גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

BDO זיו-האפט: המיזוגים בשוק הסלולר בישראל מתקרבים

פירמת BDO זיו-האפט בחנה את שוק הסלולר המקומי והגיעה למסקנה שקונסולידציה היא רק עניין של זמן

גורמים רבים בשוק הסלולר עוסקים בחודשים האחרונים בשאלת היום שאחרי. מדובר ביום שבו מאזן הכוחות ישתנה, ואחת החברות תרצה לרכוש חברה אחרת או להימכר. הדיונים האלה מתנהלים בעקבות ההערכה הרווחת, שלפיה השוק לא מסוגל להכיל 5 חברות סלולר וכמה מפעילים וירטואליים.

המחירים, שנמצאים במגמת ירידה מתמדת, מחזקים את המגמה הזו - רבים מעריכים כי ב-35 שקל לחודש לא ניתן לקיים תעשייה סלולרית איתנה שמחויבת להשקעות בתשתיות.

אירופה כבר עוברת לשלב המיזוגים והרכישות, תוך הבנה שקטה מצד הרגולטורים שתחרות פרועה גובה לעתים מחירים גבוהים מדי. עדות לכך ניתן למצוא בפיגור של אירופה באימוץ הטכנולוגיה של הדור הרביעי, ביחס למדינות רבות בעולם.

פירמת ראיית החשבון BDO זיו-האפט בדקה את המצב והגיעה למסקנה כי מיזוגים הם כנראה רק שאלה של זמן, גם בישראל. בעבודה נכתב כי "בתקופה האחרונה חלה מגמה של מיזוגים וניסיונות למיזוגים בין חברות סלולר באירופה. הרצון להתמזג, כך נראה, נובע מהקושי לקיים חברת סלולר ללא מסה קריטית של משתמשים, ומהרצון לנצל יתרונות לגודל. השקעות נדרשות דוגמת הקמת רשת הדור הרביעי מאיצות את התהליך.

"התחרות העזה בענף, הגם שהיא משפרת את מצב הצרכן בטווח הקצר בכך שהיא לוחצת את המחירים כלפי מטה, באה עם מחיר בטווח הארוך - השוק מאופיין ברגישות גבוהה של הצרכן למחיר ופחות לאיכות (למעשה כמעט שוק 'קומודיטי'). מצב זה לא מתמרץ את החברות להשקיע בהתפתחות טכנולוגית, בשל תשואה נמוכה על השקעות כאלה, ומביא לפגיעה ברמת החדשנות. כך מתעכבות החברות מלהשקיע השקעות מאסיביות בטכנולוגיה מתקדמת, דוגמת הקמת רשת דור רביעי".

"מצב זמני"

פיני שמואלי ניסן, שותף בחברת הייעוץ BDO זיו-האפט שהכין את העבודה יחד עם צח קסוטו, דירקטור במחלקת מימון תאגידי, מציג נתונים שתומכים במסקנה. "התחרות החזקה בקרב מדינות אירופה מביאה את היבשת לנחיתות טכנולוגית ביחס לארצות-הברית, כאשר רק כ-1.7% מסך כל החיבורים באירופה הינם של הדור הרביעי, לעומת 18.9% בארה"ב".

הצורך לשפר את הרמה הטכנולוגית מאלץ חברות לבצע תהליכי התייעלות על מנת לעמוד בהשקעות המאסיביות, כאשר אחד הפתרונות הינו מיזוג. הוא מביא חלק מתהליכי המיזוג שנצפו באירופה בשנים האחרונות: האצ'יסון ("3") ואורנג' באוסטריה התמזגו בפברואר 2012; Rostelecom ו-Tele2 ברוסיה התמזגו במארס 2013; חברת האצ'יסון ("3") מעוניינת לרכוש את O2 באירלנד.

גם בארה"ב ניתן לציין מיזוגים וניסיונות מיזוגים בין ספקיות התקשורת: T-Mobile ו-Metro PCS התמזגו באוקטובר 2012; ספרינט רכשה את חברת US Cellular Corp בנובמבר 2012 תמורת 480 מיליון דולר, וסגרה אותה כעבור שנה; בחודש שעבר, השלימה חברת AT&T את רכישת Leap Wireless International (שמפעילה את המותג "Cricket").

עסקת הענק של AT&T ו-T-Mobile US בסכום מוצע של 39 מיליארד דולר, לא זכתה לאישור הרגולטור בשנת 2011 בעוד המיזוג המוצע בין ספרינט ו-T-Mobile, תמורת יותר מ-20 מיליארד דולר, עדיין ממתין להחלטת הרגולטור.

לדברי שמואלי ניסן, "כמו באירופה, גם בישראל ענף הסלולר מאופיין בתחרות עזה. מהפכת כחלון הציבה על המגרש כ-10 חברות (5 מפעילות ומספר חברות וירטואליות) שמציעות שירותי תקשורת סלולרית לכעשרה מיליון מנויים - לא מעט חברות, על-פי כל קנה-מידה. לא נחדש אם נאמר שייתכן בהחלט שזהו מצב זמני".

בשנים האחרונות ירדה באופן טבעי ההכנסה הממוצעת למנוי (ARPU) של 3 החברות הגדולות (פרטנר, סלקום ופלאפון) מכ-140 שקל לכ-80 שקל בשנה שעברה. כמות המנויים בחברות הללו קטנה גם היא. כיום, ה-ARPU בישראל הינו קטן ביחס לאירופה וארה"ב.

לאחרונה אנחנו עדים להורדה נוספת של המחירים לרמות שלא נצפו (כאשר ראוי לסייג שמדובר במבצעים המוגבלים בזמן): בפסח יצאה גולן טלקום, לדוגמה, במבצע של 35 שקל לחודש עבור השירות, וזהו לא המבצע היחיד ברמות המחירים הללו.

רמות המחירים ההולכות ויורדות יוצרות, מטבע הדברים, לחץ כבד על רווחיות החברות.

עוד הוא כותב כי "עם הגידול המאסיבי בתעבורת המידע ברשתות הסלולריות (הצפי הוא לצמיחה שנתית נצברת של 66% עד שנת 2017), נדרשות החברות להשקעה מאסיבית של מאות מיליוני שקלים בהקמת רשת דור רביעי, כדי להישאר רלוונטיות.

החברות הגדולות עדיין מציגות רווחים, אך הירידה בהכנסות, ברווח הנקי וב-EBITDA תקשה עליהן לממן הקמת רשת, שהתשואה עליה אינה ידועה".

כעת נדמה שאנו ניצבים על קו פרשת המים, וזאת ממספר סיבות: רמות המחירים ההולכות ויורדות מעלות את חשיבות היתרונות לגודל בתעשייה; גולן טלקום והוט מובייל עברו את מחסום פלח השוק המינימלי וקיבלו בחזרה את הערבויות מן המדינה; שתי החברות ניצבות כעת בפני הצורך להקים רשתות עצמאיות; כל החברות ניצבות בפני הצורך להקים רשתות דור רביעי.

"רמת שיא"

ברמות מחירים כאלה, ובשל ההשקעות הדרושות, קשה להתעלם מן השאלה: האם התנאים התחרותיים החדשים יביאו לקונסולידציה בענף בישראל?

"שוק הסלולר הישראלי הגיע למה שנראה לנו כרמת שיא בתחרות. החברות נדרשות להשקעות גבוהות בשכלול שירותיהן ורשת שלא תתקדם טכנולוגית עם שאר השוק, תישאר מאחור גם מבחינת נתח השוק.

העובדה כי לא יהיו 5 רשתות דור רביעי נפרדות בישראל כבר ברורה לחלוטין. הקושי הזה מגביר את היתכנותו של מיזוג בישראל, אשר כבר הוצע לאחרונה באופן חלקי בתחפושת של הסכמי שיתוף אנטנות.

באשר לשאלה האם צפויות לצוץ לנו יותר ויותר כותרות על פניות של חברות הסלולר לממונה על ההגבלים העסקיים? לטעמנו, התשובה היא כן.

שוק הסלולר בישראל

עוד כתבות

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם