גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך המוזיאונים מתחרים על הכסף והלב שלכם במאה ה-21

יום המוזיאונים הבינלאומי, החל השנה ב-19 במאי, מספק הזדמנות לבדוק איך גורמים למוזיאונים של מוצגים דוממים להלהיב אתכם בעולם שכולו קרוסלה של מולטימדיה ושל סמארטפונים

Big Bambu, מיצב ענק של התאומים דואו ומייק סטארן, שהוצג לראשונה ב-2010 על גג מוזיאון מטרופוליטן (MET) בניו יורק, ומוקם בימים אלה במוזיאון ישראל בירושלים, הוא המחשה מצוינת לדרך הארוכה שעשו המוזיאונים מאז שנקראו בית נכות, הדיפו ריח פורמלין והילדים נדרשו ללכת בהם על קצות הבהונות.

האם השוטטות בשבילי ההליכה שבמפלסי הגובה השונים במיצב - המורכב מ-7,000 מוטות במבוק ומשמונים קילומטרים של מיתרי טיפוס, מתפרס על-פני כ-500 מטרים רבועים ומתנשא לגובה של 16 מטרים - היא חוויה מוזיאלית או פארק שעשועים? והאם העובדה שהוצג במטרופוליטן בניו יורק ובביאנלה בונציה, וכעת במוזיאון הלאומי שלנו, הופכת אותו למוצג מוזיאלי לגיטימי?

מוזיאונים רבים בעולם - גם כאלה מן השורה הראשונה, המשופעים בשכיות חמדה שאפשר רק להתקנא בהן - חייבים להמציא את עצמם כל העת מחדש כדי להישאר בפוקוס, והם מפעילים גימיקים שונים כדי לשווק ולמתג את עצמם גם לקהל של שנות האלפיים, שכן המוזיאונים תפקידם לא רק לשמור על אוספי התרבות אלא גם לתווך אותם לציבור הרחב.

אם האולמות שוממים - המוזיאון לא עשה את שלו. יום המוזיאונים הבינלאומי, המצוין מדי שנה ב-18 במאי ברחבי העולם (בישראל יצוין השנה ב-19 במאי בשל ל"ג בעומר), ושיעמוד השנה בסימן מוזיאונים יוצרים חיבורים (Museums collections make connections), הוא הזדמנות טובה לבצע צלילה קצרה למגוון הרחב שמציעים כיום המוזיאונים בארץ ולדרכים שאותן הם נוקטים כדי להנגיש את עצמם לקהל הרחב.

איך ממחישים חניטה

כרבים מעמיתיה, גם אורית לב-שגב, סמנכ"לית מוזיאון ארצות המקרא בירושלים, עסוקה בסוגיית האיזון הנכון בין הרצון להנגיש את אוספי המוזיאון לקהל גדול ככל האפשר לבין החובה לשמור עליהם. סוגיה אחרת היא איך לאפשר לציבור לחגוג במוזיאון אירועים כדי לאזן תקציב, אך לשמור על המוניטין שלו ועל יוקרתו, ולא לאפשר אירועים שיגרמו זילות של המקום המכובד. "כשהבת שלי, שהיא חובבת שירה, חגגה בת מצווה במוזיאון, ארגנו הדרכה על שירת נשים בעולם העתיק", היא מספרת. "כשילד מדריך את האורחים שהגיעו לכבודו בנושא הקרוב ללבו, זו העצמה שאין שנייה לה, ומגיעים אלינו מהעולם לעשות את זה".

בזמן שמוזיאוני מדע בארץ ובעולם מתבססים יותר ויותר על חוויית hands-on - איך גורמים למוזיאון של מוצגים דוממים להלהיב, בעולם שכולו קרוסלה של מולטימדיה ושל סמארטפונים? רותמים אותם לעניין. לב-שגב: "מדריכי השמע שלנו, למשל, מאפשרים רמות העמקה שונות; בתערוכת ספר הספרים שילבנו אייפדים וטלוויזיות פלזמה; עבור הילדים יצרנו את שמשי, דמות וירטואלית מהעולם העתיק המלווה אותם בסיורים, ובין האביזרים השונים יש לנו מד גובה בצורת מגדל בבל ואפילו ערכת חניטה להתנסות".

גם עפרה רימון, מנהלת ואוצרת מוזיאון הכט בחיפה, שחוגג השנה 30, מנווטת בין ארכיאולוגיה למולטימדיה. המוזיאון הפרטי, פרי יוזמתו של ד"ר ראובן הכט המנוח, מי שהיה הבעלים של ממגורות דגון, מחזיק אוסף מרתק של ממצאים ארכיאולוגיים מתקופות המקרא, הכנענית ועד שלהי התקופה הביזנטית, שנמצאו בארץ ישראל. זאת בצד אוסף אימפרסיוניסטי מרשים וציורים של ציירים יהודים כמו מודיליאני, פיסארו ובמיוחד יוסף ישראלס, צייר יהודי הולנדי.

באגף החדש של המוזיאון הותקנו עמדות מולטימדיה. "חששתי מהפעלות שיפגעו באווירה המיוחדת, ושהמבקר יביט במסכים ויחמיץ את המוצג המקורי", מודה רימון. "לשמחתי הצלחנו לחבר את האגף החדש לישן תוך שימוש באלמנטים עיצוביים זהים, ועם זאת לחדש.

בזכות העובדה שזהו המוזיאון היחיד השוכן בקמפוס (באוניברסיטת חיפה), נוצר שיתוף פעולה עם המחלקות השונות - בכלל זה עם החוגים למחשבים ולמערכות מידע - הטכנולוגיה המתקדמת זמינה מאוד עבורנו, והם פיתחו אצלנו תוכנות מולטימדיה מתקדמות. למשל, ליד מוצגים שונים הותקנו ברקודים הניתנים לסריקה על-ידי הסמארטפון, וכך נפתח למבקרים עולם רחב של מידע נוסף, מוצגים נוספים בתערוכה. גם באגף האמנות יותקנו בקרוב ברקודים לטלפונים חכמים".

אחד ממוצגי הדגל של המוזיאון הוא ספינה בת כ-2,400 שנה, שהתגלתה באוגוסט 1985 בחוף מעגן מיכאל. גוף העץ של הספינה השתמר להפליא, ובסביבתה נמצאו כשבעים כלי חרס מסוגים שונים ששימשו את אנשי הצוות הקדמונים, ומקורם בקפריסין ובמזרח יוון.

מרבית מטענה של הספינה היה צפחה כחולה שמקורה זוהה באי היווני אוויה (Evia). "אין דבר כזה בהרבה מוזיאונים בעולם", אומרת רימון. "גם בספינה נעשה שימוש במולטימדיה בדמות מסך מרובע המשמש מעין 'מפרש', שעליו מוקרן סרטון המתאר את תהליך שליית הספינה ושימורה, עד להצבתה במוזיאון".

אגב, מוזיאון הכט הוא בין הבודדים שהכניסה אליהם אינה כרוכה בתשלום כל השנה.

בין חנות רהיטים למוזיאון

עיצוב הוא מונח חדש יחסית, שנולד במהפכה התעשייתית. "המוזיאונים לעיצוב הם הארכיאולוגיה החדשה, השיקוף של התרבות החומרית שלנו", אומרת גלית גאון, האוצרת הראשית של המוזיאון הישראלי לקריקטורה ולקומיקס ומוזיאון העיצוב בחולון. "למשל, עשינו מחקר שלם על גני משחקים לילדים, שהיו פעם מקום מקסים לגלות בו את העולם בגבהים שונים והפכו למקום ברוטלי של מתקנים מוגנים עד זרא, שחוסמים את המבט ואי-אפשר לגלות מהם עולם.

התחקינו אחר ההיסטוריה של גני המשחקים במאתיים השנים האחרונות, ויצרנו חמש תחנות במטרה להניע את הילדים במרחב, ללכת בשיווי משקל, לטפס, להשתולל. זהו מהלך מוזיאלי שמנגיש סוגיה חברתית, ואנחנו מקווים שיתגלגל החוצה אל מתכנני השכונות".

מצד שני, קיימת כיום בארץ תחושה שהקהל המבוגר מגיע למוזיאון בציפייה שישעשעו לו את הילדים. "מוזיאון זה לא בייביסיטר, שהמבוגר אמור לשבת בו עם הנייד על האוזן", אומרת גאון. "להיפך, הוא המקום שבו המבוגר יכול לקחת את הילד ביד ולעבור איתו חוויה מלמדת. במוזיאון הקריקטורה והקומיקס, למשל, אנחנו מחלקים דפים שנועדו לדרבן את המבקר המבוגר להתחיל שיחה עם הצעיר ולנהל עמו דיון על ההבדל בין חנות רהיטים למוזיאון, למשל".

מדרך הטבע, מוזיאוני הדגל הממוסדים של מדינת ישראל גורפים את היוקרה, נוגסים ביסים גדולים יותר בעוגת התקציב המדולדלת, ומותירים את המוזיאונים האחרים לרחמי הרשויות המקומיות או נדבנים פרטיים. "אל תלכו אחר הפופולרי דווקא ואל תזרמו עם כולם ועם המודעות הגדולות ביותר", מציעה גאון. "בחרו במה שבאמת מעניין אתכם".

ב-19 במאי יפתחו כשבעים מוזיאונים ברחבי הארץ את שעריהם לציבור, ללא תשלום, במטרה לחשוף את העושר התרבותי שבהם ולקרב את הקהל הרחב אל המדע, האמנות, הארכיאולוגיה, העיצוב, ההיסטוריה ואל התרבות. רשימת הפעילויות המלאה ושעות הפתיחה של המוזיאונים - באתר www.icom.org.il ובאתרי האינטרנט של המוזיאונים השונים.

עוד כתבות

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט