גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כשלים ביוזמת רשות החברות לייסד "נבחרת דירקטורים"

יש לשפר את איכות המינויים לדירקטוריונים בחברות הממשלתיות ואת עצמאות הדירקטורים, אך יש לעשות כן באופן סדור ומושכל במהלך חקיקתי

היוזמה של רשות החברות הממשלתיות לייסד "נבחרת דירקטורים" הוצגה כניסיון להפסקת המינויים הפוליטיים לדירקטוריונים של החברות הממשלתיות, תוך כוונה לשיפור טוהר המידות בנדון.

היעד של ביצוע מינויים על יסוד כישורים ולא קשרים הוא כמובן מבורך וראוי. עם זאת, מי שטרח לקרוא ולהפנים את נוהלי האיתור שנקבעו - להבדיל ממסע יחסי הציבור שנוהל ליוזמה זו - יכול היה להיווכח חיש-קל בכשלים העמוקים הטמונים ביוזמה, כשלים המאפיינים גם תהליכי מינויים אחרים לתפקידים ציבוריים.

לשם כך, די היה לקרוא את ההסתייגות שהופיעה בנוהל האיתור, ולפיה היכללות ברשימת הדירקטורים אינה מבטיחה מינוי בפועל בחברה כלשהי, וכי הסמכות לבצע מינויים נותרה בידי השרים הרלבנטיים, לפי שיקול-דעתם.

הסתייגות זו עדיין לא הבהירה באופן פוזיטיבי כי השרים יהיו רשאים למנות דירקטורים שאינם מופיעים כלל ברשימה; אולם בהמשך, באחד ה"סעיפים הקטנים" צוין כי השרים יהיו רשאים למנות מועמדים "שלא לפי נוהל זה". מי שעיין בכך היטב יכול היה להבין כי בהיעדר שינויי חקיקה, התוכנית לשינוי תהליכי המינויים לדירקטוריונים תלויה על בלימה, וכי יש לשקול היטב אם קיים טעם לטרוח ולהגיש מועמדות.

לא ייפלא, אם כן, כי המשנה ליועץ המשפטי לממשלה לעניינים כלכליים, עו"ד אבי ליכט, הבהיר לאחרונה כי הסמכות על-פי החוק אכן נותרה בידי השרים (השר המופקד על החברה הממשלתית הנתונה ושר האוצר יחדיו), כך שמבחינה משפטית צדק שר התחבורה ישראל כ"ץ בהתנגדותו לכך שייכפה עליו מינוי של מי שנמצא דווקא ברשימה הנדונה. שר האוצר יאיר לפיד הגיב בהצהרה כי יתנגד למינויו של אדם שאינו מופיע ברשימה, דבר העלול ליצור קיפאון במינויים.

טרם המשך הדברים אבהיר, למען הסדר והגילוי הנאות, כי לא הגשתי מועמדות להיכלל ברשימת הדירקטורים, וגם קרובים לי לא עשו כן.

הליך בחירה תמוה ומעורר שאלות

אין זה ברור מה הניע את יוזמי התוכנית לצאת לדרך ללא גיבוי חקיקתי הולם. ניתן להניח כי הם קיוו כי השרים הממנים דירקטורים יחששו מתהודה ציבורית שלילית אם הם יתעלמו מהרשימה.

ייתכן כי יוזמי התוכנית הניחו גם ששינויי חקיקה אינם ריאליים, ולא יתאפשרו. עם זאת, הם בוודאי הבינו היטב כי קיים קושי ניכר במהלך. קושי זה לא הודגש באופן כלשהו במהלך הקמפיין התקשורתי שהתנהל. הקמפיין הבטיח רפורמה, וגרם לציבור להאמין כי מי שיימצאו ראויים להופיע ברשימה יתמנו לדירקטורים.

לתחושה זו תרמה גם העובדה כי על-פי התוכנית, רשות החברות מציעה מועמדים מסוימים לתפקידים מוגדרים, בחברה ממשלתית קונקרטית. רק מעטים עיינו היטב בתנאים, ויש להניח כי גם מי ששם לב להסתייגות שלפיה סמכות המינוי נותרה בידי השרים, ראה אותה, לאור הקמפיין התקשורתי שהתנהל, כ"זהירות משפטית טכנית" גרידא, או כאמירה המכוונת לכך שאמנם אין ודאות כי כל מי שיופיע ברשימה יתמנה, אך הרשימה תהא בוודאי המאגר שממנו יתמנו דירקטורים.

כפי שפורסם, כ-17,000 (!) בני אדם הגישו מועמדות. מסתבר כי רובם הכמעט מוחלט עמל לשווא לשם יצירת סיכוי למינוי. גם הטענות וההסברים שהועלו כאילו ההשתתפות בתהליך האיתור אינה כרוכה בטרחה אינם מדויקים.

מילוי השאלון דרש השקעה ניכרת של זמן לצורך הכנת תולדות חיים, שחזור נתוני עבר, איסוף מסמכים - ובעיקר גיוס בני אדם אשר יהיו נכונים לשמש כממליצים אם הרשות תפנה אליהם, דבר הכרוך במחיר נפשי לא מבוטל. זאת, בנוסף להשקעה בראיונות, לגבי מועמדים אשר זומנו אליהן.

אני מניח כי אילו מגישי המועמדות היו ערים לכך שסמכות המינוי של השרים נותרה כפי שהייתה, הרוב המוחלט היו נמנעים מהגשת מועמדות, בהינתן ניסיון העבר לגבי סיכויים להימנות לדירקטורים.

הליך הבחירה גופו תמוה לא פחות. נפלא הדבר כיצד רשות החברות הממשלתיות הצליחה בתוך מספר שבועות לבחור כ-150 איש מתוך מספר עצום של כ-17,000 איש. אמנם נמסר כי כמה אלפים נפסלו על הסף עקב אי-עמידה בתנאים המוקדמים. אולם כיצד בוצעה ההחלטה לגבי אלפים רבים נוספים?

גם אם נקבעו מראש קריטריונים מסוימים לעניין ניסיון ניהולי, השכלה וכיו"ב, כיצד בוצעה ההערכה האינדיבידואלית והניקוד של כל מועמד? כיצד שוקללו תכונותיו? מי בדיוק ביצע את ההערכה ומה הם כישוריו להערכה מוצלחת? האם הערכת כל מועמד בוצעה על-ידי אדם אחד או על-ידי צוות? האם הייתה אחידות בתהליך ההערכה בין המעריכים השונים? כמה דקות (ואולי שניות) הוקדשו לכל מועמד, מתוך כמות עצומה זו של מועמדים? האם נוהלו פרוטוקולים של תהליך ההערכה האינדיבידואלי?

יצוין כי רשות החברות מבקשת לקבוע כי שיבוץ אדם ברשימה זו, ב"נבחרת" יהיה שיקול מכריע ובלעדי במינוי אדם כדירקטור.

פגיעה באמון הציבור במינויים שלטוניים

אם כך הדבר, וההערכה הזו כה חשובה, היכן השקיפות של תהליך זה? לגבי תהליך המינוי של מועמדים לדירקטוריון בנק לאומי, על-ידי ועדת המניות של הבנק, קבע מבקר המדינה כי התהליך הבלתי שקוף היה פסול, וזאת כאשר היה מדובר שם בבחירה מתוך כמות של כ-100 מועמדים.

התמיהה לגבי תהליך הבחירה ל"נבחרת הדירקטורים" מתחזקת לאור הפרסומים כי רבים מבין המועמדים שנכללו ברשימה, הם בכירים לשעבר או בהווה של גופים עסקיים. אם כך אמנם הדבר, מה באשר לשאיפה לריענון השורות ולמתן הזדמנות שווה לבני אדם מוכשרים חדשים, תוך מימוש הזכות החוקתית לשוויון?

ניתן אך לקוות שתוצאתו של התהליך לא תהיה מתן גושפנקא למינוים החוזר של בעלי קשרים, שכישוריהם אינם עדיפים על פני אלה של מועמדים טובים אחרים, גם אם אין זו מגמתו של תהליך זה.

מקרה זה אינו הראשון וגם לא האחרון לקיום תהליכי מינוי בעייתיים, כגון, "איתור" מועמדים על-ידי "ועדות איתור" אשר לא אחת הכריעו מראש בעד מועמד מסוים, והופכים מועמדים מעולים אחרים ל"שקופים" ולניצבים בהצגה, אשר השתתפותם אך מעניקה תעודת כשרות לבחירה; כך הדבר לגבי מכרזים "תפורים", ועוד.

הקושי המיוחד ביוזמה ל"נבחרת דירקטורים" טמון בכך, שמהלך אשר מטרתו המוצהרת הייתה שינויו של המצב העגום בתחום המינויים נוהל ללא בסיס משפטי הולם, באופן חפוז ותוך פגיעה באלפים רבים של בני אדם אשר סמכו על הקמפיין התקשורתי, שביקש לשכנע אותם לשתף פעולה עם סוג של "פוליטיקה חדשה". נזקיו של תהליך זה עלולים להיות מרחיקי-לכת, בשל הפגיעה באמון הציבור במינויים שלטוניים בכללותם.

יצוין עוד כי הצהרתו של שר האוצר על כך שלא יסכים למנות לדירקטור אדם אשר אינו נכלל ב"נבחרת הדירקטורים" עומדת בניגוד לכללי המשפט המינהלי. רשות שלטונית אינה רשאית לכבול מראש את שיקול-דעתה, ועליה לשקול את כל הנתונים הרלבנטיים להחלטה. על שר האוצר לשקול באופן ענייני אם מועמד נתון שיוצע לו הוא ראוי. אין הוא זכאי לאטום עצמו מהערכה עניינית כזו. משעה שהופעה ברשימה של "נבחרת הדירקטורים" אינה תנאי למינוי, על-פי החוק, אין הופעה ברשימה כזו יכולה לשמש שיקול יחיד בהפעלת שיקול-דעתו של השר.

נוסף לכך ששר אינו חייב כיום למנות מנהלים מתוך הרשימה, הוא גם אינו רשאי להפוך את ההופעה בתוך הרשימה לשיקול יחיד למינוי. השר אינו רשאי להעביר את שיקול-דעתו בסוגיית המינויים לגורם אחר, מחוץ למשרדו - הגורמים שטיפלו באיתור דירקטורים ברשות החברות הממשלתיות.

אכן, לא יהיה זה מפתיע כלל ועיקר אם יימצאו מועמדים ראויים ביותר, שלא הגישו מועמדותם לרשימה, או שמועמדותם לא התקבלה. ברור לכולנו כי יש לשפר את איכות המינויים לדירקטוריונים ואת עצמאות הדירקטורים, אך יש לעשות כן באופן סדור ומושכל במהלך חקיקתי.

■ הכותב הוא פרופסור מן המניין בפקולטה למשפטים באוניברסיטת תל-אביב ויועץ במשרד עורכי הדין מיתר-ליקוורניק-גבע-לשם-טל.

עוד כתבות

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?