גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכר עבודה של רו"ח בישראל - חמישית מאשר במערב

חברות ישראליות כמו שטראוס וקבוצת דלק משלמות לרואי חשבון בשווייץ או ארה"ב עד 1,158 שקל לשעה - ובישראל הן משלמות 230-244 שקל בלבד ■ כך נוצר מצב בו רו"ח בישראל מקבלים שכר-טרחה כמו בפולין או בסרביה

"כשקבוצת שטראוס שוכרת את שירותיה של פירמת רואי חשבון בשווייץ, היא משלמת 900 שקל לשעת עבודה של רואה החשבון שלה בממוצע; בבריטניה היא משלמת 447 שקל; וברוסיה 415 שקל. וכמה היא משלמת עבור שעת עבודה של רואה חשבון בישראל? 230 שקל בלבד - סכום דומה לזה שהיא תשלם ברומניה (232) ופחות ממה שהיא משלמת בסרביה (263) ואפילו בפולין (277).

לקבוצת דלק עולה שעת עבודה של רואה חשבון בארה"ב 1,158 שקל; בהולנד ובבריטניה היא תשלם כ-650 שקל; אך בישראל היא משלמת רק 244 שקל. אפריקה ישראל משלמת בארצות-הברית 833 לשעת עבודה של רואה חשבון, בעוד שבישראל היא משלמת רק 154 שקל. גם קבוצת אלרוב נדל"ן "חוסכת" על רואי החשבון בארץ: בעוד היא משלמת 1,076 שקל על שעת עבודה של רואה חשבון בשווייץ, וכמחצית הסכום בצרפת; בישראל היא משלמת רק 100 שקל לשעת עבודה.

הנתונים הללו, ונתונים נוספים - המחזקים את טענותיהם של רואי החשבון על כך שקיימת ירידה מתמדת בשכר-הטרחה שלהם, וכי שכרם נמוך משמעותית בהשוואה למדינות מתוקנות בעולם - נחשפים במסגרת סקר שערך רו"ח שלומי שוב על תעריפי שכר-טרחתם של רואי החשבון בארץ בהשוואה לעולם, המתפרסם לראשונה ב"גלובס".

הסקר הוצג לאחרונה במסגרת ישיבת "פורום שווי הוגן", בראשות פרופ' אמיר ברנע, הדיקן המייסד של בית-הספר למינהל עסקים במרכז הבינתחומי הרצליה, ורו"ח שלומי שוב, סגן דיקן (חשבונאות), שעסק ב"השפעת הירידה בשכר-הטרחה של רואי חשבון על איכות המידע בשוק ההון".

ההשוואה הבינלאומית נערכה באמצעות הדיווחים של חברות ישראליות בעלות פעילות בינלאומית על שכר רואה חשבון-מבקר במדינות בהן מתקיימת הפעילות. בהתאם להשוואה זו עולה כי שכר-הטרחה בישראל קרוב למדינות מזרח אירופה, כמו רומניה, פולין וסרביה.

להבדיל, שכר-הטרחה השעתי בארה"ב לכל הפחות כפול מזה של ישראל, והפער מגיע לעיתים גם עד ליותר מפי 5. במדינות אירופאיות כמו שווייץ, גרמניה ובריטניה, שכר-הטרחה הוא לפחות כפול מאשר זה בישראל.

במסגרת הדיון בפורום השווי ההוגן, הסביר רו"ח שלומי שוב כי הפערים אינם נובעים משוני במהות השירותים הנדרשים מרואי החשבון או הבדלים בין פירמות רואי החשבון.

לדבריו, "מכיוון שאנחנו מדברים על אותו סוג של חברות בעלות פעילות בינלאומית, כמו שטראוס לדוגמה, ומדובר על אותם משרדי ראיית חשבון - KPMG ישראל ולונדון, למשל - התוצאה מעלה כל מיני שאלות - מה המקור שלה, האם יש לה השפעה על איכות הביקורת המתבצעת, והאם יש לה השפעה על איכות המידע שמגיע לשוק ההון".

יותר שעות, פחות כסף

מהסקר עולה עוד כי שכר-הטרחה הממוצע לשעת עבודת רואה חשבון ב-2013 בעת מתן שירות לחברות תל-אביב 100 הסתכם בכ-208 שקל, כאשר לגודל של החברות יש השפעה על שכר-הטרחה - בעוד שבקרב חברות במדד תל-אביב 25 עומד שכר-הטרחה על 238 שקל לשעה, בחברות יתר 50 (50 המניות הראשונות לאחר מניות תל-אביב 100) שכר-הטרחה צונח ל-170 שקל לשעה.

הסקר מראה גם זחילה מטה של התעריפים בשנים האחרונות, שהמשיכה גם ב-2013. בקרב חברות מדד תל-אביב 100 עמד שכר-הטרחה הממוצע ב-2010 על סך של 217 שקל, הגבוה ב-4.1% מהשכר ב-2013; בקרב חברות תל-אביב 25 נרשמה דווקא עליה של 3.9% בשער, אך בקרב חברות יתר 50, נרשמה ירידה משמעותית של 10.4% בשכר השעתי בין 2010 ל-2013. וזאת, כאשר בהיקף שעות העבודה בגין תיק ביקורת נרשמה עליה של כ-12.3% באותן שנים (ב-2010 הסתכם היקף השעות בגין תיק ביקורת בכ-7,000 שעות, וב-2013 בכ-7,870 שעות).

לדברי רו"ח שוב, כי "חשוב להדגיש כי הירידה בתעריף הממוצע לשעה נעשית דווקא על רקע של מורכבות הולכת וגדלה של עבודת הביקורת. החשבונאות של ימינו היא הרבה יותר מורכבת מאשר בעבר ועולם העסקים גם כן הולך ונהיה מורכב יותר. כך לדוגמה, כל נושא הערכות השווי שנכנסו לדוחות הכספיים בשנים האחרונות. אין ספק שקשה יותר לבצע ביקורת של שווי הוגן מאשר ביקורת של עלות. לביקורת של שווי הוגן נדרשים עובדים מיומנים ומנוסים הרבה יותר, אשר אמורים להיות מתוגמלים יותר. כלומר, הביקורת הולכת לכיוון של שחיקה בשכר-הטרחה ולא להיפך כמו שהיינו מצפים. תוסיפו לכך גם את הרגולציה שהולכת וגדלה והאחריות על המבקר גדלה בעקבות כך, דבר שהיה אמור להביא לעלייה בשכר-הטרחה".

עוד לדברי שוב, "אחת מההשלכות של ביקורת לא איכותית היא הצגות מחדש משמעותיות (מצב שבו בעקבות טעויות מהותיות שהתגלו בדוחות הכספיים שפורסמו בעבר, הדוחות מתוקנים ומפורסמים מחדש לציבור - א' ל"ו). ראינו לאחרונה מספר הצגות מחדש משמעותיות במשק, אך מצד שני אני שם לב לאדישות של השוק בישראל לאותן הצגות מחדש, למעט במקרים מאוד משמעותיים. המשמעות היא שאנחנו בדרך-כלל לא רואים תזוזות של מחירי המניה בעקבות הצגות מחדש כתוצאה מאובדן אמון של שוק ההון בהנהלות. אם היו קורים אותם מקרים בשוק האמריקאי, אני חושב שהתוצאה הייתה אחרת לגמרי. יכול להיות שזה קשור לאכיפה ולמערכת השכר והעונש של השוק הישראלי".

הסקר שנערך אינו כולל את שכר-הטרחה שמשלמים הבנקים לרואי החשבון, כיוון שאלה לא מפרסמים את שכר-הטרחה לשעה. ואולם לדברי רו"ח שוב, משיחות שערך עם בכירים בתחום הבנקאות, שכר-הטרחה גבוה יותר מהממוצע בקרב החברות, ועומד על כ-260-300 שקל לשעה בממוצע.

"הפניקס מושכת השכר למטה"

ניתוח נוסף שנערך בסקר מראה כי יש השפעה לתחום בו נערכת הביקורת. כך, לדוגמה, בתחום הביטוח שכר-הטרחה הממוצע בחמש חברות הביטוח הגדולות עומד על 202 שקל בלבד, וב-2013 נרשמה ירידה בשכר-הטרחה לשעה: נמצא כי ב"כלל ביטוח" השכר הממוצע לשעה ב-2012 היה 217 שקל, וב-2013 היה 178 שקל בלבד; ב-2011 היה השכר השעתי הממוצע ששולם בהראל 240 שקל וב-2013 - 205 שקל בלבד.

"הירידה בשכר-הטרחה בחברות הביטוח מתרחשת על רקע העובדה שהתעריפים בפניקס נמוכים במיוחד. כך לדוגמה, התעריף של הפניקס ב-2013 הסתכם ב-156 שקל בלבד. ניתן לכאורה לראות שהפניקס מושכת את שכר-הטרחה כלפי מטה", הסביר רו"ח שוב.

גם בענפים נוספים נרשמה ירידה בשכר המשולם לרואי החשבון לשעה. בענף התעשייה ומסחר עמד שכר-הטרחה לשעה על 226 שקל ב-2010, אך ב-2013 הוא ירד ל-201 שקל; בענף הנדל"ן והבינוי ירד השכר מ-197 שקל ל-188 שקל; בענף ההשקעה ואחזקות ירד השכר מ-190 שקל ל-158 שקל; ובענף חיפושי הנפט ירד השכר תוך 3 שנים מ-203 שקל ל-169 שקל.

במסגרת הדיון בממצאי הסקר עלתה השאלה מה הפתרון לשחיקת השכר, והאם בכלל יש מקום להתערבות רגולטורית או חקיקתית? בארה"ב, למשל, ועדת הביקורת בחברה היא זו שאמונה על מינוי וקביעת שכר-הטרחה של רואי החשבון. בישראל, לעומת זאת, הסמכות הסופית נתונה בידי האסיפה הכללית של בעלי המניות.

"רואים בביקורת נטל"

האם מתן הכוח הבלעדי בנושא של מינוי וקביעת שכר-טרחה לוועדת הביקורת יביא לאיזשהו שינוי? לדברי שוב, "הבעיה הרבה יותר עמוקה, ובמצב הנוכחי, כפי שראינו לא מעט בשנים האחרונות, ברגע שבעלי השליטה ומנהלים לא מכירים בחשיבות הביקורת ורואים בה כנטל, אזי לא בטוח שזה יביא לשינוי. צריך להוסיף לכך גם את בעיות הממשל התאגידי שאנו חווים בישראל. הדח"צים, כמו גם בעלי השליטה, לא יבינו את החשיבות של הביקורת עד שהצרכנים של המידע בדוחות בשוק ההון לא ידרשו אותה, וכאן טמונה הבעיה".

לדברי רו"ח יזהר קנה, מנהל פירמת רואי החשבון פאהן-קנה, המשתתף אף הוא בפורום שווי הוגן, "קיימת תופעה מובהקת ומסוכנת, להבנתי, לפיה שכר-הטרחה לרואה חשבון במשק הישראלי משולם ביחס הפוך לסיכון. בגופים ציבוריים גדולים (כולל גופי ממשלה כגון חברות ממשלתיות) שכר-הטרחה הינו הגבוה ביותר; בגופים פרטיים רבים - שכר-טרחה נמוך יותר, אבל סביר; ואילו בחברות הציבוריות (למעט הדואליות) שכר-הטרחה הינו הנמוך ביותר והינו בלתי סביר. הגענו למצב מגוחך, לפיו שתי חברות 'זהות' - ציבורית ולא ציבורית - יתכן מאוד ששכר-הטרחה בציבורית יהיה נמוך יותר, למרות הסיכון והמורכבות".

לדברי נשיא לשכת רואי החשבון, דודי גולדברג, הפועל מזה שנים לטיפול בבעיית שכר-הטרחה הנשחק של רואי החשבון, "בישראל קיימת בעיה חריפה של שכר-טרחה נמוך יחסית שמשולם לרואי חשבון מבקרים. לכאורה, שכר-הטרחה שמשולם בישראל זהה לזה באירופה, אלא ששם מדובר באירו, וכאן בשקלים. בשורה התחתונה השכר באירופה גבוה פי 4-5 מישראל.

"לצערי, בשל החוק של הממונה על ההגבלים, לשכת רואי החשבון לא יכולה לקבוע רף מינימום לשכר-טרחה, והתחרות הקיימת מובילה למגמת הירידה בשכר-הטרחה. אני מצפה מרשות ניירות ערך לתת את דעתה בכל המקרים בהם שכר-הטרחה שמשולם לרואי חשבון בביקורות של חברות ציבוריות אינו סביר ואינו הגיוני. זו יכולה להיות תרומתה של הרשות לעצירת ההידרדרות בשכר-הטרחה".

שכר בגין ביקורת

השוואה בינלאומית

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

הוא עורך דין צמרת, היא תעשיינית מצליחה, עכשיו השותפות ביניהם נחשפת

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר