גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרנות הצליחו לייצב את יצרנית המל"טים אירונאוטיקס

הכנסות החברה, שבבעלות קרן הפרייבט אקוויטי ויולה וקרנות המנוף בראשית ו-KCPS, זינקו אשתקד בכ-30% ל-97 מיליון דולר ■ חוזים חדשים החלו להתקבל, וצבר ההזמנות עשוי להעביר את החברה לרווח משמעותי כבר ב-2014

בסוף שנת 2012 קיבלו השותפים בקרן ויולה פרייבט אקוויטי החלטת השקעה לא טריוויאלית. הקבוצה שייסד שלמה דברת, החליטה להשקיע 5 מיליון דולר ביצרנית המל"טים (מטוסים ללא טייס) והמוצרים הצבאיים אירונאוטיקס.

ויולה כבר השקיעה באירונאוטיקס בקיץ 2009, כשרכשה מניות בכורה ב-20 מיליון דולר לפי שווי גבוה משמעותית של 200 מיליון דולר, כך שמבחינת הקרן ההשקעה הנוספת בחברה הייתה בבחינת "לזרוק כסף טוב אחרי כסף רע". אירונאוטיקס, שעד אז נוהלה בידי מייסדה, אבי לאומי, נקלעה ב-2012 לקשיים תפעוליים ותזרימיים שהביאו אותה להפסד כבד, פיטורי עובדים ואי תשלום משכורות לאלה הנותרים, וכל זאת תוך שהיא מככבת בתקשורת בהקשרים לא מחמיאים.

שנה לאחר ביצוע אותה השקעה, הגיעו לידי "גלובס" התוצאות הכספיות של יצרנית המל"טים לשנת 2013, ואלה מלמדות כי בשנה החולפת קטנו הפסדי החברה, והיא עלתה על פסים של צמיחה. צבר ההזמנות העתידי של אירונאוטיקס יכול לאפשר לה להגיע לרווחיות משמעותית כבר בשנה הנוכחית, ובכך לאפשר לויולה - ולשתי קרנות המנוף שמושקעות בחברה לצידה, KCPS ובראשית - לשפר את התשואה על ההשקעה.

הכנסותיהן של כל החברות בקבוצת אירונאוטיקס עמדו בשנת 2013 על כ-97 מיליון דולר - עלייה של כ-31% לעומת שנת 2012. ההפסד הצטמצם משמעותית, ל-8 מיליון דולר, לאחר ששנה קודם לכן, בשנת המשבר, הפסידה החברה 27 מיליון דולר.

רוב ההפסד אשתקד, צריך לומר, היה ברבעון הראשון, עם השלמת תהליך הרה-ארגון בחברה, כשבהמשך השנה נרשם שיפור, כך שיתר הרבעונים הסתיימו באיזון או ברווח קל. צבר ההזמנות העתידי של אירונאוטיקס נאמד כיום בכ-150 מיליון דולר, ובקרנות מאמינים כי החברה תוכל לסיים את 2014 ברווח של מעל 10 מיליון דולר.

הגידול בהיקפי הפעילות הביא לבעיית הון חוזר בחברה, ועל מנת לאפשר לחברה לממש את הפרויקטים בהם זכתה, הזרימו בסוף 2013 שלוש הקרנות השולטות בחברה כ-4 מיליון דולר נוספים לקופתה. ההון העצמי של אירונאוטיקס הסתכם בסוף שנת 2013 בכ-13 מיליון דולר, ומכך ניתן ללמוד כי ללא ההסדר הפיננסי שנעשה בחברה, והזרמות ההון שבוצעו על ידי הקרנות, הייתה נקלעת החברה לגירעון בהון העצמי.

מנסיקה להתרסקות

אירונאוטיקס, שהוקמה ב-1998 על ידי אבי לאומי, מפתחת, מייצרת ומשווקת כלי טיס בלתי מאוישים קטנים ובינוניים לצבאות וגופים אזרחיים בעולם, ומשרדיה הראשיים נמצאים ביבנה. לאורך השנים הרחיבה אירונאוטיקס את תחומי פעילותה, ובבעלותה מספר חברות בנות שמפתחות ומייצרות שורה של מוצרי הגנה וביטחון נלווים, בהם פתרונות תקשורת (חברת קומטקט), מרעומים (חברת אוריון), אמצעים אלקטרו-אופטיים (קונטרופ), בלוני תצפית לשימושי מודיעין (חברת RT) ומוצרי ניווט מתקדמים (חברת אל סיאלו).

ההתרחבות העסקית של החברה הביאה את מחזור ההכנסות שלה בשנת 2010 לשיא של כ-160 מיליון דולר. אז היא נחשבה לחברה החמישית בגודלה בתעשייה הביטחונית בישראל, לאחר ארבע הגדולות (התעשייה האווירית, אלביט מערכות, רפא"ל ותע"ש).

אלא שב-2011 נרשמה ירידה משמעותית בהכנסות, ואירונאוטיקס סיימה את אותה השנה בהפסד. בנוסף, החברה נקלעה לסכסוך עם משרד הביטחון הפולני, שביטל הזמנת מל"טים מהחברה בהיקף של כ-30 מיליון דולר, בטענה שהחברה לא עמדה בלוחות הזמנים.

ב-2012 המשבר התעצם ואירונאוטיקס נאלצה לצמצם באופן משמעותי את מצבת עובדיה, כשפיטרה בסך הכל כ-150 עובדים במספר סבבים. על רקע הקשיים התזרימיים, החליטו הקרנות שהשקיעו בחברה לקחת את המושכות לידיהם בסוף אותה שנה. קרנות המנוף, KCPS ובראשית, שהעמידו לחברה הלוואות והון בהיקף כולל של 35 מיליון דולר שנה קודם, המירו בסוף 2012 את ההלוואות להון, וכמו ויולה, כל אחת מהן הזרימה לחברה 5 מיליון דולר.

מהלך זה הביא את שלוש הקרנות להחזקה של כ-75% ממניות החברה, כשיתר בעלי המניות הגדולים - בהם האחים אבי ואהרון (ז"ל) שקד ומספר משקיעים פרטיים ולאומי בתוכם - דוללו באופן משמעותי, מה שאפשר לקרנות להחליף את הדירקטוריון וצוות ההנהלה. כחלק מאותו רה-ארגון פרסו הבנקים פועלים ודיסקונט את חוב החברה לטווח ארוך יותר.

זכתה בחוזים חדשים

בתחילת 2013 מונה למנכ"ל באופן זמני אחד השותפים בקרנות ויולה, סמי תותח, שהחל לייצב את החברה, עד שבאוגוסט נכנס לתפקיד המנכ"ל של עמוס מתן, מבכירי חברת אלביט. המשימה העיקרית של ההנהלה החדשה הייתה לשקם את האמון מול הלקוחות, שחלקם לא קיבלו את המל"טים בזמן, או בתצורה שבה ביקשו אותם.

במהלך השנה החולפת, זכתה אירונאוטיקס במספר חוזים לאספקת המל"טים מתוצרתה - האורביטר והאירוסטאר - למספר מדינות, בהן תאילנד ופולין, וכן מדינות באפריקה. בנוסף לצמד המל"טים, לאירונאוטיקס ישנו כלי ייחודי בשם דומינייטור - מדובר במטוס אזרחי דו-מנועי, שבמפעל הייצור של החברה מוצאות ממנו כל המערכות המקוריות שלו, ובמקומן מותקנות בו מערכות מודיעין תצפית והפעלה מרחוק, כך שהוא הופך למעשה למל"ט.

לכלי זה יש מספר חסרונות, אולם הוא קל יותר לתחזוקה, והיתרון העיקרי שלו הוא שהוא יכול לבצע פעילות מודיעינית, במקום שבו הלקוח לא מעוניין שתהיה חתימה צבאית. במשך חמש השנים האחרונות הצליחה אירונאוטיקס למכור רק שעות טיסה של כלי זה, ובשנה החולפת היא הצליחה בפעם הראשונה למכור שתי מערכות כאלה, לאחד מגופי הביטחון במקסיקו.

על רקע הגידול בהיקפי הפעילות גם גייסה אירונאוטיקס בשנה החולפת כ-60 עובדים לחטיבת המל"ט, שמונה כיום כ-300 עובדים. ביחד עם החברות הבנות האחרות, כבר מועסקים בכלל החברה כ-700 עובדים.

מלבד העבודה השיווקית האינטנסיבית, החליטה הנהלת אירונאוטיקס למקד את תחומי פעילותה, ובמסגרת זו, הוחלט למכור בסוף השנה שעברה את חברת אל סיאלו לרפא"ל ולחברה אמריקנית בשם פייפורט, תמורת סכום לא ידוע. מדובר בחברה המפתחת טכנולוגיה ומוצרים פייבר-אופטיים לשימושי ניווט כלי טייס צבאיים ואזרחיים, שבשל היותה חברת מו"פ דורשת השקעות שוטפות משמעותיות. מאז שנרכשה ב-2007 היא הסבה לאירונאוטיקס הפסדים כבדים.

בעלי המניות של אירונאוטיקס

עוד כתבות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

אנשי הפדרציה ואנשי המרכז הרפואי לגליל (במרכז איציק שמולי)

הפדרציה היהודית של ניו יורק תורמת כ־40 מיליון שקל ליישובי הצפון

מאז תחילת המלחמה תמכה הפדרציה ביישובי קו העימות ביותר מ-300 מיליון שקל ● המנכ"ל בישראל, איציק שמולי: "יש תחושה שהצפון נשכח מאחור, והסיוע נועד להדגיש את מחויבותנו" ● ישראל מתגייסת

שלומית וייס / צילום: שלמה שהם

"חייבים להיות מהירים וגמישים יותר": העזיבה של הבכירה הישראלית והשינוי הארגוני באינטל

לפי מכתב שנשלח לעובדי החברה אמש נראה כי באינטל החליטו לאחד פעילויות בתחום הפיתוח ולהעביר את המשקל לפיתוח בתחום השרתים ובינה מלאכותית ● צעד זה הוביל בסופו של דבר להחלטתה של הישראלית הבכירה בחברה, שלומית וייס, לפרוש ממנה ● "עלינו להגביר את המהירות והגמישות בביצועים שלנו", נכתב במכתב

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מירב בן ארי, יש עתיד טוויטר, 23.5.21 / צילום: שלומי יוסף

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד של בן גביר חריג ביחס למקובל?

האם הרקע המקצועי של המפכ"ל המיועד אבשלום פלד הוא חריג? צללנו להיסטוריה ● המשרוקית של גלובס

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

חיקוי ירוד וזול: זהו הכטב"ם שאיראן שיגרה לעבר ישראל

שאהד 136 נחשב גם לחיקוי ירוד של המל"ט המתאבד הארופ, מתוצרת התעשייה האווירית, שלפי הערכות מחירו עומד על כ־700 אלף דולר ● לצורך ההשוואה, מחיר שאהד 136 מוערך בכ־30 אלף דולר בלבד

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

רשת הברחות מתוחכמת: איך המערב ינצח את הכטב"מים האיראניים?

בעקבות המתקפה על ישראל, בארה"ב מתכננים עיצומים חדשים על תוכנית כלי הטיס הבלתי מאוישים של איראן ● באירופה מצטרפים למהלך על מנת להיאבק בהתחמשות של מוסקבה דרך טהרן ולמנוע הסלמה במזרח התיכון ● לצעדים אלו תהיה משמעות, לפי מומחים, אך לא גדולה. הסיבה: סין ורוסיה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בוול סטריט; מחירי הנפט צללו בכ-3%

הנאסד"ק ירד ב-1.2% ● מדד הקאק עלה ב-0.6% ● ירידה במדד המחירים לצרכן בבריטניה, אך מעל הצפי ● יצרנית השבבים ההולנדית ASML יורדת ב-5% ●  ג'יי.פי. מורגן: "היסטורית, רכישת זהב לא מצדיקה את הסיכון" • מיקרוסופט תשקיע 1.5 מיליארד דולר בחברת ה-AI מאיחוד האמירויות • יו"ר הפד מודה: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות