גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בשאר אל-מסרי: "אנשי העסקים הישראלים מביני עניין ואמינים"

המיליארדר הפלסטיני-אמריקאי שמקים את העיר הפלסטינית רוואבי: "החברות הישראליות איכותיות ומגלות אחריות גבוהה על המוצרים שלהן" ■ "ככל שאנשי עסקים ישראלים עשירים ומצליחים יותר, כך הם נותרו צנועים יותר, וזה יפה"

סובלניים, פתוחים, נעימים, מביני עניין, אמינים, ואפשר לסמוך עליהם. כן כיבוש, לא כיבוש; כן התנחלויות, לא התנחלויות - כשכל הפוליטיקה בצד, ואפילו העובדה שמדובר בראיון למוסף יום העצמאות של מדינת ישראל, כך בדיוק, במילים חמות אלה, בוחר לתאר המיליארדר הפלסטיני-אמריקאי בשאר אל מסרי (53), תושב רמאללה, את אנשי העסקים הישראלים.

אל מסרי מקים בימים אלה את העיר הפלסטינית רוואבי בין שכם לרמאללה, שאמורה לספק דיור מוזל לצעירים פלסטינים במחיר ממוצע של 100 אלף דולר לדירה, ומעניין לראות את ההערכה הגבוהה שיש לו לאנשי העסקים הישראלים. בכל הקשור לדעתו על רשויות הישראליות ומשרדי הממשלה - ובכן, שם הסיפור שונה לגמרי.

"יש לנו אינטראקציה מרובה עם חברות ואנשי עסקים ישראלים. רבים מהם מספקים לנו חומרי בנייה, והתרחש שינוי אדיר בגישה שלהם מתחילת הפרויקט לפני כמה שנים, להיום", אומר אל מסרי. "בהתחלה, לא מיהרו לעשות איתנו עסקים בגלל המחלוקת הפוליטית. אנחנו הבהרנו שאנחנו פתוחים למשא ומתן עם אנשי עסקים ישראלים, אך גם שאם מגעים כאלה לא יבשילו, לא תהיה לנו בעיה להתקשר עם חברות אחרות ממדינות אחרות באירופה או חברות סיניות.

"היום אני יכול לומר בפה מלא שאנשי עסקים ישראלים מאוד מעוניינים לעשות איתנו עסקים והם הרבה יותר פתוחים לכך ורואים בנו כשותפים עסקיים, בדומה לכל חברה מקומית אחרת בישראל - למרות שעובדתית קיימים קשיים משפטיים לפתור מחלוקות משפטיות למשל בבית משפט, כתוצאה מהעובדה שהעיר היא בשטח פלסטיני".

לדברי אל מסרי, "הרבה אנשי עסקים ישראלים שמקיימים איתנו קשרים, מגיעים לרוואבי ללא אישור של הרשויות בישראל - למרות שהם מחויבים באישור כזה. הם מעדיפים לדלג על הביורוקרטיה. אנחנו לקוח אטרקטיבי עבורם, פרויקט גדול מאוד, ומצאנו כבר שחברות ישראליות אפילו מתחרות ביניהן כדי לעבוד איתנו".

- מעבר לקרבה הגיאוגרפית, מה מאפיין את העסקים ביניכם?

"אין עוד הרבה מדינות בעולם שבהן אני יכול לבקש מחברה מסוימת שתשלח לי חומרי בנייה בשווי של חצי מיליון דולר, ואשלם את הכסף בתוך 30 יום - והיא תקבל את זה ותשלח לי את המוצרים. מערכת היחסים שלנו עם חברות ישראליות היא כזאת. באותה מידה, יש חברות ישראליות שמבקשות מאיתנו את כל הסכום לפני שהן מספקות את המוצרים ואנחנו סומכים עליהן ומעבירים להן את כל הכסף - כי יש לנו יחסי אמון ברמה גבוהה".

- והאיכות?

"החברות הישראליות איכותיות ומגלות אחריות גבוהה על המוצרים שלהן. אם יש בעיה - האנשים שלהן מגיעים אלינו, והעובדים שלנו מגיעים לישראל ללמוד אם צריך. מנכ"לים של הרבה חברות ישראליות מכל מיני תחומים - כולל טכנולוגיים - יוצרים קשר ומגיעים לרוואבי רק כדי לבקר ולבחון מה קורה בצד השני של הגדר, ולבחון שיתופי פעולה עסקיים, ואני שמח על כך. אם מדובר באנשי עסקים חדשים שרוצים להגיע לראשונה לרוואבי, הם הרבה פעמים חוששים להגיע ואז אנחנו שולחים אליהם מכונית עם נהג שיביא אותם.

"ככלל, אם הייתי פוגש את אותם אנשי עסקים ישראלים בירדן למשל, הייתי בטוח שהם ירדנים, כמו שאם הייתי פוגש אותם בלונדון - הייתי בטוח שהם בני המקום. המנטליות יותר דומה, וזה גם נובע מקיבוץ הגלויות בישראל. אם מתרחשת פגישה עסקית עם 4-5 ישראלים, סביר להניח שאחד מהם במקור מפולין, השני מעירק, השלישי ממצרים והרביעי והחמישי ממדינה אחרת. אתם בעצמכם ערבוב של 4-5 תרבויות שונות, וזה מראש הופך את הישראלים לסובלנים יותר ופתוחים יותר מאנשי עסקים ממקומות אחרים בעולם.

"דבר נוסף שגיליתי על אנשי עסקים ישראלים הוא שככל שהם עשירים יותר ומצליחים יותר, כאלה שהגיעו לרמות של וול סטריט, כך הם נותרו צנועים יותר, וזה יפה".

מערכת המים כמשל ביורוקרטי

למרות הקביעה של אל מסרי, כי "מילה של איש עסקים ישראלי זו מילה", הוא מאוכזב מיחס הרשויות בישראל. "הבנייה ברוואבי מתקדמת יפה, הדירות הראשונות יהיו מוכנות בעוד חודשים ספורים, וגם בניית החלק המסחרי של הפרויקט מתקדמת בקצב טוב", הוא אומר.

- אז איפה הבעיה?

"הבעיה היא המים. על-מנת שיהיה חיבור למים זורמים ברוואבי, נדרש אישור של הרשויות בממשלת ישראל. והפגישות בין הגורמים הרלוונטיים בנושא, שאמורות היו להתקיים, לא קרו, והסיבות הן פוליטיות. הדבר הזה יגרום לעיכוב בפרויקט, וכתוצאה מכך גם נפספס את המועד של פתיחת שנת הלימודים. אם לא נראה פתרון בקרוב, ניאלץ להאט את קצב הבנייה".

"ביורוקרטיה הרי יש בכל מקום, גם בארה"ב, ויכול להיות שהמנגנון בישראל לא מאוד שונה מזה שבארה"ב. אך במקרה שלנו זה יותר מביורוקרטיה. יש כל מיני רגולציות בישראל, שבשורה התחתונה פוגעות בעסקים בישראל ובכלכלה הישראלית, ולא רק בנו. הפוליטיקה עולה על הביורוקרטיה בישראל, וזה חבל. הנה, סיפור המים למשל. אני הרי לא מבקש עוד מים. מי שמתקלח ברמאללה, יעבור לרוואבי ויתקלח ברוואבי. מדובר בעניין טכני של העברת קו מים. כרגע זה בידיים של הפוליטיקאים".

- אולי זה פוגע בך, אבל למה אתה קובע שזה פוגע בכלכלה בתוך ישראל?

"בשנה האחרונה הגדילו את הביורוקרטיה במחסומים, הרבה מעבר לבדיקות ביטחוניות. במחסומים מסוימים שכרו חברות פרטיות, ושם הביורוקרטיה מזעזעת. עד לפני חצי שנה לקח לי 1-5 דקות לעבור את המחסום ליד מודיעין עילית ובלעין, למשל. היום יש שם חברה פרטית שבודקת את האוטו ובודקת אותי וזה לוקח יותר זמן, ואם אותי מעבירים יותר בקלות מאשר אחרים - אז אחרים באמת סובלים.

"ליד חברות יש מחסום דומה שעומדים בו בודקים של חברה פרטית וגם שם הבדיקות ארוכות ומייגעות. עברתי שם, כי הייתה לי פגישה עם מפעל ישראלי בדרום הארץ, ועיכבו אותי בשעה וחצי. לכן החלטתי שלא אוכל לעשות עסקים עם המפעל הזה, כי זה פשוט בלתי אפשרי לעבור במחסום כל פעם. אז הנה, בשם הביטחון פוגעים בכלכלה של מפעלים ישראליים בדרום".

המחסום הוסיף זמן לקירבה הגיאוגרפית. "המשרד שלי נמצא 20 דקות נסיעה מהקו הירוק, כך שאם יש בעיה, אפשר להיפגש בקלות - מה שאי-אפשר לעשות עם חברה מסין למשל. גם הרבה מהעובדים שלנו יודעים עברית, והרבה עובדים מהחברות הישראליות יודעים ערבית - מה שלא קיים בקשרים עסקיים עם חברות ממדינות אחרות. מרחקים הם כלום. הדבר היחיד שלנו חשוב הוא לדאוג שלא נקנה מוצרים מההתנחלויות, ושלא יהיו לנו עסקים איתם".

- בעבר ניסית לרכוש את פרויקט "נוף ציון" במזרח ירושלים באמצעות חברה זרה, ללא הצלחה. מי שייצג אותך היה עו"ד דב ויסגלס.

"דוביק לא רק שונה מעורכי דין בעולם, אלא שונה בכלל. הוא גם דינמי, גם לוביסט, גם מוכר מאוד, והכי חשוב זה שהוא אנרגטי, ואנחנו ממשיכים לעבוד איתו כל הזמן. הוא עוזר לנו בפתיחת ערוצי התקשרות עם הרשויות, והוא גם מפתח ביצירת קשרים עם אנשי עסקים ישראלים שמתעניינים ברוואבי, ופונים אליו כדי להכיר אותנו".

בשאר אל מסרי

גיל: 53

תפקיד: איש עסקים פלסטיני

מצב משפחתי: נשוי 2

מגורים: רמאללה

קריירה: בעל חברת אחזקות הפועלת במספר תחומים ברשות הפלסטינית. מקים בימים אלה את העיר רוואבי

עוד משהו: ישב בכלא הישראלי מספר פעמים בגין הפגנות

עוד כתבות

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

דונלד טראמפ. מדיניות שעלולה להביא על הדולר מכת המוות / אילוסטרציה: Shutterstock

האיתותים גוברים לנטישת הדולר כמטבע הסחר הבינלאומי - והכלכלה האמריקאית תשלם את המחיר

מדינות הבריקס והכלכלה הסינית מתחזקות על חשבון הדולר, וגם ארה"ב עצמה רוצה בהיחלשותו ● הבנקים המרכזיים מגדילים אחזקותיהם בזהב על חשבון נכסים הנקובים בדולרים, ואפילו מתקדמים בפיתוח מטבעות דיגיטליים משלהם ● כל אלה יוצרים את התשתית ליצירת מטבע רב לאומי שיהיה הבסיס לסחר בין מדינתי

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: עודד קרני

הלחצים על הנגיד ובית ההשקעות שמעריך: "הריבית עשויה לרדת מחר"

בנק ישראל צפוי לפרסם את החלטת הריבית מחר (ב'), שצפויה על פי רוב הכלכלנים להישאר על רמה של 4.5% ● עם זאת, בלידר שוקי הון מעריכים שהסיכוי שנראה כבר הפחתה מחר עומד על 65%

בובות לבובו מוצגות לראווה בחנות של פופ מארט / צילום: Reuters, Oriental Image via Reuters Connect

חיוך מטריד ששווה מיליארדים: בובת הפרווה שהפכה לטרנד וכבשה את העולם

לבובו, הבובה הפרוותית בעלת הבעת הפנים המעט קריפית, הפכה ללהיט גלובלי - ולפריט חובה אצל סלבריטאיות על, כמו ריהאנה וקים קרדשיאן ● היצרנית, חברת פופ מארט הסינית, הכפילה את הכנסותיה ב־2024 ובסין כבר הזהירו מהתמכרות לבובה המעוצבת

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

הפגנה לשחרור החטופים בדרך בגין בירושלים / צילום: יעל גדות

בכיר ישראלי - התקבלה ההחלטה על יציאת משלחת לקטאר

ראש הממשלה בנימין נתניהו הורה הערב (שבת) על יציאת משלחת ישראלית לקטאר • טראמפ: "חמאס הגיב ברוח חיובית, אולי תהיה עסקה עד השבוע הבא" ● לראשונה: שני עובדי סיוע אמריקנים נפצעו בפיגוע של חמאס בעזה ●  50 חטופים - 638 ימים בשבי ● עדכונים שוטפים 

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילום: AP

שמונה מניות עם הזדמנות ושתיים שכדאי להיזהר מהן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בנק אוף אמריקה מפרסם רשימה של מניות מעניינות להשקעה ● הבורסה בתל אביב הפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ההצלחה של קת'י ווד ● וגם: האם יכול להיות שאחת הדרכים הכי יקרות להשקיע בשוק ההון היא גם הכי משתלמת?

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

צ'רצ'יל מסמן V. ביום הניצחון על גרמניה הנאצית / צילום: Reuters, IMAGO/piemags via Reuters

לסיים מלחמה: עצתו הפיקטיבית של צ'רצ'יל לנתניהו

אבי הכישלון הגדול של המלחמה הקודמת הוביל את הבריטים אל חוף מבטחים, וזכה בסליחה ובהערצה. הוא הבין כי אנחת הרווחה חשובה יותר מתרועת הניצחון

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

הניו יורק טיימס: זה "מחיר הניצחון" שישראל משלמת על המלחמה באזור

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: חמאס נתון ללחץ מתושבי הרצועה "שדורשים הקלה מהמשבר",  המדינה המפתיעה עם יותר מאלף פעילי חיזבאללה, וכך המלחמה באיראן "החלישה את מעמדה של ישראל בעולם" ● כותרות העיתונים בעולם

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד