גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשאר אל-מסרי: "אנשי העסקים הישראלים מביני עניין ואמינים"

המיליארדר הפלסטיני-אמריקאי שמקים את העיר הפלסטינית רוואבי: "החברות הישראליות איכותיות ומגלות אחריות גבוהה על המוצרים שלהן" ■ "ככל שאנשי עסקים ישראלים עשירים ומצליחים יותר, כך הם נותרו צנועים יותר, וזה יפה"

סובלניים, פתוחים, נעימים, מביני עניין, אמינים, ואפשר לסמוך עליהם. כן כיבוש, לא כיבוש; כן התנחלויות, לא התנחלויות - כשכל הפוליטיקה בצד, ואפילו העובדה שמדובר בראיון למוסף יום העצמאות של מדינת ישראל, כך בדיוק, במילים חמות אלה, בוחר לתאר המיליארדר הפלסטיני-אמריקאי בשאר אל מסרי (53), תושב רמאללה, את אנשי העסקים הישראלים.

אל מסרי מקים בימים אלה את העיר הפלסטינית רוואבי בין שכם לרמאללה, שאמורה לספק דיור מוזל לצעירים פלסטינים במחיר ממוצע של 100 אלף דולר לדירה, ומעניין לראות את ההערכה הגבוהה שיש לו לאנשי העסקים הישראלים. בכל הקשור לדעתו על רשויות הישראליות ומשרדי הממשלה - ובכן, שם הסיפור שונה לגמרי.

"יש לנו אינטראקציה מרובה עם חברות ואנשי עסקים ישראלים. רבים מהם מספקים לנו חומרי בנייה, והתרחש שינוי אדיר בגישה שלהם מתחילת הפרויקט לפני כמה שנים, להיום", אומר אל מסרי. "בהתחלה, לא מיהרו לעשות איתנו עסקים בגלל המחלוקת הפוליטית. אנחנו הבהרנו שאנחנו פתוחים למשא ומתן עם אנשי עסקים ישראלים, אך גם שאם מגעים כאלה לא יבשילו, לא תהיה לנו בעיה להתקשר עם חברות אחרות ממדינות אחרות באירופה או חברות סיניות.

"היום אני יכול לומר בפה מלא שאנשי עסקים ישראלים מאוד מעוניינים לעשות איתנו עסקים והם הרבה יותר פתוחים לכך ורואים בנו כשותפים עסקיים, בדומה לכל חברה מקומית אחרת בישראל - למרות שעובדתית קיימים קשיים משפטיים לפתור מחלוקות משפטיות למשל בבית משפט, כתוצאה מהעובדה שהעיר היא בשטח פלסטיני".

לדברי אל מסרי, "הרבה אנשי עסקים ישראלים שמקיימים איתנו קשרים, מגיעים לרוואבי ללא אישור של הרשויות בישראל - למרות שהם מחויבים באישור כזה. הם מעדיפים לדלג על הביורוקרטיה. אנחנו לקוח אטרקטיבי עבורם, פרויקט גדול מאוד, ומצאנו כבר שחברות ישראליות אפילו מתחרות ביניהן כדי לעבוד איתנו".

- מעבר לקרבה הגיאוגרפית, מה מאפיין את העסקים ביניכם?

"אין עוד הרבה מדינות בעולם שבהן אני יכול לבקש מחברה מסוימת שתשלח לי חומרי בנייה בשווי של חצי מיליון דולר, ואשלם את הכסף בתוך 30 יום - והיא תקבל את זה ותשלח לי את המוצרים. מערכת היחסים שלנו עם חברות ישראליות היא כזאת. באותה מידה, יש חברות ישראליות שמבקשות מאיתנו את כל הסכום לפני שהן מספקות את המוצרים ואנחנו סומכים עליהן ומעבירים להן את כל הכסף - כי יש לנו יחסי אמון ברמה גבוהה".

- והאיכות?

"החברות הישראליות איכותיות ומגלות אחריות גבוהה על המוצרים שלהן. אם יש בעיה - האנשים שלהן מגיעים אלינו, והעובדים שלנו מגיעים לישראל ללמוד אם צריך. מנכ"לים של הרבה חברות ישראליות מכל מיני תחומים - כולל טכנולוגיים - יוצרים קשר ומגיעים לרוואבי רק כדי לבקר ולבחון מה קורה בצד השני של הגדר, ולבחון שיתופי פעולה עסקיים, ואני שמח על כך. אם מדובר באנשי עסקים חדשים שרוצים להגיע לראשונה לרוואבי, הם הרבה פעמים חוששים להגיע ואז אנחנו שולחים אליהם מכונית עם נהג שיביא אותם.

"ככלל, אם הייתי פוגש את אותם אנשי עסקים ישראלים בירדן למשל, הייתי בטוח שהם ירדנים, כמו שאם הייתי פוגש אותם בלונדון - הייתי בטוח שהם בני המקום. המנטליות יותר דומה, וזה גם נובע מקיבוץ הגלויות בישראל. אם מתרחשת פגישה עסקית עם 4-5 ישראלים, סביר להניח שאחד מהם במקור מפולין, השני מעירק, השלישי ממצרים והרביעי והחמישי ממדינה אחרת. אתם בעצמכם ערבוב של 4-5 תרבויות שונות, וזה מראש הופך את הישראלים לסובלנים יותר ופתוחים יותר מאנשי עסקים ממקומות אחרים בעולם.

"דבר נוסף שגיליתי על אנשי עסקים ישראלים הוא שככל שהם עשירים יותר ומצליחים יותר, כאלה שהגיעו לרמות של וול סטריט, כך הם נותרו צנועים יותר, וזה יפה".

מערכת המים כמשל ביורוקרטי

למרות הקביעה של אל מסרי, כי "מילה של איש עסקים ישראלי זו מילה", הוא מאוכזב מיחס הרשויות בישראל. "הבנייה ברוואבי מתקדמת יפה, הדירות הראשונות יהיו מוכנות בעוד חודשים ספורים, וגם בניית החלק המסחרי של הפרויקט מתקדמת בקצב טוב", הוא אומר.

- אז איפה הבעיה?

"הבעיה היא המים. על-מנת שיהיה חיבור למים זורמים ברוואבי, נדרש אישור של הרשויות בממשלת ישראל. והפגישות בין הגורמים הרלוונטיים בנושא, שאמורות היו להתקיים, לא קרו, והסיבות הן פוליטיות. הדבר הזה יגרום לעיכוב בפרויקט, וכתוצאה מכך גם נפספס את המועד של פתיחת שנת הלימודים. אם לא נראה פתרון בקרוב, ניאלץ להאט את קצב הבנייה".

"ביורוקרטיה הרי יש בכל מקום, גם בארה"ב, ויכול להיות שהמנגנון בישראל לא מאוד שונה מזה שבארה"ב. אך במקרה שלנו זה יותר מביורוקרטיה. יש כל מיני רגולציות בישראל, שבשורה התחתונה פוגעות בעסקים בישראל ובכלכלה הישראלית, ולא רק בנו. הפוליטיקה עולה על הביורוקרטיה בישראל, וזה חבל. הנה, סיפור המים למשל. אני הרי לא מבקש עוד מים. מי שמתקלח ברמאללה, יעבור לרוואבי ויתקלח ברוואבי. מדובר בעניין טכני של העברת קו מים. כרגע זה בידיים של הפוליטיקאים".

- אולי זה פוגע בך, אבל למה אתה קובע שזה פוגע בכלכלה בתוך ישראל?

"בשנה האחרונה הגדילו את הביורוקרטיה במחסומים, הרבה מעבר לבדיקות ביטחוניות. במחסומים מסוימים שכרו חברות פרטיות, ושם הביורוקרטיה מזעזעת. עד לפני חצי שנה לקח לי 1-5 דקות לעבור את המחסום ליד מודיעין עילית ובלעין, למשל. היום יש שם חברה פרטית שבודקת את האוטו ובודקת אותי וזה לוקח יותר זמן, ואם אותי מעבירים יותר בקלות מאשר אחרים - אז אחרים באמת סובלים.

"ליד חברות יש מחסום דומה שעומדים בו בודקים של חברה פרטית וגם שם הבדיקות ארוכות ומייגעות. עברתי שם, כי הייתה לי פגישה עם מפעל ישראלי בדרום הארץ, ועיכבו אותי בשעה וחצי. לכן החלטתי שלא אוכל לעשות עסקים עם המפעל הזה, כי זה פשוט בלתי אפשרי לעבור במחסום כל פעם. אז הנה, בשם הביטחון פוגעים בכלכלה של מפעלים ישראליים בדרום".

המחסום הוסיף זמן לקירבה הגיאוגרפית. "המשרד שלי נמצא 20 דקות נסיעה מהקו הירוק, כך שאם יש בעיה, אפשר להיפגש בקלות - מה שאי-אפשר לעשות עם חברה מסין למשל. גם הרבה מהעובדים שלנו יודעים עברית, והרבה עובדים מהחברות הישראליות יודעים ערבית - מה שלא קיים בקשרים עסקיים עם חברות ממדינות אחרות. מרחקים הם כלום. הדבר היחיד שלנו חשוב הוא לדאוג שלא נקנה מוצרים מההתנחלויות, ושלא יהיו לנו עסקים איתם".

- בעבר ניסית לרכוש את פרויקט "נוף ציון" במזרח ירושלים באמצעות חברה זרה, ללא הצלחה. מי שייצג אותך היה עו"ד דב ויסגלס.

"דוביק לא רק שונה מעורכי דין בעולם, אלא שונה בכלל. הוא גם דינמי, גם לוביסט, גם מוכר מאוד, והכי חשוב זה שהוא אנרגטי, ואנחנו ממשיכים לעבוד איתו כל הזמן. הוא עוזר לנו בפתיחת ערוצי התקשרות עם הרשויות, והוא גם מפתח ביצירת קשרים עם אנשי עסקים ישראלים שמתעניינים ברוואבי, ופונים אליו כדי להכיר אותנו".

בשאר אל מסרי

גיל: 53

תפקיד: איש עסקים פלסטיני

מצב משפחתי: נשוי 2

מגורים: רמאללה

קריירה: בעל חברת אחזקות הפועלת במספר תחומים ברשות הפלסטינית. מקים בימים אלה את העיר רוואבי

עוד משהו: ישב בכלא הישראלי מספר פעמים בגין הפגנות

עוד כתבות

אוריאל קנורוביץ, מייסד שותף ומנכ''ל Nimble / צילום: Nimble

בשווי של 400 מיליון דולר: החברה שמאמנת את המודלים הגדולים בעולם

החברה הישראלית-אמריקאית נימבל מאמנת כמה ממודלי השפה הבולטים בעולם ומסייעת להם לשפר את הדרך שבה הם אוצרים מידע מהרשת ● היום היא נחשפת לראשונה, בהודעה על גיוס סבב הון מאוחר יחסית בהיקף של 47 מיליון דולר ● "אין הרבה חברות בישראל שעושות AI אמיתי", אומר המנכ"ל אוריאל קרנורוביץ, "אנחנו ממציאים את החיפוש לעסקים מחדש"

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

בבנק ההשקעות גולדמן זאקס מהמרים נגד השקל / צילום: Shutterstock

מה יקרה לשקל עד סוף השנה? בשוק לא קונים את התחזיות הקשות

לנוכח הסיכונים הגיאופוליטיים והלחץ על מניות הטכנולוגיה, בבנק ההשקעות מעריכים שהשקל בתמחור יתר של 13% וממליצים על פוזיציית שורט ● מנגד, כלכלנים מקומיים מעריכים שהירידה ברמת הסיכון והגאות בהייטק ובתעשיות הביטחוניות יתמכו בהמשך התחזקות המטבע

קניות באינטרנט / אילוסטרציה: Shutterstock

"אנשים גילו בבוקר שהם צריכים לשלם מס שלא לקחו בחשבון"

הכנסת הצליחה לבטל הלילה את הצו של שר האוצר סמוטריץ' להרחבת הפטור ממע"מ ביבוא אישי ל-150 דולר ● מה קורה עם חבילות שכבר הוזמנו, איך נדע אם דרוש חיוב נוסף, ומהי תקרת הפטור עכשיו? ● גלובס עושה סדר

כותרות העיתונים בעולם

המדינה שבה הנשיא וראש הממשלה בעימות בגלל ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: האם איראן מוכנה למלחמה, מה עומד מאחורי האסטרטגיה של ארה"ב מול טהרן, וראש ממשלת קרואטיה והנשיא נמצאים בעימות בשל שת"פ עם ישראל • כותרות העיתונים בעולם

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

אפי מלכין, הממונה על השכר באוצר / צילום: דוברות משרד האוצר

הבשורה שיקבלו בקרוב 700 אלף עובדים

לראשונה מאז הקורונה: משרד האוצר מסדיר את העבודה מהבית במגזר הציבורי ● לגלובס נודע כי הפיילוט הופך לקבוע ומתרחב ● המתווה ליום עבודה אחד בשבוע מהבית, שמגבש הממונה על השכר, יחול על המגזר הציבורי הרחב שכולל כ-700 אלף עובדים

זהבית כהן, מנכ''לית אייפקס / צילום: יונתן בלום

"זבל ואידיוט": התביעה שמסעירה את שוק ההון והשאלות הפתוחות

תביעה שהגיש ארז נחום נגד קרן אייפקס והעומדת בראשה, זהבית כהן, מתארת יחס פוגעני לעובדים ופגיעה בשקיפות ובניהול חברת הפורטפוליו הציבורית, מקס סטוק ● מומחי משפט מצביעים על השאלות העקרוניות שאיתן תתמודד התביעה

גיא ברנשטיין, מנכ''ל מג'יק ופורמולה; ומוטי גוטמן, מנכ''ל מטריקס / צילום: יח''צ, עידן גרוסמן

המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים

מיזוג מטריקס ומג'יק נסגר השבוע, ומניית מג'יק, חלוצת הרישום הכפול בת"א, תהפוך לחברה בת בבעלות מלאה של מטריקס ותימחק מהמסחר ● במקביל היא תימחק גם מהנאסד"ק אחרי 35 שנים

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

מימין: יוסף עליאש, ריצ'י האנטר, דני בן רעי / צילום: דרור סיתהכל

גרין לנטרן רוכשת מחצית מקפה גן סיפור לפי שווי של כ־150 מיליון שקל

קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר נכנסת כשותפה ברשת בתי הקפה של ברנרדו בלכוביץ’; העסקה מצטרפת לגל עסקאות גדולות בענף המסעדנות

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

עליות בוול סטריט; מניות התוכנה מתאוששות, מאנדיי עולה ב-8%

נאסד"ק עולה ב-1% ● מנכ״ל ג'יי.פי.מורגן, ג'יימי דיימון, מזהיר כי האווירה בשווקים מזכירה באופן מדאיג את השנים שלפני המשבר הפיננסי העולמי ● AMD מזנקת בעקבות עסקת ענק שחתמה עם מטא ● הביטקוין יורד ונסחר סביב 63 אלף דולר

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שמקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

מגדלי אלון  בתל אביב. ''היו לנו נדודי שינה'' / צילום: Shutterstock

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי