גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח: כך התכווץ חלקן של קרנות הון סיכון ישראליות בגיוסים

דווקא בזמן שחברות ההיי-טק שוברות שיאים, ופותחות את 2014 עם גיוסים בהיקף של 673 מיליון דולרים, חלקן של קרנות הון סיכון ישראליות מתכווץ ל-16% בלבד ■ ניתוח G

16%, זה הנתח המצטמק של קרנות הון סיכון הישראליות בחגיגת הגיוסים של חברות הטכנולוגיה המקומיות ברבעון הראשון של 2014. 673 מיליון דולרים גייסו 160 חברות היי-טק ברבעון הראשון של השנה, רק 106 מיליון דולרים הגיעו מקרנות הון סיכון, הנתח הרבעוני הנמוך ביותר שתועד אי-פעם.

"לפני שלוש שנים הקרנות היוו 40% מהמשקיעים, והיום הן פחות מחצי מכך", אומר קובי שימנה, מנכ"ל חברת המחקר IVC אונליין שגיבשה את הנתונים. הסיבה לכך, הוא מסביר, היא "שיש פחות ופחות קרנות הון סיכון ישראליות שהצליחו לגייס קרן חדשה, אז הן תומכות רק בחברות הפורטפוליו שלהן ולא יכולות לממן חברות חדשות".

שימנה מוסיף כי "נכון שהיום יש משקיעים מסוגים שונים שממלאים את החלל שהקרנות עלולות להשאיר בתחום הזה, באופן חלקי. המיקרו-מימון, חברות מיקור ההמונים, אנג'לים, חברות השקעה זרות. אבל יש חברות שמראש ברור שצורכי המימון שלהן גדולים עבור הפתרונות הללו, כי צורכיהן לא יסתכמו ב-5 מיליון דולרים אלא בכמה עשרות מיליונים. במובן זה החשיבות של קרנות ישראליות לתעשייה היא עצומה.

"בתשקיף של הקרנות הישראליות כתוב שהן יכולות להשקיע רק בחברות ישראליות. אז בזמני גאות לא מרגישים בצורך, אבל במקרה של משבר המשקיעים הזרים ילכו לאיפה שטוב להם. אנחנו לעומת זאת נישאר עם אותם פתרונות שקיימים בשוק, אבל ללא יכולת אמיתית לקרנות עם כיסים עמוקים שמנהלות 100-200 מיליון דולר, וייווצר פה איזשהו כשל שוק או מחסור".

חסר "כסף לצמיחה"

"אין מספיק קרנות ישראליות למה שקרוי כסף לצמיחה, כלומר לשלב יותר מתקדם בחיי החברה", מתייחס עו"ד שרון אמיר, שותף בכיר במשרד נשיץ ברנדס אמיר, שייצג את בעלי המניות המוכרים הן בעסקת ווייז והן בעסקת פריימסנס. למעשה, הוא מחדד, חלקן האמיתי של הקרנות קטן אפילו יותר ממה שמצטייר, משום שחלק ממה שמוגדר "קרנות" אינן קרנות במובן הקלאסי, אלא מעין אנג'לים שמשקיעים סכומים נכבדים, בקנה מידה של קרן, דוגמת הקרנות של בני שטיינמץ או של בני לנדא.

"הקרנות מתקשות בגיוסים וצריכות לתמוך בחברות הקיימות שלהן, כדי שהחלק שלהן בהשקעות המוצלחות יותר לא ידלל יותר מדי לטובת משקיעים אחרים", כך אמיר. "הן לא מצליחות לגייס קרנות חדשות, כך שיש פחות קרנות בארץ, וגם ההשקעות שלהן קטנות יותר. הן מקצות פחות כסף לסבבי ההשקעה הראשונים, ולסבבים המאוחרים, וכשצריך 60-50 מיליון דולר, אין להן הסכומים הדרושים; במיוחד לאור העובדה שקרן צריכה פיזור בהשקעות, והשקעה ממוצעת שלה אינה עולה על 9% מגודל הקרן".

- וזה גורם לתעשייה להעביר את מרכז הכובד לחברות אינטרנט?

"כן, בשעתו היינו מובילים עולמיים בתחומים כמו המוליכים למחצה והתקשורת. צמחו כאן חברות כמו אורכית, סרגון, אלווריון, ליבית, פס עבה. היום יש פחות מאלה כי זה דורש השקעות יותר גדולות. בחברות אינטרנט הפיתוח יותר זול ויותר מהיר, ולא רק בישראל".

"חלק מתהליך עולמי"

נתוני המחקר של IVC אונליין מגבים את הדברים. מעבר לכך שהיקף ההון המגויס זינק ב-53% לעומת הרבעון ראשון של 2013 (673 מיליון דולרים לעומת 439), התפלגות ההשקעות בתעשיית ההיי-טק ברבעון הפותח את 2014 נוטה בבירור לכיוון חברות האינטרנט, שגייסו כ-260 מיליון דולרים - 39% מסך ההון שגויס והנתח הגבוה ביותר שתפסו חברות האינטרנט מאז שנת 2000. תחום התוכנה ירד ל-21% לעומת 31% ברבעון הראשון של השנה שעברה. נתונים מעניינים נוספים שהתגלו הם שחברות בשלבי פיתוח מאוחרים הצליחו לגייס ברבעון הזה 227 מיליון דולרים (34%), חברות בשלב הביניים נשפו בעורפן עם 221 מיליון, ואילו חברות בשלב הראשון (סיד) תפסו 6%, ירידה של 1% לעומת הרבעון המקביל אשתקד.

"החלק המשמח", מסביר שימנה, "הוא שהרבעון הנוכחי התאפיין בעלייה גדולה ביכולת של חברות סטארט-אפ ישראליות לגייס כסף ולממן את המשך הפיתוח והשיווק שלהן. החדשות הטובות פחות הן זהות המשקיעים, ופה השמחה מהולה קצת בעצב. בד בבד עם הנהירה של משקיעים זרים לישראל, רואים דעיכה גם בסכומים וגם במספר העסקות של משקיעים ישראלים ושל הקרנות הישראליות".

אהרן מנקובסקי, שותף מנהל בקרן הון סיכון פיטנגו, מסרב מצדו להתרגש יתר על המידה מירידת חלקן של הקרנות. "בשנים האחרונות", הוא מסביר, "הקרנות הישראליות משקיעות באופן מסורתי סביב 500 מיליון דולר לשנה. אם השיעור שלהן בכלל ההשקעות יורד, צריכים להיות מרוצים: זה אומר שההשקעות האלה מצליחות להביא יותר כסף. נתון מעניין נוסף הוא ששיעור החברות הישראליות שבין משקיעיהן לפחות קרן ישראלית אחת, עומד על יותר מ-80%. במרבית המקרים, קרנות אחרות (זרות) לא משקיעות בחברה שאין בין משקיעיה לפחות קרן ישראלית אחת. כלומר הקרנות הישראליות ממלאות את תפקידן בהבאת העולם לכאן".

- ועדיין, בעבר הקרנות הישראליות השקיעו הרבה יותר, גם נומינלית.

"בשנה-שנתיים האחרונות הקרנות התייצבו, לאחר שבעשר השנים שקדמו לכך, הן מספר הקרנות והן גובה השקעתן הלכו וירדו כל הזמן. אבל זה היה חלק מתהליך עולמי. היו הרבה יותר מדי קרנות בשנת 2000, עם הרבה יותר מדי כסף, שהגיע להרבה יותר מדי חברות לא מתאימות. בשוק הישראלי היו בשנת 2000 מאה קרנות, והיום יש בין 15 לעשרים, ובהשוואה, השוק האמריקאי ירד באותה תקופה מאלף קרנות לכ-300. הבטון התקשה, התיישבנו על הרצפה, ועכשיו הגענו לגודל ההגיוני לשוק".

"למה קרנות פנסיה מניו יורק יכולות ופסגות והראל לא?"

אלישע ינאי קורא לפתוח את דלתות ההיי-טק למוסדיים

אלישע ינאי, לשעבר נשיא מוטורולה ישראל וכיום יו"ר איגוד תעשיות האלקטרוניקה והתוכנה - שרק בשבוע שעבר, בשיחה עם גלובס, טען כי מדיניות הממשלה בסוגיית שער הדולר תמיט אסון על תעשיית ההיי-טק הישראלית, וכי "לא ירחק היום שבו אלה יתמודדו עם אלפי מפוטרים שלא ימצאו את מקומם בארץ ויצאו לרעות בשדות זרים" - מפנה גם במקרה זה את האצבע המאשימה לכיוון ירושלים. וליתר דיוק כלפי ההגבלה שיצר האוצר על דמי הניהול שגופים מוסדיים בישראל יכולים לשלם לקרנות מתמחות, כדוגמת קרנות הון סיכון; הגבלה שחיסלה כמעט לגמרי, כך ינאי, את האופציה של גוף מוסדי להעביר חלק מהכספים לניהול קרן הון סיכון.

- אחת הטענות של הגופים המוסדיים היא ש"אנחנו לא מבינים בהיי-טק".

"לכן אנחנו, כאיגוד, מקווים לרכז עבור המוסדיים מאגר של מומחים בתחום ההיי-טק, כמו חיים שני ומשה ליכטמן (קרן ההשקעות IGP), שבנוסף גם יגבו דמי ניהול יותר הגיוניים ועם רווח מתון יותר למנהלים במקרה של אקזיט. המשקיעים המוסדיים יוכלו לקבל מאותם המומחים ייעוץ ולהשקיע ישירות בחברות הטכנולוגיה, ולא באמצעות קרנות הון סיכון".

- אתה מצפה לסיוע ממשלתי?

"אם תהיה תוכנית גיבוי ממשלתית זה יהיה טוב, אבל הייתי מעדיף ללא המדינה. ההיי-טק הישראלי גייס בכל שנה, בעשור האחרון, בין 1.5 מיליארד ל-2.2 מיליארד דולר, כלומר כ-20 מיליארד דולר. האקזיטים בעשור האחרון הגיעו אל מעל 45 מיליארד דולר. הבעיה היא ש-80% מזה אלה קרנות ומשקיעי חוץ.

"אני מבין שבשלב מסוים היה קל ופופולרי להשקיע בנדל"ן ברומניה ובלאס וגאס, אבל זה לא צלח", מתריס ינאי בגופים המוסדיים, שבין היתר מנהלים את כספי הפנסיה של אזרחי ישראל. "אני לא באמת כועס עליכם, אבל מה דעתכם שאת הכסף שלנו תשקיעו בחברה ביבנה, ברחובות ובגליל? לא צריך לעלות על מטוס ואפילו מדברים שם עברית, ובמקרה עובדים שם הילדים או השכנים שלנו. למה קרנות פנסיה מלוס אנג'לס ומניו יורק יכולות ופסגות והראל לא?".

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג'ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● עפ"י ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב, והלחימה תיארך כשישה שבועות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"