גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכרז של הסוכנות היהודית עלול לפגוע בעולים מאתיופיה

הסוכנות היהודית מממשת נכסים ומוציאה מכרז לקרקע ל-224 דירות במחיר מינימום של 295 מיליון שקל ביישוב היוקרתי מבשרת ציון - אבל מסתבר שעל הקרקע פעיל מרכז קליטה ובו 1,300 עולים מאתיופיה, שאין להם מושג לאן ילכו כשהקרקע תימכר ליזמים

בימים האחרונים פורסם מכרז ענק למכירת 93 מבנים במבשרת ציון, שכוללים בסך הכל 224 דירות בשטח כולל של 14 אלף מ"ר. את המכרז פרסמה החברה לניהול קופת התגמולים והפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית לארץ ישראל, שהיא בעלת הקרקע.

מדובר באחד המכרזים הגדולים שפורסמו בארץ בתקופה האחרונה, ועל פי תנאי המכרז, מחיר המינימום שבו נקבה בעלת הקרקע עומד על 250 מיליון שקל לא כולל מע"מ (295 מיליון כולל מע"מ). המכרז צפוי להיסגר בסוף חודש מאי ומי שמפרסם אותו ומטפל בפרטיו היא חברת השתתפויות בנכסים. גורמים שונים כבר רכשו את מסמכי המכרז, ול"גלובס" נודע שבין הרוכשים גם קבוצת רכישה בשם 'גל אמרלד' אשר מתגבשת בניהולו של רו"ח צבי רז.

קבוצת הרכישה כבר החלה לעניין רוכשים ולפרסם אומדן למחירי הדירות בפרויקט, מ-1.1 מיליון שקל לדירות 3 חדרים, 1.29 מיליון שקל לדירות 4 חדרים ו-1.42 מיליון שקל לדירות 5 חדרים, אולם המכרז מורכב יותר מהרושם המתקבל ממודעת הפרסום.

נכון להיום, בעלת הקרקע משכירה את השטח כולו לחברה פרטית בשם אנקופ גרופ אשר משכירה את השטח למשרד הקליטה ולסוכנות היהודית. הם מפעילים במקום מרכז קליטה המאוכלס כולו על ידי עולים מאתיופיה. עוד בטרם פורסם המכרז החלו דיירי מרכז הקליטה להביע חשש מפני המכירה הצפויה, ואף ערכו בשבועות האחרונים הפגנות. בשטח מתגוררות היום 400 משפחות ובסך הכל קרוב ל-1,300 איש. מפרסמי המכרז ביטלו בעקבות המחאה את סיור המציעים שהיה אמור להתקיים לאחרונה.

נציגי קבוצת הרכישה מסרו ל"גלובס" כי קיימת התעניינות גדולה בפרויקט והוסיפו: "המצב ידוע ואנחנו מניחים שיימצא פתרון. לחברה הפעילה במקום יש חוזה שמסתיים עד סוף השנה, ובכל מקרה המכרז פורסם ויוגשו הצעות. מי שיזכה בקרקע יוכל להמשיך בינתיים לקבל את דמי השכירות תמורת השימוש בשטח".

"אף עולה לא ייפגע"

בינתיים, בעוד העולים המתגוררים בשטח נמצאים במצב של חוסר ודאות, הגורמים האחרים הקשורים לעניין נמנעים מלנקוט עמדה.

מהסוכנות היהודית נמסר בתגובה כי: "אין כל מהלכים לשינוי הפעילות במרכז הקליטה במבשרת בחודשים הקרובים. אם יתקיימו בעתיד צעדים לשינוי הדפוס הקיים של מרכז הקליטה, ייעשה הדבר תוך רגישות מירבית, ומתוך שמירה והקפדה על צרכי העולים וזכויותיהם".

ממשרד הקליטה נמסר כי: "קרן התגמולים של הסוכנות היהודית, שהיא הבעלים של מרכז הקליטה במבשרת, פרסמה מכרז למכירת הקרקע שעליו יושב מרכז הקליטה, וזאת ללא שום התייעצות עם גורמי המקצוע במשרד העלייה והקליטה, אשר נודע להם על כך מפרסום בעיתון. מרכז הקליטה משמש זה שנים לקליטתם של עולים יוצאי אתיופיה, ומהווה עבורם בית ראשון שבו הם מסתגלים לחיים בישראל. פתרון זה ניתן על ידי ממשלת ישראל במחשבה כי על המדינה לספק לעולים 'נחיתה רכה'.

"משרד העלייה והקליטה, אשר מממן את הפעלת מרכז הקליטה, ומפעיל אותו באמצעות הסוכנות היהודית, ידאג כי אף עולה זכאי השוהה במרכז לא ייפגע ממכירת המבנים".

יו"ר ועדת העלייה והקליטה בכנסת, ח"כ יואל רזבובזוב: "כשהגיעו אלי תלונות הדיירים הבנתי שהעניין חמור מאוד. מצד אחד כ-440 משפחות עולים עלולות לאבד את מקום מגוריהן, ולצד זה הגיעו הקרקעות האלה לידי קופת התגמולים והפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית. דרושה בדיקה ובכוונתי לזמן את כל הגורמים הנוגעים בדבר לדיון בוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות כבר בימים הקרובים".

בחברה לניהול קופת התגמולים והפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית לארץ ישראל סרבו להתייחס לנושא.

איום: צו מניעה להקפאת המכרז

עו"ד חגי אדורם ממשרד אדורם ושות' מייצג חלק מדיירי מרכז הקליטה, ומזהיר כי ייתכן שהמכרז שיצא על הקרקע אינו תקין. לדבריו, "יש כמה שאלות בנוגע למכרז: האם הוא בכלל אפשרי בצורה הזו? האם התורמים שהעניקו את התקציב לבניית מרכז הקליטה נתנו את הסכמתם למהלך כזה כשמסרו את תרומתם? כל המשפחות במרכז הקליטה רוצות לדעת לאן יילכו לאחר שיימכר השטח וקשה להאמין שמי שישלם רבע מיליון שקל על הקרקע ימשיך להשכיר אותה למרכז קליטה. עד כה לא קיבלנו תשובות מספקות משום גורם מעורב".

במכתבים ששלח עו"ד אדורם לבעלי הקרקע, החברה לניהול קופת התגמולים והפנסיה של עובדי הסוכנות היהודית לארץ ישראל, ולסוכנות היהודית, מפורטות כל הטענות נגד מכירת השטח ומופיעה אף דרישה לעצור את הליך המכירה: "הנכם מתבקשים בזאת להקפיא את מכר המקרקעין - מרכז הקליטה, זאת עד להסדרה מחייבת (להבדיל מהבטחות נטולות תוקף משפטי) של מקומות מגורים ראויים והולמים למרשינו - תושבי מרכז הקליטה במבשרת ציון".

בסופו של המכתב אף מצהירים שולחיו כי לא יהססו לפנות לערכאות משפטיות, כפי שכתב עו"ד אדורם: "ננקוט את כל ההליכים החוקיים לדאגה לדיירי המתחם ואנחנו שוקלים בכובד ראש את המשך הפעילות". אחת מהפעולות עליהן מדבר עו"ד אדורם היא פנייה לבית משפט והוצאת צו מניעה שעלול לעכב את תהליך המכרז.

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות