גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האדריכל רפי רייש: "ערים חכמות יגדילו התעסוקה ב-10%"

רייש השתתף בסדרת המפגשים "חדשנות על הבר" של "גלובס" ופרטנר ■ הוא דיבר על הדרך שבה ערים חכמות ישנו את חיינו: "הפוטנציאל הכלכלי מרתק. הפחתה של 50% בצריכת החשמל וייעול של 80% במערכות המים"

רפי רייש / צילום: אמרי מאירי
רפי רייש / צילום: אמרי מאירי

רמזורים שמתחלפים בהתאם לתנועה בכביש, פחי אשפה שמשדרים אותות כשהם הולכים ומתמלאים ומערכת השקיה עירונית שמופעלת בהתאם ללחות של הקרקע - זה אולי נשמע כמו עולם אוטופי ורחוק מהמציאות אבל זו חלק מהשגרה של תושבי דבלין וברצלונה, שהפכו זה מכבר לערים חכמות (Smart Cities).

האדריכל רפי רייש, מנכ"ל SUiTS אסטרטגיות לעירוניות חכמה, דיבר על הנושא בהרצאה שלו שהתקיימה בשבוע שעבר בפאב דבלין בהרצליה במסגרת המפגש השני בסדרת "חדשנות על הבר" של עיתון "גלובס" ובשיתוף חברת פרטנר.

רייש עלה לבמה לאחר הרצאה של עופר שמואלי, מנהל החדשנות בפרטנר, שהציג את חממת Innovation Labs של החברה והסטארט-אפים השונים שלוקחים בה חלק.

מהן הערים החכמות? "על הנייר מדובר בערים שמשלבות אסטרטגיה וניהול עם הון אנושי ותרבותי יחד עם מערכות מידע", מסביר רייש, "המטרה של הערים הללו היא ייעול כלכלי, חוסן וקיימות ואיכות חיים לאורך זמן עבור התושבים".

"עיר חכמה היא מכלול של מערכות חכמות בתוך עיר אחת - תשתית, תקשורת, אנרגיה, תושבים, ממשל, חינוך, בנייה, מערכות בריאות וכמובן תחבורה", נותן רייש הסבר כללי לפני שהוא מסביר את הצורך להפוך את העיר למקום חכם יותר.

הפסולת גדלה ב-5% מדי שנה

"אנחנו חוזים היום בגידול עירוני לא מבוקר כשהערים גדלות בקצב מטורף, במקביל אנחנו מתמודדים משבר אקלים עולמי, ולראייה בישראל היה לנו חורף מטורף ואחריו בצורת וגם סובלים מניכור חברתי, שהרי כמה מאיתנו מתקשרים למוקד העירוני או למשטרה כשהם רואים מישהו משחית מדרכה או גינה ציבורית", אומר רייש ומסביר שגם המודלים התקציביים שעל פיהם פועלות היום עיריות הם מיושנים ולא יצליחו לממש חדשנות עירונית.

"פעם התקציב הפנוי בעיריות נע בין 20%-25%, היום זה לא עובר את ה-5%. זה קורה כי התשתיות התיישנו, יש יותר אנשים וגם יש צרכים פוליטיים. כך יום אחרי שנכנסים לקופה תשלומי הארנונה, הרוב הולך למשכורות".

השינוי הגדול התרחש, לדברי רייש, ב-2008. "קרו אז בעולם שני דברים: כמות האנשים בערים עברה את כמות האנשים בכפרים, כשבישראל זה כבר קרה מזמן. במקביל, היו יותר דברים מאנשים שמחוברים למחשבים. וזה רק הולך ומתעצם בשנים האחרונות - נעליים של נייקי שכוללים סנסורים, מכוניות ואפילו מקררים מחוברים לאינטרנט".

עוד לפני שהוא מגיע לפתרון שמציעות הערים החכמות, רייש מונה עלויות כספיות של בעיות עירוניות. "תחשבו כמה זמן לוקח להגיע מהבית לעבודה ובחזרה. עומסי תנועה עולים כ-2% מהתמ"ג. באירופה מדובר על 3.5% ובארה"ב על 1.5%. הפחת בצנרת המים עולה לנו מדי שנה 250 מיליון שקל. כמות הפסולת העירונית גדלה מדי שנה ב-5% ועלויות ההטמנה עולות ב-25%".

גם החשמל גובה מחירים גבוהים, אומר רייש ומוסיף כי עלותו לצרכן הולכת ועולה כל הזמן. "בסופה סנדי הפסקות החשמל עלו 164 מיליארד דולר. תביעות הביטוח שם לא היו על בתים שקרסו אלא על חברות עסקיות שלא היה להן חשמל".

אז מה עושים? "דוח של מקינזי הראה שהפוטנציאל הכלכלי של הערים החכמות מרתק. הפחתה של 50% בצריכת החשמל, הפחתה של 20% בתעבורה בכבישים, גידול של 10% בתעסוקה וייעול של 80% במערכות המים".

איך זה עובד כבר היום? רייש מביא כדוגמה את אפליקציית Waze. "אחד הפיצ'רים שלה כולל אפשרות לבדוק, בזמן שאני בעבודה, מתי הזמן הכי טוב לצאת לכיוון הבית מבחינת העומס בכבישים. כך, בהתבסס על חוכמת ההמונים, אני יכול לצמצם את השהייה המיותרת שלי בפקקים. דוגמה אחרת יכולה להיות מערכת אל-תור שיש בקופות חולים, שבעזרתה אני מזמין תרופות באינטרנט ורק עובר לקחת אותן וחוסך זמן לעמוד בתור".

לדבריו, "העולם של ערים חכמות, נושא שחברת IBM מובילה בגאון, אמור לעסוק הרבה בניטור מידע כדי לייעל תהליכים. אפשר להתקין היום חיישנים בכל מקום - על רמזורים בכבישים כדי לדעת למי יותר דחוף לתת אור ירוק בצומת, ועל מקומות חניה שמודדים לחץ ויודעים אם מקום החניה תפוס או לא. בברצלונה, למשל, יש חיישנים בפחי אשפה שמודדים את גובה האשפה כדי לאותת מתי משאיות הזבל צריכות להגיע ולרוקן אותם. יש גם חיישנים של רעש, זיהום אוויר וכו'", אומר רייש.

בעיה של פרטיות

אחד האלמנטים של חדשנות אורבנית שמגיעה גם לבתי הצרכנים הוא מונים חכמים (Smart Meters). מדובר במוני חשמל שיודעים לנטר את צריכת החשמל בבית ולהפעיל מכשירים זוללי חשמל, כמו מכונת כביסה, כאשר עלות צריכת החשמל נמוכה.

בצורה זו הם גם מאפשרים שליטה מרחוק בחשמל בבית, כך שאם אחד מבני המשפחה השאיר אור דלוק במטבח, ניתן לכבות אותו ישירות מהסמארטפון.

עם זאת, רייש מדגיש, נולדה פה בעיית פרטיות. "אם למישהו תהיה גישה לאופי צריכת החשמל הביתית שלי, הוא יוכל לדעת מתי אין אף אחד בבית כי צריכת החשמל נמוכה מאוד", מזהיר רייש, "בחלק ממדינות אירופה החליטו אזרחים להחרים את המונים החכמים בגלל נושאי פרטיות.

"כך, בבריטניה פועל אתר שלם שכותרו: Say no to smart meters, בעוד בגרמניה יש אנשים שמנפצים מונים חכמים".

פרטיות או לא, רייש מבהיר כי קיימים מחסומים נוספים בדרך לחזון שכולו ערים חכמות. לדבריו, עלות התקנת חיישנים חכמים ברחבי הערים גבוהה למדי, מה שמביא למצב שבו רק ערים גדולות ועשירות יכולות להרשות זאת לעצמן.

רייש הוסיף כי: "עיר קטנה באפריקה בקושי יודעת לגבות מסים מהתושבים שלה, שלא לדבר על לדעת בכלל כמה תושבים יש ואיפה הם גרים. ייקח עוד זמן עד שנראה את זה במציאות היומיומית שלנו".

אורנג' מזניקה את הסטארט-אפים לדור הרביעי

חברת Orange ממשיכה להתקדם לעבר החזון של הדור הרביעי (G4). בחודש מרץ פנתה החברה ליזמים ולחברות סטארט-אפ והציעה להם להשתמש בתשתיות שלה כדי לפתח מוצרים ושירותים לטובת המשתמשים בדור הרביעי. ההצעה של Orange זכתה להיענות מרשימה - בפני החברה הוצגו 116 רעיונות שונים בארבעה תחומים - Media & entertainment, Connected Car, Internet Of Things (M2M) ו-Telemedicine.

הרעיונות שהוצעו ל- Orange נועדו לשפר את חווית הווידאו של הגולשים, וליצור חוויות חדשות על בסיס שיתוף בין יחידים ובין קבוצות. בנוסף, הוצעו לחברה יישומי רפואה המבוססים על שימוש ביכולות ענן ופתרונות מגוונים לסביבת הרכב.

צוות מקצועי בחר בשבע חברות סטארט-אפ אשר יוכלו לעשות שימוש במעבדת התקשורת של Orange. המעבדה המשוכללת תאפשר לחברות פיתוח וניסוי בסביבת עבודה של דור רביעי, שימוש בציוד קצה תואם, ידע ומחקרים, ליווי מקצועי צמוד של מומחים מ-Orange במגוון תחומים, ייעוץ והעשרה ברמה מקצועית גבוהה בנושאי טכנולוגיות, הנדסה, IT, שיווק, וכן סביבת עבודה מעוצבת ברמה גבוהה, הכוללת גם אזורי השראה ומנוחה.

בנוסף לליווי המקצועי, תעניק החברה שלושה פרסים משמעותיים לשלושת הסטארט-אפים המצטיינים. מדובר בשלושה מענקים כספיים בגובה 100 אלף שקל, 70 אלף שקל ו-50 אלף שקל.

"מהפכות של ממש"

מנחם תירוש, מנהל התפעול הראשי של החברה, ציין כי "לא בכדי בחרנו בארבעת התחומים האלה. אנחנו מצפים למהפכות של ממש בתחומים המדוברים, הודות לטכנולוגיות ניידות מהירות - כדוגמת דור 4 - אשר משתלבות בחיינו בכל מקום אפשרי, בבית, ברכב, בבגדים שאנו לובשים, במשקפיים ועוד, זאת בשילוב עם יכולות ביג דאטה המאפשרות לנו ליהנות מאנליזה חכמה של הנתונים וגם מחיזוי של העתיד להתרחש".

הפלטפורמה שמוצעת לחברות ההזנק צפויה להשתלם לכל הצדדים: התעשייה הישראלית שמעצימה את היזמים משקיעה משאבים בתחום חדשני, הסטארט-אפים שזוכים לליווי מומחים ותשתית בלעדית ומתקדמת, הציבור הישראלי הזוכה לשירותים מתקדמים כחול לבן וOrange- מתכבדת בהובלת התהליך.

נציין, כי Orange היא החברה הישראלית הראשונה אשר מציגה יכולת מוכחת להפעיל רשת דור רביעי כחול לבן, תוצאה של החלפת ליבת הרשת והקמת מאות אתרים בהשקעה של מאות מיליוני שקלים. מהפכת הדור הרביעי צפויה לשנות את חיינו. טכנולוגיה זו מאפשרת להוריד תכנים בקצב שיא של 150 מגה ביט בשנייה, מהירות שגבוהה פי 20 ויותר מהמהירות הממוצעת ברשתות הדור השלישי, ולהעלות קבצים במהירות של כ-50 מגה ביט לשנייה.

עוד כתבות

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

נמל חיפה, בספטמבר 2023 / צילום: Shutterstock

ענקיות הקרוזים העולמיות התאהבו בישראל, ואז הגיעה המלחמה

שנת 2024 הייתה אמורה להמשיך את השגשוג בענף הקרוזים, אולם מאז פרצה המלחמה עזבו החברות הבינלאומיות את ישראל ● מנו ספנות, היחידה שתפליג הקיץ, מבטיחה שלא תעלה מחירים ● מומחים: "גם אם התיירות תחזור לשגרה, ייקח לענף שנה לפחות להתאושש"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ארי הרו / צילום: ניצן שפיר

6 חודשי עבודות שירות לארי הרו, לשעבר ראש הסגל בלשכת רה"מ

גזר הדין ניתן בעקבות הסדר טיעון שחתמה הפרקליטות עם הרו כחלק מהסכם עד המדינה עמו בפרשות 1000 ו-2000 ● במסגרת ההסדר הרו הודה והורשע בעבירה של מרמה והפרת אמונים בפרשת 3H גלובל ● כן נגזרו עליו קנס של 700 אלף שקל וחצי שנת מאסר על-תנאי

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

עשן מתקיפות חיל האויר מיתמר מאזור רפיח / צילום: ap, Ismael Abu Dayyah

כלב רובוטי ורחפנים: איך תיראה הפעולה שתחסום את "צינור החמצן של חמאס"?

התמרון בעיר הדרומית ביותר ברצועה, רפיח, יאפשר לצה"ל לסגור את מנהרות ההברחה שמתחזקות את חמאס כלכלית ולוגיסטית ● הסכנה טמונה בהימצאות אפשרית של החטופים ובפגיעה באוכלוסייה האזרחית

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

ההפסד הנקי של אופקו גדל וקמהדע בטוחה שתשבור שיא ב-2024

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● אנלייט הציגה דוחות מעורבים, אך בחברה אופטימיים לגבי התוצאות בהמשך השנה ● ההפסד של אופקו הלת' גדל בהשוואה לתקופה המקבילה, והמניה צוללת ● קמהדע מגדילה את תחזית ההכנסות ל-2024 ● מדור חדש

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

מה צפוי לשקל? / אילוסטרציה: Shutterstock

הדולר יגיע ל-3.5 שקלים? מה קורה בשוק המט"ח

לראשונה מאז תחילת אפריל, השקל מתחזק בחדות מול המטבעות הזרים ויורד מתחת לרף ה-3.7 שקלים לדולר ● מדובר בשינוי מגמה חד לעומת התקופה האחרונה בהמשך להתפתחויות הבטיחוניות ● מה עומד מאחורי שינוי המגמה?

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● ברנע-פרגו: "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018" ● סנגורו של נתניהו התעמת עם ברנע-פרגו: "כולנו מרגישים שאת מוטה נגד ראש הממשלה"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

ארה"ב מונעת יצוא שבבים לוואווי הסינית, ואינטל לא תעמוד בתחזיות האופטימיות

ארה"ב מנסה לחסום ייצוא של טכנולוגיה אמריקאית לסין כדי שהסינים לא יעתיקו את הטכנולוגיה ● אינטל צופה שהתוצאות שלה יהיו "מתחת לנקודת האמצע" של התחזית אבל מצהירה: "נציית לכל החוקים והתקנות במדינות שבהן אנו עושים עסקים" ● המניה יורדת ב-2.5%

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

התחדשות עירונית. חובה לדווח על ניגוד עניינים / צילום: באדיבות י ח דמרי

להתחייב למועד כבר בהתחלה: כל מה שצריך לדעת על תקנות השקיפות בהתחדשות עירונית

פרויקטים תקועים, סכסוכים בין בעלי דירות ליזם ואיחורים משמעותיים גורמים לרבים להימנע מפרויקטים של התחדשות עירונית ● תקנות חדשות שעברו לאחרונה בכנסת מנסות לצמצם את אי הוודאות בפרויקטים

רוברט אנטוקול ותומר וינגרטן / צילום: אוהד רומנו, יח''צ

כמה עולה האבטחה למנכ"לים ישראלים בארה"ב?

חברת הסייבר סנטינל וואן מימנה אשתקד שירותי אבטחה למנכ"ל תומר וינגרטן ומשפחתו בכ־225 אלף דולר, גם בשל "הסכסוכים במזרח התיכון" ● בפלייטיקה עמדה עלות אבטחת המנכ"ל על מעל מיליון דולר, כולל החזקת מטוס פרטי ● וכמה משלמות ענקיות וול סטריט