גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חופשה בחו"ל במלדיביים: כך אמור להיראות גן עדן

זאת, בתנאי שממשיכים לטמון את הראש בחול הלבן, ולא מסתכלים אל מעבר לקצה השנורקל ■ לתייר זהו אמנם אתר נופש מופלא, אך בעבור התושבים התמונה אידילית הרבה פחות

מלמעלה היא נראית כמו עלמת חן עטופה בצעיפי משי בגוני טורקיז, כחול וירוק, ועדויה במחרוזות פנינים צחורות. כשמנמיכים מעט העלמה מתפרקת כמו בפאזל להמוני איים ואיונים, ובכולם חול לבן, ים כחול, מזג אוויר אידיאלי, אתרים מופלאים לצלילה בין דגים ואלמוגים ושפע של פינוקים. ברוכים הבאים לרפובליקה של האיים המלדיביים, המורכבת משרשרת של 1,192 איי אלמוגים באוקיינוס ההודי (רק כמאתיים מהם מיושבים), כ-700 קילומטרים דרומית מערבית לסרילנקה.

אחרי הנחיתה על האי הקטן Hulhule, שעליו שדה התעופה, ניגשים למזח ומפליגים אל האי "שלנו", Vadoo, אי עוד יותר קטן - כעשרה דונמים רבועים בסך-הכול - המשמש כולו כאתר נופש. יש באי 46 וילות הבנויות משני צדיו של גשר עץ הניצב על כלונסאות בתוך המים, ועוד ארבע וילות מבודדות על גשר פרטי משלהן, הנקראות "מתחם ירח הדבש". אחת מהן עמדה להיות ביתנו לשבוע הקרוב. ההליכה על הגשר מכניסה אותך לאווירת רוגע כשאתה מתבונן דרך המים הצלולים להפליא, באלמוגים ובלהקות הדגים שמתחתיך. הדרך צרה וללא מעקה, והמראה מהפנט.

ממש בתוך הטבע

פנים הווילה מרווח ומפנק. כל החזית היא דלת זכוכית, המאפשרת לצפות באוקיינוס ההודי ישירות מן המיטה. ברצפת החדר חלון זכוכית הנשקף אל הריף, כדי שלא תחמיצו דג חולף. בהמשך היחידה מרפסת נוספת ובה ג'קוזי גדול תחת כיפת השמיים. גרם מדרגות מוביל מהדק התחתון ישירות אל הים ואל השונית הפרטית, לשחייה או לשנירקול בגינת האלמוגים המטופחת של אלוהים. בדק העליון בריכת טבילה נחמדה. התיישבנו על מיטות השיזוף לשעה קלה לספוג את כל היופי. רחש גלי הים והתנועה הקלילה במים נתנו לנו תחושה כאילו אנחנו על יאכטה פרטית, משייטים במימי האוקיינוס ההודי.

לא רחוק משם נמצאים המתקנים הציבוריים כמו חדר האוכל, ובו קיר זכוכית הנשקף למטבח המבהיק בניקיונו, בר מזמין עם מרפסת גג ופינות זולה מפנקות, כמו גם ספא, חדר כושר, בריכת שחייה המתמזגת עם הים למראה אין-סופי, וגינה מטופחת עם פרחים ועם ציפורים. הכי נחמד הוא שהמים כל-כך צלולים, שאפשר לראות את השונית ואת הדגים שבה אפילו בלי להרטיב את הרגליים, במבט למטה מהמרפסת.

באחד הימים ירדתי לשנרקל ליד החדר. כשניסיתי לחזור מצאתי שדרכי לחדר חסומה על-ידי אנפית אפורה שעמדה להנאתה על המדרגות וניסתה לדוג דגים. היא התבוננה בי כאומרת: "מה את עושה פה?". חיכיתי בסבלנות, וצילמתי את האנפית במצלמה התת-מימית שהייתה בידי. לאחר מספר דקות עלתה האנפית במדרגות וטיילה להנאתה במרפסת. היא לא חיכתה שאציע לה משקה, והחליטה להרוות את צימאונה במי הבריכה שבמרפסת. היא עמדה לה בנחת על שפת הבריכה, ונראה היה שהיא מתמוגגת מדמותה הנאה המשתקפת במים.

אחרי "שעת הקוקטייל" ממימי הבריכה הגיעה מבחינתה שעת המנוחה, והיא בחרה לנסות את המיטה שבמרפסת. המזרן היה לה אכן רך ונוח, אבל השמש יקדה, והיא העמיקה את ההתעניינות בחפציי, כאילו שאלה את עצמה - כדאי אולי לגנוב כובע? או לשאול סנפיר? על הכובע לא הייתי מוכנה לוותר, ובשלב זה השמעתי קולי במחאה. האנפית הבינה את הרמז, חזרה אל המדרגות ומשם המריאה לדרכה.

מאחורי הגלויה הרומנטית

הדימוי התיירותי השכיח של האיים המלדיביים מתאר את המקום כ"גן עדן", וכך הוא מתואר גם ברוב הכתבות התיירותיות. יש בדימוי הזה מידה לא מעטה של אמת, ככה גן עדן אמור להיראות. אבל אפשר להמשיך ולראות במקום גן עדן שליו ושמח רק אם טומנים את הראש עמוק-עמוק בחול הלבן, ולא מרחיבים את נקודת הראות מעבר לקצה השנורקל. לתייר זהו אמנם אתר נופש מופלא ביופיו ובאיכויות שהוא מספק, אך בעבור תושבי האיים התמונה אידילית הרבה פחות.

במשך כמעט שלושים שנה היו האיים נתונים לשלטון רודני שנקט מדיניות שקיבעה את עוניים של התושבים, ובה בעת קידמה את המדינה כיעד תיירות לעשירים. התיירים הזרימו סכומים נאים והפכו את המדינה לאחת העשירות בדרום אסיה. ב-2008 התקיימו הבחירות הדמוקרטיות הראשונות במלדיביים (דמוקרטיות יחסית; מי שאינם מוסלמים מנועים מלהצביע), ומוחמד נאשיד, פעיל פוליטי כריזמטי, נבחר לנשיא. ב-2012 הודח, ובמקומו עלה מוחמד וואהיד חסן, האסלאמי יותר. מאז שוררים חוסר יציבות פוליטית ותהליך אסלאמיזציה גובר. התושבים עדיין עניים.

כך למשל, העובדים ששירתו אותנו במסירות בחלקת האלוהים הקטנה שלנו: מרביתם גרים באיים אחרים במלדיביים, חלקם מסרילנקה, מהודו ומארצות אחרות. הם לא הולכים הביתה בסופו של יום העבודה, אלא נשארים ללון במגורי העובדים באי. פעם בשבוע הם מקבלים יום חופשי, שאותו הם מבלים בדרך כלל באי מאלה הסמוך, האי הראשי. פעם בשנה הם מקבלים חופשה של שבועיים, ורק אז הם יכולים לראות את המשפחה.

גם השף המצוין של אתר הנופש, אלוויס אקמפה (Alwis Akampa), גבר גדל קומה וחייכני, גר במגורי העובדים שבאי. משפחתו נמצאת בסרילנקה, והוא יכול לראותם רק פעמיים בשנה, בכל פעם לשבוע. הודות למיני איי-פד, הוא מסוגל לתקשר עם אשתו ועם בתו הקטנה. נימת עצב נשמעה בקולו כשסיפר איך הוא מחמיץ את החוויה של גידול בתו.

השף המצוין הזה ממש יצא מגדרו כדי לסייע לנו, כצמחונים שאינם יכולים ליהנות מהמבחר בחדר האוכל הראשי או במסעדה מקומית. המבחר הצמחוני מוגבל מאוד, ולא היה לטעמנו. לבקשתנו, הגיע השף וישב איתנו כחצי שעה, שבמהלכה התעניין בכנות במה שאנחנו אוהבים לאכול. כבר בארוחה הבאה הוא לקח אותנו תחת חסותו, והכין במיוחד לבעלי ולי מעדנים צמחוניים כמו ניוקי תוצרת בית עם מגוון פטריות, צנוברים וירקות קלויים, מקושטים בגבעולי אספרגוס טריים, ושאר מנות צמחוניות עם הרבה דמיון, טעמים מדהימים וצורת הגשה אמנותית ממש. יחס אישי כמו זה לא קיבלנו בשום מקום.

עונש מלקות לנאנסת

המלדיביים הם אחת המדינות המובילות בעולם לא רק באתרי צלילה יפהפיים אלא גם בחוסר סובלנות דתית. תושבי המקום הם מוסלמים (מאז המאה ה-12; לפני כן היו בודהיסטים), ודתות אחרות הן מחוץ לחוק. אסור לחוקק חוק המנוגד לאסלאם. עם זאת, מכיוון שרוב התיירים באים מהמערב, חוגגים באתרי הנופש את החגים הנוצריים.

ב-2012 פרצה סערה עולמית בשל הרס מכוון של פסלי בודהה וחפצי אמנות בודהיסטיים והינדיים מהמאה השישית בידי קנאים מוסלמים מלדיבים, שביקשו לנתץ את העבר הלא מוסלמי. אסור להביא למלדיביים כתבי עת של דתות אחרות בכמות מסחרית. החשש ממסיונריות הוא גדול.

פעילה לזכויות נשים שפגשנו במקום סיפרה לנו על המאבק המתמשך בנושא, שלדבריה עדיין ארוך וקשה. במלדיביים מותר לגבר לשאת מספר נשים, ומעמדן של אלה נמוך ובעייתי. אחת הפרשות שפרסמו את הצד הזה של מדינת האיים הייתה פסק דין מפברואר 2013 לנערה שנאנסה - מאה מלקות ומאסר בית (בבית יתומים) של שמונה חודשים, בשל חלקה בקיום יחסי מין לפני הנישואים. התברר שאביה החורג אנס אותה, וגם גרם להריגת עוברה. האב לא נשפט. לדברי השופטים, ההרשעה אינה קשורה לאונס, אלה להתנהגותה המינית הבלתי חוקית של הנערה. הסיפור עורר סערה עולמית, ואפילו היווה איום על המשך התיירות למקום. גם הומוסקסואליות, אגב, היא מחוץ לחוק במלדיביים.

מרבית התיירים לא יחושו דבר מכל זה. באיים שהם רזורטים בכלל לא מרגישים שזאת מדינה מוסלמית. אנחנו עזבנו את האי מעט לפני חג המולד, והעובדים, מוסלמים ברובם, עמלו במרץ על קישוטים ועל יצירת אווירה חגיגית שתשמח את אורחיהם הנוצרים. גם ישראלים מתקבלים במלדיבים בשמחה ובכבוד, ואפילו לא צריכים ויזה.

התיירות היא ענף מרכזי, והרשויות מוכנות לעשות הכול כדי שהם יחושו בנוח. ואכן, הנופשים חשים בנוח. על אף כל האמור לעיל, זה אולי המקום היפה והכיפי ביותר שהייתי בו אי פעם, וטיילתי לא מעט. בין אם מתכננים לנוח וליהנות מטיפולי ספא ומארוחות גורמה, ובין אם צוללים ומשנרקלים (יש אפילו אפשרות להצטרף לטיול בצוללת, לצפייה בשוניות ובכרישים), מובטחת שהות מפנקת ברמה שלא מוצאים במקומות רבים בעולם.

המלדיביים, תעודת זהות

הרפובליקה משתרעת על 26 אטולים, רכסים געשיים תת-מימיים, המסודרים בשתי שורות בכיוון צפון-דרום. אורכם הכולל הוא 960 קילומטרים, כאשר הלוע של כל הר געש הוא הלגונה הכחולה שבאטול, והבליטות הקטנות שעל הלוע הם האיים. גובה הקרקע הממוצע הוא מטר וחצי, כאשר המקום הגבוה ביותר הוא 2.5 מטרים. כשעומדים על אי שטוח כזה, קשה להאמין שנמצאים על פסגה של הר געש תת-מימי, וממש על פי הלוע. עקב התחממות כדור הארץ נמצאת המדינה בסכנת הצפה תמידית.

בסך-הכול יש 1,192 איים, המתפרסים על שטח של תשעים אלף קילומטרים רבועים. מתוכם רק 192 מיושבים. כ-350 אלף איש חיים ברפובליקה, כשליש מהם באי הראשי, מאלה, Male, שהוא הצפוף מכולם ומשמש גם כמרכז השלטוני. חלק מהאיים משמשים כאתרי נופש, אחרים פשוט שוממים מאדם. הרפובליקה המלדיבית קיבלה עצמאות מבריטניה ב-1965. 90% מהכנסות המדינה מגיעות ממסים על יבוא וממסים על תיירות. לאזרחים אין מס על הכנסה מעבודה.

מידע מעשי

איך מגיעים: הדרך הנוחה והזולה להגיע מהארץ היא בטיסה של טורקיש איירליינס. מומלץ לבדוק גם עם חברות תעופה אחרות. ההגעה לאיים הקרובים היא בסירה מהירה. אל המרוחקים יותר מגיעים במטוס אמפיבי (שנוחת על המים), דבר המייקר את החופשה לא מעט.

מתי: במלדיביים הטמפרטורות נעימות כל השנה, בין 25 ל-32 מעלות צלסיוס. העונה הגשומה היא בין אפריל לאוקטובר. העונה היבשה בין נובמבר לסוף מארס. גם בעונה היבשה עלול לרדת מעט גשם.

מחירים: לא זול. יש הבדלים לא קטנים במחיר בהתאם לעונה ולסוג החדר. כדאי לבדוק.

המלצה: זאת הפעם השניה שאני מגיעה למלדיבים, ואכן יש הבדלים אדירים בין אי לאי, ובין רזורט לרזורט. אחרי תחקיר והתנסות אישית, אני ממליצה בחום על אי שכולו אתר נופש אחד: Adaaran Prestige Vadoo.

אינטרנט: www.adaaran.com/prestigevadoo

www.visitmaldives.com/en http

עוד כתבות

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה