גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל פנגו: "הכנסות העירייה מדוחות חניה צנחו. זה בזכותנו"

במהלך צו 8 במלחמת לבנון השנייה, כשהוא יושב בג'יפ צה"לי, קיבל רועי אלבז בן ה-26 הצעה להפוך למנכ"ל ולמעשה לעובד היחיד של פנגו ■ היום הוא מאמין שאפליקציית החניה שלו תשנה לחלוטין את דרכי התשלום שלנו

בשלהי שנת 2007 מצא את עצמו רועי אלבז מנהלה של חברה אשר לה עובד אחד - הוא עצמו - מחלק פליירים לעוברים ושבים ברחובות ראשון-לציון. הרעיון היה לשכנע כמה שיותר אנשים לקחת חלק בפיילוט למיזם חדש שמאפשר לשלם על חניה באמצעות הטלפון.

התגובות לא היו אוהדות במיוחד. "אנשים יודעים שיש מקום חניה ולידו יש מדחן שצריך להכניס אליו מטבעות - המוצר הכי פיזי בעולם. הצרכנים המתוחכמים ביותר אז שמו 'איזי פארק' על החלון. אז התגובות היו סופר-סקפטיות", הוא נזכר. "היו שאלות כמו, 'אבל איך הפקח יידע ששילמתי?' או 'למה שאתן לך כרטיס אשראי?', אבל זה בעיקר היה מצחיק. גם אז נהניתי מהתהליך, ובטח היום, כשאני מסתכל עליו במבט לאחור".

ובאמת, במבט לאחור לאלבז, היום מנכ"ל פנגו המעסיקה 17 עובדים שמנהלים כ-2.5 מיליון העברות (תנועות כספיות) בחודש יש ''כל הסיבות לחייך. על-פי הנתונים העדכניים של מה שהפך להיות "פנגו", לאחרונה נרשם במערכת שלהם הלקוח המיליון ואחד ("אנחנו למעשה סופרים כלי רכב, יש לנו היום במערכת מיליון מספרי רישוי שונים", מסביר אלבז), ומה שהיה מערכת טלפונית מסורבלת, יחסית, המבוססת על הפעלה קולית, הוא היום חלק מהתחום החם של האפליקציות לסלולר, והתחום הלוהט עוד יותר של תשלומים סלולריים.

"התחלנו את כל הסיפור הזה בלי הבנה מלאה לאן זה הולך ואיך זה יתפתח", הוא אומר בראיון שמתקיים במשרדי החברה בפתח תקווה, "מי שיגיד לך אחרת משקר". לדבריו, "היה ברור שזה מוצר טוב ומעניין, אבל אלו היו ימים שבהם אף אחד עוד לא דיבר על תשלום בסלולר, ולהזין כרטיס אשראי באיזושהי מערכת שאף אחד לא מכיר זה לא משהו שהיה מובן מאליו. באמת למדנו בתנועה".

- ואז הגיעו הסמארטפונים והאפליקציות.

"סטיב ג'ובס עליו השלום השאיר לנו אחלה ירושה. אם אתה זוכר, האייפונים הראשונים הגיעו לארץ עוד לפני שחברות הסלולר התחילו לשווק אותם רשמית. הסתובבו פה איזה 100 אלף מכשירים, עוד לפני שבאו הסמאטרפונים האחרים, ואז התחילו גם הדיבורים על אפליקציות. עשינו תהליך מאוד ארוך של אפיון ופיתוח. היום זה נראה הכי טריוויאלי וברור שבלחיצה אחת אתה מפעיל את החניה, אבל לקח לנו זמן לתכנן ולעטוף את זה. ביולי 2011, כשהשקנו את המערכת, נולדה חברה חדשה".

- ומה החברה הזאת שואפת להיות?

"פנגו רוצה להיות היום ארנק סלולרי לדרך. שזה אומר שמהרגע שאתה נכנס לרכב אתה כמובן חונה עם פנגו, אבל אתה גם תשלם איתו בנתיב המהיר או בכביש 6, ואם תתדלק תשלם איתו בתחנת דלק ואחר כך בחנות הנוחות, וכשתשטוף את הרכב תשלם איתו ותקבל קופון הנחה למסעדה ליד".

ליל חניה

סיפורו האישי של אלבז, 34, כמו עשוי מחומרים אגדיים של לשכת ההסברה הממשלתית. הוא גדל בקריית מלאכי, אך הוריו שלחו אותו ללמוד במועצה האזורית הסמוכה באר טוביה, במה שהוא מכנה, "חלק מאותן החלטות שההורים מקבלים ויש להן השפעה על העתיד". שירותו הצבאי כמ"פ בגבעתי השפיע עליו עמוקות ועד היום הוא מרגיש חיבור חזק לצבא, שבא בין היתר לידי ביטוי בכ-40 ימי מילואים בשנה.

"כשהשתחררתי, עשיתי טיול 'אחרי צבא' מאוחר, ותאמין לי שגם אז אחרי שלושה-ארבעה חודשים היית יכול לשלוף אותי מהחוף הכי יפה בברזיל ולהחזיר אותי לפלחו"ד שלי", הוא אומר. "הייתי אומר לך: 'אני מוותר עכשיו על הבגד ים, עולה על שכפ"ץ ונכנס לג'יפ ל-24 שעות'".

גם הגעתו המקרית לפנגו שלובה, איך לא, בשירות המילואים שלו ובאחת ממערכות ישראל. "אחרי הצבא הלכתי לעבוד באינטל בקריית גת. הייתי בן 26, ואז ב-2006 תפסה את כולנו מלחמת לבנון השנייה", הוא מספר. "הפלוגה שלי גויסה בצו 8 לאזור מחנה הפליטים ג'נין כדי להחליף גדוד סדיר שעלה ללבנון. באחד הערבים ישבתי בג'יפ עם סמל מהפלוגה שלי, שהיה אז וגם היום סמנכ"ל הכספים במילגם (שמחזיקה 50% מפנגו. את 50% הנותרים מחזיקה יוניסל, שאחד מבעליה הוא אליעזר פישמן, בעל השליטה ב"גלובס", י"כ). תוך כדי כך הוא אמר לי 'אתה עובד באינטל וזה בטח לא יעניין אותך, אבל יש איזה תפקיד מאוד מעניין במילגם'. התחלנו ככה לדסקס, ואת הצו 8 הזה כבר סיימתי בלחיצת יד שאני מתחיל לעבוד שם".

היום אותו סמל הוא דירקטור בפנגו, ואלבז, כפי שניתן היה לצפות מכל אזרח פרודוקטיבי של אומת הסטארט-אפ, מנהל את החברה הטכנולוגית המובילה וגם מגדל יחד עם אשתו שלושה ילדים במושב כפר ורבורג, הסמוך לעיר שבה גדל.

בחניה, זה ברור, כולם מבינים, ולכל אחד יש דעה. לא לחינם הדוגמה הקלאסית מלימודי מינהל העסקים מספרת על אותה חברה גנרית שבה הדיון על הכנסת מערכת מחשוב חדשה בעלות של מיליונים מסתיים בתוך דקות ספורות, בעוד הדיון סביב הנושא האחרון בישיבה - שינויים בהסדרי החניה במשרד, נמשך ומתארך.

"זה באמת מה שיפה", ממהר אלבז לאשר. "כל פגישה שלי, עסקית או חברתית, תמיד מתחילה בעשר דקות של שירות לקוחות והצעת רעיונות. יש את ה'למה אתם לא עושים ככה, ואתם צריכים לעשות ככה', ומצד שני את ה'אתמול אמא שלי חנתה במקום כזה וכזה, וקרה לה ככה וככה'. זה נושא שמדבר לכל אחד, ולכל אחד יש את החוויה האישית שלו".

חלק עיקרי בכוחה של פנגו טמון בעובדה שהחברה זכתה במכרז של החברה למשק ולכלכלה, שנשלטת על-ידי מרכז השלטון המקומי. מתוקף כך, כל אחת מ-45 הרשויות שגובות תשלום עבור חניה בכחול-לבן מכבדת את פנגו, מה שהופך אותה בערים רבות למעין שחקן יחיד בתחום החניה הסלולרית (המתחרה, חברת סלופארק, שמפעילה אפליקציה דומה, פועלת ב-24 רשויות בלבד). אבל עם הכוח והפופולריות מגיעות כמובן גם התלונות והביקורות.

- למה צריך לשלם לכם בכל הפעלה 40 אגורות - מעבר לתשלום על החניה עצמה? על שני קליקים באפליקציה?

"ש פה חברה עסקית שמחויבת לאיזון ולקורלציה מאוד ברורה בין בעלי המניות ובין הלקוחות שלה. הכוח שלנו נבנה בראש ובראשונה מהלקוחות. על פניו ברור שלקוחות שיגידו 'פנגו לוקחת לי 40 אגורות ואני לא מבין למה' לא ירצו להשתמש בשירותים אחרים שלי, אבל עובדתית זה לא המצב. זה שיש רעשים ופוסטים כאלה ואחרים...".

- זה לא מטריד אתכם? ראה למשל את הזעם סביב נושא העמלות על הזמנת כרטיסי קולנוע באינטרנט, שהוביל לחקיקה בעניין. אולי זה יקרה גם אצלכם?

"יכול להיות שזה יקרה. אין היגיון ואין הצדקה שזה יקרה, כי בשורה התחתונה, ללקוחות אין תמיד יכולת לדעת את כל הפרטים לגבי מקור פרנסה של חברה ואיך היא מבססת את המודל העסקי שלה. ובסוף, כשלי יש חלוקת רווחים עם הרשות המקומית, שלא מאפשרת אפילו לפתח ולתמוך באפליקציה, אז משהו צריך להצדיק את זה".

- מה באמת החלוקה ביניכם ובין הרשות? כשאני משלם 5 שקלים על שעת חניה, כמה מתוך זה מגיע אליכם?

"חלק מינורי מאוד. החלק המאוד-מאוד משמעותי הולך לרשות, ומה שחשוב זה שהלקוח צריך להבין ולדעת שהוא עושה את הבחירה. אנחנו קוראים לזה 'עמלת נוחות', וזה ההיגיון והאיזון שאנחנו מצאנו".

- האם מאז שישנם פנגו וסלופארק, והפרוצדורה הזאת של תשלום על חניה בכחול-לבן הפכה לנוחה הרבה יותר, אנשים מוציאים יותר על חניה?

"מה שירד, ובצורה משמעותית, זה הדוחות. אתה יכול לבדוק ולראות שהכנסות של העיריות מדוחות חניה צנחו, וההסבר הוא אך ורק פנגו ודוגמתה. קח את מספר החניות הקצרות של ה'עד רבע שעה', זאת הדרמה הכי גדולה. בפעם אחרונה שבדקתי הן היוו כ-15% מהחניות.

"כולנו כישראלים יודעים שלפני זה, כשהיה כרטיס גירוד של שעה והיה צריך ללכת לקנות אותו ולחזור, אז עבדת בשיטת מצליח, לקחת את הסיכון - וזה השינוי. אז בשורה התחתונה יותר אנשים נכנסו למעגל המשלמים, וזה טוב להם, זה טוב לרשויות, יש פחות דוחות, אז לכולם יש סיבה להיות מרוצים".

*** הראיון המלא - במגזין "פירמה"

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן