גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רכזי השמה מהגיהינום

שלושה טיפוסים של רכזי השמה שאינכם רוצים שיטפלו בכם

תחום הגיוס מעולם לא הצטיין בתדמית של מצוינות ומקצוענות. אנשי ההשמה נתונים ללחץ בלתי נתפס, ולא כולם מסוגלים לעמוד בו ולהישאר מספיק רגישים, מקצועיים, ויעילים. הנה שלושה טיפוסים של רכזי השמה שאינכם רוצים שיטפלו בכם, ולבסוף - המלצות לרכז ההשמה השאפתן.

סיר לחץ

ישנם רכזי השמה שנתפסים על ידי המועמדים כאנשי מכירות סוג ז'. חלקלקים, מרפקנים, שהדבר האחרון שמעניין אותם הוא המועמד. הם רוצים למכור, לסגור עסקה, ולהמשיך הלאה לעסקה הבאה. כך הם נמדדים ומתוגמלים בעצמם.

כדי לעשות זאת, הם ישאירו למועמדים שלוש הודעות במשיבון, ישלחו שלושה מיילים בשעה, וימכרו להם את המשרה בשכנועים, שבחים ותיאורים מוגזמים שרחוקים מהמציאות. לא משנה להם שהיא לא לגמרי מתאימה לצרכים וליכולות של המועמד, ופחות מעניין אותם שהגיוס יתגלה ככושל כעבור זמן מה בגזרת החברה המגייסת. הם להוטים למכור מועמדים לחברות וחברות למועמדים, ולסמן "וי". יש להם דרך יעילה לשכנע מועמדים להיענות למשרות שלא היו מעלים על דעתם לקבל, הם מסוגלים לשכנע מומחים ובכירים להחליף תפקיד, והאבסורד הוא שהם נחשבים בזכות זאת למובילים בחברת הגיוס שבה הם מועסקים.

זה נכון, רכזי השמה אמורים להצטיין בשכנוע, בתקשורת בין-אישית, במכירה, אבל עליהם להיות קודם כל חוקרים טובים ומדויקים ויועצים קשובים, ורק אחר כך אנשי מכירות (הלא גם לחברת ההשמה ייפגע המוניטין כשעסקאותיה יתבררו ככישלון). המועמדים, מצדם, צריכים לעמוד איתנים מול הלחץ הזה, ולא להיענות להצעות עבודה שלא מתאימות להם ושהם לא ממש רוצים.

אף ארוך מדי

כשיועץ השמה מתקשר למועמד, יש לו לגיטימציה לנהל עמו שיחה לא רשמית וחסרת דיסטנס, כמתרחש פעמים רבות גם בראיונות טלפוניים. יועץ ההשמה מצייר עצמו כמעין חבר של המועמד, שילווה אותו באופן אישי וצמוד עד שיגיע ליעדו ותימצא לו עבודה.

להבדיל ממתווכים אחרים, למשל מתחום הנדל"ן, איש ההשמה נתפס כאלטרואיסט בעיני המועמד. הוא לא גובה תשלום, ומבין כולם הוא גם הנחמד שעושה בשביל המועמד את העבודה הקשה. זה לא שהמועמד לא יודע שזו עבודתו ושהוא מתוגמל על כל גיוס, אבל בעודו מובטל, מבולבל, חסר ודאות וביטחון כלכלי ותעסוקתי, איש ההשמה הנחמד מספק מעט חמלה ויחס אישי מעודד.

הבעיה היא שתחת המעטה החברי הזה, רכזי השמה רבים מרשים לעצמם לדחוף את אפם למקומות לא להם. הם שואלים שאלות אישיות מדי, ובצורה פחות סמויה מזו של המראיינים החודרים לפרטיותם של מועמדים. על הצבא שלא עשו, על הילדים שעדיין לא גדלו או על הרווקוּת הממושכת והמתמיהה. וזה כבר לא לעניין. החוקים למניעת אפליה צריכים להישמר - לא רק על ידי אנשי הגיוס בחברות המגייסות, אלא גם על ידי רכזי ההשמה.

חוסר יעילות

אנשי השמה רבים לא מספקים את המידע הדרוש והמספק למועמד, וגם כשהם מספקים מידע - הם מתמקדים בשכר ובתגמולים ולא נוגעים כלל באפשרויות הצמיחה, ההכשרה והקידום.

ישנם גם כאלה שאינם שולטים מספיק ברזי העולם המקצועי של מועמדיהם, ולכן לא מספיק מבינים את יכולות המועמד, את צרכי המשרה, ואת הדרך לעשות את ההתאמה הנכונה. מועמדים שפוגשים אותם מבחינים בכך, ומתוסכלים מחוסר המקצועיות שלהם. זו אחת הסיבות לכך שפעמים רבות הבטחות ומאמצים במסגרת התהליך הארוך לא נושאות שום פרי בפרק זמן סביר. סיבות אחרות הן חוסר זמינותם של אנשי השמה למועמדים, והיעדר קשב אמיתי והתעמקות בציפיותיו של המועמד.

לבסוף, ישנם רכזי השמה שלא מקפידים על שמירת על הדיסקרטיות כנדרש. בין עיסוקי האדמיניסטרציה, המכירות, ויצירת הקשר עם המועמדים והלקוחות - החברות המגייסות - קורה ש"מתפלק" להם. פשלה קטנה מבחינתם, סיבוך גדול ומורכב מבחינת המועמד שהופך לקורבן.

רכז ההשמה השאפתן - קווים לדמותו

עובד עם החברות הטובות ביותר: רכז השמה שעובד עם החברות הטובות והנחשקות. פעמים רבות, בזכות הקשר ההדוק עמן, הוא זוכה לזכות ראשונים לגבי משרות ותפקידים טובים, כולל מידע מלא ומספק אודותיהם.

יודע להקשיב: היכולת להקשיב למועמד היא קריטית לגיוס מוצלח. רכז השמה יעיל שואל את המועמד שאלות פתוחות ומעמיקות - אם כי לא חטטניות מדי - ומקשיב לתשובותיו עד להבנה אמיתית של העדפותיו ומטרותיו.

יוצר קשר כן וברור: רכז השמה טוב יציג את עצמו בצורה מאוד ברורה, יסביר אילו חברות הוא מייצג, מה הוא יכול ולא יכול לעשות למען המועמד, מהן שעות העבודה שלו, ועוד. יהיה לו מידע מלא על החברות שהוא עובד עמן, והוא ייתן למועמד הערכה כנה של סיכוייו למול כל משרה. הוא יהיה זמין למועמד, יחזור אליו כדי לעדכנו כמובטח, ישמור עמו על קשר פעיל גם אם התהליך עמו אורך זמן רב יותר, ויישאר דיסקרטי לאורכו.

יודע להרפות: במקום להשתמש בטריקים ובשכנועים שגורמים למועמד להיענות לתפקיד המוצע לו, רכז השמה טוב יודע מתי להרפות ולאפשר למועמד לקבל את ההחלטה בכוחות עצמו, וזאת בלי להלחיצו.

מבין עניין: אין מנוס מכך - רכז השמה לעניין צריך לדעת כמה שיותר על התחום שאליו הוא מגייס, ולהכיר באופן מקצועי ומעמיק את צרכי הלקוח והמשרה שבה הוא מטפל.


  • יעל מהודר היא יועצת ארגונית. מאמריה מבוססים על הידע והניסיון שרכשה בתהליכי ייעוץ ופיתוח מנהלים בארגוני הייטק ותעשייה, ולאנשים פרטיים. המאמרים מיועדים להעשרה, אינם תחליף לייעוץ מקצועי ואישי המתאים למידותיו של כל אדם ואדם, ואין להתייחס אליהם ככאלה. פרטי הסיפורים האישיים טושטשו לשמירת פרטיות מושאיהם. פניות ליעל מהודר אפשר לשלוח לדוא"ל yaelmehoudar@gmail.com, ואפשר לפנות אליה גם בפייסבוק.

עוד כתבות

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס ח'ליל אל-חיה קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר