גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  נדל"ן ותשתיות

בניגוד להחלטת העליון: יופעל מתקן סולארי בחוות שקמים

ב-15 במאי, בישיבתה הקרובה של מועצת מקרקעי ישראל, צפויה להתקבל החלטה המאפשרת להכשיר את הפעלת המתקן הסולארי בחוות שקמים של משפחת שרון

ב-15 במאי, בישיבתה הקרובה של מועצת מקרקעי ישראל, צפויה להתקבל החלטה המאפשרת להכשיר את הפעלת המתקן הסולארי בחוות שקמים של משפחת שרון - מתקן שבית המשפט העליון פסל את הפעלתו.

עד היום ניתן היה להקים מתקנים סולאריים רק בקיבוצים ובמושבים שבהם הקרקע מוחכרת "בתנאי נחלה". האישור להקמה מתקן סולארי ב"תנאי נחלה" ללא מכרז ניתן רק למתקן שגודלו עד 2.5 דונם. חוזה החכירה של חוות שקמים מוגדר חוזה למטרות מטעים והוא אינו חוזה בתנאי נחלה.

יו"ר המועצה, שר השיכון אורי אריאל, יביא למועצה החלטת הצעה שלפיה תותר הקמת מתקן סולארי גם בקרקע חקלאית המוחכרת שלא בתנאי נחלה, לגבי "מי שהוחכרה לו בחכירה לדורות קרקע חקלאית באזור עוטף עזה או בקו עימות, והחוכר מתגורר באותן מקרקעין, ובלבד ששטח המקרקעין למטרת הקמת המתקן הסולארי לא יעלה על 10% משטח במקרקעים המוחכרים".

שטחה של חוות שקמים הוא 3,800 דונם. גלעד שרון הקים בשטח החווה מתקן סולארי פוטו-וולטאי בשטח 8.7 דונם, ליצור 630 קילו-ואט. הקמת המתקן הסתיימה לאחרונה בהשקעה של כ-10 מיליון שקל, אולם היא לא הופעלה בגלל התנגדות של רשות מקרקעי ישראל (רמ"י), שסירבה עד לאחרונה לאשר את הפעלת המתקן משום שהחווה לא עונה לקריטריון של "תנאי נחלה".

גלעד שרון ניהל מאבק משפטי ארוך מול רמ"י, אולם בקשתו נדחתה. בקשה לדיון נוסף של שרון נדחתה בתחילת השנה על ידי נשיא ביהמ"ש העליון, אשר גרוניס, בנימוק ש"לא נתקיים עד היום דיון בהגדרת הזכויות והחובות של חוכר 'חווה חקלאית' לעומת הזכויות והחובות של חוכר 'נחלה', ולא התרשמתי כי המקרה דנא מצדיק דיון נוסף".

ההחלטה תובא לאישור מועצת המקרקעין למרות שמנכ"ל רמ"י, בנצי ליברמן, התנגד לה "מבחינה מקצועית". השר אריאל מסר, כי "הנושא עולה כנושא עקרוני ולא ביחס למתחם ספציפי".

בגין הסבת השטח למתקן סולארי תשלם חוות שקמים דמי חכירה מהוונים של 31% משווי הקרקע, תוך מתן הנחות ליישובי קו העימות, על פי תוצאות מכרזים אם יהיו כאלה, או על פי הערכת השמאי הממשלתי בשומה פרטנית. רמ"י תוכל להמיר את אופן התשלום הזה בשילוב של דמי חכירה מהוונים ותמלוגים, בהתאם להמלצות צוות של רשות החשמל ורמ"י.

עוד כתבות

שיטפונות בדרום הארץ (ארכיון) / צילום: אוריה תדמור

בשל מזג האוויר, כלל הדרכים המובילות לאילת וממנה חסומות

במשטרה הודיעו כי בעקבות הצפות בכביש הערבה (90), נחסמו לתנועת כלי רכב צומת הערבה, הכניסה והיציאה הצפונית לעיר אילת, ובמקביל, נסגר לתנועה גם כביש 12

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: Shutterstock

בין הכנסת לקפיטול: איך יושפעו המשקיעים בישראל משתי מערכות בחירות שמתנקזות לשבוע אחד

הבחירות לכנסת ה־26 מתקיימות שבוע לפני בחירות האמצע בארה"ב, שילוב שהתרחש רק פעמיים ב־40 השנים האחרונות ● צללנו לנתונים ההיסטוריים בניסיון להבין איך כל מערכת בחירות מזיזה את השווקים, ושאלנו את המומחים: איזה מהאירועים ישפיע יותר על התיק של הישראלים?

מנהל רשות המסים שי אהרונוביץ' / צילום: עודד קרני

עם כל הנטל והמכות, העצמאים נשארו מחוץ למערכת הבחירות

מיסוי חברות הארנק, חוק ההקלטות ועיצומים כבדים בחוק הגנת הפרטיות ● הכנסת היוצאת הטילה על העצמאים שורת גזירות ודרישות חדשות, ובלמה נסיונות להעניק להם רשת ביטחון ● מדוע ציבור של יותר מחצי מיליון איש עדיין מתקשה לתרגם את משקלו לכוח פוליטי?

ראשי המפלגות ברשת X

הרבה מילים, מעט מהן על כלכלה: מה פרסמו הפוליטיקאים לפני הבחירות?

לקראת סוף מערכת הבחירות, בדקנו מה המסרים שהעבירו ראשי הרשימות המתמודדות לכנסת ב־X, ישירות לציבור הבוחרים ● בדיקת גלובס

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Alex Brandon

דיווח: ארה"ב למדינות המפרץ - "תיערכו למערכה קצרה ועצימה באיראן"

ב"וול סטריט ג'ורנל" דווח כי הנשיא טראמפ טרם החליט כיצד לפעול, ונכון לעכשיו הוא נוטה להורות על מתקפה נרחבת אך קצרה באיראן, שתכלול תשתיות ואתרי גרעין • ארה"ב מתגברת כוחות באזור • טראמפ נשאל הבוקר אם יהיו תקיפות באיראן לאחר בחירות האמצע בארה"ב, והשיב: "הכול אפשרי" ● נתניהו: "הזדמנות היסטורית חד-פעמית להסיר את האיום הקיומי מאיראן אחת ולתמיד" ● עדכונים שוטפים

התחזקות הדולר / אילוסטרציה: Shutterstock

תפנית חדה במט"ח לאור תוצאות הבחירות: הדולר מתחזק

הדולר קופץ ביותר מ-1% במסחר הרציף, מוחק את כל מהלך הירידות של אתמול וחוזר להיסחר סביב 3.08 שקלים

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

אין הכרעה? כך אפשר לגייס ח"כים מהצד השני

החוק מטיל מחיר כבד על חבר כנסת שחוצה את הקווים לבדו ● אבל הוא עדיין משאיר פתח לגיוס אצבעות מהמחנה השני, במיוחד בהתחשב בהרכב של כמה מהרשימות הנוכחיות ● המשרוקית של גלובס

ארגזי קלפי לקראת הבחירות / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

איך גשם משפיע על הצבעה, וכמה פתקים אפשר לשים במעטפה?

הפתק הלבן הוא לא מחאה, הסעיף בחוק שקובע את צבע המעטפה, היכן התחבורה הציבורית בחינם, ופרק הזמן שיכול לעבור עד שיפורסמו התוצאות הרשמיות • 11 עובדות על יום הבחירות שאולי לא הכרתם • המשרוקית של גלובס

אפקט הבחירות בבורסה / אילוסטרציה: שלומי יוסף

ההיסטוריה מלמדת: איך מגיבה הבורסה בבוקר שאחרי הבחירות?

מחקר חדש של הבורסה לניירות ערך בחן את התנהגות מדדי ת"א-35 ות"א-125 בעשר מערכות הבחירות האחרונות ● הממצאים חושפים דפוס מפתיע: אופטימיות ראשונית, ירידות בשבוע הראשון, ועליות בממוצע של 1.7% בתום חודש ● וגם: למה התנודתיות מזנקת בעד 45%, ומה ההמלצה למשקיעים לטווח ארוך?

שידורי המדגם בחדשות 12, אמש

פער של 10 מנדטים בין ערוצים: כך התפצלו מדגמי הבחירות

בין ערוץ 14, שמעניק לגוש נתניהו 60 מנדטים, לכאן 11 ולחדשות 13 שמעניקים לו 50 בלבד: מדגמי הבחירות מציגים פערים גדולים בהערכת כוחם של הגושים והמפלגות ● הליכוד היא המפלגה הגדולה ביותר בכל המדגמים, אך אף גוש לא מגיע ל-61 מנדטים ● מה מסביר את ההבדלים בין הערוצים, איך אספו את הנתונים ועד כמה אפשר לסמוך על התוצאות הראשוניות?

בנימין נתניהו וגדי איזנקוט / צילום: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, תמר מצפי

כמעט מחצית מהקולות נספרו: גוש נתניהו מוביל עם 55 מנדטים

בתום 48.5% מספירת הקולות: גוש נתניהו עם 55 מנדטים, גוש השינוי עם 50,  המפלגות הערביות עם 15 • שיעור ההצבעה הגיע ל-77.7%, הגבוה ביותר מאז 1999 • עדכונים שוטפים

מכון ויצמן רחובות / צילום: איל יצהר

רוצים לדעת מי יזכה בבחירות? תסתכלו על הערים הללו

בכל מערכות הבחירות בשנים האחרונות, רחובות, פתח תקווה וחיפה מציגות תוצאות כמעט זהות למפה הפוליטית הארצית ● מומחים מסבירים איך מעבר של צעירים מתל אביב ופסיפס של שכונות שונות לגמרי מייצרים יחד את "הבוחר הממוצע" ● וגם: מדוע פוליטיקאים שבאים לחפש בהן קולות צפים מפספסים את המציאות?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

אינדיקציות ראשוניות: כך יגיבו השווקים לתוצאות המדגמים

קרנות סל הנסחרות בוול סטריט ועוקבות אחר מניות ישראליות מספקות אינדיקציות ראשונות לתגובת המשקיעים • קרן הסל של בלקרוק, שמנהלת נכסים בהיקף של כ-884 מיליון דולר, ירדה בכ-1.7% במסחר המאוחר • המסחר המאוחר מתאפיין בנזילות נמוכה יותר, ולכן המבחן האמיתי יגיע כאשר הבורסה המקומית תיפתח הבוקר

ניר מינרבי, אמיר נוה ויהודה נוה. מייסדי חברת קלאסיק / צילום: אייל טואג

מייסדי קלאסיק, אב ובנו, יקבלו כ-200 מיליון דולר מעסקת הענק. וכמה ירוויחו העובדים?

מאחורי רכישת קלאסיק הישראלית ב-2.2 מיליארד דולר, עליה הודיעה אינטל אמש, מסתתרים כמה סיפורים מדהימים: ההשקעה הראשונית של מנכ"ל אינטל שכעת רוכש את החברה, הרווח של יהודה ואמיר נווה, אב ובנו שנמנים עם מייסדי החברה, וכמה יקבלו העובדים?

מדד S&P 500 / צילום: Shutterstock

טעות לעולם חוזרת: הישראלים ברחו ממנו, ואז התחיל הראלי

אחרי שפדיונות הענק ממדד S&P 500 הגיעו ל-33 מיליארד שקל בשנה החולפת, בחודשיים האחרונים הצבירה בו חזרה להיות חיובית ● בגופי הגמל מזהים בלימה בהסטת ההשקעות לישראל וזליגה מחודשת למדדים הזרים, אבל עדיין מסייגים: "מוקדם לקרוא לזה קאמבק"

פתקיות בקלפי / צילום: איל יצהר

מהפרגוד ועד התוצאות: המסע שעובר הפתק שלכם בבחירות

הכנסתם פתק למעטפה, שלשלתם אותה לתיבה - ואז מה קורה? ● חזרנו עם ההסבר המלא על אופן ספירת הקולות, המעבר בין הוועדות וחלוקת המנדטים הסופית ● כל מה שצריך לדעת רגע אחרי שמצביעים ● המשרוקית של גלובס

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; הנאסד"ק זינק, מניות השבבים המשיכו לטפס

ה-S&P 500 התקדם בכ-0.6% ● מניות ה-AI המשיכו במומנטום החיובי שלהן לאחר התשקיף של אנת'רופיק ● מחירי הנפט איבדו גובה ● נעילה מעורבת באירופה ● מנכ"ל ברודקום התערב אישית כדי להשלים עסקת חוב של 63 מיליארד דולר לאנתרופיק ● וגם - הבום שמזכיר את בועת הנדל"ן: הניו יורק טיימס מזהיר מפני משבר פיננסי

מעבד BlueField-4 של אנבידיה. בעיגול: עלי גולשן / צילום: AP, Chiang Ying-ying, באדיבות אנבידיה

הבכיר מאנבידיה שמסביר איך פיתוח מישראל יפתור את אתגר אבטחת ה־AI

פיתוח סוכני הבינה המלאכותית נתקל במכשול אבטחה כשמערכות קיימות לא מותאמות להם ● עלי גולשן, מנהל בכיר באנבידיה, מסביר בראיון איך מפקחים על הסוכנים לפני שייגרם נזק לארגון: "לאבטח בכלים מסורתיים זה כמו לנהוג במכונית על מים"

מצביעה בקלפי באום אל פחם / צילום: ap, Mahmoud Illean

שני היישובים עם 100%, והזינוק בחברה הערבית: פילוח ההצבעות

היישובים הערביים בלטו עם ממוצע ארצי של כ-80%, לעומת שיעור הצבעה שעמד על 77.7% ● שני יישובים בערבה הציגו 100% הצבעה ● ומה קרה בערים הגדולות?

דין ליבנה, ממלא מקום מנכ''ל ועדת הבחירות / צילום: רועי ידובסקי, ועדת הבחירות המרכזית

מהפכת השקיפות בנתוני ההצבעה בישראל

ועדת הבחירות הציגה לראשונה נתוני הצבעה בזמן אמת עד לרמת השכונה והקלפי ● סמינר הקיבוצים מקימה פקולטה חדשה למקצועות הטיפול, שגריר יפן בישראל ביקר במטה טאואר על רקע הרחבת פעילותה במדינה, וגם: המנהלים הישראלים שיצאו למסע אתגרי בעקבות המדליסטים האולימפיים ● אירועים ומינויים