גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זיכרו את אולמרט המובס

אלמנט ההרתעה נושב מכל שורה בגזר הדין בתיק הולילנד

שפת גופו של אהוד אולמרט שידרה היום (ג') בבית המשפט חזות של אדם מובס. אם סבל מנדודי שינה בלילות האחרונים, והגיוני שסבל, הדבר ניכר בעיניו. אחרי שהשופט דוד רוזן הנחית עליו את השורה התחתונה - 6 שנות מאסר בפועל, עונש קשה וחמור - נותר אולמרט לשבת באולם כשגבו שחוח קדימה, מבטו נעוץ ברצפה או בוהה בחלל, פניו משתדלות לא להסגיר את הסערה שבוודאי התחוללה בקרבו.

אפשר רק לדמיין מה עובר על ראש ממשלה בישראל, שחלש על מוקדי הכוח המרכזיים של המדינה, ומוצא את עצמו כשהקלפים אוזלים מידו בזה אחר זה, בדרך הוודאית לריצוי מאסר ממושך.

אפשר להניח שאולמרט לא בא אופטימי למעמד מתן גזר הדין. הכרעת הדין בעניינו, שניתנה לפני כחודש וחצי, הייתה חמורה - הן בקביעות המהותיות, הן ברטוריקה הקשוחה של רוזן. וכמו בהכרעת הדין, גם בגזר הדין היום אי-אפשר למצוא אפילו גרם אחד של חמלה, עדינות או מידת הרחמים. אולמרט ידע שהיום תינחת עליו מהלומה, אבל גם המהלומה יכולה הייתה להיות רכה יותר.

בסופו של דבר, ההערכות השחורות ביותר של אולמרט התגשמו. גם אם בקשת הפרקליטות הייתה נענית רק בחלקה, וראש הממשלה לשעבר היה נשלח ל-3 או 4 שנות מאסר, אמות הספים היו רועדות. אבל הוא נשלח ל-6 שנים.

רום מעמדו של הנאשם - לרעתו בלבד

גזר הדין של השופט רוזן, שחותם כמעט סופית את סאגת משפט הולילנד בבית המשפט המחוזי, מהווה נדבך במסלול שהתווה בית המשפט העליון בנוגע לעבירות שחיתות של נבחרי ציבור בכירים.

ההצהרה הברורה ביותר ניתנה ב-2009 על-ידי השופט אדמונד לוי, שישב בראש ההרכב שהחמיר את עונשו של השר לשעבר שלמה בניזרי, מ-18 חודשי מאסר שנגזרו עליו במחוזי, ל-4 שנות מאסר בפועל בעליון.

"לא די במלל ודברי כיבושין", כתב אז לוי, "והגיעה העת לעשות מעשה על-ידי הצגת תג מחיר גבוה מזה שהיה נהוג בעבר". זהו תג המחיר, אליבא דשופט רוזן: מי שקיבל שוחד במאות אלפי שקלים מתוקף תפקידו כראש עיר, ושימש אחר-כך נבחר הציבור הבכיר ביותר מעל ובגד באמון הציבור, ועל כך ישלם את המחיר היקר ביותר.

בהקשר זה, גזר הדין משקף גישה החלטית שלפיה רום מעמדו של הנאשם משמש שיקול לרעתו בלבד. כך נקבע גם בפסק דינו של העליון בעניין השר לשעבר אריה דרעי.

לא תמיד נהגו כך בתי המשפט: בעניינו של השר לשעבר יצחק מרדכי, שהורשע אמנם בעבירות מין, חרגו השופטים אפילו לשיטתם מהעונש הראוי, והסתפקו במאסר על-תנאי. וגם בעניינו של אולמרט עצמו, במשפט שהתקיים במחוזי בירושלים בפרשות ראשונטורס-טלנסקי-מרכז ההשקעות, יצאו השופטים מגדרם כדי לנמק את החלטתם לחרוג מהענישה הראויה, והם עצמם הצהירו כי העונש הראוי היה מאסר בפועל ולהסתפק במאסר על-תנאי. לא אצל רוזן: "דינם של בכירים ורמי-מעלה ראוי להיות חמור וקשה מדינם של פשוטי עם ואזרחים מן השורה".

הרתעת בכירים

אלמנט ההרתעה נושב מכל שורה בגזר הדין במשפט. מן הסתם, השופט מודע לפרופיל הציבורי הגבוה ולסיקור התקשורתי האינטנסיבי שליווה את המשפט, ולמסרים הציבוריים העולים מכל החלטה, וכמובן מגזרי הדין הניתנים בסוף ההליך.

קרימינולוגים טוענים כי הרתעה איננה פועלת, אלא שכאן אין מדובר בהרתעת הציבור כולו, אלא במסר המשוגר לעבר פלח אוכלוסיה ספציפי, של נבחרי ציבור בכירים, הלומדים כעת כי ידם הקשוחה של בתי המשפט בעבירות שחיתות איננה נגמרת ברטוריקה, והיא כוללת העלאה ממשית של רף הענישה.

מה הסיכוי בערעור?

גזר הדין החמור מעורר מחדש את שאלת סיכוייהם של הערעורים שבוודאי יוגשו על-ידי כלל המורשעים, להתקבל בעליון. מה תהיה מידת ההתערבות של שופטי העליון בפרשה?

בנוגע להכרעת הדין, אפשר לקבוע כי הסיכויים קלושים. בכל המסמך עב-הכס של הכרעת הדין אין כמעט ניתוח משפטי. העבירות הן עבירות שוחד פשוטות, קלאסיות, שלא הצריכו פיתוח או ניתוח משפטיים, ולכן עיקר העיסוק הוא בסקירה עובדתית והסקת מסקנות ראייתית, שערכאות הערעור נרתעות מלהתערב בהן.

סיכוי רב יותר יש לנאשמים בערעורם על גזר הדין: השאלה המרכזית כאן היא אם יש פן "תקדימי" בעונשים שנגזרו. דומה כי שופטי העליון יכולים להגיע למסקנות לכאן ולכאן בשאלה זו. הם יכולים לעגן את רף הענישה בפסיקה קודמת של העליון, אך מאידך ברצותם, יוכלו "לגלח" מעט מהעונשים ולהקל במידת מה עם המורשעים.

גלריית הסנגורים המוכשרים שליוו את נאשמי הצמרת תנסה בוודאי לשרטט את דמותו של רוזן כשופט קיצוני, חד-ממדי, שלא איזן כראוי בין שיקולי החומרה לשיקולי ההקלה. דומה כי לפחות בחירת המילים שלו בגזר הדין עשויה לסייע להם לציירו כקשוח יתר על המידה: "עובד הציבור המקבל שוחד הינו בבחינת בוגד, איש-מעל", הוא כתב, "יש בפעולתו כדי לזהם את סביבתו ולהרקיב מסגרות שלטון וחוק".

ערעור איננו מוגש על התנסחויות של בתי המשפט בערכאות הדיוניות, כמובן, אבל לרושם המצטבר מהתנהלותו של רוזן עשויה להיות השפעה עקיפה על שופטי העליון, שיבקשו מצד אחד לא להצטייר כנרפים במאבק בשחיתות, ומצד שני כרחומים ומאוזנים בשקילת כלל השיקולים. הבעת חרטה של מי מהנאשמים, כולל אולמרט, עשויה לסייע להם רבות.

אין אזכור ל"משפט התקשורתי"

בשלב הטיעונים לעונש הטילו סנגוריו של אולמרט את יהבם על הטענה שלפיה אולמרט "נשפט בתקשורת", וכי העונש שספג בדמות העיסוק התקשורתי האינטנסיבי חסר התקדים בפרשה הוא עונש מספיק, או לפחות כזה המצדיק הקלה משמעותית בענישה הפורמלית.

הטקטיקה הזו נחלה כישלון מוחלט: רוזן לא טורח להקדיש לנושא הזה ולו מילה אחת בגזר הדין. בעניינו של הנשיא לשעבר משה קצב, כזכור, ביקשה שופטת אחת מההרכב במחוזי להסתפק בענישה מקילה של 4 שנות מאסר, ולא 7 כפי שקבעו שופטי הרוב, בגלל ה"לינץ' התקשורתי", הפועל לטובת הנאשם במידה חלקית במסגרת "הגנה מן הצדק".

במקום שפיטה תקשורתית, מציין רוזן כלאחר יד כי שלושת הנאשמים שהקלון רלוונטי לגביהם, לרבות אולמרט, עברו אכן עבירות שיש עמן קלון. גם כאן הדברים אינם מלווים בנימוקים מפולפלים, אלא נותרים כפשוטם: עוד לא נולדה עבירת לקיחת השוחד שאין עמה קלון. זה עד כדי כך פשוט. באבחה אחת נגדעו שאריות התקווה, אם הייתה כזו לאולמרט, לשוב אי-פעם לזירה הציבורית.

באין עתיד, נותר לו רק עברו הפוליטי: חבר כנסת שנודע בצעירותו דווקא במלחמתו בשחיתות, שר בשלל תפקידים בממשלות ישראל, ראש עיר ולבסוף ראש ממשלה, שעתיד לשלם את מלוא המחיר על הידרדרותו לשחיתות ופגיעתו בטוהר המידות ברשויות השלטון.

הדרמה המשפטית והפוליטית הזו דוהרת לסיומה, מלווה באקורדים מהדהדים בעלילה ושלובה לבלי היכר בטרגדיה האישית של אהוד אולמרט.

עוד בנושא פרשת הולילנד - גזר הדין:

עונשים חמורים בפרשת הולילנד; אולמרט נשלח ל-6 שנות מאסר בפועל

סנגורו של אולמרט: הוא רואה עצמו זכאי

עוד 3 שנות מאסר בפועל לדני דנקנר

אהוד אולמרט בבית המשפט / איור : גיל ג'יבלי

עוד כתבות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו