גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפלסטינים: כך נכופף את ישראל בבית-הדין הבינלאומי בהאג

סאיב עריקאת: "אני מקווה שלנתניהו צוות משפטי טוב" ■ גורם ישראלי רשמי: "עם הצטרפותם לאמנות בי"ל, הפלסטינים חושפים את עצמם... אין דבר קל יותר מאשר להוכיח הפרה שיטתית של זכויות אדם בעזה"

בעקבות קריסת המו"מ הישראלי-פלסטיני, מתמקדת עתה ההנהגה הפלסטינית במאבק דיפלומטי ומשפטי, שתכליתו להביא להכרה בינלאומית בפלסטין כמדינה תחת כיבוש, ולהטיל על ישראל את האחריות למצב כמדינה כובשת. לאחר שהפלסטינים הגישו בקשות להצטרף ל-15 אמנות בינלאומיות, הם מתכננים להצטרף ל-40 אמנות וגופים בינלאומיים נוספים, לרבות בית הדין הבינלאומי בהאג, גולת הכותרת של מאמציהם. כך מוסר היום (ב') "ניו יורק טיימס" בידיעה מירושלים.

הפלסטינים רואים בבית-הדין בהאג מכשיר רב-עוצמה, אומר העיתון. הם נשענים על הערכות של מומחים, שלפיהן הצטרפות של הפלסטינים למוסד זה תחשוף את ישראל לסכנה שתוגש נגדה תביעה בגין בניית התנחלויות בגדה המערבית ובמזרח-ירושלים.

"ישראל אינה יכולה לשמור על הסטטוס-קוו", אמר ל"טיימס" סאיב עריקאת, שעומד בראש הצוות הפלסטיני למו"מ עם ישראל. "אני מקווה שלרה"מ נתניהו יש צוות משפטי טוב שיבחן את הסוגיה הזו כדי שהוא לא יופתע אם ננקוט פעולה נוספת כדי להגן על עצמנו".

הפלסטינים טוענים, שישראל כבר שללה מהרשות הפלסטינית כל סמכות שלטונית של ממש. נשיא הרשות, מחמוד עבאס, אמר באחרונה לכתבים ישראליים, בשיחה במטה שלו ברמאללה, ש"כל קצין ישראלי זוטר יכול לבוא לכאן ולפזר את הפגישה מפני שלנו אין שום כוח או סמכות". אחת מהתכניות ששוקל עתה עבאס היא פירוק הרשות וכוחות הביטחון שלה, מהלך שיאלץ את ישראל ליטול על עצמה אחריות לניהול השטחים שנמצאים תחת כיבושה.
"יש לנו תכנית, צעד אחר צעד, בהתאם לנסיבות", אמר מוסטפא ברגותי, חבר בוועדת מומחים ופוליטיקאים פלסטיניים שדנה באופציות שזמינות לרשות.

בין האמנות שהפלסטינים כבר הצטרפו אליהן נמצאות ארבע אמנות ז'נווה מ-1949 ופרוטוקולים נוספים מ-1977, שעוסקים בחוקי המלחמה. אמנות אחרות עוסקות בעיקר בנושאים של זכויות האדם, כגון אפליית נשים וזכויות ילדים. הפלסטינים טוענים, שבעקבות החתימה על אמנות ז'נווה, פלסטין מוכרת עתה כמדינה תחת כיבוש. טענה זו מערערת כמובן את העמדה הישראלית הרשמית שמאז 1967 השטחים נמצאים במחלוקת.

אך ה"טיימס" מדגיש, שהתכנית הזו הרת סיבוכים מבחינת הפלסטינים, ולו רק בגלל העובדה שהיא חושפת אותם לבחינה מדוקדקת ולתביעות נגד של הישראלים. מומחים שמצוטטים בעיתון אומרים, שקיימת אפשרות שמדינה פלסטינית תוכרז כאחראית לכל רקטה ורקטה שנורתה מרצועת עזה לעבר מטרות אזרחיות בישראל.

"ביסודו של דבר, כאשר הפלסטינים מצטרפים לאמנות הם חושפים עצמם לביקורת", אמר פקיד ישראלי, שביקש לא לגלות את שמו מפני שממשלת ישראל החליטה לא לדון בנושא זה בפומבי. "נזיפות רשמיות, דיווחים מיוחדים וגינויים של משלחות חקירה מיוחדות - הפלסטינים אינם מוכנים לכך".

"אין דבר קל יותר מאשר להראות הפרות שיטתיות של זכויות האדם שנעשות באופן שיטתי, יום לאחר יום, בעזה", אמר הגורם הישראלי.

גם כמה פלסטינים מודים בכך. שאוואן ג'אבארין, מנהל "אל חאק", ארגון עצמאי לזכויות האדם ברמאללה, אמר: "פלסטין אינה במצב נורמלי. אנו צריכים גם לומר שישראל אחראית (למצב) ככוח כובש". אך הוא הוסיף, ש"אישרור אמנות בינלאומיות מטיל על המדינה הפלסטינית מחויבות ואחריות".

ואכן, מציין ה"טיימס", הצטרפות לבית-הדין בהאג תחשוף את הפלסטינים לחקירות שידרשו ארגונים בלתי ממשלתיים אוהדים לישראל או מועצת הביטחון של או"ם, והכל לפי תקנות בית-הדין, גם אם שראל עצמה אינה חברה בו. ישראל תמכה בזמנה בהקמת בית-הדין בהאג, אך לא אישרה, בשלב מאוחר יותר, את מה שמכונה "מערכת חוקי רומא", שמכתיבה את התנהלות בית-הדין, בין היתר בגלל חשש שהיא תועמד לדין לפני גוף זה בגלל ההתנחלויות.

אלן בייקר, לשעבר יועץ משפטי למשרד-החוץ בירושלים, שהיה מעורב בדיונים על "חוקי רומא", אמר, שנציגים של מדינות ערב הכניסו לנוסח החוקים גם התיחסויות להעברות "ישירות או עקיפות" של אוכלוסיות גדולות.

"הרעיון כולו היה להכריז על ההתנחלויות הישראליות (בבוא הזמן) כאחד מהפשעים החומרים ביותר נגד האנושות", אמר בייקר. ועם זאת, הוא ואחרים מתייחסים בביטול לאפשרות שישראל תועמד לדין לפני בית-הדין בהאג בגין ההתנחלויות. הם מציינים, שבית-הדין עסק רק בפשעים חמורים שאירעו לאחר הקמתו, ב-2002. רוב ההתנחלויות הוקמו לפני מועד זה.

בית-המשפט גם דן בפשעים שביצעו יחידים, לא ממשלות. המשמעות: בית-הדין יצטרך להחליט מי נושא באחריות הרבה ביותר לפרוייקט ההתנחלויות במרוצת השנים.

"שורת הדין", מוסד משפטי ישראלי שתומך בתביעות של אזרחים ישראלים נגד ארגוני טרור, אומר שעורכי-הדין שלו מכינים עתה תביעות משפטיות נגד פקידים פלסטיניים בגין ייזום התקפות נגד ישראלים. הארגון מתכנן להגיש רשמית את התביעות האלה אם הפלסטינים ייצטרפו לבית-הדין בהאג. "מה שאנו יכולים לעשות, ממשלות אינן יכולות לעשות",אמרה עו"ד ניצנה דרשן-לייטנר, מנהלת "שורת הדין".

יעלה רענן, שחייתה כמעט עשר שנים ליד רצועת עזה, אמרה ל"טיימס", ש"בית-הדין בהאג נוצר לאנשים כמוני... אנשים שמשגרים טילי קאסם לעברנו צריכים ללכת לכלא". אך היא מוסיפה, שישראל צריכה לשאת בתוצאות המשפטיות של בניית ההתנחלויות, דעה חריגה בישראל. "שינוי בכללי המשחק יהיה דבר חיובי", היא אומרת.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו