גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיקרון איש המערות

הדברים שלא ישתנו לעולם, למרות כל החידושים הטכנולוגיים

בשבוע שעבר העניק לי פרופסור שמעון שוקן, הדיקן המייסד של בית הספר למדעי המחשב במרכז הבין תחומי בהרצליה, ספר במתנה. את הספר קיבלתי כהוקרת תודה על הרצאה בפורום החדשנות אותו מוביל פרופסור שוקן ביד רמה.

לכן, לא הופתעתי לגלות ששם הספר הוא "הפיזיקה של העתיד - כיצד ישנה המדע את גורל האנושות וחיי היום-יום שלנו עד שנת 2100". כמי שעיין כבר ביותר מספר אחד או שניים העוסקים בעתידנות, ניגשתי למלאכת הקריאה בספקנות, אבל מהר מאוד נכבשתי בסגנונו של מחבר הספר, מיצ'יו קאקו, פרופסור לפיזיקה תיאורטית.

לצורך כתיבת הספר ראיין קאקו יותר משלוש מאות מדענים מובילים ברחבי העולם ובאמצעותם ניסה להבין כיצד ישפיעו המחקרים שלהם על אורח חיינו עוד במאה הנוכחית.

קאקו מטפל בתחומי המחשבים, הרפואה, הננו-טכנולוגיה, הבינה המלאכותית, האנרגיה וחקר החלל. הוא משתמש בהנחות חוק מור (שימו לב: החוק יילך וידעך מול עינינו בעשורים הקרובים, כנראה עד אמצע המאה ה-21, כי היכולת להכפיל את כוח המיחשוב כל 18 חודש תגיע עד אז לקצה גבולותיה של הפיזיקה, לפחות כפי שאנחנו מכירים אותה יום) - כדי לשרטט עולם של אין סוף שבבי מחשב זעירים בעלי בינה מלאכותית שיימצאו בכל מקום.

עדשות מגע שנרכיב על עינינו יהיו מחוברות תמידית לאינטרנט, ינווטו אותנו למחוז חפצנו באמצעות GPS פנימי וייצרו עבורנו מציאות וירטואלית שבאמצעותה נוכל לראות דרך קירות, למשש חפצים בחנות המרוחקת מאיתנו אלפי קילומטר וכמובן לשחק בעולמות מגוונים ומרתקים.

עולם הרפואה יעבור מהפכה. באמצעות השבבים הרבים שיהיו מושתלים בגופנו וגם בתוך קירות בתינו, מכוניותינו ובגדינו, נהיה כולנו במעקב רפואי תמידי. אלפי פרמטרים רפואיים יימדדו בגופנו בכל רגע, ישודרו למרכזי בקרה וינתחו את מצבנו. כל שינוי שיצביע על אפשרות למחלה, גידול סרטני או כל התפתחות שלילית אחרת, ידווח לרופא וירטואלי שייתן מענה לבעיה הרפואית המתפתחת.

אם חלילה נהיה מעורבים בתאונת דרכים, ישדרו הבגדים שלנו והמכונית קריאות לעזרה ראשונה ויעבירו את פרטי ההיסטוריה הרפואית שלנו ואת נתוני הפגיעה לצוותי החילוץ. הנדסה גנטית תאפשר לנו להחליף איברים פגועים, לרענן אברי גוף מזדקנים ובכלל, יש סיכוי לא רע שתוחלת החיים של נכדינו ונינינו תהיה ארוכה לאין ערוך משלנו. הברכה "עד מאה ועשרים" תהפוך כנראה בעתיד הלא רחוק לקללה עבור השנואים שבאויבינו.

פנים אל פנים

הדוגמאות רבות ומרתקות, בתחומים שונים של חיינו, במיוחד עבור איש היי-טק שחווה במו עיניו, דרך הסטארט-אפים הרבים הפעילים היום בישראל, את קצה תחילתן של חלק מהמהפכות הללו. אבל, נושא מרתק לא פחות, העולה בספרו של פרופסור קאקו, הוא מה שלא ישתנה באורח חיינו, למרות כל הקידמה והאפשרויות הבלתי מוגבלות.

יש חידושים שלא ישפיעו על חיינו בגלל מה שקאקו קורא לו "תסמונת איש המערות". בגלל הגנטיקה שלנו ואורח חיי האדם הקדמון, איש המערות היה חייב תמיד "הוכחת הריגה" - הוא החזיק את פגר הציד בידיו כדי לרכוש מעמד חברתי, כדי לאיים על אויב, כדי להתרברב בפני בת זוגו.

אבות אבותינו העדיפו להיפגש פנים אל פנים כדי להבין טוב יותר זה את זה ולהעביר מסרים בדרך מובנת ומדויקת. "טוב מראה עיניים" הוא עיקרון מנחה עבור האנושות למרות כל המודרניזציה שעברנו באלפי השנים מאז התגוררנו במערות.

לשיטתו של קאקו, תבניות אלו - החקוקות באדם המודרני בדיוק כפי שהיו חקוקות באדם הקדמון, גורמות לכך שאנחנו עדיין מעדיפים לטוס לפריז מאשר לראות תמונות איכותיות ככל שיהיו של מגדל אייפל, אנחנו עדיין אוהבים ללכת לאצטדיון הכדורגל למרות שמכורסת הטלוויזיה שלנו נוכל לקבל צילומי וידיאו איכותיים ומדויקים והאוניברסיטאות שוקקות סטודנטים למרות אין ספור האפשרויות לקורסים אקדמיים של מיטב המרצים, הניתנים לצפייה מרחוק.

יש משהו אופטימי בחשיבה הזו. אם ניקח אותה עוד צעד אחד קדימה, הרי ששלל המסכים, הרשתות החברתיות והמציאות המדומה האופפים את ילדינו, בני דור המסכים, לא יצליחו לתכנת אותם מחדש, למרות שנראה לנו לפעמים שהדור הבא כבר עבר שינוי גנטי. ילדי הפייסבוק והווטסאפ בסופו של דבר כן ישאפו לפגישה פיזית עם חברים, לשיחה, לקשר עין, למשחק עם כדור אמיתי, אם רק נזכיר להם שהאפשרויות האלו קיימות והן מסקרנות ומהנות לא פחות מכל חוויה דיגיטלית הממלאה את חייהם.

ובעצם, כדאי שנזכיר זאת לא רק להם, אלא גם לעצמנו, ככה סתם, מדי פעם. כי גם אנחנו, עם כל הכבוד למרק צוקרברג ולסטיב ג'ובס, כולנו צאצאים רחוקים של אנשי המערות.

יזהר שי הוא שותף כללי בקיינן פרטנרס ומנהל פעילות הקרן בישראל

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הקבלן שבטוח: החרם הטורקי יתהפך על ארדואן

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים