גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקרנות הצליחו לייצב את יצרנית המל"טים אירונאוטיקס

הכנסות החברה, שבבעלות קרן הפרייבט אקוויטי ויולה וקרנות המנוף בראשית ו-KCPS, זינקו אשתקד בכ-30% ל-97 מיליון דולר ■ חוזים חדשים החלו להתקבל, וצבר ההזמנות עשוי להעביר את החברה לרווח משמעותי כבר ב-2014

בסוף שנת 2012 קיבלו השותפים בקרן ויולה פרייבט אקוויטי החלטת השקעה לא טריוויאלית. הקבוצה שייסד שלמה דברת, החליטה להשקיע 5 מיליון דולר ביצרנית המל"טים (מטוסים ללא טייס) והמוצרים הצבאיים אירונאוטיקס.

ויולה כבר השקיעה באירונאוטיקס בקיץ 2009, כשרכשה מניות בכורה ב-20 מיליון דולר לפי שווי גבוה משמעותית של 200 מיליון דולר, כך שמבחינת הקרן ההשקעה הנוספת בחברה הייתה בבחינת "לזרוק כסף טוב אחרי כסף רע". אירונאוטיקס, שעד אז נוהלה בידי מייסדה, אבי לאומי, נקלעה ב-2012 לקשיים תפעוליים ותזרימיים שהביאו אותה להפסד כבד, פיטורי עובדים ואי תשלום משכורות לאלה הנותרים, וכל זאת תוך שהיא מככבת בתקשורת בהקשרים לא מחמיאים.

שנה לאחר ביצוע אותה השקעה, הגיעו לידי "גלובס" התוצאות הכספיות של יצרנית המל"טים לשנת 2013, ואלה מלמדות כי בשנה החולפת קטנו הפסדי החברה, והיא עלתה על פסים של צמיחה. צבר ההזמנות העתידי של אירונאוטיקס יכול לאפשר לה להגיע לרווחיות משמעותית כבר בשנה הנוכחית, ובכך לאפשר לויולה - ולשתי קרנות המנוף שמושקעות בחברה לצידה, KCPS ובראשית - לשפר את התשואה על ההשקעה.

הכנסותיהן של כל החברות בקבוצת אירונאוטיקס עמדו בשנת 2013 על כ-97 מיליון דולר - עלייה של כ-31% לעומת שנת 2012. ההפסד הצטמצם משמעותית, ל-8 מיליון דולר, לאחר ששנה קודם לכן, בשנת המשבר, הפסידה החברה 27 מיליון דולר.

רוב ההפסד אשתקד, צריך לומר, היה ברבעון הראשון, עם השלמת תהליך הרה-ארגון בחברה, כשבהמשך השנה נרשם שיפור, כך שיתר הרבעונים הסתיימו באיזון או ברווח קל. צבר ההזמנות העתידי של אירונאוטיקס נאמד כיום בכ-150 מיליון דולר, ובקרנות מאמינים כי החברה תוכל לסיים את 2014 ברווח של מעל 10 מיליון דולר.

הגידול בהיקפי הפעילות הביא לבעיית הון חוזר בחברה, ועל מנת לאפשר לחברה לממש את הפרויקטים בהם זכתה, הזרימו בסוף 2013 שלוש הקרנות השולטות בחברה כ-4 מיליון דולר נוספים לקופתה. ההון העצמי של אירונאוטיקס הסתכם בסוף שנת 2013 בכ-13 מיליון דולר, ומכך ניתן ללמוד כי ללא ההסדר הפיננסי שנעשה בחברה, והזרמות ההון שבוצעו על ידי הקרנות, הייתה נקלעת החברה לגירעון בהון העצמי.

מנסיקה להתרסקות

אירונאוטיקס, שהוקמה ב-1998 על ידי אבי לאומי, מפתחת, מייצרת ומשווקת כלי טיס בלתי מאוישים קטנים ובינוניים לצבאות וגופים אזרחיים בעולם, ומשרדיה הראשיים נמצאים ביבנה. לאורך השנים הרחיבה אירונאוטיקס את תחומי פעילותה, ובבעלותה מספר חברות בנות שמפתחות ומייצרות שורה של מוצרי הגנה וביטחון נלווים, בהם פתרונות תקשורת (חברת קומטקט), מרעומים (חברת אוריון), אמצעים אלקטרו-אופטיים (קונטרופ), בלוני תצפית לשימושי מודיעין (חברת RT) ומוצרי ניווט מתקדמים (חברת אל סיאלו).

ההתרחבות העסקית של החברה הביאה את מחזור ההכנסות שלה בשנת 2010 לשיא של כ-160 מיליון דולר. אז היא נחשבה לחברה החמישית בגודלה בתעשייה הביטחונית בישראל, לאחר ארבע הגדולות (התעשייה האווירית, אלביט מערכות, רפא"ל ותע"ש).

אלא שב-2011 נרשמה ירידה משמעותית בהכנסות, ואירונאוטיקס סיימה את אותה השנה בהפסד. בנוסף, החברה נקלעה לסכסוך עם משרד הביטחון הפולני, שביטל הזמנת מל"טים מהחברה בהיקף של כ-30 מיליון דולר, בטענה שהחברה לא עמדה בלוחות הזמנים.

ב-2012 המשבר התעצם ואירונאוטיקס נאלצה לצמצם באופן משמעותי את מצבת עובדיה, כשפיטרה בסך הכל כ-150 עובדים במספר סבבים. על רקע הקשיים התזרימיים, החליטו הקרנות שהשקיעו בחברה לקחת את המושכות לידיהם בסוף אותה שנה. קרנות המנוף, KCPS ובראשית, שהעמידו לחברה הלוואות והון בהיקף כולל של 35 מיליון דולר שנה קודם, המירו בסוף 2012 את ההלוואות להון, וכמו ויולה, כל אחת מהן הזרימה לחברה 5 מיליון דולר.

מהלך זה הביא את שלוש הקרנות להחזקה של כ-75% ממניות החברה, כשיתר בעלי המניות הגדולים - בהם האחים אבי ואהרון (ז"ל) שקד ומספר משקיעים פרטיים ולאומי בתוכם - דוללו באופן משמעותי, מה שאפשר לקרנות להחליף את הדירקטוריון וצוות ההנהלה. כחלק מאותו רה-ארגון פרסו הבנקים פועלים ודיסקונט את חוב החברה לטווח ארוך יותר.

זכתה בחוזים חדשים

בתחילת 2013 מונה למנכ"ל באופן זמני אחד השותפים בקרנות ויולה, סמי תותח, שהחל לייצב את החברה, עד שבאוגוסט נכנס לתפקיד המנכ"ל של עמוס מתן, מבכירי חברת אלביט. המשימה העיקרית של ההנהלה החדשה הייתה לשקם את האמון מול הלקוחות, שחלקם לא קיבלו את המל"טים בזמן, או בתצורה שבה ביקשו אותם.

במהלך השנה החולפת, זכתה אירונאוטיקס במספר חוזים לאספקת המל"טים מתוצרתה - האורביטר והאירוסטאר - למספר מדינות, בהן תאילנד ופולין, וכן מדינות באפריקה. בנוסף לצמד המל"טים, לאירונאוטיקס ישנו כלי ייחודי בשם דומינייטור - מדובר במטוס אזרחי דו-מנועי, שבמפעל הייצור של החברה מוצאות ממנו כל המערכות המקוריות שלו, ובמקומן מותקנות בו מערכות מודיעין תצפית והפעלה מרחוק, כך שהוא הופך למעשה למל"ט.

לכלי זה יש מספר חסרונות, אולם הוא קל יותר לתחזוקה, והיתרון העיקרי שלו הוא שהוא יכול לבצע פעילות מודיעינית, במקום שבו הלקוח לא מעוניין שתהיה חתימה צבאית. במשך חמש השנים האחרונות הצליחה אירונאוטיקס למכור רק שעות טיסה של כלי זה, ובשנה החולפת היא הצליחה בפעם הראשונה למכור שתי מערכות כאלה, לאחד מגופי הביטחון במקסיקו.

על רקע הגידול בהיקפי הפעילות גם גייסה אירונאוטיקס בשנה החולפת כ-60 עובדים לחטיבת המל"ט, שמונה כיום כ-300 עובדים. ביחד עם החברות הבנות האחרות, כבר מועסקים בכלל החברה כ-700 עובדים.

מלבד העבודה השיווקית האינטנסיבית, החליטה הנהלת אירונאוטיקס למקד את תחומי פעילותה, ובמסגרת זו, הוחלט למכור בסוף השנה שעברה את חברת אל סיאלו לרפא"ל ולחברה אמריקנית בשם פייפורט, תמורת סכום לא ידוע. מדובר בחברה המפתחת טכנולוגיה ומוצרים פייבר-אופטיים לשימושי ניווט כלי טייס צבאיים ואזרחיים, שבשל היותה חברת מו"פ דורשת השקעות שוטפות משמעותיות. מאז שנרכשה ב-2007 היא הסבה לאירונאוטיקס הפסדים כבדים.

בעלי המניות של אירונאוטיקס

עוד כתבות

מוצרי חלב / צילום: איל יצהר

המשק עמוק בקרב על החלב, אבל המוצר הזה ממילא בירידה

שינוי בטעם, עלייה ברמת החיים ומחסור כרוני שוחקים את מעמדו של קרטון החלב המסורתי ● מנגד, הגבינות המיובאות מציגות ביקושי שיא, אף שהן יקרות במאות אחוזים מהעולם - מה שיוצר לחץ להגדלת המכסות הפטורות ממכס במטרה לבלום את התייקרותן

אייל שרצקי וניר שרצקי, סקוט ראסל ושלומי בן חיים / צילום: מורג ביטן, נייס, ג'ייפרוג

הישראלית שצללה בעקבות כלי AI חדש, וזו שהמריאה אחרי הדוחות

במדור השבועי של גלובס, בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט בסוף השבוע ● כלי חדש של חברת ה-AI אנתרופיק טלטל את חברות הסייבר - וג'יי פרוג צללה בכ-25% ● מנגד, נייס זינקה בכ-20%, אחרי שתוצאותיה הכספיות עקפו את תחזיות האנליסטים ● ואיתוראן עלתה לשיא של כל הזמנים

בודקים את המיתוס. עכבר וגבינה / צילום: Shutterstock

אל תציעו לחתול ולעכבר חלב ומוצריו

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: הדימוי של התזונה המועדפת על היריבים המרים נוצר מתנאי החקלאות והאחסון של ימים עבר

עופר זרף, מבעלי חברת יסודות איתנים / צילום: אולפני חובב

יזם הנדל"ן שמספר בגילוי לב: "לקוחות באים ובאים, ולא סוגרים"

עופר זרף, יו"ר דירקטוריון חברת יסודות איתנים הבונה פרויקטים רבים בצפון, מספר על המציאות הנוכחית בגבול עם לבנון: "חזרנו לבנות מיד עם הפסקת האש, אבל יש קשיים לא קטנים והכול לוקח יותר זמן" ● הוא דורש מהמדינה להתערב ומצהיר: "אין לי שום כוונה לשלם פיצוי לדיירים על איחורים"

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היסטוריה מחר בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף מחר לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים? / צילומים: Shutterstock, AP, עיצוב: טלי בוגדנובסקי

טראמפ חטף מכה, איך יושפעו השווקים?

בית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הנשיא טראמפ חרג מסמכותו, ועל כן מרבית המכסים הבינלאומיים שהטיל פסולים ● כעת, לא ברור מה יעלה בגורל 175 מיליארד דולר שכבר נגבו מיבואנים ● מה היו הטיעונים המרכזיים של השופטים, כיצד הגיב טראמפ ומה עלול להדאיג את השווקים?

מבצע ההעברה. 263 פילים הוסעו במשאיות כ–400 ק''מ / צילום: ap, Thoko Chikondi

עשרות הרוגים וציד בלתי חוקי: מבצע להצלת פילים באפריקה הסתיים באסון

פרויקט שימור טבע על הגבול בין זמביה למלאווי השתבש קשות ● ניסיון להקל את צפיפות הפילים הביא לרמיסתם של עשרות אנשים למוות, להריסה של גידולים בשווי 4.5 מיליון דולר ולהתעוררותו של ציד בלתי חוקי ● כך ניצת אחד הסכסוכים הקטלניים בין בני אנוש לחיות בר באפריקה זה עשורים

מה שהתקיים רק בראש העובד נעשה ממוסד / אילוסטרציה: Shutterstock

אנשים חוששים שה-AI תגזול את עבודתם, אבל היא כבר גוזלת את מה שיש להם בראש

השאלה אינה האם AI תחליף את העובדים - השאלה היא מי ישלוט בידע שהחברות אוספות מהם ● בעולם של בינה מלאכותית ארגונית, גם כשעובד עוזב את העבודה, הוא משאיר את הידע ואת הניסיון שלו מאחור - לבוט או למי שיחליף אותו, אם יהיה צורך במחליף בכלל

נתן שירות למוכרים וגם לקונים. האם המתווך זכאי לדמי תיווך?

בית המשפט קבע: פסיכולוגית תחויב ב־40 אלף שקל פיצוי לאחר שסיפקה הערכה שלילית על תובע מבלי לפגוש אותו ● השכנים טענו לירידת ערך בשל חריגות בנייה - אך ביהמ"ש קבע כי דווקא הם השתלטו על רכוש משותף, וחייב אותם בפיצוי ● מתווך שניהל ייצוג כפול לקונה ולמוכר ללא גילוי נשלל מזכאותו לדמי תיווך וחויב בהוצאות משפט ● 3 פסקי דין בשבוע

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

מטה בנק ישראל בירושלים / צילום: בר לביא

בניגוד לקונצנזוס: האנליסט שמעריך שבנק ישראל יוריד מחר את הריבית

למרות הערכות כי ריבית בנק ישראל תישאר מחר ללא שינוי, ישנן גם הערכות של אנליסטים בשוק הסבורים כי הריבית בכל זאת בדרך להורדה נוספת השבוע ל-3.75%

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

דמרי קונה מקבוצת ריאליטי שטח בעסקת ענק: המספרים ומי השותף

מדובר בקרקע בתל אביב שבה זכתה ריאליטי רק לפני כשלושה חודשים במכרז רמ"י וכעת מוכרת אותה ב-450 מיליון שקל - כ־100 מיליון שקל יותר • על הקרקע נמצאות עדיין כ־100 משפחות המתנגדות לפינוי המתוכנן

אייפון / צילום: Shutterstock

פשרה בפרשת האטת האייפונים: אפל צפויה לפצות לקוחות ב-10 מיליון שקל

בתביעה הייצוגית נטען כי אפל התקינה במכשירי האייפון, באמצעות עדכוני תוכנה, תוכנות שהאטו ושיבשו את פעולת המכשירים - וזאת באופן יזום ומתוכנן, ללא ידיעת המשתמשים וללא הסכמתם ● עוד נטען כי אפל ישראל וחברת איי דיגיטל היו מודעות לכך, ולכן הן נושאות באחריות ● הסדר הפשרה כפוף לאישור בית המשפט

רונן בר / צילום: אוהד צויגנברג

משפחת ראש השב"כ לשעבר הבטיחה הנפקה של 2 מיליארד שקל

הנפקת פרודלים, חברת תמציות הטעם והריח לתעשיית המזון והמשקאות שבשליטת משפחתו של ראש השב"כ לשעבר רונן בר, בדרך להשלמה ● המהלך שזכה לביקוש גבוה יכלול גיוס של 390 מיליון שקל תמורת 15% מהחברה

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

אתר בנייה במרכז הארץ. ''כשהשוק מאט, יש ליזמים תמריץ לתת הנחות והטבות'' / צילום: Shutterstock

28 דירות בחודש בפרויקט אחד ביהוד: מה גובה ההנחה שקיבלה קבוצת הרוכשים

ההאטה בביקושים וההיצע הגדול של דירות על המדף מאיצים את תופעת ה"פרי־פריסייל": יזמים מסכימים להנחות של 5%-15% בתמורה לוודאות תזרימית ומכירה מרוכזת של עשרות יחידות דיור בפרק זמן קצר ● למי זה מתאים, ומה הסיכונים?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

חוות שרתים של אמזון / צילום: Reuters, Noah Berger for AWS

יזמי נדל"ן ואנרגיה רוצים נתח מהתעשייה הזו: האם יהיה מקום לכולם?

הבהלה לבינה המלאכותית הפכה את חוות השרתים לטרנד הלוהט ● עם זאת, המרוץ לבניית עשרות מתקנים חדשים מתנגש עם רשת חשמל מוגבלת ותחזיות צריכה שזינקו פי שניים ● כך, ניצבת ישראל בצומת, בין הפיכה למעצמת מחשוב לבין הסיכון שמבני הענק יפכו לפילים לבנים: "יהיה חשמל לכולם, הוא פשוט יהיה הרבה יותר יקר"

עמית אסרף / צילום: עומר הכהן

הילדות בטורקיה, החלום שהתנפץ ואקזיט הענק שרשם השבוע לפני גיל 30

"ישבנו בבית קפה, ועלה הרעיון ליצור תוסף זדוני. עשר דקות אחרי ההתקנה, מאות ארגונים בעולם רצו שנעזור להם. חברות ענק ביקשו את המוצר. OpenAI הפכה ללקוח הראשון" ● שיחה קצרה עם עמית אסרף, מייסד-שותף ומנכ"ל סטארט-אפ הסייבר KOI