / צילום: דוברות הכנסת, דני שם טוב

דיון סוער בוועדת הכלכלה על מחירי ביטוח הרכב

אף שדרשה מהחברות להוזיל את ביטוחי הרכב בתוך שלושה חודשים, הח"כים הטיחו בנציגי רשות שוק ההון כי נכשלו בבלימת גל ההתייקרויות המתמשך

ענני סערה מעל חוף הים בעתלית, הבוקר / צילום: ap, Ariel Schalit

סופת ביירון תגיע לשיא: האם מערכות הניקוז בישראל מוכנות להתמודד עם הסערה?

סופת ביירון, שצפויה להגיע לשיא בקרוב, מציבה אתגר משמעותי לתשתיות הניקוז העירוניות ● מומחים מזהירים כי התשתיות, שתוכננו בעידן שלפני שינויי האקלים, לא מסוגלות להתמודד עם אירועי קיצון ● הרשויות מנסות להדביק את הפער באמצעות אתרי ויסות, תכנון מחודש ותחזוקה מוגברת - אך פרויקטים לאומיים שתוכננו ואמורים לספק פיתרון רחב יותר טרם בוצעו

יצחק תשובה ועידן וולס / צילום: גדעון לוין ורון קדמי

שוויה של ישראכרט זינק, ויצחק תשובה ברווח של כמעט מיליארד שקל "על הנייר"

כתוצאה מהזינוק במחיר המניה שרק בחודש האחרון קפצה ב-12%, קבוצת דלק של יצחק תשובה מורווחת "על הנייר" כמעט מיליארד שקל ● הזינוק החד בשווי השוק של ישראכרט, מגיע על רקע הציפיות הגבוהות של המשקיעים ממהלכי דלק בחברה

נשיא איראן לשעבר אברהים ראיסי ונשיא ונצואלה ניקולס מדורו במעמד החתימה על הסכם שיתוף הפעולה בין המדינות, 2022 / צילום: ap, Vahid Salemi

ישראל מרוצה: תקיפות ארה"ב בוונצואלה עשויות לפגוע בפעילות איראן וחיזבאללה

התקיפות האמריקאיות נגד קרטלים בוונצואלה מכוונות לנטרול אימפריית הסמים של איראן וחיזבאללה במדינה ● משטר מדורו נשען על סיוע ביטחוני וכלכלי מאיראן והסחר בסמים מממן את חיזבאללה ● עבור ישראל, הגברת לחץ על המדינה היא דרך להפחתת האיומים של ציר הרשע

"איום ממשי": המדינה האירופית שעל הכוונת של חמאס

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל ● והפעם: באירופה מזהים סיכון משמעותי שחמאס יבצע פיגועים ביבשת, איראן לועגת לארה"ב לאחר שזו הודיעה שתפרוס כטב"מים שמבוססים על כטב"ם איראני, ואיך בקשת החנינה של נתניהו תשפיע על הדמוקרטיה הישראלית ● כותרות העיתונים בעולם

שמואל אברמזון, הכלכלן הראשי / צילום: יוסי זמיר

ההשקעות הזרות עלו או ירדו? דוח האוצר מדגיש את הנתונים האופטימיים

בעוד שבדוח הכלכלן הראשי של האוצר המבוסס על נתוני OECD נראה זינוק בהשקעות הזרות במחצית הראשונה של 2025, מאגר העסקאות העצמאי של המשרד מספר סיפור אחר לחלוטין ● השוני במועד התיעוד, לצד השפעה חריגה של עסקת אינטל, יצר פער בין נתוני האוצר לנתונים שהוא עצמו בחר להדגיש